Samsung F480 test
Nogle ting er bare mere spændende end andre. En Ferrari er mere spændende en Lada, en hjemmelavet, gennemarbejdet middag er mere spændende end en flad frysepizza – om Samsung F480, og kaldet Touchwiz, er mere spændende end f.eks. Nokia 5220 XpressMusic, eller en anden tilfældig telefon ved jeg ikke – det er det jeg vil finde ud af i denne anmeldelse.
Beslutningen omkring udlån, og altså test, af Samsung F480 Touchwiz – fremover blot kaldt Touchwiz – blev via en e-mail samtale, mellem mig og en dame fra Samsung teamet i KBH, truffet en sen torsdag eftermiddag under en uinspirerende gymnasial biologitime. Vi aftalte at hun sendte telefonen samme dag, så jeg havde den dagen efter.
Normalt når jeg ved jeg skal teste en telefon, søger jeg information om den på internettet, for at finde ud af hvad jeg kan forvente mig – men da beslutningen omkring denne telefon blev besluttet så hurtigt og midt i en kedelig skoletime, hvor hjernen nærmest var på vågeblus, glemte jeg alt om den næste dag kommende Touchwiz. Det var derfor ”big surprise” at der lå en seddel i postkassen næste dag, fra posten om at jeg kunne hente en pakke på posthuset.
Da jeg kom fra posthuset, var det med stor spænding, at få åbnet kassen med telefonen, da jeg hverken havde læst om den eller set billeder af den…
Eksklusiv ankomst
Før jeg kom ind til selve telefonen skulle jeg en tur igennem telefonens emballage. Denne tur plejer at foregå igennem et par kedelige lag pap – sådan er det ikke med Touchwiz’ indpakning, den er nemlig gjort en smule mere eksklusiv. Yderst er der et tyndt lag pap, med billede af telefonen og nogle screenshots fra menuen, endvidere er nogle af nøglefunktionerne også oplistet på dette yderste lag. Ud af siden på dette tynde lag, kan man skyde en kongeblå farvet æske ud, hvor teksten ”Samsung” er trykt ned i selve æsken. Denne æske er lavet af noget hårdt pap, som har fået en lækker, nærmest stofagtig, overflade. Løft låget på denne og man kommer ned i æsken, hvor telefon, manualer og tilbehør ligger delt op i forskellige små bokse. Lad os lige tage en gennemgang af hvad der helt præcist gemmer sig i de forskellige bokse før vi kaster os over selve telefonen.
Udover de obligatoriske ting – telefonen, opladeren, manualerne og batteriet – finder vi CD-rom, datakabel, head-set og en lædertaske kombineret med et ekstra battericover. Specielt sidstnævnte er lidt speciel.
Det fungerer således at man tager det oprindelige battericover af, og sætter et andet battericover på, som er beklædt med læder (vil ikke udtale mig om ægtheden af dette – men det ligner læder) – det smarte ved dette battericover er så, at læderet fortsætter ned omkring bunden og opad forsiden, og beskytter dermed mod ridser forsaget af nøgler, mønter og andre farlige ting som kan ligge i en lomme sammen med en telefon.
Den sultne grib
Som en sulten grib, der ikke havde spist i lange tider, kastede jeg mig over den endnu ukendte telefon – og allerede første gang jeg så den blev jeg meget overrasket. Den var helt vildt lille – af en touchscreen telefon at være! 9,8 x 5,5 x 1,1 centimeter er alt hvad den fylder – og vægten siger 101 gram. Ikke nok med at telefonen er lille, den er også uhyrlig godt samlet – absolut ingen ting knirker eller knage når man vrider forsigtigt i telefonen. Inden jeg falder på halen over denne lille touchscreen telefon, nupper vi en rundtur på telefonen.
Bagsiden af telefonen er udført i metal – eller i hvert fald i et metallignende materiale. Det giver en fin kvalitets fornemmelse. Øverst på bagsiden finder vi et 5 megapixel kamera og en lille fotolampe, som kan give lidt hjælp til billedoptagelser i mørke – og det er det. Bunden er meget simpel – kun en mikrofon har fundet vej her til. Modsat bunden, i toppen, finder vi en ”Hold”-knap – en knap til at låse/åbne ”tastaturet”(=altså skærmen).
