Sony Ericsson XPERIA X1 test
Så dukkede den meget omtalte og længe ventede Xperia X1 fra Sony Ericsson op på mit bord. Godt nok i en UK udgave uden dansk sprog (mere om det senere), men stadigvæk, den er her. Xperia er en helt ny serie telefoner fra Sony Ericsson, hvor X1 er den første model. Ikke nok med at det er en ny serie og dermed interessant, det er faktisk også helt nye toner fra Sony Ericsson. Før har Sony Ericsson sværget til Symbian til deres avancerede smartphones, men efter at de ikke har ejerskab mere i det firma, der udvikler Symbian styresystemet, har Sony Ericsson valgt helt at skifte gren og satser nu for først gang på windows mobil styresystem. En anden ting, der er helt nyt for Sony Ericsson, er at deres tidligere små og forkrampede QWERTY tastaturer, der har været placeret på forsiden, nu er lavet, som mange konkurrenter har gjort det, med et slide QWERTY fra siden. – Jo X1 er virkelig banebrydende for Sony Ericsson, men kan den stå distancen over for de andre telefoner i denne klasse, hvor der bestemt er en øget konkurrence – ja, det er det, vi skal kigge nærmere på i denne test af Xperia X1.
Vi starter som sædvanlig med emballagen, som denne X1 kommer i. Der er tale om en æske helt i blåt og hvidt, hvor alt indeni også er pakket fint ned i små blå kasser. Selve X1 ligger i en nydelig æske med blåt pap låg med formstøbt skum indeni. Resten af stumperne ligger i en anden æske. Der medfølger i salgsæsken ud over telefonen, batteri og lader, et synk kabel, der også skal fungere som lade kabel (en lidt billig løsning), et M2 hukommelse kort på hele 4 GB samt en ekstra stylus og et headset (in ear typen med 3,5 mm jackstik). Jeg synes det 4 GB kort er godt, men bortset fra det er det en noget fedtet omgang. Man skal dele det medfølgende kabel mellem at lade og synkronisere sin telefon. Det er sgu ikke smart, og spørgsmålet er, om et sådan ekstra kabel ville have kostet ret mange øre at lægge ved. Andre producenter lægger desuden ofte en lille taske eller en skærm beskytter med, hvilket der ikke er at finde i denne salgspakke.
 |
 |
X1 ved siden af tændstikæsken |
X1 ved siden af Nokia 6300
|
Vi tager X1 ud af den formstøbte skumgummi, og det indtryk, man får, når man første gang får Xperia Xl i hånden, er rigtig godt. Den virker ganske lækker og også eksklusiv i den sølvfarvede udgave, jeg har fået til test.
Xperia X1 er bygget op delvist af metal. Således er bagklappen i metal, og det samme er den ramme, der omkranser skærmen på fronten. Resten er af plast, om end flere plast dele ligner metal ganske meget. Nu er X1 jo en PDA slide telefon, og overdelen kan skydes til højre. Den fine kvalitet fornemmelse kommer også frem her i dette slidesystem, som bestemt virker ganske lækkert, og personligt er jeg lidt vild med den måde slideren vinkler skærmen en smule, når den skubbes til side.
Jeg kan heller ikke rigtig frembringe nogen knirke eller knage lyde, hvis jeg vrider let med telefonen, og derfor når jeg frem til, at X1 er en ganske velbygget telefon.
Det at X1 er velbygget, kunne man godt frygte, at det betød, at den så blev meget tung. Sjovt nok er det ikke tilfældet, - og dog - med sine145 gram er den ikke en letvægter, men set i forhold til at den er større end Touch Pro (som der i øvrigt vil blive refereret til flere gange i løbet af denne test, da den er den nærmeste konkurrent), er den altså 20 gram lettere. Xperia X1 måler 110.5 x 52.6 x 17 mm hvilket er lidt større en HTC pro. X1 virker også pga. den lidt større længde noget tyndere end pro’en, selvom der reelt kun er 1 mm difference.
 |
 |
Her ses buen som skærmen åbnes i |
Venstre side af X1
|
Med det tager vi en rask tur omkring X1 og får placeret alle de forskellige knapper, som den har. Vi starter på forsiden, hvor X1 jo bestemt er domineret af den store trykfølsomme skærm omgivet af en børstet stålramme. Over skærmen har vi telefonens højtaler til samtaler, der er flot skjult bag en krombjælke, der går på tværs. For enden af den har vi i venstre side en lysmåler og i højre side et lille qvga kamera til fx video opkald. Under skærmen har vi en stor Joypad med ialt 5 funktionsknapper i et 3-kantet design.
