Sony Ericsson W960i test
Så er der landet en spændende telefon fra SE på mit bord. Der er tale om afløseren for Sony Ericssons top walkman telefon W950 som du kan læse eller genlæse
her. Den nye W960 som jeg først gang stiftede bekendtskab med i sommer, er nu endelig kommet til salg her i Danmark. I og med det denne gang er mere end blot en ”nye knapper og ny front” som vi tidligere ofte har set, er den faktisk rigtig spændende. Her er en tale om en ny telefon, men naturligvis med ting man kan genkende fra den gamle W950. I en tid hvor alle nyere telefoner kan spille musik og hvor forskellen mellem ”rigtige” musik telefoner og telefoner der bare kan spille musik bliver mindre og mindre, skal det blive spændende at se hvad denne top musik telefon fra walkmandens skaber kan præstere.
Det første jeg glædes over er, at en dyr telefon som W960 ikke bare kommer i en ligegyldig pap emballage. Nej her er en fin æske hvor alt er pakket fint ned i små kasser, og selve telefonen ligger i en kasse der er foret med skumgummi. I kassen finder man ud over telefon med lader også følgende ting: ekstra stylus, stof taske/pose i en lækker kvalitet, sync. kabel, lyd ud kabel og slutteligt et lækker headset der er delbart på midten så man kan bruge egne høretelefoner. Med andre ord, der er pænt meget tilbehør med til denne telefon.
 |
 |
W960i ved siden af tændstikæsken |
W960i ved siden Nokia N95 8GB
|
Vi skal have selve W960 frem og kigge lidt på den. Nu havde jeg set den før (om end ikke i den endelig produktions udgave) men ikke meget har ændret sig, og godt det samme, for W960 er nøjagtigt ligeså flot og lækker at se og røre ved, som den jeg tidligere har set. Telefonen er ikke den mindste, lad det være sagt med det samme, men med en stor skærm og al den teknik den indeholder, ja så kan man altså ikke forvente det samme som i de super små telefoner man ellers kan få. Målene på W960 er 109 x 55 x 16 mm og 119 gram hvilket er en smule større end forgængeren og 7 gram tungere. De 7 gram kan jeg personligt sagtens tilgive Sony Ericsson for i og med, man dels har fået større flash drive, og for det andet en finish og design der er klasser over den gamle. Netop materiale valget og designet er noget jeg synes Sony Ericsson har arbejdet rigtig positivt med i denne udgave. Telefonen er, med sin blanke sorte forsiden, brudt af et hvid bånd på siden og en sort gummi overflade på bagsiden, rigtig lækker både at se og røre ved. Bygge kvaliteten fejler heller ikke noget, den er ikke til at vride en mislyd ud af, selv om jeg trykker og vrider overalt på telefonen. Sony Ericsson W960 efterlader et særdeles positivt første indtryk.
 |
 |
En stylus der alt andet end imponerer |
Der er ikke noget rigtigt alternativ til stylussen |
Men vi skal naturligvis som altid mere ned i detaljerne, så nu giver vi os i kast med det ydre design og ikke mindst hvor hvad er placeret. Vi starter på forsiden. Den er som tidligere nævnt helt sort og med en blank overflade. Over den store trykfølsomme skærm, har vi en relativ bred revne til lyden der kommer ud under samtaler. Lige til venstre for dette har vi et VGA kamera der for eksempel kan bruges til selvportrætter, eller video opkald. Lige under skærmen har vi et mørkt areal. Her under befinder sig 3 tryk følsomme musik knapper der kun kan ses når man er i musik (eller video) afspiller menuen. Under dem igen har vi 15 rigtig knapper, hvoraf de 3 er funktions knapper og de 12 almindelige numeriske knapper.
