Nokia 8800 Arte test
”Lir, blær og luksus” er synonymer man sagtens kan møde hvis man lufter Nokias nye 8800 Arte ude i byen. Men dette yder slet ikke Arte retfærdighed, for nok er det Nokias super eksklusive telefon, men den er meget mere end det, det nye er at design perlerne i 8800 serien nu faktisk også er teknisk stærke under det flotte og eksklusive design. Med dette lukker vi op for vores test af denne super telefon fra finske Nokia.
Allerede når man får kassen, der indeholder Nokia 8800 Arte, i hånden er man klar over at her er tale om en speciel ”lækker” vare. Det er det, jeg til tider efterlyser ved andre produkter, både fra Nokia men også andre producenter. Det er selvfølgelig kun en emballage der tjener til at levere indholdet i hel tilstand. Men omvendt tror jeg de fleste, der har prøvet at pakke en lækker indpakket vare ud, vil give mig ret i, at dette bestemt øger oplevelsen af at tage dette nye produkt i brug. Er kassen og måden Nokia har emballeret 8800 Arte i orden, ja så er indholdet i den grad også i orden. Der er naturligvis som i alle andre salgspakker, en telefon, et batteri, og en lader. I Arte kassen er der yder mere følgende med: et sync. kabel, et Bluetooth headset (BH-803) et rigtigt lækkert læderetui (handske skind) og til sidst en bordholder der vejer ”et ondt år” men er virkelig lækker. Alt i alt er man ikke i tvivl om at Nokia selv anser Arte for en luksus mobil, når man lægger så meget lækkert og dyrt tilbehør med i salgspakken.
 |
 |
Den lækre bordlader |
Det lækre medleverede bluetooth headset |
Nu kan vi ikke trække spændingen længere, lad os få selve Arte frem i lyset, da det jo alt andet lige er det denne test omhandler. Når man først gang får Arte i hånden vil man unægtelig blive overrasket først over dens vægt. 150 gram er meget for en ikke fysisk stor telefon, men rustfrit stål og rigtig safir glas vejer. Jeg skal blankt erkende at min egen personlige smerte grænse for en mobil ligger på omkring 150 gram, men omvendt vil jeg også sige, at når man har brugt Arte i bare ½ dag har man altså vennet sig til de ca. 50-70 gram den vejer mere end tilsvarende størrelse mobiltelefon. Nu vi er ved størrelsen skal vi da heller ikke glemme dette, og her er Arte mere som telefoner er flest: 109 x 45.6 x 14.6 mm.
Design og bygge kvalitet er i denne telefon 2 sider af samme sag, og begge er de kørt op i et niveau hvor ingen andre telefoner rigtig kan være med. Arte er utrolig flot faktisk fra enhver vinkel, jeg tog mig selv i blot at sidde og kigge på den fra forskellige vinkler, både i ”ud skubbet” tilstand og normal tilstand og den er veldesignet som få, alle steder. Bygge kvaliteten er ligeledes sublim. Her har Nokia ikke behøvet at spekulere på, om man skal bruge den ene eller anden billige plast løsning, der skal ligne den ægte vare, nej her er bare brugt den ægte vare hele vejen igennem – og det er jo også langt det letteste, men ikke billigste løsning. Der er selv sagt ikke det der ligner knirke eller mislyde nogen steder fra Arte, og slide funktionen køre nærmest som en drøm, og lukker som når et pengeskab smækker i med et smæld.
 |
 |
Arte er ikke en lille mobil, og den vejer 150 g
|
Med sine runde former ligger den godt i hånden
|
Sådan har Nokia lavet flere tidligere modeller i 8800 serien, og det er lige den gedigne kvalitet og flotte design som kunder til disse telefoner efterspørger. Inden vi hopper videre til vores gennemgang af telefonens ydre skal det lige nævnes at Arte kun kommer i sort, mens en næsten identisk model Sapphire Arte kommer i en metal brun farve, men med læder på fronten og safiragtig joypad knap.
