Så har vi igen en af Samsungs ”i” modeller til test og denne gang er der skruet op for charmen ved at smide Nokias meget populære Symbian styresystem i. Om Samsung vinder markedsandele ved at gå i bedene på Nokia med en sådan telefon, eller de skulle holde sig til deres Windows system, ja, det og meget mere er forhåbentlig noget, vi finder ud af i løbet af denne test.
Vi starter som sædvanlig med emballagen som i550 kommer i, og ja, her er der altså ikke mange roser at høste. Den er stort set lige så inspirerende at pakke op som dagens høst af rudekuverter – det bør kunne gøres bedre til en telefon i den prisklasse. I papbakken, der opdeler indholdet, finder vi ud over telefonen, batteri, lader, synk kabel, et 1GB microSD kort og et udmærket headset (med 3,5 mm jackstik).
Når i550 kommer ud af æsken, er den langt fra at være en lille fiks telefon, ja jeg vil faktisk gå så langt som til at kalde den lidt stor og kluntet. Den måler 115 x 53 x 13.8 mm og vejer 109 gram. Så ryger den ned i et par jeans, er man bestemt ikke i tvivl, om man har sin mobil med eller ej.
 |
 |
I550 og tændstikæsken
|
I550 ved siden af Nokia 6300
|
Designet er holdt i sort, som så mange andre Samsung telefoner fra ”i” serien. Selv om det kan virke en smule konservativt, ja så er det ikke desto mindre det, der sælger i øjeblikket, og jeg melder mig da også fra start ind på det hold, der finder i550 ganske nydelig.
Bygge kvaliteten er der ikke det helt store at beklage sig over. Opbygningen, om end denne er i plast, virker fornuftig, og jeg kan ikke umiddelbart få små knirke og knage lyde ud, når jeg vrider og trykker let på den.
Lad os kort kigge på i550´s ydre. På forsiden over den store 2,6” skærm har vi i550´s eneste højtaler. Til venstre herfor har vi et VGA kamera til selvportrætter eller video telefoni. Under skærmen har vi en trackball, mere om den senere, samt 9 funktions knapper og det numeriske tastatur. Forsiden er i sort plast med knapper og siden er i en mørkegrå farve.
På venstre side har vi en dejlig stor volumen knap øverst, samt nederst et hukommelse kort gemt under en lille plastlåge. På højre side finder vi Samsungs multi stik gemt bag en lille skydeklap, der skubbes op i telefonen så den ikke kan ses, smart. Stikket i denne Samsung er kun til at lade og synke med, lyden til høretelefoner trækkes ud i toppen af telefonen. Den sidste ting på højre side er en kamera udløserknap.
 |
 |
Siden med glideknappen der skjuler multistikket
|
I550 er 13,5 mm tyk, hvilket er fint
|
I bunden af i550 finder vi ikke så meget, mens vi i toppen finder dels en lille tænd/sluk knap og et rigtigt 3,5 mm jackstik til høretelefoner. Det er sjældent, at Samsung forkæler os med en sådan detalje, så det glæder jeg mig over. En ekstra god ting er det, at der er bygget en lille beskyttelsesklap over, der kan dække stikket til, når man ikke bruger det. – Super!
På bagsiden mødes vi af et stort dæksel, der dækker næsten hele telefonens bagside. Dette er lavet med en gummiagtig overflade, der dels er behagelig at holde på, men også er mindre modtagelig for ridser. Øverst har vi et 3,2 Mpixel med hjælpelys og et lille spejl.
 |
 |
Toppen af I550 med det skjulte jackstik
|
Bagsiden er helt plan med et lille 3,2 mpx kamera
|
Tilbage på forsiden skal vi kigge nærmere på skærmen og naturligvis den noget specielle trackball med tilhørende knapper. Skærmen er en 2,6” TFT (53 x39 mm) skærm med QVGA opløsning og 262.000 farver. Denne skærm er ganske lysstærk og billeder og tekst står ganske flot og skarpt. Jeg vil umiddelbart vurdere, at skærmen er ret sammenlignelig med det, man finder på Nokias 2,6” telefoner.
Joypadden eller joystikket er på Samsung i550 skiftet ud med det, man kalder en Trackball. Princippet i det er en lille kugle, hvor kun den øverste halvdel er synlig. Man drejer så denne kugle, alt efter hvilken side man vil til. Samme system findes i øvrigt også som erstatning for en pc mus, men det er ikke særligt udbredt. Jeg kan ikke beskylde dette system for ikke at virke, for det gør det, men jeg må ærligt indrømme, at jeg ikke bryder mig om det overhovedet. Jeg synes det er langsomt at bruge i forhold til en joypad og også ganske upræcist. Grunden til dette er følgende: Den lille kugle, der er fint blåt oplyst, når den er i brug, kører relativt kort på skærmen, når man ruller fra side til side eller op og ned. Hvis jeg er i fx hoved menuen med ikonerne ,ja, så skal jeg rulle min finger fra oven og nedefter, for at man hopper et ikon ned. Skal jeg en ikon mere ned, skal jeg så løfte min finger op over trackball og gentage denne rullen af trackballen. Det er dermed meget mere besværligt end på en joypad, hvor man blot trykker et par gange hurtigt efter hinanden. Upræcis er den også. Man kan rulle i 8 veje, altså også skråt. Problemet er der så åbnet mulighed for, at når man står i midten af ikonerne, der i i550´s tilfælde er multimedia ikonet, og vil til højre, er der en risiko for, at man i stedet for at komme til ”Organizer” (der ligger ret til højre for) i stedet havner på ”Forbindelse” ikonet. (der ligger skråt neden under).