På venstre siden har vi 2 ting, en ret vigtig og en ret ligegyldig ting. Øverst er der et øje til en strop. Hvorfor man laver en løsning med en sådan metal dims ud af siden forstår jeg ikke, hverken det fornuftige eller rimelige i. Det er fint nok der findes et lille øje til de personer, der gerne vil hænge deres telefon i en strop, men denne strop bør bestemt være placeret ret usynligt i et hjørne, eller på en måde så det ikke stikker ud. Denne løsning på W960 bryder jeg mig ikke om. Den anden ting der findes her på venstre side er Sony Ericssons berømte eller berygtede jogdieal, alt efter med hvilke øjne man ser det. Mere om det senere. I bunden har vi Sony Ericssons multistik, og jeg er glad for det er placeret der, og ikke i siden som de ellers bruger på flere og flere af deres telefoner.
 |
 |
Her ses jog dial'en, men hvor er returknappen? |
En tykkelse på 16 mm er bestemt OK |
I toppen har vi som det eneste en lille hvid tænd/sluk knap der fungerer udmærket. Videre til højre side hvor vi øverst finder volume knappen, der naturligvis også fungerer som zoom knap i kamera mode. Denne knap som faktisk er to knapper med mellemrum i mellem kan jeg rigtig godt lide. Det er faktisk en af de bedste løsninger på en volume knap, som er til at finde og mærke forskel på under en samtale, som jeg har prøvet. Den sidste knap vi finder her på højre side er kamera udløser knappen, der desværre ikke er hverken særlig stor eller god at trykke på.
Omme på bagsiden er der rigtige positive takter at finde. Først af alt er der den lækre gummiagtige belægning, der gør telefonen rigtigt lækker at have i hånden. Naturligvis er den afrundende kant hele vejen rundt også med til at give den gode fornemmelse. I højre hjørne øverst finder vi enden af stylusen, og den er altså ikke værd at have med at gøre. En stor plast tandstik er hvad det er, den er ikke videre behagelig at have i hånden, og kvaliteten / finishen af denne er bestemt heller ikke imponerende – øv. Største nyhed i forhold til forgængeren er og bliver, at nu har W960 fået et kamera, og oven i købet et 3,2 Mpixel kamera med auto fokus – super, det manglede den gamle virkeligt.
 |
 |
Bagsiden med kamera og gummiagtig overflade
|
Enden af stylussen |
Men der er andre både positive og mindre positive ting i vente. Så lad os hoppe om på forsiden og kigge skærm og jogdieal med knapper lidt nøjere igennem. Vi starter med skærmen. Sony Ericsson har bugt en skærm der minder meget om den vi så i den gamle W950. Den har samme størrelse 39 x 53 mm eller 2,6” om man vil, og både opløsningen og farverne er uændret QVGA og 262.000. Skærmen er naturligvis trykfølsom og uden at have den gamle ved siden af mig, er lysstyrken og kontrasten ikke blevet ringere, og er således ganske skarp og lysstærk. Men skærmen har dog et andet udtryk end på den gamle W950, hvor skærmen var sænket ned, og en kant hele vejen rundt beskytter den mod ridser, hvis den lægges med skærmen ned mod en flade. Det har den nye W960 ikke, plast fladen på skærmen, for det er det der er brugt på W960 vil blive ridset, hvis den lægges på en flade og får et let skub. En god løsning på det problem kan være at købe en skærmbeskytter til 50-100 kr., som placeres over skærmen.
Til at navigere rundt på Sony Ericssons Smartphones som W960 ret beset er, har man alle dage brugt et jogdieal i stedet for en almindelig joypad. Personligt er jeg aldrig selv blevet glad for det system, da det betyder man skal rulle sig igennem menuerne frem for at kunne navigere efter egne ønsker. Med Jogdieal skal man i stedet for igennem en planlagt ”rute” som man kun kan køre frem eller tilbage på. Nogen er glade for det andre ikke, så jeg vil ikke lade det trække ned – men jeg bryder mig ikke om det. En ting der dog kommer til at trække ned, hvad enten man kan lide det eller ej, er at retur knappen under jogdiealen er flyttet om på forsiden. Dette skyldes nok, at når man navigerer med fingrene på den trykfølsomme skærm er det praktisk, men så burde der være 2 knapper, for det er ret upraktisk kun at kunne køre frem/tilbage og bekræfte på jogdiealen, men skal man retur skal man flytte sin hånd om på forsiden.