Skubbes overdelen mod højre kommer det store QWERTY tastatur frem på langs, da man naturligvis benytter dette med telefonen holdt i vandret stilling. Skærmen bliver som før omtalt vinklet med ca.10 grader, hvilket jeg bestemt finder ganske behageligt. QWERTY tastaturet er holdt i en sølvgrå farve med blå påtryk for tal og tegn.
Vi lukker igen og går om på venstre side. Her finder vi øverst på kanten til bagsiden toppen af stylusen, der faktisk er ganske lang, men noget tynd at hold på. Under den kommer et mini usb stik, der bruges til at lade og synke med og helt for neden en 8 mm lang sprække, hvor bag telefonens udvendige højtaler gemmer sig.
 |
 |
Toppen af X1
|
Bagsiden af X1 med 3,2 mpixel kamera
|
På højre side har vi øverst en volumen knap, der nok er nydeligt designet, men ganske umulig at mærke sig frem til. Den er dog ganske fin at trykke på, men det er faktisk det med at kunne justere lyden under en samtale uden at skulle tage telefonen fra øret, der i den sammenhæng betyder mest for mig. Helt forneden i den modsatte ende har vi telefonens kamera udløser knap, der er både ganske stor og ganske fin at trykke på.
I bunden finder vi et lille øje, man kan sætte en strop i, mens vi i toppen finder et 3,5 mm jackstik og en lidt sjovt designet tænd/sluk knap, der dog bestemt ikke fejler noget.
På bagsiden har vi den store metalklap, bag hvilken vi har batteriet. Hvad der i den sammenhæng er mere interessant, er at det også er heromme vi finder den slot til at sætte hukommelse kort i. Heldigvis er det dog ikke nødvendigt at slukke telefonen for at skifte kort, og metalklappen er da også ganske let at få af og på. Øverst på bagsiden finder vi kamera delen, hvor der er tale om et 3,2 Mpixel kamera med hjælpe lys fra en diode.
 |
 |
Et udmærket panel med ur og genvejstaster
|
Med 17 mm er det ikke en tynd telefon
|
Med det vender vi tilbage til forsiden, hvor vi skal kigge mere på skærmen og på det lidt spændende joypad system. Vi starter med skærmen. Xperia X1 er udstyret med en 3” kanon flot skærm (65 x 38 mm). 3” skærm lyder jo på papiret ganske flot og er ikke forkert, men det siger ikke noget om skærmens faktiske areal. X1 har således et skærm areal på 24,7 cm2. HTC pro, der kun har en 2,8” skærm der måler 56 x 42 mm, har et areal på 23,5 cm2 altså kun ca. 1 cm2 difference på trods af, at X1 er en 3” og Pro’en en 2,8”. Dette fænomen skyldes naturligvis, at X1 har en skærm, der har et lidt andet pixel mål end HTC Pro. X1 bruger det, der hedder wide VGA, der er på 800 x 480 pixel. Derfor er X1 skærmen lidt længere og smallere end fx HTC pro’s skæm er. Netop HTC pro imponerer med den flotte VGA opløsning, og her er X1 bestemt på samme højde, og denne skærm er mindst ligeså flot og detaljeret, som den vi så på HTC pro. ( 2,8” skærm med qvga opløsning kommer til at se grim og grov ud efter man har vænnet sit øje til VGA opløsning). Der er masser af lys, og kontrasten står også ganske flot på trods af de noget begrænsede 65.000 farver. Skærmen er desuden af glas (eller meget hård plast) og ikke den gammeldags bløde plast, hvilket gør den ekstra lækker at trykke på efter min mening. Skærmen reagerer flot på både input med finger og med stylus. Eneste lille problem er, at den metalramme, der er med til at beskytte skærmen for ridser, også er med til at gøre det sværere at ramme hjørnerne af skærmen, hvis ikke man bruger stylus, og specielt ”ok” knappen i højre hjørne øverst kan drille lidt, fordi man så ofte skal bruge den.
