Sony Ericsson K770i test
Ind imellem er der telefoner der kommer på det danske marked eksklusivt hos et teleselskab. En sådan telefon er K770i der i skrivende stund kun kan fås hos teleselskabet 3. Det kan man naturligvis være glad for, hvis man er 3 kunde, da telefonen sælges til en meget rimelig pris, eller man kan være mindre glad over at man ikke kan få den i fri handel (men fat mod den kommer snart også andre steder).
Nok om det, lad os få denne lilla telefon igennem vores test maskine og se hvad den har at byde på.
K770i kommer i de efterhånden ganske velkendte små kvadratiske kasser som mange andre Sony Ericsson telefoner også kommer i. Det er ikke emballage ”kunst” på et højere plan, men omvendt fungerer det og fylder ikke alverden. I kassen finder vi ud over telefonen, lader, kabel, ”in-ear” høretelefoner, og et 256 mb hukommelse kort. Kort sagt det er hvad man forventer skal medfølge til en sådan telefon.
 |  |
K770i sammen med Nokia 6300
| K770i sammen med tændstikæsken |
Nu skal vi kigge på telefonen. Den model jeg har fået til test er den, der hos Sony Ericsson kaldes ” Ultra Violet” men den fås også i ” Truffle Brown” og senere ” Sandy Beige” Jeg synes det er et modigt farvevalg og selv om jeg ikke synes lilla passer i min lomme, så må jeg medgive at den ser utrolig flot ud. Selve telefonen er ganske lækker at røre ved, og selv forsiden med undtagelse af knap layoutet, minder en del om det vi tidligere har set. Det er på bagsiden jeg synes K770i tager flest point hjem, det vender vi tilbage til. Telefonen måler 105 x 47 x 14.5 mm og vægten siger 91 gram. Dette må siges at være som folk forventer en telefon skal være i dag. Samle/bygge kvaliteten af K770i er udmærket for en telefon der fortrinsvis er lavet i plast. Der er ikke nogen former for mislyde når man trykker eller vrider let i telefon.
Men lad os nu tage K770i under en lup og kigge alle de udvendig detaljer igennem. Forsidens øverst halvdel indeholder skærmen, og ”glasset” herfra dækker hele halvdelen. Over den 1,9” store skærm har vi en lys måler og et lille VGA video kamera. Der er naturligvis også en lille revne så lyden fra højttaleren under samtaler kan komme ud. Under skærmen har vi et joypad, med 6 funktions knapper. Herunder har vi de 12 numeriske knapper som er krom farvet.
 |  |
Her ses multistik | Meget små volumenknapper - ærgeligt |
Går vi om på venstre side, ser vi at lade stikket er placeret her. Desuden er der et tyndt krom bånd der køre igennem hele vejen rundt om telefonen. På højre side i dette krom bånd findes volume vippeknappen. I og med det bånd som knappen, og i øvrigt de andre knapper på siden er placeret i, ikke er bredere en 2 mm er knapperne det heller ikke. Dermed er volume knappen ikke så nem at benytte, som jeg kunne have ønsket mig. Under den sidder kamera knappen. Den er lige så tynd, men i og med den er hævet ca. 1 mm op, hjælper det dog en del på det. Stadigvæk er det bestemt ikke blandt de bedste kamera udløsere jeg har prøvet. I toppen finder vi dog den knap der tager prisen som den mindste. Det er tænd/sluk knappen som virkelig ikke er særlig stor eller let tilgængeligt. Ved siden af den finder vi en skydeknap til at udløse bagklappen med. Inden vi hopper op til den, skal jeg lige nævne at i bunden finder vi kun et lille hul til mikrofonen der sidder inde i telefonen.
 |  |
Supelille tænd/sluk-knap | 14,5 mm tyk - i praksis virker den tyndere |
På bagsiden tager K770i faktisk en del point hjem. Den er buet således at telefonen dels er lækker at holde på, men det giver også det optiske bedrag af at telefonen er tyndere end den reelt er. I midten er der en metal bjælke, som fungerer som linse beskytter. Systemet kan jeg vældig godt lide. I stedet for som vi tidligere har set er denne linse beskytter en integreret del af telefonens design, den er let at skubbe frem og tilbage, og slutteligt beskytter den linsen rigtig godt – super. I venstre hjørne øverst har vi hjælpe lys i form af 2 kraftige dioder, og lige under midten er der 2 tynde lange diode lys der tænder når linsebeskyttelsen køres til siden. Helt i bunden er der en højttaler udgang til den lyd man høre når telefonen for eksempel ringer, eller hvis man høre musik uden bruger af høretelefoner.
 |
Rigtig flot og veldesignet bagside
|
Vi skal om på forsiden og kigge lidt nærmere på skærm og joypad/knapper. Vi starter med skærmen. Her er brugt en 1,9” TFT skærm (29 x 38 mm) hvilket desværre er lidt i underkanten af hvad man kan forvente af en moderne telefon. Kvaliteten af skærmen fejler dog intet den har 262.000 farver, og en qvga opløsning og er ganske lys stærk. En fordel ved små skærme frem for lidt større skærme er, at hvis opløsningen er den samme, så vil en mindre skærm se mere skarp ud i og med de enkle pixel så ligger tættere, og skarp er den lille skærm er altså.
