Sonim XP1 test
Denne gang har vi fået fat på en noget speciel telefon. Der er tale om hvad Nokia og Sony Ericsson tidligere havde på programmet, men til manges store fortrydelse blev droppet. En virkelig stærk ”håndværker” eller gummi telefon der kan tåle slag, tryk og fugt som ingen andre normale telefoner vil kunne overleve. Sonim XP1 er den stærkeste af de stærke og det er den vi skal tæske igennem i denne test.
Tilbage i slut halvfemserne kom der de første super stærke telefoner fra Ericsson, som det hed den gang, og Nokia. Disse blev ret hurtigt meget populære. Når man ser på kassen fra det lille firma Sonim kunne man faktisk godt føle sig sat tilbage til den tidsperiode. Det er en pænt trist telefonkasse der ikke på nogen måde imponerer, og derfor gør vi ikke mere ved dette.
Det første indtryk jeg fik da jeg løftede XP1 op af kassen var “ok den virker godt nok solid, og stærkt bygget”. Dette er med garanti også hvad producenten Sonim ønsker, at den skal signalere: styrke og holdbarhed, til alle der ser den. Den jeg har fået til test er i en gul farve der, hvis man ikke vidste bedre, skulle tro var en del af et stykke DeWald værktøj med de sorte og gule farver. Den fås dog også i en grå/sort udgave.
|
|
Sonim XP1 er en meget bestand telefon | Her ses den i forhold til den sædvanlig tændstikæske |
Telefonen måler 113 x 50 x 21 mm og vejer 128 gram, og er altså på ingen måde en lille telefon. Men den armering XP1 har, fylder naturligvis også en del, og det skal man tage højde for, inden man rynker på næsen. Telefonens ydre er lavet af en meget hård type plast der er støbt samme med en gummimasse der beskytter de mest udsatte steder ekstra meget, fx alle hjørner (det er det der er sort på telefonen). Nu skriver jeg jo ofte i mine anmeldelser om en telefon virker solidt bygget, om den knirker og knager hvis man vrider lidt i den osv. Denne test af kvalitet dur slet ikke til denne telefon. Den er så ekstrem stærk at det er helt utroligt. Telefonen kan tåle fald på flere meter ned på beton. Den kan tåle meget kraftig vand påvirkningen, dog uden man skal blive fristet til at tage den med ud på en dykke tur. Der findes video klip på youtube hvor den får tæsk med et baseball bat, tabes fra 10 meter højde eller køres over af en bil og den fungerer stadigvæk herefter. Firmaet Sonim er så sikker på at den ikke går i stykker at den faktisk kommer med en livsvarig garanti på selve huset (normale skader).
|
|
| Armerede bagside med beskyttet højtaler |
Lad os tage en tur omkring XP1 og se hvor vi har hvad henne. Telefonen er som tidligere nævnt bygget op af en hård plast skal, der i denne udgave er gul. Dette er så igen omgivet med en sort gummi belægning der nærmest fungerer som en kofanger på en bil. På forsiden har vi en højtaler øverste oppe der sidder i det sorte gummi område. Under den, sidder skærmen, der sidder beskyttet af en ydre plast skærm, og så er den rykket længere ind i telefonen end hvad vi ser på andre telefoner. Desuden er skærmens overflade behandlet på en speciel måde, så det skulle mindske risikoen for at få ridser på den. Under skærmen har vi hvad vi kender fra andre telefoner, et joypad med omkringliggende funktionsknapper. Dette er nok det der minder mest om noget man kender fra andre telefoner.
På venstre side finder vi to små knapper til at styre volumen i telefonen. Under denne er en stor ”push to talk” knap, som der desværre ikke rigtig har nogen praktisk funktion, da teleselskaberne herhjemme ikke understøtter dette. På højre side har vi en godt skjult lille klap der dækker over en ekstern antenne udgang hvor man som ekstra tilbehør kan købe en ekstern gummi antenne og herefter få bedre signal igennem. Ganske smart hvis man befinder sig steder hvor der er langt imellem telemasterne.
|
|
Store volumen knapper og en push to talk knap | Tykkelsen på 21 mm er noget mere end almindelige telefoner |
I bunden finder vi en tyk gummi klap, hvor bag der gemmer sige et mini usb stik, til at oplade telefonen og synkronisere den. Ved siden af denne, er et 2,5 mm jackstik til at sætte headsæt til. I toppen findes der ikke noget så lad os straks gå om på bagsiden. Her finder vi øverst en bred hank hvor der kan sættes en stræk strop eller lignende i, til at bære XP1. Under den, sidder der 2 højtalere beskyttet af et gitter. Lyden fra disse højtalere er i den høje ende af skalaen (95 db på 10 cm afstand) . Under dette finder vi batteri klappen. Denne er låst fast med en dreje skrue. Åbner vi klappen kan man se hvordan der ligge en silikone kant rundt hvor dækslet og telefonen mødes så der dannes en meget tæt forsegling, for fugt og snavs er ikke det man helst vil ønske sig inde omkring batteriet og simkortet.
Med andre ord, XP1 er rigtig fornuftigt pakket ind til den hårde tilværelse den må forvente sig at skulle leve.
