HTC Touch Diamond test
Der kommer hvert år en lille håndfuld telefoner, der virkelig er noget specielt og som er med til at sætte nye standarter, for hvad der er muligt, både teknisk men også designmæssigt. I år er jeg ikke et øjeblik i tvivl om at HTC er kommet med i denne super eksklusive kreds med deres Touch Diamond. Med andre ord, dette er en af de telefoner, jeg har set rigtigt meget frem til at kunne teste og viderebringe mine indtryk til jer læsere i en tid, hvor de danske medier at ved at gå i ”3g iPhone” selvsving.
Vi starter med emballagen, som HTC har valgt at sende Touch Diamond på gaden i. Æsken er noget speciel. Hvis man forestiller sig en pyramide, som har fået skåret den øverste halvdel af, har man nogenlunde formen på den kasse, som Touch Diamond kommer i. Dog med den finte at den åbnes i ”bunden af pyramiden” Kassen er i sort pap, men inden under finder man en ny kasse, der er i plast. Her ligger Touch Diamond smukt præsenteret. Under det øverste låg har vi tilbehøret. I alt er dette bestemt en utraditionel og spændene måde at emballere en telefon på.
Ud over at telefonen er holdt i et ”diamant” tema, har HTC kørt linjen hele vejen igennem, således at laderen også har fået et nyt design med en stor blank flade, der oveni købet indeholder et lille lysende HTC logo, og det medleverede headset er blevet trekantet, både i styre enheden, på midten, og også det plast, de runde skum- dutter er sat på. Der er naturligvis også et synk. Kabel med, der også skal bruges, når telefonen skal lades op, og en lille screen beskytter. Det medleverede tilbehør er, hvad man kan forvente sig til en sådan mobil, men set i lyset af hvad vi tidligere har set fra HTC, er det en noget spartansk omgang. (Et par forslag kunne være: en beskyttelses- taske, en auto lader eller en bordlader, og skulle man flotte sig, det store batteri, men det blev det altså ikke til.)
 |
 |
Touch Diamond noget bredere end Nokia 6300 |
Forfra er Touch Diamond på størrelse med N95 |
Nå vi skal videre med selve telefonen, som vi nu kigger på. Den er på mange måder ret imponerende at få i hånden. For det første er den utrolig lille for en PDA telefon at være, hvilket målene også indikerer: 102 x 51 x 11.5 mm og 110 gram. Specielt tykkelsen synes jeg er meget imponerende, men jeg er også vandt til en noget mere buttet Nokia telefon (N95 er dobbelt så tyk). Set i forhold til forgængerne HTC Touch er Touch Diamond også blevet mindre og lettere.
Designet er bestemt en af Touch Diamonds stærke sider. Den er utrolig flot med de blanke flader og den sorte piano lak. På bagsiden finder vi grunden til navnet ”Diamond”. Bagsiden er lavet ud af forskellige trekanter, der er vinklet i forhold til hinanden. Om man kan lide det er nok et spørgsmål om smag, men praktisk er det ikke. Dels bliver en sådan overflade rigtig hurtigt ridset, men i og med den ikke er hel plan, ligger Touch Diamond faktisk og kan vippe, hvis den ligger på en plan flade. Personligt kunne jeg bedre lide forgængerens afrundede gummibelagte overfade.
Bygge kvaliteten virker god, og i og med der ikke er bevægelige dele og bag-dækslet lukker fint til, ja så er der ikke rigtigt noget at komme efter på den front.
 |
 |
Tænd/sluk-knap samt ydre højtaler
|
Bagsiden i pianolak og uden linsebeskytter
|
Men lad os få en hurtig gennemgang af telefonens ydre. Forsiden er domineret af den store skærm, og over den finder vi en højtaler til brug under samtaler. Inden i den rille, der er til højtaler, sidder der i venstre side en lille lysmåler. Til højre for sidder der et VGA kamera til fx Videotelefoni. Under skærmen har vi et område med et joypad, der ikke er helt normalt,( mere om det senere) og 4 funktions knapper.