 |
Trackball, funktions- og nummeriske knapper |
Dermed kommer jeg frem til, at dette trackball system er væsentligt ringere end fx en joypad. Men her stopper festen (desværre) ikke. Samsung har valgt, at der skal være ikke mindre end 9 funktions knapper omkring denne trackball. Der ligger 3 på hver side, og så er der en række mellem trackballen og det numeriske tastatur. Jeg kan ikke erindre, at jeg har set en lignende løsning før, og det er der nok en god grund til. Det er ret forvirrende, at der ligger en række funktionsknapper, der næsten er identiske med det numeriske tastatur. De er en smule bredere, men de er hverken særligt store eller gode at trykke på. Jeg synes Samsung skulle have holdt sig til 6 funktions knapper, eller smidt nogle af dem, fx GPS, om på siden af telefonen. Det her er alt, alt for forvirrende.
For at kunne få ”fuldt hus” i denne afdeling af dårligdomme, har Samsung kvitteret med at lave et pænt dårligt numerisk tastatur. På den model, jeg har haft til test, er rækken med 1,2 og 3 knapperne væsentlig hårde at trykke ned, ja, jeg er fristet til at tro, at der må være en defekt. De sidste 3 rækker er noget bedre, men stadigvæk er det nogle tynde små knapper, som ikke er super gode.
Nu kan jeg kun tale for mit eget vedkommende, men hvis en producent, hvad enten det er Nokia, Sony Ericsson eller her Samsung, vælger at designe det mest centrale på en mobiltelefon, navigerings knappen og de andre knapper, så åbenlyst håbløst og uden at tænke på hvordan de så er at bruge for dem, der efterfølgende køber en sådan telefon, ja, så kan jeg kun kvittere med at give et ordentligt gok i den samlede karakter nedad. Det er på ingen måde rimeligt, at det skal være så ringe, og det er synd, at man ødelægger en ellers så fornuftig telefon med så tåbelige løsninger – ØV!
 |
 |
Symbians indstillingsmenu |
Skærmen har fine farver og masser af lys |
Oven på denne gang mindre heldige løsninger hopper vi ind i det indre af i550 for at se, om der ikke er lidt godter at finde herinde. På net-delen er i550 fint med. Der er 3 GSM net med understøttelse af EDGE plus 3G i den hurtige HSDPA udgave med 3,6 Mbit download. Samsung i550 fås i to udgaver, om end jeg ikke ved, om begge sælges i Danmark. Den, jeg har til test, har ikke indbygget w-lan, men der findes en udgave, der hedder i550w, som indeholder w-lan, og kan du vælge så tag den, for det giver mulighed for hurtig data mere eller mindre gratis.
Forbindelser til computer er, som det plejer med Samsung, også helt i orden. Der er både usb 2.0 og Bluetooth 2.0 endda med stereo profil understøttelse. Så ingen klager her.
Samsung i550, som ret beset må anses for at være en multimedia telefon, er udstyret med et 3,2 Mpixel kamera. Set i lyset af at i550 skal bide skeer med bl.a. Nokia N82 m.fl., kan et 3,2 Mpixel kamera synes en kende for lidt. Men ret skal være ret. Det kamera, der sidder i i550, gør det fint for den klasse, det er i. Der er en hurtig autofokus, og den store skærm er rar at bruge, når man skyder fotos. Men konkurrere med super kamera telefoner kan den altså ikke. Hertil mangler den flere Mpixel og flere funktioner herunder en ordentlig xenon flash. Kameraet er altså godkendt, men du kan finde meget mere forfinede løsninger hos konkurrenterne.
 |
 |
I550 er langt fra en lille telefon
|
Navigon navigation - et godt tiltag
|
Så har i550 fået GPS. Dette kan som udgangspunkt lyde meget godt, men igen er Samsung ikke helt skarpe nok med deres i550. Sagen er den, at det system der hedder A-GPS, der er en hjælpe funktion der fungerer via maste informationer, ikke er med. Det betyder, at den ved ”koldstart” er noget længere tid om at finde, hvor man er, end de telefoner der har A-GPS. En ting Samsung skal have ros for er det kortmateriale, som er med. Der er tale om et rigtig step by step- navigation fra Navigon, hvor en stemme siger hvor man skal dreje og det vises i 3D, og der er der ikke mange andre mobiler der har. Ikke desto mindre har Samsung i550 som alle andre mobiltelefoner et stykke op til den brugervenlighed og betjening, som der i de TomTom og Garmin navigations anlæg, man kan købe for 1000-1500 kr. og op efter.
