Samsung P520 Armani test
Samsung har gennem de sidste 1-1½ år forsøgt at rykke sig væk fra det image de havde opbygget med at Samsung laver fine slide telefoner, og så var det ligesom det. Vi har nu set PDA telefoner som I600, musik telefoner som F serien og efter Iphone er kommet frem, har Samsung også satset på telefoner med trykfølsom skærm. Den første af slagsen er denne her, som er lavet for Armani, og sælges også gennem deres butikker. Der kan ikke være tvivl om at Samsung og Armani har kigget LG og Prada lidt over skulderen, da de lavede en mobil sammen, og når de kan, ja så kan Samsung og Armani også. I denne test skal vi så kigge Armani telefonen efter i sømmene for at se om den så er så fantastisk som man kunne tro, når den nu lanceres som et sådan luksus mærke som Armani. Men lad os komme i gang.
Nu kan man jo godt forstille sig at skal Armani lægge navn til en mobiltelefon, ja så skal det gøres med stil, og det skal jeg love for Samsung har lagt sig i selen for. Alene indpakning og tilbehør er nok til man tror det er en telefon til en halv million man er ved at pakke ud. Emballagen er ikke bare en emballage, det er nærmest et stilstudie på hvordan man pakker en telefon eksklusivt ind. Lækker ydre indpakning med telefonen flot præsenteret når man åbner den sorte æske. Under det øverste lag, der løftes let op, er der ud over telefonen også et par små DVD skiver med programmer osv. Under dette åbner der sig en ny æske, hvor der afsløres et skattekammer af tilbehør. Vi finder således følgende: Telefon, lader og batteri, hvilket nok ikke kommer bag på så mange. Desuden findes synk. kabel og stereo headset. Men hvor Armani telefonen rykker rigtigt fra er følgende: Ekstra batteri, med lader/opbevarings holder, specielt designet Armani Bluetooth headset, med ladeboks. Stift læder/plast etui til telefonen. Stof etui ala brille etui, pudse klud og slutteligt et 2 GB hukommelse kort. Ganske imponerende.
 |
 |
Der er ingen tvivl - Giorgio Armani
|
P520 ved siden af tændstikæsken
|
Men, men, men nu er det jo i bund og grund ikke indpakning og det meget omfattende tilbehør det handler om, nej det er telefonen og den tager vi fat på nu. Samsung Armani er en super lille PDA telefon (eller retter sagt en PDA form) jeg blev ret imponeret over dens størrelse, og kan ikke mindes der findes mindre ”PDA” telefoner end denne (og neonode N2 men det er heller ikke en rigtig PDA telefon) Telefonen måler 87.5 x 54.5 x 10.5 mm og vejer sølle 85 gram. Dette er virkelig ikke hverken særlig stort eller særlig tungt, når man tager i betragtning at Armani telefonen er delvist lavet af metal.
Netop denne metal finish, der er meget mørk, er med til at give telefonen en løft op ad med hensyn til design og kvalitet som den udstråler. Man er ikke et øjeblik i tvivl om at her er tale om en ganske speciel og eksklusiv vare. Naturligvis er der ingen, hverken knirke eller knage lyde at høre, når men trykke og vrider let på Armani telefonen. Den virker meget solid, hvilket det store bagdæksel i metal bestemt er en medvirkende faktor til.
Designet er der naturligvis lagt meget vægt på, og jeg syntes godt man kan sige at det er lykkedes Samsung og Armani at designe en telefon der ikke ligner nogen anden mobil, men som samtidig virker eksklusiv og tiltalende for de fleste.
 |
 |
|
10,5 mm er alt hvad P520 fylder
|
Lad os snuppe en hurtig tur omkring Armani telefonen. Forsiden er domineret af den store trykfølsomme skærm som så mange andre PDA telefoner. I toppen har vi en højttaler til samtaler, der i øvrigt er telefonens eneste højttaler. Under den 2,6” store skærm der dog syner større på grund af den ydre plastik, der dækker et noget større areal. Uden skærmen har vi 2 knapper. En til at besvare opkald og en til at afslutte opkald. Det er hele forsiden – så simpelt er det.
Resten af telefonen er faktisk lige så simpel. På venstre siden finder vi således en volume vippeknap, som gerne måtte have været lidt nemmere at mærke, når man ændrer på volumen under samtaler. Over den finder vi en lille klap hvor der bag, sidder et lille slot med det microSD kort som telefonen kan indeholde.
På højre side finder vi øverst Samsungs multistik der både kan lade, synkronisere, og trække lyd ud til høretelefoner. Under dette er der 2 knapper, en ”hold” knap til at låse telefonen op, når den automatiske taste lås har låst denne, samt en kamera udløser knap der er markeret med rødt. (mindre smart da man forledes til at tro, det er en tænd/sluk knap) I toppen er der intet, mens vi i bunden finder en låse knap til bagklappen samt en lille mikrofon.
 |
P520 er og bliver en lille fiks telefon
|
På bagsiden fylder metal bagklappen 2/3 og er i samme farve som det metal der findes på forsiden. Over denne er der 1/3 del i plast, og det er her vi finder et 3,2 Mpixel kamera med hjælpe lys i form af en diode.
