Efter at have rendt rundt med både min Ipaq 3970 og min Motorola v600, når jeg var på farten, blev jeg efterhånden mere og mere indstillet på at få mig en pda-telefon. Dels for ikke at skulle rende rundt med to elektroniske dimser, men også for at slippe af med en lader. Problemet var sådan set bare, at alle modellerne på det tidspunkt var vildt grimme, og at de egentlig ikke fik særligt gode anmeldelser, så jeg lagde idéen lidt på hylden.
Efterhånden begyndte Qtek at komme frem med mere og mere spændende modeller, der – selvom de ikke lige var i min smag – var meget pænere og mere avancerede end for eksempel de tidligere pda-telefoner fra HP. Ved et tilfælde faldt jeg over kinesiske E-TEN. Her fandt jeg et par telefoner, der både design- og specifikationsmæssigt levede op til mine krav. Den helt store forskel på de to telefoner var at G500 havde integreret GPS hvorimod M600 i stedet havde wlan. Da trådløst netværk er vigtigere for mig end en GPS, faldt min interesse på E-TEN M600.
![]() | ![]() |
Når man for første gang skal have med en pda-telefon at gøre, skal man indstille sig på, at telefonen bliver noget større end en ”almindelig” mobiltelefon. M600 måler da også 111.7 x 60.7 x 22 mm og vejer 174 g. Jeg blev dog forholdsvis overrasket, da jeg pakkede den ud af kassen, for den var ikke nær så stor, som jeg havde forventet. Faktisk virker den noget mindre end for eksempel Qtek s200, hvilket en nærmere sammenligning dog viser, ikke er tilfældet. ”Synsbedraget” må tilskrives telefonens design, der efter min mening er rigtig pænt. Telefonen ligger godt i hånden, og telefonen kan – langt hen ad vejen betjenes med én hånd. Det kræver dog noget tilvending. Knapperne er gode at trykke på, og der er god respons. Joypaden er noget stiv i det, men den er præcis, og det er vel det vigtigste. Den er dog helt uegnet til spil.
Telefonen er lavet i sort plastic med fire blanke kromfarvede knapper på forsiden; to programmerbare og to til at betjene telefonen. Knapperne er gode at trykke på, men desværre virker meget plasticagtige på den billige måde. På venstre side er tre knapper; en kameraknap, en slider til volumenkontrol samt en knap til stemmestyringen. Knapperne er som knapper er flest, men det er dog værd at fremhæve slideren, der efter min mening fungerer rigtig til at styre lyden med både under normal brug – hvad det så end måtte være – og under mobilsamtaler. Velplaceret i toppen sidder standbyknappen. I og med at telefonen/pdaen er udstyret med en berøringsfølsom skærm, følger der også en stylus med. Den er skubbet op i telefonen nedefra, og modsætning til andre pdaer jeg har set, sidder den ikke låst fast med en fjederlås, men blot med en plastic tap. Det mindsker naturligvis mulighederne for at fjedermekanismen går stykker, hvilket har været et problem på nognen modeller, men jeg frygtede derimod, at denne plastictap, ville blive slidt efter at stylussen havde været taget ud nogle hundrede gange. Nu har min stylus efterhånden være i brug mange hundrede gange, og plastictappen holder stadig, så det er jo kun positivt. Det er i øvrigt en rigtig god stylus, der er lidt større end andre stylusser, hvilket gør, at den er rigtig god at skrive på skærmen med.
![]() | ![]() |
Skærmen er et trykfølsomt TFT-display på 2,8” med en opløsning på 320x240 pixel og 65K farver – altså et helt standard display, men så ophører ligheden også. Eten har sat et utroligt flot display i pda’en/telefonen. Det er en meget lysstærk skærm, der har et skarpt billede med virkelig god farvegengivelse. Set i forhold til for eksempel HTC TyTN og 9100 er Eten M600 klar disse modeller overlegen for så vidt angår lysstyrke og skarphed.
Telefonen er styret af Windows Mobile 5, og det er jo som man kender det. Skulle man ikke kende det, så gør det ikke så meget, for det ligne en hver anden version af Microsoft Windows. Desværre er der ikke kommet en version på dansk, som det er tilfældet med HTCs modeller. Eten Danmark oplyser, at de har haft kontakt med Microsoft vedrørende en dansk udgave af wm5, der kan køre på Etens modeller, men Microsoft finder det ikke rentabelt at bruge energi på det, henset til Etens markedsandel i Danmark – ærgeligt. Man må altså nøjes med et styresystem på engelsk, men personligt gør det mig ikke ret meget, så længe den kan skrive æ, ø og å – og det kan den - også i skriftgenkendelsen, hvilket endnu ikke mestres Microsofts tablet-udgave af Windows.
