Samsung og slider telefoner hør jo næsten sammen og det er ikke uden grund. Vel var det ikke Samsung der opfandt slider telefonen, den ære tilfalder Nokia. Men det er Samsung der virkelig har givet os mange forskellige slider modeller at vælge imellem over en årrække. Rigtig fart tog slider modellerne med telefoner som D500 og D600, der begge solgte enormt godt. I dag har næsten alle producenter med respekt for sig selv en eller flere slider telefoner i deres sortiment. Samsung er den der er længst fremme med at gøre slider telefonerne tynde. Og nyeste skud på stammen er ren blær, da U600 er tyndere end de fleste almindelige tynde candybar telefoner !!!
I denne test skal vi så få at se om denne, Samsungs topmodel, virkelig er et stærkt kort på hånden. Eller det er som vi tidligere har set fra Samsung, flot og smart design uden de helt store nyheder.
Lad os starte med pakken som Samsung U600 kommer i. Samsung har klogeligt valgt ikke at proppe denne nye super tynde U600 i en almindelig kasse, for alt andet lige vil den hurtigt drukne i mængden. U600 kommer derfor i den tyndeste kasse jeg til dato har set en telefon komme i. Kassen er ikke andet end godt 3,5 cm tyk, så det indikere jo på formen at indholdet også er tyndt.
Når æsken åbnes ligner U600 faktisk ikke noget særlig, skal jeg blankt indrømme. Det er først når telefonen løftes op at man får den fulde ”wow” effekt. Telefonen er tyndere end de fleste almindelige telefoner, og som en slider telefon er det helt uhørt man er nede på kun 10,9 mm tykkelse. De fleste andre slider telefoner ligger på mellem 15 - 20 mm, og nogen er endda helt oppe på 26 mm som fx N80. En god centimeter i tykkelsen - det imponere altså dybt. Telefonens andre mål skal da også lige med og de hedder 103,5 x 49,3 mm og vægten viser bare 81 gram – det er utroligt.
Den lave vægt er nok en af hovedårsagerne til, at jeg som sådan ikke er imponeret over det kvalitets indtryk som Samsung U600 efterlader. Den virker plastikagtig - og ja det er den også. Den knirker og knager ikke. Men ting som skuffer er fx mellemrummet mellem de 2 halvdele der glider fra hinanden ikke er ens i toppen og i bunden. Er skærmen slået op, kan man på bagsiden kigge direkte ned i de fjedre og lukkemekanismer der sidder inden i. Den slags ting trækker altså ned på kvalitetsindtrykket, hvad enten man er en super tynd topmodel eller ej. Mens vi er ved slidermekanismen, så køre den upåklageligt op og ned, men desværre køre overdelen ikke helt præcist. Når telefonen er lukket sammen, kan man rykke overdelen mindst 1 millimeter til hver side. Dette er altså heller ikke med til at give indtryk af, at der her er tale om en af Samsungs top telefoner.
Jeg synes vi skal snuppe en omgang omkring telefonen og se hvad der befinder sig på den. På forsiden har vi en meget stor skærm, hvor der er en lille højtaler (i øvrigt telefonens eneste højtaler) oven over. Under skærmen finder vi en stor rund joypad med 4 knapper, 2 funktionsknapper oppe i skærmdelen og 2 længere nede. De 4 taster er alle berøringstaster. Skubber vi telefonen op kommer det store tastatur frem. Telefonen kommer i flere farver, og den jeg har fået til test hedder ”sapphire blue”, og er vel nærmest det jeg vil kalde for blågrå.
