Samsung SGH-I900 Omnia test
Så landede Samsungs bud på en super duper PDA telefon som det første sted i Danmark på mit skrivebord. Denne telefon er den sidste af de 3 virkelig spændende PDA telefoner (uden ekstra tastatur), som vi har fået her i Danmark. Først kom Touch Diamond, så 3G iPhonen, og nu vil den næststørste mobilproducent Samsung også lege med, med deres funktionsspækkede Omnia, som er lige på trapperne. Der skal dog ikke herske nogen tvivl om, at Omnia , Diamond og flere andre har den første iPhone at takke for den store fornyede interesse omkring PDA telefoner med en stor trykfølsom skærm. Om Samsung med deres knowhow og størrelse kan hamle op med den smækre HTC Touch Diamond og ikke mindst 3G iPhonen, ja det er noget af det, vi skal have afdækket i denne første danske test af Samsungs nye flagskib af en telefon.
 |
 |
Omnia ved siden af tændstikæsken |
Omnia ved siden af Nokia 6300
|
Samsung lægger ikke fingrene imellem selv. På emballagen, som vi starter med, står med en vis arrogance ” A truly all-in-one phone Samsung Omnia”. Så ingen skal være i tvivl om, at Samsung i det mindste selv mener, at dette produkt er ganske fantastisk. Emballagen er i øvrigt ganske nydelig. Under et tyndt lag pap har vi en lækker kraftig papkasse, der, når den skilles ad på midten, præsenterer Omniaen i et plastik display. Under denne har vi en opdelt æske, der indeholder batteri, lader, synk kabel, et head- set af en god kvalitet og en stylus. Stylusen er jeg ikke særlig begejstret for. Det er samme system, som vi så med LG KU990, hvor man har en ekstern stylus, der kan gøres fast i en nøglering eller andet, men blot ikke kan stikkes ind og opbevares i selve telefonen, og det er altså ret upraktisk.
 |
 |
Ganske udmærket headset |
Tåbelig stylus, der heldgvis kan undværes
|
Bortset fra dette er tilbehøret, som man bør forvente. Dog havde en screen beskytter været rar at få med fra start. Emballagen er også godkendt som værende tilpas inspirerende at åbne og pakke ud.
Selve Omniaen er bestemt en lækker sag at få i hånden. Det første man bemærker, er ganske naturligt den store skærm. Omnia virker desuden ganske velbygget og solid, omend det metal, der er brugt, begrænser sig til den krom kant, der omgiver glasset på fronten. Jeg kunne ikke med lette vrid få knirke eller knage lyde frem, hvilket telefoner med stor bagklap, som denne Omnia har, ofte lider lidt under. Designet er nydeligt og ganske konservativt, men ok, skal man lave en PDA telefon, er grænserne jo ret meget lagt på forhånd.
 |
Tænd/sluk-knappen og reset-hullet
|
Som tidligere nævnt er der 2 nære konkurrenter til en telefon som Omnia, og dem vil jeg naturligvis referere en del til i denne test. Omnia er en smule mindre end iPhonen men noget større end Touch Diamond. Den lægger sig altså fint i midten.
Målene på Omnia er: 112 x 56.9 x 12.5 mm og den vejer 122 gram
3G iPhonen måler: 115.5 x 62.1 x 12.3 mm og den vejer 133 gram
Touch Diamond måler: 102 x 51 x 11.5 mm og her er vægten 110 gram
 |
Iphone 3G, Omnia og Touch Diamond
|
Så vidt så godt. Lad os tage en hurtig omgang omkring telefonen for at få placeret de forskellige ting. Vi starter på forsiden. Her er som tidligere nævnt en flot krom kant omkring hele fronten. Den er smukt buet fra forsiden ned til siderne. I midten har vi den 3,2” store skærm, der fylder hovedparten af fronten. Helt i toppen har vi højtaleren der både leverer lyd under samtaler, men også bruges til ringetoner mv. Til højre for finder vi et kamera til video samtaler. Under skærmen finder vi 2 knapper (løft og læg rør på) samt en ”finger mus” knap.