Joypaden vi finder under skærmen er en af de bedre Sony Ericsson har lavet. Den er rimelig stor og rigtig god at trykke på. De omkringliggende 6 funktionsknapper er også godkendt, selv om de to yderste knapper er lidt små. De er dog hævet over de andre så jeg har ikke de store problemer med at ramme dem.
 |  |
3-tema, og der ligger flere på telefonen | Fin joypad mennoget glatte knapper
|
De numeriske knapper er jeg mindre glad for selv om de bestemt ser flotte ud. Knapperne er meget smalle (under 4 mm) og helt blanke. Dette betyder at teksten er svær at aflæse end mange andre telefon knapper. Når dette er sagt er de dog rigtig fine at trykke på, der er et godt feedback og den detalje med at rækken 3,6,9 og # samt 1,4,7 og * har fotofunktioner og får et blåt lys når man sætter telefonen i foto mode, trækker det samlet set en del op på min vurdering.
Med det hopper vi ind og kigger på de tekniske finesser ved denne telefon. K770i har ganske god net dækning, her er 3 GSM bånd der rækker over det meste af jorden, men også G3 er der i K770i. Edge er droppet, og set med danske øjne nok til at leve med. Skal du overføre filer kan det forgår via enten, Bluetooth (2.0 med stereo headsæt understøttelse) samt naturligvis usb 2.0 Men andre ord, er her opfyldt de fleste af de krav man kan stille en moderne telefon. Skulle Sony Ericsson have stilet lidt højere skulle der have været w-lan som efter hånden mange konkurrenter har i deres topmodeller, men her er Sony Ericsson en smule konservativ, og har i skrivende stund kun et par modeller på hylderne der har w-lan. En anden ny ting ting som det ville have klædt Sony Ericsson at smide i denne nye telefon, er det nye hurtig 3G kaldet ”HSDPA” men det blev det altså ikke til.
Det store salgs argument ved K770i (ud over det lækre design) er ganske som K800i eller K810i kamera delen, som er de to telefoner der minder mest om K770i kameradel. Dette er det vi nu skal kigge lidt på. Nu ved jeg godt at mange skeler meget til mpixel og dømmer en telefon ud fra dette. Det er desværre en ganske forenklet og forket måde at gøre det på. Sagen er nemlig den, at pixel forklarer i praktisk kun hvor mange punkter der er i alt til at danne et billede. Det siger derfor intet om hvor skarpt et billede der dannes via linsen eller objektivet , eller om evnen til at slippe lys ind i rigtige mængder. Min påstand er at netop derfor med Sony Ericssons vægtning af andet end kun pixel, får man med K770i´s egenskaber et ganske godt mobiltelefon kamera. En ting vi desværre må undvære og som K800i/ K810i har er den indbyggede xenon flash. K770i har kun det gamle system som stammer helt tilbage fra K750i med 2 lys dioder. Glædeligt er det dog at Sony Ericsson med k770i har arbejdet med at forbedre ”schutter lag” og jeg mener denne K770i er rimelig hurtig fra man fokuserer til man har taget fotoet. Jeg nævnte tidligere at der i foto mode var lys i to rækker tal, hvilket betyder man har 8 genvejs knapper og det er som udgangspunkt fint. Lidt mindre godt er det dels at man ikke kan zoome i alm. foto mode, men kun når man er ovre i videodelen. Set i forhold til K800i/K810i der også begge har 3,2 mpixel kamera, taber K770i en smule.
 |  |
Kameraudløseren er hævet en smule
| De 8 dedikerede kameraknapper med blåt lys
|
Ser vi på underholdnings delen er K770i fint udrustet. Telefonen indeholder en fin webbrowser der oven i købet har understøttelse af RSS feed, så man kan modtage de sidste nyheder på websider der understøtter dette. Men musik kan man også have ganske meget glæde af med K770i. Den har en meget fin stereo FM radio med RDS, således at man kan se hvilke stationer man modtager. Vil man høre sin egen medbragt musik, kan dette foregå via den indbyggede musik/video player der kan håndtere følgende formater: MP3/AAC/MPEG4. Musik afspiller delen er dog ikke på højde med den kvalitet man finder hos søster modellerne der bærer walkman brandet. Hovedtelefonen der er medleveret er i en udmærket kvalitet, og kan skiftes ud med egne ”hørebøffer” hvis man ønsker dette. Der medfølger et 256 mb hukommelseskort, der dog hvis man skal have musik, video, fotos osv. hurtigt bliver for lille.