 |
De 6 funktionstaster og joypaden
|
Joypadden og tilhørende knapper er også ganske interessante. Joypadden er, som vi har set det før, en firkantet ring omkring en bekræft knap i midten. Ringen er hævet lidt op, så den er nem at ramme, og dermed er joypadden ganske god at trykke på. Hvad der derimod gør dette joypad helt specielt, er den optiske trackpad, der er indbygget i bekræft knappen i midten. Her kan man let ved blot at føre en finger hen over den styre i den retning, man ønsker. Systemet er ikke nyt, men på X1 virker det bare så meget bedre end det, jeg har oplevet på nogle af de andre telefoner, og det gør det rigtigt lækkert at scrolle igennem menuer eller websider.
Omkring joypadden har vi ialt 6 funktions knapper. De er alle trekantede, som efter min mening er lidt et design gimmick. De to øverste, der passer til forskellige skærm- funktioner, er lidt ophøjede, og gør dem lette at ramme. De to yderste er de to telefon rør, og i betragtning af, hvor vigtige disse knapper er, kunne jeg godt ønske, at de havde været lidt større og/eller markeret med rød og grøn. De to nederste er henholdsvis den meget vigtige genvejs knap til ”X panel” og en ok knap.
 |
 |
Det store QWERTY-tastatur fra siden
|
QWERTY-tastaturet er ganske stort |
Det store QWERTY tastatur, som findes på underdelen af telefonen, er noget, der deler vandende blandt andre, der har testet denne X1. Jeg mener ikke, det er et ringe tastatur. Knapperne er fordelt over et areal, der måler ca. 9 x 3 cm. Knapperne er ret flade, hvilket gør det lidt svært at mærke forskel fra den ene til den anden knap, men størrelsen på 7 x 5 mm pr. knap er bestemt til at ramme, specielt når man tager den ret store afstand mellem de enkelte knapper i betragtning. Mellemrums knappen er jeg rigtig glad for, og det er da også uden sammenligning den knap, man bruger mest. På X1 har den altså fået plads, der svarer til 5 almindelig knapper. Der er i alt 42 knapper på QWERTY tastaturet. Hvad der dog er mindre godt ved den test-telefon, jeg har fået til test er, at der er tale om en engelsk model, og at de danske bogstaver æøå er gemt ret langt væk. Det vil jeg naturligvis ikke lade trække ned, da der kommer en DK model i løbet af nogle måneder, men jeg vil kraftigt opfordre folk, der kunne finde på at købe X1 nu og her, hvor den kun sælges i den engelske udgave, at over veje at vente lidt. Når jeg skal have æøå frem, kræver det ganske mange tryk flere steder. Først skal man trykke på knappen ”Sym” for symboler. Så kommer der 15 sider frem med forskellige symboler. Her er alt fra det græske alfabet til div. tegn osv. Ikke mindre end 20 tegn på hver af de næste 15 sider er der, så vi nærmer os 300 tegn. Æøå findes på side 5 og 6, og man skal altså bladre derhen og så vælge det, hvilket er temmelig besværligt og tidskrævende. Om det bliver bedre med en DK software, kan vi kun håbe på, men det kan umuligt blive ringere.
 |
Comm manager
|
Efter denne ydre gennemgang kaster vi os over alt det spændene, Xperia X1 gemmer på inden i. Først og fremmest har Sony Ericsson stoppet alt, hvad man kan tænke sig af mulige måder at kommunikere på i denne X1. Der er 4 almindelig GSM net at trække på og med data igennem EDGE, plus 3G net af den helt hurtige HSDPA 7,2 Mbit type, hvilket naturligvis glæder mig, når vi nu lever i et land med god og hurtig 3G dækning. Der er også understøttelse af W-lan (med b/g standarder), hvilket giver adgang til hurtig og billig data ved et efterhånden stort antal hotspots eller private trådløse net. Med andre ord, der er fyldt op med alt, hvad hjertet kan begære af muligheder for at hente data ned til Xperia X1, ganske som på HTC Pro.
