IPhone 3G v. HTC Touch Diamond
Det kan næppe komme bag på nogen mere, at Apples iPhone endelig officielt er landet i Danmark. Den blev præsenteret med det sædvanlige iPhone hysteri, og stort set ikke et medie med respekt for sig selv havde mindst en historie om denne nye ”fantastiske” telefon. Her på Mobiltest.dk er vi dog lidt mere jordbundne og knapt så ivrige efter at gå i selvsving over en telefon. Jeg har derfor brugt min sommerferie på at spekulere lidt over, hvordan jeg bedst kunne skrue en test af den ”nye” 3G iPhone sammen. Sagen er den, at så meget nyt er der egentlig heller ikke. På hardware delen begrænser det sig til 3G net og GPS modtager, medens der på softwaren er en del nye gode ting. Problemet er bare, at selv samme software kan den første udgave af iphone også få, så dermed er vi nede på, at forskellen på den nye og den gamle er ret lille. Jeg har derfor lidt droppet tanken om at skrive, hvad andre måske ville kalde en ”kæmpe 3G iPhone test”, da store dele ville være identisk med den test, jeg lavede af den første iPhone for mere end et år siden.
I vores forum har der været en livlig debat, om man skulle vælge 3G iPhonen eller Touch Diamond, som jeg lavede en test af for noget tid siden. Netop et valg mellem disse telefoner er der nok mange, der står med, og derfor finder jeg det mere interessant at sætte de to telefoner op mod hinanden frem for at lave blot endnu en 3G iPhone test (dem er der jo efter hånden nogle stykker af på dansk men også mange på engelsk).
Inden vi går rigtig i gang, vil jeg lige nævne et par praktiske info. Begge telefoner kører på nyeste opdatering, dvs. iPhone kører på 2.01 og Touch Diamond på 1.93.403.2. Desuden er begge telefoner testet med 3G dækning fra teleselskabet 3. Ingen af telefonerne er hverken brandet eller låst til en operatør.
Jeg har gjort det på den måde, at der igennem denne test afgøres, hvilken af de to der er bedst på et punkt, den bedste vinder så et point, og de bliver talt sammen. Disse skal kun ses som mellemregninger, og kun i forhold til hinanden.
 |
 |
Kombattanterne med og en tændstikæske
|
Bagsiderne, der er pæne men ikke praktiske |
Så langt så godt, vi må se at komme i gang med at kigge på de to telefoner. Begge firmaer, HTC og Apple, har forstået, at en del af det at få en sprit ny telefon er den oplevelse, det er at pakke den ud af emballagen. Apple sværger til den lidt minimalistiske stil, mens HTC har lavet en mere eksklusiv indpakning i plast. Det vi her dog skal kigge mere på, er hvad de to æsker så indeholder.
HTC har i Touch Diamond’s salgspakken lagt en lader, et synk kabel, en ekstra stylus, stereo headset og en lille screen beskytter. Apple har naturligvis også lader og synk kabel samt et headset. Men her stopper festen også. Der er ingen skærm beskytter med, og stylusen kan man slet ikke bruge på iPhonen, så det er naturligt nok, at den ikke er med. Begge producenter bruger synk kablet som lade kabel også, så man må altså vælge, om man vil lade eller sætte sin telefon til sin computer.
Det første indtryk man får, når man lægger de to telefoner op ved siden af hinanden, er den fysiske størrelses forskel. 3G iPhonen er noget større på alle leder.
Touch Dimond måler 102 x 51 x 11.5 mm og vejer 110 gram.
3G iPhone måler 115.5 x 62.1 x 12.3 mm og vejer 133 gram.
Dernæst er der en markant forskel i designet. Hvor iPhonen er afrundet i hjørnerne, er Diamond nærmest det modsatte. Touch Diamond er en meget firkantet telefon at se på, specielt når den ligger ved siden af en telefon som iPhonen.
 |
 |
Skærmmenuerne ved siden af hinanden |
Diamond oven på iPhone
|
En anden ting man naturligvis bemærker, når de to ligger ved siden af hinanden, er størrelsen på skærmen. Touch Diamond, der ellers for en normal telefon har en stor skærm (2,8”), ser unægtelig lidt klejn ud ved siden af iPhones store 3,5” skærm. Vi går naturligvis meget mere i dybden med disse skærme i et senere afsnit.
En sidste ting, som man også vil bemærke, er, at iPhonen er meget mere simpel bygget op på forsiden. Der er en højtaler til samtaler over skærmen og en enkel tryk knap under skærmen – det er det hele. På Touch Diamond finder vi både et VGA kamera øverst til video samtaler, som iPhonen altså ikke har og et joypad med 4 funktioner for neden. Dette giver Diamonden den fordel, at man kan navigere rundt uden at trykke på skærmen, hvis man ønsker dette, hvilket er en umulighed på iPhonen.
