Samsung G800 test
Samsung har ikke lyst til at stå på sidelinjen, når producenter som Nokia og Sony Ericsson tager for sig af markedsandele på markedet for mobiltelefon med godt kamera. Samsung har derfor sendt ikke mindre end 2 telefoner med 5 mpixel kamera på markedet her inden for kort tid. Den første, G600, kan du læse en test af
her og i denne test tager vi så den anden og større model igennem testmaskinen, så vi kan se, hvor god den er.
Samsung har altså ikke rigtig forstået konceptet med en lækker emballage, eller også vælger de at se stort på dette. Jeg synes det er en smugle tamt at åbne en dyr telefon til ca. 4000 kr., og så ligger telefonen bare i en formstøbt papbakke, nøjagtig som en telefon til 500 kr. Nok lader jeg ikke indpakning få indflydelse på min endelige karaktergivning af telefonen, men jeg synes, det er lidt ringe, og giver altså ikke den samme oplevelse, som for eksempel når man pakker en LG-telefon ud. I papbakken finder vi, ud over telefonen, en lader, et headset og et synkroniseringskabel. Der er ikke noget hukommelseskort med, og dermed må man selv købe et sådant, hvis man vil have mere plads (heldigvis koster de ikke alverden mere).
 |  |
G800 ved siden af tændstikæsken | G800 ved siden af Nokia N95 8GB
|
Vi skal have G800 frem af æsken og mit første indtryk er wouw, den er stor og tung, men ganske lækker med den megen metal, der er brugt på den. Retfærdigvis skal det siges, at G800, der måler 101 x 51.1 x 18.8 mm og vejer 134, ikke er større end telefoner som Nokia N81 eller N95, men når nu det er en telefon fra Samsung, der har givet os så mange supertynde lækre telefoner, er det altså en stor telefon. At telefonen er tung, er som sådan konsekvensen, når man vælger at lavet en telefon delvist eller helt i metal. Forsiden og bagsiden er således i metal, og på forsiden er det endda poleret flot op. Dette oser med rette af kvalitet og god stil. Der er ikke noget kvalitetsproblemer at finde hverken ved slidesystemet eller med knirke- og knagelyde. Eneste ting jeg vil påpege er, at på den testmodel, jeg har fået, går det store kamera beskyttelsedæksel ganske stramt, og er ikke lige til at skubbe frem og tilbage med en finger. Mere om det i afsnittet om kamerafunktioner.
 |  |
Tykkelsen er langt fra de ultratynde modeller
| De to låger i telefonens venstre side
|
Med det må vi hellere få kigget på placeringen af de forskellige knapper og stik på Samsung G800. På forsiden har vi én stor ”glasflade”, som dækker det meste af fronten. Den omfatter højtaler øverst og ned til og med joypad’en forneden. Det eneste der ikke er omfatte af denne store ”glasflade”, er de 3 funktionsknapper helt i bunden. Omkring ”glasfladen” er der højpoleret stål, der nærmest ligner krom. Dette system med en så stor ”glasflade”, er bestemt med til at få G800 til at se mere eksklusiv ud. Desværre er det også med til at gøre smuds og fingeraftryk mere synligt. I toppen har vi den højtaler, der bruges under samtaler, og lige til venstre for et lille vga kamera til for eksempel videoopkald. Under dette har vi den store 2,4” skærm, og nederst joypad’en med 5 funktionsknapper. Skubber man overdelen op, kommer der et fint stort numerisk tastatur frem med de 12 knapper i børstet stål.
Omme på venstre side, der er i sølvgrå plast, finder vi to klaplåger, der i øvrigt er i en fin kvalitet. Bag den øverste er der et multistik, der både fungerer som ladestik og til at trække musik ud samt synkronisere telefonen med en computer. Helt i bunden finder vi et lille øje til en strop. Normalt bruger jeg ikke meget tid på dette, men at dette her stikker ud på denne måde, finder jeg en anelse dårligt placeret på siden.
 |  |
Fin kameraudløser og volumen/zoomknap | G800 er ikke lille med ligger godt i hånden
|
På højre side finder vi midt på telefon en stor og vældig nem at betjene volumenknap, der også tjener til at zoom ind og ud. Under den er der en rund kameraudløserknap, der ligeledes er lavet, så den er nem og behagelig at betjene.
I bunden er der ikke noget, men i toppen af telefonen finder man to stereohøjtalere. Lyden fra dem er i et rimeligt niveau, men stadigvæk ikke på højde med hvad for eksempel Nokia har i deres N95.
På bagsiden har vi et meget stort kamerabeskyttelsedæksel, der, når det skydes til siden, afdækker det fine 5 mpixel kamera med xenon flash. Resten af bagsiden er i delvist plast og delvist børstet stål, og ser meget stilet ud.
