Samsung har mange strenge at spille på, så måske er de derfor blevet en storspiller som mobil producenter inden for et relativt kort tidsrum. Samsung er ikke bleg for at prøve andre firmaers styresystemer af i egne modeller, og Samsung må uden tvivl løbe med titlen som dem, der har tilbudt flest forskellige styresystemer til deres kunder. Ud over deres eget har de prøvet kræfter med Palm, symbian og windows. Det sidste er det, der er brugt i denne i200, som skal være en ”entry” eller billigere model med styresystemet Windows. Jeg kan kun fra start udtrykke min glæde over, at man netop prøver at gøre avancerede styresystemer tilgængelige også for dem, der ikke bruger formuer på mobiltelefoner. Men lad os komme i gang og se om i200 holder hele vejen igennem.
Emballagen, i200 kommer i, er der ingen grund til at bruge meget tid på. En flad papkasse med en pap bakke inden i som tingene ligger sorteret op i. Æsken indeholder ud over telefon, batteri og lader, et synkkabel og et headset.
 |
 |
I200 med tændstikæsken
|
I200 ved siden af Nokia 6300
|
Samsung i200 er på ingen måde en lille telefon, ja jeg var faktisk en kende forbavset, da jeg fik den pakket ud af æsken. Målene er: 116,7 x 50,8 x 11,8 mm, og den vejer 104 gram. Retfærdigvis skal det siges, at med kun knap 12 mm er det en ret tynd telefon for en windows mobil, og tykkelsen hjælper da bestemt en del på det samlede indtryk.
I200 er holdt i mørke farver, blank sort på forsiden og matsort og gummiagtig på bagsiden. Jeg synes det er et ganske nydeligt design, og byggekvaliteten er der bestemt ikke noget at sætte en finger på.
Lad os tage en runde omkring telefonen. Over skærmen har vi telefonens eneste højtaler. Den er pænt indrammet af en lille krom ramme. Til højre herfor er der et video kamera og en lysmåler. Under skærmen har vi et joypad i krom med 6 funktions- knapper samt det numeriske tastatur, som også er holdt i sort.
 |
 |
Tykkelsen på 11,8 mm er ganske fin
|
Klappen der dækker multistikket
|
På venstre side finder vi øverst en lille klap, bagpå hvilken der sidder Samsungs multi stik til at lade, synke og trække lyd ud til headsetet. Neden under denne finder vi en rigtig god volumen knap. Hvis alle producenter kunne lave en knap til at skrue op og ned på, på samme måde, var vi nået rigtig langt.
På højre side finder vi en klap, der skjuler en microSD kort holder, men selve kortet skal man købe som tilbehør. Under den en kamera knap i krom.
I bunden findes der ingen ting, mens der i toppen er en lille tænd/sluk knap.
På bagsiden finer vi også en ret simpel udformning. Den er som tidligere nævnt i sort gummiagtig materiale, der er rigtig lækker at holde på (og fedtfingre ses ikke). I øverste venstre hjørne finder vi et 2 Mpixel kamera, der dog er uden hjælpe-lys.
 |
 |
Den simple bagside med 2 mpixel kamera
|
Standbyskærmen med rullemenu
|
Med dette vender vi tilbage til forsiden, hvor vi kigger lidt nærmere på skærm og joypad med knapper. Vi starter med skærmen. Her har Samsung valgt at sætte en fin 2,3” TFT skærm i. Opløsningen er QVGA (320 x 240) og den passer fint til denne telefon. Lidt småt er det med farverne, der er holdt på 65.000 og nogle nuancer kan da også se lidt blege ud, men man skal nok have en telefon med flere farver ved siden af for at bemærke det. Men som udgangspunkt er jeg godt tilfreds med denne skærm.
Joypadden er også ganske fin. Den er i metal, og har både en fin størrelse og feedback og er godkendt. Samme fine størrelse gør sig gældende ved de 6 funktionsknapper, der dog er af sort plast, som de numeriske knapper. Med fint feedback også her og et rødt/grønt telefonrør, kan jeg ikke forlange mere. Sluttelig er der de numeriske knapper, der er rigtig store og gode at trykke på. De ligger let i toppen af, hvad jeg har prøvet af numeriske tastaturer.
Alt i alt er navigering, placering af knapper og disses udformning helt i top.
 |
 |
Fine store knapper, der er gode at trykke på
|
En fin lille windowstelefon
|
Med dette rykker vi ind under det ydre og ser på, hvad Samsung i200 så egentlig indeholder. Først har vi net delen. Her er 3 GSM bånd med understøttelse af EDGE samt 3G i den hurtige HSDPA udgave. Dette giver både gode muligheder for god data forbindelse undervejs men også gode muligheder for at kunne bruge telefonen i udlandet. W-lan, der også tit ses i Windows modeller, findes desværre ikke i denne telefon.
