Sony Ericsson C702i test
Jeg skal ærligt indrømme, at jeg til tider har været lidt skuffet over nogle af de nye telefoner, som Sony Ericsson tidligere har sendt på markedet. Der var mange modeller, hvor det indholdsmæssigt var det samme eller næsten det samme, mens det ydre var blevet ændret en smule. At jeg nok ikke er den eneste, der har haft det sådan, ja det kunne sidste års nedgang i markedsandele for Sony Ericsson meget vel tyde på. Men heldigvis har Sony Ericsson i den grad strammet sig an her i 2008, og vi har set den ene nye og spændende telefon efter den anden. En af disse, der samtidig for Sony Ericsson er et nyt koncept, er C702, som vi skal kigge efter i sømmene i denne test.
At C702 er noget specielt finder vi ikke mange tegn på i den emballage, som den kommer i. Det er den sædvanlige lille kvadratiske papæske med et stykke foldet pap, der præsenterer telefonen. I kassen finder vi ud over telefonen, lader, batteri, et synk kabel og et sæt relativt billigt headset. Men her er også et 512 mb M2 hukommelse kort samt en fiks lille usb adapter og en karabinhage, telefonen kan hægtes fast i. Alt sammen rimeligt fornuftigt og usb adapteren er ret smart.
 |
 |
C702i og tændstikæsken
|
C702i sammen med Nokia 6300
|
Nå, men frem med telefonen. C702 kommer i 2 farver. Den, jeg har fået til test, hedder ”Cool Cyan” men fås også i ”Speed Black”. Personligt ville jeg næppe vælge en tyrkisk farvet telefon, men sådan er smag og behag forskellig. Sony Ericsson C702 er ikke en super tynd telefon, vel mest i klasse med hvad man fandt for et par år siden som fx i K750 og lignende. Den måler 106 x 48 x 15.5 mm og vejer 105 gram. Men jeg synes faktisk det er helt i orden, i og med at Sony Ericsson har lagt vægt på, at det er en telefon der skulle kunne tåle lidt af hvert. C702 er ikke det, man kan kalde en rigtig håndværker telefon, der kan tåle at få tæsk dagen lang. Den er det, man kalder en aktiv fritids telefon a la fx Nokia 5500. Den kan uden problemer tåle en smule vand, eller at blive godt og grundig beskidt. En rigtig gummi armering omkring telefonen er der dog ikke, så det med at smide den på hårde overflader vil jeg ikke anbefale.
Designet af C702 er klassisk og pænt (bortset fra farven). Der er, hvad man forventer, og den vil med sikkerhed tiltale mange. Telefonen er nydeligt afrundet, hvilket gør den ganske behagelig at have med i en lomme. Byggekvaliteten er fin, selv om der er tale om en plastik-konstruktion. Jeg kan dog godt frembringe lidt knirke lyde, hvilket jeg tilskriver den specielle opbygning af batteri dækslet. Bortset fra det virker C702 ganske solid.
 |
 |
Med 15,5 mm er C702i ikke supertynd
|
Klappen til M2-kortet har en o-ring
|
Lad os tag en hurtig runde omkring C702. Forsiden er domineret af den store skærm, og tak for det, store skærme er altid godt. Over skærmen har vi naturligvis en højtaler til lyd under samtaler. Til højre herfor har vi et lille videokamera til fx video samtaler eller MMS fotos af en selv. Under skærmen begynder den tyrkiske farve at komme og den går i øvrigt igen på bagsiden. Der er på C702 et firkantet joypad, med 6 funktions knapper og her under de numeriske knapper.
På venstre side har vi kun en klap, bag ved hvilken det lille M” hukommelse kort befinder sig. At Sony Ericsson tager dette med at telefonen er stænk-sikker ganske seriøst, kan man tydeligt se her. Den lille klap er sikret med en gummi o-ring, for at skidt og fugt ikke skal finde vej til telefonens indre.
På højre side har vi øverst en volumen knap, og selv om den er ret tynd er den heldigvis hævet så meget, at man let kan mærke den med en finger under en samtale. Under den har vi en kamera udløser knap.