Men naturligvis skal en telefon som X1 også kunne modtage og sende data til andre enheder. Dertil bruges det medleverede synk kabel, så man let og hurtigt kan overføre sine ting fra sin computer til telefonen. X1 kan desværre ikke blive opladet, når man synker, hvilket er lidt ærgerligt, og opladning forgår kun via den medleverede lader. Men Bluetooth kan man jo heller ikke undvære, og X1 har da også den nyeste standart kaldet 2.0 og naturligvis med understøttelse af den trådløse stereo profil A2DP.
Xperia X1 er naturligvis udstyret med kamera, og selv om det langtfra er det vildeste, man kan få nu om dage, er det er alligevel ganske interessant, at det er med på X1. Sagen er kort sagt den, at der ikke er mange Windows telefoner, der kan skyde gode og fine fotos. Samsung Omnia er i den forbindelse en undtagelse. HTC, der længe har siddet hårdt på Windows telefon marked herhjemme, har i den grad sovet i timen hvad angår kamera. I og med at HTC Pro er særdeles sammenlignelig med X1, er her et punkt, hvor Sony Ericsson i den grad får sat HTC pro på plads. På papiret er der ikke meget forskel, da de begge har 3,2 Mpixel kamera. Sandheden er dog, at der med Sony Ericssons mange års mobil (og Sonys rigtige kamera) erfaring, gør en verden til forskel på kameraerne i de to telefoner. Xperia X1 er både nem og logisk at benytte og tager fotos, der ligger i klasse med fx det, man kan få fra Sony Ericsson K800. Autofokusen er ganske rimelig, hastigheden kunne være højere og en rigtig xenon flash er at fortrække, men under gode forhold skyder X1 altså rigtig flotte fotos, og med en stor skærm er det let at se både det, man fotograferer og det endelige resultat.
 |
 |
Kameramenuen
|
Kameraindstillingsmenuen |
Glædeligt er det også, at man på X1, som en af de få telefoner fra Sony Ericsson, har mulighed for at video filme i VGA kvalitet og endda med 30 fps.
Sony Ericsson Xperia X1 har, som det efterhånden sig hør og bør, også en indbygget GPS modtager, der understøttes af A-GPS til hurtigt at finde ens position. Så vidt så godt, men rigtig begejstret kan jeg ikke rigtig blive, i og med der ikke er andet kort materiale end googels maps. Googels maps er som sådan meget sjovt at lege med, men et navigations materiale, som det man kender fra TomTom, Garmin, eller hvad de nu hedder, er det altså ikke. Så skal jeg bruge en Xperia X1 til at køre efter i min bil, skal jeg ud over selve telefonen anskaffe en bil lader, en holder og et kort materiale fx TomTom 6 Skandinavien, hvilket let sammenlagt løber op i 1400-1500 kr. For de penge ville jeg nu hellere købe en almindelig navigations løsning, hvor man netop for det beløb begynder at kunne få udmærkede maskiner.
Ser man bort fra det økonomiske og anskaffer sig de dele, er Xperia X1 egentlig god nok til at bruge som navigation i bilen. Skærmen er næsten så stor som de ”rigtige” navigations løsninger, og da der er trykfølsom skærm, er den ikke tosset at bruge i praksis. Men uden et ekstra kort materiale, er det for mig at se begrænset, hvad jeg får det brugt til.
 |
Google Maps - her over Svendborg
|
Sony Ericsson har tidligere leget med forskellig lys indikator til at kunne give brugeren forskellige info om telefonen. Med Xperia X1er man gået endnu længere med systemet ”Illumination” Der er rundt omkring på siderne placeret 4 små dioder, der alle er usynlige, når de ikke er i brug. Disse kan efter ønske bruges til at give oplysninger og status, fx lav batteri, indkomne opkald, sms og meget mere. Der er i alt 12 mulige begivenheder, man kan få til at blinke med forskellige farver. Om det er pjank og lir, må være op til den enkelte, men jeg tror faktisk, at flere vil finde det ganske nyttigt, og hvis ikke kan man jo bare slå det fra.
