HTC har for længst slået sig fast som den største telefonproducent af Windowstelefoner. Igennem de sidste par år har HTC desuden fået arbejdet mere og mere med at få lavet pdatelefoner med fuldt tastatur. Deres svendestykke med qwerty-tastatur indbygget i telefoner må være denne nye S710. Her har HTC taget en almindelig størrelse telefon, og formået at få bygget et stort tastatur ind i den. I denne test skal vi kigge nærmere på netop denne S710-telefon med det spændende koncept med et fuldt ”slå ud”-tastatur.
HTC S710 kommer i den sædvanlige lidt kedelig kasse fra HTC, der faktisk er lavet så smart, at der er en hvid inderboks, hvor alt ligger nydeligt sorteret, og så med en yderemballage, der er forskellig alt efter under hvilket brand telefonen sælges. I kassen er der det vi efterhånden må betragte som standardtilbehør til en high end-telefon som S710 med rette må kunne kaldes. Her finder vi nemlig synkroniseringskabel og stereoheadset ud over naturligvis telefonen og lader.

| 
|
Nå men vi skal have den frem af kassen. I første omgang virker den ikke videre stor, set i forhold til skærmens størrelse, men når man kigger på tykkelsen, kan man godt fornemme, at det er her noget af prisen med det fulder qwerty-tastatur betales. Men tykkelsen er altså ikke det eneste. Når batteriet er monteret, er vægten oppe på 140 gram (flere steder opgives vægten uden batteri og så er det kun 120 gram). 140 gram er for en telefon i denne størrelse en anseelig vægt, for eksempel vejer N95 20 gram mindre! Målene på S710 er 101 x 50 x 20.5 mm og her er det som før nævnt ved tykkelsen, skoen trykker mest og får S710 til at virke en anelse kluntet.
Kvaliteten på HTC S710 er der ikke en finger at sætte på. Den virker solidt bygget og den slidedel, der gør at man kan får tastaturet frem, er nu som noget nyt blevet fjederhjulpen, hvilket betyder, at den glider meget let op, som der manglede i en for eksempel HTC TyTN. Nu vi er ved denne slidemekanisme, kan vi ligeså godt få frembragt en af mine største ankepunkter ved denne ellers lækre telefon. S710 og i for sig også dens forgænger burde have været udrustet med en lille låsefunktion, så delene ikke glider nogle mm fra hinanden, når man tager fat i den. For mig er det et stort irritationsmoment, at hver gang jeg tager fat i S710 så glider overdelen nogle mm ud til venstre, og i værste fald kan man risikere at miste grebet helt om den og man taber den. En lille simpel skydeknap i bunde af telefon, der kører en lille pal op fra underdelen til overdelen, ville helt og holdent løse dette problem, så jeg håber da, at det er noget HTC vil få øjnene op for, og nu er forslaget givet kvit og frit videre herfra.

| 
|
Efter denne anke må vi vist hellere få taget en omgang omkring hele telefonen og se hvad den har at byde på. Vi starter på forsiden der er domineret af den 2,4” store skærm. Omkring den er telefonen holdt helt i krom. Over skærmen er der en lille højtaler, men det specielt bemærkelsesværdige er, at på begge sider i højtaleren sidder 2 små servicedioder, der fortæller om netdækning og bluetooth m.v. Joypad’en og nummertasterne er holdt i en sølvgrå farve. På siderne har vi en sort farve med denne lækre gummiagtige lakering, der gør S710 rigtig lækker at holde ved. Man har desuden et tyndt sølvgråt bånd, der går igennem og det er faktisk den farver, der er brugt indeni til det store qwerty-tastatur, som vi vender tilbage til om et øjeblik. På venstre side har vi en rimelig størrelse volumenknap, der dog burde være hævet lidt, så den var nemmere at ramme ordentligt. Under denne er der en genvejsknap til diktafonfunktionen.
På højre side har vi en kameraknap, og en slids til minisdkort, der er gemt bag en lille gummiklap. I bunden har vi ligeledes under en gummeklap gemt et miniusbstik, der tjener både som ladestik, synkroniseringsstik og hovedtelefonudgang. I toppen har vi en udmærket tænd/sluk-knap, der også kan bruges til at sætte telefonen i specielle indstillinger for eksempel lydløs eller hvad man nu ønsker.
På bagsiden, der også er i denne lækre gummiagtige lakering, er der det store batteridæksel. På øverste halvdel har vi et udtag til en ekstern antenne, en monohøjtaler og så kameraet med et lille spejle, men her mangler noget fotohjælpelys.
Tilbage til forsiden. Skubber man den øverste del af telefonen til venstre, sker der to ting. Dels kommer det store qwerty-tastatur frem på den lange led, så man skal dreje telefonen, og dels glider skærmbilledet over på den ”brede led”. Denne qwerty-del er holdt helt i sølvfarver.
Nu vi har åbnet for herlighederne så at sige, synes jeg lige at jeg vil kigger lidt nærmere på de knapper og joypad S710 har. Qwerty-tastaturet (der er det samme layout som det der findes på et almindeligt pctastatur). HTC har lavet dette tastatur i en fin størrelse. Knapperne måler ca. 5 x 5 mm og er altså ca. på størrelse med dem vi finder på telefoner som Nokia E61. Nu der er et qwerty-tastatur, skal vi også lige have æøå med. Se der findes 3 grundlæggende principper for at få disse danske bogstaver med. En god, en ok og en dårlig. Dette tastatur er ok, hvilket betyder, at man har æøå fordelt på hver sin knap, men dog som en sekundær funktion, således at man skal trykke på den lille ”Fn”-knap i venstre hjørne. Skulle det have været rigtigt godt, skulle disse 3 bogstaver have haft deres egen knap, og helt skidt er det de steder hvor æøå ligger inde under ”a”- og ”o”-knapperne og man så skal trykker 5-6 gange for at få bogstavet frem.