I bunden finder vi Sony Ericssons multistik, og jeg synes et eller andet sted, at det er her og ikke i siden man skal placere et sådan stik. I toppen har vi en lille, alt for lille tænd/sluk knap, der kræver en negl for at kunne trykke den ind. Ikke optimalt.
 |
 |
Bøjlen til karabinhagen og skruen til bagdækslet
|
Bagsiden med den solide kamerabeskyttelse |
På bagsiden har vi nederst en lille skrue til at løsne bagdækslet. Dette er i øvrigt udformet med en speciel rille, der gør at væske og støv ikke lige finder vej ind til batteriet. Ved siden af den lille skrue der låser bagdækslet fast, er der en lille bøjle, der skal bruges i forbindelse med den medleverede karabinhage. På øverste 1/3 del der er sølvfarvet, finder vi et 3,2 Mpixel kamera, der er nydeligt gemt under en beskyttelses klap, der skyder fra side til side. Det er rigtig rart at se den slags beskyttelse, for en ridse eller beskidt linse betyder mærkbart dårligere fotos. Til venstre herfor har vi 2 lysdioder, og under beskyttelses klappen er der et lille spejl. Helt til højre er den udvendige højtaler.
Vi vender tilbage til forsiden, hvor vi skal se lidt på skærmen og joypad, med tilhørende knapper. Vi starter med skærmen. Her er tale om en 2,2” skærm ( 34 x 45 mm) og med 262.000 farver. Opløsningen er QVGA (naturligvis) og er ganske lys stærk. Det er faktisk den samme skærm, som Sony Ericsson også har på deres kamera telefon K850i. Med andre ord, det er både en fornuftig størrelse og et fint billede, man får på denne skærm.
Joypadden er blevet firkantet. Det er ikke så stort, men det hjælper en del, at den firkantede ring er hævet op, så man nemmere kan ramme den. I midten sidder der en bekræft knap, der ligeledes er hævet lidt op. Joypadden er noget ”træg” at trykke på, som i øvrigt alle de andre knapper også er. Dette skal naturligvis ses i forhold til, at den er vandafvisende, og at der er gjort noget ud af, at den er mere tæt end almindelige telefoner. Set i det lys er den på ingen måde ringere, end fx det vi finder på Nokia 5500 eller andre fritids telefoner, og jeg kan dermed godkende det.
 |
 |
Joypad med tilhørende knapper |
Blåt lys, når C702i er i kameramode
|
Funktions knapperne kunne godt have været større, men de to vigtigste (telefon rørene) er dog hævet op, så de er lettere at ramme. De numeriske knapper er ovale, og pga. afstanden mellem dem er de faktisk nogenlunde lette at ramme. Man skal dog også her som med joypadden lige vende sig til, at man skal trykke en smule hårdere end på almindelige telefoner, og der er et mindre tydeligt feedback, når man trykker en knap ned. Baggrunds-belysning er i denne model tyrkisk, mens den i den sorte er gul. Er man ovre i kamera mode, bliver den række der ligger til højre (3,6,9 og #) blå, mens resten ikke er belyst.
I alt er tastaturet godkendt, men kun pga., at der er tale om en telefon, der skal være ekstra modstandsdygtig over for vand og skidt, ellers var det for ringe.
Vi skal videre med det, der befinder sig inden i telefonen. Først er der net delen. Her har C702i 4 almindelige GSM bånd at trække på plus EDGE til data. Men mobilen er også udstyret med 3G og det af den hurtige HSDPA (3,6 mbit) udgave Med andre ord er man med C702i ganske godt dækket ind til at modtage mobile data.
Går vi videre med mulighederne for at forbinde med computer eller andre telefoner, er der så at sige de sædvanlige 2 muligheder, som vi finder i alle high-end telefoner. Det er naturligvis usb 2.0 forbindelse via det medleverede kabel, og dermed opnår man den hurtigste overførsels hastighed, mens den trådløse udgave hedder Bluetooth, og det er noget langsommere, men til gengæld er der flere muligheder, bl.a. understøtter den stereo headset, således at man kan høre musik ganske trådløst.