Begge telefoner er i forhold til almindelige telefoner ganske minimalistiske udvendig. På venstre side har de begge fornuftige volumen knapper, mens iPhonen også har en skyde knap til at slå lydløs profilen til. På højre side er der intet på nogen af dem , mens man i toppen finder tænd/sluk knap samt 3,5 mm jackstik på iPhonen og Diamond har desuden sin udvendige højtaler placeret her.
 |
 |
Toppen af telefonerne
|
Bunden af telefonerne
|
I bunden er der begge steder et synk kabel. Diamonden benytter miniusb stik, mens Appel har helt deres eget stik system, der i øvrigt bliver låst fast, så det ikke bare kan trækkes fra hinanden igen. Diamond får sin lyd ud igennem miniusb stikket, hvilket set fra et musik synspunkt er mindre godt frem for Apples løsning på iPhonen. I bunden har iPhonen også en mono højtaler samt en mikrofon.
Bagsiderne er begge i sort blank plast. (iPhonen kan dog også fås i hvid). De har begge et lille hul til kamera, og ikke nogen former for hjælpe lys. På Diamondens bagside finder vi disse karakteristiske trekanter, mens iPhonen blot har den buede overflade. En markant forskel er det dog, at Dimanond kan åbnes bag til, så man kan skifte batteri, eller tilkøbe et større batteri, hvilket på ingen måde er tilfældet ved iPhonen. Om det bliver et problem, om man kan skifte batteri selv på iPhonen eller ej, må tiden vise, men som udgangspunkt er det meget rart, at muligheden foreligger.
Begge telefoner ligger ikke særligt godt på et bord. Diamonden støtter kun på 2 punkter, der er lidt højere, disse bliver i øvrigt let slidt og ridset, mens iPhonens runde bagside betyder, at den ligger og vipper fra side til side. Det er slet og ret ikke godt på nogen af dem.
 |
 |
Telefonernes"bekræft"-knapper |
Venstresiden af telefonerne med volumenknap
|
Design er som bekendt en smagssag, men det er størrelse altså ikke. HTC Touch Diamond vinder den første omgang pga. den mindre størrelse, det udskiftelige batteri og kamera på forsiden.
Touch Diamond – 3G iPhone 1-0
Den næste del, vi skal se på, er skærmen. Her er der ikke bare tale om, at den skal bruges til visuelt at give informationer til brugeren, nej det er en del af den måde, man styrer telefonen på. Begge telefoner har trykfølsomme skærme. Men her ophører lighederne også. iPhones skærm er nok nærmest, hvad jeg vil kalde berørings følsom frem for tryk følsom, da man på ingen måde skal trykke for at få en reaktion. En let berøring med en finger er alt, hvad der skal til. På Touch Diamond skal man der imod trykke på skærmen, ikke hårdt, men hårdere end på en iPhone. På iPhonen er det kun en finger, der kan udløse et input, sådan er det ikke på Touch Diamond. Her kan man bruge enhver genstand, blot der bliver trykket. Derfor er der også en lille stylus pen med i højre side af Touch Diamond, der giver brugeren mulighed for at skrive håndskrift eller tegne direkte på skærmen.
 |
Lyset i telefonerne falder ud til iPhones fordel
|
Men skærmene er heller ikke lige store. Jeg nævnte før, at Diamond har en 2,8” skærm mens iPhonen har 3,5”, men hvad betyder det i praksis. Hvis man måler længde og bredde op og ganger med hinanden får man et skærm areal i cm2, og så ser det således ud.
Apple 3G iPhone skærm måler 75 x 50 mm = 37,5 cm2 skærm
HTC Touch Diamond skærm måler 56 x 42 mm = 23,5 cm2 skærm
Dermed er iPhones skærm mere end 50% større end Diamondens, hvilket bestemt ikke er uden betydning, når man skal navigere rundt på den eller se video klip osv.
Begge telefoner understøtter ”Accelerometer”, der betyder, at skærmen selv drejer over på den brede led når telefonen drejes 90 grader til en side. Apples system ser ud til at være bedre integreret og virker lynhurtigt. Men det er stadigvæk kun i udvalgte menuer, man kan få skærmen til at dreje, når man drejer telefonen.
 |
 |
Opkald foregår via det virtuelle tastatur
|
Sådan ser opkald på telefonerne
|
Begge skærme har indbygget en lille lysføler, der kan styre lyset i skærmen i forhold til omgivelserne, så er det mørkt, bliver der automatisk skruet ned, mens der i dagslys er mere baggrunds belysning.
