Nokia E51 test
De fleste har vel luret Nokias tanke med at dele deres telefoner op i N serie og E serie. Det er sund fornuft for en mobil producent, at lave telefon serier hvor indholdet og udformningen er vægtet i forhold til målgruppen. E serien er det vi i daglig tale kalder en business telefon, og E’et står rent faktisk for ”Enterprise” så jo den er god nok, det er de travle forretnings folk med brug for et godt arbejdes redskab der er i tankerne når Nokia laver en ny E-serie telefon, men derfor kan de jo godt appellere til et bredere publikum, og det er lige hvad E51 gør. Derfor bliver denne test bestemt ikke kun interessant for dem der er ”rigtige business” bruger – mange vil finde denne telefon rigtig spændende – og det med god grund. Nok snak lad os så se at komme i gang.
Før vi går i gang med selve telefonen, skal vi lige kigge på æsken telefonen kommer i og indholdet af denne. Nok er E51 ret eksklusiv at se på, men emballagen er altså ikke noget der imponerer. Her er tale om en papkasse med en inder kasse hvor indholdet er placeret. Det er bestemt ikke emballering på et højere plan så langt fra, men tingene er da sorteret op i små forskellige rum. Kassen indeholder det vi som minimum kan forvente af en sådan telefonen. Udover telefonen og lader, er der headset og sync. kabel. Nokia har sørme også flottet sig og lagt en sort pudseklud med i æsken wauuu må køberen tænke, en sort klud og ingen hukommelsekort !!!!!
 |
 |
E51 ved siden af tændstikæsken
|
E51 ved siden af Nokia 6300
|
Med andre ord, der er ikke rigtig noget at prale af, men bedre bliver det unægtelig når man kigger på selve telefonen, og det er lige netop det vi skal nu. Nokia E51 er og bliver en rigtig flot og lækker bygget telefon. Den er lavet i sort plast, og blank poleret stål. Designet er klassik og vel også meget konservativt, men vil med sikkerhed tiltale mange personer. Telefonen er ikke lille, kun tykkelsen er anderledes end det vi tidligere har set i lignende telefoner. Målene er 114.8 x 46 x 12 mm og vægten viser 100 gram.
Der er ingen tvivl om, at den megen brug af metal dels gør telefonen lidt tungere end hvis man havde valgt plast, men også den kvalitets følelse man får med brug af metal stiger naturligvis også. Med Nokia E51 kan jeg desværre godt få disse små irriterende mislyde, når jeg trykker på siden af telefonen. Mens bagsiden der ellers ofte er den store synder med disse små mislyde, men E51 er helt fri for dette, og det er der rigtig mange der værdsætter incl. undertegnede.
 |
 |
12 mm tyk er i den fine ende af skalaen
|
E51 er bestemt en nydelig telefon
|
Med dette må tiden være inde til en mere detaljeret gemmengang af telefonen. Vi starter på forsiden hvor vi oppe over skærmen finder en nydelig krom indrammet højttaler der bruges under samtaler. Til venstre for dette har vi en lille diode der indiker begivenheder, som for eksempel sms beskeder eller ubesvarede opkald. Under dette har vi et stort blankt område hvorunder skærmen også befinder sig. Under dette område har vi en masse knapper omkring joypaden. Mere om dette senere. Hele vejen rundt om telefonen på forsiden, har vi den flotte blanke overflade der runder ud til siderne.
På venstre siden finder vi en knap, en genvej til en diktafon funktionen. Denne knap og i øvrigt resten af knapperne der findes på siden er ringe, ja rigtig ringe endda. At Nokia smider så elendig knapper på en telefon der netop skal fungere som et arbejdsredskab for mange, må anses som en kæmpe brøler. For lige at gøre venstre side færdig, så finder vi også en Ir.port der ellers er ved at være en sjældenhed, på morderne telefoner, men her er den altså med.
 |
 |
Højre side med volumenknapper
|
Den lille og meget hårde tænd/slukknap
|
I toppen har vi en tænd/sluk knap som er endnu ringere end diktafon knappen. Jeg havde ofte problemer med at tænde og slukke telefonen, fordi denne knap sidder så dybt placeret og er ret hård at trykke på. Jeg er ikke positivt imponeret. Lidt bedre, men stadigvæk ikke super godt, bliver det på højre side med 2 volume knapper der stikker lidt ud, og det hjælper lidt, men stadigvæk ikke knapper jeg er glad for. En lille knap der sidder placeret mellem de to volume knapper skal dog have ros. Ikke fordi den er bedre at trykke på for det er den ikke, men funktion kan jeg lide, selv om det er lidt en dobbelt funktion. Man kan naturligvis afvise et indkommet opkald ved at trykke på det røde rør på forsiden, men ligger telefonen i en lomme er det pænt umuligt at finde den knap, uden man tager telefon frem og kikker på den. Men den anden ”afvis” opkald knap er let at mærke sig frem til, så man hurtigt kan afvise et opkalde uden at skulle tage telefonen frem.
