LG KF750 Secret test
LG er i mine øjne nok den telefonproducent, der har udviklet sig mest over de sidste 5 år. Tilbage i 2003 var LG’s produktlinje stort set sølvgrå klap telefoner med udvendig antenne. De var håbløst efter Nokia, Sony Ericsson, Samsung osv. Men siden da er der godt nok sket ting og sager. I dag er de den tredie største mobil producent på verdens plan, med kun Nokia og Samsung som værende større mens først Sony Ericsson og her fornyeligt Motorola har måttet se sig passeret af dette fremstormende Koreanske mærke. LG vil have markedsandele, og med telefoner som ”Chocolate”, ”Shine” og ”Viewty” har de solide salgssucceser at bryste sig med. Men LG hviler ikke på laurbærrene, hvilket denne LG Secret og så den nye KF700, som I får i næste test, vidner om, de er faktisk rigtig langt fremme i skoene begge to. Jo, LG kan man godt begynde at regne med også på vores breddegrader, og i denne test skal vi se nærmere på hvorfor.
Vi starter vanen tro med emballagen. LG har for længst forstået, at køber man en dyr telefon, så er det ikke en dum idé at give køberen en lækker udpaknings oplevelse af produktet. Man scorer så at sige et bedre kvalitets indtryk som producent, når man har gjort noget ud af emballeringen. Secret er ingen undtagelse. Den kommer i en lækker meget kraftig post pap kasse, der indeholder dels en formstøbt skumdel, hvor telefonen ligger, men også 3 små æsker der hver indeholder nogle dele. Ganske nydeligt og fint lavet. I salgsæsken finder vi ud over telefon, batteri og lader, et data kabel, et headset (in-ear og delbart på midten med 3,5 mm jackstik) og en lille nøgle- ring, der også tjener som skærm pudseklud. Alt i alt mere eller mindre som jeg forventer af en telefon i denne prisklasse.
 |
 |
Secret ved siden af tændstikæsken
|
Nokia 6300 ved siden af Secret
|
Men nu handler denne test jo først og fremmest om telefonen, som LG kalder Secret. Den er, lad os bare slå det fast, rigtig lækker. Det er en klassisk slide telefon, hvor overdelen skyder op, så de numeriske knapper kommer frem. Men her stopper også det klassiske, som alle andre slide telefoner har. Secret er speciel fordi den har en stor trykfølsom skærm, der dækker dels det almindelige område men fortsætter også ned over joypad området, hvor skærmen fungerer som et virtuelt joypad med punkter og knapper, man kan trykke på.
Målene på denne Secret er 102.8 x 50.8 x 11.8 mm og den vejer 116 gram, hvilket ikke gør det til en lille slide telefon, men ej heller så stor, at det på nogen måde er et problem. Vægten er bestemt med til at give Secret en hvis kvalitets følelse, men det er den store glasflade, (og det er rent faktisk tempereret glas, der er stærkere og mere ridse modstands dygtigt) som skærmen er lavet af, bestemt også. Det polerede metal der er omkring skærmen og ned på siderne, og læder overfladen der går fra toppen og om på bagsiden, samt naturligvis ikke at forglemme kulfiber/cabon bagklappen tiltrækker sig bestemt også opmærksomhed. Det hele virker så lækket og velbygget, at man let kunne finde sig fristet til at sammenligne Secret med Nokia Arte serie. Secret oser af kvalitet og stil, og med de materialer og det design, ja, så er Secret bestemt meget attraktiv, når man står med den i hånden.
 |
 |
Højre side af Secret
|
Secret er kun knap 12 mm tyk
|
Lad os lige få placeret div. ting rundt omkring på Secret. På forsiden er den store glasskærm alt dominerende. I toppen er der kun et lille stykke med læderoverflade, hvor vi finder telefonens eneste højtaler. Den skal altså ud over at lave lyd under samtaler, også give lyd til ringetoner, musik osv. Dermed er LG Secret ikke helt på højde med mange andre telefoner hvad angår lydgengivelse, når man skal bruge den til andet end samtaler. Til højre for har vi et lille kamera til video telefoni eller selvportrætter.
Under skærmen eller rettere sagt under den del af skærmen, der viser et billede, har vi et område med 6 trykfølsomme knapper, 4 til at navigere med og 2 funktions knapper. Bekræft knappen er fysisk og i krom. Under dette i metal har vi 3 knapper, hvor de 2 er de almindeligt kendte telefonrør til at tage eller lægge på, mens vi i midten har en ”C” knap. Meget nydeligt. Skubbes overdelen op kommer der et numerisk tastatur til syne med sorte knapper og sort baggrund.