Touch Diamond kommer dog lidt tilbage på banen igen med en højere opløsning. Den har intet ringere end 640x 480 pixel, eller det man kalder VGA opløsning. IPhonen må på trods af den større skærm nøjes med en opløsning, der hedder 480 x 320. Regner vi det sammen med ovenstående mål, kommer vi frem til, at ved Diamonden er der 12.996 pixel til at danne et billede pr. cm2 skærm, mens iPhonen kun har 4096 pixel pr. cm2 skærm. Diamondens skærm er altså på papiret 4 gange skarpere at se på, men i praksis er forskellen noget mindre, for man skal kigge endda meget godt efter for at kunne se de enkelte pixel på iPhonen. Taber iPhonen til Diamond på antal pixel pr. cm2, så vinder den det bestemt tilbage med en meget mere lys stærk skærm, og 16 millioner farver mod Diamondens ”sølle” 65.000.
Slutteligt sætter iPhonen trumf på, ved at skærmen er lavet af rigtig glas, der er væsentligt mindre modtagelig over for ridser og småskrammer end den plastik skærm, Diamonden er udstyret med.
Der kan efter min mening ikke være tvivl om, at denne gang er det iPhonen, der trækker det længste strå. En halv gang større skærm, i glas, og med meget bedre lys og farver, er sejren iPhones.
Touch Diamond – 3G iPhone 1-1
Begge de to kompetanter har kamera placeret på bagsiden. Diamond stiller med 3,2 Mpixel og autofokus, mens 3G iPhonen stiller med 2 Mpixel fast fokus. På papiret ligner det så afgjort en dyst om det samme, men virkeligheden er nu mere broget. Sagen er den, at Iphonen tager, med sit 2 Mpixel kamera og faste fokus in mente, nogle ganske glimrende fotos. Absolut i den bedste ende af skalaen i den klasse. Diamond, derimod, skyder temmelig ringe billeder for en 3,2 Mpixel telefon med autofokus. Derfor er forskellen på de endelige skud mindre, end man måske skulle tro. Naturligvis, hvis man begynder at forstørre op på et billede, vil Diamonds 3,2 Mpixel komme den til hjælp, men omvendt, hvis man ikke er noget omstændelig med den autofokus, vil iPhones faste fokus tage et skarpere billede, end det Diamonden vil gøre.
 |
Kameramenuerne
|
Diamonden har dog et par esser oppe i ærmet. For det første har den som de fleste andre telefoner en række indstillinger, man kan stille på for at optimere det endelige resultat. Det har iPhonen ikke. Der er på iPhonen 1 mulighed, og det er at tage fotoet eller lade være. Det må siges at være en lidt mager omgang i forhold til Diamond, hvor man har muligheder for at stille på billed kvaliteten, sætte klokke stempel på, indstille lys forhold, sætte udløsnings timer på eller justere hvid balance. En smart detalje kan iPhonen dog mønstre i form af geo-tagging, så info omkring ens placeringer bliver lagret sammen med fotoet, så man senere på sin Computer kan slå dette op.
Men når Diamond så trækker sine VGA video kvaliteter frem, må iPhonen trods alt bøje sig. iPhonen kan ikke optage video (som udgangs punkt).
Dermed blev det alligevel til en sejr til Touch Diamond. Sejren er dog, hvad jeg vil kalde en kneben sejr, da iPhonen ofte vil være hurtigere til at knipse et foto med, og resultatet vil i mange tilfælde være lige så godt, som det Diamonden kan lave.
Touch Diamond – 3G iPhone 2-1
De to telefoner er begge oppe i superklassen hvad angår muligheder for kommunikation til omverdenen. De har begge GSM bånd + 3G mobil bånd at trække på. Touch Diamond har på papiret kun 3 GSM net mens iPhonen har 4. Dette har dog vist sig at være noget, der kan rettes i softwaren på Touch Diamond. Under alle omstændigheder vil 3 GSM bånd række for de fleste. Begge har naturligvis mulighed for at få data igennem EDGE systemet, når man er på GSM nettet. Ovre på 3G nettet er de også begge fint med. De kan håndtere 3G data via HSDPA hastigheden, der betyder, at man kan opnå bredbånds hastigheder i sin mobil, såfremt net dækningen er til det.
 |
Wlan-menuerne
|
De har også begge fine egenskaber til at bruge et trådløst netværk, fx hotspot eller private trådløse net. IPhonen er en smule lettere at sætte op og bruge i dagligdagen, men her er vi nede i petitesser. De rækker ca. lige langt, og det er det vigtigste.
