Nu er det ikke en ny ting at producenter bruger kendte navne eller personer til at ”blå stemple” et produkt. Om det er Michel Jackson der sælger Pepsi cola, Joakim Boltsen der sælge Nutella eller Lotte Heise der sælger Vanish. I mobil branchen startede det med Motorola’s ældre men stadig velsælgende Razr V3 der fik en gang guld overflade og blev solgt som Dolce & Gabbana telefonen. Det vil LG nu også med på og har derfor lanceret en ”Prada” telefon, som vi i dag skal se nærmere på. Fænomenet med at sælge en telefon under et andet kendt navn er med sikkerhed noget vi kommer til at se meget mere af i fremtiden. I skrivende stund har Samsung lige præsenteret en ”Armani” telefon. Om hele denne trend er godt eller skidt er svært at sige, personligt spiller det for mig ingen rolle og jeg ser en Prada-telefon som en LG telefon og en Dolce & Gabbana som en Motorola telefon, men tilsyneladende må det have positivt indflydelse på salget. Her på mobiltest er interessen for telefoner lagt på det faglige frem for modetendenser, og lad os så ellers komme i gang med at se på hvad denne telefon så kan byde på.
Jeg har sagt det før, og gentager det gerne. Koreanske LG er rigtig gode til at lave en lækker og indbydene indpakning som bestemt øger glæden ved at pakke produktet ud og tage det i brug. Emballagen er en sort kvadratisk kasse, der når den åbnes, smukt præsenter Pradaen. Under dette finder vi resten af det medfølgende tilbehør der omfatte en oplader, et læder etui, et sæt høretelefoner med fjernbetjening på ledningen, et synkroniserings-kabel, et micro sd-kort (på 256 mb) + adapter, og tilsidst en lille sort pudseklud med ”Prada” broderet på. Så det medleverede tilbehør er bestemt i den rimelige ende af skalaen for hvad producenterne giver med.
Vi skal kigge på selve Pradaen, og mit første indtryk var at den var godt nok lille og lækker at se og røre ved. Vægten imponerer også ganske meget i og med jeg i øjeblikket er lidt ”iphone skadet” LG Prada veje kun sølle 85 gram, og det er bestemt ikke noget man forventer af en telefon med trykfølsom skærm. Målene er 98.8 x 54 x 12 mm og er nogenlunde som en almindelig telefon, om end den er en smule bredere. Prada er bygget op af sorte blanke flader både på forsiden og på bagsiden , mens vi på siderne har et bredt blank poleret metalbånd der er med til at gøre Pradaen meget vridningsstabil, og stærk. Pradaen giver derfor et rigtigt godt kvalitetsindtryk om end der ikke er mange gram gods i den. Designet må siges at være stilrent, eksklusivt og anderledes i forhold til det vi er vant til for almindelige telefoner (Pradaen er nemlig ikke en pda telefon selv om den måske ligner det)
Lad os lige tage en omgang omkring Pradaen så vi kan få alting placeret på de korrekte steder. Forsiden er domineret af den store trykfølsomme skærm. Over den er Pradaens eneste højtaler, der således fungerer både når man føre en samtale, samt leverer ringetoner o.s.v. når man ikke taler i den. Under skærmen er der 3 smalle krom knapper på en række. Disse er de eneste knapper der er på forsiden. Til gengæld har vi en del knapper på siderne. Disse er placeret i det brede metalbånd der går igennem. Der er således øverst på venstre side en klap hvor der bagved befinder sige et stik til at oplade, synkronisere og til høretelefonerne. Under dette findes 2 knapper til at styre volumen. Knapperne er flot intregreret i designet, men er svære at mærke sig frem til under en samtale. Sidste knap på venstre side er en genvejs-knap så man let kan komme ind og indstille telefonen efter hvilken profil man ønsker, for eksempel lydløs, vibrator o.s.v.
På højre side har vi en låseknap som bruges til at lukke Pradaen op, når skærm/taste låsen lukker, under denne findes en musik/foto knap som bruges i de to respektive funktioner. I toppen er der intet og i bunden er der kun et lille hul til mikrofonen samt en knap til at åbne batteridækslet omme på bagsiden. Netop bagsiden skal vi om til nu, og her har vi to helt blanke sorte flader (piano lak) hvor den øverste indeholder en lille krom firkant med et 2 Mpixel kamera, et hjælpelys og et lille spejl til selvportrætter.
I alt er der altså ganske få knapper på Pradaen og dem der er, er alle i krom og ganske små. Specielt dem på siden finder jeg for små til at jeg kan bruger dem ordentligt.