På venstre side har vi øverst et øje til at sætte en strop i telefonen og under det LG’s multistik, der benyttes både til headset, lader og synk.
På højre side har vi øverst en fin stor volumen knap, der er let at mærke sig frem til under en samtale. Under det har vi en knap til at aktivere den trykfølsomme skærm (mere om det senere) og derefter en genvejs knap, der går til telefonens genvejs menu (her kan man selv sætte de genveje ind, man har brug for.) Til sidst har vi en kamera- knap. For alle 3 knapper gælder det, at de er hævet en smule, og der er et fint mellemrum i mellem dem, så de er alle godkendt.
I bunden af telefonen er der kun en lille indgang til mikrofonen, og i toppen er der slet intet bortset fra den lækre læderoverflade.
 |
 |
Alternativt hovedmenulayout
|
Bagsiden med lækkert kulfiber
|
På bagsiden er der derimod mere spændene at komme efter. Her finder vi et bagdæksel, der fylder ¾ dele af hele telefonens længde. Det specielle ved dette dæksel er, at det er lavet af et materiale, man kalder kulfiber eller carbon. Dette materiale er ultra stift, stærkt og let, hvilket gør det meget anvendeligt i fx racerbiler, fly industrien og alle andre steder, hvor man har brug for de egenskaber. Det er dog ikke på grund af de egenskaber, LG har valgt at benytte det materiale, nej det er udelukkende fordi det er super flot med en 3D effekt, man ellers ikke kan lave, og så er det for mobiltelefoner også et ganske eksklusivt materiale. Med denne bagklap opnår LG meget effektivt en ”blære”- effekt, der naturligt får Secret til at skille sig ud fra mængden af slide telefoner, og jeg skal blankt indrømme, at jeg synes også det ser rigtig flot ud. På den øverste del af bagsiden finder vi et 5 Mpixel kamera med hjælpe lys diode og en lille diode med rødt lys, der hjælper med at fokusere, når det er mørkt.
Bagsiden på denne telefon fanger dermed ens opmærksomhed lige så meget som forsiden – ganske godt tænkt LG.
Vi går tilbage til forsiden, hvor vi skal kigge på det noget specielle arrangement med en trykfølsom skærm og joypad.
 |
 |
Forsidemenuen - jeg savner aktiv menu |
Trykfølsom menu
|
Skærmen, som LG har lagt i Secret, er en trykfølsom skærm af glas. Den er noget anderledes, end hvad vi ellers har set, da den er delt op i en billed-del, som det vi kender fra alle andre skærme, samt en sort del nederst, hvor de virtuelle knapper, man har brug, for kommer frem. Den almindelige del af skærmen, hvis vi kan kalde den det, er en (semi) trykfølsom skærm, der måler 2,4” (50 x 37 mm). Skærmen har 262.000 farver og den vanlige QVGA opløsning, der passer fint til den størrelse skærm. Alt ialt en ganske fin skærm som de fleste vil synes om, om end direkte sollys ikke er dens favorit disciplin. Nu skrev jeg, at det var en ”Semi” trykfølsom skærm. Det betyder at LG har valgt, at det kun er i 5 menuer der aktiveres på kappen på siden, før man kan bruge skærmen som trykfølsom skærm. Det kan virke som en lidt bagvendt måde at gøre det på, når nu vi er vandt til, at har man en telefon med trykfølsom skærm, ja så kan vi bruge den som sådan overalt i menuerne. Man skal nok mere se denne LG løsning som et supplement, idet alle funktioner kan betjenes ganske som på en almindelig telefon, blot får man her muligheden for at få lidt mere med.
 |
De seks virtuelle knapper
|
Under billedskærmen fortsætter skærmen jo sådan set, og her har vi et joypad. Dette er lavet med virtuelle knapper på denne nederste del af skærmen. Der er 4 retnings knapper og 2 funktions knapper. I midten har vi bekræft knappen, der er en almindelig fysisk knap. Visuelt ser dette hamrende godt ud med de blå virtuelle knapper, der oven i købet kan ændres, så de ser anderledes ud. Funktionsmæssigt er det dog mindre praktisk. Det at man skal trykke på en knap, man ikke kan mærke, som tilfældet er her, gør at man dels skal kigge på det man trykker, og dels skal man løfte fingeren efter hvert tryk, da man ellers får flere input efter hinanden. Afstanden mellem disse virtuelle retnings knapper er også stor, så man føler man skal bevæge sin tommelfinger meget mere end på et almindeligt joypad. Min konklusion er, at det ser rigtig flot og bestemt blæret ud, men det er altså en smule langsommere at navigere rundt med dette system frem for en almindelig fysisk joypad.