På venstre side har vi en volumen knap i krom, der desværre ikke er blandt de største. Det hjælper dog at knappen stikker så tilpas langt ud, at man kan nå at mærke om man får trykket eller ej. Under den finder vi en nydelig lille klap der skjuler lade/hovedtelefon stik. Bagsiden er hurtig overstået, der er en stor batteriklap og ikke andet, så længe telefonen ikke er slået ud. Skubber vi telefonen ud, dukker der et 3,2 mpixel kamera med autofokus op. Der er også et foto hjælpe lys og et lille spejl til selvportrætter. Det er desværre også her man kan se ned til alt mekanikken der styre slider funktionen. Det forudsætter dog at man kigger når telefonen er slået ud. På højre side finder vi en fotoknap i krom, der er forholdsvis lille samt en pæn afdækket hukommelseskort slids. Bunden er renset for stik og i toppen finder vi kun en lille tænd/sluk knap.
Alt i alt er Samsung U600 en meget flot designet og stilren telefon uden alt for meget tingeltangel rundt omkring.
Skærmen på Samsung U600 er også en god grund til at falde for den. Her har Samsung placeret en 2,2” (33 x 44 mm) stor TFT skærm med 262.000 farver. Telefonen har en opløsning på 240 x 320 og dette er den standard som alle high-end telefoner har. Størrelsen på skærmen er altså det der trækker flest point hjem. Men det hører da med til historien at der er god lysstyrke og kontrast i denne skærm også.
På den nederste del af overdelen sidder joypaden med funktionstasterne, og dem skal vi kigge på nu. Selve joypaden er lavet som en integreret del af designet, og det kan jeg faktisk rigtig godt lide. Det er hævet en smule op og er i en pæn størrelse, så personer med ikke helt små fingre også kan benytte det. Bekræft knappen er ydermere en smule hævet og så er den glat på en anden måde end joypaden. Man kan således let mærke forskel når fingeren kører hen over den. Feedbacket er fint og alt i alt er det et rigtig lækket joypad at benytte. Den eneste anke er, som på alle andre Samsung telefoner, at man ikke kommer ind i menuen når man trykke på bekræft knappen i midten - nej så åbnes web browseren op. For at komme ind i menuen skal du trykke på venstre funktionsknap. Logisk - nej vel, medmindre man er ansat hos Samsung, for sådan har det været længe.
En ting som Samsung helt sikket har gjort rigtigt, er i mine øjne tastaturet. Ok man har ikke så lang vandring på taste trykket, men stadigvæk er det nemt at mærke om man har trykket eller ej. Bedst af det hele er dog størrelsen på tasterne. En anden ting er at Samsung har tilpasset afstanden til overdelen og den kant der er i bunden så meget, at også den øverste og nederste talrække nås ganske fint. Desuden skal Samsung have ros for de 3 smalle bånd der går mellem talrækkerne så man nemt kan mærke forskel når fingeren kører over det ellers glatte tastatur. Baggrundslyset der er hvidt, falder også fint i min smag og det er meget jævnt fordelt.
Kameradelen som findes i Samsung U600 er, som tidligere nævnt, et 3,2 mpixel kamera med autofokus. I forhold til andre kameratelefoner fra Samsung tager U600 billeder i vandret stilling. Her er det første problem. I og med telefonen skal være slået ud, og der kun er en fjedre der holder den i den position, har man et rimeligt dårligt greb i telefonen når man fotografer. Jeg har taget nogle billeder med den, som kommer op på mobilfotos.dk, og kvaliteten er ret svingende. Nogle billeder står skarpt mens der på andre er en del overbelysning. Jeg har taget fotos med telefonen indstillet på ”auto mode”. En anden ting som denne Samsung U600 også lider under er ”schutter lag” som betyder, at fra du tager et billede og til billedet reelt er taget går der over 1 sek. Det betyder at telefonen ikke er brugbar til motiver i bevægelse. 3,2 mpixel med autofokus lyder på papiret fint, men i praksis er kvaliteten altså ikke på højde med fx Nokias N73 eller Sony Ericssons K800.
U600 har også en FM radio som man kan bruge, hvis man ikke ønsker at høre mp3 musik. Skal der spilles er U600 udstyret med hele 6 spil (spil bare demoer) og flere af typen Java MIDP 2.0 kan hentes/købes på nettet.
