Nokia spytter i øjeblikket high-end telefoner ud på stribe, hvilket vi mobil interesserede kun kan værdsætte. Denne gang er det en N78, der skal ses som en afløser for den meget populære N73, altså en mobil i N klassen, der dog ikke er den dyreste telefon i denne klasse. Man kan vel kalde den for den billige del af Nokias N klasse, men da denne klasse som udgangspunkt ikke er billig, ved jeg ikke rigtigt, om det holder. Never mind; det er denne N78, som skal løfte arven efter N73, og om det skal lykkes, ja det er det vi skal finde ud af i denne test.
I og med N78 er et fuldgyldigt medlem af ”N” serien, så kommer den også i den mere eksklusive indpakning end den normale ”monky class” indpakning. Telefonen er flot præsenteret i en display-agtig indpakning, hvor batteri og headset ligger på hver side, og under den øverste plast bakke finder vi en pap bakke, hvor resten er sorteret op. Man får i salgspakken følgende med: Telefon, lader og batteri plus et fint headset, 2 GB microSD kort og et micro usb synk. kabel.
 |
 |
N78 og tændstikæsken
|
Nokia 6300 er noget lille i forhold til N78 |
Nokia N78 er en af de efterhånden sjældne telefoner, som deler folk i to lejre. Dem der elsker dens design og form, og dem der bestem ikke bryder sig om den. Ser man kun på designet, med den sorte blanke minimalistiske overflade og den blanke brune bagside, synes jeg den er flot. Men taler vi om det praktiske, er den håbløs. Mere om det senere. Telefonen er ikke en lille telefon, den måler 113 x 49 x 15.1 mm og vægten viser 102 gram.
Byggekvaliteten kan man ikke laste Nokia for, for den er ganske god. Der er faktisk ikke disse irriterende knirke eller knage lyde nogen steder, hvilket jeg personligt godt kan blive lidt irriteret over ved en telefon.
Forsiden er som nævnt bygget op som en stor blank flade. Over skærmen har vi i midten en højtaler til samtale, og til højre for en lille lysmåler og et kamera til video samtaler. Under skærmen har vi et hævet joypad, med status lys blinkende i midten. Til højre for en sølvfarvet genvejs knap, og der under 4 vandrette bjælker. Det er hvad der er at se, når telefonen ligger i standby. Aktiverer man den, kommer der lys i 6 funktions knapper samt man kan se de numeriske knapper ligge ved de 4 bjælker på tværs. Mere om dette senere.
 |
 |
N78 er 15 mm tyk - her ses højre side
|
N78 set fra venstre side
|
På venstre side har vi øverst et micro usb stik til at synke telefonen med, derunder en fin klap i plast der skjuler hukommelse kortet, og nederst finder vi et lade stik, samt den ene af de to stereo højtalere N78 er udstyret med. Hele vejen rundt om N78 har vi et bredt bånd, hvori knapper med videre er placeret.
På højre side finder vi øverst den anden af de to stereo højtalere, og dermed har de en diagonal placering over for hinanden for at få størst mulig afstand og dermed bedst mulig stereo perspektiv. Under højtalerne finder vi en volumen knap, der har en rimelig størrelse og er til at føle sig frem til under en samtale. Nederst har vi kamera udløser knappen, der både i størrelse og funktion er god.
I bunden har vi kun et lille hul til mikrofonen, mens vi i toppen har en 3,5 mm jackstik udgang til høretelefoner samt en fornuftig tænd/sluk knap. Placering af jackstikket til høretelefoner kan jeg vældig godt lide. Det betyder man ikke skal have et stik fx. ud af siden, der gør en telefon mere upraktisk at have i lommen, og at der fra start er en 3,5 mm jackstik, kan alle vist blive enige om, er en fordel.
 |
 |
I toppen en tænd/sluk-knap og et 3,5 mm jackstik
|
Den blanke bagside er desværre en ridsemagnet
|
På bagsiden har vi et stort dæksel. Jeg har tidligere været efter producenter, der laver det på den måde, eftersom de ofte enten knager, når man trykker let på dem, eller de slet og ret ikke lukker ordentligt til, med det resultat at der akkumuleres lomme skidt inde i telefonen omkring simkort og batteri. Nokia har med denne løsning på N78 vist, at man godt kan lave en sådan løsning, så det er tåleligt. Rigtig begejstret er jeg dog ikke for en piano lakering, der er spejl blank. Det er kun et spørgsmål om timer i brug, før de første ridser har meldt sin ankomst. Det er umuligt at holde en bagside af en telefon, der er blank, pæn. N78 er udstyret med et 3,2 Mpixel kamera, med autofokus og en stor lys diode. Der er ikke nogen beskyttelse af linsen, så pas på med fedt fingre og ridser.