Kamera delen på C702i er bestemt ikke uden betydning, da den i forhold til de konkurrende fritids telefoner er langt foran. Her er tale om et 3,2 Mpixel kamera med autofokus, hjælpe-lys (fra 2 dioder) og ansigt genkendelse. Selve kameradelen er som vi har set det på flere andre Sony Ericsson telefoner, og det er altså bare nemt og lige til at bruge. Billeder, der tages, er på niveau med dem, som kamera telefonerne K800 og K810 kunne levere, og dermed bestemt i den fornuftige ende af telefoner med 3,2 Mpixel kamera. Ser man på kameraet i forhold til model typen, ja, så lamme tæver denne C702, alt hvad der ellers findes af telefoner, der kan tåle lidt vand og støv, ja den er klasser bedre. Derfor får C702 herfra tommelfingeren opad for et godt kamera med fine funktioner.
 |

|
Genvejsmenuen, der kan brugerderfineres |
C702i med de afrundede hjørner passer i lommen
|
Nu sælges C702i jo ikke som en dessideret musik telefon og er altså ikke en walkman telefon. Men jeg synes faktisk, at C702i gør det ganske fint alligevel. Dels har C702i den sidste nye walkman musik-afspiller (3.0) software, der kan håndtere et væld af formater, således at man er rigtig godt dækket ind på denne side. Nogle af de mere spidsfindige ting vi finder i musik-delen af denne 3.0 media software, er muligheden for opdeling og spillelister, samt div. indstillinger til at personliggøre den musik, man hører. Desuden er der også understøttelse i 3.0 softwaren til både podcast og lydbøger. Kvaliteten af lyden er fin, men man oplever det desværre hverken gennem den udvendige højtaler eller det medleverede headset, der er af en noget billig kvalitet. Der er nu stadigvæk langt op til rigtig highend høretelefoner, som bestemt kan anbefales at anskaffe, hvis man vil have mere ud af musikdelen. Derudover skal en musik- telefon også have en kapacitet til at indeholde noget musik. C702i kommer med et M2 hukommelse kort på 512 GB, der rækker alt efter komprimering fra ca. 500 melodier til ca. 120 ved almindelig mp3 komprimering. Har man brug for mere plads er det bare at købe et større kort.
 |
 |
Mediasoftwaren er ver. 3.0 med fin oversigt
|
Spillemenuen - flere spil kan installeres
|
Men her stopper det ikke, for C702i har også en del andre finesser indbygget på musik-delen. Har du et stereo bluetooth headset, vil du bestemt også værdsætte at C702i understøtter stereo bluetooth. FM stereo radio med RDS er også med, så skal der andre toner på end dine egne medbragte, er der også her mulighed for dette. Sony Ericsons’s ”Track ID” har naturligvis også fundet vej til W890i, og er kort fortalt et lille program, der kan optage et par sekunder musik, hvorefter det forbindes til en server, og du kan få info omkring, hvad musikstykket hedder og evt. købe dette.
Sony Ericsson har endelig efter nogen tøven set lyset i GPS. C702i har indbygget GPS og endda med understøttelse af A-GPS, så man hurtigere får bestemt sin position. Desværre er der stadigvæk tale om et ikke perfekt kortmateriale, nemlig Googels maps, der nok kan fortælle dig hvor du er henne (kan til tider være meget praktisk), men en løsning, man kan køre bil efter, er det altså ikke. Desuden er 2,2” skærm også alt, alt for lidt at navigere efter i en bil, så det er den altså ikke beregnet på. Til gengæld kan man bruge denne GPS til det, der hedder geo tracking, således at man får lagt info ind på billeder man tager, om hvor man er på det pågældende tidspunkt, ganske smart hvis man er på en længere rejse.
