Nokia N96 test
Nokia har ladet vente længe på sig med en afløser for N95 8GB, som jeg i min test lidt glamourøst kaldte kongen vender tilbage – med referencer til forgængeren, der blot hed N95. Næsten et år skulle der gå, før N96 endelig kom i butikkerne, og i denne test skal vi se, om ventetiden har været det værd, eller om ventetiden har fået tiden til at løbe fra telefonen. Et er dog sikkert, og det er, at når der er tale om en N model fra Nokia, er det noget af det ypperste, Nokia kan præstere rent funktionsmæssigt, og N96 er flagskibet, så dermed er N96 bestemt ikke en ligegyldig billig telefon. Med dette må vi hellere se at komme i gang. I testen vil der blive refereret til Nokia N95 8GB som forgænger eller den gamle model, hvilket hænger sammen med, at N96 netop er ret sammenlignelig med N95 8GB, men den skal også overtage pladsen som top telefon i N-serien.
Emballagen, N96 kommer i, er der ikke ændret meget ved i forhold til forgængeren. N96 er smukt placeret i midten af den store æske i et plastik display. Under dette finder vi alt tilbehøret, hvilket omfatter følgende: Batteri, lader (det er den super lille rejse lader) et RGB kabel til TV-out, en auto lader, data kabel, og et udmærket delbart headset med en fin fjernbetjening på midten. Alt i alt en meget fornem tilbehørs pakke der er med i salgs emballagen.
 |
 |
N96 ved siden af tændstikæsken
|
N96 ved siden af Nokia 6300 |
Mit første indtryk, da jeg fik N96 i hånden, var, at N96 altså ikke er blevet mindre siden N95 8GB. Faktisk er den vokset nogle mm både i længden og i bredden, mens tykkelsen heldigvis er blevet 3 mm mindre (det var tiltrængt). Målene på N96 er 103 x 55 x 18 mm og den vejer 125 gram.
Men størrelsen er ikke det eneste, der er ændret. N96 har fået en ordentlig omgang ”redesign” i forhold til N95 modellerne. Eneste ligheder er faktisk dual slide- systemet og farven. N96 har fået et design, a la det vi første gang så i N81 blot i en endnu bredere udgave. Forsiden er en helt glat sort ”glasagtig” overflade, og ja, fedtfingre ses overalt på denne telefon. På siderne har vi sølvfarve, mens bagsiden er i en blank brun farve med et mønster i.
Om man kan lide designet eller ej må være en smagssag, blot vil jeg sige, at jeg ikke på nogen måde finder det mere ergonomisk praktisk end det, der var på forgængeren (mere herom senere), men sort og sølv er noget de fleste synes er flot.
 |
 |
18 mm er en forbedring i tykkelsen
|
Her ses støbesamlingerne, der bare er for ringe |
Bygge kvaliteten er lidt en mellemvare, mens slide-mekanismen virker stabil. Problemet med de tidligere modellers slide-mekanisme ser ud til at være løst, om end fremtiden først vil afsløre om den bliver ”slasket”, efterhånden som den bliver brugt. Jeg er ikke imponeret over batteri dækslet og den måde, det er lavet på, da det giver en smule efter, når man trykker på det og derved frembringes lidt knirke lyde. Det værste, som jeg dog håber kun er at finde på denne pressemodel, jeg har til test, er at i hvert hjørne på siderne kan man tydeligt se, hvor plastikken er støbt sammen. Hvis dette også er tilfældet på de modeller, der ligger i butikkerne, synes jeg det er for ringe for en så dyr telefon.
