Samsung G600 test
Så oprandt dagen, hvor den første Samsung telefon med 5 megapixel (MP) kamera kom forbi mit skrivebord. Samsung har vind i sejlene i øjeblikket, og det er således lige kommet frem, at firmaet har overhalet Motorola som den næststørste mobilproducent i verden. Nokia sidder naturligvis stadig tungt på førstepladsen og sælger flere mobiltelefoner end både Samsung og Motorola tilsammen, men det er dog stadig flot af Samsung. Det er også flot, at Samsung nu endeligt er kommet med en 5 MP telefon på det danske marked.
Samsung har dog aldrig været kendt for at lave deciderede kameratelefoner, hvilket også gør sig gældende for G600. Den kan nemlig meget mere end blot at tage billeder. Lad os se på, hvad den kan byde på.
 |  |
G600 ved siden af den sædvanlige tændstikæske
| G600 ved siden af Nokia 6300 |
Samsung G600 kommer i en klassisk (læs: kedelig) emballage. En papæske med indholdet lagt i en formstøbt bakke. Dette er ikke videre imponerende, når man f.eks. ser på LG, som virkeligt formår at give køberne en oplevelse mht. udpakning.
I kassen finder man, udover telefonen, en lader, et batteri, et 512 MB microSD kort, et datakabel og et headset, som man kan dele, således at man kan bruge andre høretelefoner sammen med telefonen. Med andre ord finder man, hvad man med rette kan forvente og intet andet.
Hvis man ligesom jeg synes, at emballagen er lidt kedelig, så kan man da blive positivt overrasket over selve telefonen. G600 er alt andet end kedelig. For at sige det lige ud, så er den rigtig flot. Den er lavet delvist i metal og har en mørk farve (Samsung kalder farven for Ibenholt-sort).
Størrelsen er 101 x 47,8 x 14,9 mm. og telefonen vejer 105 gram. Det er en fornem lille størrelse, når man ser på, hvor meget, telefonen egentligt kan. G600 er med den ringe størrelse den mindste 5 MP kameratelefon til salg på det danske marked lige nu.
Kvalitetsmæssigt virker G600 ganske udmærket. Alt er skruet fint sammen, slide delen fungerer rigtigt godt (hvilket nu kendetegner de fleste Samsung slide telefoner), og det anvendte plastikmateriale er af fin kvalitet. Designet er typisk for Samsung og er let genkendeligt.
 |  |
14,5 mm tyk er bestemt en rimelig størrelse
| Joypad'en set lidt fra siden
|
Lad os se, hvordan telefonen så egentligt ser ud. Vi starter som vanligt på forsiden. Helt foroven er et bredt område, som er en slags rist. Bag denne sidder højtaleren, som bruges til både opkald og musik. Lydniveauet er knap så højt som på de mest larmende telefoner, men det er højt nok til, at man kan høre, hvad der foregår. Til venstre i dette område er der en lille lyssensor, som bruges til at justere baggrundsbelysningen i telefonen skærm og tastatur. Under dette område findes den flotte store skærm på 2,2”. Under skærmen er det store joypad og de fem funktionstaster. Joypaddet deles midt på, således at den øverste del er holdt i metal mens den nederste er i plastik, ligesom de numeriske taster. En lille detalje, som jeg personligt mangler ved G600, er en ”tommelfinger-fanger”. Jeg kommer nemt til at sætte fingeren på selve skærmen, når overdelen skal skydes op.
Når telefonen er skudt op, ser man et fint tastatur i sort baggrund og med to kromlister, som adskiller de tre rækker af taster. Det ser alt sammen ganske nydeligt ud.
På venstre side finder man en rigtig fin volumen knap. Den er tilpas stor, og så er den nem at finde, og det er også nemt at mærke forskel på ”op” og ”ned”, når man skal justere volumen. Man bruger jo oftest denne knap, når man har telefonen ved øret, og derfor skal knappen være nem at finde og anvende.
Nederst på venstre side er et multistik, der bruges til laderen, datakablet og headsettet.
