Motorola er blandt andet kendt for deres kæmpe hit med den første RAZR v3 – dette var kongeklaptelefonen og virkelig en telefon, der satte Motorola tilbage på listerne over mest solgte mobiltelefoner (over 100 millioner på verdensplan). Siden da er den kommet i et hav af farver, og er blevet opdateret flere gange. Nu kommer efterfølgeren. Skal man følge op på en sådan gigantsucces, skal man godt nok lægge sig i selen. Det skal derfor bliver særdeles spændene at få kørt denne nye RAZR2 V8 igennem testmaskineriet og se, om Motorola har skabt endnu en telefon, der kan gå hen og blive en klassiker.
Motorola RAZR2 V8 kommer i en almindelig mørk emballage, som i og for sig ikke er så imponerende i sig selv. Det er tydeligt at Motorola ikke arbejder som flere af de koreanske producenter med at gøre emballagen til en del af den oplevelse det er at få en ny telefon. I æsken finder vi ud over lader, og telefon også et stereoheadset, et synkroniseringskabel, en lille stofpose plus diverse brugsanvisninger og software. Alt i alt ca. det man som sådan kan forvente.
 |  |
V8 ved siden af en tændstikæske
| V8 i forhold til Nokia N95 |
Motorola RAZR2 V8 er bestemt ikke en lille telefon, så langt fra endda, men hold fast den stråler af eksklusivitet. Blanke blåsorte flader i et tyndt stilrent design og lækre byggekvalitet – jeg er solgt!
Målene siger 103 x 53 x 11.9 mm og den har en vægt på 117 gram. I forhold til den første RAZR V3 er det kun bredden på 53 mm der er uændret, længden og vægten er forøget mens tykkelse er skrumpet med 2 mm. Ingen diskussion om, at V8 er tynd, men højden og bredden gør, at den ikke er blandt de små telefoner, for at sige det pænt. Den fylder det samme som en Nokia N95, hvis man lægger dem ved siden af hinanden. Naturligvis hjælper det når man kun har en tykkelse på under 12 mm, men stadigvæk V8 må ikke anses som en lille telefon.
Telefonen er bygget med meget brug af metal, og ligegyldigt hvordan man vender og drejer det, så giver det et kvalitetsmæssigt løft selv i forhold til de bedste plastikkvaliteter. For V8 bliver det ikke dårligere af, at metallet er fuldstendigt blankpoleret og har en lidt blålig glød. Jeg mener, at der er tale om en blå eloxering der er poleret op efterfølgende. Dette samt den store glasflade på forsiden gør, at RAZR V8 dels adskiller sig fra andre klaptelefoner, men også nærmest er kunstnerisk flot i designet. Der er dog en lille hage ved dette, for en sådan telefon bliver mindre pæn at se på efter ganske kort tid, medmindre man bruger den medleverede lille pose den kan være i. Klapfunktionen er også nydesignet og er på et niveau, hvor jeg personligt ikke tror på det kan gøres meget bedre. Eneste anke, men det er en smagssag, er, at telefonen ikke åbner op i et hak. Personligt kan jeg godt lide den bliver holdt i et hak, men andre sværger til system som denne telefon har, hvor det kun er en fjeder, der holder den åben.
 |  |
Så tynd og alligvel med 2 skærme
| Lukkemekanismen af metal
|
Alt i alt giver Motorola RAZR2 V8 er rigtig godt kvalitetsindtryk, og jeg er slet ikke i tvivl om, at dette bliver en af de helt store salgsargumenter i mobilbutikkerne rundt omkring i landet.