Men lad os snuppe en tur omkring N96 og få placeret de forskellige knapper og stik. Vi starter naturligvis på forsiden. N96 er domineret af en stor blank sort flade, hvor den store 2,8” skærm naturligvis fylder en del. Over skærmen har vi i midten den lille højtaler, der bruges under samtaler, og til højre herfor har vi et lille VGA kamera til fx video opkald. Under skærmen har vi et område på godt 2 x 5 cm, hvor der er tæt pakket med knapper og joypad. Når telefonen er inaktiv ses en del af knapperne dog ikke.
 |
 |
De 4 multimediaknapper under skærmen
|
Toppen af skærmen med 3,5 mm jackstik - tak
|
Skydes telefonens overdel op kommer det numeriske tastatur frem, og her er også brugt en hel blank sort overflade. I og med at N96 er en dual slide telefon, kan overdelen også skubbes en smule ned, og her kommer så 4 multimedia knapper frem også i helt blankt sort.
På venstre side har vi dette brede sølvfarvede bånd, der går omkring hele telefonen. Ud over det er der kun en klap til microSD kortet og ikke andet at finde på denne side.
På højre side derimod er der helt øverst og helt nederst telefonens udvendige højtaler, der er blandt nogle af de bedste, der findes på mobiltelefoner. De spiller højt og ganske klart, og sådan har det i øvrigt været på en del N-serie telefoner efterhånden. Under den øverste højtaler finder vi volumen knappen, der er rimelig at finde og bruge, uden at man kigger efter den. Under den har vi forneden kamera udløser knappen. Væk er den knap til at vælge video og billede fremvisning samt det hvide lys i fotoknapperne, som N95 8GB havde, hvilket jeg bestemt savner. Generelt virker de knapper, vi finder på N96, ringere end dem, der sad på N95 8GB, og dermed må det ses som et tilbageskridt på den front.
 |
 |
N95 er mere kantet i designet end N96
|
Bagsiden med støtteben omkring kameraet
|
I bunden har vi fortsat det lille tynde lade stik ved siden af micro usb stikket, og desværre kan N96 heller ikke lade, mens man bruger et data kabel til fx sin computer.
I toppen er der sket et par forbedringer. Først og fremmest er 3,5 mm jack stikket flyttet fra siden og op i toppen, hvilket bestemt er at fortrække, hvis man hører musik med telefonen i sin lomme. Samtidig er der også kommet en låse knap, der som sådan er ok, om end jeg sagtens kunne nøjes med at låse tastaturet via 2 knapper som på den gamle N95 8Gb. Tænd sluk knappen er rykket ud til venstre, og den har jeg ikke noget at udsætte på, men den er heller ikke særlig sindsoprivende.
Omme på bagsiden har vi mere højglans i form af det store dæksel, der dækker hele bagsiden. Det er ganske lækkert at røre ved og ser faktisk ganske nydeligt ud, men det er sart som bare pokker. Er man ikke til fedtfingre og små ridser på sin telefon, er N96 med flere andre i dette højglans materiale, telefoner man skal gå en stor bue uden om.
På bagsiden finder vi også et 5 Mpixel kamera identisk med det, der var i den gamle N95 dog med 2 lysdioder i stedet for kun en og et lille støtteben, man kan slå ud, hvis man fx ser film på N96. Simpelt, men bruger man N96 på den måde, er det genialt.
 |
 |
Øverst N95 8GB nederst N96
|
Toppen af N95 8GB og N96
|
Med dette afslutter vi bagsiden og vender tilbage til forsiden, hvor vi starter med skærmen. Her er det, som vi vil se flere gange i løbet af denne test, ”gammel vin på nye flasker”. Skærmen er identisk med den, der sidder i N95 8GB. Men det er som udgangspunkt heller ikke ringe, blot må vi konstatere, at, med denne skærm, er N96 ikke med helt fremme i bussen mere. 2,8” er en fin stor skærm, som måler 56 x 43 mm, og skærmen er stadigvæk med 16 millioner farver. Lys og kontrast er også stadigvæk ganske fortrinligt, men jeg har et ankepunkt, og det er opløsning. QVGA opløsning, som N96 har, var fint for et år siden med N95, og er det stadigvæk i telefoner med en mindre skærm. Men med 2,8” er de her 320 x 240 pixel altså mindre skarpe at se på end på flere andre telefoner. Både Sony Ericsson med deres X1 der lige er kommet og HTC med deres nye Touch serie er oppe i ”fuld” VGA opløsning altså 640 x 480 i skærme der er ca. på størrelse med denne 2,8” skærm, som N96 har. For at være ærlig så er der en himmel til forskel på VGA og QVGA, ja faktisk er det en faktor 4:1, og det kan altså ses, når man kikker på ikoner, tekst osv. Men lad mig lige slå fast, at N96 ikke har en dårlig skærm, der findes bare endnu bedre skærme på andre modeller.