Nokia Arte er udvendigt som et mørt stykke metal. Der er tale om rustfrit stål cover, der er mørkt eloxeret og efterfølgende høj poleret. Det ser flot ud, men som flere fotos i testen her viser, efterlader det altså et tydeligt fingeraftryk når man rører ved telefonen. Fronten er præget af et stykke røgfarvet safirglas (speciel glas der modstår ridser bedre end noget andet glas, og bruges derfor også i mange armbånds ure) Bag dette glas er en 2” skærm placeret. Over skærmen er der en diskret højttaler til samtaler, samt en lille lys måler til at styre telefonens baggrundslys. Under skærmen har vi en joypad der er omgivet af 4 funktions knapper. Disse funktions knapper er kun synlig ved aktivitet i telefonen. Lige under joypaden deles telefonen, når man skubber overdelen op. Der hvor den deles er der et smukt krom bånd, der går ned og mødes med et noget bredere krombånd på siden, der så løber hele vejen rundt. Den underste halvdel er også røgfarvet safirglas, og man kan svagt ane de numeriske knapper bag dette glas.
 |
 |
Safirglasset med den mørke glød og en lysmåler
|
Arte er med sine 14,6 mm ikke en kluntet mobil |
Skubbes telefonen op kommer der et numerisk tastatur frem, som heldigvis har fået væsentlig bedre knapper end det vi har set på nogen af de tidligere 8800 telefoner.
På siderne er der ingen knapper, ud over de 2 låse der holder bagklappen på plads. I højre side finder vi også den udvendige højttaler der er en tynd rille ind i telefonen, så lyden kan komme ud. Jeg kunne her godt bruge en volume knap, så man for eksempel under samtaler kan justere telefonens volume. Det kan man ikke på Arte uden at tage telefonen væk fra øret og trykke på joypaden.
I toppen af telefonen finder vi placeret i krombåndet en fin størrelse tænd/sluk knap, der naturligvis er lavet så den matcher det krombånd der ligger omkring. I bunden har vi det nye micro usb stik, og der er tale om et rigtigt multi stik. Der er således både ladestik, sync. stik og det er her man skal have lyden ud, hvis man vil bruge et almindeligt headset med ledning.
Går vi videre om på bagsiden finder vi Nokia 8800 Arte naturligvis også ganske nydelig og veldesignet. Her er et kamera (3,2 Mpixel) placeret i midten. Der er ikke fancy ting som hjælpe lys, spejl eller sådan kun kamera. På bagsiden finder vi også det eneste stykke plast der er brugt udvendigt på Arte, og det er i den øverst 1/3 del hvor kameraet er placeret. Det er mat sort plast, men naturligvis i en fin kvalitet.
 |
 |
Bagsiden af Arte - bemærk kameraet |
Kvalitet og luksus så det oser - det er Arte
|
Nok snak om bagsiden lad os komme om på forsiden og kigge lidt nærmere på skærmen og joypaden, med tilhørende knapper. Vi starter med skærmen. Her har Nokia valgt at bruge en skærm af typen OLED . Det specielle ved den type skærm er, at den bruger noget mindre strøm end tilsvarende størrelse TFT skærm. Skærmens størrelse er 2” (30 x 40 mm) og har 16 millioner farver. Men der er dog en lille detalje med den skærm og farver, som betyder at på grund af det mørk tonede safirglas foran skærmen virker den noget mørkere end det vi ellers er vant til. Dette gør det ikke bedre af, at de temaer det er muligt at installere fra start alle er meget mørke og dystre i det. Dette fremgår også af de fotos jeg har taget af skærmen. Opløsningen fejler dog bestemt ikke noget, her er den høje standart på 320x240 pixel, som vi snart ser på alle nyere telefoner, som ikke er de helt billige af slagsen.
Alt i alt er skærmen om end den er noget mere mørk end på andre mobiltelefoner, en ganske udmærket skærm.