Lad os komme om på forsiden hvor vi skal kigge lidt på skærmen og måden input virker på Prada. Skærmen som dominere forsiden, er en stor trykfølsom TFT skærm på 3” (65x38 mm) Skærmen har ikke de almindelige dimensioner for en skærm da den er lidt længere end normalt. Opløsningen hedder derfor 240 x 400 pixel. Skærmen er det man kalder en ” Capacitive touchscreen” hvilket betyder at den adskiller sig fra en almindelig trykfølsom skærm som vi kender det, hvor man kan bruge en stylus til at marker input. Det kan man ikke på denne her, det er kun en finger der trykker, der kan lave et input, ganske som på Iphonen. Den anden type hedder i øvrigt ” Resistive touchscreen” og er den mest almindeligt brugte type. Nu dette er slået fast kan man naturligvis heller ikke bruge en stylus til noget og man er tvunget til at bruge sine fingre på skærmen. Heldigvis har LG lavet alle knapper ganske store og lette at trykke på (ingen knapper er under 1 cm i diameter. Jeg havde med mine store fingre ingen problemer overhovedet med at ramme rigtig i de forskellige menuer.
Nu vi er ved det, så lad os bare tage styresystemet og, hvordan man egentligt naviger rundt på Pradaen nu vi er i gang. Jeg har tidligere nævnt at Pradaen ikke er en PDA telefon, og dette er også korrekt. Pradaen er en almindelig telefon med almindelige funktioner , blot i en anden skal og med en trykfølsom skærm. I praktisk betyder det, at når man først har tændt Pradaen er der 4 knapper man bruger, resten forgår på skærmen. I højre side har vi den omtalte låseknap. Pradaen låser sig selv efter et øjeblik som enhver anden tastelås. På forsiden under skærmen har vi til venstre et telefonrør til at modtage opkald og helt til højre et, til at afslutte opkald (samt tænde og slukke telefonen) I midten har vi en ”Home” knap ganske som på Iphonen der tager os direkte (ligegyldig hvor i menuerne vi er) tilbage til forsiden. Når telefonen er på forsiden er der et stort ur og 4 genvejs-taster i bunden til dels hovedmenu, opkalds oversigt, meddelelser og telefon bog.
Nå vi for eksempel går ind i hovedmenuen kommer der en række op til højre med knapper og de aktuelle funktioner bliver vist med runde knapper. Går man længere ind, komme man frem til et system der minder om det vi ser i almindelige LG telefoner, nemlig en lang række med en scrollbar i højre side. Systemet er faktisk meget enkelt at gå til, man kommer let tilbage (via home knappen) hvis man kommer ind i noget man ikke kan finde ud af. Men systemet er ikke helt så logisk som på Windows eller for den sags skyld Iphone og man kan med fordel vælge for eksempel det blå tema hvor ikonerne er farveanimerede og lettere at forstå/genkende end i Prada temaet hvor alt er sort og hvidt.
Når man skal trykke et nummer ind, kommer der et stort virtuelt display op, der fylder det meste af skærmen, her kan selv meget små øjne sidst på natten se hvad der står. Det samme gælder hvis man skal sms´e, og gudskelov for det, for et qwerty virtuelt display på en telefon som Pradaen ville umuligt kunne virke særligt godt. Faktisk er denne Prada ganske god og hurtig at sms´e med, om end man ikke kan se helt lange meddelelser ud i et, og måske derved kan miste overblikket.
Men lad os bevæge os ned under de skinnende sorte flader og se hvad Prada´en egentlig byder på. Først af at er LG Prada en tribbelband GSM telefon, og kan bruges uden problemer i det nære udland. 4 bånd er det maximale men LG har valgt kun at smide 3 bånds-net dele i den. Endnu mere skuffende er det at Prada hverken understøtter 3G eller W-lan. Den højeste datahastighed man således kan opnå med Pradaen er via edge, hvis man bruger Telias net, og det er jo selvsagt ikke alle beskåret og så er vi nede ved almindelige GPRS hastigheder.
