Samsung SGH-U900 Soul test
Så kom den længe ventede Soul fra Samsung, og jeg vil slet ikke lægge skjul på, at jeg har set frem til at prøve denne telefon med den nye trykfølsomme skærm som navigeringsenhed. Med denne high end-telefon er det Samsungs mål at lære forbrugerne at Samsung er andet end sorte skydetelefoner. Der er dømt lir og blær fra start. Men lad os raskt kaste os over denne telefon og se, om de gode takter kan holde hele vejen igennem.
Vanen tro bruger vi lige et par linjer på emballagen og emballagens indhold. Emballagen virker ikke synderlig imponerende, når nu der er tale om en dyr high end-model. Der er tale om en hvid kartonkasse, hvor telefonen dog er præsenteret i den øverste bakke af pap. Under denne finder vi lader, synkroniseringskabel, og et stereoheadset. Der findes ikke tilbehør som hukommelseskort, pudseklude, eller små bæretasker i denne taske.
Men nu skal man jo ikke vurdere en telefons fortræffeligheder eller mangel på samme efter hvilken emballage, den kommer i. Så lad os i stedet for kigge på det, denne test handler om nemlig, selve telefonen.
 |
 |
U900 og tændstikæsken
|
U900 og Nokia N95 8GB - U900 er noget tyndere
|
Da jeg fik pakket U900 ud, var det første der slog mig, at den godt nok er en lækker telefon. U900 er nemlig lavet i børstet stål med en mørk glød, der altså falder rigtig godt i min smag. Med stål på for- og bagsiden er U900 ikke en superletvægter, og vi noterer en kampvægt på 112 gram. Men telefonen er altså heller ikke helt lille 105 x 49.5 x 12.9 mm, og stål er nok eksklusivt og lækkert, men det vejer altså også lidt. Naturligvis er noget andet man lægger mærke til, når man ser U900, er, at den ikke har almindeligt joystick eller joypad, men en sekundær trykfølsom skærm, der fungerer som en joypad. Dette er med til at give U900 et design, som skiller sig ud fra alle andre telefoner, og det på en ganske positiv måde men mere om det senere.
 |
Tykkelsen på 12,9 mm er ok
|
Samsung er med opbygningen af U900 nået langt med at lave en knirkefri telefon, og det er en fornøjelse at kunne vride og trykke let på U900, uden dermed at skulle høre på diverse små lyde. Læg dertil en rigtig fin slidefunktion, der bare kører, som den skal, og U900 efterlader et ganske solidt og sobert kvalitetsindtryk.
Lad os først tage en tur omkring U900 og se hvor hvad er placeret. På forsiden over den 2,2” store skærm har vi telefonens eneste højtaler, der altså ud over at levere lyd under samtaler, også fungerer som højtaler til ringetoner, musik mv. Til højre for den finer vi et lille kamera til videosamtaler, hvis man måtte have lyst til den slags.
 |
 |
Den første menu - bemærk uret og navipad'en
|
Her ses navipad'ens farvemuligheder |
Under skærmen har vi et område med 4 funktionsknapper i børstet stål samt det navigationspanel, der slet og ret er en lille trykfølsom skærm. Slutteligt har vi en sort, bred plastskinne, der går på tværs af telefonen i bunden af den del, der skydes op. Denne er faktisk ret smart, da den dels fungerer som et fint sted at skubbe overdelen op, men i og med den buer ind, gør det også, at man, når overdelen er skudt op, ikke får problemer med at ramme den øverste række af de numeriske knapper.
Mens vi er ved dem, så er tasterne naturligvis designet, så de falder flot i tråd med resten af telefonen i børstet stål. På venstre side finder vi dels en volumenknap, der dog ikke er så stor, som jeg kunne have ønsket mig. Under denne er der en lille klap hvorbag der findes det multistik, som Samsung bruger (lade, synkronisering og lyd-ud). På højre side finder vi øverst en funktionsknap, der fungerer som kameraudløserknap, samt en lille låge, hvorbag der sættes et microSD-kort ind.
Bund og top er hurtigt overstået. Her findes intet, og bagsiden er også meget simpel. Her er et stålbagdæksel, der passer godt til telefonens design, der desværre hurtig bliver fyldt med små ridser. Skydes telefonen op, kommer der et 5 Mpixel kamera frem, med et lille spejl og en lysdiode som hjælpelys. Mens vi er heromme, vil jeg bemærke, at Samsung stadigvæk ikke har fået løst det issue med, at når telefonen er skudt ud, kan man, når man kigger bagfra, se helt ned i telefonens indre. Det er jeg mindre begejstret for.
 |
 |
Bagsiden hvor man kan se ned i lukkemekanismen |
Bagsiden af U900 er meget simpel
|
Tilbage på forsiden skal vi kigge lidt på skærmen og det nye navigeringsfelt, som Samsung har sat i U900. Vi starter med skærmen. Her er der i vanlig Samsungstil tale om en skærm med masser af farve, kontrast og lys. Skærmen er en 2,2” (45x34 mm) TFT-skærm med 16 millioner farver. Opløsningen er som de fleste nye mobiltelefoner i denne klasse 240x320 pixel (QWGA). Alt i alt en rigtig fin skærm, som langt de fleste ville blive glad for at bruge.