Indholdet er der heller ikke mange fingre at sætte på. Der er brugt en Samsung S3C 2440-cpu på 400 MHz. Det siger nok ikke de fleste ret meget, men i benchmarktests ligger den over flere andre apparater med 400 MHz processor – herunder Qtek 9100. Pda’en er da også rimelig hurtig i programafviklingen med videre. Samtidig medfører den hurtige processor, at den kan køre Skype, hvilket, så vidt jeg har læst, kræver en processor på minimum 400 MHz. I og med at den er udstyret med wifi er muligheden for at bruge Skype meget attraktiv. Det er nu smart, at man kan koble sig på det trådløse netværk derhjemme, og så have en Skype-telefon – og så virker det tilmed upåklageligt.
Som nævnt er der wifi i mobilen. Godt nok kun i b-standarden på 11 Mbit, men jeg mener også, at dette er helt tilstrækkeligt på en mobiltelefon eller pda. Opsætningen er nem og stabiliteten er upåklagelig. Man skal bare huske, at når wifien er slået til, så sluger den rimeligt meget batteri, så man skal ikke være for langt væk fra sin lader, hvis man bruger det meget. Derudover kan der skabes forbindelse til omverden via bluetooth – der i nyere firmware også inkluderer understøttelse af A2DP til stereoheadsets - eller den medfølgende cradle, der efter min mening slet ikke er så tosset endda, når man førhen har haft Compaqs iPAQ-cradles stående. Synkronisering med en Windows XP-computer foregår let og smertefrit. Der var tidligere store problemer med at synkroniseringen ”frøs”, men dette problem er løst ved softwareopdatering.
Når nu vi er ved emnet softwareopdateringer, så skal Eten have ros for at komme med så mange opdateringer. De læser tydeligvis med på www.eten-users.net, for der blev identificeret generelle problemer, blev de rettet i næste opdatering. Samtidig er opdateringerne kommet ofte – i nogen tilfælde med kun enkelte uger imellem. Når det så er sagt, så er det altså for dårligt at man sender en mobiltelefon på markedet med bugs. Hvis man har betalt fuld pris for sine ting, er det ikke rimeligt, at man i bund og grund er betatester. Dette skal dog ikke klandres Eten, da det er et generelt problem med ny elektronik idag.
Telefonen er en quad band-telefon, så den kan benyttes over hele verden. Der hverken 3G eller edge i, og det er jo egentligt lidt ærgeligt, men det lader ikke til, at Eten tror på 3G, for heller ikke deres nyeste modeller, der skal konkurrere med blandt andet HTC TyTN har 3G. Derimod er der i de nyere modeller, der går under navnet Glofish, edge. Telefonen er desværre M600’erens svageste punkt. Lyden i højtaleren er desværre ret lav, og selvom det til dels kan afhjælpes ved at skrue ned for mikrofonen, bliver det aldrig helt godt. Det er dog på ingen måde noget der gør, at telefonen ikke kan bruges, men det kunne bestemt være bedre.
Afslutningsvis skal det da for god ordens skyld nævnes, at telefonen er udstyret med et kamera på 1,3 Mpixel med dårligt fotolys. Det er ikke særligt imponerende, men på den anden side bruger jeg aldrig selv mit kamera, og det trækker derfor ikke voldsomt ned i min vurdering af telefonen. M600 er kommet i en opdateret version der hedder M600+, og som er udstyret med 2 Mpixel kamera.
+'er:
+ super display
+ god stylus, der er tykkere end andre
+ design
+ prisen
+ dockingstationen
-'er
- telefondelen er for ringe
- plasticknapperne er af for billig kvalitet
- ingen edge
Konklusion:
Eten M600 er en rigtig lækker telefon, der ligger godt i hånden, og som – særligt på grund af sin skærm – er svær at finde en afløser til. Kvaliteten halter enkelte steder i udførelsen, men man skal på den anden side tage i betragtning, at den koster væsentligt mindre end en HTC-mobil med samme specifikationer. En virkelig god måde at have kontoret med i lommen på.
Vurdering: 80%
Telefonen er venligst udlånt af www.herashop.dk
Som en ny service kan vi tilbyde vores læsere, der har en Twitter konto, at få et ”tweet” når vi lægger en ny test op. Blot tilføj os til din konto. Vi hedder @mobiltestdk.