Men når vi kigger på at overføre data mellem telefonen og ens computer, er iPhonen ikke den, der trækker det længste strå. De har begge synk kabel med, og med det kan man synke med usb 2.0 hastighed. Apple bruger deres eget stik, som ingen andre bruger, mens Diamond kan bruge et hvilket som helst miniusb stik, og disse er ret let tilgængelige. Men iPhonen har et problem med hensyn til Bluetooth fil overførsel og synk via wlan. Det kan den slet og ret ikke. Mens Diamond har bluetooth 2.0 med understøttelse af både fil overførsel og den trådløse stereo profil A2DP, må iPhonen nøjes med kun at have understøttelse af bluetooth mono headset.
 |
 |
Her er der zoomet ind på websiden |
De to webbrowsere - Opera mod Safari
|
Jeg må sige Apples tilgang til Bluetooth skuffer mig en del, eller rettere sagt fortsætter med at skuffe, for problemet var det samme for 12 måneder siden. Jeg savner at kunne overføre kontakter og fotos let fra én mobil telefon til en anden. Det kan jeg ikke med iPhonen. Jeg har et par bluetooth stereo hovedtelefoner liggende, som jeg ellers er ganske tilfreds med at bruge sammen med en mobil, men dem kan jeg ikke høre musik igennem med en iPhone. Endelig er der mange, der synes det er smart at kunne synke sin telefon trådløst. Det synes Apple tilsyneladende ikke. Med iPhone er man tvunget til at have sit kabel med eller købe et ekstra, hvis man ikke gider pille det ud af laderen, hver gange man skal synke. Og bedre bliver det ikke af, at Apple er så ublu at forlange 119,- kr. for et sådan kabel. (usbmini kabler kan købes for 20-30 kr.)
Dette betyder, at iPhonen må tage sit andet nederlag i træk til Touch Diamond. En så ringe Bluetooth del er og bliver ret skuffende.
Touch Diamond – 3G iPhone 3-1
Disse to telefoner er ikke bare telefoner til at tale i, så langt fra endda. Moderne high-end telefoner er mere eller mindre små computere, der kan håndtere en masse opgaver. Dette kræver data kræfter og naturligvis plads til at gemme data på.
Touch Diamond har en Qualcomm MSM7201A 528 Mhz CPU, mens Apple holder kortene lidt mere ind til kroppen om, hvad en iPhone bruger. Det skulle dog være sikkert, at der er tale om en 620 Mhz CPU. Desuden er 3G iPhonen forsynet med en ganske kraftig grafik chip. Faktisk skulle der være tale om en af de kraftigste, der hidtil er set i en mobiltelefon. Flere eksperter på det område påstår, at denne grafik chip næsten er på højde med det, der findes i Sonys PSP håndholdte spille konsol. De spil, der indtil videre er sendt ud, der bruger 3D grafik, viser, at iPhonen er ganske overlegen på dette punkt, men det fulde potientale har vi nok tilgode at se.
Dermed konkluderer jeg, at 3G iPhonen, på den rå datakraft, er Touch Diamond overlegen. Det samme gør sig gældende for den lager kapacitet, brugeren har til rådighed. I og med ingen af de to telefoner har mulighed for at bruge ekstra hukommelse kort, er pladsen i den interne hukommelse noget, man skal tage stilling til, før man køber. Touch Diamond kommer i én udgave og det med 4GB. 3G iPhonen kommer i 2 udgaver. En med 8GB og en med 16 GB. Med andre ord, der er op til 4 gange så meget plads på en iPhone som på Diamonden. Hvor meget man så skal bruge er jo naturligvis ret individuelt. En mp3 sang fylder ca. 3 MB, så dem kan der være rigtig mange af. Men da begge telefoner er rigtige multimedia maskiner, der kan vise både video podcast, og rigtige film kan konverteres til formater, der passer til telefoner, så begynder det at gå stærkt. Et 29 minutter ”Hammerslag” klip fra DR fylder 147 MB og en 2 timers film i god kvalitet fylder let 700-800 MB.
Dermed skal du nok gøre op med dig selv inden du vælger, hvor meget kapacitet du skal bruge, for du får ikke ekstra plads på et senere tidspunkt.
Hurtigere CPU, bedre grafik egenskaber og mindst dobbelt så stor lager plads selv i den ”mindste” iPhone ,sikrer iPhonen en sejr her.
Touch Diamond – 3G iPhone 3-2
Da Apple lancerede den nye iPhone, blev der bl.a. af Steve Jobs (Apples øverste direktør) sagt, at nu havde de ikke blot lavet den bedste nye telefon, men også den bedste nye iPod. Jo man skal bestemt ikke sætte sit lys under en skæppe. Men lidt hold er der nu i disse store ord, for iPhonen har en rigtig godt musik del, som netop er det den næste dyst går på.