Vi vender lige tilbage til forsiden for en kort bemærkning, og vi skal lige have skærmen med også. Samsung har brugte en 2,6” trykfølsom TFT skærm ( 45 x 53 mm) som er ganske flot at se på. Den har 262.000 farver, og er fin lys stærk. Opløsningen er den velkendte 240 x 320 pixel så skarpheden i skærmen er også på plads. Nu der er tale om en trykfølsom skærm, skal det også nævnes at skærmen har et fint niveau for, hvor hårdt der skal trykkes for at få et input. Mere om dette og navigeringen under beskrivelsen af menu systemet.
 |
 |
Standbyskærmen med trykfølsomme genveje
|
Kalenderen er ganske overskuelig
|
Ingen tvivl om at Samsung Armani er en lækker telefon udvendigt, men lad os gå lidt mere i dybden og se om de flotte takter fortsætter inde i telefonen.
Vi starter med netværket, hvor Armani får sit først minus point. Telefonen har ikke 3G – øv ! Man må i denne telefon nøjes med 3 GSM bånd plus EDGE, lidt som det vi finder i de billige telefoner fra Samsung. At der ikke er W-lan kan jeg leve med, men jeg mener nu, at 3G burde være fast standart i dyre telefoner, design modeller eller ej.
Forbindelsen til computer er som det plejer, der er både USB 2.0 og Bluetooth 2.0 endda med stereo profil understøttelse. Så ingen klager her.
 |
Musikafspillermenuen
|
Samsung Armani har som tidligere nævnt et 3,2 Mpixel kamera. Det skal vi kigge på nu. Kameraet er ikke som sådan dårligt, hverken med hensyn til betjeningen eller det resultat man får ud til slut. Vel er det ikke en telefon der specifikt er lavet til at tage super fotos, dertil mangler den en del finesser, men for de fleste, vil de 3,2 Mpixel være ganske rigeligt. I og med der ikke er autofokus, der ellers giver noget skarpere billeder, er forsinkelsen på udløseren ganske minimal. Den store skærm der fungerer som søger er også rigtig fin, og man har i begge sider info omkring de forskellige indstillinger der er valgt. Telefonen har 60 MB intern hukommelse og bliver leveret med 2 GB hukommelse, så her skulle ingen problemer være med at få plads til at skyde mange fotos. Nu vi er ved kamera delen, så skal det også lige nævnes at video delen er langt mindre overbevisende. Der skydes i det der hedder CIF opløsning (176 x144 pixel) og det er langt fra imponerende at se på.
Musik skal der jo også til, og Armani kan naturligvis også afspille musik i forskellige formater. Musikken styres ved hjælp af onscreen knapper der dukker op, og som giver en nogenlunde betjening. Men lad det være sagt med det samme, det er ikke en meget avanceret musik afspiller, og vil man gerne bruge sin telefon som Mp3 afspiller er man i grunden nok bedre tjent med at vælge en telefo der er lavet som en dicideret musikmobil.
Mens vi er ved, hvad der må betegnes som underholdning, må vi hellere få med at Armani telefonen har et enkelt spil kaldet PhotoPuzzel der faktisk er ret underholdende. I den mere seriøse ende af skalaen finder vi ting som document viewer, så man kan læse pdf, word og excel dokumenter.
 |
 |
Hovedmenuen - pænere ikoner er set før
|
Bemærk hvor vandret og lodret bjælke mødes
|
Nu kan vi ikke trække den længere, vi skal til menu systemet, og her er der altså lagt i kakkelovnen til Samsung. Dette system er kort sagt rigtig, rigtig dårligt. Jeg har virkeligt forsøgt at sætte mig ind i det, men det er og bliver ulogisk og besværligt at få det rigtig input. Jeg indrømmer gerne at jeg ikke selv til daglig benytter en telefon med trykfølsom skærm, men jeg har både benyttet LG Viewty og Appel Iphone i flere måneder uden at have disse problemer. Menu strukturen er dårligt animeret, og flere steder manglede jeg i den grad en stylus til at ramme de små virtuelle knapper. Det fungerer bare ikke, og at skrive en sms er for mig en plage jeg ikke ønsker at gengive her, men kan blot sige det blev til ”ja”, ”nej” og ”ring”.
Med andre ord jeg er bestemt ikke begejstret for dette menu system, og kan da kun håbe Samsung bliver bedre i fremtiden, for dette første forsøg er bare ikke godt nok.