I bunden er der hvad jeg vil kalde stik forvirring. Her finder vi et mini usbstik til at sync. med, et lade stik, et lade stik til telefonholder (enten i en bil eller på bordet) og til sidst et 2,5 mm headset udgang. Her kan man virkelig se hvor gavnligt et multistik er, for derved kan man spare mindst 2 stik.
Omme på bagsiden mødes vi af det store og flotte bagdæksel i poleret stål med et ”riflet” mønster. Bagklappen er stor og fylder ca. 2/3 dele af bagsiden, resten er sort plast. Under bagklappen finder vi naturligvis batteri og sim kort, men det er også her man skal ind hvis man skal skifte eller sætte et hukommelseskort i telefonen. Over bagklappen her vi et 2 Mpixel kamera, uden lys eller andre spidsfindigheder, samt en lille højttaler, der leverer lyden til ringetoner osv. Lyden er på et rimeligt niveau, dog uden at være noget som man får lyst til at høre flere melodier på.
 |
 |
Bunden med masser af stik
|
Bagsiden med den flotte, polerede stålplade
|
Fra bagsiden vender vi tilbage til forsiden, hvor vi lige skal gå lidt mere i detaljer med skærmen og joypaden med tilhørende knapper. Vi starter med skærmen. Her er der tale om en 2” (31 x 42 mm) TFT skærm ganske som forgængeren E50. Farverne har dog fået et boost op ad, og har således nu 16 millioner farver og naturligvis er der en opløsningen der hedder QVGA, så billedet står både flot og meget skarpt. Men jeg synes en skærm på 2” er i underkanten til et styresystem som Symbian og den tekst størrelse den har. E51 kunne snilt have haft en 2,2” skærm og størrelsen på teksten vil dermed blive lidt større. Med en telefon som E51, skal man ikke på nogen måde have nedsat syn for at få problemer, for en telefon som E65 (der har samme størrelse skærm) har vi ofte på Mobilforum hørt om personer der har haft problemer med netop tekststørrelsen.
 |
 |
Aktiv menu
|
Hovedmenuen
|
Joypaden på Nokia E51 er en gammel kending, som vi har set på flere tidligere Nokia telefoner, men i og med det er en god joypad, er det et glædeligt gensyn. Joypaden er nem og præcis at navigere med, og bekræft knappen er stor og let at ramme. Nyt er imidlertid funktions knapperne omkring joypaden. Det kan synes af meget at have 9 funktionsknapper omkring joypaden, og det er da også 4-5 stykker mere end i mange andre telefoner, men i en telefon som denne her, er det ok at der er genvejsknapper til kalender, beskeder osv. Man sparer et par tryk på telefonen, og for nogen vil dette nok være ganske praktisk.
 |
 |
Stor joypad med masse af funktionstaster
|
Det polerede stål og tastaturet
|
Under funktionsknapperne har vi et fint 12 knaps numerisk tastatur med fine store knapper. De er nemme at finde og har ikke en blank overflade, hvilket jeg godt kan lide. Fælles for funktionsknapperne og joypaden er, at de alle har et rigtig fint feedback og er ganske behagelige at trykke på.
Med dette vender vi blikket på funktioner, software og hvad der ellers er at finde inde i Nokia E51. En business telefon skal først og fremmest være veludrustet på net delen, så man kan bruge den flest mulige steder, og har adgang til hurtig mobil data og gerne også med flere muligheder her. Alt dette lever Nokia E51 op til på fineste måde. Der er 3 almindelige GSM bånd + 3G med den nye hurtige data understøttelse HSDPA 2100 (super turbo 3G understøtter hastigheder på op til 7,2 Mbit). Dertil er der også det noget langsommere EDGE der kører over det almindelige GSM net. Slutteligt er der W-lan der understøtter op til ”G” hastigheder og VoIP (skype). Med andre ord Nokia E51 har fuldt hus, der er alle tænkelige forbindelser og man vil altid være dækket ind med adgang til hurtigt data overførsel.
Men man skal naturligvis også kunne overføre filer frem og tilbage mellem telefonen og ens computer, ja og ikke at forglemme også hvis telefonen bruges som modem til en bærbar computer. Der er den almindelige og velkendte usb 2.0 udgang og kablet er som tidligere nævnt med i salgs pakken. Men der er også Bluetooth, med understøttelse af A2DP, samt IR porten. Personligt har jeg ikke kunnet bruge IR porten til noget i lang tid, men Nokia vælger at gå med livrem og seler, så den er også med. Mulighederne for at forbinde E51 med en computer er altså ganske fine.
 |
 |
Multimediamenuen |
Oversigt over forbindelser |
I og med Nokia E51 er tænkt som et rigtig godt værktøj til den professionelle bruger, tager vi lige et smut omkring denne del først. Nokia E51 er udstyret med den nye 369 mhz CPU der også findes i telefoner som Nokia N82, N81 med flere. Dette betyder at den har masser af kræfter til at give en hurtig og flydende gennemgang og åbninger af programmer og dokumenter. Faktisk er E51 den telefon i ”E” serien der pt. har den hurtigstige CPU. Telefonen kommer med 130 mb intern hukommelse Men hvad der er mere vigtig, er at der er 96 mb SDram, så programmer kan køre i baggrunden uden at sænke hastigheden. Et kort på 2 GB der kan købes for ca. 200 kr. kan være en fornuftig investering fra start.