Både bund og top er renset for knapper.
 |  |
G600 ligger godt i hånden | Den store volumenknap er rigtig god
|
På højre side finder man en kameraknap i samme stil som volumenknappen, og nederst på siden er der en lille slids til hukommelseskortet.
Bagsiden er en blank overflade uden noget som helst, indtil man får skudt overdelen op. Så kommer 5 MP kameraet (og hjælpelys) frem. En ting, som jeg ikke bryder mig om, er, at man kan se ind under bagklappen. Jeg går ud fra, at det er fordi, at kameradelen fylder så meget, men det er godt nok ikke pænt.
Lad os nu kigge lidt nærmere på detaljerne ved G600. Vi starter med skærmen. G600 har en fin TFT skærm på 2,2”. Skærmen er i vanlig Samsung stil ganske flot og lysstærk. Den har 16 millioner farver og står derved ikke tilbage for de bedste skærme fra f.eks. Nokia. Opløsningen er de velkendte 320 x 240 pixels (VGA), hvilket må siges at snart være en standard for nye telefoner. Der er ikke så meget andet at sige til skærmen, udover at den er rigtig flot.
 |  |
Den dynamiske homescreen | Undermenuen for indstillinger
|
Er skærmen fin, ja så er joypaddet med funktions knapper fremragende. Joypaddet er hele 23 mm. i diameter. Det er rigtigt lækkert med et så stort et joypad til mine ”voksne” fingre. Selvom at Samsung er gode til at løbende forbedre og tilpasse deres produkter, så har de stadigvæk ikke forstået, at bekræft-tasten i midten skal bruges til at komme ind i menuen og ikke til at starte webbrowseren. Hvis man ikke er vågen, kan det komme til at blive dyrt i GPRS omkostninger.
Omkring det store joypad er 5 funktionsknapper. Øverst er to knapper til menuen, mens der forneden er henholdsvis to telefonrørstaster og en ”C” knap i midten. Fælles for dem alle er, at de er dejligt store og nemme at ramme. Desuden er der tilpas feedback, så man aldrig er i tvivl om, om man nu har trykket eller ej. Jeg kan med andre ord rigtigt godt lide denne del af tasterne.
Jeg er lidt mindre glad for det numeriske tastatur. Det positive er, at knapperne igen er ret store. Tasterne er 7 x 13 mm. store, og de er lidt ru i overfladen. Det negative er, at den øverste række af taster (1, 2 og 3) er placeret meget tæt på overdelen. Det betyder, at det kan være svært at trykke på disse taster. En anden ting er, at det ikke er muligt, på trods af de to kromlinier, at mærke forskel på, hvor man er henne. Dermed er dette tastatur ikke mere end middelmådigt.
 |  |
Den store joypad - der ikke kan dreje | Store taster om end de øverste tree svære at nå
|
Det var så den ydre gennemgang. Lad os komme ind under ”huden” på G600 og se, hvad Samsung har valgt at glæde os med. Glædeligt er netværksdelen i hvert fald ikke. G600 er tri-band med EDGE og har således ikke 3G. Det er jeg ret skuffet over. Jeg vil mene, at high-end telefoner minimum skal have 3G (og allerhelst HSDPA – turbo 3G). Det får man desværre ikke i G600, hvilket betyder, at f.eks. surfing på nettet vil være en langsom affære.
Overførsel af filer kan bl.a. ske via det medfølgende USB kabel. Så man kan overføre med USB 2.0, hvilket er ganske hurtigt. Alternativt kan man bruge Bluetooth. Telefonen understøtter A2DP, hvilket gør, at man kan bruge et stereo Bluetooth headset.