Vi starter dog ved Touch Diamond. Når man åbner musik delen på Touch Diamond, kan man ikke undlade at blive lidt imponeret over det grafiske design med cover, man kan bladre igennem ved at køre en finger op og ned på skærmen. Det med at blive imponeret må gælde personer, der ikke før har haft en iPhone i hånden. Sagen er den, at det, Apple kalder ”cover flow”, hvor man med en finger bladrer igennem album cover, første gang blev set på den første Apple iPhone. Derfor er det mindre imponerende, det HTC har fået lavet på Touch Diamond, da det mest af alt ligner et rip off af Appels idé.
 |
 |
Diamonds albumcover mod Apples Cover Flow
|
Iphone byder på mange indstillinger til lyd |
Tilbage til Touch Diamondens musik del. Her er en række gode ting, men også ting, der, i forbindelse med en musik afspiller, trækker lidt ned. Man kan på Diamond naturligvis lave en række forskellige sorterings måder og blande musikken efter egen smag. Det kan man naturligvis også på iPhonen, og der er endda lidt flere muligheder. Men personliggøre musikken er der ikke de store muligheder for på Touch Diamond. Man kan slå en ”bassbooster” til, eller lade være. På iPhonen er der ikke mindre end 11 forskellig indstillinger af lyden.
Et problem, set med ”musik øjne”, er det også, at Touch Diamond ikke har et almindeligt 3,5 mm jackstik, så man kan bruge sine egne høretelefoner. Apple har heldigvis lyttet til den massive kritik, der var af den første iPhone, der var lavet på en sådan måde, at kun Appels egne 3,5 mm høretelefoner passede. Det er heldigvis ændret nu, og har du et par gode hørebøffer, så brug dem, du får meget mere ud af musikken på den måde, end med de medleverede Apple høretelefoner. Det headset der følger med Touch Diamond, er ca. på samme kvalitets niveau som dem fra Apple. Forskellen er dog, at disse ender i et miniusb stik. Det betyder, at, med mindre du køber en adapter, er du tvunget til at bruge det headset, som er med.
 |
Også ved sortering af musik af iPhone foran Diamond
|
Endelig er der musik afspilningens kvalitet, og her er der ikke meget forskel på de to telefoner, eller rettere sagt de spiller begge rigtig godt. Resultatet er dog afhængig af de to medleverede headset, da det er dem, der sætter begrænsningerne.
Touch Diamond har dog FM radio og det endda med RDS, som iPhone brugere kun kan kigge misundeligt efter. At iPhonen så understøtter video out, som Touch Diamond ikke gør, er en detalje. Jeg er ikke i tvivl om, hvad jeg helst ved have, en radio, eller tv out.
Et sidste faktum, som også hører med til historien, er Appels geniale iTunes. Denne online musik butik, der også indeholder podcast, ebøger, programmer og meget mere, er virkelig gennem mange år med iPods blevet en defakto standart. Det er her, man handler online musik, hvis man har en Iphone eller en iPod, og specielt de sidste er der jo rigtig mange af.
Alt i alt må jeg give sejren til Apple iPhone. Nok har den ikke radio, og jeg savner som tidligere nævnt også den trådløse bluetooth headset profil, men samlet set er betjening og letheden af dette, et sted hvor iPhonen altså bare er en klasse bedre end Touch Diamond.
Dermed har vi igen balance i den samlede score.
Touch Diamond – 3G iPhone 3-3
Med sådanne avancerede telefoner skal man naturligvis kunne navigere rundt til de mange funktioner. Her er de to telefoner lige så forskellige som dag og nat. Dette bunder i tilgangsmåden, de to firmaer har produceret telefonernes software. Apple designer selv deres software og styresystem. Dette har Apple gjort i masser af år til deres Mac computer. HTC laver ikke selv deres styre system. De køber det af Microsoft og dermed er det styresystem, der ligger på Touch Diamond, Microsoft Windows Mobile 6.1 Professional. Dog med den lille tilføjelse, at HTC har fået lavet deres eget system kaldet “Touch FLO” som ligger oven på Windows platformen.
Som du kan læse eller genlæse i min test af Touch Diamond, har jeg nogle forbehold overfor denne måde at lave tingene på. Det kræver store system resurser at have et styresystem som Windows 6.1 kørende. Lægger man der oven i endnu et navigations system, der skal give et grafisk lækkert indtryk og gøre det muligt at betjene telefonen med kun en finger, er det en tung opgave selv for en 528 Mhz CPU. Touch Diamond har så endnu en funktion, som gør, at man som bruger meget let får presset det i bund, og den begynder at køre langsomt. Touch Diamond kan multi taske. Dvs. man kan have flere programmer kørende samtidigt. Ulempen er, at de ikke selv lukker ned, når man er færdig med dem. Det er blevet en lille smule bedre med den nye ROM, der lige er kommet, men det er langt fra så godt, som det Apple har udstyret deres iPhone med.
 |
Kalender på Diamond og Indstillinger på iPhone
|
På 3G iPhonen er der ikke mulighed for at multitaske, dvs. når man trykker på ”home” knappen i bunden, lukker det pågældende program. Det betyder, at oplevelsen med iPhonen er, at den er meget hurtigere, at navigere rundt i, og i daglig brug betyder det en del.