Det almindelige numeriske tastatur, der kommer frem, når telefonoverdelen skubbes op, er ganske udmærket. Der er et fint feed back, når man trykker, og størrelsen er også fornuftig. LG har lavet det, så der er en lille kant imellem tasterne, og derfor kan man fint mærke, når fingeren glider hen over knapperne. Knapperne er således også godkendt.
 |
 |
Tasterne i en fin størrelse
|
Tasterne set fra siden
|
Med det bevæger vi os ind under den polerede metal, kulfiber og glas overflade og ser, hvad Secret gemmer på her indeni.
Vi starter med net delen. Secret har 3 GSM net med understøttelse af EDGE plus 3G af HSDPA typen med data hastigheder på op til 3,6 Mbit. Ganske fornuftigt. LG har endnu ikke fundet ud af w-lan eller Wi-Fi fordelen i telefoner, og derfor må vi kigge langt efter en sådan funktion i denne Secret.
Skal der flyttes data kan det foregå over det medleverede synk-kabel, og i så fald har man usb 2.0 data hastighed. En anden mulighed er naturligvis Bluetooth, der er af 2.0 udgaven med understøttelse af trådløs stereo profil (A2DP).
 |
 |
Kameramenu
|
Kameraindstillingmenuen |
LG Secret er lidt en allround telefon, den har ganske fornuftige funktioner over det hele uden dog at være helt fremme i første række. Dette gælder også kamera delen. Der findes i denne telefon et ganske fornuftigt 5 Mpixel kamera med autofokus og ansigt genkendelse, hvilket forbedrer skarpheden, når man fotograferer personer. De fotos, som Secret kan levere, er bestemt ganske gode, men den nye trend, som er ved at slå igennem her i efteråret 2008, er altså 8 Mpixel, og nogle har endda geo tagging. Det kan LG Secret ikke matche, men et habilt kamera er der bestemt ombord på Secret.
Secret har heller ikke den hurtigste auto fokus, jeg har oplevet. Faktisk er den pænt sløv, men den er rimelig god til at stille skarpt, så man kan sige det er værd at vente på. I bunden af denne test kan du se nogle fotos, der er taget med Secret.
Video delen er heller ikke tosset, og det er faktisk den samme, som den vi første gang så på Viewty. Det der er det specielle er, at kammeraet ud over at optage i VGA opløsning med 30 billeder pr sek. (svarer til DVD opløsning) kan telefonen også lave kortere hi-speed optagelser, hvor kameraet optager med 120 billeder i sekundet, og efterfølgende bliver det afspillet med 30 billeder i sekundet. Her er opløsning dog nede på QVGA altså 320x240 pixel, men det er stadigvæk en kvalitet, som mange andre telefoner ikke kan matche.
 |
 |
Multimedia-delen |
Musikafspiller - med trykfølsom skærm
|
På media delen er Secret også ganske fornuftig med. Der er en mp3 afspiller, der i øvrigt er en af de funktioner, touch skærmen understøtter. Afspilleren er ikke i ”walkman” klassen, men er bestemt ganske brugbar, og det medfølgende headset med in-ear telefoner, er bestemt heller ikke de ringeste, jeg har prøvet. Der er understøttelse af MP3/WMA/AAC/AAC+ formater. Lyden, når Secret spiller mp3, er godkendt, når man bruger headset, mens lyden ud af telefonens højtaler ikke er imponerende. Et MicroSD kort vil være et krav, for at få gavn af telefonens musik og video egenskaber, da Secret kun indeholder 100 mb intern hukommelse.
Telefonen har også en ganske udmærket FM radio, og det endda med RDS, som mange sikket vil værdsætte.