 |
 |
Den velkendte opbygning i Symbian |
Autorotation i alle menuer
|
Med det går vi videre til joypad og tastatur. Her er virkelig sket noget nyt i forhold til den gamle N95 model. På N96 har Nokia valgt at placere et hav af funktionsknapper omkring det ellers ganske fornuftige joypad. Hvis vi lige skal tage joypaden først, så synes jeg faktisk, at det, N96 har fået, er bedre end det, der sad på N95, der var en smule klejnt i det. Dette her er større, og det er lettere at ramme bekræft knappen i midten. Hvad der derimod i mine øjne ikke er bedre, er dels de omkring liggende funktions knappers udførelse, samt antallet af dem. Funktions knapperne er delt ind i 2 ringe der omkredser joypaden. Den inderste ring indeholder 4 genvejs knapper til media delen, og de er identiske med dem, der ligger, når overdelen slides ned – hvad skal vi så med 2 sæt identiske knapper? Næste ring indeholder 6 funktionsknapper, og her er det, som det vi plejer at se på N serie telefoner, 2 skærm afhængige knapper, et rødt og grønt telefon rør, genvejs knap til menu og endelig ”C” knappen. I mellem de 2 hold knapper har vi en sølvgrå knap, der åbner for underholdnings-menuen. I alt er der altså 11 knapper + joypad på det relative lille areal.
 |
 |
Joypad og knapper med hvidt baggrundslys |
De store nummeriske knapper og funktionsknapper
|
Dette kunne måske endda have fungeret, hvis hver enkelt knap var tydelig og en knap, man kunne mærke. Det er desværre ikke tilfældet. Alle knapper er helt plane og nærmest usynlige, før der er lys i dem. Det er derfor ret svært at ramme fx menu eller ”C” knappen uden ikke også at trykke enten det røde eller grønne rør ned samtidigt. – Det er slet og ret for ringe, og jeg må vende tommelfingeren nedad for denne løsning.
Meget bedre er det desværre ikke med de numeriske knapper. Vel er disse ganske store og med fint feedback, når man trykker på dem, men en sort spejlblank flade giver ingen følelse af, hvor man er henne på tastaturet og er som resten af telefonens overflade en fedtfinger magnet af rang. Værst er det dog, at den ½ cm afstand, der var mellem øverste række af knapper og overdelen på den gamle N95, er fjernet, således at overdelen nu slutter, hvor øverste række begynder. Dette medfører, at tryk på øverste række er hæmmet af overdelens kant, og det er altså for ringe.
Konklusionen for joypad og div. knapper er, at Nokia har satset på at lave en flot løsning, der er mindre heldig i brug – ærgerligt.
 |
Ingen plads mellem overdel og tastatur
|
Men lad os nu se på, hvad telefonen egentlig kan.
