Sony Ericsson W380i test
Denne gang har jeg fået en lille lilla sag af en telefon på mit bord, som vi i denne test skal se nærmere på. Der er tale om en mellemklasse musik telefon (walkman serien) i klap design, i et noget anderledes design. Jo, der er endnu et medlem i walkman serien, som vi i denne test skal se nærmere på, om den så også kan begå sig der sammen med alle de andre fine musik telefoner.
Emballagen er, som vi har set et utal af gange fra Sony Ericsson, en næsten kvadratisk papkasse, hvor telefonen ligger præsenteret i et stykke foldet pap. I den prisklasse, hvori denne telefon befinder sig, er mine forventninger til lækker indpakning ikke store, så det går an. I kassen finder vi ud over telefon, lader og batteri, et stereo headset, der kan deles på midten (3,5 mm jackstik), et 512 mb M2 hukommelse kort, et synk kabel og et kabel til at trække lyd ud til fx et sæt eksterne højtalere. Jeg synes det er fint for en mellemklasse musik telefon, om end 512 MB ikke rækker alverden.
 |
 |
W380i er i en ganske fin størrelse
|
W380i ved siden af Nokia 6300
|
Nå men vi skal frem til selve W380i. Telefonen, jeg har fået til test, er som tidligere nævnt i en lilla farve eller det , Sony Ericsson kalder ” Electric Purple”, men den fås også i følgende 3 andre farver: ”Magnetic Grey”, ”Black Champagne” og ”Black Orange”. Dermed burde der være en farve for en hver smag.
Designet af denne klap telefon er efter min mening et frisk pust til klap telefoner, der ellers hurtigt kan komme til at ligne hinanden. Den skrå bund, og den specielle forside gør, at man let kan genkende W380i, når man først har set den en gang. Størrelsen på W380i er ganske rimelig for en morderne klap telefon. W380i måler: 92 x 49 x 16 mm og vejer 100 gram.
Telefonen er bygget op i plast, hvilket ikke er unormalt for telefoner i den prisklasse. Dog vil jeg tilføje, at bygge/samle kvaliteten ikke er imponerede selv i den prisklasse. Den knirker og knager for et godt ord, når man trykker på den, og det hvad enten den er i lukket eller åben tilstand, lidt skuffende.
 |
 |
I standbymode fås info på yderskærmen |
Forsiden under afspilning af musik |
Vi tager lige en lille tur omkring W380i for at få placeret det forskellige. På forsiden når telefonen er lukket, har vi et lille display, der fortæller om status på telefonen. Dette er vendt på højkant, og man skal således dreje telefonen, for at det står korrekt. Til højre herfor har vi 3 musik knapper, der er markeret med en række små prikker. I højre hjørne øverst har vi et 1,3 Mpixel kamera samt en lille bevægelse sensor, mere om den senere. På forsiden finder vi også W380i’s udvendige højtaler, der, selv om der kun er den ene, leverer en nogenlunde lyd (det er naturligvis ikke at sammenligne med dyre telefoner med stereo højtaler.) I bunden har vi det karakteristiske skrå design, som W380i har.
Åbner man telefonen har vi naturligvis skærmen på den øverste halvdel og joypad med tilhørene knapper på den nederste del. Disse er i designet holdt i sølv farve, men den lilla farve kan stadigvæk ses. Vi lukker telefonen igen og går om på venstre side, hvor vi finder Sony Ericssons multistik, der både lader, synker samt bringer lyden ud til headsettet.
 |
 |
16 mm er ok for en mobil i den prisklasse
|
Bag på er der en pink låseknap
|
På højre side har vi en pink volumen knap, der desværre ikke er ret nem at føle sig frem til under en samtale. I top og bund er der intet at finde, mens vi omme på bagsiden finder en pink låse knap, som bruges fx under musik afspilning. Hvorfor denne er anbragt på bagsiden må guderne vide, men det er den altså. Mens vi er her omme, skal det også lige bemærkes, at det er under bagdækslet, at vi finder det lille M2 hukommelse kort, der heldigvis kan skiftes uden at batteriet fjernes.
Lad os med dette åbne telefonen igen og kigge lidt mere på skærm og joypad med tilhørende knapper. Skærmen er en 1,9” skærm (30 x 38 mm) og er altså ikke verdens største. Opløsning er kun på 176 x 220 pixel og altså noget lavere, end hvad vi ser i mange andre telefoner. Det er dog her vigtigt at holde sig for øje, at der er tale om en relativ billig walkman telefon, og et af stederne der er sparet, er altså på skærmen. Glædeligt er det dog, at der er 262.000 farver og masser af lys, hvilket gør skærmen til at leve med. For en ordens skyld skal det også lige nævnes, at den udvendige skærm, der ikke er at se, når telefonen er i standby, er en OLED skærm med 128 x 36 pixel.
 |
 |
Hukommelseskortet, der er gemt under bagklappen
|
Bagsiden af W380i
|
Joypaden er på W380i ganske stor og fin at trykke på, og jeg har på ingen måder problemer med at navigere rundt med den. Der er dog som på alle andre knapper et meget begrænset feedback når man trykker, hvilket man lige skal vænne sig til.
