Blackberry 9000 Bold test
Mange ting er anderledes ovre i det store USA. Det ved vi vidst alle sammen, og det gælder også for de mobiltelefoner, de bruger. Motorola har længe været flagskibet for amerikansk designede og producerede telefoner, men nu er Apple kommet ind og tager bestemt markeds andel. Et andet mærke, der dog er produceret i Canada og er gået noget mere uset hen over hovedet på os danskere, er RIM’s Blackberry serie. I USA er disse telefoner særdeles populære. Vel har TDC forsøgt sig med at sælge nogle modeller til erhvervs kunder, men en slags succes kan man næppe sige der har været tale om. Telefonerne har med vores øjne længe været uinteressante pga. relativ høj pris og med ret tarvelige funktioner i forhold til det, vi ellers kan købe fra Nokia, Sony Ericsson og hvad de ellers alle hedder. Men nu har RIM (Researce In Motion) taget sig alvorligt sammen og præsteret en telefon, der bestemt er alt andet end uinteressant, nemlig deres helt nye 9000 Bold. Hermed er vi klar til den først danske test af denne high-end PDA telefon.
 |
 |
Bold ved siden af tændstikæsken
|
Bold er en smule mindre end iPhone
|
Vi starter som vanlig med emballagen. Dette er den første Blackberry, jeg har testet, og derfor var det bestemt med spænding, jeg modtog pakken fra England (det er en UK model,jeg har til test, mere om dette senere). Emballagen, denne Bold kommer i, er hvad jeg vil kalde en mellem klasse. Det yderste er pap, og inden i er det igen foldet pap, der holder delen på plads. Men omkring selve telefonen er der formstøbt skum, der yder ekstra beskyttelse og bestemt gør Bold noget mere eksklusiv at pakke ud. I salgspakken finder vi ud over telefonen batteri og lader. Denne lader skal have en adapter for at kunne bruges herhjemme, og rejser man til England eller USA, ja så er den jo også klar til dette. Så er der naturligt nok et synk kabel (mini usb stik), og et udmærket stereo headset er der også i æsken (in-ear udgave). Slutteligt et etui til at lægge Bold i. Dette er jeg dog ikke særlig imponeret over. Med andre ord, der er det, man forventer af en sådan telefon, men heller ikke mere.
Nå frem til sagens kærne, denne Bold, som er nyeste skud på stammen i Blackberry serien. Jeg på indrømme at efter at have testet mere end 160 telefoner, skal der noget til, for at jeg bliver imponeret, når jeg åbner en telefon æske. Men det formåede denne Bold. Den sorte flade, med krom på siderne og læder på bagsiden fik bestemt smilet frem på mine læber. Jeg synes den er rigtig flot designet for den type telefon. Skal man lave en telefon med fuldt QWERTY tastatur forneden, er der jo visse design detaljer, man ikke kan komme uden om, og sådan er det også med denne Bold. Men opgaven med design er efter min mening løst fuldt tilfredsstillende. Blackberry Bold er dog ikke en lille fiks telefon, så er det sagt.
 |
 |
Er Bold for stor, så vent evt. på Javelin
|
Toppen med mute-knappen |
Bold måler 114 x 66 x 14 mm og vejer 133 gram. Det er naturligvis større end en almindelig telefon, men det er noget mindre end fx Nokia E61i, der både er lidt større og 15 gram tungere.
Bygge kvaliteten på denne Blackberry er forbavsende god, på trods af hvad man ellers har hørt om nogle af de tidligere modeller. Den virker meget solid og knirke og knage lyd er der ikke nogen af overhovedet.