På venstre side har vi en rimelig stor og fornuftig volumen knap som det eneste, mens højre side helt er renset for knapper.
I bunden har vi et mini usbstik, der som vanligt ved HTC er et multistik til flere funktioner. I toppen har vi en stor tænd/sluk knap, der også fungerer til at slå tastelåsen til og fra. I toppen finder vi også telefonens udvendige højtaler, der langt fra imponerer med dens lydgengivelse.
 |
 |
Touch Diamond er kun 11,5 mm tyk |
Touch Diamond under N95 8GB |
Bagsiden har vi været omkring, men jeg vil blot tilføje, at systemet omkring kameraet ikke er videre genialt, set fra et fotografisk synspunkt. (fedtet og snavset linse bliver hurtigt dagligdag).
Lad os med dette vende os mod skærmen og joypad med funktions knapper, man finder under skærmen. Touch Diamond har ikke fået en større skærm end forgængeren, og ej heller flere farver. Der er altså fortsat tale om en 2,8 ” skærm (56 x 42 mm) og med 65.000 farver. Det nye ligger derimod i opløsningen. Den ofte brugte standart der hedder QVGA på 240x320 pixel er nu blevet 4 gange større til fuld VGA. Dermed sætter Touch Diamond alle andre konkurrenter på plads i forhold til skærmes skarphed. Hvordan dette bedst kan illustreres er ved at se på hvor mange enkle pixel, der er på 1 cm2 skærm. På den gamle skærm lå der 3249 pixel per cm2, mens Touch Diamond er helt oppe på 12.996 pixel til at danne et billede pr cm2. Men her træder det også tydeligt frem, at når skærmen ikke er større end den er, er VGA opløsning måske at skyde gråspurve med kanoner. Havde skærmen været større, havde det givet mere mening. Min pointe er, at i dagligt brug vil de færreste bemærke, om det er en QVGA eller en VGA skærm. Det er kun hvis man kigger meget nøje og evt. har noget at sammenligne med, man vil bemærke det. Nok opløsning nørderi. Hvad der derimod vil interessere mange er at skærmen er rigtig fin lys stærk, ja der er faktisk rigtig meget smæk på det lys. Et andet issue, vi også lige skal vende, er den trykfølsomme skærm. Her er den gammeldags plast skærm, der giver efter ved tryk, afløst af en nyere type med hård plast, der ikke giver efter, når man trykker. Desværre finder jeg den ikke helt så let at få et respons på som fx på iPhonen. Men den er bestemt ikke ringe, og jeg vil sagtens kunne leve med den i dagligdagen.
 |
 |
Indstillingsmenuen i TouchFLO 3D |
Under et opkald har man disse muligheder
|
Videre til de funktions taster og joypad vi har under skærmen. Her er der også fornyelse at finde i forhold til den gamle HTC Touch. Knapperne er en hel plan flade, og det kunne nemt forveksles med finger touch knapper, som andre producenter bruger. Det er det dog ikke, idet knappen skal trykkes ned for at få et input. Yderst har vi 4 funktions knapper, der alle bliver belyst, når Touch Diamond er aktiv. Der er en ”home” knap en ”retur” knap samt 2 telefon rør, til at starte/afslutte et opkald. I midten har vi et joypad, hvor kun bekræft knappen er rigtig synlig. Pile tasterne ligger placeret på samme flade som funktions knapperne. En lækker detalje er ,at omkring den runde bekræft knap har man faktisk et finger følsom område. Det kaldes et rulle hjul og fungerer ved at køre med fingeren i cirkel omring bekræft knappen. På den måde kan man fx zoome ind og ud i browseren, eller spole i afspilning af en melodi osv. En ganske fin detalje. Resten af navigering rundt på Touch Diamond funger enten med en finger eller det som HTC kalder TouchFlo 3D eller en stylus, og begge dele forgår naturligvis på den trykfølsomme skærm.
