Nokia har sendt en model på markedet ved navn N93, og jeg kan ikke huske en model, der har skabt så meget debat som denne, eller lad mig omformulere det til så delte meninger. Nogle mener, at den er fantastisk, innovativ, nyskabende osv. mens andre hælder til klodset, tung og alt for dyr. Hvem har ret tja, måske lidt begge to, men lad os kigge nærmere på den, og så kan du jo selv vundere, om det måske er noget for dig.
Nokia N93 er med i Nokias ”eksklusive” N-seriem, men indpakningen gør altså ikke meget væsen af sig – det er som de fleste andre telefoner. Ikke så meget at blive imponeret over der. Dog skal det retfærdigvis nævnes at man i pakken, udover det sædvanlige tilbehør, også finder et tv-kabel, 128 mb hukommelsekort samt en lille taske, der dog i mine øjne er ret ubrugelig. Nåh, men det første man komme frem til er telefonen, den jeg har fået fat på, er i sølvgrå, men den findes også i en sort udgave. Når vi så løfter N93 op, kan men ikke undgå at få den tanke, at den altså er stor. Hverken mere eller mindre er bedre dækkende end stor. Jeg havde set modellen før, men blev alligevel overasket. Ikke nok med, at den fysik er stor på alle leder og kanter 11,8 x 5,5 x 2,8 (slået ud er den op mod 20 cm lang) - den er også tung, den vejer 180 gram og dette må siges at være i sumobryder-klassen for klaptelefoner. Jeg lavede tidligere en test på SE P990 og den vejer til sammenligning altså kun 150 gram, og selv den fandt jeg på grænsen til at være for stor. Nu er det jo meget forskelligt hvordan man vurderer og opfatter størrelse. har man altid sin telefon liggende på et bord eller kun i en jakkelomme, kan det måske gå, men i et par bukser er den bare for stor at gå rundt med.
Selve designet af telefonen er såmænd ok. Der er lagt vægt på, at telefonen skal kunne virke som videokamera, og eftersom kameradelen vender til venstre, er det lavet således at skærmen kan dreje om sin egen akse. Dette system og det relative store kamera fylder en del oppe i toppen af telefonen.
Hvis vi lige skal tage en tur omkring telefonen, kan vi starte med forsiden. Her finder vi et lille frontfarvedisplay (36 x 128 pixel), der tjener til serviceoplysninger fra telefonen. Under dette sidder der stereo højtalere, der giver en rimelig lyd. For oven sidder kameraet på tværs. Deette fylder ca. ¼ af telefonens totale længde, når den er kappet sammen. Mere om dette kamera senere. På venstre side finder vi 2 gummiklapper, der dækker over henholdsvis hukommelseskortslidsen og usb-porten, hvor også tv-signaltrækkes ud. Kvaliteten af disse gummiklapper er ikke imponerende, og det kan undre, at Nokia vælger en så billig og lidt smart løsning på en model der skal vise deres tekniske kunden.
På højre side finder vi den stor fotoknap med zoom funktion i ringen, der er uden omkring. Under denne er en joypad, i lille udgave af det der findes inde i telefonen, samt to knapper, der også er fotorelateret, en knap til at skifte mellem, video og still fotos og en fotohjælpelys-knap.
På bagsiden er der ikke så meget at komme efter, der en lille resetknap samt en bagklap, der ikke er særlig nem at få af og på.
Når vi så åbner N93, kan dette ske i 2 stadier, enten 90 grader åben eller ca. 170 grader åben. Der er ligesom 2 hak den fald i. Det første er lidt specielt i det. Tanken er, at når klappen er åbnet 90 grader, kan man dreje skærmen modsat urets retning, og vupti har man en mobil, der minder om et almindeligt videokamera. Skærmen kan også, når den ellers er lukket samme, vippes op således, at man ser skærmen på den brede led. Det er nok lettest at se på de fotos jeg har taget. Når telefonen er åben går går det sølvgrå igen, undtagen omkring knapperne, der er indrammede af en kromkant, samt skærmen der er omkredset af en vis farve.