Venstresiden på Touchwiz indeholder MicroSD kort indgang – telefonen understøtter i øvrigt op til 8 GB – og en udmærket volume reguleringsknap. Højresiden har et multistik, hvor alt foregår igennem – opladning, datakabel og head-set. Endvidere er et hul til fastgørelse af en håndleds- eller halssnor og kameraudløseren placeret på højresiden. Fronten af telefonen får et afsnit får sig selv…
Fedtfingre helvede
En, når telefonen ligger jomfrueligt og uberørt i æsken, flot og blank forside, er hvad Touchwiz har. Det er dog en kort glæde, da telefonen bliver lige så fedtet, som en sjap-våd vej fyldt med nedfaldne blade, efter kort tids brug. Dette kan ikke undgås, da sådan cirka 99 % af tastetrykkene foregår på skærmen. Det er ærgerligt.
På denne blanke overflade finder vi øverst en højtaler til brug ved samtaler – men samtidigt, lidt atypisk, fungerer den også som håndfri højtaler – og ved siden af denne et videokamera til videoopkald.
Under disse to ting er den 2,8” store berøringsfølsomme skærm – mere om denne senere. Nederst på fronten findes tre knapper – fra venstre mod højre: Ring op, hurtig menu og afslut opkald/sluk telefon.
”Åh, rør mig!”
…ville Touchwiz skrige hvis den kunne. Det gør dog ikke noget, for man bliver alligevel fristet til at røre ved den, når man ser den store flotte og farverige standby skærm. Denne standby skærm er lidt anderledes end hvad vi er vant til – og det er positivt. Du har nemlig mulighed for at skræddersy den, så den passer lige præcis til dig. Ved hjælp af ”ikon-menuen” i venstre side har man mulighed for, blot ved at trække og slippe, at placere de vigtigste funktioner lige hvor man vil have dem. Om du er til en simpel eller overfyldt standby skærm – med direkte adgang til kalender, musikafspiller, radio, ur, spil, billedgalleri osv. – er op til dig. Mulighederne for at tilpasse standby skærmen er uendelige, næsten.
En smart ting er, at telefonen giver en vibration når man trykker på skærmen – ikke så voldsomt som når den f.eks. ringer, men blot et lille bitte ryst så man er klar over at man faktisk har trykket. Det er praktisk.
For meget berøring
Touchwiz har meget sigende ikoner, med tilhørende tekst, i menuen. Menuen har nogle flotte grafiske funktioner – der er virkelig gjort noget ud af at menuerne skal fungere glidende – og ikke i hak hvor man hopper rundt i forskellige skærmbilleder.
Menuen er en lille smule sløv til tider – det er dog ikke så meget, at det er generende. Rulning op og ned i lister, i f.eks. telefonbogen eller musikafspilleren, foregår i bedste iPhone stil med små svirp med fingeren. En anden ting som også er lidt iPhone agtig, er betjeningen af webbrowseren. Denne styres også med svirp med fingeren.
En ting som generer mig en del i menuen, er at man nogle steder skal trykke uforståeligt mange gange for at udføre relative simple funktioner. Det er bl.a. i indstillingsmenuen – ikke nok med at telefonen spørger om man vil eller ikke vil udføre den handling man har bedt den om, den kommer også frem med en boks hvor man skal trykke ”OK” når den har udført handlingen. Det eneste ”formål” denne boks har, er at gøre opmærksom på noget man selv lige har bedt den om at gøre. Det er helt unødvendigt og irriterende.
Skærm, kamera og forbindelser
Skærmen på Touchwiz er som skrevet tidligere på 2,8 tommer og har en opløsning på 240 x 320 pixel. Skærmen er meget lys og flot – men lidt svær at se udendørs i sollys.
Kameraet på 5 megapixel tager udmærkede billeder og har en del indstillingsmuligheder – bl.a. ISO, hvidbalance, anti-ryst, panorama og ”Smil-billed”. Sidste nævnte er en funktion som gør at telefonen først tager billedet når personen i søgeren smiler. Andre ”fis og ballade” funktioner som denne, findes i telefonen. Kameraet har også en videofunktion som kan optage i 320 x 240 pixel.
Bluetooth og 3G er begge med i Touchwiz – W-lan havde været meget velkommen, men er ikke til stede.