 |
Funktionsknapper med joypad og "rullehjul" |
Jeg vil i den anledning indskyde at jeg savner altså et almindelig numerisk tastatur, til at skrive sms besked, mail osv. Jeg syntes det noget besværligt at skrive på denne Touch Diamond med en stylus og helt umulige er det med min størrelse pølsefinger.
 |
 |
De nummeriske knapper i virtuel udgave
|
SMS-delen kræver næsten at man bruger stylusen
|
Efter denne ydre gennemgang kaster vi os over alt det spændene, Touch Diamond gemmer inden i. Først og fremmest har HTC stoppet alt hvad man kan tænke sig af mulige måder at kommunikere på i Touch Diamond. Der er 3 almindelig GSM net at trække på, plus 3G af den helt hurtige HSDPA 7,2 Mbit, hvilket naturligvis glæder mig, når vi nu lever i et land med god og hurtig 3G dækning. 3G var en af de værste mangler efter min mening ved den gamle HTC touch. Der er også understøttelse af EDGE, og et W-lan (med b/g standarder) er det også blevet til. Med andre ord der er fyldt op med alt hvad hjertet kan begære af muligheder for at hente data ned til Touch Diamond.
Men naturligvis skal en telefon som Touch Diamond også kunne modtage og sende data til andre enheder. Dertil bruges det medleverede synk kabel så man let og hurtigt kan overføre sine ting fra sin computer til telefonen. (systemet aktivsynk er her en rigtig dejlig funktion at bruge hvis, man har en PC) Men Bluetooth kan man jo heller ikke undvære, og HTC har da også den nyeste standart kaldet 2.0 og naturligvis med understøttelse af den trådløse stereo profil A2DP.
HTC har aldrig været med helt fremme mht. Kamera i mobiltelefoner, og med Touch Diamond kommer de det heller ikke. Der er tale om et 3,2 Mpixel kamera, med autofokus, men ingen form for flash eller hjælpe lys. Nok er det bedre end en af de nærmeste konkurrenter til Touch Diamond, nemlig den nye 3G iPhone, og også forgængeren HTC touch, men stadigvæk er der langt op til det, som Nokia, Sony Ericsson, Samsung og LG har på hylderne.
 |
 |
Kameraet er ret simpelt - men svært at bruge |
Kameraindstillingsmenuen |
Kameraet er som sådan et ok 3,2 Mpixel eller helt nøjagtig 3,15 Mpixel. Det tager fotos, der ligger omkring gennemsnittet af de 3,2 Mpixel kamera med autofokus, jeg har testet, men så heller ikke mere. Betjeningen er noget kluntet med en touch skærm, og skærmen er ikke super hurtig til at opdatere i mørke omgivelser.
En umiddelbar ulempe ved kameraet som vi også ofte ser ved andre producenter er, at man ikke formår at beskytte linsen for snavs, fedtede fingre og værst af alt ridser. En simpel skyde-klap over linsen kunne have reddet mange fotos, men det blev ofret i det hellige designs navn – øv.
Til fotodelen hører vel også den udmærkede fotos fremviser, der er en del af Touch Diamond, TouchFlo system. Dette er som med musik delen inspireret af det man finder ved Apple iPhone, men det gør jo ikke funktionerne ringere. Her kan man bladre igennem sine fotos, forstørre dem op, og drejer man over i vandret, følger skærmen naturligvis med.
 |
Fotohovedmenuen i TouchFlo 3D
|
Touch Diamond har også i forhold til forgængeren fået en opgradering i form af en indbygget GPS modtager, der understøttes af A-GPS til hurtigt at finde ens position. Så vidt så godt, men rigtig begejstret kan jeg ikke rigtige blive, i og med der ikke er andet kort materiale end googels maps. Googels maps er som sådan meget sjovt at lege med, men et navigations materiale, som det man kender fra TomTom, Garmin, eller hvad de nu hedder, er det altså ikke. Så skal jeg bruge en Touch Diamond til at køre efter i min bil, skal jeg ud over selve telefonen anskaffe en bil lader, en holder og et kort materiale fx TomTom 6 Skandinavien, hvilket løber sammenlagt op i 1400-1500 kr. For de penge ville jeg nu hellere købe en almindelig navigation løsning, hvor man netop for det beløb begynder at kunne få udmærkede maskiner.
