Nokia N85 test
Smartphones har vundet større og større markeds andele i forhold til almindelige telefoner, i hvertfald her i vores del af verden. En stor del af æren for dette må tilfalde Finske Nokia, der rundt regnet sælger hver anden af alle solgte smartphones, hvilket er ganske imponerende, og det bliver ikke mindre af, at det er Nokia, der ejer det styre system, der har banet vejen for alle disse smartphones, nemlig Symbian. En af de største salgs succeser inden for smartphones er N95, der så dagens lys i foråret 2007 – her var alt med fra start, det var den første dual slide telefon, den første Nokia telefon med 5 Mpixel og også den første med GPS. N95 var virkelig et hit, hvorfor Nokia naturligt nok bygger videre på den succes. N96, som kan læses andet steds på siden, er tænkt som den ypperste smartphone, mens N85, som vi skal kigge på i denne test, er tænkt som modellen lige under og reelt er en opfriskning af N95.
At opdatere en telefon er meget brugt i mobilbranchen, ja ofte er det op mod 50% eller mere i en producents portefølje af telefoner, der bygger videre på tidligere modeller. Det skal derfor blive spændende at teste denne telefon, der har store ligheder med forgængeren og se, om det er en god opdatering eller blot gammel vin på nye flasker !!!!
 |
 |
N85 ved siden af tændstikæsken
|
N85 ved siden af Nokia 6300
|
Vi starter med emballagen, som N85 kommer i, og her er der skruet en smule ned i forhold til fx den æske, som den nye N96 kom i. N85 ligger i en sort plast bakke, og under den er resten sorteret op i en ny plast bakke. I kassen finder vi ud over telefon og batteri, en lader (desværre ikke den lille rejse lader) et data kabel, et stik til tv-out, et udmærket headset med fjernbetjening, og sluttelig er der fra start et 8 GB stort microSD kort placeret i telefonen – super.
Så vidt så godt. Vi skal have fingre i selve N85 og her er faktisk en af de største forskelle fra den aldrende N95 model. Den nye er blevet en markant mindre telefon. Godt nok er længden vokset en smule, men bredden og specielt tykkelsen er kommet ned i et niveau, hvor N85 ikke føles som en stor telefon, som den gamle N95 gjorde. Målene på N85 er 103 x 50 x 16 mm. Sjovt nok er vægten, på tros af ca. 25% mindre i omfang, steget med 8 gram i forhold til N95, således at vi nu er oppe på 128 gram.
 |
 |
N85 ser noget tyndere ud en Nokia N95
|
Nokia N95 og N85 set fra toppen
|
Mere vægt kunne indikere bedre bygge kvalitet, men her er jeg lidt splittet. Slide funktionen, siderne og forsiden er velbygget og lækre materialer, selv om den sorte front er meget modtagelig for både ridser og fedtfingre. Bagsiden er jeg derimod ikke imponeret over. Dels er den bagklap noget klapreværk, og på den model jeg havde til test, var det muligt at trykke den 1 mm eller mere ind. Den lille skyde klap foran kameraet var også noget rasleværk, som jeg synes kunne være lavet bedre. Den slags giver et både billigt og mindre godt indtryk af Nokia N85, og det er i grunden lidt synd, at man allerede fra start kan få et mindre godt indtryk af telefonen. Designet, nu vi er ved det, er jeg heller ikke videre begejstret for her på bagsiden, men det er naturligvis et spørgsmål om smag.
Helheds indtrykket med de afrundede hjørner og det simpel knap-design må jeg dog sige er positivt og helt i tidens ånd.
 |
 |
Toppen med 3,5 mm jackstik
|
16 mm tyk må siges at være til at leve med |
Men lad os da bare tage en hurtig runde om N85 og se hvor hvad er placeret. På fronten har vi naturligvis den stor skærm i midten. Over denne har vi en lille revne, bag hvilken telefonens samtale højtaler sidder. Lige til højre herfor sidder en lille lys måler og lidt længere ude et VGA kamera til video samtaler eller selvportrætter. Under skærmen har vi et fint joypad, der dog er lidt mindre end det, der var på den gamle N95. Her finder vi også 7 funktions knapper, hvoraf de 4 er skjult, når der ikke er aktivitet. Skydes telefonen op kommer de numeriske knapper frem. Her er, som på resten af fronten, blank sort plast af typen, der elsker at vise, at der har været en finger forbi og trykke ïŒ.