Navigationsfeltet er, som tidligere nævnt,det mest iøjenfaldende, når man ser telefonen. Feltet er en trykfølsom skærm på 1,2”, som tilpasser sig efter hvor man er i menuen, hvilket vil sige, at er man i hovedmenuen, er der de 4 velkendte pile og en ok knap i midten. Er man helt ude på forsiden, har man små ikoner af de genveje, der ligger hvor de 4 pile ellers var. Kommer man ind i musikmenuen er det så ændret til play/stop, næste, musikknapper osv. Kort sagt dette felt tilpasser sig efter, hvor man er henne i menuen. Man kan desuden selv tilpasse farver og ikoner i dette felt, efter hvad man selv ønsker. Ligesom med trykfølsomme knapper, kræver det lidt tilvending og specielt overgangen mellem blot let at røre ved denne navipad og til at trykke på de 4 funktionsknapper, er lidt en omstilling. Men systemet virker, og jeg blev efter et par timer faktisk ganske glad for det. Feltet er stort og reagerer med det samme (følsomhed kan også stilles), så det er på mange måde letter end et almindeligt joypad eller joysik. Desuden er der den ekstra bonus at når man bladre om eller ned, skal man normalt trykke og slippe for hver bevægelse på et almindelig joypad. På dette navi pad kan man blot holde fingeren på fx ned pilen hvorefter man blader ned gennem menuen, det er rigtig smart.
 |
 |
Navipad og nummeriske taster
|
Det helt flade tastatur
|
Er jeg lidt imponeret over funktionen på navipad’en, som jeg ærligt havde tvivlet lidt på, så er jeg mere lunker over for de numeriske knapper. Her er brugt et gammelkendt system som oprindelig blev lanceret af Motorola. Man har en flad overflade, der kan give lidt efter når man trykker på dem. Vel er knapperne i en rimelig størrelse, og der er også en smule feedback, men jeg holder på, at almindelige trykknapper som for eksempel de funktionsknapper, man ser omkring navipad’en er at fortrække. Det skal dog nævnes, at der er et rigtig fint hvidt baggrundslys i disse taster.
Med dette afslutter vi det udvendige på denne telefon og kaster os over de indvendige dyder. Vi starter med netdelen. Samsung U900 har 3 GSM bånd plus 3G (HSDPA med 7,2 mbit) at trække på. Dertil er der EDGE. Wlan har desværre endnu ikke fundet vej til de mere almindelig Samsungtelefoner, og det er faktisk kun i deres PDA telefoner man finder dette.
Skal der overføres filer til andre enheder, er der usb 2.0 til computer, og bluetooth til at overføre til andre telefoner samt headset m.v. Der er tale om bluetooth 2.0, så hastigheden er i orden, og der er også understøttese af A2DP.
Samsung U900 Soul er, som tidligere nævnt, udstyret med et 5 Mpixel kamera. Det skal vi kigge lidt nærmere på nu. Først af alt skal vi lige kigge på ergonomien, når man tager fotos. Her på U900 er den desværre ikke særlig god. Dels skal telefonen være slået ud, da kameraet ellers sidder gemt under bagsiden. Men også selve placeringen oppe i hjørnet betyder, at man skal passer meget på hvor man placerer de fingre, der holder den ende af telefonen. En sidste ting er at knappen til at zoom ind og ud er telefonens volumenknap, men denne sider på venstre side og dermed på den side, der vender ned ad, hvilket man skal vende sig til. Når det er sagt, har U900 til gengæld nogle fordele i kræft af den føromtalte navipad, der i fotomode får 4 ikoner med flash, macro, eksponeringsværdi og selvtimer. Det er en stor behagelighed at have den slags knapper let tilgængeligt. Går man ind i undermenuerne i kameraet, så får man naturligvis de almindelig navigeringspile, der kommer frem.
 |
 |
5 Mpixel med autofokus, men kun diodelys |
Kameramenuen - bemærk navipad'en
|
Funktionerne i kameraet er bestemt i orden. Der er naturligvis autofokus, og den er fin hurtig, der er antirystefunktion, der med fordel kan bruges ved optagelser i omgivelser med mindre lys, og naturligvis et hav af muligheder for at indstille diverse ting som hvidbalance, iso-værdier osv.
Jeg har i forbindelse med denne test skudt en række fotos med U900, der kan ses i bunden af denne test eller på mobilfotos.dk. Jeg synes, at U900 skyder ganske gode fotos for en kameramobil. Nok vil man kunne få lige det sidste løft, hvis man vælger en decideret kameratelefon som for eksempel Samsung G810, Sony Ericsson K850 eller Nokia N82, men vi er nede i de små forskelle, og for langt de fleste vil U900 være fuldt ud tilstrækkelig.