Lad os smutte tilbage til forsiden og kigge lidt nærmere på skærmen og joypad med tilhørende knapper. Skærmen er en dejlig stor 2,4” TFT skærm (37x 49 mm). Jeg kan vel snart ikke skjule det længere i mine test, men lad mig så bare indrømme, at jeg elsker store skærme på telefoner. 2,4” er en rigtig fin størrelse, og efter min mening bør alle producenter sætte det som pejlemærke, for den størrelse skærm, der gør brugeren glad. Samsung laver rigtig flotte skærme, det har de faktisk altid gjort og denne G800 er ikke nogen undtagelse. Her er masser af lys, 262.000 farver og naturligvis qvga-opløsning. Skærmen går direkte ind på en top 5 over de i øjeblikket flotteste skærme, jeg har set, og jer tvivler stærkt på, at der er nogen, der vil blive skuffet over den.
 |  |
Rigtig, rigtig flot skærm
| Ganske overskuelig filindeksering |
Joypad’en er jeg som udgangspunkt også ganske tilfreds med. Det er dejligt at have en joypad, der passer til mine velvoksne fingre, og sørme om ikke Samsung har set lyset og placeret hovedmenugenvejen i den midterste bekræft knap – dejligt selv om det tog en del år at nå til dette. Feedbacket på joypad’en er i den hårde ende, hvorvidt man kan lide det på den måde eller hellere vil have et mere blødt feedback, er en smags sag. Personligt mener jeg bestem ikke, det må være hårdere end det G800 har, for ellers bliver det sådan, at man føler, at man skal trykke hårdt for at få et input. Omkring joypad’en har vi 5 funktionsknapper. Der er en på hver side, der passer til skærmtasterne ovenfor, og som i øvrigt er ganske fine at trykke på. Under joypad’en har vi 3 blanke knapper, der også er fine, men er en smule glatte at trykke på.
Skyder man overdelen op, har vi de 12 numerisk knapper, der ligger under en tynd stålplade af børstet stål. Jeg er ikke superglad for disse knapper, der laves under en fælles stor flade, hvad enten det er plast eller metal. Men dette er både flot og ret populært at bruge denne metode, da det fylder mindre end almindelige knapper. Skal det være af denne type, er disse knapper Samsung G800 har, bestemt i den bedre ende af skalaen, det er rigtigt godt belyst, og tasterne er store og ikke glatte. Feedbacket er som Joypad’en pænt hårdt.
I alt imponerer skærmen mens specielt det numeriske tastatur er den bløde mellemvare, der ikke rigtig er til at blive superglad for.
 |  |
Stor joypad med 5 funktionsknapper omkring | De nummeriske knapper er også fint store |
Når vi nu vender blikket ind ad i G800, er der derimod flere ting, som jeg gætter på, at man kan gå hen og blive ganske glad for. Så lad os forlade det blanke ydre til fordel for det ret tekniske indre.
Vi starter med netdelen, for uden den var det svært at kalde det for en telefon. Samsung har forsynet G800 med et 3 bånds GSM-net, så man kan få dækning over det meste. Bedst af alt er det dog, at G800 har den nye hurtige HSDPA-forbindelse, der modsat den gamle HSDPA understøtter hastigheder på svimlende 7,2 Mbit pr. sek. – utroligt. Så høje hastigheder findes ikke i det danske mobilnet endnu, men bare rolig, det kommer meget snart. Indtil da må man nøjes med de max 3,6 Mbit pr. sek., som vi kan få nu. Er man ikke med på 3G-bølgen og bruger EDGE, er der også understøttelse af dette, og hvem ved måske er EDGE ved at få en renæssance, idet flere danske teleselskaber overvejer at udbygge den funktion. En ting som kommende ejere af G800 dog kommer til at lede forgæves efter, er wlan. Jeg er helt med på at ikke alle bruger dette, men hold fast det er rat at have med, når man kommer omkring. Flatrate på mobildata er først ved at finde vej, og indtil da, er det superrart at kunne surfe gratis eller tæt derpå via et trådløst netværk. Hvorfor Samsung og Sony Ericsson ser passivt på, mens Nokia fylder wlan i flere og flere af deres telefoner er mig en gåde. En telefon som G800 burde have haft wlan med i pakken.
 |  |
Kalenderdelen
| Musikdelen
|
Mangler wlan i G800, kan vi glæde os over, at den har noget som meget få andre telefoner har – optisk zoom på kameradelen. Men dette skal vi naturligvis videre med, da det i høj grad skal bære G800 frem på salgslisterne. Samsung vil med og have en bid af kagen af de kunder, der ønsker virkelig gode kameraer i telefoner. Deres G600, der er en lidt skrabet og billigere udgave af G800 sælger pt. ganske fornuftigt, og med denne G800, sætter Samsung trumf på. I øjeblikket er Samsung samme med Nokia de eneste i Danmark, der har mere end én telefon med 5 Mpixel. Læg der til at Samsung med G800 har den eneste 5 Mpixel telefon med optisk zoom og med xenon flash. Jo Samsung er godt klædt på til at kapre kunder der går efter top kamera.