Nokia 8800 Arte er meget minimalistisk at se på, og joypaden med tilhørende funktions knapper er bestemt med til at understøtte dette indtryk. Joypaden er en mørk metal firkant (som resten af telefonen) og med en stor fin bekræft knap i midten. Størrelse er på grænsen til at være for lille, men det går lige. Der er et fint feedback og det er også ganske præcist. Omkring joypaden har vi 4 funktions knapper. Disse er ikke synlige, når telefonen ligger i standby, det er først når man åbner eller trykker på joypaden at der kommer lys i de fire knapper. Layout er som man forventer, de 2 øverste knapper passer til ovenstående skærm menuer, og de to nederste er henholdsvis løft rør og læg rør på. Her havde jeg gerne set at der havde været et rødt og grønt lys i stedet for det hvide lys der er nu. Dette er en detalje, og fred være med det, godt er det dog at det er rigtige knapper man skal trykke på og ikke touch knapper, som flere andre producenter er blevet ganske glade for.
 |
 |
Fin joypad men lidt smalle nummeriske taster
|
Aktiv standby - safirglasset gør displayet mørkt |
Skydes overdelen op kommer de numeriske knapper frem. Her vil jeg gerne bemærke at jeg savner en rille eller et eller andet min tommelfinger kan bruge til at skubbe overdelen op med. Man er faktisk nødt til enten at sætte tommelfingeren på skærmen eller på siden af skærmen, hvilket begge steder betyder en fedtfinger – øv.
Tilbage til de numeriske knapper. Her er det glædeligt at Nokia har forstået at fordi man som kunde er villig til at betale mange penge for en mobil er det ikke ensbetydende med at ens fingre er på størrelse med dem et 5-årige barn er udstyret med. De nye knapper på Arte er væsentligt større end på tidligere modeller. Men træerne gror ikke ind i himlen for Nokias 8800 serie (endnu), og knapperne er dels meget smalle og øverste række ligger meget tæt på kanten fra overdelen. Jeg skriver ikke alverden sms beskeder (er nok blevet for gammel – det siger min søn i hvert tilfælde) så jeg vil fint kunne leve med dette tastatur, men indrømmet jeg kunne godt have brugt et var en smule større.
Dermed afslutter vi den udvendige gennemgang, og hopper ind under de blanke metal og glasflader for at se på hvad Arte har at tilbyde her. Vi starter med netdelen for her er sket et klart spring fremad. Arte har nemlig ud over en 3 bånds GSM netdel, fået 3G og det er en klar forbedringen i forhold til de tidligere modeller i 8800, og for den sags skyld også 8600 serien. Har man ikke 3G adgang, foreligger muligheden for at få hurtige mobil data igennem EDGE systemet. W-lan er der dog ikke blevet til i denne omgang, men bare der er 3G er det såmænd også rigeligt for de fleste.
Skal man overføre data kan der foregå enten via det medleverede usb. kabel eller via Bluetooth 2.0. Ir port er der ikke noget af, men det kan i dag altså ikke ses som en mangel. Som noget nyt har Arte fået understøttelse af OTG en ny smart måde at overføre filer mellem 2 mobiltelefoner.
 |
 |
Multistikket er et microusbstik |
Så nydelig kan en tænd-/slukknap gøres
|
Et andet sted Arte har fået et gevaldigt løft op ad, er på kamera delen, hvor de tidligere modeller har haft, lad os bare kalde det et middelmådigt kamera, er Arte nu kommet med et kamera Nokia kan være bekendt. Der er tale om et 3,2 Mpixel kamera med auto fokus der bestemt skyder anstændig fotos. Arte er ikke udviklet som en disideret kamera telefon, og derfor er det ok, med det leverede kamera software og at man skal benytte joypaden som udløser knap. Desuden er jeg glad for at man kan benytte kameraet når telefon er lukket sammen, fordi det er placeret på bagsiden, og ikke på bagsiden af den del, der slider op og ned. I mørke omgivelser må Arte dog se sig slået af telefoner med hjælpelys eller endda rigtigt flash.
På underholdnings siden finder i Arte underlig nok ikke en FM radio, hvilket nok må skyldes at en FM radio skal bruge et ledning headset som antenne for at kunne virke, og Arte kommer uden et sådan. Så skal der musik til, skal det foregå via Mp3 musik, og her fungerer Arte faktisk udmærket, hvis man selv går ud og køber et passende stereoheadset. Som den kommer ud af pakken er der kun mulighed for musik gennem den udvendige højttaler i siden, og det er ærligt talt en noget flad oplevelse. Får man fat i et sådan headset kan man glæde sig over en udmærket musikafspiller der kan det meste af hvad man forventer en Mp3 afspiller skal kunne, dog med den begrænsning at man må nøjes med den 1 GB hukommelse som telefonen kommer med, da der ingen kort udvidelses mulighed forefindes.