Musik og video kan i550 naturligvis også levere. I og med man bruger Symbians styresystem, er i550 allerede nået et godt stykke af vejen med en fornuftig multimedia player, der understøtter WMA/MP3/AAC/AAC+/OGG/ASF formater. Man har mulighed for at sortere eller dele sin musik op på mange måder, og der findes naturligvis også muligheder for at tilpasse musikken efter ens personlige smag. Lyden sendes som tidligere nævnt ud af et 3,5 mm jack stik, en detalje der giver gode plusser i bogen, for dermed kan man let bruge sine egne gode høretelefoner.
En FM radio har også fundet vej til i550, men igen må Samsung i550 nøjes med det næstbedste ,da man har sparet den RDS-funktion, der ellers er ret populær i mange andre telefoner.
 |
 |
Orgainze-menuen |
Multimediamenuen
|
Skal i550 bruges til andet end sjov og spas, er der inkluderet en Document viewer, så man kan læse div. Word og Excel dokumenter samt PowerPoint og PDF ganske udmærket. Der er også en god browser i i550, der gør et fint indtryk, om end jeg har prøvet bedre.
Styresystemet har været nævnt her flere gange. Der er tale om det samme system, som Nokia bruger i sine smartphone telefoner, eller skal man sige brugte, for det er ikke den nyeste udgave, Samsung har købt sig rettigheder til at bruge. Udgaven hedder Series 60 v3.1 UI. Men ændringerne mellem de forskellige Symbian versioner er relative små, så at det ikke er den helt sidste nye, kan jeg sagtens overleve. Dejligt er det også, at man har fået designet et sæt nye ikoner, som ganske fint illustrerer, hvad der gemmer sig under dem. For de læsere der ikke kender Symbian styresystem eller har læst nogle af mine tidligere tests, kan jeg fortælle, at i øjeblikket er det det styre- system, jeg selv fortrækker, da det er super let og logisk at finde rundt i, og så er det blevet rigtig hurtigt. Med andre ord, tommelfingeren op for valget af dette styre- system.
 |
 |
Hovedmenuen med andre ikoner end Nokia
|
Aktiv standby er noget man lære at værdsætte |
Sluttelig skal vi have batteriet nævnt. Her har Samsung smidt et 1200 mAh batteri i telefonen, og sådan skal det være. Med dette batteri har du let til 2-3 dages lettere brug, uden den skal lades, men går du til den med GPS, web surfing osv. Ja, så kan det som på alle andre mobiltelefoner køres tør i løbet af nogle timer.
I alt 65%Gode ting: Styresystem Symbian, altid en fornøjelse.
Stor god 2,6” skærm.
Fint net med HSDPA.
Mange gode funktioner, men ingen rigtig ”killer” applikationer.
Godt stort batteri.
Mindre gode ting:Elendig trackball navigering system.
Mange funktionsknapper og dårligt numerisk tastatur..
Kamera og GPS mangler lige det sidste.
Telefonen er bestemt ikke lille.
Konklusion:
Som jeg allerede skrev om i afsnittet om trackball og numeriske knapper, er dette dårlige system/design noget, der trækker fra på karakteren. Det er slet og ret under al kritik. Dernæst er i550 en telefon, der gerne vil det hele men ikke er villig til at tage det sidste skridt for at være med i superklassen. Med styresystemet Symbian kunne man tro, at Samsung i550 kunne bide skeer med fx Nokia N82. Det kan den så langt fra, jo på prisen. I550 koster ca. 3200 kr. mens en klart bedre N82 (der dog også har elendige knapper) kan fås for ca. 2700,- kr. Jeg spørger mig selv, hvem der vil købe et ringere produkt, der kan mindre og fylder mere og så betale 500 kr. mere ? Det bliver ikke mig - beklager Samsung.
Sådan vurderer jeg:
90-100 %: En sublim telefon, hvor der er meget få eller ingen kompromiser - kan absolut anbefales.
80-89 %: En god teleofn med mange gode funktioner - kan anbefales.
70-79 %: En rimelig telefon, der dog har mangler - kan anbefales hvis man kan accpetere manglerne.
60-69 %: En telefon, der er præget af en del kompromiser - kan anbefales men med kraftige forbehold.
50-59 %: Telefon med få fornuftige funktioner og alt for mange store kompromiser - kan ikke anbefales.
1-49 %: Alt for ringe telefon, der aldrig burde være sendt på markedet - kan absolut ikke anbefales.
Alle %-angivelser er givet ud fra en samlet vurdering på det tidspunkt, hvor testen er skrevet. Læser man en ældre test, må man regne med, at vurderingen sandsynligvis vil være lavere. Datoen for testen findes øverst til højre.