Men lad os lave en kort gennemgang af, hvor de forskellige ting på Bold befinder sig. På forsiden har vi en stor skærm, der er drejet om på vandret, hvilket er et must for denne type telefoner. Over den har vi en højtaler til brug under samtaler. Her er et lille metal net for at forhindre skidt og snavs at nå ind i højtaleren. Til højre for er der en kombineret LED status lampe og en lysmåler til at styre lys niveauet i taster og skærm. LED indikator kan dels blinke grønt når der er forbindelse (kan slås fra) og ellers lyser den rødt når der lades, og blinker rødt, når der er en besked eller et opkald i lydløs profil. Under skærmen har vi en trackball til at navigere med, 4 store funktions knapper og så det fulde QWERTY tastatur. Dette vender vi tilbage til senere.
 |
Den røde LED indikerer en besked
|
På venstre side har vi øverst den ene af de to stereo højtalere. Disse giver bestemt et rigtig godt indtryk og minder mest af alt om den kvalitet, vi finder på fx. Nokia N95. Omkring hele telefonen går et bredt krom bånd. I dette har vi på venstre side placeret øverst et 3,5 mm jackstik til headset eller høretelefoner, derunder et mini usb stik, der fungerer som lade og synk kabel (og ja, den lader også, når man synker med sin computer, noget andre producenter godt kunne lære lidt af). Dernæst en funktions knap man kan programmere efter behov, og så er der en fin klap, der skjuler microSD hukommelse kort. Bold understøtter iøvrigt op til 16 GB microSD kort. Allernederst har vi noget, der ligner en lille knap. Det er det imidlertid ikke. Der er på begge sider en sådan lille oval dims, og det de bruges til er, hvis man har en dock at sætte Bold i, så kan den lade igennem disse to små strøm udtag – smart.
 |
 |
Tykkelsen på 14 mm er acceptabel |
Højre side af Bold
|
På højre side har vi naturligvis den anden af de to stereo højtalere. Under den en rigtig stor og god volumen knap der er meget let at finde med en finger også under en samtale. Derunder en kamera udløser knap der er knap så let at trykke på, og som godt kunne være hævet en smule op. Nederst den anden af disse strøm-dimser.
I bunden har vi en stor åben knap til at åbne bagdækslet, samt en mikrofon og et hul til at fæstne en strop eller keyhanger, hvis man bruger den slags. I toppen er der endnu en højtaler samt en stor ”mute” knap, der også fungerer som låse knap.
På bagsiden finder vi én stor bagklap, der dækker hele bagsiden. Den er lavet i et materiale, der minder rigtig meget om læder, ja faktisk har jeg ikke rigtig kunnet afgøre, om det er imiteret læder eller rigtig læder, men lækkert er det, og mange gange mere praktisk end de telefoner, der har en blank sort flade, der bliver ridset med det samme, host iPhone, host Diamond. I midten foroven er der en metal firkant, der går gennem denne klap, og her finder vi et 2 Mpixel kamera med hjælpe lys.
 |
 |
Bold og iPhone set bagfra
|
Bagsiden med kamera
|
Tilbage til forsiden skal vi kigge nærmere på Bold`s skærm og på de input metoder, som den bruger. Vi starter med skærmen. Her er slet og ret tale om en super lækker skærm, og noget af det bedste, jeg kan erindre, jeg har set. Skærmen er 2,65” (56 x 38 mm). Skal det sammenlignes med noget der måske er mere kendt på vores breddegrader, er det en smule mindre end den skærm E61 havde (58 x 45 mm), men noget større end det den nye E71 har (48 x 36 mm), eller sagt på en anden måde, så har Bold 21,3 cm2 skærm, mens E61 har 26,1 cm2 og den nye E71 må nøjes med 17,3 cm2 skærm. Men på opløsningen kan Bold’s skærm sætte dem begge på plads med sin 480x320 pixel TFT skærm, det er faktisk lige nøjagtig dobbelt så meget, som man finder på en almindelig QVGA opløsning, og det kan bestemt ses. Farverne er der på papiret ikke så mange af, nemlig kun 65.000, hvilket undrer mig end del, så uden at kunne forklare hvorfor, så virker denne Bold enorm farverig. Der er virkelig smæk på farverne, og det er der altså også på lyset. Jeg har som tidligere nævnt ikke prøvet andre Blackberry telefoner, men denne her skulle være et kvantespring fremad for RIM i forhold til, hvad de tidligere har kunnet tilbyde. Jeg er meget positivt overrasket over denne skærm.