 |
 |
Musikmenuen
|
Hovedmenuen - som på alle andre S40-mobiler |
Menu systemet i Arte er som det flere andre nyere serie S40 telefoner, som for eksempel Nokia 6500 Classic/Slide, 7700 Prism, 5310 benytter. Systemet er blandt de hurtigste og mest logiske menusystemer, hvis man da ikke vil have et Smartphone styresystem som Symbian eller Windows. Et par små finesser er der dog sneget sig ind i Arte, som jeg ikke har set på andre Nokia telefoner. Dels har Arte et meget stort analog ur, som man kan få frem på skærmen og ser ganske flot ud. Og hvad med muligheden for at afvise et opkald ved blot at vende telefonen med bagsiden op ad ?
Til slut skal vi også lige have batteri kapaciteten nævnt. Nokia har tidligere haft store problemer med, at disse eksklusive telefoner holdt strøm som en si holder vand. Vi har set løsninger med ekstra batterier som man så kunne skifte undervejs (Den første 8800 havde kun 600 mAh) men denne gang har Nokia taget fat om nældens rod og givet Arte et 1000 mAh batteri, samt den strømbesparende OLED skærm. Dette giver i følge Nokia selv op til 300 timers standby, men en mere realistisk opgivelse vil nok være 2-3 dage med et almindelig telefon forbrug.
I alt 84%
Gode ting:
Ekseptionelt design og bygge kvalitet
Flot og ikke billigt tilbehør i salgs pakken
3,2 Mpixel kamera
3G net del + 3 GSM bånd
fint menu system med gode detaljer.
Mindre god ting:
Pris – er bestemt ikke for alle og en hver
Vægt – de eksklusive materialer vejer en del, 150 gram er Arte oppe på
Skærmen er noget mere mørk end de fleste er vant til
Konklusion:
Nokia 8800 Arte er en svær telefon at bedømme. Den er for nogle total hul i hovedet, fordi den koster mellem 7000 – 8000 kr. og kan ikke noget en telefon til 2000 kr. ikke kan. Tænker man sådan, har man som udgangs punkt helt misforstået hvad Arte handler om. Arte er i store træk indvendig en blanding mellem 6500 Classic og Slide, men den har noget som disse ikke har, og det er eksklusivitet. Købere af Arte køber den fordi de kan, fordi de værdsætter den energi Nokia har lagt i at lave den og slutteligt fordi det ikke er en telefon alle andre også har. Dermed sætter Nokia det almindelig pris sammenlignings system ud af kraft, for Arte handler mest af alt om følelser, og hvordan pris sammenligner man det ?
Er Arte så en telefon for dig – måske, men skal du overveje om 7000- 8000 kr. er penge du vil give ud for en mobil, så lad være, for så er du med sikkerhed bedre tjent med for eksempel Nokia 6500 Classic eller Slide.
Sådan vurderer jeg:
90-100 %: En sublim telefon, hvor der er meget få eller ingen kompromiser - kan absolut anbefales.
80-89 %: En god teleofn med mange gode funktioner - kan anbefales.
70-79 %: En rimelig telefon, der dog har mangler - kan anbefales hvis man kan accpetere manglerne.
60-69 %: En telefon, der er præget af en del kompromiser - kan anbefales men med kraftige forbehold.
50-59 %: Telefon med få fornuftige funktioner og alt for mange store kompromiser - kan ikke anbefales.
1-49 %: Alt for ringe telefon, der aldrig burde være sendt på markedet - kan absolut ikke anbefales.
Alle %-angivelser er givet ud fra en samlet vurdering på det tidspunkt, hvor testen er skrevet. Læser man en ældre test, må man regne med, at vurderingen sandsynligvis vil være lavere. Datoen for testen findes øverst til højre.
Hvor enig er du i skribentens anmeldelse?
- Currently 4.71/5
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
21 stemmer
[se fordeling]

Som en ny service kan vi tilbyde vores læsere, der har en Twitter konto, at få et ”tweet” når vi lægger en ny test op. Blot tilføj os til din konto. Vi hedder @mobiltestdk.