Lad os lige tage en runde omkring Motorola RAZR2 V8 og se hvor de forskellige ting er placeret. Vi starter med at kigge på telefonen i lukket tilstand. På forsiden har vi som tidligere nævnt et stort glasareal. Derunder finder vi øverst et 2 Mpixel kamera, et Motorolalogo samt den store udvendige trykfølsomme skærm. Dette er som tidligere nævnt indrammet at denne blågrå polerede metalfarve. Siderne er også i metal og her er der lavet et fint lille mønster af bitte små huller. Dette går rundt fra venstre side, over bunden og op til højre side. Der findes på venstre side øverst en volumenknap, der er af vippetypen, og i blankt metal. Under denne sidder der en smart knap, der kan programmeres efter brugerens ønsker.
 |  |
Kun 12 mm tyk
| Højtalerne siddr i den skrå bund |
Alle knapper på denne nye RAZR V8 er placeret på den nederste halvdel af telefonen eller underdelen, om man vil. Dette er noget mere praktisk end på den gamle, for i det øjeblik telefonen åbnes, sidder de ellers uden for rækkevidde af den hånd, man holder telefonen i. Nederst har vi en lille klap, der skjuler det nye microusbstik der er den nye standard, som flere producenter har meldt ud, at de vil bruge i fremtiden. Stikket er et multistik, og man bruger det til både at lade, synkronisere og få lyd ud til høretelefoner. Vi fortsætter ned i bunden, hvor der er en skrå hældning. Her finder vi 2 store åbninger hvor lyden fra de indbyggede højtaler kommer ud. På bagsiden er der også en åbning hvor lyden kan komme ud. Lydniveauet er i et rimeligt niveau og kvaliteten ligeledes. På højre side har vi endnu en stor smart knap, samt et lille øje øverst til at sætte en lille strop i telefonen. Toppen er fri for knapper, her er kun den solide metallukkemekanisme at se. Bagsiden er der heller ikke meget at se. Der er et metalbatteridæksel, der fylder 2/3 dele af hele bagsiden.
 |  |
Den programerbare knap og øje til en strop
| Klappen til det nye microusbstik |
Åbner vi Motorola RAZR2 V8, kommer den store skærm samt det endnu større tastatur frem. Over skærmen har vi en lang tværgående rille, hvor lyden under samtale kommer ud. Desværre har man lavet det sådan, at det kun er lyden under samtale, der kommer ud her, og dermed er der ikke en særlig god stereoeffekt på højtalerne, når man hører musik. Mens vi er ved lyden under samtaler, skal det også nævnes at V8 er udstyret med Motorolas ”crystalTalk”, en særlig anordninger der skulle fjerne baggrundsstøj således, at lyden går bedre igennem til modtagerne.
Videre under skærmen finder vi det store tastatur. Dette er i samme flotte metallegering/farve som ydersiden. Mens vi nu er ved disse knapper synes jeg, vi fint kan kigge på joypad’en og det numeriske tastatur. Vi starter med joypad’en. Joypad’en er som resten at tastaturet helt fladt, ganske som på den første RAZR V3. Om man kan lide denne type eller ej, må være en smagssag, men når kvaliteten er så høj som dem på denne V8 har jeg personligt ingen problemer med det. Tilbage til joypad’en. Den er eminent stor og god at trykke på. Der er på trods af det flade design stadigvæk et lille feedback og med en størrelse på ca. 25 millimeter i diameter, kan selv den største finger mageligt ramme rigtigt. Det samme gælder de 6 funktionsknapper, der ligger omkring joypad’en, der alle er ca. 10 x 10 millimeter store.
 |  |
Smukt og lækkert tastatur - med musikknap | Kæmpe store knapper til mine "voksne" fingre |
De numeriske knapper er også store og lette at ramme, hvis man kigger hvor man trykker, for det eneste problem, jeg som sådan kan se ved dette tastatur, er at man ikke får den samme følelse i fingeren når man flytter den fra en knap til en anden. Dette er dog i bagatelafdelingen, og som helhed vil jeg sige, at dette tastatur og joypad kan Motorola roligt være stolt af.