 |
 |
Kanonflot skærm
|
Standbyskærmen
|
Så skal vi til input metoderne, og i og med at Bold har et trackball system (en lille kugle man drejer på) var jeg ærligt talt noget skeptisk. Jeg har før prøvet en telefon, hvor jeg bestemt ikke var begejstret for trackball systemet. Men heldigvis blev min skepsis gjort til skamme, da denne, modsat det jeg tidligere ikke har kunnet forlige mig med, kun bruger trackballen til at hoppe fra ikon til ikon, og man har altså ikke en muse pil, man skal styre rundt på skærmen. Trackballen er oplyst og har en rug overflade, så den er let at rulle med. Man bekræfter ved at trykke ind på trackballen. Indrømmet, det tog en ½ times tid at vende sig til, men når man har gjort det, så er det rigtig godt at navigere med, og jeg tror faktisk det til tider er hurtigere end et almindeligt Joypad. Man kan naturligvis indstille, hvor følsom denne trackball skal være, og for mit vedkommende passer 80% fint, for ved højere % gik det simpelthen for stærkt.
 |
Tastaturet set fra siden
|
Omkring Trackballen har vi 4 funktions knapper i alt. Til venstre for har vi den uhyre vigtige menu knap, som man stort set bruger hele tiden, og så yderst det grønne telefon rør. Til højre for har vi retur knappen, der også ofte benyttes i Blackberrys styresystem. Yderst har vi det røde rør, der også fungerer som tænd/sluk knap.
Under dette har vi det fulde QWERTY tastatur med i alt 35 knapper. Nu skriver jeg fuldt QWERTY tastatur, men for os danskere skal det tages med et gran salt. De specielle danske bogstaver æ,ø og å findes der ikke en knap til. De ligger gemt under a og o knappen, som man trykker på og drejer trackballen for at få dem frem. Nu er det jo ikke kun Blackberry, der ikke har fuldt dansk QWERTY tastatur, men det er og bliver naturligvis at fortrække, at man har alle bogstaver liggende som en knap. Et plaster på såret er dog Blackberrys smarte autotekst. Her kan man tilføje forskellige ord, som den husker, og når man skriver dem, så skriver den det, man har valgt i stedet for. Fx har jeg lagt ”fa” ind som ”få”, og ”lober” ind som ”løber”- ganske smart. Jeg har lagt i alt ca. 15 ord ind, og det rækker faktisk forbløffende langt. Desuden er det rigtig smart til længere ord, så man sparer en masse input. Jeg har fx lagt ”cbw” ind som ”Christian B. Wiggers”, så på den måde kan jeg skrive mit fulde navn med kun 3 bogstaver – smart. Er der et specielt ord, der indeholder et af disse danske bogstaver, ja så er det faktisk ikke så slemt lige at holde ”a” eller ”o” knappen nede og dreje lidt på trackballen.
 |
 |
Tasterne set i forhold til en tændstik
|
Rigtig godt baggrundslys
|
Selve knapperne er også i den absolut bedre ende af skalaen for den slags. Dels er knapperne ”rimelig” store (7x6 mm). Men udformningen med et toppunkt på knappen som man let kan mærke, gør det noget nemmere at skrive med et sådan tastatur. Jeg kan desuden godt lide, at de numeriske knapper er markeret med en klar rød skrift, der nærmest springer i øjnene. Mange af disse tastaturer er ikke helt så tydelige på dette område. Der er desuden, som på alle de andre knapper, et ganske fint feed back, så man på ingen måde er i tvivl om, om man har trykket eller ej.