Men hvad kan dette kamera så, og vil fotoglade mobilbrugere blive glad for Samsung G800? Det vil jeg mene, de vi, da den har 5 Mpixel, autofokus, optisk zoom, rigtigt flash, antirystefunktion (steadyshot) og ansigt genkendelse! Lyder det som en beskrivelse af et pocketkamera, ja så er det altså ikke meget galt.
 |
LG KU990 og G800
|
5 Mpixel er en opløsning man kan være bekendt at skyde fotos med og få dem på papir i 10x15 eller måske endnu større. Er forholdene i orden, skyder G800 både flotte og skarpe fotos. Det helt store nummer er dog den optiske zoom. Normalt har mobiltelefoner kun digital zoom, der i bund og grund ikke er meget værd, idet man blot forringer fotokvaliteten efterhånden som man zoomer ind. Dette er ikke tilfældet med optisk zoom. Her kan man komme 3x tættere på og stadigvæk bevare den makismale kvalitet. Jeg har for at illustrer dette skudt 2 fotos i baghaven der kan ses
her.
Lad det være sagt med det samme: 3 gang zoom når man skyder fotos, er en stor behagelighed, og man kommer hurtigt til at savne det, når man vender tilbage til en telefon uden. Vi har set telefoner fra Nokia med optisk zoom, men dels var de ret dyre og kun med 3,2 Mpixel. Med G800 vil jeg godt lægge hovedet på blokken og sige, at det er et trin op af for dem, der er rigtig fotoglade. Nu gror træerne som bekendt ikke ind i himlen, ej heller for Samsung og selv med denne superkameratelefon er der et par småting, som Samsung kunne arbejde med i fremtiden. Zoomen som jeg er meget glad for, kører desværre i hak, hvilket vil sig, at man har fra 1-3 x zoom delt op i ¼ dele. Der med køre den således fra 1x zoom til 1,25 x zoom osv. op efter. Trinløst zoom havde været at fortrække, men omvendt er denne løsning modsat Nokias løsning på N93 ret lydløs. En anden ting, jeg forsat må efterlyse, er en kortere shutterlag, da denne tid fra man har trykket på knappen til fotoet er skudt og gemt, forsat giver de rigtig pocketkamera en stor fordel. Sluttelig vil jeg sige, at den modstand, som er i kamerabeskyttelsesklappen, er alt for stor. Man burde kunne skubbe dette let til side med en finger, men det er langt fra muligt på det eksemplar jeg havde til test. Om det er sådan på alle G800 og om det eventuelt bliver mere let glidende med tiden, skal jeg ikke kunne sig, men som det er nu er det alt for stramt.
 |  |
G800 uden zoom
| G800 med 3x zoom |
Videodelen er desværre ikke lige så overbevisende som fotodelen. Der er ikke hjælpelys, når man skal filme i mørke omgivelser, og kvaliteten er QVGA (320x 240 pixel) eller ca. ¼ del af hvad for eksempel Nokia har i deres superkameratelefoner.
Samsung G800 er bestemt et af de bedste mobilkameraer, der kan købes i øjeblikket, og med en kombination af 5 mpixel/3 optisk zoom/xenon flash er det lidt en ener.
Ligegyldig hvor god en kameradel en telefon måtte have, så hjælper det ikke hvis ikke, resten er på plads. Med G800 er der også muligheder for dels at høre musik via den kombinerede lyd- og billedeafspiller, der håndterer en række formater (MP3/AAC/AAC+/e-AAC+/WMA player) samt FM-radio. Som musikafspiller klarer G800 sig ok uden dog at imponere på samme måde som på kameradelen. Musikafspilleren har en fin lyd men softwaren er altså ikke helt på højde med hvad de deciderede musiktelefoner kan diske op med. Der er heller ikke mere end 160 mb lagerplads til rådighed i den indre hukommelse (og de bliver hurtigt brugt til fotos), så et hukommelseskort af microSD-typen vil nok være fornuftigt at købe med, da musikafspiller ellers ikke er til meget nytte. Den sidste ting med musikafspilleren, der trækker lidt ned, er de medleverede høretelefoner. Kvaliteten er nogenlunde men desværre har Samsung ikke helt fundet ud af fidusen med en 3,5 mm jackstikudgang, som giver brugerne mulighed for at benytte almindelige høretelefoner i en bedre kvalitet.