Ser man bort fra det økonomiske og anskaffer sig de dele, er Touch Diamond egentlig god nok til at bruge som navigation i bilen. Skærmen er ikke helt så stor som de ”rigtige” navigations løsninger, men i og med der er trykfølsom skærm, er den ikke tosset at bruge i praksis. Men uden et ekstra kort materiale, er det for mig at se begrænset, hvad jeg får det brugt til.
 |
 |
Hovedmenuen i TouchFLO 3D
|
Eye candy så det basker - her er vejrudsigten
|
Musik delen er en del af den overhaling HTC har valgt at lave med deres TouchFlo 3D. Dvs. at grundlæggende er det en Windows media player, der bare har fået et andet design. Jeg vil tro, uden at lægge hovedet på blokken, at de gode programmører hos HTC har kigget Apple en anelse over skuldrene i måden, de har lavet deres nye musik afspiller på (og også flere andre ting). I hver tilfælde er der noget af den samme ”eye candy” med covers flow, så man så at sige bladrer gennem sine album ved at køre fingeren hen over skærmen. Det er selvfølgelig meget blæret, men super hurtigt eller praktisk er det nu ikke, men kan Apple, ja så vil HTC med Microsoft i baggrunden jo også gerne være med. Selve musik afspilningen har jeg ikke noget at sætte en finger på, andet end at lyden ud af højtaleren er elendig, og høretelefonen bestemt ikke er verdens bedste, men sådan er det jo ofte. HTC Touch Diamond har 4 GB intern hukommelse til netop at lagre musik, og selv om mere altid vil have mere, ja så tror jeg det vil række for langt de fleste brugere. Det er desværre ikke muligt at tilføje hukommelses kort, der ellers ville være rart til fx at flytte musik fra en telefon til en anden, men det må vi undvære i Touch Diamond.
 |
 |
Musikafspilleren med cover flow virker bekendt |
Headsettet i "Diamond"-design |
Til gengæld kan jeg så blive ganske glad ved tanken om en udmærket FM radio med RDS som ellers ikke har været noget af det HTC tidligere har gjort så meget i, men her er det med, og det er ganske fint.
 |
 |
YouTube-menuen |
Afspilning af et YouTube-klip
|
Underholdning er der bestemt også lagt vægt på. Der er fine muligheder for at se video på HTC Touch Diamond, og den har endda indbygget et Youtube modul så man let kan streame video fra dem ned. Så har Touch Diamond en rigtig fin internet browser, som jeg godt vil bruge et par linjer på. Browseren hedder Opera (og er ekstra ud over internet explorer) og det fungerer rigtig fint (har kun oplevet internet surfing nemmere på iPhone) Dels har Touch Diamond indbygget accelerometer (sensor så skærmen selv drejer over på den brede led, hvis man drejer skærmen). Men den virkelige styrke ved opera er, at den altid tilpasser siden man har åbnet til skærmen. Trykker man 2 gang hurtigt på skærmen, bliver teksten forstørret op, og Opera tilpasser hurtigt dette til skærmen. Når man så vil navigere rundt på siden, gør man det ved at sætte en finger et sted på skærmen og trække den fx ned ad og så kommer men længer ned (gad vide hvor HTC har fundet inspiration til dette henne !!!!). Den sidste lækre detalje er at man på ”rulle hjulet” omkring joypaden kan zoom in og ud, ved blot at dreje let på dette. Med andre ord, det er bestemt nemmere at surfe på nettet, end mange andre telefoner jeg har prøvet.
 |
 |
Her er der zoomet ind med dobbeltklik på skærmen |
VGA-opløsning betyder meget små tegn uden zoom
|
I og med der er indbygget dette accelerometer, er det jo nærliggende at benytte det også i spil, og det er lige netop hvad HTC har gjort. Der er et lille underholdende kugle spil med, hvor man holder Touch Diamond vandret og ved ganske forsigtig ændring af telefonens hældning får man kuglen til at trille gennem en labyrint, hvor der er huller, man skal undgå at falde i.
