Motorola U9 test
Hvis du sidder og tænker, når du læser denne test, hvad blev der i grunden af Motorola, er du ikke helt galt på den. Motorola havde for få år siden ganske godt greb i mobilbranchen med deres Razer V3 super lækre og tynde telefon. Succesen blev malket til det yderste med et hav af efterfølgende modeller, hvor man skulle lede længe efter forbedringer. Stilstand og intet eller meget lidt nyt er døden for mobilproducenter. Motorola hænger med deres mobil division fast med neglen, og kun deres andre aktiviteter og store goodwill i hjemlandet USA gør, at der ikke er lukket og slukket. Her på Mobiltest.dk kan vi kun begræde denne udvikling, men kundernes dom er altså ret hård. Nu har Motorola fået en model frem, der måske kan give lidt vind i sejlene, og så skal vi naturligvis give den en chance og teste den.
Emballagen som U9 kommer i, må jeg indrømme forbavser mig lidt. En ret stor æske til en relativ lille telefon. Der er som sådan ikke noget specielt eller eksklusivt ved den, da man blot har en papkasse med foldet pap indeni til at adskille de forskellige tilbehørs dele. Ud over telefonen, batteri og lader finder vi i salgskassen et stereo- headset og et synk. Kabel og, ikke at forglemme, 3 cm tyk brugervejledning på mange sprog – derfor kassens størrelse.
 |
 |
U9 ved siden af tændstikæsken
|
U9 ved siden af Nokia 6300
|
Frem med selve U9 der, uden at blinke, er noget af det mest tøsede, jeg længe har set. Nu skriver jeg ”tøset”, men det er i denne sammenhæng bestemt positivt ment, for lad os bare være ærlige, halvdelen af os mobilbrugere er jo af hunkøn, og udbuddet af desideret telefoner til jer piger er ikke særlig stor. Men nu er U9 her, og der er tøselir for alle pengene. Den fås som udgangspunkt i to farver, den metal røde/pink som jeg har til test og en metal lilla udgave. Men ikke kun farven er med til at gøre denne telefon attraktiv. Det er en meget lille og afrundet telefon, der kun måler 90 x 48.6 x 16.4 mm og kun vejer 87 gram, hvilket gør den meget behagelig at have i en lomme eller i en mindre hånd, end de ”barkede næver” jeg slæber rundt på.
U9 er ikke noget helt nyt, for vi har faktisk set en model fra Motorola, der minder om den. Dengang hed den U6 PEBL, men den nye U9 har dels fået bedre specifikationer, men der er også barberet ca. 30% af vægten.
 |
 |
U9s fine klapsystem
|
Bagsiden |
Dette er sket uden at ofre den kvalitets følelse, den gamle U6 havde. Klappen er en af Motorolas stærke sider, og det var da også dem, der opfandt den i sin tid, men det er en anden historie. U9 virker ganske velbygget, ingen knirke eller knage lyde at komme efter her, og materialevalget har jeg heller ingen indvendinger imod, bortset fra at man med tiden godt kan få ridser i den blanke overflade, der med sikkerhed vil komme til at se mindre pænt ud. (fedtfinger er pga. et specielt materiale ikke synderlig synlige, hvilke bestemt er en god nyhed.)
Las os tage et hurtigt kig omkring telefonen og se, hvor hvad er placeret. På telefonens front har vi øverst et 2 Mpixel kamera, herunder en skærm der kun er synlig, når den er aktiveret, og det samme gælder de 3 trykfølsomme musik knapper, der findes under skærmen. I bunden er der en rund højtaler med et Motorola logo. Dette er telefonens udvendige højtaler.
 |
U9 er med 16,4 mm ikke en tynd mobil
|
Åbnes telefonen, hvilket er ret let med én hånd, får vi et sort blankt udtryk frem. Overdelen har en 2” skærm med højtaler oven over. På underdelen har vi et helt fladt tastatur layout med en lille lysmåler oppe i venstre side.
Vi lukker telefonen sammen igen og går ud på venstre side. Her finder vi øverst en lille Volumen knap, der dog er ganske let at mærke sig frem til også under en samtale. Under den en genvejs knap til mobil browseren. På højre side har vi en enlig programmerbar genvejs knap.