Vi skal op på forsiden igen og se lidt på skærmen og joypad/tastatur. Vi starter med skærmen. Her kan man med rette nok være lidt skuffet, set i lyset af hvad vi ser i andre telefoner. Skærmen er en 1,8” (35 x 28 mm) TFT skærm med 65.000 farver og en opløsning 128 x 160 pixel. Skærmen er og bliver en gammeldags skærmtype, og ser også sådan ud. Farverne er blege og i direkte solskin kan den være endda meget svær at læse.
|  |
Skærmen er ikke stor eller med flot opløsning, men den er ridsebeskyttet | Undermenuen ”værktøj” |
Vi skal videre med joypaden og de andre knapper. Joypaden er ikke så stor igen, men dog heller ikke ubrugeligt lille. Den består af en udmærket bekræft knap i midten og så 2 vinklede knapper der virker som retningsknap i 2 retninger. Omkring ligger der 4 funktionsknapper, 2 der passer til skærmmenuerne og så et rødt og et grønt telefon rør, ganske som vi kender det fra mange andre telefoner.
Derunder finder vi de 12 almindelig numeriske knapper. De er i glat sort plast og ikke helt lette at mærke forskel på. Feedbacket der ofte kan være problemer med den type telefoner, er rigtig god, og faktisk som man kunne forvente på en almindelig telefon.
Hvordan man vurderer XP1’s tastatur må afhænge af hvilke referencer man bruger. I forhold til en god almindelig telefon er XP1’s tastatur ikke helt så godt. Bruger man andre ”håndværker telefoner som reference, er XP1 helt i top. Man skal ikke trykke specielt hårdt for at få et input som ofte er et problem med disse gummi telefoner.
|  |
Fine taster for en gummi telefon | Her kan silikone pakning omkring batteriet ses |
Aller inderst inde, bag det tykke lag gummi og plast ligger der noget teknik som vi skal have kigget på. Sonim XP1 er udstyret med 3 bånds net del der rækker til brug mange steder i verden. Derudover er telefonen som tidligere nævnt udstyret med push to talk funktion, som er meget populært i andre lande, med desværre ikke er muligt her i Danmark. XP1 er drevet af en RAM 9 CPU og dette gøre at hastigheden i de få menuer der er, er ganske god. Opbygningen af det inderste er faktisk en gammel Philips platform som Sonim så har arbejdet videre på.
Alle eksotiske funktioner som w-lan, kamera, hurtigt Internet osv., er barberet væk. Dette er er arbejdstelefonen, punktum. Desværre må man også undvære bluetooth, hvilket jeg på ingen måde kan finde en rimelig undskyldning for ikke skulle være med. Folk med gummitelefoner kan have et lige så stort behov for at have et trådløst headsæt som alle andre. Skal man overføre data kan det kun ske via usb kabel, men omvendt er der næppe meget grund til at føre data frem og tilbage, da den hverken understøtter mp3 toner og ej heller har fotos man skal have flyttet over til sin computer.
|  |
XP1 i sit rette element. Dette er en rigtig håndværker telefon | Hovedmenu er 9 ikoner |
Menusystem er meget klassisk. Der er 9 ikoner med undermenuer, hvor man får adgang til de mest almindelige funktioner, som lommeregner, stopur osv. Her er ingen avancerede ting og er derfor ganske overskuelig at komme i gang med.
Batteriet skal også nævnes, for dette er faktisk ret stort i forhold til andre telefoner, der kun har GSM net og en lille skærm. Hele 1100 mAh er der på dette batteri og selv hvis den havde havde 3G og en stor skærm havde det været rimeligt. Med XP1’s beskedne strømforbrug kan man nemt nøjes med at oplade hver 4-5 dag og bruger man den ikke meget, måske kun 1 gang om ugen.
Et hurtigt tjek på
Pricerunner, viser at
Sonim xp1 koste pt fra 2998,- kr.
I alt 72 %
Gode ting:- XP1 er så stærk at det virker utroligt – der findes ikke stærkere telefoner end denne
- Knapper og joypad er for en gummi telefon ganske fine at trykke på.
- God lang standby tid på det 1100 mAh store batteri
- Mulighed for ekstra antenne ved brug i områder med dårlig dækning
Mindre gode ting:- Jeg synes XP1 rigtig meget mangler bluetooth, dette er faktisk et must i moderne telefoner
- Skærmen er meget langt fra imponerende.
Konklusion:Man skal altid have for øje, når man bedømmer en telefon, med hvilket formål den er lavet. XP1 skal ikke være en multimedie maskine, eller ligge og se blæret ud på cafe bordet. Nej, XP1 er mobiltelefonernes svar på en kampvogn. Den kan tåle alt det som ingen andre kan og det kan den lang tid ud i fremtiden. Den er bygget til at få tæsk, og til at telefonere og ikke meget andet, og det klare den jo rigtig flot. XP1 er hverken billig (koster ca. 3000 kr.) og er ej smart, men for dem der har brug for en sådanne hårdfør telefon, er den guld værd og det er dem der bliver de glade ejere i mange år frem efter.
Telefonen er venligst udlånt af mobiludsalg.dk
Hvor enig er du i skribentens anmeldelse?
- Currently 4.03/5
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
67 stemmer
[se fordeling]

Som en ny service kan vi tilbyde vores læsere, der har en Twitter konto, at få et ”tweet” når vi lægger en ny test op. Blot tilføj os til din konto. Vi hedder @mobiltestdk.