TouchFLO skulle være HTC’s svar på et let system rundt i menuerne, og det er det til dels også, men det er stadigvæk en overbygning på et system, der skal betjenes med en stylus. Det er derfor i mine øjne væsentligt lettere at navigere rundt i iPhonen end det er på Touch Diamond, TouchFLO eller ej.
Appels styresystem er TouchFLO med underliggende Windows styresystem overlegen i hastighed og brugervenlighed, hvilket giver endnu et point til iPhonen.
Touch Diamond – 3G iPhone 3-4.
Mens vi er ved software, skal vi også vende dette. Det er lidt sværere at give en samlet karakter for dette, så det vil jeg undlade, ligesom jeg heller ikke kan gennemgå alle programmer. Jeg piller de vigtigste ud, og så kan du som læser selv vægte hvad du måtte have behov for.
I den nye iPhone er der med software 2.0 blevet åbnet op for, at man kan købe ekstra programmer, som Apple ikke selv har udviklet. Dermed har Apple for alvor fjernet et af de store kritiske punkter, om end det tog et helt år, før de kom så vidt. Med ”App store” kan man købe en bunke nye stykker software til sin iPhone. Dette kan forgå direkte på iPhonen eller over iTunes, som man efterfølgende synkroniserer med telefonen. Det er et kæmpe skridt fremad, og der er på ca. 3 uger kommet en enorm mængde programmer op, både gratis og købe programmer.
 |
AppStore hvor man på iPhonen kan hente spil og programmer
|
Der er allerede mere end 1.000 forskellige at vælge imellem. Går man lidt ind til benet, vil man dog finde ud af, at en ganske stor del er ret ligegyldige programmer, som man mere eller mindre ikke kan bruge til ret meget. Min påstand er, at det er under 10%, der er virkelig gode og fornuftige programmer. Desuden er der det lille ”aber dabei”, at alle programmer skal godkendes af Apple. Nogen vil kalde det censur, men så vidt vil jeg nu ikke gå. Her kan HTC med deres Windows platform godt smile lidt endnu. Til Windows findes der så enormt mange ting, at det varer lidt før Appel når derop ( i hvert tilfælde hvis vi taler seriøse og ordentlige programmer, der ikke bare er pjat). I øjeblikket er der over 2600 stykker software, der kan købes og passer til Touch Diamond, heraf mange virkelig gode programmer, så på 3 parts software trækker HTC Touch Diamond det længste strå.
Er man til spil har iPhonen de bedste data til at kunne levere en god spille oplevelse, via den store skærm og dens kraftige 3D grafik Chip. Men man har kun 1 knap på forsiden af iPhonen, og dermed er man nødt til enten at benytte det indbyggede accelratometer eller lave skærmen mindre, så man kan lave et virtuelt joypad. Touch Diamond er ikke så grafisk stærk, men betjeningen er alt andet lige meget bedre, da man har både 4 funktions knapper samt et rigtig fysisk joypad at styre med. Derfor er det svært at udråbe en vinder, da det må komme meget an på, hvad det lige er man skal spille.
 |
Mailindstillinger på iPhone - bemærk Microsoft Exchange
|
HTC Diamond er også bedst dækket ind med muligheder for at bruge Word og Excel dokumenter. IPhonen kan godt nok vise disse, men du kan ikke selv rette eller oprette nye, hvorimod dette ikke blot er muligt, men også kører perfekt på Touch Diamond. Om der kommer en mulighed for at tilkøbe dette til iPhonen senere hen vides ikke.
En ny og forbedret ting på den nye iPhone 3G er, at der nu er understøttelse af Push email med MS Exchange support, en ting rigtig mange, specielt business brugere, har savnet i den gamle. Touch Diamond kan naturligvis også håndtere den slags.