Det store salgsargument for G600 er kameraet. Som tidligere nævnt er Samsung nu endeligt kommet med på vognen over producenter, som har lanceret kameratelefoner med 5 MP kamera. Det er dejligt at se, at det ikke kun er Nokia og Sony Eriksson, som kan.
 |  |
Den store kasse kameraet er gemt i
| 5 Mpixe kamera
|
Kameradelen er dog noget anderledes end ved f.eks. N95 og K850i, i og med at telefonen skal skydes op, før man kan tage et billede. Det betyder, at man har en formfaktor, som er mindre god end ved de andre modeller. Når overdelen er skubbet op, er den ikke låst, og den kan derfor godt ryge ned igen. Derudover har man ikke et synderligt behageligt greb. En tredje ting, som man skal være opmærksom på, er kameraets placering. Er man ikke påpasselig, så kommer der nemt en tommelfinger med på billedet.
Softwaren til kameraet er fin, men G600 bærer dog præg af at være en almindelig mobiltelefon med et godt kamera frem for en decideret kameratelefon. Telefonen har ikke dedikerede kameraknapper udover udløseren. Selve udløserknappen skal dog have ros, da den er rigtig fin at trykke på, og telefonen er hurtig til at tage et billede.
Som udgangspunkt er kvaliteten af billederne okay. Jeg synes dog, at den halter lidt. Jeg er i gang med en stor kameraduel, og snart kan du læse nærmere om kvaliteten på kameraet ved G600 sammenlignet med de nærmeste konkurrenter.
En positiv overraskelse ved G600 er det indbyggede hjælpelys. Ved første øjekast lagde jeg ikke rigtigt mærke til dette, men efter at have taget et par billeder i mørke, fik jeg virkeligt øjnene op for det. Der er rigtigt meget smæk på den diode, og den er faktisk på højde med Xenon flash, som andre producenter bruger.
Kvaliteten af fotoene er som udgangs punkt fint, men uden at gå rigtig i dybden med dette syntes jeg at den har nogle svagheder. Jeg er i gang med en stor kamera duel og her kan du læse meget mere om kamera kvaliteterne på G600 og de nærmeste konkurrenter. En positiv overraskelse er dog den indbygget hjælpelys der ærlig ikke havde min opmærksomhed før jeg tog et par skud i mørke med dem – der er rigtigt meget smæk på den diode, og den er faktisk på højde med de xenon flash andre producenter bruger. Samsung G600 har naturligvis autofokus, og herudover også smarte ting såsom billedstabilisator og VGA videooptagelse. Endelig har G600 også TV-out, så man kan, såfremt man køber det nødvendige kabel, se sine fotos eller videooptagelser på sit TV.
Kameradelen er lidt af en blandet landhandel. Der er både gode og mindre gode ting ved kameraet. Der skal dog ikke herske tvivl om, at det er Samsungs bedste kamera til en mobil indtil videre.
Jeg kan lige tilføje, at kameraet også findes i G800, som har 3 x optisk zoom, hvilket jo unægtelig giver lidt flere muligheder end de modeller med digital zoom, som vi er vant til at se.
 |  |
Musikafspilleren, der furngerer ganske udmærket
| Nogle af mulighederne i musikafspillermenuen |
Kameraet er bestemt ikke dumt, men det er musikdelen nu heller ikke. Medieafspilleren kan bl.a. håndtere MP3, AAC, AAC+, e-AAC+ og WMA filer. Lyden er fin men imponerer nu ikke, hvis man anvender de medfølgende høretelefoner. Derfor er det glædeligt, at Samsung nu har fundet ud af at lave et headset, som kan deles på midten, og lade den ene del være forsynet med et 3,5 mm jack stik. Dermed kan du sætte dine egne høretelefoner til, hvilket er en klar fordel, hvis man vil lytte til musik. Som nævnt tidligere, så understøtter G600 A2DP, så du kan også bruge et set trådløse Bluetooth høretelefoner.
En anden dejlig ting ved G600 er, at telefonen har fået FM radio indbygget. Selvom den ikke understøtter RDS, så er den ganske udmærket. Især fordi, at man kan optage fra radioen. Det er jo rart, hvis man hører en god sang i radioen, som man gerne vil have liggende.