Videre om på venstre side har vi øverst en forholdsvis stor hægte til at sætte fx en strop eller keyhanger i telefonen. I bunden finder vi en klap, der skjuler Samsungs multi stik, der fungerer som ladestik, synk. stik og naturligvis til headsettet. På højre side er der øverst en genvej til hoved menuen. Helt nede i bunden finder vi, lidt utraditionelt, volumen/zoom knappen og kamera udløser knappen.
 |
De tre modeller fra bagsiden
|
I bunden har vi kun et lille hul til mikrofonen, mens vi i toppen finder en lille tænd/sluk knap samt et lille hul til reset/genstart af telefonen (det er jo en windows telefon vi her har med at gøre J ).
På bagsiden har vi et stort dæksel, der dækker det hele. Den er i plast, men er lavet så det ligner børstet sort metal. Det er det ikke, så ridser må nok desværre påregnes med tiden. Helt i toppen har vi et kamera på 5 Mpixel samt en lille lysdiode. Ganske nydeligt, men jeg ville nu gerne have haft en rigtig xenon flash. Mens vi er her omme, tager vi lige dækslet af, hvilket er ganske let og lige til. Under dette finder vi en lille detalje, som giver Omnia en fordel i forhold til iPhonen og Diamond. Ud over den indbyggede hukommelse har Omnia nemlig en slot til MicroSD kort (og det vel at mærke med understøttelse af kort op til 8 GB). At den sidder placeret bag bagdækslet, er normalt ikke noget, jeg er tilhænger af, men med Omnia, der i forvejen har masser af intern hukommelse, synes jeg det er til at leve med.
 |
 |
12,5 mm er en fin tykkelse
|
Tykkelsen på de tre modeller
|
Vi lukker igen og går tilbage til forsiden.
Skærmen på Samsung Omnia er et eller andet sted det, det hele handler om. Den er stor, og det er en trykfølsom skærm, således man kan navigere rundt med lette tryk/bevægelser. Selve skærmen er 3,2” stor. Det svarer til 70 x 42 mm, hvilket giver et skærm-areal på 29,4 cm2. IPhonen har til sammenligning 37,5 cm2 mens den 2,8” store skærm på Touch Diamond kun har 23,5 cm2. Dermed lægger Omnia sig igen lige i midten med 8 cm2 op til iPhones 3,5” store skærm med 6 cm2 mere end Diamonden.
Opløsningen på Omnia er ret tæt på det, vi finder på iPhonen, men langt fra så god som på Diamonden (pixle pr cm2). Den har 240 x 400, hvilket er en noget ”skæv” opløsning, hvis man skal hente 3 parts programmer ned, men billedet er ikke på nogen måde det, jeg vil kalde grumset eller uskarpt. Desuden er der masser af lys i skærmen, hvilket gør, at jeg ikke har problemer med at bruge den også udendørs med masser af lys. (direkte sollys er der ingen telefoner, der er rigtig glade for)
Vigtigst af alt er dog det touch, som skærmen skal bruge, for at man kan navigere rundt. Der findes mange forskellige typer trykfølsomme skærme og måder, man bruger dem på. Det bedste jeg til dato har prøvet, er det, iPhonen har. Her skal man ikke trykke, men blot berøre, og det er altså rigtig lækkert. Samsung Omnia er den telefon, jeg har prøvet, der kommer tættest på det, som iPhonen tilbyder. Omnia er derfor væsentligt bedre som trykfølsom skærm end den, Touch Diamond har. Begge har dog den fordel, at såfremt man ønsker det, kan man lave input med andet end en finger, fx en stylus, hvilket ikke er muligt på iPhonen.
 |
 |
Knapstørrelsen
|
5 Mpx med autofokus - en god kameratelefon
|
Alt i alt er jeg rigtig godt tilfreds med denne skærm, som Samsung Omnia er udstyret med.