Tilbage på forsiden skal vi kigge lidt nærmere på skærmen, joypad og ikke mindst det noget utraditionelle knap layout. Vi starter med skærmen. Her er der faktisk kun positive ting at berette om. Skærmen er en 2,4” (49 x 37 mm) og er dermed i en fin størrelse. Den er rigtig flot at se på og med masser af lys. Der er 16 millioner farver og opløsningen er naturligvis 320x240 pixel (QVGA).Skærmen er med andre ord den sædvanlige positive historie, når vi taler high-end telefoner fra Nokia.
 |
 |
Statusindikator sat i joypaden |
Det nye navi-hjul kan slås tll og fra efter behag
|
Det er joypaden også. På denne telefon er den lidt anderledes, end det vi normalt finder. Selve funktionen med at navigere er, som vi kender det på alle andre telefoner, og størrelsen fejler ikke noget. Men N78 har et par tricks oppe i ærmet. Dels er der indbygget et lille status lys, der lyser med mellemrum, for lige at fortælle, at der stadigvæk er liv i N78. Men den største og mest spændene nyhed ved dette joypad er, at det har det Nokia kalder ”navi-hjul”. Det går slet og ret ud på, at når det er sat til, kan joypaden bruges på samme måde som det system, man finder på en ipod. Kører man fingeren let med urets retning, ruller man igennem ikonerne mod højre, og drejer man mod urets retning, ja så er det mod venstre. Rigtigt lækkert er dette, når man er inde og kigge fotoalbum og musik igennem. Jeg synes det er en smart mulighed at have, og selv er jeg blevet ret glad for den.
 |
 |
Det nummeriske tastatur og funktionskanpperne
|
De fire bjælker er det nummeriske tastatur |
Hvad jeg der imod ikke er glad for, og heller ikke bliver, er de numeriske knapper og funktions knapperne. Dem som følger med og læser mine tests, vil vide at jeg så langt fra var begejstret for de knapper, Nokia havde sat på N82. Jeg håbede i mit stille sind den gang, at det var en enlig svale, og at det ikke gentog sig. Men nej. Og ikke nok med at Nokia brillerer med at lave de numerisk knapper endnu mere tåbelige og dårlige at bruge, (hvem havde troet det var muligt), ja så skal funktions knapperne også trækkes ned på et ergonomisk nul punkt – håbløst er bedst dækkende her. De 6 funktionsknapper er faktisk kun synlige, når man trykker på telefon. De er lagt under den samme flade, som dækker hele den nederste del af forsiden. Ved første øjekast kunne de ligne touch knapper, men det er der ikke tale om. De skal fysisk trykkes ned. De 2 skærm-afhængige er placeret som på alle andre telefoner, lige under skærmen. I venstre side helt ude ved kanten har vi så et grønt rør, og under det menu knappen. I venstre siden har vi øverst et rødt rør, og under det ”C” knappen. Men andre ord sidder menu knappen og ”C” knappen placeret helt forneden, hvilket bestemt ikke er specielt optimalt. Værst af alt er dog de 4 bjælker, som gør det ud for et almindeligt numerisk tastatur. På hver bjælke er der 3 funktioner. Man kan ikke mærke, hvor det ene område, fx knappen med 1 tallet slutter, og hvor knappen med 2 tallet starter. Jeg kan ikke huske et lignende tastatur, hvor jeg fik så mange fejl tryk, når jeg skrev en sms, eller blot tastede et nummer ind. Jeg kan derfor kun sige, at det tastatur er nok til at jeg personligt ikke vil bruge en Nokia N78 på trods af dens mange andre fortrinligheder. Ærgerligt.
Men denne lidt kedelige konstatering går vi videre med indholdet af N78. På net delen er der 4 almindelige GSM bånd + 3G/ HSDPA(super 3G 3,6 Mbit) Desuden er der både EDGE og ikke mindst WiFi (802.11 b/g). Der er med andre ord fuldt hus af, hvad man kan stoppe i en mobiltelefon.