 |
Mediapanelet fra Sony Ericsson
|
Musikdelen eller media delen skal naturligvis også have en omtale her. Der er grundlæggende hele 2 musikafspillere. Der er via Windows styresystem en Windows media player, som også er at finde på alle andre Windows telefoner. Derudover er der det system, som vi kender fra Sony Ericssons egne telefoner. Begge afspillere har et fælles grundlæggende problem. Man styrer volumen 2 steder, hvilket siger sig selv ikke er særligt smart. Begge afspillere har en indbygget volumen regulering, som man kan styre op og ned, men bruger man den udvendige højtaler, der spiller rimeligt, selv om en stereo højtaler havde været at fortrække, skal man ydermere justere lyden på den volumen knap, vi finder på højre side – ikke videre gennemtænkt. Sony Ericssons egen afspiller er ganske fin, og man har alt, hvad man kan ønske sig af funktioner og muligheder, og de virtuelle knapper er store nok til at kunne bruges uden stylus. En lille hage ved dette system, ganske som ved radioen, er at man skal ud på ”X panels” forsiden og vælge dette panel for at kunne komme derind.
 |
 |
MP3-afspilleren
|
FM radio-panelet
|
Media playeren, som ligeledes kan forgå gennem enten Windows system eller Sony Ericssons eget, er begge ganske fornuftige, og skal man se en video, er X1 faktisk rigtig god med den brede højt opløselige skærm. Der er naturligvis også mulighed for at sætte X1 til et tv via tv-out, der med det rette kabel (et RGB kabel der er tilbehør) muliggør at vise pressentationer, video og meget mere fra X1.
Radiodelen, der er endnu et punkt, hvor Xperia X1 bruger et af disse paneler for at man får adgang til den. Til gengæld er det en af de bedste radioer, jeg har prøvet med mængder af info og naturligvis RDS.
 |
 |
Her ses X-panels |
X-panels med øjelir
|
Tiden må være til at vi kigger lidt på styresystemet og de programmer, der er med til X1. X panels er her det, der er tænkt som den store åbenbaring – det er det desværre bare ikke. Det er måske lidt hårdt sagt, for der er bestemt sider af dette system, jeg godt kan lide, men der er bestemt også en del ulemper. Systemet virker på følgende måde. Man har til venstre for joypadden en X panel knap. Når man trykker på den, kommer der de forskellige paneler op, som man kan vælge imellem. I og med disse kan hentes ned fra nettet, kommer der med tiden med sikkerhed en masse lækre paneler, man kan vælge i mellem. Faktisk ligger der allerede nogle stykker på Sony Ericssons egen side, som jeg stærkt kan anbefale. Idéen er, at man vælger et panel, der er designet efter, hvad man skal bruge det til. Der er således et panel til Sony Ericssons egen media afspiller, et panel til den lækre FM radio osv. Men det tager altså tid at skulle skifte et panel, let 2-3 sekunder, så det er ikke noget, man blot lige hopper fra det ene til det andet. Dette er systemets største svaghed, og selv om jeg bestemt godt kunne finde fejl i HTC touchFLO 3D, så er deres system dette X panels system langt overlegen i brugervenlighed. Ekstra tåbelig synes jeg Sony Ericsson er, når det absolut bedste panel ikke ligger på telefonen fra start, men er noget man skal ind og hente på deres side. Panelet hedder ”Spb mobile shell” og gør, at man langt hen ad vejen kan nøjes med at benytte fingeren frem for stylusen.
 |
 |
Spb Mobile Shell er det bedste panel pt. |
Spb Mobile Shell programmenu
|
Nu vi er ved stylusen, så skal man være klar over inden man køber X1, at den kommer man til at benytte en del. Telefonen bruger i udstrakt grad Windows mobil 6.1 styre system og skal man ind i det med den høje opløsning er alting rigtig småt og uden mulighed for at nøjes med en finger.