Forbindelse til computer er, som det plejer. Der er både usb 2.0 og Bluetooth 2.0 endda med stereo profil understøttelse. Så ingen klager her.
Samsung i200 er udstyret med et ganske simpelt 2 Mpixel kamera. Vel er det ikke som det, man finder i super duper kamera telefoner, men kvaliteten er faktisk til at leve med, og bestemt langt over den VGA og 1,3 mpixel kamera vi ellers ser i de billige telefoner. Det havde dog været rart, hvis man havde ofret en autofokus og en lysdiode. Men det blev det altså ikke til. Fotodelen kan altså ikke imponere, og fås bedre i billige telefoner, men så har man naturligvis ikke Windows styresystem.
På forsiden finder vi et lille VGA kamera, som fungerer udmærket til selvportrætter eller endnu bedre til video telefoni.
 |
 |
Mediabiblioteket
|
Officepakken i mobiludgave |
Som underholdnings maskine kan i200 fint bruges, om end det ikke er det, der er lagt vægt på her. I780 har Windows media player 10 og dertil en separat Video player. Man kan således afspille både musik og video under vejs. Det medleverede headset er ikke noget som sådan at samle på, hvis man gerne vil nyde musik, så kan man roligt overveje at udskifte dette med et bedre. Lyd ud af den udvendige højtaler er bestemt heller ikke i super klasen, og der er en tydelig og meget markant diskant lyd, og i øvrigt heller ikke særlig høj.
Styresystemet på Samsungs i200 er Windows. Der er tale om det nye Microsoft Windows Mobile 6.0 i standart udgaven. I og med det er den (”standartudgaven ”) udgave, er der visse ”kontor” faciliteter, der er fjernet. Der er dog heldigvis den fulde pakke af Office mobile, som betyder, at man kan læse, redigere og oprette nye Excel, word og powerpoint dokumenter. Der er, i kraft af at det er et Windows produkt, uovertruffen mulighed for at synke i200 med en PC, ja det går faktisk legende let at overføre mails, filer og opdatere kalenderen , så dette er ens både på pc’en og på i200.
Samsung har desuden fået lavet et ganske udmærket ” home screen plug-in”, der gør det nemt at finde de mest brugte ting frem, og de ligger i en liste menu på forsiden.
 |
 |
Den første halvdel af hovedmenuen
|
Den sidste halvdel af hovedmenuen |
Til slut skal vi have batteriet nævnt. Der ligger et 1100 Mah batteri i Samsung i200, hvilket jeg mener er af en fornuftig størrelse set i lystet af 3G og 2,3” skærm. Større er naturligvis altid bedre, men jeg kan fint forlige mig med denne størrelse, der rækker ved normalt brug til 2-3 dage.
I alt 70 %Gode ting:Fint styresystem med mange muligheder også for ekstra programmer.
Nydeligt design, lidt konservativt, men det kan jeg godt leve med.
Fin størrelse batteri.
Turbo 3G for hurtig adgang til data.
Udmærket 2,3” skærm.
Rigtig fine knapper og joypad.
Mindre gode ting:Kameraet er ikke noget at blive imponeret over.
Telefonen er fysisk ikke den mindste.
Jeg savner lidt w-lan i en telefon som denne.
Konklusion:
Som udgangspunkt kan jeg godt lide i200. Styresystemet med de mange muligheder og det dejlige tastatur med en god joypad, passer mig rigtig godt. I200 er en lidt simpel Windows telefon, uden w-lan, godt kamera osv. Derfor ligner den på papiret en telefon, der kunne sælges billigt. Nu ved jeg godt, den er sprit ny og kun lige på vej ud i butikkerne, men med en pris på 2200 til 2300,- kr er det noget mere, end jeg havde forventet. Det ødelægger lidt billedet af, at telefonen skulle være en model, der kan slås med andre mellemklasse telefoner, og det er synd, for med det hardware er det altså i den klasse, den burde ligge.
Men i200 er bestemt en fin telefon, og også en jeg kunne finde på at købe, når den bliver lidt billigere.
Sådan vurderer jeg:
90-100 %: En sublim telefon, hvor der er meget få eller ingen kompromiser - kan absolut anbefales.
80-89 %: En god teleofn med mange gode funktioner - kan anbefales.
70-79 %: En rimelig telefon, der dog har mangler - kan anbefales hvis man kan accpetere manglerne.
60-69 %: En telefon, der er præget af en del kompromiser - kan anbefales men med kraftige forbehold.
50-59 %: Telefon med få fornuftige funktioner og alt for mange store kompromiser - kan ikke anbefales.
1-49 %: Alt for ringe telefon, der aldrig burde være sendt på markedet - kan absolut ikke anbefales.
Alle %-angivelser er givet ud fra en samlet vurdering på det tidspunkt, hvor testen er skrevet. Læser man en ældre test, må man regne med, at vurderingen sandsynligvis vil være lavere. Datoen for testen findes øverst til højre.