Skal man overføre fotos, musik og, ja hvad det nu måtte være, understøtter Nokia N78 som tidligere nævnt micro usb, den standart der hedder 2.0. Dvs. at filer kan flyttes hurtigt over fra en computer uden de store problemer. Derudover er der naturligvis Bluetooth 2.0 og oven i købet med den gode A2DP stereo headsæt funktion. Alt i alt er det, som det børe være på en highend telefon.
 |
Kameramenuen |
Det kan man også sige om kamera delen. Der er tale om et 3,2 Mpixel kamera med autofokus. Dette betyder, at ud over at levere super skarpe fotos, er N78 både rimelig hurtig men har også præcis autofokus. Der er også hjælpe lys fra 1 stor diode, der naturligvis er bedre end ingen ting, men omvendt er der den nye standart kaldet xenon flash, som giver betydelig bedre resultater, men den må vi så undvære. I kamera menuen findes der naturligvis et hav af mulige indstillinger, som betyder at man kan forbedre resultatet ved at ændre på disse. Ofte skyder de fleste dog med de automatiske indstillinger. Man kan også foretage enkel redigering direkte på telefonen, men det bedste resultat får man ved at overføre fotoerne til en computer og efterbehandle dem der. De fotos N78 kan skyde er måske ikke på højde med dem N82 og N95 kan, der begge har 5 Mpixel kamera, men faktisk synes jeg, at de er af en forbavsende god kvalitet og for en 3,2 Mpixel telefon er jeg rigtig fint tilfreds. Video optagelse sker i det der kaldes VGA opløsning, der er ganske fin, men hastigheden på 15 billeder pr sekund (fps) er ikke god nok, det skal hedde 30 fps før det er rigtig fint, hvilket mange af Nokias andre N serie telefoner også har, men ikke denne.
Nokia N78 har fået en opfriskning i bl.a. galleriet af foto. Det ikke kun ser rigtig godt ud, det fungerer også perfekt. Man kan som tidligere nævnt rulle igennem de fotos, man har taget med det ”navi-hjul” system. Mens man gør dette, er alle fotos i samme størrelse, og ligger vist i en halvcirkel. Når man stopper ved et foto, bliver det lige forstørret op, så man bedre kan se det, inden man evt. åbner det helt op. Desuden er der flere forskellige sorterings metoder, der alle gør det nemmere at navigere rundt, hvis man har mange fotos liggende.
 |
 |
Gallerifunktionen, hvor man ruller gennem fotosne |
Den nye gallerifunktion
|
En ting, som Nokia satser meget på i sine nye telefoner, er GPS, og dette har N78 også, så her er en klar forbedring i forhold til forgængeren N73, som jeg selv er lidt lunken overfor. Jeg kan godt se det smarte i, at færdes man i en by, man ikke kender, er det rart at man lige har et kort og position ved hånden. Men nu har jeg igennem mere end et år haft telefoner med indbygget GPS, og jeg bruger det altså ikke. Det dur efter min bedste overbevisning ikke ordentligt i en bil, hvor jeg kunne have mest brug for det, og skal man have stemme vejledning (...om 200 meter drej til højre...), så skal man betale ekstra (et 3 måneders prøve abo er dog med fra start). Den væsentligste grund er dog den lille skærm ( i forhold til en alminding TomTom eller Garmin navigerings enhed), som gør, at jeg ikke føler det rigtig anvendeligt. GPS er også både med A-gps der hjælper med at starte hurtigt op, samt geo tracking der kan kobles på de foto man skyder, så der angives et sted. GPS enheden er altså til rådighed, og er opdateret med nyeste teknik. Om man så kan finde en fornuftig måde at bruge det på, må være op til den enkelte bruger.
 |
GPS i opstart
|
Men Nokia N78 indeholder meget mere. Vi starter med underholdning delen. Nokia N78 er, som N82 og N95, en rigtig multimedia telefon. Det betyder, at der er en fin musik/video afspiller i, der håndterer MP3/AAC/AAC+/eAAC+/WMA formater. Der er som tidligere nævnt et 2 GB kort med, og tak for det, for det betyder, at man fra start kan få musik og videoklip med på sin telefon. Der er naturligvis også Nokias fine FM radio, og her har vi heldigvis fået en RDS funktion med. At der er lagt vægt på musikken i N78 kan bl a.. ses af de ydre stereo højtalere på siden af N78, men også at der er et 3,5 mm jackstik ud til musik. Desuden er de medleverede headset af samme type som til N82 og altså af en ganske brugbar kvalitet. Musik Softwaren er der ikke ændret ved i forhold til de tidligere N serie telefoner.