I bunden har vi en klap, bag hvilken der sidder et micro-usb stik, der fungerer både som lade-stik, synk-stik og til lyd ud.
På toppen findes der intet andet en den brede lukkemekanisme.
Omme på bagsiden finder vi en udvendig højtaler mere. Det smarte ved den placering er, at man sammen med den på forsiden faktisk får et godt stereo perspektiv, når man folder telefonen ud og lægger den på siden.
Vi hopper tilbage til telefonens forside, når den er åben, hvor vi skal kigge på skærm og joypad med tilhørende knapper.
 |
 |
Musikafspilning
|
Hovedmenuen
|
Skærmen, som Motorola U9 har, er opdateret i forhold til den gamle U6 PEBL, således at der nu er tale om en skærm magen til det, andre producenter har på hylderne. Der er brugt en 2” (42 x 31 mm) TFT skærm med 262.000 farver, og QVGA opløsning (320x240 pixel). Skærmen er ganske nydelig at se på, og der er som sådan ikke rigtig noget at komme efter på den front. På ydersiden er der også en lille skærm, som vi ikke må glemme. Dette er en OELD skærm med 65.000 farver og opløsning på 128 x 160 pixel, hvilket er ganske rigeligt til at formidle de info, man har brug for på forsiden. Pga. at skærmen er gemt under en overflade, virker den mindre lys stæk, og i direkte sollys er den umulig at aflæse.
En af de helt store fordele ved en klap telefon er, at man får et stort areal til rådighed på underdelen til at lave joypad og knapper. U9 har et helt fladt joypad og tastatur område, som minder om det, vi første gang så helt tilbage på den oprindelige Razr V3 for 3-4 år siden. Der er ganske god plads på dette system, og man har også et tydeligt feedback når man trykker på en knap eller joypadden, men det er og bliver svært at mærke med en finger, hvor man er henne på dette tastatur.
 |
 |
Tasturet og joypad
|
Tastaturet set fra siden
|
Joypadden er fin i størrelse og reagerer ganske hurtigt. De hvide pile er lette at se på den sorte baggrund, hvilket i øvrigt også gør sig gældende ved de numeriske tal og funktions-knapperne.
Alt i alt ikke dårligt, men jeg foretrækker nu ”rigtige” knapper og joypad.
Nu er U9, som nogle måske allerede er klar over, ikke en super high-end telefon, hvilket vi nu skal kigge lidt mere på, når vi nu går under ”huden” på U9. På net-delen er der 4 GSM bånd med understøttelse af EDGE – det er det hele. Dem der læser mine tests regelmæssigt vil vide, at jeg bestemt er glad for 3G, og det har Motorola U9 altså ikke. Det er lidt ærgerligt, for 3G muligheden betyder, at man kan bruge mail og mobil surf på en helt anden måde, end hvis man kun har GSM nettet til rådighed. – Så det er lidt øv.
Til at forbinde med computer eller andre enheder har Motorola U9 micro-USB stik og kabel med, så man hurtigt kan flytte fx musik til denne telefon. Men i forhold til den gamle U6 har denne U9 fået bluetooth 2.0, der er hurtigere end 1.2, og der er desuden også stereo profil understøttese, så man kan få ledningsfri musik med det rette headset.
 |
Forsideskærmen
|
Nu sælges U9 jo ikke som en desideret musik-telefon, og er altså ikke på højde med en walkman telefon. Men jeg synes faktisk, at U9 gør det ganske fint alligevel. Dels har den en ganske fornuftig MP3 afspiller, der kan håndtere et væld af formater, således at man er rigtig godt dækket ind på denne side. Kvaliteten af lyd er ok, men man oplever det desværre ikke rigtigt gennem det medleverede headset, der er af en noget billig kvalitet. Der er nu stadigvæk langt op til rigtige high-end høretelefoner, som bestemt kan anbefales at anskaffe, hvis man vil have mere ud af musik-delen. Derudover skal en musik telefon også have en kapacitet til at indeholde noget musik. U9 kommer uden et microSD hukommelse kort, og de 25 MB intern hukommelse rækker ingen lunde, så et kort på 2 GB vil være ganske fornuftigt at købe med, der så vil række alt efter komprimering fra ca. 2000 melodier til ca. 500 stk. ved almindelig mp3 komprimering. Har man brug for mere plads, er det bare at købe et større kort. På forsiden har man den lækre detalje, at man kan styre musik afspilleren på de trykfølsomme knapper.
 |
 |
Standby-genvejsmenu |
Indstillingsmenu |
Video afspiller har U9 også og her er det faktisk Windows media player 11, så filer som du kan afspille på din PC, kan du også uden videre overføre til U9 og afspille.
