Samsung SGH-I780 test
Samsung har i en periode lavet en række telefoner med QWERT tastatur og Windows styre system. I Danmark er den slags telefoner ikke blevet den samme succes, som fx. i USA, hvor de går som varmt brød. Dette har smittet af på salget af Samsungs ”i” modeller, selv om de på mange måder er et ganske frisk pust i klassen i forhold til Nokias E61 og HTC modeller. Nu er Samsung klar med den 3. udgave (den forrige udgave i600 kan læses
her). I denne test skal vi se nærmere på de ændringer og opdateringer, der er sket, både til det gode og til det mindre gode, og lad os så se at komme i gang.
Æsken, som i780 kommer i, er ikke noget at falde på halen over, og set i lyset af hvor dyr i780 er, synes jeg det er lidt skuffende. En papbakke inden i den ydre kasse er, hvad det er blevet til. I salgskassen finder vi ud over telefonen, batteri og lader, et 2 GB microSD kort med tilhørende SD adapter, et synk. kabel, et headset og et ekstra batteri med en lade/transport boks.
Det først jeg bemærkede, da i780 kom ud af kassen, var dels den noget større skærm, men også den fysisk noget større størrelse end forgængeren. Hvor i600 var en rigtig fiks lille PDA telefon med QWERTY tastatur, så er i780 vokset på alle leder og vægten er også steget. Vi er med i780 nu oppe på 115.9 x 61.3 x 12.9 mm og 120 gram, og så er det fikse altså gået fløjten.
 |
 |
I780 og tændstikæsken
|
I780 sammen med en Nokia N95 8GB
|
Designet er der ikke så meget at sige til. Når man bygger en PDA telefon med QWERTY tastatur er de muligheder, der er for at lave om på designet ganske begrænset af dels det store tastatur, men også af et ret konservativt købe klientel. Derfor er forskellen mellem i600 og den nye i780 til at overse, ja selv konkurrenternes telefoner minder en del om dette design. Samsung har dog valgt at lave deres telefoner sorte, og ja, det skal de altså ikke høre noget ondt herfra, det er pænt og med gummi belægningen på bagsiden ganske behageligt at have i hånden.
Bygge kvaliteten har jeg ikke noget at udsætte på. Alt er solidt lavet og mislyde skal man lede længe efter.
Lad os gå videre med vores gennemgang af telefonens ydre. Samsung i780 er på forsiden domineret af 2 ting. Dels den 2,55” store skærm, og dels det store område til QWERTY tastaturet. Vi har dog, som på andre telefoner, en lille højtaler over skærmen til samtaler samt et VGA video kamera til fx videosamtaler. Vi finder også en lys indikator der blinker forskelligt alt efter begivenhed. Under skærmen har vi 6 funktioner, der er omgivet af et finger følsomt område.
 |
 |
Med 13 mm er I780 en tynd mobil i klassen |
Bagsiden med den lækre gummibelægning
|
På venstre side har vi en rigtig flot volumen knap, der både er stor og rigtig nem at mærke sig frem til. Under den har vi et lille hul. Dette er en ”reset” knap, hvis styresystemet skulle finde på at ”hænge” fast et sted, men meget godt det er der, det er jo Windows vi har med at gøre J - Spøg til side.
På højre side har vi flere små plast låger. Den øverstes dækker over Samsungs multistik, der bruges til at lade, synke og trække lyd ud til headset. Bag den næste låge skjuler der sig et microSD kort. Jeg glædes i denne forbindelse over, at der er brugt hård plast til disse låger, der falder fint ind i telefonens design. (gummi låger er jeg ikke så glad for), Nederst på denne side finder vi en kamera udløserknap.
I bunden er der kun et lille hul til mikrofonen, mens vi i toppen finder en stylus, en mikrofon til diktafon funktion og endelig en tænd/sluk knap.
Omme på bagsiden mødes vi af en stor sort flade ( i lækker gummi kvalitet). I toppen er der kun et kamera, og lige til højre for den udvendig højtaler.
Tilbage til forsiden hvor der er masser at trykke og kigge på. Vi starter med skærmen og her er som tidligere nævnt sket en del. Den nye skærm, som i780 har fået, er vokset, først og fremmes i længden, så den nu er næsten kvadratisk. 2,55” måler den og det svare til 45 x 45 mm. Desuden er den blevet trykfølsom, hvilket giver mulighed for at bruge en stylus. Opløsningen er steget til 320 x 320 pixel, mens farven er uændret med 65.000 forskellige af slagsen. Den nye opløsning vil kunne give problemer med 3 parts programmer, da disse ikke er sat op til at virke i denne specielle opløsning. Trykfølsom skærm har både fordele og ulemper, hvilket man naturligvis skal gøre op med sig selv i valget af mobiltelefon. Når skærmen ikke er større end den er, føler jeg ikke jeg får meget ud af en trykfølsom skærm, da de tekster og knapper man skal ramme er meget små.
 |
 |
Forsideplugin der er ganske nyttig
|
Man kan ringe op via den trykfølsomme skærm
|
Vi skal videre med funktionsknapperne og de mange bogstavs knapper samt det helt nye navigerings system, som vi starter med. Her er noget nyt jeg aldrig har set eller prøvet før. Hvad man lige skal kalde det, er jeg lidt usikker på. Samsung selv kalder det for en ”optisk mus” men det syntes jeg ikke helt er dækkende, måske bare en finger mus, for det den gør, er at der på skærmen som på computeren er en lille muse pil. Ved at føre en finger over den lille sorte firkant, flytter musen sig. Når man skal bekræfte et valg, som man har flyttet muse pilen henover, trykker man bare ind på den sorte firkant. Det minder med andre ord en del om det, vi kender fra en bærbar computer.