En ting som dog gør GPSen særdeles brugbar, er hvis man dyrker løb som motion. Vi har før set en Sony Ericsson telefon med en fitness funktion. Førhen brugte man en skridttæller, der var indbygget i telefonen, og dermed var præcisionen så som så. Nu er der kommet understøttelse af GPS og dermed har man fået en særdeles seriøs træningspartner, der kan logge alt fra distancer til hastigheder osv.
 |

|
Den velkendte hovedmenu
|
Navigationsmenuen |
Styresystemet på C702i er det velkendte, som vi har set i årevis ved Sony Ericsson. Dog er dette den sidste nye udgave, der har været brugt siden K850i ramte markedet. Systemet er flot, hurtigt og frem for alt ganske nemt at finde rundt i. Af et styresystem der ikke skal være en Smartphone, er dette sammen med Nokias Serie 40 absolut det bedste, man kan få, så igen er det med tommelfingeren opad.
Slutteligt skal vi lige have et par ord med omkring batteriet. Sony Ericsson har lagt deres standart BST-33 batteri på 950 mAh. Under 1000 mAh er i dag, med 3G, større skærme, GPS osv., ikke alverden. Det kunne have været bedre, men så sandelig også værre. Batteriet må være, hvad jeg kalder, ikke imponerende, men kan gå an. Alt efter netværk og måden, man bruger den på, er der til 2-3 dage strøm.
Et hurtigt opslag på Pricerunner viser, at Sony Ericsson C702i pt. kan købes for 2.024 kr.
I alt 88%
Gode ting:
Støv og stænk-sikker (jeg har holdt den under en vandhane uden problemer).
Fin 2,2” skærm.
Godt netværk med både 4 GSM bånd og 3G (HSDPA).
Kameraet er for en sådan telefon virkelig godt.
Fin musik afspiller, og FM radio med RDS.
GPS med Googel maps.
Sports tracker software med understøttelse af GPS.
Mindre gode ting:
Taster og joypad er noget hårde at trykke ned i forhold til almindelige telefoner.
Ikke en super lille og tynd telefon.
Virker noget plastikagtig.
Savner lidt gummi-armering så den også var lidt mere stødsikker.
Konklusion:
For mig er Sony Ericsson C702i et rigtigt frisk pust i klassen. Der er ikke rigtig andre telefoner, der kan konkurrere med C702i inden for denne klasse med at være en telefon, der kan tåle lidt vand og støv. Det er en telefon, der er svær ikke at holde af, ja lige bortset fra farven, det er sgu en smugle for ”fimset” for min smag, men så kan man heldigvis bare købe den i sort. Godt styresystem, fint kamera, god musik og web del og med hurtig 3G forbindelse, krydret med GPS og en stor flot skærm – hvad vil man så have mere. Ikke meget og dermed også en karakter der kommer til at ligge ganske højt oppe. Ekstra plus får den lige på falderebet, da dette vidunder kan blive dit for omkring 2300-2400 kr. uden abonnement.
C702i er et sikkert hit for mange, de skal bare opdage dens fortræffeligheder.
Sådan vurderer jeg:
90-100 %: En sublim telefon, hvor der er meget få eller ingen kompromiser - kan absolut anbefales.
80-89 %: En god teleofn med mange gode funktioner - kan anbefales.
70-79 %: En rimelig telefon, der dog har mangler - kan anbefales hvis man kan accpetere manglerne.
60-69 %: En telefon, der er præget af en del kompromiser - kan anbefales men med kraftige forbehold.
50-59 %: Telefon med få fornuftige funktioner og alt for mange store kompromiser - kan ikke anbefales.
1-49 %: Alt for ringe telefon, der aldrig burde være sendt på markedet - kan absolut ikke anbefales.
Alle %-angivelser er givet ud fra en samlet vurdering på det tidspunkt, hvor testen er skrevet. Læser man en ældre test, må man regne med, at vurderingen sandsynligvis vil være lavere. Datoen for testen findes øverst til højre.
Hvor enig er du i skribentens anmeldelse?
- Currently 4.16/5
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
43 stemmer
[se fordeling]

Som en ny service kan vi tilbyde vores læsere, der har en Twitter konto, at få et ”tweet” når vi lægger en ny test op. Blot tilføj os til din konto. Vi hedder @mobiltestdk.