Hvis vi starter med netværksdelen, så er N96 som forgængeren rigtigt godt med. Telefonen er QUAD-band med UMTS og HSDPA (3G + 3,6 Mbit). Desuden er der også EDGE og WiFi (802.11 b/g). Med andre ord samme netværksdel som den gamle N95, hvilket jo stadigvæk er ganske udmærket. En ny ting, som jeg synes vi skal have med her, er muligheden for at modtage TV direkte på N96. Nu er der måske mange læsere, der siger, jamen vi kan da tage tv på vores mobil via 3G forbindelsen. Ja, man kan streame tv ned via sin bredbånds forbindelse, det er korrekt, og det kan N96 naturligvis også, men det nye ligger i, at den kan modtage tv signaler af typen DVB-H, som svarer til, at et almindeligt TV får signaler fra antennen. Problemet ligger blot i, at Danmark er håbløst bagud på denne front, og der går mindst 1-2 år før vi bare er nogenlunde dækket ind med DVB-H signaler. Der er endnu ikke opsat nogen antenner til dette. Dermed har N96 måske nok noget nyt og spændende, men for os i Danmark er det ret ligegyldigt, da vi ikke kan bruge det nu eller i nærmeste fremtid.
Skal man overføre filer til og fra sin telefon (og det skal man med en sådan type telefon), har N95 som tidligere omtalt microUSB (2.0), samt Bluetooth. Infrarød overførelse, som den gamle havde, er lagt i skuffen, og lad det endelig ligge der for min skyld, det er forældet for længst. Bluetooth delen er den sidste nye standard og understøtter altså stereoprofil til headset, hvilket efterhånden er mere en regel end en undtagelse.
 |
Kameramenuen - her er ikke meget nyt
|
N96 har naturligvis også en kamera del. Denne er dog ikke så spændende, i og med den er mere eller mindre identisk med det, vi første gang så på N95 for mere end 1 ½ år siden. I en branche hvor alt går rigtig stærkt, er N96’s kamera del bare ikke blandt de bedste mere. Der er kun foto hjælpe-lys (godt nok med 2 dioder) og ikke rigtig xenon flash, der er ikke mere end 5 Mpixel, mens flere konkurrenter har 8 Mpixel, og ej heller ansigt genkending eller steddy shot er en mulighed. Derfor må man med N96 erkende, at på kamera delen er man ikke med fremme i føre feltet mere. Når det er sagt, så tager N96 stadigvæk udmærkede billeder, og der ligger masser af eksempler på billeder taget med N82 og N95, som har samme kamera, på vores foto side
www.mobilfotos.dk som bestemt er et besøg værd, hvis man interesserer sig for mobil kamera kvalitet.
GPS skal der være i en moderne high-end telefon, og i og med N96 genbruger ret meget af, hvad vi så i N95, ja så har den naturligvis også GPS. Jeg ved, at vandende omkring GPS i mobiltelefoner er ganske delt, nogle mener, det er enormt praktisk og bruger det ofte, mens andre mener, det er ret begrænset, hvad brugbarheden er i dette GPS system. Jeg selv tilhører nok mest den sidste gruppe. Jeg kan godt se, det kan være smart at sætte geo-tagging på sine fotos, hvis man vil huske, hvor man har taget dem eller vise dem til andre. (Det kan N96 naturligvis også). Jeg kan også se det smarte i, hvis man er på gåben i en fremmed by, at kunne få et overblik og en simpel rute beskrivelse. Er det det, man vil bruge GPS til i sin mobil, er det bestemt brugbart. Hvad det der imod ikke er ret velegnet til, er at navigere med i en bil, i hvert tilfælde ikke uden ekstra software. Løsningen, som N96 har, er meget lig de andre mobiltelefoner, hvor kort materialet kommer ned i det omfang, som det skal bruges, og det over mobil nettet.
Det kunne lyde smart, men i praksis er det bare ikke særligt anvendeligt. Problemet er, hvis man kører, og der er mindre god dækning, således at data til kort ikke kan komme hurtigt nok igennem, kører man så at sige i blinde. Er det i en storby, ja så kan et data udfald på et par minutter betyde, at man kommer helt væk fra sin rute, hvis man kører videre. Dernæst er disse telefon GPS’er bare ikke så hurtige, eller præcise om man vil, når man kører med dem. Jeg har flere gange oplevet, at positionen er 50-100 meter bagud i forhold til, hvor man reelt er. Så kan det blive et stort problem, hvis der er flere veje tæt på hinanden, at vide hvornår man skal dreje af.