Min konklusion er, at kvaliteten på dette tastatur og trackball er ganske god. Jeg savner danske bogstaver på knappen, men kan godt leve med det system, der findes til at skrive disse med.
Med dette afslutter vi den udvendige gennemgang, og vi kaster os over alt det, Bold indeholder inde bag det mørke ydre.
 |
 |
Lommeregneren
|
Forbindelsesmenuen
|
At Bold for alvor kan blive interessant for også os danskere, selv om den ikke sælges officielt i Danmark pt., finder vi bevis for herinde. Vi starter med Net delen. Her er 4 GSM bånd med understøttelse af EDGE. Heller ikke noget nyt for Blackberry. Men så er der kommet 3G og det vel at mærke den hurtige HSDPA udgave, der i dette tilfælde understøtter hastigheder på op til 3,6 mbit. Der er også et Wi-Fi eller W-lan indbygget, og her er understøttelse af hele 3 sende metoder (802.11 a/b/g). Altså er Bold fuldt på højde med, hvad vi ellers kan finde i div. high-end telefoner herhjemme.
Så er der det at kommunikere med computer og andre telefoner. Der er naturligvis understøttelse af usb 2.0 via det miniusb stik, der sidder i siden. Men Blackberry har også bluetooth 2.0 med understøttelse af A2DP (trådløs stereo profil). Men her er faktisk et af de eneste alvorlige problemer, jeg er løbet ind i med denne Blackberry Bold. Jeg plejer at flytte mine kontakter fra en telefon til en anden via Bluetooth. Det forsøgte jeg også med denne Bold, men jeg kunne på ingen måde få det til at virke. Jeg prøvede endda både med flere Nokia telefoner, en Sony Ericsson og en Windows telefon, intet virkede. Så prøvede jeg at flytte filer over på den, og heller ikke det lykkedes, den kunne fint sende men på ingen måde modtage, ej heller selv om den var ”parret” med de andre telefoner. Om det er pga. en sikkerheds indstilling (Bold er fyldt med sikkerhed alle mulige steder), eller hvad der er galt, ved jeg ikke, men da jeg til sidst opgav, flyttede jeg kontakter over via Zyb og musik via usb 2.0
 |
 |
Høj sikkerhed - her ses firewallindstillingerne
|
Smart detalje med auto-tænd/sluk |
Jeg er derfor ikke tilfreds med denne Bluetooth del, der efter min mening bare skal virke og skal virke uden problemer med alle mulige andre bluetooth enheder (jeg agter dog at arbejde videre med en løsning på dette problem).
En anden ting der heller ikke rigtig imponer mig med denne Blackberry Bold er kamera delen. Jeg ved ikke, hvad det er med de amerikanere, men tilsyneladende vurderer og værdsætter de ikke kamera på samme måde som os Europæere. Apple har lige sendt sin nr. 2 iPhone på gaden. Stadigvæk med et ret middelmådigt kamera, i forhold til hvad Nokia og resten af producenterne kan finde ud af at lave. Et tilsvarende ringe 2 Mpixel kamera finder vi i denne Bold, og så er det da endda fremskridt i forhold til forgængeren, der blot havde 1,3 Mpixel. Skal jeg tage de positive briller på, så har Bold dog en lysdiode som hjælpe lys modsat iPhonen, og den kan også optage video. Kvaliteten af de fotos, den tager, er ok for et 2 Mpixel kamera uden autofokus, men altså pænt ringe i forhold til de kamera telefoner, vi ellers kan købe herhjemme.
 |
 |
Kemeradelen |
Kameraindstillinger
|
Video kan den også, men heller ikke her kan det imponere. Opløsning er max 480x320, der dog er bedre end QVGA, men stadigvæk er der langt op til VGA med 30 fps.
Alt i alt er det ikke denne del, som skal sælge Blackberry Bold.