Skærmen eller helt korrekt skærmene skal vi også kigge lidt på. Den indvendige er en 2,2” skærm (45 x 34 mm) og er en TFT skærm med 262.000 farver og qvga-opløsning. Dette er en fin skærm, ingen tvivl om det, men samtidig ikke hvad jeg vil betegne som ekstraordinær i forhold til andre high end-telefoner. Størrelsen er den samme som den, man finder på Sony Ericsson K850i, og her synes jeg, at RAZR V8´s skærm er mindre flot at se på end den, K850eren har. En anden ting, der kan undre, er, at på en del telefoner er det skærmens størrelse der er udtryk for telefonens samlede størrelse. Dette er ikke tilfældet på RAZR V8. Bredden på telefonen minus skærmens brede giver 19 mm. Til sammenligning er der kun 14 mm ”spild” på K850i og på N95 er det nede på 12 mm. Med andre ord: Motorola kunne roligt have sat en 2,4” eller måske endda 2,6” skærm i denne RAZR2 V8 uden problemer, men sådan skulle det altså ikke være.
 |  |
Første menu med 4 programerbare punkter
| Klassisk 9-punkts hovedmenu
|
Anderledes imponerende er den udvendig skærm. Her sætter Motorola virkelig resten af konkurrenterne på plads. Ikke nok med at det er en kæmpe sekundær skærm på 2” men den er også trykfølsom (contextual), således at man kan styre musikafspilleren ved at trykke på de virtuelle knapper, der kommer frem. Kvaliteten er også helt i top med qvga-opløsning ligesom hovedskærmen indvendigt. Ikke mindre end super godt.
Sammenlagt trækker den udvendige skærm så meget op, at jeg synes at RAZR V8 må siges at have ganske gode skærme.
 |  |
Musikdelen har en god opbygning
| Her er vi inde under "programmer"
|
I den oprindelig RAZR V3 havde vi en utrolig lækker og flot telefonen i lækre materialer. Men indholdet, hardware og softwaren lod meget at ønske. Vi skal nu kigge på om dette er ændret med den nye V8.
Først skal vi kigge på net delen, og ja her kommer den første store skuffelse. RAZR V8 har ikke 3G! Øv jeg var ellers ved at blive helt forelsket i denne telefon. Man må i V8 nøjes med GSM dækning, der godt nok er med 4 bånds dækning, så den kan bruges overalt i verden, men stadigvæk mangler vi europære 3G. I USA er EDGE meget mere udbredt og derfor har RAZR V8 også EDGE, men her i Danmark er det altså kun få netværk, der understøtter dette. W-lan kan man også kigge forgæves efter i denne telefon. (Retfærdigvis skal det siges at man kan få en RAZR V9 der næsten er identisk med V8 blot med turbo 3G).
Skal man overføre filer til eller fra sin computer kan dette forgå enten via det medleverede microusbkabel eller via bluetooth 2.0, der heldigvis også er af den nye type der understøtter A2DP.
Kameradelen imponerer bestemt heller ikke. Nu har vi efterhånden fået en del telefoner båden med 3,2 og 5 Mpixel kamera og mange med autofokus – Den slags kommer Motorola RAZR V8-ejere til at måtte nøjes med at drømme om. Motorola har nemlig kun smidt et 2 Mpixel fast fokus-kamera i V8 – Lidt ynkeligt i en high end-telefon som denne. Er man ligeglade med sin telefons kameraevner, kan man jo blot trække på skuldrene over dette, men bruger man det ind i mellem, er der god grund til at kigge på andre modeller. Ej heller dens videoegenskaber (qcif kvalitet) eller det kamerasoftware, der er med, imponerer synderligt.
 |
Genvejsknap med en række muligheder
|
Helt anderledes positivt er selve styresystemet. Tidligere har det været en halvkedelig og grim sag at bevæge sig rundt i, men nu er der kommet andre boller på suppen. Dels er det blevet piftet flot op med nye ikoner, men selve det logiske er efter min meningen også blevet bedre end tidligere. Trumfen er dog hastigheden – for den imponerer virkelig. Hemmeligheden bag dette ligger i, at RAZR V8 er udstyret med en af de absolut hurtigste telefoncpu’er. ARM 11 CPU kører med 500 Mhz og det er mere end dobbelt så hurtigt som for eksempel Sony Ericsson K850i og selv N95 med 330 Mhz bliver sat til vægs. Motorola RZAR V8 er verdens hurtiges (ikke pdatelefon) mobiltelefon – punktum.