Begge telefoner har naturligvis gode internet egenskaber. De understøtter begge visning af YouTube klip, som foregår let og uproblematisk. IPhonen har fået meget ros for deres Safari browser, og ros får den bestemt også med herfra. Touch Diamonds Opera browser minder på mange måder om det iPhonen kan, man kan forstørre sider, flytte rundt på det billede, man ser, med en finger på skærmen osv., men safari er og bliver bare nemmere i daglig brug (godt hjulpet af den større skærm). Lidt synd er det dog, at den ikke understøtter Flash og Java samt ikke har en download manager.
 |
 |
Youtube-menuerne ligner hinanden |
Youtube-klip afspilles |
At trykke bogstaver og for den sags skyld tal ind, slår vi sammen i dette kapitel (hvad enten det er mail eller sms). Begge telefoner bruger deres trykfølsomme skærm til at modtage info om, hvad man vil skrive, og begge har en mere eller mindre intelligent ordbog til at hjælpe. På iPhonen er der kun én mulighed, nemlig det virtuelle QWERTY tastatur. Man trykker eller faktisk kun rører det bogstav, man vil skrive, og straks bliver det forstørret op og kommer op i skrivefeltet. Den indbyggede ordbog hjælper med at øge skrive hastigheden betragteligt, også selv om Æ,Ø,Å ligger gemt som sekunder valg under A og O, så hjælper ordbogen så meget, at det er sjældent man skal ind og hente et bogstav frem. Skriver man fx ordet ”kore”, ved ordbogen at man mener ”køre” og så fremdeles. Når man har lært at stole på systemet, kan man med lidt træning opnå, hvad jeg vil kalde en god skrive hastighed. På Touch Diamond har man ikke mindre end 4 muligheder. Der er almindelig T9 med et numerisk tastatur, der dog er virtuelt.
 |
 |
Telefonerne ved SMS-skrivning
|
Det almindelig nummeriske, virtuelle tastatur
|
Derefter er der et semi QWERTY tastatur, hvor man har ca. det halve antal knapper som på et fuldt QWERTY tastatur, og hver knap har 2 bogstaver. Endelig er der det fulde QWERTY tastatur. Her er hver enkelt knap ikke særlig stor, og har ikke samme forstørrelses effekt af det bogstav, man trykker på som iPhonen. Sluttelig er der håndskrift genkending. Jeg kender ikke mange, der benytter dette til daglig, da det kræver dels en pæn håndskrift, men også at man skriver bogstaverne på samme måde gang efter gang. Men muligheden forligger da, og her bruger man naturligvis den medfølgende stylus. Jeg synes, efter at have brugt begge telefoner sideløbende, at det system iPhonen har, er at fortrække. Dette skyldes først og fremmest den lette berøring på skærmen, men også skærmens størrelse er med til at gøre det til min fortrukne.
 |
 |
Diamonds QWERTY-tastatur |
En SMS-samtale på iPhone - ligner en chat
|
Men der er et par alvorlige problemer hist og pist med besked delen på iPhonen. For det første er det ikke muligt, hvis man har modtaget fx en sjov sms, at sende den videre til andre personer. MMS er heller ikke til stede. Desuden er det ikke muligt at benytte det virtuelle QWERTY tastatur i vandret mode, altså når skærmen er bred. Alle disse ting kan HTC Touch Diamond, hvilket bestemt ikke er uden betydning.
Vi skal vide med det jeg har bedømt.
GPS har begge telefoner også, og endda med A-GPS. Men inden man bliver alt for begejstret, hører det med til historien, at ingen af de to telefoner har ordentligt kort materiale med fra start. De bruger begge Google Maps, der måske nok er ganske fint til at finde en given position, men bestemt er ret uanvendeligt til at køre efter i fx en bil. Der har været forlydener om, at TomTom skulle levere et rigtigt kort materiale til iPhonen, men dette er endnu ikke kommet og er under alle omstændigheder noget, der skal tilkøbes. Til Touch Diamond kan man der imod godt tilkøbe et kort materiale, der koster ca. 1000 kr. og dertil skal man bruge en auto lader samt en holder. For at sætte det lidt i perspektiv kan man for ca. 1500 kr. få ganske udmærkede ”kun” GPS løsninger, man kan sætte op i sin bil, så den helt store fidus har jeg svært ved at se ved det.
Desuden er der også en lille mærkværdighed ved dem begge. De er som sagt ikke velegnede til at navigere efter i en bil. Derfor ville det være indlysende, når man beder om at lave en rute mellem to punkter at kunne vælge ”lav ruten til fods” !!! Det kan man imidlertid ikke. Begge vælger en rute, der er beregnet til at man kører – lidt dumt set i lystet af deres evner i en bil.
 |
GPS har begge - men der mangler godt materiale
|
Iphonen må dog, når og såfremt der kommer et kort materiale, nok være den bedste af de to på grund af den noget større skærm, mens man til Touch Diamond kan købe dette nu.
Dermed vinder Touch Diamonden en meget smal sejr, og kun indtil et evt. kort materiale til iPhonen bliver frigivet.
Touch Diamond – 3G iPhone 4-4.