N85 er som forgængerne en dual-slide telefon, og derfor kommer der, når overdelen skubbes ned, 4 multimedia knapper frem heroppe. Alle er med lys i, for at man kan se, hvilken funktion de har. Vi lukker N85 igen og går om på venstre side. Bortset fra fronten er resten i en mocca brun farve, og det er også tilfældet her på siden, om end det ikke er højglans som på bagsiden. På venstre side har vi kun en klap, bag hvilken det medfølgende microSD kort befinder sig.
 |
 |
Mediaknapper øverst
|
Bagsiden med kamera
|
På højre side derimod er der flere ting. Øverst og nederst de fine udvendige højtalere, der lyder ganske fornuftigt for en mobiltelefon at være. Mellem dem har vi øverst en volumen knap, der desværre ikke er nem at mærke sig frem til, låse knap og nederst en kamera udløser knap. Alle knapperne er i mocca brun, og derfor er det fint, at der er lys i dem, så de er lettere at se. I bunden er der intet, medens vi i toppen finder dels en tænd/sluk knap, et 3,5 mm jack stik og et lade/synk stik af microUSB stik. Jack stikket skal Nokia have ros for at have flyttet fra siden og op til toppen.
Omme på bagsiden har vi, ud over den bagklap der virker rigtig plastikagtig, et 5 Mpixel kamera med 2 dioder som hjælpe lys og en lille linse beskytter.
 |
 |
Nokia N95 og N85 ved siden af hinanden
|
Tastaturet set fra venstre |
Vi springer lige tilbage til forsiden, hvor vi skal kigge på skærmen og joypad med tilhørende knapper. På denne N85 har Nokia brugt en helt ny skærm, der modsat den, der sad på den gamle N95, giver en tydeligt bedre kontrast gengivelse og dermed et bedre billede. Forklaringen er den, at den gamle TFT skærm er udskiftet med en OLED skærm. Ud over den tydelige fordel med en bedre kontrast så er strøm forbruget på OLED skærmen væsentlig mindre end på TFT skærmen, hvilket vi rigtig godt kan lide. Ulemper er der dog også, for dels er OLED skærme ikke særligt gode i stærk solskin, eller rettere sagt de er endnu dårligere end TFT skærme, og de er nemlig heller ikke for gode. En anden ting er, at levetiden for en sådan skærm er noget kortere end tilsvarende TFT skærme. Der har været rygter om, (jeg understreger, det er rygter) at der kun var 1000 timers levetid på en sådan skærm. Personligt tillader jeg mig ikke helt at tro på det, men med mindre man bruger sin telefon meget til at se film, surfe eller hvad det nu måtte være, er 1000 timer jo noget, der ligner 1,5 timer i snit hver dag over 2 år. Jeg har aldrig brugt min telefonskærm så intensivt i gennemsnit i en periode. Never mind, nu er det nævnt, selv om jeg ikke anser det for et problem. Skærmens størrelse er 2,6” hvilket giver 53 x 39 mm og opløsning er QVGA (320x240 pixel) Jeg har neden for taget et foto af den nye skærm med OLED ved siden af den gamle, og jeg synes, det er tydeligt at se, at OLED skærmen er noget flottere at se på end den gamle TFT skærm, og lys styrken er sat på 50% for dem begge.
 |
Til venstre Nokia N95 og til højre N85
|
Er jeg positiv over for den nye skærm, er jeg det i noget mindre grad over for joypadden. Denne joypad er virkelig ikke særlig god, ja faktisk så ringe at jeg overvejer, om det er en defekt på den telefon, jeg har til test – det håber jeg virkelig, det er, for ellers er det ret skidt. Joypadden er hård og upræcis at trykke ned, specielt i ned retning, og den giver tydeligt lyd fra sig, når der bliver trykket. Jeg er ellers glad for et rimeligt feedback, men det her er alt for meget og for mig ikke behageligt at trykke på. Bedre er det med de funktions knapper, der er omkring joypadden. Her er et fint feedback og de er tilpas store at trykke på. Den ekstra sølv farvede knap er en genvejs knap til media menuen, og med den plads der er til de andre knapper, er det ganske fint. De numeriske knapper er jeg desværre heller ikke ovenud begejstret for. Der er den før omtalte blanke overflade, der gør det ret svært at mærke sig frem til den rigtige knap (og skelne mellem hvor den ene begynder, og den anden slutter). Men også knapperne er blevet noget mindre end på den gamle N95. Førhen havde vi ca. 4 x 2,5 cm til de 12 knapper, men på N85 er dette skåret ned til ca. 3 x 2 cm, hvilket kan mærkes. På den positive side hører dog med, at der er plads til fingeren også på øverste række knapper, samt at feedbacket er udmærket.
 |
 |
Knapperne og en tændstik |
Ganske flot lys i tastatur og funktionsknapper
|
Samlet set er joypad med tilhørende knapper en skuffende oplevelse, og det burde Nokia kunne gøre meget bedre.
 |
Her ses de nummeriske knapper på henholdsvis Nokia N95 og N85
|
Med det vender vi blikket ind mod indholdet i N85, og her er en del velkendte ting, hvilket dog også betyder, at det er noget, man kan bruge til noget. Hvis vi starter med netværksdelen, så er N85 rigtigt godt med. Telefonen er QUAD-band med UMTS og HSDPA (3G + 3,6 mbit). Desuden er der også EDGE og WiFi (802.11 b/g). Med andre ord samme netværksdel som i den gamle N95, hvilket jo stadigvæk er ganske fornuftigt.