Under skærmen har vi 2 knapper plus en ”fingermus”. De to knapper er der ikke så meget at sige til, de bruges til at starte og afslutte en samtale, samt en genvejs knap til forside menuen. Fingermusen er der imod noget smartere. Jeg har før prøvet dette system, eller noget der ligner, på Samsung i780. Der var jeg mindre begejstret for det. På denne Omnia synes jeg, det fungerer bedre. Man har 2 muligheder, der begge kan justeres efter behov. Den ene måde denne ”fingermus” kan bruges på, er lidt ala det, vi kender fra en bærbar computer. Der er en lille musepil, man flytter rundt med ved at bevæge fingeren hen over den lille sorte firkant. Den anden er mere simpel. Her fører man fingeren hen over knappen, og alt efter hvilken retning man gør det fra, svarer det til et tryk på en almindelig joypad. Ved begge metoder får man bekræftelse ved at trykke den sorte knap ned. Efter at have brugt begge metoder et stykke tid, må jeg indrømme, at for mig er den første langt at fortrække.
 |
 |
QWERTY i bredt layout
|
Semi-QWERTY |
Nu har Omnia jo ikke et fysisk tastatur, men et virtuelt. Der er der flere muligheder for at vælge et knap layout. Dels er der QWERTY muligheden. Her er knapperne måske ikke enormt store, men de er bestemt større og noget bedre end dem, vi finder på Touch Diamond. Desuden kan man bruge dette QWERTY tastatur i både vandret og lodret skærmbillede. I vandret ”mode” er knapperne 6x6mm, mens de i lodret er 4x9 mm. Desværre er der ikke den forstørrelses effekt, når man trykker på en knap i dette tastatur, som iPhonen har, men til gengæld kan man få enten en lille pip lyd, eller et ryst med vibratoren, for at vise at skærmen har modtaget et input. Man har desuden mulighed for et knap layout, som på en almindelig telefon ,og så er knapperne helt oppe på 13 x6 mm. Der er også et ”semi” Qwerty tastatur, der lægger sig imellem de to. Dette er alt sammen Samsungs layout og bestemt det, man bør bruge. Men i windows findes der også et QWERTY tastatur, men her er knapperne så små, så de er umulige at ramme med andet end en stylus, og selv det er relativt svært. Endelig har Omnia som alle andre Windows telefoner skrift-genkending. Der er naturligvis både tekstforslag af ord og T9 ordbog. Med alt dette, og med de muligheder for tekst input, må Omnia siges at lægge sig højt i den gode bog over let betjening. Sammenlagt vurderer jeg den til at være bedre end både Touch Diamond og iPhonen.
 |
 |
Telefonlayout |
"Valg af skrift"-layout
|
Med dette skal vi vende blikket mod det, der findes inde i telefonen, og se om det, Samsung proklamerer så flot på æsken, har hold i virkeligheden. Vi starter med netdelen. Her er der i hvert tilfælde ikke rigtigt noget at sætte en finger på. Omnia har 4 GSM bånd med understøttelse af EDGE samt 3G net med den super hurtigste HSDPA netdel (hastigheder på op til 7,2 mbit). W-lan og Wi-Fi er der naturligvis også, og her er der tale om de 2 standarder, der hedder 802.11b/g. Med andre ord, her er alle muligheder for at kommunikere med omverdenen.
Skal man synkronisere eller overflytte data, er der usb 2.0 hastighed igennem Samsungs eget multi stik, og skal det være trådløst, er der bluetooth 2.0 med understøttelse af stereo profil. Ganske som det bør være.
 |
I forhold til de to nærliggende konkurrenter, iPhonen og Touch Diamond, er der virkelig noget at komme efter på Samsung Omnia´s kamera del. Her er et virkeligt fint 5 Mpixel kamera med autofokus, der skyder mærkbart bedre fotos end, de to andre. Faktisk kan man godt være lidt fræk og sige, at Samsung Omnia er den første windows telefon med et rigtig godt kamera. Telefonen holdes i vandret, når man skal skyde fotos. Man har som tidligere nævnt knapper på siden, således at de nu vender op ad til at styre zoom og naturligvis udløser knappen. Den store skærm er delt op med 5 knapper til de mest almindelige ting i hver side. Stadigvæk er der masser af plads til at få et rigtig godt indtryk af, hvad man tager billeder af. Der er ikke mindre end 14 forskellige faste indstillinger, man kan bruge, som fx portræt, night shot osv. og det kan bestemt godt betale sig at bruge disse. En sjov detalje er ”smile detection”, som, når det er sat til, betyder, at billedet ikke bliver taget før ”ofret” smiler til fotografen. Lidt en gimic, men meget sjovt alligevel. Menuerne i kameraet er nemme og overskuelige at finde rundt i, og de knapper, man trykker på, på den trykfølsomme skærm, er alle af en god størrelse, så de kan betjenes med en finger.
