Samsung M110 test
Så har vi fået en ny håndværker- eller fritidstelefon, om man vil, til test. Vi har testet flere af slagsen her på siden. Det nye er, at nu er Samsung også kommet med et bud på en telefon i denne klasse som Nokia og senest Sonim ellers har siddet tungt på det seneste stykke tid. Der er ikke så meget andet at sige end på med arbejdshandsken og lad os se hvad denne telefon kan klare.
Samsung M110 er en telefon i den billige ende af skalaen, og det bærer emballagen også præg af. Her er en papbakke inden i en kasse, hvor telefon og tilbehør ligger delt op, så det er overskueligt. Der er ikke brugt nogen energi på, at emballagen skal være andet end beskyttelse under transport. I kassen er der, ud over telefon, batteri og lader, et stereoheadset og en lille strop, med en karabinhage i, så telefonen lige kan sættes fast i en lomme, et bælte eller en taske.
Selve telefonen er ikke en lille telefon, den måler 109 x 48 x 17.9 mm og vejer 95 gram. Den kommer i 2 farver en olivengrøn samt en sort, som er den, jeg har til test.
Byggekvaliteten virker på denne telefon naturligvis ganske solid, hvilket ikke kan overraske, når det nu netop er en telefon, der er bygget til at kunne holde til noget. Der er derfor hverken knirken eller knagen nogen steder, og måden batteriet er skruet fast på, er bestemt med til at gøre denne M110 bundsolid.
 |
 |
M110 med tændstikæsken
|
Her ses den store skrue, der holder bagklappen
|
Designet er der derimod ikke noget at falde på halen over. Viser du den til en ikke-telefonkyndig person, kan vedkommende med sikkerhed ikke vurdere, om det er en 5 år gammel telefon eller en spritny model, som tilfældet er. Den ser med andre ord ikke på nogen måde ny og spændene ud. Alt er meget klassik så at sige.
Men lad os taget en hurtig tur omkring telefonen, og se hvad der findes og ikke mindst, hvor det findes. Forsiden er, modsat mange nyere telefoner, ikke domineret af en stor skærm, nej her er faktisk tale om en af de mindste skærme, jeg længe har set. Den fylder under 1/3 af telefonens samlede længde, og det giver M110 et noget specielt udseende. Er skærmen lille, er der desuden mere plads til joypad og knapper, og det er da også dem, der dominerer det meste af den sorte forside. På siderne og bagsiden har vi en mere gummiagtig overflade end på forsiden, hvilket er med til at give brugeren et fint greb i telefonen.
 |
 |
Gode store knapper og joypad
|
Rigtig fint baggrundslys i tasterne |
På venstre side finder vi øverst volumenknapper, der er både gigantiske og rigtig fine at trykke på. Jeg vil gå så langt som til at sige, at med den størrelse knapper, kan man selv med en størrelse 10 arbejdshandske ramme rigtigt – de volumenknapper er noget af det bedste, jeg nogen siden har set på en sådan type telefon. Under dem har vi et universalstik til lader og headset, der er beskytte af en fin stor klap med gummipakning.
På modsatte side, i bunden og i toppen er der faktisk ikke rigtigt noget, så vi forsætter direkte om på bagsiden. Her finder vi den store batteriklap, der åbnes ved, at en stor blank skrue drejes en ¼ omgang. Dette er en slags sikkerhed, som mange af disse lidt stærkere telefoner benytter. Under bagklappen er der et lille ”vand/støv-fang”, der gør, at fugt og snavs har meget svært ved at trænge ind til batteriet. Selve batteriet er yderligere beskyttet, så det ligger frit til alle sider (ca. 5 mm) og bliver holdt på plads at en speciel holdeanordning. Ingen tvivl om at dette er lavet for at beskytte batteriet mod, at slag forplanter sig igennem telefonens ydre skal ind til batteriet. Vi lukker igen ind til batteriet, og går op på bagsidens top, hvor vi finder et VGA kamera, en lysdiode, og en lille udvendig højtaler. På bagsiden finder vi også ud af grunden til, hvorfor M110 er så stærk. I hvert hjørne under en lille gummidut finder vi en stor skrue, der holder telefonen sammen. Dette er bestemt med til at gøre telefonen ganske stabil og stærk, og i forbindelse med denne test, er der en person på ca. 80 kg der har stået på telefonen, uden den på nogen måder tog skade af det.
 |
 |
Tykkelsen er 18 mm hvilket er normalt |
Stik til bl.a. lader er godt beskyttet bag en klap
|
Lad os gå tilbage til forsiden og se på skærm og joypad med tilhørende knapper. Vi starter med skærmen. Som tidligere nævnt er denne skærm ikke særlig stor - faktisk vil jeg nærme kalde den specielt lille. Den måler 1,5” diagonalt hvilket svarer til 2,7 x 2,7 cm. Det er jo ikke alverden, ja faktisk er det kun som sekundært udvendigt skærm i klaptelefoner, man ellers ser den slags i dag. Opløsningen er desværre heller ikke noget rigtigt at være stolt over, her får man 128 x 128 pixel og med et farve antal på 65.000 virker CSTN skærmen langtfra up to date.
Med andre ord M110 skærm vil ikke imponere nogen.