De to telefoner, der faktisk bedre kan beskrives som små multimedia computere, bruger naturligvis en del strøm. Begge vil kunne drænes meget hurtigt ved fx streamning af tv, eller GPS brug. Men det, vi skal se på, er nok mere, hvordan de performer i dagligdagen. IPhonen har det tidligere omtalte handicap, at Apple ikke vurderer, at forbrugeren har behov for at have adgang til batteriet. Dermed kan du ikke selv skifte batteri, og altså ikke have et reserve med under vejs, eller blot købe et nyt om et år når det gamle er ved at være lidt træt. Til gengæld er kapaciteten oppe på 1500 mAh, hvilket er ganske fornuftigt. På Touch Diamond kan du skifte batteri alt det du vil, og det er måske meget godt, i og med at kapaciteten på det medfølgende batteri kun er på 900 mAh. Et så lille batteri er faktisk en ommer, og HTC har da også erkendt problemet ved at sende et 1350 mAh ekstra batteri på gaden. Ud over at dette koster op til ca. 500 kr., bliver telefonen også 4-5 mm tykkere.
Hermed er Apples løsning om end man ikke selv kan skifte batteri alt andet lige bedre, da man har ca. 70% mere kapacitet fra start.
Touch Diamond – 3G iPhone 4-5.
Afslutningsvis skal vi også lige have prisen med. For HTC Touch Diamond er det så let. Den kan blive din for ca. 3600-3700,- kr. uden abonnement. For iPhonen er det noget mere kompliceret. 3G iPhonen kan pt. kun købes igennem Telia og det med et abonnement. Skal man have den låst op, så den kan bruges med andre udbyderes simkort skal man lægge 500 kr. ekstra på bordet. 3G iPhone 8 GB koster 1.099,- + 6 måneders abonnement a 599 kr. i alt 4.693. Med en oplåsning er vi oppe på 5.193 kr. Men der er et stort MEN! Mange medier har haft travlt med at skyde på Telia og dette iON abonnement som iPhonen sælges med. 599,- pr måned er bestemt en del penge, men ser man, hvad dette abonnement indeholder, og hvad tilsvarende koster ”i løs vægt” andre steder, er det faktisk ikke så dårligt. Man får 300 MB data, hvilket koster 1 kr. eller mere pr MB. Man får 300 minutters taletid til andre mobiltelefoner, hvilket svarer til ca. 180 kr. ved de billigste andre udbydere. Sluttelig får man fri sms/MMS (selv om iPhonen ikke understøtter MMS) og man får fri tale til fastnet telefoner. Alt sammen til 599,-
Kan man bruge det abonnement iPhonen sælges med, og man har et så stort forbrug, ja, så er iPhonen faktisk lidt af et røverkøb. Køber man den og låser den op for at bruge et andet teleselskab net (fx fordi de har en bedre 3G dækning) ja, så er og bliver 3G iPhonen et noget dyrt bekendtskab.
Touch Diamond sælges naturligvis også med abonnement og kan der ved også fås for ca.1000 kr. eller derunder.
Samlet set er og bliver Touch Diamond billigst, og valgmuligheden, om man vil have den med eller uden et abonnement i halen, tæller også til det positive.
Touch Diamond – 3G iPhone 5-5.
Konklusion:
Som det fremgår tydeligt, har begge telefoner deres stærke sider men også flere svage sider. IPhonen er større og dyrere men har et hurtigere og lettere styresystem at navigere rundt i. Touch Diamond har bedre hardware på papiret med et bedre kamera, Bluetooth, FM radio osv. men et temmeligt ringe lille batteri.
Grundlæggende mener jeg, at begge telefoner er på ca. samme niveau. De er begge i ”high-end” klassen af telefoner, og bestemt med masser af muligheder. Hvad der passer bedst til dig, må alene lægges til grund for hvilke behov du har. Personligt ville jeg nuppe en iPhone, fordi jeg værdsætter den store skærm og menu systemet, men jeg kan sagtens følge dem, der hellere vil have en Touch Diamond, da den bestemt har en række fordele i forhold til 3G iPhonen.
Et er dog sikkert, køber du en af de to telefoner, vil du bestemt få en telefon med et hav af muligheder, ud over blot at ringe og smse.
Det anbefales i øvrigt at læse de to ”solo” test af Diamon og iPhone (1st gen.)
https://www.mobiltest-danmark.dk/index.php?id=articles&article=244
https://www.mobiltest-danmark.dk/index.php?id=articles&article=157
Hvor enig er du i skribentens anmeldelse?
- Currently 3.67/5
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
45 stemmer
[se fordeling]

Som en ny service kan vi tilbyde vores læsere, der har en Twitter konto, at få et ”tweet” når vi lægger en ny test op. Blot tilføj os til din konto. Vi hedder @mobiltestdk.