Til gengæld er jeg glad for at Sony Ericsson har opdateret de numeriske knapper og de funktionsknapper der findes på forsiden. De gamle var altså ikke særlig gode, men nu har man fået en stribe fine knapper i en både fin størrelse, og med en lækker følelse når man trykker dem ned (feedback) Systemet med musikknapper der kommer frem når der er brug for det, er ikke nyt, men det er meget pænere lavet i denne udgave end i W950 og vidste man ikke bedre, ville man ikke tro der lige lå 3 ekstra knapper under skærmen.
 |
Fint tastatur med 3 funktions- og 3 medieknapper
|
Dermed efterlader W960 et gennemgående positivt indtryk, dog med et savn af en retur knap under jogdial'en.
Inde i W960 er der også sket en del fra den forrige model og det er det vi skal kigge på nu. Vi starter med netdelen, hvor der dels er ny ting, samt ting der måske lidt uforståeligt er droppet. Sony Ericsson W960 indeholder 3 GSM net, så man er rimeligt dækket ind også til udenlands rejser. Som W950 har W960 også 3G dog er dette blevet opdateret til den nyeste og super hurtige HSDPA 2100 der giver hastigheder på op til 7,2 Mbit (hvis abon. og dækning er til det) en anden for mig ganske velkommen ny ting er W-lan. Det havde forgængeren ikke, men det har man heldigvis valgt at indføre. Men at dette sker på bekostningen af EDGE kan virke en kende underligt, eftersom ikke alle har et 3G abon. og yder mere er EDGE som data bærer på vej frem hos mange teleselskaber (selv om det i bund og grund er en forældet teknik – men det er billigt at sætte op). W960 er dog på trods at den manglede EDGE understøttelse rigtig godt udstyret, og skulle der vælges noget fra, ja så ser jeg personligt hellere det er EDGE, end nogle af de andre muligheder, så alt i alt ganske godt.
Skal man overføre data mellem computer og W960 (og det skal man naturligvis med en sådan telefon) kan man bruge to måder. Den ene er den hurtig via kabel og usb porten på sin computer, mens den anden er via Bluetooth. Denne Bluetooth er af den nye hurtige 2.0 type og understøtter naturligvis den trådløse stereo standart der hedder A2DP. I forhold til forgængeren W950, har Sony Ericsson droppet IR porten og den beslutning får de bestemt ikke utak for – hvem bruger det nu om dage?
 |
Fine store volumen-/zoomknapper
|
Musik delen er naturligt nok der, det meste af krudtet i W960 er lagt i. Denne telefon er hvad man kan kalde en ”über” walkman telefon der kan det hele og så lidt til. Lad det være sagt med det samme, inden vi fordyber os i diverse smarte tekniske påfund – W960 spiller hamrende god lyd. Lyden eller kvaliteten af denne vil unægtelig hænge samme med den eller de enheder der skal lever lyden, for de små indbyggede højttalere yder bestem ikke telefonen ret, med hensyn til kvaliteten af musikgengivelsen. W960 bliver leveret ,med nogle rimelig fornuftige høretelefoner af typen ”in ear” der betyder at de stoppes langt ind i kraniet og de tynde gummi propper der siden lukker effektivt af for forstyrrende lyde udefra. Kvaliteten er altså fin på denne måde, men personligt bryder jeg mig mindre om den slags ”ørerenser” høretelefoner, så med store gode gammeldags høretelefoner der lukker hele øret inde, kunne jeg konstatere at musikken både er præcis, naturlig og dynamisk, og naturligvis kan W960 alt hvad der skal til for at indstille musikken efter ens egen smag, det vil sige, der er muligheder for at få mere eller mindre bass, diskant og så videre.