Skærmen i N93 er rigtig flot. Det er den sammen som der sidder i N73, og den er både meget klar, lysstærk og gengiver farver ganske flot. Der er tale om en TFT skærm med 320X240 pixel og 262.000 farver. På N93 virker skærmen dog ikke så stor som på N73, hvilket alene må skyldes de fysiske mål på telefonen. Skærmen måler 4,8 x 3,6 cm på begge telefoner.
Tasterne er også af en god kvalitet hele vejen rundt, de er både gode at trykke på, tilpas store og det gælder også den indvendig joypad. Den udvendig joypad er for lille, og man får ofte trykket i forkert retning, eller i en retning, når man skal bekræfte noget. Når skærmen er almindelig åben, kan man benytte begge 2 til at naviger, men der hvor den udvendige joypad kommer til sin ret, er når telefonen er kameramode.
Menusystemet som N93 er udrustet med, er det samme som de andre Nokia modeller i N-serien. Der er tale om det, der hedder Symbian S60 og er det nyeste af slagsen. Dette system fungerer bare super godt, er nemt at finde rundt i, og giver samtidigt mulighed for at lægge en masse ekstra programmer ind, hvis man har behov for dette.
Nu er N93 jo efter Nokias eget udsagn en multimediemaskine, men ud over, at det er den første Nokia med tv out, er det altså først og fremmest kameradelen, der imponerer (og skal sælge denne telefon), så det vil jeg bruge lidt plads på at beskrive nærmere. Kameraet er som tidligere beskrevet placeret nærmest som en klods oven på den almindelige telefon. Det er det til dato mest avancerede kamera, der er stoppet i en telefon, i hver tilfælde en der har været til salg på vores breddegrader. Der er tale om en Carl Zeiss-linse med Sonys vario-tessar zoomsystem. I modsætning til andre telefoner indeholder N93 nemlig 3 x optisk zoom. Dette optiske zoom system er det som vi også kender fra pocketdigitalekameraer, og er det man kan kalde for rigtig zoom. Billedet bliver med optisk zoom forstørret uden at blive ringere. Med digital zoom, som de fleste andre mobiltelefoner har, forstørrer man fotoet ved bare at gøre pixelne større, og derved bliver billedets kvalitet også tilsvarende ringere. Optisk zoom er uden tvivl vejen frem, også i mobiltelefoner. En anden ting som N93 også sætter nye grænser med, er den videokvalitet den kan optage med. Tidligere har mobiltelefoner kun kunne optage video i lavere kvalitet, for eksempel CIF-format og eller med færre billeder i sekundet (derfor at det kan virke som om det hakker i det). Men med N93 er kvaliteten kommet op på et helt andet niveau. Nu optages der med vga-kvalitet (640x480 pixel) og med 30 bilede i sekundet. Dette er under støttet af en ”steady shot”-funktion, som vi kender fra almindelige videokamera.
 |  |
Når man ser på kvaliteten af det, en N93 har optaget, er det faktisk ok, man kan holde ud at se på det, også selvom det kommer op på for eksempel et fjernsyn. Kvaliteten er ikke som et almindeligt digitalt videokamera der skyder i for eksempel miniDV-format, men brugbart er det da bestemt. En knapt så gennemtænkt ting er dog i denne forbindelse er, at den optiske zoom desværre ikke er særlig lydløs, ja den siger nærmest som hvis man trækker et gammeldags armbånds ur op. Denne lyd kommer altså med på optagelserne, hvis man filmer mens man zoomer! Løsninger er naturligvis at skyde korte optagelser efter hinanden, og så zoom mellem optagelserne, men optimalt er det altså så langt fra, når man videofilmer. Ved stillbilleder er det uden betydning.. Til gengæld er ergonomien, når man står og filmer med en N93, ganske god. Havde den ikke haft knapper på siden, ville man tro, at der var tale om et rigtig videokamera og ikke en telefon. Telefonen kan jo også tage stillebilleder, og nogle ganske gode nogen af slagsen oven i købet. Det system med steady shot og autofokus gør altså underværker. Jeg tror kun jeg har oplevet 2 telefoner, der kan måle sig i dagslys med N93, og det er henholdsvis K800 og N73 som du i øvrigt kan læse en duel imellem
her.