Mere positive ting er der at finde i media afspillerne. Denne er delt op i en grafisk flot musik afspiller der understøtter MP3/WMA/AAC+ formater (plus en del mere). Telefonen har, som den kommer, 1 GB hukommelse, hvilket ikke er alverden, så et MicroSD kort er nok anbefalelses værdigt, hvis man vil høre musik. Lyden fra afspilleren er bestemt ganske hæderlig, og det både gennem de udvendige højtalere, men også gennem det medleverede headset, der spiller ganske fint. Har du et sæt rigtig gode høretelefoner, eller blot nogle der passer rigtit godt til dine ører, kan du uden videre sætte dem til Bold, da den har 3,5 mm jackstik. Bold har de mest almindelige funktioner og også ganske fine sorterings muligheder og naturligvis playlister. Jeg savner dog mulighed for at kunne justere musikken efter min egen smag, hvilket der ikke er mulighed for.
 |
 |
Mediaoversigten
|
Her er musikafspilleren i gang
|
En anden ting, jeg og sikkert også andre, vil savne, er radio, men som både på iPhonen og hos Motorolla, er FM radio ikke noget, man mener, vi har brug for.
Bold kan også afspille video filer, og her er man faktisk rigtig godt udrustet. Man har som tidligere nævnt en kanon flot skærm, man har gode udvendige højtaler sæt, dertil en media player, der fungerer med stort set alle formater inklusive Divx og endda Xivd, og du har en rigtig super afspiller. Tidligere har Blackberry ikke haft media delen højt på prioritets listen, men det har de så sandelig nu, og det er lidt et plaster på såret over den manglende FM radio.
 |
Valg af musiknumre
|
Bold har, som det sig efterhånden hør og bør i high-end telefoner, indbygget en GPS enhed. Som med bluetoothe voldte det mig en del problemer, at få denne del til at fungere. Dealen er, at telefonen kommer uden kortmateriale , og man går ind på Blackberrys side og henter dem ned. Fint nok, men det kan jeg bare ikke få til at virke, hverken på den ene eller den anden måde. Pænt surt at man har en GPS, der ikke kan komme kort på, for hvad kan den så bruges til? Løsningen blev at installere Googel Maps, som vi kender fra alle mulige andre GPS telefoner, og det virker perfekt. Alle funktioner ,som Googel Maps understøtter, kører perfekt, så man kan både lave ruter, og se kort over de adresser, der findes i ens kontakt bog osv.
Rigtig GPS, som det jeg bruger i min bil, er og bliver denne Blackberry Bold ikke, men den er på samme niveau, som det man oplever på alle de andre GPS telefoner, man kan købe.
 |
Goggle Maps
|
Styresystem og software skal vi naturligvis også have et kig på, for det er bestemt ganske vigtigt. Blackberry er en smartphone, og selv om vi danskere, inklusive undertegnede, normalt deler smartphones op i Symbian telefoner, Windows telefoner og nu Apple iPhone, ja så er de alle noget, der er kommet, efter at RIM tilbage i 1999 lancerede det styresystem, som der er bygget videre på og i dag findes i denne Bold. Desuden er dette system i følge Gartner mere udbredt end Windows, selv om det ikke er det billede vi har her i Danmark, men det understreger hvor stort det er i USA. En Smartphone defineres ud fra styresystem og ikke om den har mange smarte funktioner eller ej. Systemet har fået et gevaldigt løft rent grafisk i den nye Bold, og efter min mening ser det rigtig godt ud. Man har en ”homescreen” eller standby skærm der er 6 ikoner i bunden, en i venstre hjørne øverst og en bred menu bjælke med div. info om netvæk, tid dato osv.
 |
 |
Hovedmenuen med 3 rækker ikoner |
Pop up-menuen, der ændres efter hvert program
|
Trykker man på menu knappen, kommer man ind i hoved menuen. Smart nok går de 6 ikoner, der lå på forsiden, igen herinde, og vi finder yderligere 3 rækker med forskellige ikoner. Alle Ikoner kan flyttes efter behag, både ind og ud af under mapper, og hvor de skal placeres. På den måde kan man let ”komponere” en opsætning, som man synes om. Man har en lille firkantet ring, man flytter rundt med, for at markere hvor man er, og ydermere lyser den valgte ikon op. I bunden har man så en tekst, der fortæller, hvad ikonen kan eller hedder, så det er meget pædagogisk.