Skal man forbinde sin Prada med en computer kan dette ske via det medleverede usb 2.0 synkroniseringskabel eller Bluetooth. Bluetooth er ligeledes den hurtige 2.0 og med understøttelse af A2DP (trådløs stereo profil)
På LG Prada finder vi også et 2 Mpixel kamera med autofokus. Fordelen ved autofokus er ganske markant når man skal se på kvaliteten af de fotos den kan præster. De er helt anderledes skarpe en fotos taget med fast fokus. Ergonomien er jeg dog ikke vidt begejstret for på LG Prada når man skal skyde et foto. Udløser knappen er ret lille og jeg har skulle kigge efter, for at se hvor jeg placerede fingrene. Ej heller at styre de forskellige indstillinger med fingertouch er helt nemt. Til gengæld høster en 3” skærm jo en del point når man skal bruge den som søger, eller til efterfølgende at se fotos. Nu har jeg tidligere refereret til Iphonen og på dette punkt er Prada bestemt sit amerikanske modstykke ganske overlegen, men en super kameratelefon er den altså ikke.
Det er den så ikke på musikdelen. Nok har Prada en rimelig musik-afspiller, og lyden er da også godkendt med de vedlagte høretelefoner, men der er stadigvæk et stykke op til en ”rigtig” musiktelefon, Iphone eller almindelig Ipod. En trøst er det dog at Prada understøtter stereo Bluetooth profil samt har LG’s fine fjernbetjening halvvej på headsættes ledning. Prada leveres med et 256 mb micro sd-kort, men et større kan købes for få hundrede kroner, og må anses som værende påkrævet hvis man skal have fuld udnyttelse af musik/video afspilleren. Prada understøtter ikke ”hotswop” og man skal altså slukke telefonen og tage batteriet ud, før man kan komme til hukommels kortet. Mens vi er ved musikdelen skal vi heller ikke glemme at Prada har en FM radio, der hiver musik ganske udmærket ned fra luften. Desværre har LG ikke fundet ud af ”RDS” systemets muligheder og dette er altså ikke med på denne telefon.
Ellers byder Prada på lidt spil at forlyste sig med (der er 4 stk. præinstalleret) men understøtter naturligvis Java MIDP 2.0 men uden at have prøvet, kan det nok være lidt svært at finde ekstra spil på grund af det specielle skærmformat, og den specielle styring med touchscreen. I den mere fornuftige ende af spektret finde vi document viewer der kan vise (ej redigere) .ppt, .doc, .xls, .pdf, og .txt dokumenter.
Til sidst vil jeg lige nævne batteriet, for her ser jeg en af Pradaen’s problemer. Størrelsen er på 800Mamp og det kunne såmænd nok have gået, hvis det var en almindelig telefon med en lille skærm, men denne her store og lysstærke skærm tager særdeles godt for sig at den medbragte strøm. Pradaen skal således ikke benyttes ret meget om dagen for at det kommer til at knibe med at holde 2 dage pr. ladning. Til sammenligning har en Iphone 1400Mamp og en HTC touch 1100Mamp, begge telefoner uden 3g og med store trykfølsomme skærme.
I alt 70%
Gode ting:
Super lille og lækker telefon med trykfølsom skærm.
Veldesignet og bestemt med et hæderligt kvalitets indtryk.
Lækker stor skærm med glasflade.
Ok menusystem.
Bluetooth 2.0 med stereo profil.
Kamera med autofokus.
Mindre gode ting:
De fysiske knapper er faktisk hele vejen rundt for små og for dårlige at bruge.
Prada er sart som bare pokker, du kan ikke røre ved den uden man kan se fedtfingre.
Prada står med funktionerne en del tilbage for ”rigtige” pda-telefoner.
Ringe batteri kapacitet.
Ingen hurtig data mulighed (3G, w-lan).
Konklusion:
Jeg er meget positivt overrasket over at få denne Prada i hånden. Den er superlille for en telefon med en 3” trykfølsom skærm og den virker meget eksklusiv og velbygget, om end der er lidt hist og pist. Knapperne på siderne og forneden er for små og for dårlige at bruge og det trækker altså ned. Køber må også se i øjnene at Pradaen er væsentligt mindre avanceret end almindelige pda-telefoner med for eksempel Windows styresystem. Pradaens fordel er, at den er let og simpel at gå til, men er i bund og grund en almindelig LG telefon, der blot har fået en trykfølsom skærm og et styresystem til at understøtte dette. Så længe man har det i mente og ikke forventer at det skal være en funktionsfyldt telefon med alt det nyeste i sig, er det ikke et dumt valg. Jeg var glad over at se at man har gennemarbejdet hele styresystemet så det er let at bruge kun med en finger, her kunne bla. HTC touch lære en del.
Pradaen er ikke mere end hvad den udgiver sig for, en lækker designer-telefon med en stor og lækker skærm pakket ind i et flot design i glas og piano lak.