Der er 7 funktions knapper omkring joypaden, de 4 er jeg fint tilfreds med, men den række der ligger mellem joypaden og det numeriske tastatur er simpelthen for småt og dumt at ramme ordentligt.
 |
Tastaturet i sølvfarve med store knapper
|
Heldigvis er det kun de 3 knapper, der har det sådan. De numeriske knapper har alle en fin størrelse, og det hjælper en del på det samlede indtryk, der må betegnes som godkendt.
Inde i telefonen skal vi også lige en hurtig runde. Her er finder vi på net delen en af mine kæpheste. W380i har 3 GSM bånd med understøttelse af EDGE. Fint, men der er ikke 3G i overhovedet. Efterhånden som alle 4 net udbydere i Danmark understøttes af 3G har jeg svært ved at se fornuften i, at telefoner ikke kan benytte dette nye og hurtige net (også selv om det ikke er en dyr high-end telefon).
Går vi videre med mulighederne for at forbinde med computer eller andre telefoner, er der så at sige de sædvanlige 2 muligheder. Vi har dels den trådløse standart Bluetooth, der er i 2.0 udgaven og med understøttelse af A2DP (super fint) samt naturligvis den almindelige kabel usb udgave, der bestemt er at fortrække, når man skal flytte musik over på sin telefon.
Netop musik er det som W380i handler om, og her står den faktisk ganske godt. Musik menuerne er ikke af den nyeste 3.0 udgave, men den gamle udgave kan stort set det samme og musikken afspilles fint. Der er understøttelse af de gængse formater, og man kan lave spille lister, genre-opdelinger samt personlig tilpasning af lyden. Det, der imidlertid gør W380i til en rigtig walkman musik telefon, er de små detaljer. W380i har således shake kontrol, godt stereo headset med mulighed for at bruge egne høretelefoner samt musik knapper på forsiden. Track id, så man kan finde en melodi online, er også med. Læg dertil en fin FM radio med RDS og man har en ganske fin musik telefon.
 |
 |
Den udmærkede musikafspiller
|
Hovedmenuen, som den kendes fra Sony Ericsson
|
Der er i W380i også et kamera, men modsat musik delen er dette altså ikke rigtigt noget at prale af, og jeg vil i den forbindelse ikke bruge meget tid på kameraet, men blot konstatere, at det er der, og at man kan skyde billeder, der dog ikke på nogen måde imponerer.
Styresystemet er det, Sony Ericsson har brugt i deres telefoner i årevis. Der er ikke tale om det sidste nye system, men derimod forgængeren. Men i og med at ændringerne er relativt små, så vil de fleste næppe bemærke dette. Kort og godt, dette system virker som det skal, er logisk, hurtigt og nemt at gå til, så hvad mere kan man forlange.
 |
 |
Underholdningsmenuen
|
Kalender mv. i organizermenuen
|
En lille sjov detalje, som jeg nævnte tidligere, er den bevægelse sensor, der er sat på forsiden. Jeg ved godt det må falde under kategorien gimmick, men jeg synes altså det er lidt blæret, at man kan afvise et opkald blot ved at føre en hånd hen over telefonen. Det samme gælder, hvis det er en alarm, man vil slå fra.
Batteriet i denne W380i er på 930 Mah og set i lyset af, at der ikke er 3G samt den lille skærm, synes jeg det er helt i orden.
I alt 70%
Gode ting:
Designet er specielt og ganske unikt.
Fin musik del, med radio og track ID.
Fint menu system.
Bevægelse sensor.
Rigtig fin pris.
Mindre godt:
Ikke 3G
Kameraet skuffer.
Skærmen har lav opløsning og er lille.
Konklusion:
En lilla telefon er som udgangs punkt ikke mig. Men Sony Ericsson skal have ros for at lave den i 4 farver, så der er en farve til alle. Jeg er positivt overasket over den fine lyd, der kommer ud af den lille telefon, de udmærkede musik knapper på forsiden, og ikke mindst prisen, der i skrivende stund ligger på mellem 1200-1300 kr. Det synes jeg bestemt er en ganske fornuftig pris for en telefon med de musik-kvaliteter. At telefonen ikke har 3G og giver et noget billigt indtryk i måden, den er samlet på er til at leve med, når vi er nede i den prisklasse. Derfor vil jeg ikke have problemer med at anbefale den til folk, der vil have musik til en rimelig penge i deres mobil.
Sådan vurderer jeg:
90-100 %: En sublim telefon, hvor der er meget få eller ingen kompromiser - kan absolut anbefales.
80-89 %: En god teleofn med mange gode funktioner - kan anbefales.
70-79 %: En rimelig telefon, der dog har mangler - kan anbefales hvis man kan accpetere manglerne.
60-69 %: En telefon, der er præget af en del kompromiser - kan anbefales men med kraftige forbehold.
50-59 %: Telefon med få fornuftige funktioner og alt for mange store kompromiser - kan ikke anbefales.
1-49 %: Alt for ringe telefon, der aldrig burde være sendt på markedet - kan absolut ikke anbefales.
Alle %-angivelser er givet ud fra en samlet vurdering på det tidspunkt, hvor testen er skrevet. Læser man en ældre test, må man regne med, at vurderingen sandsynligvis vil være lavere. Datoen for testen findes øverst til højre.
Hvor enig er du i skribentens anmeldelse?
- Currently 3.88/5
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
8 stemmer
[se fordeling]

Som en ny service kan vi tilbyde vores læsere, der har en Twitter konto, at få et ”tweet” når vi lægger en ny test op. Blot tilføj os til din konto. Vi hedder @mobiltestdk.