Samsung Armani har et 880 mAh batteri, som holder i 2-3 dag med lille forbrug, og bruger du den meget ja så skal du ikke forvente mere end max 2 dage. Der er et ekstra batteri med, som for dem der rejser meget kan være ganske nyttigt, men i den almindelige dagligdag tror jeg ikke mange vil benytte dette.
 |
 |
Headsettet set fra siden - bemærk ingen bøjle
|
Headsettet med en stor funktionsknap
|
På falderebet vil jeg lige bruge et par linjer på noget af det meget tilbehør Samsung har lagt i salgspakken til denne Armani telefon. Først er der et Bluetooth headset. Det er eksklusivt på den måde, at det ikke kan købes i løssalg og således kun kommer med denne Armani telefon. Selve sættet består af 3 dele, hvoraf den ene er dybt idiotisk. Der er en æske som bluetooth headsættet kan ligge i. Det bruges samtidigt som en lille lade station. Men nu har Samsung ikke været så smart at lave, så telefonens lader kan benyttes direkte i denne lille boks, nej her skal en adapter til, der laver det lange flade multistik om til et rundt der passer i denne lille boks – tåbeligt. Nå men sagens kærne er, at selve headsættet faktisk er et udmærket headset med en stor knap på forsiden, og nogle desværre ret små knapper på siden. Lydkvaliteten er fin og selv i en bil kan dem i den anden, fint høre hvad der bliver sagt. Vel kan man finde dyrere headset, men kan man leve med en model som kun hænger fast i den prop man sætter i øret, ja så er dette et fint sæt for de fleste.
 |
Opbevaringsboksen til headsettet
|
Så er der et lækkert plast etui med læder på ydersiden, som yder en rigtig god beskyttelse, for den store trykfølsomme skærm og de blanke metal dele. Det fungerer ved at mobiltelefonen placeres i plastikdelen der låser sig fast, så telefonen ikke falder ud. Forsiden kan så vippes ned, når man har brug for at trykke på skærmen, og der er naturligvis udskæringer på siderne, og bag på er der hul til kameraet. Det virker både meget gennemtænkt og som en løsning der ikke ødelægger hele det lækre design og image som Armani telefonen har.
 |
 |
P520 er godt beskyttet i sit hylster
|
Plast indvendigt for styrke og læde udvendigt for stil
|
Den sidste ting som specielt rejsende sikkert vil få stor glæde af, er den boks der kan stoppes et batteri i og oplades, men samtidigt funger som en fin beskyttelse af batteriet undervejs. Der er monteret stik til laderen i bunden og der er også en lille diode der viser hvornår batteriet er ladet op.
Alt i alt vurder jeg dette tilbehør til at koste ikke mindre en ca. 1.000 kr. og det skal man altså ikke glemme når man kigger på prisen.
I alt 70%
Gode ting:
Super lille og fiks PDA telefon
Fin bygge kvalitet med delvis metal på for og bagsiden
Flot skærm med QWGA opløsning
Rimeligt kamera der dog ikke har autofokus
Imponerende meget tilbehør, der er med til at give meget valuta for pengene
Mindre gode ting:
Menu systemet er elendigt, grimme ikoner og besværligt at navigere rundt i
Musik afspilleren er noget simpel i det.
Ikke 3G net værk
Konklusion:
Samsung P520 Armani er en telefon med flere gode sider, der dog står tydeligst frem når vi snakker design, kvalitet og materiale valg. Jeg er slet og ret imponeret over den lille størrelse og, det enorme fine tilbehør der ligger i pakken. Det er flot at en sådan telefon kan købes for knapt 4000 kr. !!! naturligvis har det en positiv indflydelse på den samlede karakter, men omvendt har det elendige styresystem den modsatte effekt. Jeg kan ikke forstå Samsung sender en sådan besværlig telefon at naviger rundt i på gaden, når de uden problemer kan lave noget der er meget bedre, i deres almindelige telefoner. Jeg undres. Men alle de andre dyder, vejer dog tungest, og jeg må indrømme at jeg syntes alt taget i betragtning, det er en telefonen jeg godt kan anbefale andre at kigge nærmere på, specielt hvis de er på jagt efter en eksklusiv design telefon.
Sådan vurderer jeg:
90-100 %: En sublim telefon, hvor der er meget få eller ingen kompromiser - kan absolut anbefales.
80-89 %: En god teleofn med mange gode funktioner - kan anbefales.
70-79 %: En rimelig telefon, der dog har mangler - kan anbefales hvis man kan accpetere manglerne.
60-69 %: En telefon, der er præget af en del kompromiser - kan anbefales men med kraftige forbehold.
50-59 %: Telefon med få fornuftige funktioner og alt for mange store kompromiser - kan ikke anbefales.
1-49 %: Alt for ringe telefon, der aldrig burde være sendt på markedet - kan absolut ikke anbefales.
Alle %-angivelser er givet ud fra en samlet vurdering på det tidspunkt, hvor testen er skrevet. Læser man en ældre test, må man regne med, at vurderingen sandsynligvis vil være lavere. Datoen for testen findes øverst til højre.
Hvor enig er du i skribentens anmeldelse?
- Currently 4.44/5
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
18 stemmer
[se fordeling]

Som en ny service kan vi tilbyde vores læsere, der har en Twitter konto, at få et ”tweet” når vi lægger en ny test op. Blot tilføj os til din konto. Vi hedder @mobiltestdk.