 |  |
Menuen "indstilllinger"
| Højtalerne er placeret i toppen
|
Samsung G800 har naturligvis også en række muligheder for at modtage og overføre filer. Først er der usb 2.0 som telefonen understøtter, og et kabel følgder med, så det er let at forbinde en computer med telefonen. Vil man hellere bruger bluetooth er muligheden for dette der også. G800 har bluetooth 2.0 med understøttelse af A2DP og kan også bruges i forbindelse med en printer, der understøtter bluetooth. Nu hvor der er tale om en kameratelefon har Samsung klogelig valgt at G800 også understøtter TV-out, så man kan se sine fotos direkte på et TV. Desværre er kablet hertil ekstra tilbehør, og man skal således frem med pungen igen.
 |  |
Lidt uoverskuelig hovedmenu | Menuen "Applications"
|
Menusystemet er det, som vi kender fra alle de andre Samsungtelefoner. Det virker ganske udmærket, om end jeg synes, at selve menuforsiden er en smule rodet, og det er knap så let at gennemskue, hvad der er hvad ud fra ikonerne. Telefonen kommer ikke med ekstra temaer, så det der er, er det man må bruge. Telefonen er hurtig i menuerne, og når man lige har vendet sig til dem, går det faktisk rigtigt fint. En ting der glæder mig, er at Samsung har lagt en ”Document viewer” (Word, Excel, Powerpoint, PDF) ind så man kan læse dokumentet på sin vej. Elles finder vi under programmer ting, som billeder og videoredigering, en RSS-læser til den udmærkede browser samt de mere almindelig ting. Telefonen er ikke en smartphone som for foreksempel flere af Nokias topmodeller. Dette betyder at der i praktisk er grænser for hvor avancerede og spændene programmer, der kan købes ekstra over nettet og blive stoppet i G800. Går man ikke op i den slags, kan man roligt se bort fra at denne G800 rent teknisk ikke er en smarthpone.
I alt: 81%
Gode ting:
Lækkert materialevalg, men meget metal og ”glas”
Super kameradel. G800 er pt. det mest funktionsrige kamera.
Byggekvaliteten er i top
Skærmen er, som Samsung plejer, også en fornøjelse.
Mindre gode ting:
Telefonen er tung og til dels også lidt klodset
Videodelen trækker lidt ned
Ikke wlan og ej heller symbian.
Konklusion:
Samsung G800 er bestemt en rigtig fornem kameratelefon. Der er måske ikke den store forskel i kvalitet på de billeder, G800 skyder, og dem man kan tage med for eksempel N82, N95 eller K850. Der hvor G800 tager point hjem, er på de muligheder man har for at få bedre fotos med hjem. Her tænker jeg først og fremmest på den optiske zoom, men også ansigtsgenkendning og antirystefunktioner gør det meget nemer at få taget fotos, som man ønsker sig. Kameradelen er altså god, det er bygge kvaliteten og materiale valget også. Der hvor G800 har et problem er på resten af indholdet. Man kan for samme pris eller billigere få for eksempel en Nokia N95, der ud over at have en større skærm, også har funktioner som wlan, GPS, og naturligvis Symbian styresystem. Set i det lys kan G800 får det svært. Men er du på jagt efter en super kameratelefon, synes jeg bestemt ikke, du må snyde dig selv for et kigge på G800 – den er når alt kommer til at ikke så dum igen.
Sådan vurderer jeg:
90-100 %: En sublim telefon, hvor der er meget få eller ingen kompromiser - kan absolut anbefales.
80-89 %: En god teleofn med mange gode funktioner - kan anbefales.
70-79 %: En rimelig telefon, der dog har mangler - kan anbefales hvis man kan accpetere manglerne.
60-69 %: En telefon, der er præget af en del kompromiser - kan anbefales men med kraftige forbehold.
50-59 %: Telefon med få fornuftige funktioner og alt for mange store kompromiser - kan ikke anbefales.
1-49 %: Alt for ringe telefon, der aldrig burde være sendt på markedet - kan absolut ikke anbefales.
Alle %-angivelser er givet ud fra en samlet vurdering på det tidspunkt, hvor testen er skrevet. Læser man en ældre test, må man regne med, at vurderingen sandsynligvis vil være lavere. Datoen for testen findes øverst til højre.
Hvor enig er du i skribentens anmeldelse?
- Currently 4.07/5
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
30 stemmer
[se fordeling]

Som en ny service kan vi tilbyde vores læsere, der har en Twitter konto, at få et ”tweet” når vi lægger en ny test op. Blot tilføj os til din konto. Vi hedder @mobiltestdk.