Jeg ville ikke, hvis jeg stod og skulle fx til et møde i København eller Århus i bil, turde stole 100% på det kortmateriale og den GPS modtager, der sidder i mobiltelefoner, men det er naturligvis både en smagssag eller tillidssag, samt et spørgsmål om at have prøvet den komfort, der er ved nye GPS enheder med store trykfølsomme skærme og TMC osv.
 |
Medieafspilleren på N96
|
Underholdning er der også en del af i N96, hvilket jo nærmest siger sig selv, når telefonen jo sælges som en multimedietelefon. Der er en fin stereo FM radio med RDS, og også en virtuel radio, hvor man streamer radiokanaler over Internettet. Der er også en MP3-afspiller, som understøtter en del formater, nemlig MP3, AAC, AAC+ og eAAC, og så er der også en videoafspiller kaldet ”Realplayer”.
Kendetegnet for alle tre medier er, at de giver et ganske godt indtryk. Musikafspilleren gør det godt, og kvaliteten er meget tæt på det, man får ved en decideret musiktelefon. Det medfølgende headset er udmærket, og ellers kan man jo anvende jackstikket til at sætte sine egne høretelefoner til. De indbyggede højtalere giver desuden en ganske god lydoplevelse, størrelsen taget i betragtning.
Den indbyggede hukommelse er et sted hvor N96 tager point. Den er nu oppe på 16 GB, der bestemt rækker et godt stykke, men er det ikke nok, understøtter N96 nu, modsat forgængerne, MicroSD hukommelse kort, så man fx let kan flytte sin musik eller sine film over på dette eller også kortet over i en computer eller anden telefon. Der kan i øvrigt ligge rigtigt meget musik på 16 GB. Hvis musikken er komprimeret i almindeligt MP3 format, er der plads til ca. 5000-6000 sange, og med andre komprimeringer kan man komme op på ca. 16.000 sange. For de fleste er dette overvældende, men hvis man også har lidt film og billeder liggende, så kan man nu godt få fyldt de 16 GB op. Alt i alt er der dog mange timers underholdning i en N96.
 |
Kontormenuen
|
Der er ingen tvivl om, at N96 er en veludviklet multimediatelefon, men faktisk indeholder den via styresystemet et væld af andre muligheder for dem, der ønsker at bruge telefonen til andet end bare underholdning. Der er et rigtigt godt kalenderprogram, der er Office Document Viewer (desværre uden redigerings muligheder), og den fine browser kommer godt til sin ret, når man surfer på Internettet.
Den nye N96 er ændret lidt i CPU opbygningen. I stedet for en Dual ARM 11 332 MHz CPU er der brugt en Dual ARM 9 264 MHz CPU i N96. Dette kan godt undre, hvorfor Nokia på papiret sætter en langsommere CPU i en nyere telefon. Om den har noget med strømforbruget at gøre, tør jeg ikke sige, og jeg synes heller ikke ,jeg bemærker en ændret hastighed i telefonen, og langsom er N96 bestemt ikke.
 |
N95 8GB ved siden af N96 - bemærk tastaturet
|
Styresystemet er det sidste nye Symbian S60 software, som nu er opdateret til 3.2. For de fleste forbrugere er det nu nok lidt ligegyldigt, hvad versionen hedder, så længe det bare fungerer. Og det gør det – endda rigtig godt. Selve interfacet er blevet meget hurtigere end i tidligere udgaver, og det hele kører mere smidigt. Tidligere har man med smartphones kunnet opleve, at menuerne var væsentligt langsommere at bevæge sig rundt i. Dette er blevet kraftigt forbedret. Menuerne er bygget op af det velkendte ikon-system, som er meget simpelt at anvende. Det fungerer så let, at langt de fleste vil kunne bruge en så avanceret telefon som N96 uden at kigge i brugsanvisningen, og det er jo ret imponerende. Naturligvis kan der være ting, som man lige skal slå op, men langt hen ad vejen og med hjælp fra diverse indbyggede guides, får man hurtigt indstillet telefonen sådan, som man nu ønsker det.