Systemet er meget sjovt at side og lege med, men nok mest fordi det er på en mobiltelefon, og ikke en computer. Men det er altså svært at bruge det i praksis. Det kræver nemlig ret stor præcision. Jeg vil derfor ikke tøve med at sige, at jeg til en hver tid vil fortrække et almindeligt joypad til at navigere med.
De 6 funktionsknapper er til gengæld ganske udmærkede. Her er de sædvanlige 2 knapper, der er skærm afhænige, et rødt og grønt rør samt en Windows genvejs knap og en ”OK” knap. Alle i en fin størrelse og fint feedback.
 |
 |
Qwerty-tastaturet og findermusen
|
Qwerty-tastaturet set fra siden
|
Qwerty tastaturet er en noget anden sang. Jeg ved godt at det er svært at få presset 37 knapper ind på meget lidt plads, men så brug noget mere plads !!!! Disse bogstav knapper vi har på denne i780 er bestemt ikke hverken særligt gode at trykke på eller lette at ramme rigtig. Billede med tændstikken viser dette meget godt. Disse knapper er på størrelse med svovlet på en almindelig tændstik. Læg der til at de er afrundede og har en hel glat overflade !! Jeg kan kun ramme disse knapper nogenlunde korrekt, hvis jeg bruger neglen på min finger. Det dur altså ikke. Jeg kan skrive mange gange hurtigere på en almindelig telefon med T9 skrive system, end jeg kan med denne, og det var vel ikke tanken med at have et sådan tastatur.
Men andre ord er jeg ikke tilfreds med de inputs metoder, Samsung har valgt, at i780 skulle have.
Under det sorte ydre, finder vi en del forbedringer, og det er dem vi skal kigge på nu.
Først har vi net delen. Her er 3 GSM bånd, 3G (HSDPA med 3,6 mbit) EDGE og wi-Fi også kaldet W-lan. Det betyder at man har alle muligheder for at kommunikere med omverdenen, både i tale og data.
 |
 |
Ram- og hukommelsesstatus
|
Windows drop down-menuen åbnet
|
Når man skal flytte dokumenter, synke mail, kalender osv. med sin stationære computer er der 2 muligheder. Man kan enten bruge det medleverede usb (2.0) synk. kabel, eller man kan bruge den trådløse standart kaldet Bluetooth. Her er tale om den udgave, der hedder 2.0 og med understøttelse af A2DP
Samsung i780 har fået en opdatering på kameradelen i forhold til i600, så der er tale om et 2 Mpixel kamera. Her er hverken autofokus, hjælpe lys eller andre ting til at optimere fotos. Med tanker på hvor meget brugerne af en sådan telefon finder på at fotografere, og set i lyset af den ærligtalt ret jævne præstation, kunne man spørge, hvorfor ikke helt droppe det kamera ? Nå, men det er der for dem, der måtte have lyst til at se, om de kan få brugbare fotos ud af i780.
Er forbedringen af kameraet fra 1,3 til 2,0 Mpixel lidt lige meget, er det der imod en klar forbedring, at i780 har fået indbygget GPS, der understøttes af A-GPS til hurtigt at kunne starte op. Som udgangspunkt er og bliver GPS navigering ikke det samme som på en almindelig GPS enhed. Men jeg synes faktisk at i780 er en af de telefoner, hvis ikke den telefon, der gør det bedst som navigerings redskab fx i en bil. Skærmen er ikke så stor, som mange af de ”kun” navigerings- enheder man ellers kan købe. Men i og med det er Garmin, der har leveret den software, der bruges ( Garmin Mobile XT), og der er en trykfølsom skærm, er det bestemt ikke ubrugeligt. Dog skal man påregne at anskaffe sig en lille holder til i780 hvis den skal bruges i bilen, og en 12 volt lader er nok heller ikke en dårlig idé, idet GPS bruger meget strøm, når det er i brug. Men stadigvæk, skal du bruge navigering i din dagligdag, vil et hvert TomTom eller Garmin anlæg til 1000 kr. eller derover være at fortrække.
 |
Der er ganske mange programmer med fra start
|
Styresystemet på Samsungs ”i” modeller er Windows. I denne i780 er det, det nye Microsoft Windows Mobile 6.0 Professional. I og med det er den ”professionelle” udgave, er der masser af ”kontor” faciliteter. Der er naturligvis den fulde pakke af Office mobile, som betyder at man kan læse, redigere og oprette nye Excel, word og powerpoint dokumenter. Vi finder også en fin Opera browser med understøttelse af RRS feed ,og med finger musen er det faktisk ok at gå på nettet med i780. (her er finger musen faktisk god at bruge). Der er i kraft af, at det er et Windows produkt uovertruffen mulighed for at synke i780 med en PC, ja det går faktisk legende let, at overføre mails, filer og opdatere kalenderen , så dette er ens både på pc’en og på i780.