Musik, head-set og funktioner
Telefonen understøtter, som skrevet tidligere, hukommelseskort på op til 8 GB – hvilket giver plads til mere end 2600 musiknumre i MP3 format. Til at klare afspilningen af alle disse musiknumre har Touchwiz en indbygget musikafspiller – denne kan styres inde i selve musikafspilleren, men også direkte fra standby skærmen. I afspilleren kan musiknumrene bl.a. sorteres efter sidst afspillet eller genre.
Til at lytte til denne musik benyttes det medfølgende head-set, som leverer en fabelagtig god lyd – dog havde jeg problemer med at få høretelefonerne til at blive inde i mine ører. Touchwiz har ikke indbygget 3,5 millimeter Jackstik og head-set’et er ikke todelt (som bl.a. Sony Ericcsons) – og det er altså ikke muligt at tilslutte sine egne høretelefoner når Touchwiz kommer ud af kassen. Om der fås et stykke tilbehør som gør det muligt at bruge egne høretelefoner ved jeg ikke – men det tæller i hvert fald ned, at det pågældende tilbehør ikke følger med telefonen.
Telefonen indeholder en RDS radio – faste læsere vil vide at det er en ting jeg er meget begejstret over – det er nemlig uhyre smart. Bedre signal og navn på den station man hører dukker frem på skærmen – yes sir’!
Alle de sædvanlige funktioner som lommeregner, stopur, kalender og diktafon er selvfølgelig til stede i Samsung F480 Touchwiz – og de fungerer alle som man forventer det.
Generelt touchscreen problem
Dette afsnit omhandler ikke kun Touchwiz, men alle telefoner med touchscreen.
Vi kender alle den eller de små prik(ker) som findes på 5-talsknappen på de traditionelle mobiltelefontastaturer. Den/de gør det muligt at skrive SMS i blinde – da man så og sige har et fikspunkt som man kan forholde sig til og vha. det regne ud hvor de omkringliggende knapper er. Det er ikke muligt på en touchscreen – der har du en hel plan overflade, uden nogen som helst mulighed for at orienterer dig om hvor du er – der er ingen hjælpe-prikker… Netop denne problematik er årsagen til, at jeg hver gang jeg har overvejet en touchscreen model, er sprunget fra.
Når der er nogle vanvittige dygtige ingeniører og designere som får udviklet en touchscreen med niveauforskelle eller hjælpeprikker er jeg klar til en mobil med touchscreen.
Karakter: 83 %
Plusser:
+ Lille touchscreen telefon
+ Lækker kvalitet og enkelt flot design
+ Flot skærm og spændende standby skærm
+ Hele touch oplevelsen – der er noget specielt ved at bladre i gennem sine kontakter med en svirpende finger
Minusser:
- Tiltrækker fedtfingre som bar’ pokker
- Nogle funktioner kræver for mange tryk
- Ikke mulighed for 3,5 millimeter stik tilslutning
- har ikke W-lan, ærgerligt når nu telefonen har en ganske god browser
(- Man kan ikke føle tasterne når man skriver)
Konklusion
Samsung F480 Touchwiz er absolut en spændende mobiltelefon – og ikke blot en model som er kommet på markedet fordi at producenten skal opnå et højt antal annoncerede modeller pr. år. Touchwiz indeholder alle de funktioner man forventer i en lidt-over-gennemsnittet telefon. 5 megapixel kamera, Bluetooth, stor touchscreen, RDS radio, flot software med meget mere.
Der er dog nogle svipsere som jeg har svært ved at se bort fra; Det er ærgerligt at undlade W-lan når man har en 2,8” stor skærm og en fin browser. Det er ærgerligt at undlade muligheden for 3,5 millimeter Jackstik – det gør at altså musikoplevelsen bedre med sine egne gode høretelefoner. Det er ærgerligt at man skal trykke mange gange for at udføre simple handlinger…
Når al dette er sagt, skal man ikke glemme at Touchwiz er en usandsynlig interessant og lille telefon.
Hvor enig er du i skribentens anmeldelse?
- Currently 4.10/5
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
155 stemmer
[se fordeling]

Som en ny service kan vi tilbyde vores læsere, der har en Twitter konto, at få et ”tweet” når vi lægger en ny test op. Blot tilføj os til din konto. Vi hedder @mobiltestdk.