 |
 |
Kameramenuen
|
Kameraindstillingsmenu |
De fotos Omnia kan skyde, er efter min overbevisning i klasse med det som K850, N95 osv. kan levere. Dog må jeg sige, at det trækker ned, at der ikke er en linse beskyttelse, ikke er en rigtig Xenon flash, og billed-stabilisator savner jeg også. En ganske udmærket billed fremviser hører naturligvis også med til en moderne kamera telefon, og det har Omnia da også.
Video delen skyder i VGA kvalitet med 15 fps mens 30 fps kun kan skydes i QVGA. Dette må jeg sige kunne være bedre.
I alt er det dog et endda ganske positivt indtryk, Omnia efterlader på dette område.
Men Omnia kan meget mere. Telefonen er, hvad jeg vil kalde en rigtig fuldfed media maskine. Den afspiller naturligvis musik, og her har Samsung lavet det, de kalder en ”Touch Player”. Mere fancy end en rimelig Mp3 afspiller er der dog ikke tale om, og der er langt fra det ”eye candy”, man finder i iPhonen og Diamond. Men når alt kommer til alt, så er det jo musikken og de funktioner, der findes, det handler om. I denne ”Touch player” er der, hvad man forventer. Der er forskellige sorterings muligheder og naturligvis egne spille lister. Men i forhold til det vi finder i fx iPhonen eller Sony Ericssons walkman telefoner, er denne ”Touch Player” en smule funktions fattig. Der er ikke de samme fine muligheder, vi kender fra andre telefoner til at personliggøre musikken; der er ikke ting som Track ID, og nok har man mulighed for at få lyden over i egne høretelefoner via den ene del af det medleverede headset, men et 3,5 mm jackstik direkte ned i telefonen havde været at foretrække. På den positive side skal nævnes, at det medleverede headset bestemt er i den gode ende af skalaen. Der er masser plads til musikken og en ganske fin FM radio med RDS, noget man må undvære iPhonen.
 |
Samsungs Touch Player
|
Musikdelen er med andre ord ikke dårlig, men går man meget op i musik, vil det logiske valg nok ikke være lige netop en Samsung Omnia.
Men Onmia er faktisk også fra start født til at have en rigtig god media afspiller, der understøttes af Divx filer, hvilket de brugere, der kan lide at se en film undervejs, bestemt vil værdsætte. Der også TV out, så anskaffer man sig det rigtige kabel, der er ekstra tilbehør, ja så kan man se video fra Omnia på et TV.
Styresystemet i Samsung Omnia er grundlæggende det samme som på Touch Diamond, nemlig Microsoft Windows Mobile 6.1 Professional. Men begge firmaer har valgt at lægge deres eget interface oven på dette system, så oplevelsen af Touch Diamond og Omnia er ret forskellig. Hvor HTC har satset på at lave et system, der er meget grafisk flot og fungerer med forskellige fingerbevægelser på skærmen, har Samsung valgt at lave et system, der først og fremmest skal overflødiggøre brugen af stylus, når man bruger Omniaen. Personligt kan jeg da godt savne det flotte TouchFLO 3D som HTC har, men når prisen er, at det bruger store mængder system resourser, og der ofte er kort vej ind til Windows menuen, hvor en stylus er nødvendig, vil jeg noget hellere bruge det system, Samsung har udviklet.