Sony Ericsson Xperia X1 kommer med en ganske flot programpakke. Der er, foruden alt det der findes i Windows mobil 6.1, Professional plus flere gode programmer fra Sony Ericsson selv. Der er den vigtige Pocket Office pakke (Word, Excel, PowerPoint, OneNote, PDF viewer), hvor der kan redigeres i dokumenter vel at mærke, der er 2 browser, Windows egen og opera plus forskellige Internet applikationer. Der er som tidligere omtalt Googel maps og ja, Googel har også fået sit helt eget panel. Så jeg synes bestemt, at Sony Ericsson har valgt en god pakke fra start.
 |
Goggle-panelet
|
Men alt det kræver jo nogle muskler i cpu’en og her er X1 faktisk en af de første Sony Ericsson telefoner, der er med helt fremme med konkurrenterne. X1 har således en Qualcomm MSM7200 528MHz processor, med 256 MB RAM og 512 MB ROM samt 400 MB intern hukommelse. Dertil følger der et 4 GB hukommelse kort med fra start. Dette er ganske som det, vi finder på HTC Touch Pro, og dermed er X1 ikke bagud i forhold til konkurrenterne, som vi tidligere ofte har set. Men X1 er og bliver en Windows smartpone, og derfor er hastigheden, når de avancerede paneler eller programmer skal åbnes, ikke så hurtig som de almindelige telefoner med mere simpel software kan præstere. Kan du ikke leve med at skulle vente 1-3 sekunder ind i- mellem, ja så er X1 ikke en telefon for dig, hvilket i øvrigt gælder for resten af flokken at telefoner, der bruger Windows mobile styre system.
 |
X1 er en super PDA/Windows-telefon
|
Sluttelig skal vi kigge på batteriet, som Xperia X1 kommer med, og her er der faktisk grund til at smile, da der er tale om et Li-Po 1500 mAh. Dette er 160 mAh mere end Touch Pro og bestemt oppe i den fornuftige ende. Jeg vurderer, at man kan opnår 3-4 dages brugstid før den skal lades, naturligvis alt efter hvad forbrugs mønster man har. Jeg kan dog god blive en kende harm, når producenter (og det er alle over en kam og ikke kun Sony Ericsson) oplyser tale tider og standby tider, der er helt hen i vejret og dybt urealistiske. Nu er det lige denne X1 jeg tager det op i, for her påstår Sony Ericsson, at med X1 kan man opnå tale tider på op til 10 timer og standby op til 833 timer – ja du læste rigtigt - 833 timer eller ca. 35 døgn. Disse oplysninger er helt og aldeles urealistiske, og jeg ved faktisk ikke, om det er noget, de beregner sig frem til, eller det er laboratorietest. Ligegyldigt hvordan tallene kommer frem, har de ikke bund i virkeligheden, og at opgive disse tal, der er så stærkt overdrevne, svarer meget godt til, hvis bilproducenterne opgav deres bilers benzin forbrug ud fra målinger lavet på biler, der kun kører ned ad Alpe d'Huez – hvad kan man bruge det til?
I alt 92%
Gode ting:
God kvalitet følelse med metal dele.
Kameraet er ganske godt (for en Windows mobil).
X panels kan være rigtig lækket at bruge.
Illumination en både brugbar og sjov ting.
Fuldt QWERTY tastatur.
Rigtig, rigtig flot skærm.
Alt i muligheder for kommunikation.
Rigtig lækker optisk trackpad.
Mindre gode ting:
Windows styresystem er ikke verdens hurtigste system.
De 6 funktions knapper på forsiden er lidt små.
X panels kan ikke hamle om med TouchFLO 3D
Konklusion:
Sony Ericsson har begået en bestemt meget værdig top mobiltelefon med denne Xperia X1. Der er flere punkter, hvor den er bedre end HTC’s Touch Pro, men også steder hvor den ikke er. Skulle jeg vælge imellem de to, blev det X1, jeg valgte. Dog med det forbehold at det blev i den danske udgave, for det skrivesystem med at få ÆØÅ frem er bare for ringe. Telefonen er en Windows telefon, på godt og ondt, men Sony Ericsson har formået at tone det ”onde” ned og gøre X1 til en rigtig lækker telefon. Er du til Windows styre system skylder du dig selv at prøve denne telefon, inden du bestemmer dig.
- men vent nu på den danske udgave ;-)
Hvor enig er du i skribentens anmeldelse?
- Currently 4.42/5
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
43 stemmer
[se fordeling]

Som en ny service kan vi tilbyde vores læsere, der har en Twitter konto, at få et ”tweet” når vi lægger en ny test op. Blot tilføj os til din konto. Vi hedder @mobiltestdk.