N93 har også et - for en telefon - ganske avanceret redigeringsværktøj indbygget således, at man kan flette ting samme med dokumenter, tilføje tekst og i det hele taget lave sine videoklip om til en hel lille film. Ligeledes findes der også et billedbehandlingsprogram, hvor man kan behandle sine fotos på forskellige måder. Alt dette er selvfølgelig meget smart, men det kan altså ikke sammenlignes med det, man kan gøre på en pc selv med et billigt redigeringsværktøj – det skal nærmest ses som et tilbud om at lave nogle simple opgaver inden man for eksempel sender et foto videre via e-mail.
Men nu er kameraet ikke det eneste i N93, nej faktisk har Nokia stoppet stort set alt hvad man kan tænke sig i en telefon. Hvis vi ser på telefondelen først, så er N93 udstyret med 3G + 3 gsm-netværk, så man er ok udrustet til at tage telefonen med til udlandet. Skal man overføre data, kan dette - ud over den nævnet 3G forbindelse - ske med både wlan (trådløst netværk) eller med EDGE. Det er i øvrigt sjældent set, at en telefon kan håndtere begge typer. En anden måde man kan bruge er bluetooth, og her er det glædeligt at se, at der er tale om den nye 2.0 type. Irport, er der også fundet plads til, selv om det vel efterhånden må sige at være en gammel teknologi, og næppe mange bruger den til noget. Og så har N93 naturlig usb, og heldigvis den hurtig type 2.0 (temmelig rart hvis man skal flytte større filer over på sin pc). En sidste ting N93 har fået af tilslutningsmuligheder er et tv out, og når nu N93 har så gode videomuligheder, er det jo næsten et must, at man har et RGB-stik, således at man kan overføre de levende billeder af familiens højdepunkter.
Men her stopper det ikke. N93 har naturligvis også en ganske god portion underholdning med i posen. Den har fra start nogle spil og specielt spillet SRE fortjener at man starter det op, om ikke andet så for at se den imponerende grafik N93 kan håndtere. Er man mere til musik eller film, er der også ganske gode muligheder, da N93 indeholder en udmærket musikdel (dog ikke så avanceret som i de rigtige musiktelefoner) Man kan naturligvis også høre FM radio på N93, blot skal de medfølgende høretelefoner så være sat i telefonen. Er det film der trækker mest, kan man faktisk sætte telefon op som et lille tv og med RealPlayer indbygget, er det faktisk ganske ok at se på, selv om skærmen ikke er så stor igen.
N93 er som sådan ikke tænkt som en decideret forretningstelefonen, men egentlig kan den sagtens gøre sig som sådan, den har Quickoffice til at håndtere dokumenter fra sin pc, samt muligheden for at vise pdf-filer. Kombinerer man det med tv out, kan man faktisk vise præsentationer på for eksempel en storskærm, eller via projekter. Dette samt at N93 håndterer e-mail - eventuelt flere konti uden problemer, gør at mange forretningsfolk vil kunne bruge den. Helt perfekt bliver det, hvis man køber et folde tastatur, for så kan man altså skrive ganske hurtigt og uden problemer. En lille finurlig detalje på N93 er, at den også indeholder en stregkodelæser, således man kan scanne dette ind i telefonen. Jeg fik dog ikke dette til at virke efter hensigten i den periode jeg havde telefonen til rådighed.
I alt 80%Gode ting:Kamerakvalitet, og specielt videokvalitet
3 x optisk zoom - det er bare godt at tage fotos med
Rigtig flot og stor skærm
3G, wlan, EDGE og TV out
rigtig godt styresystem (smartphone) med meget software
Knap så gode ting:
Alt, alt for stor at rende rundt med i lommen, tung og klodset
For billig og dårlig løsning mht. dækning af hukommelseskortslids
Optisk zoom larmer, et problem under video optagelser
Konklusion:Nokia har formået at stoppe alt hvad man kan tænke sig i en mobiltelefon i N93. Prisen for dette (udover de ca. 4500,- kr. den koster) er, at mobilen er blevet uhensigtsmæssigt stor. Om man kan leve med en telefon i den størrelse for at få alle de lækre features med, må være op til den enkelte. Personlig er jeg en feature-freak, men i den indpakning er det bare en for stor kamel at sluge så at sige. Men imponerende er det, at Nokia har fået en så velfungerende telefon ud af det, og de 80 % er fuldt fortjent.
Mobilen er venligst udlånt af www.mobiludsalg.dk