 |  |
Flot design, lækre materialer men en lidt tung
| V8 foldes nemt i hånden - men se fingaftrykkene
|
Musik- og underholdningsdelen har bestemt fået et nyk opad på RAZR V8 i forhold til tidligere modeller. En egentlig musiktelefon er det ikke, men der er en lang række ting, der alligevel gør den ganske fornuftig på det område. Vi har været inde på, at man kan styre afspilleren ude fra den ydre skærm. V8 har desuden trådløs stereoprofil via bluetooth. (A2DP) og det er altid godt at have i baghånden, specielt når nu der ikke er et almindeligt rundt jackstik. Afspilleren håndterer MP3/AAC/AAC + lidt flere formater, og lydkvaliteten er rimelig. En ting der gør, at jeg vakler lidt, er den indbyggede hukommelse. Denne er på hele 420 mb hvilket er meget for en telefon, men omvendt er dette på bekostning af muligheden for at bruge et hukommelseskort. Den del er jeg knap så glad for, og man skal gøre op med sig selv om det er nok, for ellers er der bare ikke rigtigt så meget at gøre ved det.
 |  |
Musikafspillermenuen på hovedskærmen | Den udvendige, trykfølsomme skærm |
I RAZR V8 er der fra start 2 spil, ”Football” og ”Sudoku” Desuden har Motorola lagt en google-genvej op i den udmærkede browser.
Batteriet er på 960 mha må siges at være en rimelig størrelse i og med, at der er tale om en ikke 3G telefon.
Et hurtigt tjek på
Pricerunner viser, at
Motorola RARZ2 V8 pt. kan købes for 2558,- kr.
I alt 70 %
Gode ting:En af de flotteste telefoner der overhovedet er produceret i 2007
Utrolig lækre materialer, der giver et meget eksklusivt indtryk – her er kvalitet til fingerspidserne
Rigtig stor og flot, ydre, trykfølsom skærm.
Tastaturet og joypad’en fås ikke bedre, når det skal være det helt flade design.
Hurtigste telefoncpu til dato, så menuerne er lynende hurtige.
Mindre gode ting:RAZR V8 er ikke en lille telefon, og vejer næsten 20 gram mere end forgængerne V3
Ingen 3G og ej heller w-lan for hurtig og billig dataoverførelse.
Kameradelen skuffer fælt – den hører simpelthen ikke hjemme i en high end-telefon som RAZR V8
Konklusion:Som det sikkert fremgår meget klart af denne test, er jeg meget forblændet af de ydre kvaliteter RAZR V8 har. Den er hamrende flot, virkelig velbygget og i rigtig gode materialer. Alt sammen lyder det meget godt og med et stort og lækkert tastatur samt markedet absolutte hurtigste telefoncpu, burde det være en telefon der virkelige kunne slå alt hvad konkurrenterne ellers har på hylderne. Sådan er det bare ikke. RAZR V8 mangler først og fremmest 3G (det kan man så få i V9), men også w-lan, som Nokia har gjort til et must i high end-telefoner, kunne have været rart, og her trækker RAZR V8 igen det korteste strå. Kamera delen er fantastisk hvis den sad i en telefon for 3 år siden! I dag er den alt andet end fantastisk. Menusystemet er dog et positivt skridt fremad, om end Nokia- og Sony Ericsson-ejere skal bruge lidt tid på tilvending til dette. Hvor bringer det så denne RAZR V8 hen? jo alt er faktisk som da Motorola præsenterede den oprindelig RAZR V3. Her var konceptet det samme, super lækker telefon udvendig men i bedste fald middelmådig indvendig, og det er synd, rigtig synd.
Jeg kan ikke give en så dyr telefon, der ikke har bedre specifikationer end højere karakter end 70 % desværre.