 |
 |
Den nye mediasoftware |
Musikafspilleren med meget små virtuelle knapper |
Men lyd kvaliteten og evnen til at gengive denne perfekt, er ikke de eneste W960 kan byde på. Nej W960 er et sandt overflødighedshorn af tekniske løsninger. Først er der masser af plads til musik på W960. Den kan indeholde fra ca. 2000 – 8000 musik numre alt efter hvilken komprimering man vælger. Med så meget musik er det rigtig rart at der findes en masse muligheder for at sorter musikken i spille lister, kunster, mest spillede, sidst tilføjede og jeg kunne blive ved. Nye tiltag som vi har set i andre walkman telefoner er også med i W960, og her finder vi ting som track id der kan optage og søge på en online database hvad nummeret hedder, den sjove men måske lidt gimmick agtig funktion med at dele musikken efter humør er også mulig. Hele softwaret systemet er det sidste nye, som vi så første gang i K850i, kaldet Medie Center 3.0 der også har indflydelse på opbygningen af menu strukturen i musik afspilleren. Systemet går i alt sin enkelthed ud på at man har en lang liste hvor alle de forskellige muligheder er listet op. Det funger meget fint i daglig brug og er meget logisk at bruge.
 |
 |
Videoplayerdelen, der også benytter touchknapper
|
Musikafspilleren
|
Jeg kan nok ikke skjule at jeg er meget begejstret for W960 som musik afspiller. Dedikerede musik afspiller knapper, stor hukommelse (8GB), masser af funktioner, stereo FM radio med RDS og ikke mindst en rigtig flot lyd. Er der så slet ingen dårlige ting, ved musik delen i denne telefon – jo der er en ting der gener mig og det er, at skal man pille ved de mere avancerede ting i denne musik afspiller er de virtuelle knapper så små, at det kun kan fungere via stylusen. – Den er jeg ikke gode venner med, og det bliver jeg nok heller aldrig.
Bortset fra det, er denne musikafspiller fantastisk.
Men Sony Ericsson W960 har masser andre ting som naturligvis ikke skal glemmes i denne test. Som tidligere nævnt er en af nyhederne i W960 at der er kommet kamera i som jeg savnede en del i den gamle W950. Det har W960 og heldigvis et rigtig fint et af slagsen. Alt for mange producenter spiser stadigvæk forbrugerne af med et 2 Mpixel kamera uden autofokus, men heldigvis har Sony Ericsson set fornuften i, at udstyre W960 med den samme fine kamera optik, som man finder på de storsælgende kamera mobiler K800i og K810i. Der er tale om et 3,2 (helt nøjagtig 3,15 ) Mpixel kamera, naturligvis med autofokus. Eneste mangel i forhold til de to nævnte stor sælgende kamera telefoner, er den fine xenon blitz, som giver ganske gode skud i mørke, den er stadigvæk forbeholdt K serien, og på W960 er der altså 2 lysdioder til at give hjælpelys. Det tekniske fundament er altså i orden på kamera delen, men kameramenuen er igen som med musik menuen baseret på at man skal bruge stylusen til at styre de forskellige indstillinger, og det er altså alt andet end praktisk. Men W960 skyder fine fotos, det kan man ikke tage fra den.
Underholdningen man ellers finder på W960 er spil, som for eksempel ”vijay singh Pro Golf 3d” der er et flot animeret golf spil, der findes ligeledes en fin web browser med RSS feeds, og man kan naturligvis også hente alle mulige spil og programmer der understøtter Symbian.
 |
 |
Hovedmenuen i udvidet udgave
|
Hovedmenuen i simpel udgave
|
Netop styresystem skal vi kigge på nu. Der er brugt det system der hedder Symbian OS v9.1, UIQ 3.0 og er identisk med det der lå på den gamle W950 (men med opdatering af media delen) Systemet er logisk og let nok at finde rundt i når man lige har vænnet sig til, hvilken menuer der kan bruges uden den lille ”nørd finger” stylusen og hvilke der er påkrævet. Min største anke når man bruger W960, er at den er langsom, eller ihvert fald noget langsommere end det jeg har oplevet i for eksempel de nye Nokia Smartphones. Dette er der 2 grunde til. Dels er softwaren ikke blevet opdateret og forbedret på nær samme måde som S60 fætteren der ses i Nokias Symbian telefoner, men også hardwaren halter efter. Processoren er den ”gamle” som der har været brugt i nu flere tidligere årgange af Sony Ericssons Symbian telefoner, nemlig kun en 208 mhz CPU hvor Nokia nu udstyrer deres telefoner med 333 mhz eller 369 mhz i nyeste aftapning. Det er en forskel der kan mærkes og ofte må man vente på et program åbnes eller lukkes, ja det bliver faktisk en ret ofte oplevelse, W960 ejer kommer til at leve med. Jeg skal ikke lægge skjul på, at en langsom telefon er noget jeg selv har svært ved at leve med.