n fix detalje der lige er med, er at K770i understøtter det smarte ”trackID” musik genkendelses system, som man kan bruge til at finde navne på musik for eksempel hørt over radioen.
 |  |
3-playeren hvor der streames musik
| Underholdningsmenuen |
Nu skrev jeg tidligere at dette var en telefon som teleselskabet 3 havde eksklusivt i deres sortiment. I og med det er en sådan telefon er der også nogle muligheder som andre ikke 3 telefoner ikke har på samme måde. For det først har man en dedikeret genvej (der dog kan ændres hvis man ønsker det) til 3 portalen, hvor man finder et hav af muligheder man kan bruge sin telefon til. En nærmere gemmegang af dette vil være for omfattende, så hvis man ikke er bekendt med dette univers, kan det bestemt anbefales at man besøger adressen www.3.dk og kigger lidt på mulighederne. Men kort fortalt er det muligt at hente musik, nyheder, video klip og meget mere direkte ned i telefon. I og med K770i også har en udmærket webbrowser der oven i købet understøtter RRS feed, er K77i0 en ægte multimedie telefon i en lille indpakning.
Selve menu system i K770i er det velkendt som Sony Ericsson har kørt med i 90 % af alle deres telefoner. Det er godt og hurtigt og man finder lynhurtigt rundt i det. Er man ikke til en smartphone er dette og Nokia nyest udgave af serie 40 efter min mening det bedste man kan få. Her er alt hvad man har brug for af funktioner og kun manglen på avanceret købe software er grunden til jeg fortrækker enten Symbian eller Windows styresystemer. Det viste tema er 3’s eget design, så ikonerne ser lidt anderledes ud en man ellers kender fra Sony Ericsson, men vælger man et af de andre temaer der ligger på telefonen, får man de velkendte ikoner fra Sony Ericsson frem igen.
 |  |
Meddelelsesmenuen
| Hovedmenuen med 3's ikoner
|
Batteriet har en kapacitet på 930 mAH hvilket ikke imponerer, men omvendt heller ikke skuffer. Når telefonen bruges på den måde med 3G net må man forvente at skulle lade ca. hver anden til tredje dag ved normalt telefonbrug, og bruger du den meget specielt til at surfe med, så må du nok påregne at skulle lade den hver dag.
Et hurtigt opslag på Pricerunner viser, at Sony Ericsson K770i pt. koster 1.990 kr.
I alt 70%
Gode ting:
Flot og lækkert design – specielt bagsiden og kamera beskyttelses klappen er jeg vild med
3G telefon i en rimelig lille og let indpakning.
3,2 Mpixel kamera med auto fokus.
Fin musik afspiller med 256 mb hukommelse.
Mindre gode ting:
Jeg savner en xenon flash – den giver meget bedre resultater i mørke omgivelser
De små knapper på siderne af telefonen, er for små og ”dumme” at trykke på
1,9” skærm er altså for lidt i dag, også selv om skærmen er flot og skarp.
De numeriske taster er ikke verdens bedste.
Konklusion:
Sony Ericsson K770i er en telefon der bliver lagt mærket til hvis man besøger en cafe, om ikke andet på grund af farven. K770i er en fin telefon, den har et godt kamera, godt menu system, og naturligvis 3G. Problemet med telefon vil nok for mange være, om man kan leve med den brune eller lilla farve, og en model i for eksempel sort eller sølv, ville sikkert have givet et umiddelbart større salg. Telefonen er smartere og mindre end de 2 andre telefoner jeg har sammenlignet med (k800i og K810i) men samtidigt også mindre teknisk stærk. Dermed kan K770i kun høste 70% i denne omgang.
Sådan vurderer jeg:
90-100 %: En sublim telefon, hvor der er meget få eller ingen kompromiser - kan absolut anbefales.
80-89 %: En god teleofn med mange gode funktioner - kan anbefales.
70-79 %: En rimelig telefon, der dog har mangler - kan anbefales hvis man kan accpetere manglerne.
60-69 %: En telefon, der er præget af en del kompromiser - kan anbefales men med kraftige forbehold.
50-59 %: Telefon med få fornuftige funktioner og alt for mange store kompromiser - kan ikke anbefales.
1-49 %: Alt for ringe telefon, der aldrig burde være sendt på markedet - kan absolut ikke anbefales.
Alle %-angivelser er givet ud fra en samlet vurdering på det tidspunkt, hvor testen er skrevet. Læser man en ældre test, må man regne med, at vurderingen sandsynligvis vil være lavere. Datoen for testen findes øverst til højre.
Hvor enig er du i skribentens anmeldelse?
- Currently 3.76/5
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
21 stemmer
[se fordeling]

Som en ny service kan vi tilbyde vores læsere, der har en Twitter konto, at få et ”tweet” når vi lægger en ny test op. Blot tilføj os til din konto. Vi hedder @mobiltestdk.