 |
De to nye telefoner i N-serien - N96 og N86
|
Slutteligt har vi batteriet, og her er der ingen forbedring at hente i forhold til forgængeren, faktisk tvært imod. Der er et BL-5F på 950 mAh batteri at trække på, og det er slet og ret alt for ringe. Nye high-end telefoner, som N96 med GPS, 3G, w-lan og stor skærm skal altså have et ordentligt batteri. Forgængeren havde 1200 mAh og det er til at leve med, men også de mAh skal nok blive brugt, hvor hurtigt kommer det så ikke til at gå med 25% mindre kapacitet? Jeg vil vurdere det til 2 måske 3 døgn med et let forbrug, og bruger du telefonen meget i din dagligdag, vil du ikke kunne holde strøm på anden dagen, så den skal lades op 1 gang i døgnet. Det er for ringe, Nokia, og en auto lader redder ikke dagen for alle dem, der ikke er i bil!
I alt 78%
Gode ting:
Stadigvæk er 2,8” skærm en dejlig størrelse skærm.
16 GB hukommelse plus microSD hukommelse kort mulighed.
Slide mekanisme virker noget bedre end på tidligere modeller.
Fint lille støtte ben på bagsiden.
Flot tilbehørs pakke fra start i salgspakken.
Multimedia delen i Symbian er altid en fornøjelse.
Styre systemet – et af de bedste der findes.
Mindre gode ting:
Usselt lille batteri – skam jer, Nokia!
Design af funktionsknapper og numerisk knapper.
Overfladen er en fedtfinger magnet.
Lidt skuffende skærm opløsning.
Manglende lys i foto knapper.
Kameraet er ikke med helt fremme mere.
Konklusion:
Da jeg for knap et år siden skrev min test af N95 8GB, gav jeg den som tidligere nævnt undertitlen ” Return of the King” med referencer til, at den første N95 nu blev afløst af en opdatering, der gjorde telefonen imponerende god. Skulle jeg give en lignende titel til N96, blev det nok noget i stil med ”Kejserens nye klæder”, for den er faktisk noget skuffende i forhold til de forventninger, man må stille til en afløser af N95 8GB. Bortset fra designet, som man jo altid kan diskutere, er der meget, meget lidt nyt i N96, og på nogle områder er den direkte ringere end forgængerne, som fx på knap ergonomien og batteriet. I N96 får vi en DVB-H tuner, som vi danskere ikke kan bruge til noget, muligheden for at sætte ekstra hukommelse kort i telefonen, en lysdiode mere, samt 8 GB mere hukommelse. Det kan synes af meget lidt, når man skal betale ca. 1400,- mere for en N96 i forhold til en N95 8GB, der så har et bedre batteri og bedre taster !!!
At jeg så har givet N96 78% hænger naturligvis sammen med, at ligegyldigt hvad mine eller andres forventninger måtte have været, så er N96 stadigvæk en funktions spækket telefon med masser af muligheder, hvilket vi naturligvis ikke må glemme, men tiden, hvor Nokia alene sad på tronen og de virkelige high-end smartphones, er for en periode slut.
Hvor enig er du i skribentens anmeldelse?
- Currently 3.89/5
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
36 stemmer
[se fordeling]

Som en ny service kan vi tilbyde vores læsere, der har en Twitter konto, at få et ”tweet” når vi lægger en ny test op. Blot tilføj os til din konto. Vi hedder @mobiltestdk.