 |
Underholdningsmenuen
|
Bedre bliver det desværre ikke når man kigger på batteri kapaciteten. Det er himmelråbende dumt af Sony Ericsson at forsyne en så avanceret og dyr telefon med en så ringe batteri kapacitet. 950 mAH er hvad det blev til !!! For knapt et år siden lancerede Nokia N95 med samme kapacitet og fik hurtigt på puklen af både anmeldere, og ikke mindst brugerne, at det var alt alt for lidt til en telefon der har stor skærm, 3G net der bruger mere strøm, samt funktioner der gør at slutbrugeren anvender telefonen langt mere end blot at ringe og sms´e med. W960 er jo en musik telefon og dermed bliver den brugt meget. Jeg mener med påpasselighed og let brug kan man måske nå op på 2 dage – ellers skal telefonen lades hver dag, ja med et stort forbrug af musik/net surfing kan det måske knibe med at holde en hel dag. – Det er for ringe Sony Ericsson!
I alt 81 %
Gode ting:
Lækkert og moderne design og fin bygge kvalitet i lækre materialer.
Suveræn musik telefon – den bedste jeg har prøvet til dato
Stor indbygget lager kapacitet på 8GB
Godt kamera med 3,2 Mpixel og auto fokus
HSDPA (2100) net og W-lan
Mindre gode ting:
Alt for lille batteri til en sådan super telefon.
W960 er sløv i menuerne (og det bliver værre når den er godt fyldt op med musik)
Til tider ret bøvlet navigering, med stylus eller jogdieal
Hvor blev retur knappen under jogdiealen og EDGE af ?
Konklusion:
Så kom vi frem til afslutningen på denne test. Som det fremgår meget tydeligt af denne test er jeg meget imponeret og begejstret for den musik afspiller man finder i W960. Ok, navigering kan være lidt bøvlet, men de normale og ofte brugte funktioner ligger som de skal. Et fint kamera der bestemt kan levere brugbare fotos for de fleste, kom også med i denne nye top musik telefon, ja selv netdelen er blevet fornemt opdateret med den hurtigst mulige mobildata forbindelse og trådløse netværk via W-lan. Alt sammen kunne gøre W960 til en af de bedste telefoner man kunne købe. Det er den bare ikke, en sløv CPU, et lille batteri og en delvis besværlig navigering, trækker så mange point fra at jeg vil nøjes med at kalde det en god telefon med super musik kvaliteter. Nej ret de ting og give mig et almindelig joypad, så skulle jeg med sikkerhed også selv have en sådan.
Telefonen er venligst udlånt af mobiludsalg.
Sådan vurderer jeg:
90-100 %: En sublim telefon, hvor der er meget få eller ingen kompromiser - kan absolut anbefales.
80-89 %: En god teleofn med mange gode funktioner - kan anbefales.
70-79 %: En rimelig telefon, der dog har mangler - kan anbefales hvis man kan accpetere manglerne.
60-69 %: En telefon, der er præget af en del kompromiser - kan anbefales men med kraftige forbehold.
50-59 %: Telefon med få fornuftige funktioner og alt for mange store kompromiser - kan ikke anbefales.
1-49 %: Alt for ringe telefon, der aldrig burde være sendt på markedet - kan absolut ikke anbefales.
Alle %-angivelser er givet ud fra en samlet vurdering på det tidspunkt, hvor testen er skrevet. Læser man en ældre test, må man regne med, at vurderingen sandsynligvis vil være lavere. Datoen for testen findes øverst til højre.
Hvor enig er du i skribentens anmeldelse?
- Currently 4.20/5
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
25 stemmer
[se fordeling]

Som en ny service kan vi tilbyde vores læsere, der har en Twitter konto, at få et ”tweet” når vi lægger en ny test op. Blot tilføj os til din konto. Vi hedder @mobiltestdk.