Som jeg skrev tidligere, spillede den store menu knap en væsentlig rolle i dette styresystem. Sagen er, at ligegyldig hvilken menu man er inden i, så hvis der skal udføres et eller andet, trykker man på menu knappen, og en submenu dukker op i venstre side. Her vælger man så med trackballen, hvad der skal ske. Efter 5 minutters brug er man dus med dette system, og det virker ganske let og egentlig logisk, at man indstiller det, der vedrører et given program inde i det, frem for andre steder. Naturligvis er der også en generel indstilling, og her dukker det gamle mere tekst prægede styresystem op igen.
 |
 |
Programmappen
|
Autotekst, der kan spare tastetryk
|
Der er i Blackberry Bold faktisk alt, hvad man forventer af software. Der er naturlig -vis så man kan åbne dokumenter som words og excel, og der er også understøttelse af pdf. Der er en endda rigtig god kalender med mange avancerede muligheder. En af de ting, der i USA har gjort Blackberry så populær, er evnen til at håndtere mails, og flere udenlandske test udråber mail systemet som det bedste i en mobiltelefon. En anden ting, som Blackberry er blevet berømt på, er det høje sikkerheds niveau, som den opererer på. Det er ingen hemmelighed, at en sådan telefon henvender sig til business brugeren, og tanken er, at et firma, der vælger at anskaffe sig disse telefoner, har fuldstændig kontrol over de ansattes telefon, adgang til firmaets interne server og man kan endda få software, der kan fjernslette fortrolig info fra en tabt Blackberry. Dette er alt sammen noget, den IT ansvarlige styrer med ekstra software. Men når man får en sådan Blackberry i hånden, kan man stadig godt se, at der er flere tegn på høj sikkerhed, bla. er der indbygget en ”firewall”, som jeg ikke har set i andre telefoner.
 |
 |
Lydprofil for opkald
|
Blackberry's egen internetbrowser
|
Nu har jeg tidligere skrevet, hvordan jeg baksede med dels Bluetooth men også Blackberrys maps. Den indbyggede browser voldte mig også en del problemer. Sagen er den, at Blackberry ofte sælges med et abonnement og derfor er sat op fra start til en udbyders mobildata. Derfor virker den medleverede browser kun med W-lan forbindelse. Det er som udgangspunkt ikke særlig smart, og det kan ikke ændres, så man kan bruge sin 3G forbindelse, i hvert tilfælde ikke med nuværende software udgave. Men jeg skal i en telefon også have mulighed for at bruge browseren, hvor der ikke lige er W-lan adgang. Løsningen blev at installere den udmærkede Opera mini browser, som i øvrigt mange andre telefoner kommer med som standart. Den kan nemlig håndtere data fra både W-lan men også 3G. Om man så helt vil droppe den originale browser, som faktisk er udmærket og kun bruge Opera, må man selv om. Jeg har valgt foreløbig at have begge liggende. Men vi kan ikke komme uden om, at det, alt andet lige, er noget mere bøvlet, når man skal til at finde ud af den slags selv, og hente Opera ned og installere, før man kan få 3G adgang til nettet.
Men Opera løsningen virker, og den virker godt, så slutteligt er det til at leve med.
 |
 |
Eminent kalender |
Der findes 5 små spil
|
Denne Bold er på mange måder et tigerspring fremad for RIM i forhold til deres tidligere Blackberry modeller. Dette understreges også i den nye CPU, som trækker Bold. Her er tale om en kraftig 624 MHz CPU som gør, at åbning og afvikling af programmer og navigering rundt i telefonen går lynende hurtigt. Men 624 MHz er også dobbelt så meget, som de tidligere Blackberry produkter har haft. Der er deslige 128 mb ROM, og som sagt er den indbyggede hukommelse på 1 GB.