Telefonen har en indbygget hukommelse på 55 MB og har et ekstra 512 MB hukommelseskort. Dette må anses for værende ok, selvom at 1 GB ville have været at foretrække. Ekstra kort koster dog heldigvis ikke ret meget, så du kan sagtens købe f.eks. et 2 GB kort til under kr. 200,-
G600 understøtter naturligvis Java, og telefonen kommer med 6 præinstallerede spil. Telefonen rummer dog også lidt mere seriøse ting, såsom en fin ”document viewer” til at se Word, Excel, PowerPoint og PDF filer. Web browseren er også fin, om end mindre brugbar grundet den langsomme hastighed. Kalenderen er fin og overskuelig og kan klare de mest almindelige ting.
Jeg har ikke kunne finde ud af, hvilken CPU er i telefonen. Ud fra kamerahastigheden, og den tid, som det tager at åbne programmer, må jeg konkludere, at det er en ret hurtig CPU. Selve menusystemet er super hurtigt. Det er også blevet optimeret fra tidligere modeller. Samsung er en af de producenter, som bruger forskellige menusystemer i mobiltelefonerne, og dette i G600 har altså fået en kærlig hånd. Det er som sagt hurtigt men også flot. Man kan som baggrundsbillede vælge det, som Samsung kalder ”Dynamic Home Screen”, som tilpasser sig efter tiden. Det er ren lir, men ganske sjovt. Hvis man ikke bryder sig om det, kan man selvfølgelig vælge andre ”home screens” og temaer.
 |  |
Hovedmenuen - der kan vælges andret temaer | Kalenderdelen |
En sidste ting, som Samsung endeligt har fået rettet, er i SMS delen. Tidligere har man ikke kunne gå tilbage og rette i et ord, man blev simpelthen nødt til at slette hele ordet. Det er langt om længe blevet fikset – Hurra, så lykkedes det.. Det tog også kun 5 år!
Batteriet i G600 må siges at være tilstrækkeligt kraftigt, siden telefonen ikke understøtter det strømslugende 3G. Batteriet er på 880 MHA, og med en avanceret lysregulering via den lille sensor, vil der være, ved normalt brug, strøm til en to-tre dage.
Et hurtigt tjek på
Pricerunner viser, at
Samsung SGH-G600 pt. koster
I alt: 83 %
Positive ting:
Flot og stilfuld telefon i lækre materialer
Lille størrelse på trods af kameraet
5 megapixel kamera – Samsungs bedste kameratelefon til dato
Dejligt joypad og funktionsknapper
Nyt og forbedret menusystem
Fin musikdel med FM-radio
Negative ting:
Ingen 3G
Det numeriske tastatur skuffer lidt
Ingen ”tommelfinger-fanger”
Uimponerende højtaler
Konklusion:
Samsung G600 er en fin telefon, specielt for de personer, som ikke går op i hurtig datatrafik på mobilen. Netop den manglende 3G er min absolut største anke ved G600. Mange vil blive træt af at surfe på nettet med GPRS hastighed. Jeg er godt klar over, at Samsung sælger til mange lande, som ikke anvender 3G. Det er fint nok at lave en ren GSM udgave, men så burde Samsung også lave en speciel 3G udgave til de markeder, hvor der netop er fin 3G dækning. Alt håb er dog ikke ude. Samsungs storsælgende U600 kom faktisk efterfølgende i en 3G udgave (U700). Vi kan derfor håbe, at det samme er tilfældet for G600.
Hvis du kan lide Samsungs mobiltelefoner, vil du med sikkerhed blive glad for denne G600. Det forbedrede menusystem og især kameraet vil helt sikkert tiltrække kunder, også dem som ikke kender til Samsung.
Alt i alt en fin telefon, der bestemt fortjener et kig, næste gang du er ude for at se på ny telefon.
Mobilen er venligst udlån af
mobiludsalg.dk
Hvor enig er du i skribentens anmeldelse?
- Currently 3.93/5
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
40 stemmer
[se fordeling]

Som en ny service kan vi tilbyde vores læsere, der har en Twitter konto, at få et ”tweet” når vi lægger en ny test op. Blot tilføj os til din konto. Vi hedder @mobiltestdk.