| 
|
For en telefon i den størrelse, som HTC S710 har, er jeg meget tilfreds med størrelsen og kvaliteten af de knapper og funktioner man har, når telefonen er slået ud i denne mode.
Lukker vi HTC S710 sammen igen, har vi stadigvæk de almindelige knapper og joypad, hvilket vi naturligvis ikke skal glemme. Joypanden er faktisk ganske fin. Der er et rigtig godt feedback, når man trykker, og knappen i midten til at bekræft med er nem at ramme. Alt i alt er det en joypad, der er ganske lækker at bruge og fejltryk vil høre til sjældenhederne. Omkring joypad’en har vi 2 funktionstaster, der skifter funktioner alt efter hvilken menu man befinder sig i. Sådan er det vidst på de fleste mobiltelefoner efterhånden. Derudover har HTC S710 også 4 knapper fordelt med 2 på hver side af det almindelige numeriske tastatur. I venstre side har vi en ”home” knap, der ved et enkelt tryk bringer en tilbage til hovedmenuen. Under dette har vi et grønt telefonrør. I højre side har vi forneden det røde telefonrør. Dette vil jeg slet ikke lægge skjul på er den måde, jeg fortrækker det på, med tydelig markering af telefonrør til at tage telefonen og til at afslutte opkaldet. Øverste knap i højre side er en returknap, hvor man altså bevæger sig baglæns i menuen. Alle disse knapper er både i en fin størrelse og med et ligeså fint feedback, som når man trykker på joypad’en. Skal jeg komme med en enkel lille anke, skal det være, at dette udvendige tastatur slutter helt nede i bunden og ødelægger lidt den ellers gode ergonomi. Men i og med at dette er prisen for en så stor skærm som HTC S710 har, ja så kan jeg godt leve med det.

| 
|
En anden og også ganske positiv oplevelse er den 2,4” (48 x 31 mm) store TFT-skærm. For mig betyder størrelsen mere end for eksempel antallet af farver, eller sagt på en anden måde: jeg vil hellere have 2,4” skærm med 65.000 farver end 1,8 med 16 millioner farver. Når det er sagt vil jeg samtidigt skynde mig at tilføje, at jeg synes at 65.000 farver er en kende småt, når de fleste andre producenter enten har 262.000 eller 16 millioner farver på deres skærme. Skærmen er dog ganske lysstærk og man kan uden problemer aflæse den selv i direkte sollys. Opløsninger er jeg også fint tilfreds med, her får vi den efterhånden ganske udbredte qvga (240 x 320 pixel) og det passer fint til en telefonskærm i denne størrelse.
Nu må tiden vidst være moden til vi hopper ind under ”huden” på S710 og ser på hvad HTC har valg denne telefon skal kunne tilbyde brugerne. Kigger vi først på net delen er her min anden store ankepunkt med denne telefon. HTC har undladt at putte 3G i denne elles super telefon – hvor kunne de gør det tænkt jeg da jeg læste det først gang, da dette for mig privat er en afgørende faktor for om jeg skulle finde på at købe den telefon eller ej. Nå men når jeg skal se ud over min egne næsetip ved jeg godt at mange danske stadigt ikke er hoppet med på 3G vognen, og er man ikke det er det jo flirterne ligegyldigt med 3G net. Andre fordele er der da alligevel at hente på net delen hos S710. Ud over det quad band GSM del den indeholder der rækker over det meste af verden, ja så er det altså både EDGE for Telias kunde og sidst men ikke mindst W-Lan der bliver mere og mere fornuftigt at have i en telefon.