 |
 |
Genvejsmenuen |
Aktivering af wlan
|
Styre systemet i N78 er det velkendte Symbian S60, der dog har fået en lille opfriskning, så den korrekte betegnelse er Symbian OS, S60 ver. 3.2. De nye opdateringer er dog ikke større, end at det hele virker meget velkendt. Hastigheden og hvor strømslugende systemet er, skulle være noget af det, der er blevet arbejde med. Hvor den gamle N73 ikke var særlig hurtig at navigere rundt med og åbne programmer, er det en helt andet historie med N78. Dels er softwaren blevet hurtigere, men det er hardwaren også. I denne N78 er der en ARM 11 369 MHz processor, og der er 96 Mb SDram til at håndtere opgaver. Den interne hukommelse er på 78 MB, men i og med der følger et 2 GB kort med i salgs-pakken er man rimeligt klædt på fra start.
Man finder i N78 menu system ikke præinstalleret spil, men der findes i tusindvis, man kan købe på nettet, hvis man måtte ønske dette, og specielt Nokias egne N-gage spil er værd at nævne som ganske flotte og gode spil. Der medfølger også programmet quick office, der gør det muligt at åbne word, excel og pdf filer, og det er nok så rart at have det med.
 |
 |
N78 har en fin webbrowser
|
Ikke en lille telefon, men ganske flot
|
Slutteligt skal vi have Batteriet omtalt. Her er godt nyt. 1200 mAh er batteriet på, og så er vi oppe i en klasse, som begynder at ligne noget. Naturligvis kan batteriet tømmes hurtigt, hvis man bruger GPS vedvarede eller streamer TV, men ved almindelig lettere brug, kan de fleste få N78 til at holde mindst 3-4 dage, hvilket i mine øjne er i orden.
I alt 70%Gode ting:Eksklusivt og anderledes design
3Gog Wlan
Nyt ”navihjul” system
Fint stort 1200 mAh batteri
Fin stor 2,4” skærm
3,5 mm jackstik og fine højtalere.
GPS med A-gps og geo tracking
Mindre gode ting:Håbløst numerisk tastatur, og funktions knapperne er dårligt placeret.
Telefonen er ikke en fysisk lille telefon.
Video kvaliteten skuffer, og xenon flash savnes også
Blanke overflader på front og bag er ekstremt sarte.
Konklusion:
Hvordan man bedømmer en telefon er og bliver i sidste ende ret subjektivt. Jeg lægger selv vægt på, at de basale ting er i orden, så som skærm, menu system og ikke mindst tastaturet, som man bruger meget. Det sidste dur bare ikke for mig i denne N78 og derfor falder karakteren et godt stykke ned. Der skal slet ikke lægges skjul på, at rent indholdsmæssigt og det ydre design, når man blot kigger på telefonen, bestemt er i orden, men jeg kan ikke leve med en telefon, hvis jeg skal bande over de små dumme taster, hver gang jeg skal bruge den. Som jeg skrev indledningsvis, så er det en telefon, man enten elsker eller ikke, og jeg melder mig på det sidste hold. Jeg vil dog bestemt anbefale alle interesserede i at prøve den når muligheden byder sig, for kan du leve med de knapper, ja så får man en rigtig vel udstyret og lækker telefon i Nokia N78.
Sådan vurderer jeg:
90-100 %: En sublim telefon, hvor der er meget få eller ingen kompromiser - kan absolut anbefales.
80-89 %: En god teleofn med mange gode funktioner - kan anbefales.
70-79 %: En rimelig telefon, der dog har mangler - kan anbefales hvis man kan accpetere manglerne.
60-69 %: En telefon, der er præget af en del kompromiser - kan anbefales men med kraftige forbehold.
50-59 %: Telefon med få fornuftige funktioner og alt for mange store kompromiser - kan ikke anbefales.
1-49 %: Alt for ringe telefon, der aldrig burde være sendt på markedet - kan absolut ikke anbefales.
Alle %-angivelser er givet ud fra en samlet vurdering på det tidspunkt, hvor testen er skrevet. Læser man en ældre test, må man regne med, at vurderingen sandsynligvis vil være lavere. Datoen for testen findes øverst til højre.