Kamera har Motorola også, men det er ikke et super duper high-end kamera. Der er tale om et 2 Mpixel kamera, der tager nogenlunde fotos. Der er dog ikke hverken auto fokus, hjælpe lys eller alle de andre smarte ting, vi har set på kamera mobiler. Det kan fint bruges udendørs i dagslys, og man får et brugbart resultat til computerne, men så må man heller ikke forvente meget mere.
 |
 |
Alarm
|
Programmer, herunder spil |
Program pakken, der kommer med U9, er ikke kæmpe stor. Der er adgang til nogle Googel funktioner, men uden 3G er det ikke rigtig sjovt, og så er der et soduku spil, men flere af typen Java MIDP 2.0 kan hentes ned fra nettet og installeres.
Styresystemet er Motorolas eget på godt og ondt. Det positive er, at alle ikoner i menuerne er flot animeret, og det grafiske er ganske flot lavet. Den mere kedelige del er, at U9 altså er sløv til at åbne programmer, og det kan i denne forbindelse virke som om tiden har stået stille de sidste 3-4 år hos Motorola. Alle de andre producenter har ikke så langsomme menuer, hvad enten det er almindelige telefoner som denne U9, eller de mere avancerede Smartphones.
 |
U9 - lille og fiks
|
Batteriet på U9 er desværre også noget, der måske burde sidde i en 2-3 år gammel mobil. Vi er nede på 740 mAh, og det er bestemt ikke alverden. Til U9’s forsvar skal det dog siges, at der ikke er et 3G net, der bruger noget mere strøm end GSM net- delen. Desuden er en 2” skærm jo ikke hverken stor eller speciel strømslugende. Så alt i alt mener jeg, det kan gå, og man kan sikkert nok nå 2-3 dages standby ved et normalt forbrug.
Et hurtigt opslag på
Pricerunner viser, at
Motorola U9 pt. koster 1.313 kr.
I alt 68%Gode ting:Super flot og lækkert feminint design.
Lille størrelse og meget runde former.
Glimrende klap funktion.
Skærmen er også oppe i en fornuftig kvalitet.
Spændene løsning med yderskærm og trykfølsomme knapper.
Mindre gode ting:Intet 3G netvæk.
Begrænset intern hukommelse og intet hukommelse kort med.
Menu systemet er alt andet end hurtigt.
Kameraet imponerer ej heller.
Konklusion:Motorola U9 er en telefon type, vi har alt for få af, nemlig telefoner der først og fremmest er lavet til de kvindelige mobilbrugere. Jeg synes, det er modigt af Motorola at sende et sådan produkt, der ikke som mange andre telefoner er ”unisex” modeller, på markedet. U9 er en rigtig pige telefon, og i og med at jeg kender flere piger, der til en hver tid vil vælge en feminin udgave af en telefon frem for en unisex, tror jeg bestemt Motorola har fat i noget her. Telefonen, der er en mellemklasse telefon, er og bliver ikke med helt fremme i bussen hvad angår funktioner, men den slags telefoner sælges der faktisk rigtig mange af, for ikke alle har brug for super duper kamera i en telefon, hvis det gør, at den koster på den anden side af 3000 kr.
Motorola U9 er ikke en dum telefon, og til jer piger der gerne vil vælge feminine produkter, er den et sikkert hit.
Telefonen er venligst udlånt af
www.mobiludsalg.dk
Hvor enig er du i skribentens anmeldelse?
- Currently 3.92/5
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
13 stemmer
[se fordeling]

Som en ny service kan vi tilbyde vores læsere, der har en Twitter konto, at få et ”tweet” når vi lægger en ny test op. Blot tilføj os til din konto. Vi hedder @mobiltestdk.