Styresystemet er det velkendte Symbian S60 og i senest aftapningen der hedder 3.1 Systemet gør E51 til en rigtig Smartphone, der har muligheder for at få installeret et have af nyttig programmer og software, som man kan købe på internettet. Men telefonen er ikke født helt uden kompetancer fra start, og man finder således Quickoffice, så man kan læse Office dokumenter på sin telefon, der findes også en mobil udgave af Adobe PDF reader, der er printer understøttelse, således at har man den rigtige printer kan man printe direkte ud fra telefonen. Men vigtigst af alt er naturligvis kalenderdelen, der er i topklasse (som alle andre Nokia telefoner i ”E” serien).
 |
 |
Kontormenuen |
2 Mpixel kamera |
Kigger vi på kamera delen er tale om et ok kamera, uden det dog kommer op på niveau med det bedste kameratelefoner. Man har fast fokus, hvilket naturligvis gør at Nokia E51 er hurtigere at tage et foto med, end de telefoner med autofokus, hvor man skal vente på at disse stiller skarpt. Ulempen er at så får man ikke helt så skarpe fotos. Der er en række forskellige indstillings muligheder, man kan benytte for at få et bedre slut resultat, samt et lille redigerings program hvor man kan fortage de mest basale redigeringer.
Der er også i Nokia E51 en ganske udmærket medieplayer der understøtter MP3/MP4/AAC/AAC+/ format og man kan altså få en del underholdningen både via musik men også video. Telefonen indeholder 130 mb hukommelse, men kan heldigvis udvides med ekstra hukommelse af microsd typen, hvilket på anses som et ”must” hvis man vil have rigtigt gavn af medie afspilleren. Er man mere til radio er man også godt hjulpet med E51, der har en udmærket FM radio. Dog hører det med til historien, at lydkvaliteten både på mp3 delen men også radiodel ikke er på højde med de dessiderede musik telefoner. Som tidligere nævnt understøtter Nokia E51 trådløs stereo headsæt via Bluetooth, og man kan evt. overveje at anskaffe et sådan, hvis man er træt af ledninger til høretelefonerne.
Batteriet E51 er udrustet med er på 1070 mAH, hvilket Nokia mener under optimale forhold, skulle kunne give 310 timeres standby og 4 timer og 20 min tale. Som sædvanligt er disse tal ret optimistiske, men med en lille skærm og hvis man ikke bruger 3G net (der sluger noget mere strøm) kan man med let brug godt snige sig op på 3-4 dages standbytid, men for den aktive bruger må man påregne at den skal lades mindst hver anden dag.
I alt 84%
Gode ting:
Flot og eksklusivt design i lækre materialer.
Virkelig mange net muligheder, der kan ikke stoppes mere i en telefon pt.
Hurtig og godt styresystem men masser muligheder for ekstra software
God joypad og taster.
Mindre gode ting:
Skærmen er lille og dermed også den tekst der stå i menuer og beskeder.
Knapperne på siderne er alt, alt for ringe – det kan I ikke være bekendt Nokia
E51 er ikke en lille telefon og bygge kvaliteten er ikke 100% over alt
Alt for mange stik i bunden.
Konklusion:
Nokia E51 er bestemt en rigtig super telefon til det segment den er tiltænkt, nemlig business brugeren. Den er super alsidig når det gælder om at kommunikere med omverdenen, den har det mest oplagte software til forretnings manden eller kvinden, og gode muligheder for at få ekstra software hvis dette behøves. Kort og godt er der faktisk kun småting, der trækker lidt ned på en telefon, der ellers efterlader et rigtig positivt indtryk. Nokia E51 er dermed et rigtig godt bud på en tro følgesvend til dem der altid er på farten og har meget travlt.
Sådan vurderer jeg:
90-100 %: En sublim telefon, hvor der er meget få eller ingen kompromiser - kan absolut anbefales.
80-89 %: En god teleofn med mange gode funktioner - kan anbefales.
70-79 %: En rimelig telefon, der dog har mangler - kan anbefales hvis man kan accpetere manglerne.
60-69 %: En telefon, der er præget af en del kompromiser - kan anbefales men med kraftige forbehold.
50-59 %: Telefon med få fornuftige funktioner og alt for mange store kompromiser - kan ikke anbefales.
1-49 %: Alt for ringe telefon, der aldrig burde være sendt på markedet - kan absolut ikke anbefales.
Alle %-angivelser er givet ud fra en samlet vurdering på det tidspunkt, hvor testen er skrevet. Læser man en ældre test, må man regne med, at vurderingen sandsynligvis vil være lavere. Datoen for testen findes øverst til højre.
Hvor enig er du i skribentens anmeldelse?
- Currently 4.10/5
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
91 stemmer
[se fordeling]

Som en ny service kan vi tilbyde vores læsere, der har en Twitter konto, at få et ”tweet” når vi lægger en ny test op. Blot tilføj os til din konto. Vi hedder @mobiltestdk.