HCT fandt allerede ved forgængeren ud af at, det at lave en overbygning på Windows platformen med et ”smart” interface var en god idé. Denne Idé er ikke blevet ringere af at være blevet udviklet og forbedret her i den nye Touch Diamond. Ved første udgave var det ret begrænset, hvor meget man kunne bruge det til, for ret hurtigt havnede man inde i Windows normale styresystem. Nu er man noget bedre rustet til at fortage de mest almindelige ting i denne overbygning. Men helt undgå de almindelige Windows menuer kan man altså ikke. Og hvorfor skriver jeg det så på den måde med at undgå det almindelige Windows? Jo, Windows er der som sådan ikke noget i vejen med, men på Touch Diamond med en VGA skærm er alting meget småt, så småt at selv med en stylus skal man være ret nøjagtig med, hvor man trykker. Og så er dette system som HTC kalder ” TouchFLO 3D finger swipe navigation” faktisk slet ikke så tosset, når man lige har sat sig ind i det. Så min tanke er i denne forbindelse, at det til tider er pænt træls at komme ud i Windows, når man nu lige var blevet glad for at navigere rundt med dette finger navigations system.
 |
TouchFLO 3D programgenvejsmenu |
Men træerne gror ikke ind i himlen, heller ikke for HTC, og der er ulemper ved at have 2 systemer kørende samtidigt. De fleste kender det nok fra deres almindelige compute, at bliver man ved med at åbne krævende programmer, ja så vil computeren alt efter hvor kraftig den er på et tidspunkt blive langsommere, eller sågar gå helt i stå. Det samme sker for Touch Diamond. Har man mere end et enkelt eller 2 programmer kørende, bliver Touch Diamond sløv og reagerer langsomt. Eneste kur er enten at lukke programmerne eller helt genstarte telefonen. Er man opmærksom på dette og husker at lukke det man ikke bruger og begrænser sig med at åbne en masse samtidigt er Touch Diamond fint hurtig, og bestemt meget hurtigere end den gamle HTC Touch.
 |
 |
Genvej til Windows-menuen
|
Her ses at loadet er 61 % når Opera er loadet
|
I og med at styresystem i bund og grund er Windows Mobile 6.1 Professional, er der en hel bunke af funktioner og programmer der ligger derinde. Det vigtigste er nok ”pocket Office” hvor man får adgang til at læse og skrive Words og Excel ark, men der er også en PDF læser og naturligvis Outlook, så man kan synke med sin PC
På hardware siden er HTC Touch Diamond blevet noget kraftigere udstyret end forgængerne. Der er en Qualcomm MSM7201A 528 Mhz processor, der er meget hurtigere en den 201 Mhz, som den gamle HTC Touch havde, men det er bestemt også nødvendigt. Samme omgang har ROM/RAM fået, der er oppe på 192 MB SDRAM og 256 MB ROM, hvilket er ca. 50% mere end forgængeren. Alt sammen meget godt men det er altså også påkrævet, med et så relativt tung load, som der er på den. Den, jeg har haft til test, ligger på et load på mellem 50-60%, når der vel at mærke ikke er nogle programmer åbne, så det siger jo en del om, hvad den kræver.
 |
Bestemt en lækker lille PDA-telefon
|
Slutteligt oven på alt dette, skal vi have batteri kapaciteten med. Allerede da jeg første gang jeg så dataerne på Touch Diamond, blev jeg klar over, at batteri kapaciteten langt fra var imponerede. Jeg har nu ved selvsyn konstateret, at HTC ikke har opfundet den dybe tallerken og lavet en super telefon, der næsten ikke bruger strøm – desværre. Touch Diamond er udstyret med et 900 mAh batteri, og det er slet og ret alt, alt for lille til en sådan telefon. Havde det været en billig telefon med lille skærm og beskedne funktioner, kunne jeg måske have levet med det, men det er HTC Touch Diamond jo bestemt ikke, og derfor må man forvente bedre, og det koster point på karakteren. (jeg behøver vel ikke sige at de officielle standby og tale tider fra HTC på henholdsvis 285 timer og 5,5 timer tale tid, holder lige så meget som historien om månen der er lavet af grøn ost !!!)