Anderledes positivt er det med joypad og de knapper, vi ellers finder på forsiden. Joypad’en er dejlig stor (en diameter på 21 mm) og bekræft-knappen, der er hævet en smule, er også ganske fin at ramme. Der er 6 omkringliggende funktionsknapper, 4 gode store, og 2 der er for små og svære at ramme. Det er de 2 blanke knapper, der her er tale om, og de burde være hævet en smule op, så de var nemmere at ramme, uden også at trykke på en af de andre knapper.
De numeriske knapper er også rigtig gode. De er store, fine at trykke på og har en meget kraftig baggrundsbelysning, der gør det superlet at se hvad der står på hver enkel knap. For samtlige knapper og joypad gælder det, at der er et fint blødt feedback, som mange andre ”gummimobiler” godt kunne savne.
 |
 |
Hovedmenuen |
Undermenuen "indstillinger"
|
Skal man kigge på funktioner på Samsung M110, skal man først gøre sig klart, at der er tale om en relativ simpel telefon, blot i gummiindpakning, og den skal naturligvis se i det lys.
Netdelen er så simpel som den kan blive i dag, for stadigvæk at kunne virke. Der er 2 GSM-bånd og det er det. Ingen edge, 3G eller andre fancy ting, og det er også godt det samme med den størrelse skærm.
At flytte data er heller ikke lige M110s stærke side. den har hverken usb-port eller IR-port. Den indeholder dog heldigvis bluetooth som understøtter filoverførsel og naturligvis kan bruges samme med et bluetooth headset, der nok er det mest oplagte.
M110 har et kamera, men med VGA-kvalitet (0,3 Mpixel) er der grænser for hvor brugbart dette er. Den lille lysdiode er nok mere nyttig som lommelygte end som fotohjælpelys, og den har da også en knap på forsiden, så den kan tændes ret let.
 |
Den blå ledlampe kan til nøds bruges,
når det er helt mørkt
|
Underholdningen på M110 er også ret begrænset. Den kan naturligvis afvikle forskellige javaspil og et enkelt er preinstalleret, men oplevelsen af disse er ærlig talt ikke videre stor. Derimod er der en ganske fin og brugbar FM-radio, som kan give udmærket underholdning på rejser eller hvor man nu finder det aktuelt.
Menusystemet er Samsungs velkendte. På grund af skærm opløsning og størrelsen er hovedmenuen beskåret til 9 ikoner, der i øvrigt ikke er særligt kønne med den lave opløsning. Selve menusystemet fejler dog intet, og de fleste vil hurtigt føle sig hjemme. En lille ting, som jeg finder lidt underligt, er at Samsung ikke synes at M110 skal kunne ringe og vibrere samtidig. Enten vibrerer den først eller også er det uden lyd. Men ok det er en detalje.
Et hurtigt tjek på Pricerunner viser, at Samsung SGH-M110 pt. koster 1.023 kr.
I alt 68%
Gode ting
Rigtig stærk telefon til dem, der ofte er lidt hårde ved tingene
Fin joypad og store gode numeriske knapper, der, modsat andre gummitelefoner, ikke er hårde i det
Volumenknapperne og beskyttelseknapperne er eksemplariske
FM-radio, lommelygte og bluetooth
Mindre gode ting:
Meget lille skærm
Forholdsvis stor telefon
Meget begrænset funktioner, her er faktisk kun basisfunktioner.
Konklusion:
Samsung M110 er ikke en funktionsstærk model, men derimod en fysisk meget stærk telefon. Telefonen er blevet stået på af en person, tabt fra flere meters højde på planke gulv og alt samme uden, at der var en skramme at se. Ser man på M110 i forhold til andre gummiarmerede telefoner, er det først og fremmest den lave pris, der vil overraske mange. Den sælges uden abonnement for ca. 1.000 kr. og med abonnement for 1 kr. Det er første gang jeg har en lowend/billig gummitelefon til test, og ud fra det må jeg sige, at den bestemt overrasker positivt. Kan du leve med den lille skærm, og nøjes med de simple funktioner men gerne vil have en telefon, der kan tåle en mere hårdhændet behandling, finder du ikke en bedre telefon til pengene.
Telefonen er venligst er udlånt af dlgteleshop.dk
Sådan vurderer jeg:
90-100 %: En sublim telefon, hvor der er meget få eller ingen kompromiser - kan absolut anbefales.
80-89 %: En god teleofn med mange gode funktioner - kan anbefales.
70-79 %: En rimelig telefon, der dog har mangler - kan anbefales hvis man kan accpetere manglerne.
60-69 %: En telefon, der er præget af en del kompromiser - kan anbefales men med kraftige forbehold.
50-59 %: Telefon med få fornuftige funktioner og alt for mange store kompromiser - kan ikke anbefales.
1-49 %: Alt for ringe telefon, der aldrig burde være sendt på markedet - kan absolut ikke anbefales.
Alle %-angivelser er givet ud fra en samlet vurdering på det tidspunkt, hvor testen er skrevet. Læser man en ældre test, må man regne med, at vurderingen sandsynligvis vil være lavere. Datoen for testen findes øverst til højre.
Hvor enig er du i skribentens anmeldelse?
- Currently 3.68/5
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
28 stemmer
[se fordeling]

Som en ny service kan vi tilbyde vores læsere, der har en Twitter konto, at få et ”tweet” når vi lægger en ny test op. Blot tilføj os til din konto. Vi hedder @mobiltestdk.