Sluttelig skal vi kigge på batteriet, for uden strøm er der næppe meget sjov ved hverken denne eller andre high-end telefoner. Blackberry Bold er udstyret men et Li-ion batteri på 1500 mAh. Dette er efter min overbevisning en endda ganske rimelig størrelse til en sådan telefon. Det er, hvad Nokia E71 har, det er, hvad Apples iPhone har, og flere HTC telefoner er også deroppe, men ikke mange har mere. Med almindelig 3G dækning og lille til normalt forbrug klarer Bold sig knapt 5 dage, men naturligvis med intensivt brug og W-lan tilslutning kan man sagtens komme ned på 1-2 dage.
Dermed er Bold med helt fremme i feltet med høj batteri kapacitet.
 |
Bold er lækker og ligger godt i hånden
|
I alt 88%
Gode ting:
Flot og lækkert design, med en ganske fin bygge/samle kvalitet.
Stor og imponerende flot skærm, med masser af detaljer og farver.
Trackballen er jeg bestemt kommet til at holde af, efter at jeg har benyttet den i nogen tid.
QWERTY tastaturet med de forhøjede knapper og rimelig størrelse.
Alt i net 3G (HSDPA) W-lan, EDGE og 4 GSM net.
Fornem lyd i de udvendige højtalere.
Fint headset med 3,5 mm jackstik.
Unikt styresystem der er nemt og hurtigt at navigere rundt i.
GPS, der med googel maps kører fint.
Mindre gode ting:
Bluetooth delen jeg ikke kunne få til at virke ordentligt.
Kamera delen imponerer altså ikke med kun 2 Mpixel.
Standart browser, der kun kan bruges med W-lan (løsninger er så lige til).
Ikke dedikerede æ,ø,å taster.
Konklusion:
Som det nok fremgår af denne test, er jeg blevet slemt positivt overrasket over denne Blackberry Bold. Telefonen er ikke billig, den koster godt 5000 kr. uden abonnement, og sælges ikke i Danmark pt. Men set i lyset af de mange positive ting og oplevelser, jeg har haft med Bold, er jeg personlig solgt til denne telefon. Styresystemet er eminent. Det er i mine øjne bestemt på højde med Symbian og bestemt noget lettere end Windows system. Den er lynende hurtig, jeg har ikke oplevet 1 gang, at den er gået ned eller blevet langsom, og skærmen er jeg helt væk i. Bold er en telefon, som naturligvis henvender sig til business brugere, med det store QWERTY tastatur og den fine mail del, men med en god media del og masser af fornuftige funktioner, vil mange sagtens kunne finde sig til rette med denne telefon. Et skal man dog gøre sig klart, man skal fra start ”nørkle” lidt med de forskellige ting, for at få det til at virke optimalt. Jeg så det som en udfordring, og syntes det var sjovt at få den til at virke optimalt (blutooth delen undtaget), men er du typen, der ikke gider at rode med den slags og bare vil sætte sim kort i telefonen, og så virker alt, ja så er du bedre tjent med en Nokia E71. For mit vedkommende er jeg ikke i tvivl om, hvilken af de to jeg ville vælge, selv om karakteren ikke helt kommer op på siden af E71
Telefonen er venligst udlånt af www.expansys.dk
Bemærk den testede telefonen har ikke dansk menu system, men danske bogstaver.
Hvor enig er du i skribentens anmeldelse?
- Currently 4.31/5
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
39 stemmer
[se fordeling]

Som en ny service kan vi tilbyde vores læsere, der har en Twitter konto, at få et ”tweet” når vi lægger en ny test op. Blot tilføj os til din konto. Vi hedder @mobiltestdk.