Skal det være video, understøtter Secret MPEG4/DivX(op til 640x480) format, og der er desuden tv out samt accelerometer sensor, så billedet går over på den brede led, når man lægger Secret vandret. Ganske fornuftigt.
 |
De seks spil, der ligger på Secret
|
I underholdning afdelingen finder vi ikke mindre end 6 spil, hvor flere kan fungere med Secret accelerometer, flere er ganske underholdene. Secret understøtter naturligvis Java (MIDP 2.0) så der er masser af spil man kan købe online til denne telefon.
Er vi ovre i den seriøse del af skalaen, findes der på Secret dels en fin Document læser, så man kan læse word, Excel og pdf filer, men man kan desværre ikke selv skrive eller redigere i disse.
Der findes naturligvis også en webbrowser på Secret og den er faktisk ganske ok. Den kan de fleste funktioner, man forventer af en mobil browser, og faktisk er det kun skærmens størrelse, der gør det lidt ubekvemt i længden at benytte LG Secrets browser.
 |
 |
Indstillingsmenuen
|
Hovedmenuen
|
Styresystemet i LG secret er LG’s eget. Det er på ingen måde hverken dårligt eller langsomt. Man navigerer rundt via 12 ikoner i hovedmenuen, og herefter kommer man ind i en undermenu med listeform. Det minder meget om det, Samsung har i deres menuer. Telefonen er ikke en smartphone, og derfor er der begrænsninger for, hvor avanceret ekstra software man kan købe til den, men er man ikke smartphone ”tosse” og kan nøjes med de muligheder, telefonen har med fra start, er der såmænd ingen grund til at savne Symbian, Windows eller hvad det måtte hedde.
Sluttelig skal vi have kigget på batteriet, og det er faktisk her, jeg finder min personlige største skuffelse. LG Secret har kun et batteri på sølle 800 mAh. Det er slet og ret alt, alt for lidt til en telefon med 3G, stor 2,4” skærm og et joypad system, der også bruger strøm. Har man et begrænset forbrug (og ikke bruger 3G net) kan man måske trække 2 døgn ud af LG secret, men mange vil have problemer med at nå så langt, og det er rigtig, rigtig ærgerligt med en så lækker telefon, som Secret i bund og er, at man skal trækkes med et så lille batteri. – ØV
 |
Ingen hemmelighed, at Secret er en lækker mobil
|
I alt 85%
Gode ting:
Super lækkert og eksklusivt design med dyr indpakning.
Ikke mange slide telefoner i den størrelse er med trykfølsom skærm.
Den trykfølsomme skæm virker super godt (når den er aktiv).
Fint 5 Mpixel kamera med gode video egenskaber.
FM radio med RDS og TV out.
Divx understøttelse (sjældent ved ikke smartphones).
Ganske god musik afspiller med rimeligt headset.
Mindre god ting:
Batteriet på denne telefon burde have været mindst 50% større.
Skærmen med den store glas flade er lidt en fingeraftryks magnet.
Man skal vende sig til det joypad system.
Lidt synd touch skærm systemet er begrænset til få menuer.
Konklusion:
Jeg syntes LG når længere og længere frem, når jeg tester deres topmodeller, og jeg sidder også denne gang tilbage med et ganske positivt indtryk. LG Secret har ikke hverken GPS eller W-lan, som efterhånden mange andre high-end telefoner har, og styresystemet er et almindeligt basis system, der ikke kan det samme som et smartphone system. Men hvad gør det, hvis man ikke bruger disse ting. Lad os bare være ærlige, det er reelt et fåtal, der bruger GPS i telefoner. Det er nok også begrænset, hvor benyttet W-lan er. Så kan du undvære dette, kan du i stedet for få en ovenud lækker telefon i glas og kulfiber, der samtidig har mange gode funktioner. Telefonen er faktisk så flot/velbygget, at stod der Nokia på æsken i stedet for LG, havde den nok kostet 7000-8000 kr. Nu står der LG, og de ved, at man godt kan lave en eksklusiv og lækker telefon, uden at det skal koste det meste af en månedsløn, så LG Secret kan blive din for godt 3000 kr. eller der omkring uden abo. – hvilket bestemt gør den rigtig attraktiv.
Telefonen er venligst udlånt af
www.mobiludsalg.dk
Hvor enig er du i skribentens anmeldelse?
- Currently 4.81/5
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
16 stemmer
[se fordeling]

Som en ny service kan vi tilbyde vores læsere, der har en Twitter konto, at få et ”tweet” når vi lægger en ny test op. Blot tilføj os til din konto. Vi hedder @mobiltestdk.