| 
|
Når man skal overføre filer er der naturligvis miniusb 2.0 samt bluetooth 2.0. Den sidste vil jeg godt knytte en lille bemærkning til. Bluetooth er ikke bare bluetooth, der findes dels forskellige udgaver, hvilket i bund og grund er fornuftigt nok, i og med at det bluetooth er blevet udviklet til at understøtter mere og mere hen ad vejen. Men bluetooth 2.0 er heller ikke ens alle steder. Når jeg overfører for eksempel fotos fra en telefon, jeg tester, for at lægge dem op på mobilfotos.dk, så kan jeg se i en lille boks hvor hurtigt filen bliver overført, eller rettere med hvilken hastighed opgivet i kb pr sek. De fleste almindelige nyere telefoner overfører med ca. 45-50 kb sek. Den hurtigste jeg her oplevet, er Nokia N95, der ligger på over 100 kb sek. Denne HTC S710 er desværre lige modsat. Den ligger på mellem 25-30 kb sek, hvilket svarer til de noget ældre telefoner med bluetooth. Jeg skal ikke kunne sige, hvad det er der gør det, men at overføre for eksempel 10 fotos fra S710 er en ret langsommelig opgave i forhold til andre telefoner.
Netop det, at S710 er lidt langsomt med denne bluetooth, kan undre en del for det nye menusystem som den har, er altså blevet rigtig hurtigt. Jeg kan ikke undgå at bemærke min forbløffelse over den hastighed man opnår med dette styresystem, set med Windowsbrillerne på. S710 har en 200 Mhz processor, hvilket ikke er vanvittigt meget set i forhold til de nye smartphones fra for eksempel Nokia, der ligger på ca. 330 Mhz. Men det, der imponer mest, er at jeg for få dage siden havde fornøjelsen af at test HTC’s nye flagskib X7500, der har en 3 gange hurtigere processor (624 Mhz). Men X7500 er udstyret med Windows Mobile 5 mod S710’s Windows Mobile 6, og hastigheden er altså størst hos lillebroren med de kun 200 Mhz. Helt så hurtig som for eksempel Nokia N95 er S710 ikke eller i hvert tilfælde ikke over det hele. I selve menuerne er hastigheden nok ca. den samme, men ved skiftet mellem lodret visning over til vandret visning er Nokia N95 altså S710 overlegen.

| 
|
Men ellers må jeg sige, at den udvikling jeg har oplevet med Windows-styresystemet lige fra de første SPV, solgt igennem teleselskabet Orange, til det jeg nu oplever, er en himmel til forskel. Jeg er med andre ord rigtig godt tilfreds med det jeg oplever, det er hurtig og rimelig logisk, og specielt med synkronisering med pc’er er Windows Mobile alle andre mobiltelefonsystemer overlegen. Desuden finder man i Windows Mobile-styresystem ting som Messenger, Windows media player, samt Office mobil pakken, der indeholder: Adobe reader, excel, powerpoint, word alle i det der hedder ”mobile versioner”. Om jeg ville vælge Windows Mobile-styresystemet frem for Symbian hvis muligheden var at vælge på 2 ellers identisk telefoner, ved jeg ikke men jeg synes bestemt, at man roligt kan give sig i kast med dette system.
Nu indeholder HTC S710 også nogle dele i den mere underholdsprægede afdeling. Det første vi kigger på er kameraet. HTC har aldrig været med på det sidst nye med hensyn til kamera, så mens konkurrenter som Nokia, Sony Ericsson og Samsung alle har 3,2 Mpixel med autofokus i nogle af deres modeller, må man altså ved HTC nøjes med et 2 Mpixel kamera med fast fokus. Dette kan naturligvis være nok for nogle, men det kamera som HTC bruger, er ikke helt på højde med tilsvarende modeller fra konkurrenterne. Med andre ord, kameradelen er ikke grunden til man køber en HTC-telefon, hvad enten det er S710 eller en anden model.
Et hurtigt tjek på
Pricerunner, viser at
HTC S710 kan pt købes for 2567,- kr.
I alt 83 %
Gode ting:
Windows mobile 6
Stor lys stærk 2,4” skærm
Qwerty-tastatur i en ordentligt størrelse og i en lille smart indpakning.
God byggekvalitet
Joypad og udvendigt tastatur
Mindre god ting:
3G er for mig at se en rigtig stor mangel
Det at man ikke kan forhindre de to dele fra at glide fra hinanden
Kameradelen er forsat HTC svage punkt
Vægten på 140 gram er i overkanten.
Konklusion:Jeg synes faktisk rigtig godt om denne HTC S710. Jeg har 2 store ankepunkter, der trækker en del ned. Men dette er altså noget jeg godt er klar over, er ret individuelt, da ikke alle bruger 3G og måske lader sig irritere af de 2 halvdele, der glider fra hinanden hver gang man samler den op. Omvendt får man her med S710 et fuld qwerty-tastatur uden at få en telefon, der er så bred at den ikke kan være i en lomme. Personligt ville jeg til en hver tid fortrække en sådan løsning frem for eksempel en af disse store pdatelefoner med fuldt tastatur. En sidste ting der bestemt også skal med som et aktiv for S710, er den attraktive pris på ca. 3000 kr. den sælges for. Jeg anser det for at være en ganske fair pris og bestemt et godt køb.
Slutteligt vil jeg lige gøre opmærksom på (som i min X7500 test), at hvis du skal ud og købe en sådan S710 over nettet, at du skal være meget opmærksom på om det er en dansk maskine, som den jeg har testet, du får, således at æøå samt den danske 2-årige reklamationsret er med på den.
Telefonen er venligst udlånt af
www.mobiludsalg.dk