Denne U600 er i mine øjne ikke en forretningstelefon, men Samsung har alligevel forsøgt at få det til at smage lidt af fugl så at sige, i og med man har lagt en document viewer ind så man kan vise bl.a. Word-, Excel-, PowerPoint- og PDF-filer direkte på en tv-skærm eller vedhæfte disse i mails. Det betyder naturligvis at Samsung U600 også har tv out. Jeg tvivler på at det er nok til at få business brugeren til at klappe i hænderne, men det er altså med.
Skal man overføre filer foregår det enten via det medfølgende usb kabel eller også via bluetooth. Ir porten er sparet væk, men det kan jeg som sådan godt leve med.
I det hele taget lægger Samsung vægt på ting som måske nok kan imponere ved først øjekast, men senere har det ikke den store brugsværdi. Eksempler på dette er de før omtalte lyde der kommer frem ligegyldigt hvad man gør ved telefonen, der er nærmest en ny lyd til en ny funktion. Eller hvad med de animerede baggrundsbilleder, kaldet uGo, så baggrundsbilledet ændres i takt med tiden? Og sådan er der altså flere små underfundige ting i U600 der måske er sjove nok men desværre ikke rigtig brugbar.
Her til sidst vil jeg lige kort komme ind på batteriet. Samsung U600 har et meget tyndt batteri, og det smitter af på den kapacitet det kan indeholde. Batteriet har altså kun 690 mAh og med en skærm på 2,2”. Køber af Samsung U600 må med et begrænset brug af telefonen lade ca. hver anden dag, og bruger du din telefon jævnt meget så er det altså hverdag.
Et hurtigt tjek på pricerunner, viser at Samsung SGH-U600 kan købes for 1829,- og op efter.
I alt 70 %
Gode ting:
Sublimt design, med imponerende tykkelse og i det hele taget meget elegant.
Godt joypad og gode taster.
God skærm med masser af lys og kontrast.
3,2 mpixel kamera med autofokus (selv om der er set bedre af slagsen).
Mindre gode ting:
Kvalitets indtrykket er ikke imponerende, plastisk virker billigt, og det skal en high-end telefon ikke.
Touch knapper er ikke altid lige hensigtsmæssige at bruge.
Jeg mangler 3G og helt flot ville wlan have været (det har fx Nokia E65).
Konklusion:
Samsung U600 er på nogle områder en imponerende opvisning i teknisk snilde fra Samsungs side. På andre områder lever den altså ikke op til det high-end prædikat Samsung gerne vil give den. Problemet med U600 er kort at den lægger sig mellem 2 klasser. Den er ikke teknisk stærk nok til at kunne bide skeer med topmodeller fra Nokia og Sony Ericsson. Det kvalitets indtryk den efterlader med billig plastik og en overdel der kan skubbes sidelæns diskvalificere den i eksklusiv klassen, hvor telefoner som Nokia 8800, LG shine osv. regere.
For mig virke det som om Samsung har haft de bedst intentioner om at lave en super telefon der samtidig er ultratynd. Desværre har man så undervejs måtte indgå utallige kompromiser, og resultatet er en tynd telefon der ikke rigtig falder ind i nogen kategori.
Når det er sagt, så har jeg alligevel givet den en fin karakter på 70 % dels fordi det er imponerende at man kan få en telefon ned på 10,9 mm, og at det så er en slider telefon – ja det gør det næstet urealistisk. Telefonen er brugbar og skal nok finde sit publikum, men for de ca. 3.000 kr. den koster pt. er der altså andre telefoner jeg hellere ville fortrække.
Telefonen er venligst udlånt af www.mobiludsalg.dk
![]() |
Som en ny service kan vi tilbyde vores læsere, der har en Twitter konto, at få et ”tweet” når vi lægger en ny test op. Blot tilføj os til din konto. Vi hedder @mobiltestdk.