 |
 |
Home screen |
Home screen med andet layout
|
Samsung har gået 3 veje med dette system på Omniaen. Først har det lavet en aktiv homescreen eller standby skærm om man vil. Den er lavet med det, man kalder ”widgets” som kan sættes op efter lyst. Man kender det fx fra pc systemet Vista, hvor man kan få små programmer kørende i højre side. Samsung har på Omnia 15 små programmer eller genveje, som man med en finger let kan flytte fra venstre side ud på skærmen. Her finder vi forskellige måder at vise et ur på, netvæks oversigt, lyd oversigt, musik afspiller osv. Man trækker og placerer blot det, man vil have fremme, og gider man det ikke mere, trækkes det blot tilbage til den lodrette bjælke, som i øvrigt kan minimeres, hvis man ikke lige skal bruge det. Jeg synes det er ganske genialt. Det sløver ikke telefonen på nogen måde, og det med at personliggøre telefonen er noget de fleste godt kan lide at kunne. I øvrigt kan Omnia ændre sine menu farver og stil helt, som man ønsker og ikke blot i de sædvanlige 2-3 forskellige lay out, Windows kommer med.
 |
 |
Programmenuen lavet af Samsung
|
Hovedmenuen med de store ikoner
|
Det næste Samsung har lavet er en stor ikon menu ala det, vi kender fra almindelige telefoner. På Omniaen er der 12 store ikoner, der alle er meget lette at ramme. Herfra kommer man så ud til de forskellige undermenuer. Stadigvæk er der lagt vægt på, at man skal kunne bruge fingrene, så går man fx til programmer, kommer man ikke ind i Windows menu, men bliver i Samsungs eget system. Her er alle programmer listet op med 6 stykker på skærmen ad gangen, så der er masser af plads til at vælge det rigtige. Skulle jeg beklage mig over noget, er det Samsungs ringe måde at finger scrolle op og ned i en sådan række (ved blot at køre fingeren op og ned) eller også foreligger muligheden slet ikke, og man har i stedet for en meget lille scroll-bar i højre side, der er mindre finger-venlig. Desuden er de ikoner, der er animeret, ikke just flotte, men meget simple, men man er dog på ingen måde i tvivl om, hvad symbolet står for.
 |
 |
Settings-menu 1
|
Settings-menu 2
|
En sidste ting som Samsung har gjort med denne telefon er, at når man før eller siden kommer ind i det underliggende Windows styre-system, er bogstaver og ikoner så store, så man faktisk godt kan ramme dem med en finger. Naturligvis er det stadigvæk noget mindre end de menuer, Samsung selv har lavet, men det fungerer, så jeg kan leve med det. En hjælp, når man bevæger sig ind i Windows menu-systemet, er finger musen også, og i den tid jeg har testet Omnia, har jeg ikke en eneste gang brugt den medleverede stylus. (heldigvis da).
Samlet set synes jeg Omnia fungerer rigtig fint i styre-systemet, ja faktisk er det nok det produkt med Windows styresystem, jeg bedst har kunnet lide indtil videre, og selv om grafikken ikke matcher TouchFLO, som man finder på fx Touch Diamond, ja så er det i mine øjne dette system langt overlegen. Og så er jeg vild med auto rotation, ligegyldig i hvilken menu man befinder sig, der i øvrigt kan tilpasses efter hvor følsom, man ønsker den skal være – Nice.
 |
Store Windows-menuer, når de dukker frem
|
En af de helt store grunde til at netop Omina fungerer så godt i softwaren er, ud over at der ikke bruges en masse kræfter på, at det skal se lækkert ud, ja så er den også bare kraftigere udrustet med en hurtigere CPU end netop Touch Diamond. Hvor Diamond må nøjes med 528 Mhz Cpu har Omnia en 624 Mhz Marvell PXA312 CPU, og den er altså rigtig hurtig. Da Begge har 256 Mb rom, ja så er Omniaen bare hurtigere og bedre til at afvikle og starte programmer end Touch Diamonden er.
Ikke nok med at Omnia sætter Touch Diamond til vægs med en hurtigere CPU, men den har også mindst dobbelt så meget internhukommelse, og kan fås med helt op til 16 GB hukommelse og så er det 4 gange mere end Touch Diamond og på højde med iPhonen. Som ekstranummer trækker Omnia så lige muligheden for at sætte et MicroSD kort i, der gør det let at flytte større filer fra fx en telefon til en anden, op af hatten. Det kan hverken iPhonen eller Touch Diamond.