Vil man se video eller høre musik, har U900 også en udmærket mediaplayer, der håndterer de fleste almindelige formater så som MP3/AAC/eACC+/WMA. Oplevelsen af musik er som udgangspunkt fin, men det medleverede headset er ikke af en kvalitet, der på nogen måde imponerer, og skal man sætte signe egne høre bøffer til ja så skal man ud og købe en adapter, for det medleverede headset kan ikke skilles ad på midten, så man får et 3.5 mm jackstik, som flere andre producenter har fundet ud af. Men afspilleren er som sådan udmærket med muligheder for spillelister, genrer, podcast mv. Der er også diverse muligheder for at indstille lyden efter personlig smag. En rigtig musiktelefon vil jeg dog ikke betegne den som og ej heller den udvendige højtaler er en, der imponer – så langt fra endda.
For at få glæde af mp3-musik er det nok klogt at købe et microSD-kort, for de indbyggede 128 mb er rækker ikke langt.
 |
 |
Musikdelen
|
Der medfølger 3 temaer
|
Kan man nøjes med radio, har Samsung U900 en ganske udmærket FM-radio indbygget og endda med RDS.
Lidt underholdning finder man også i form af de 3 preinstalerede spil: Asphalt2, Minigolf Las Vegas og Paris Hilton’s Diamond Quest, og flere kan naturligvis købes efter behov/lyst.
Styresystemet er Samsungs velkendte. Det er hurtigt og når man har vendet sig til det er det et rigtig fint system. Jeg savner dog stadigvæk, at Samsung får styr på sms-delen, der stadigvæk er mindre fornuftig med hensyn til redigering af sms’er i forhold til, hvad Nokia og Sony Ericsson system kan.
 |
U900 ikke en lille men en ganske lækker telefon |
Sluttelig skal vi have batteriet omtalt, og her skuffer U900 altså. At Samsung vil spise køberen af en sådan high end-telefon af med et batteri på sølle 880 mAh, er mig ubegribeligt. Kapaciteten skal ses i sammenhæng med en 2,2” skærm, navipad, der også bruger strøm og slutteligt 3G-net. Alt efter net vil det knibe ved et jævnt forbrug at få denne U900 til at holde strøm i mere end 2 dage, men kan du nøjes med GSM-net og ikke ringer meget, kan du nok få en 3. dag med også. Jeg havde gerne set der var mindst 1000 mAh.
I alt 81 %
Gode ting:
Flot design med lækre materialer og god byggekvalitet
Navipad er en glimrende opfindelse
5 mpixel kamera
3G (hurtig HSDPA)
Flot 2,2” skæm med masser af farver og lys
Mindre gode ting:
Lidt lille batterikapacitet
Numeriske knapper er ikke min kop the
Ikke en superlille telefon.
Ikke særligt godt headset.
Konklusion:
Jeg må blankt indrømme, at U900 Soul er en telefon, der tiltaler mig. Den er lækkert bygget, fyldt med gode funktioner, og med en ny og smart navipad, som jeg er blevet ganske glad for. Telefonen sælges for mellem 3100-3200 kr. og det må på trods af det ringe headset og ingen hukommelseskort siges at være en ganske fornuftigpris. Dermed kan du roligt kigge denne U900 Soul ud næste gang du kommer forbi en mobilshop og se, om ikke også du finder dens ”sjæl” ganske tiltalende – det gør jeg i hvert tilfælde.
Sådan vurderer jeg:
90-100 %: En sublim telefon, hvor der er meget få eller ingen kompromiser - kan absolut anbefales.
80-89 %: En god teleofn med mange gode funktioner - kan anbefales.
70-79 %: En rimelig telefon, der dog har mangler - kan anbefales hvis man kan accpetere manglerne.
60-69 %: En telefon, der er præget af en del kompromiser - kan anbefales men med kraftige forbehold.
50-59 %: Telefon med få fornuftige funktioner og alt for mange store kompromiser - kan ikke anbefales.
1-49 %: Alt for ringe telefon, der aldrig burde være sendt på markedet - kan absolut ikke anbefales.
Alle %-angivelser er givet ud fra en samlet vurdering på det tidspunkt, hvor testen er skrevet. Læser man en ældre test, må man regne med, at vurderingen sandsynligvis vil være lavere. Datoen for testen findes øverst til højre.
Hvor enig er du i skribentens anmeldelse?
- Currently 4.00/5
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
69 stemmer
[se fordeling]

Som en ny service kan vi tilbyde vores læsere, der har en Twitter konto, at få et ”tweet” når vi lægger en ny test op. Blot tilføj os til din konto. Vi hedder @mobiltestdk.