Det skal dog nævnes at HTC har meldt ud, at der bl.a. kommer et højkapacitet batteri som ekstra tilbehør til Touch Diamond på 1340 mAh og så begynder det jo at ligne noget, men det er som sagt ekstra tilbehør til ca. 500,- kroner, og så vil det med sikkerhed også gøre Touch Diamond en kende mere fyldig.
I alt 82%Gode ting:Nyt og frisk design i PDA klassen
VGA opløsning er vejen frem, men måske skulle HTC kigge lidt på antallet af farver?
”rulle hjul” er en praktisk detalje.
3G med den superhurtig HSDPA (7,2 mbit) hastighed
Indbygget 4 GB hukommelse
GPS med understøttelse af A-GPS
TouchFlo 3D mere ”eye Candy” skal man lede længe efter.
Mindre gode ting:Batteri kapaciteten er alt for ringe
På fotodelen mangler jeg hjælpe lys samt en beskyttelse af linsen.
Ingen mulighed for hukommelse kort.
Ingen rigtig kort materiale til at navigere efter under kørsel (fx. TomTom)
Systemet klarer ikke ret godt at blive presset med for mange åbne programmer samtidig.
Konklusion:
Nogle vil måske gerne gøre Touch Diamond til en direkte konkurrent til den nye 3G iPhone, og der er da også visse grundlæggende ligheder. Jeg er dog ret overbevist om, at dels er det ikke helt den samme kunde gruppe, de to telefoner henvender sig til, men også det faktum at iPhone kun sælges med et Telia abonnement, (der ikke er helt billigt), gør at jeg tror at Touch Diamond har gode muligheder for at blive den mest solgte af de to her i Danmark. Jeg synes HTC har været rigtig gode til at forny telefonen i forhold til forgængeren HTC Touch. Dette gælder både med design, funktioner og indhold. Jeg savner dog at softwaren arbejdes helt færdig, så man ikke hvert andet øjeblik er inde i det almindelige Windows styresystem, hvor en stylusen er nødvendig.
Touch Diamond er bestemt en rigtig lækker multimedia telefon, og er du oppe i den pris klasse, når du er ude og handle ny telefon, bør den være en af de første du kigger nærmere på.
Sådan vurderer jeg:
90-100 %: En sublim telefon, hvor der er meget få eller ingen kompromiser - kan absolut anbefales.
80-89 %: En god teleofn med mange gode funktioner - kan anbefales.
70-79 %: En rimelig telefon, der dog har mangler - kan anbefales hvis man kan accpetere manglerne.
60-69 %: En telefon, der er præget af en del kompromiser - kan anbefales men med kraftige forbehold.
50-59 %: Telefon med få fornuftige funktioner og alt for mange store kompromiser - kan ikke anbefales.
1-49 %: Alt for ringe telefon, der aldrig burde være sendt på markedet - kan absolut ikke anbefales.
Alle %-angivelser er givet ud fra en samlet vurdering på det tidspunkt, hvor testen er skrevet. Læser man en ældre test, må man regne med, at vurderingen sandsynligvis vil være lavere. Datoen for testen findes øverst til højre.
Hvor enig er du i skribentens anmeldelse?
- Currently 3.90/5
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
98 stemmer
[se fordeling]

Som en ny service kan vi tilbyde vores læsere, der har en Twitter konto, at få et ”tweet” når vi lægger en ny test op. Blot tilføj os til din konto. Vi hedder @mobiltestdk.