Det skal naturligvis også nævnes, at Omnia kommer med en meget stor program pakke, der spænder lige fra den gode Opera Browser til Pocket Office med fuld mulighed for at skrive, læse og redigere Words, Excel, Powerpoint dokumenter og naturligvis læse PDF filer.
 |
 |
Opera webbrowser |
Opera webbrowser i bredt format |
Samsung har også indbygget GPS og naturligvis med understøttelse af A-GPS. Det har både iPhonen og Diamond også. Og alle køre de på Googel maps, så begejstringen for denne GPS er fra min side lidt lunken. Skal den bruges som rigtig GPS skal der tilkøbes et ordentligt kort materiale, der koster i omegnen af 1000 kr. Men når det er sagt, så vil Omnia bestemt være den bedste af de 3 til GPS. Grunden hertil er ret simpel. Til iPhonen kan man slet ikke få rigtigt kortmateriale, så man er nødt til at bruge Googel Maps, hvad enten man kan lide det eller ej (og det dur ikke til rigtig bil navigation) og Diamonden, der naturligvis kan bruge ekstra kort materiale som Omniaen, har det store minus, at dens skærm er ca. 30% mindre end Omniaens, hvilket bestemt ikke er ligegyldigt, når den placeres i forruden.
 |
Tema-ændringer
|
Men som så ofte før, når talen falder på GPS, vil jeg konkludere, at nok kan det bruges til at finde ud af hvor man er og til nøds bruges på gå-ben, men at sammenligne det med hvad man kan få af ”rigtig” GPS enheder til 1000-1500 kr., er en sammenligning, telefonerne indtil videre taber.
Sluttelig skal vi også have omtalt batteriet. Her kan Omnia ikke sætte iPhonen til vægs, men det kan den bestemt med Touch Diamond. Omnia har et fornuftigt stort batteri på 1440 mAh, der giver den power til flere dages brug, selv om du bruger din telefon meget, og nogle vil sikkert kunne trække både 5 eller 6 dage ud af den. Med 60% mere kapacitet er der alt det power, som Diamond mangler på det område.
I alt 92%
Gode ting:
Lækker bygget PDA telefon, i en rimelig størrelse.
Fin 3,2” skærm, der dog har en lidt skæv opløsning.
Rigtig godt 5 Mpixel kamera.
Alt i forbindelser, 3G og W-lan
Godt bygget overdel på Windows platformen.
GPS og A-GPS
Fint stort batteri.
God stor program pakke
Stor intern hukommelse, med mulighed for hukommelse kort
Mindre gode ting:
Lidt tåbelig stylus.
Xenon flash på kamera delen savner jeg lidt.
Konklusion:
Som det vel fremgår meget tydeligt af denne test, er jeg voldsomt begejstret for denne Samsung Omnia. Her er uden tvivl tale om den bedste Windows PDA telefon, jeg til dato har testet. Nok kan man finde små ting hist og pist, men det er virkelig småting, og sammenholdt med, at det er en telefon, der er utrolig komplet, er det noget som vægter meget lidt. Jeg har sjældent set en mere komplet telefon, den har alt og kan alt. Telefoner som iPhonen og Diamond er også gode og har bestemt stærke sider hver især, som det fremgår af den store sammenligningstest, du kan læse her, men samtidig har de begge store huller, der samlet set gør, at Omnia rejser sig over dem begge.
Om man er til PDA telefoner eller ej, er naturligvis en smags sag, men er du til dem, så start med at se på Omnia, når den kommer til landet om ganske få uger.
Teksten på kassen er bestemt korrekt- A truly all-in-one phone.
Note: Den testede telefon er en UK model, der har engelsk menu, men dog med fuld dansk ordbog, ord-forslag og tastatur.
Hvor enig er du i skribentens anmeldelse?
- Currently 4.34/5
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
161 stemmer
[se fordeling]

Som en ny service kan vi tilbyde vores læsere, der har en Twitter konto, at få et ”tweet” når vi lægger en ny test op. Blot tilføj os til din konto. Vi hedder @mobiltestdk.