Samsung har desuden fået lavet et ganske udmærket ” home screen plug-in”, der gør det nemt at finde de mest brugte ting frem.
 |
 |
Her med stylussen af teleskoptypen |
I780 er en ikke helt lille telefon
|
Som underholdnings maskine kan i780 også bruges, om end det ikke er det, der er lagt vægt på her. I780 har Windows media player 10 og der til en separat Video player. Man kan således afspille både musik og video under vejs. Det medleverede headset er ikke noget som sådan at samle på, hvis man gerne vil nyde musik, så her kan man roligt overveje at udskifte dette med et bedre. Lyd ud af den udvendige højtaler er bestemt heller ikke i super klasen og der er en tydelig og meget markant diskant lyd, og i øvrigt heller ikke særlig høj.
Sluttelig skal vi lige have batteriet omtalt, og her er Samsung med i780 langt foran mange konkurrenter. Samsung i780 har et batteri med en kapacitet på 1480 mAh. Dette er i sig selv et rigtig kraftigt batteri. Men ikke nok med det så får man faktisk 2 af disse batterier med, og en ekstra lille lade/beskyttelse boks. Dvs. man har samlet set op mod 3000 mAh at trække på, når man er fx på en rejse, eller har brug for meget kapacitet til strøm brugene ting (GPS; streaming af video eller musik mv). Men et enkelt batteri vil i780 ved normalt brug holde 3-4 dage, og ved let brug helt op til en uge. Samsung oplyser selv 400 timers standby og 7 timers tale, men vi ved jo alle at vi skal tage disse oplysninger med et stort gran salt. Sammenlagt med 2 batterier er Samsung dog helt i front på dette punkt.
Et hurtigt opslag på Pricerunner viser, at Samsung SGH-I780 pt. koster 3.126 kr.
I alt 75%
Gode ting:
Rigtig fin net dækning, med 3G (HSDPA 3,6 Mbit) W-lan og EDGE
Stor 2,55” trykfølsom skærm
Fin batteri tid med ekstra batteri med i salgs pakken
Virker lækker og velbygget
Den bedste GPS navigering jeg har prøvet i en telefon.
Windows 6.0 med masser af indhold fra start.
Mindre gode ting:
Ret ringe QWERTY tastatur – hvad er så idéen med et sådan.
Finger mus, eller optisk mus bytter jeg gerne ud med et almindeligt joypad.
Skærm format på 320 x 320 kan give store problemer, hvis man vil hente nye programmer
Ligegyldigt 2 Mpixel kamera.
Konklusion:
Samsung har med i780 lagt stor afstand til den fikse lille i600. Man kan sige den er blevet mere voksen, og har fået flere funktioner og også kræfter. På papiret er i780 en stærk kombination af rimelig størrelse (for den type telefoner) samt alt det nyeste af funktioner. Men når basis, så som netop at kunne skrive hurtigere med et QWERTY tastatur, er ødelagt pga. knap størrelse og design, samt en finger mus der i bedst fald kræver rigtig meget træning, ja så rasler pointet ned. Basalt set opfylder i780 ikke de forventninger, som køberne måtte have, og det er rigtig synd, da den har mange positive sider.
Er man ude og kigge på PDA telefoner med QWERTY tastatur er i780 bestemt værd at kigge på og ikke mindst prøve knapperne og finger musen, men vær sikker på du kan forlige dig med dette, inden du lufter dankortet.
Sådan vurderer jeg:
90-100 %: En sublim telefon, hvor der er meget få eller ingen kompromiser - kan absolut anbefales.
80-89 %: En god teleofn med mange gode funktioner - kan anbefales.
70-79 %: En rimelig telefon, der dog har mangler - kan anbefales hvis man kan accpetere manglerne.
60-69 %: En telefon, der er præget af en del kompromiser - kan anbefales men med kraftige forbehold.
50-59 %: Telefon med få fornuftige funktioner og alt for mange store kompromiser - kan ikke anbefales.
1-49 %: Alt for ringe telefon, der aldrig burde være sendt på markedet - kan absolut ikke anbefales.
Alle %-angivelser er givet ud fra en samlet vurdering på det tidspunkt, hvor testen er skrevet. Læser man en ældre test, må man regne med, at vurderingen sandsynligvis vil være lavere. Datoen for testen findes øverst til højre.
Hvor enig er du i skribentens anmeldelse?
- Currently 3.56/5
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
9 stemmer
[se fordeling]

Som en ny service kan vi tilbyde vores læsere, der har en Twitter konto, at få et ”tweet” når vi lægger en ny test op. Blot tilføj os til din konto. Vi hedder @mobiltestdk.