Skal man overføre til og fra telefon, har N85 som tidligere omtalt microUSB (2.0), infrarød samt Bluetooth. Bluetooth delen er den sidste nye standard (2.0)og understøtter således stereoprofil til headset, hvilket jo også var at finde på N95
 |
Den nye billedmenu
|
Kameradelen er også ret identisk med det, der er at finde på den gamle N95. Der er dog en lille forbedring. Dels har N85 fået en ekstra lys diode, men kamera beskyttelse er noget billigere eller ringere lavet, end det vi så på N95. Selve kameraet er et udmærket 5 Mpixel kamera med autofokus. Det skyder ganske fine billeder, men som udviklingen er gået, siden N95 så dagens lys, er der andre mobiltelefoner, der er længere fremme med kamera, end det N85 har. Glædeligt er det dog, at Nokia har bibeholdt lyset i de knapper der bruges, når man fotograferer, det er rart og noget jeg bestemt savner på fx den nye N96. Alt i alt er kamera delen dog ganske udmærket og giver ikke grund til panderynker, men lige så langt fremme som N95 var, da den kom, er N85 altså ikke.
 |
 |
Kameramenuerne er der ikke meget nyt i |
Fine fotoknapper med lys i
|
Nokia N85 har også GPS, ligesom Nokia N95 havde det. GPS-delen er blevet forbedret med det, man kalder A-GPS, der betyder, at telefonen hjælper via masteinformationer til at bestemme positionen, således at man meget hurtigere får et fix på ens position. Systemet er som sådan udmærket, men det bliver aldrig som at bruge en almindelig GPS. Dels er skærmen lille og ikke trykfølsom, som på de almindelige GPS-enheder, men præcisionen og brugervenligheden er bare et skridt efter en rigtig GPS-enhed. Det gode ved det system, Nokia har, er, at bruger man det kun en gang i mellem, er det fint, man får kort materialet gratis (hvis man hiver det ned på computeren og overfører det, ellers koster det data trafikken) og hvis man vil have stemmevejledning, betaler man for det for eksempel i den periode, man bruger det. Man kan således, hvis den årlige tur går til Sydeuropa, fint bruge N85, hvis man planlægger det hjemmefra og henter de kort man får brug for undervejs. Men at muligheden for dette er til stede, er da super, og så kan man jo bruge det i det omfang, man måtte finde det nødvendigt.
 |
 |
Videoafspilning
|
Musikafspilleren i bredformaet
|
Men Nokia N85 indeholder meget mere. Vi starter med underholdningsdelen. Nokia N85 er som N95 faktisk en rigtig multimediatelefon. Det betyder, at der er en fin musik/video-afspiller i, der håndterer MP3/AAC/AAC+/eAAC+/WMA formater. Der er som tidligere nævnt et 8 GB kort med, og tak for det, for det betyder, at man fra start kan få masser af musik og videoklip med på sin telefon. Der er naturligvis også Nokias fine FM-radio, og det med RDS, hvilket jeg bestemt er tilhænger af.
 |
Musikmenuen
|
Som noget helt nyt har N85 fået en FM radiosender indbygget. Systemet bygger på, at man kan sende sin musik ud over en lille FM sender, der dog har en meget begrænset sende effekt. Har man en rigtig radio, fx clock radio, stereo anlæg eller radio i bilen, kan man så indstille N85 radio sender, så den passer med et sted, der er ledigt på FM båndet og herefter stille den rigtige radio på samme frekvens som N85. Resultatet er, at man får overført sin lyd fra N85 til radioens bedre højtaler. Dette kan lyde super smart, men det er med en del begrænsninger. N85 sender med en meget ringe effekt, hvilket er nødvendigt, for at det i det hele taget er lovligt. Det betyder, at N85 skal være ret tæt på radioens antenne, for at lyden går klart igennem. En meter er max, hvorefter kvaliteten begynder at falde betragteligt. Et andet problem er at finde ledige steder på FM båndet, for de rigtige radio signaler er mange gange stærkere, og ligger frekvensen man vælger for tæt på fx P3, ja så lyder det ikke særligt godt. Er det inde i ens hjem kan det måske gå, men i en bil synes jeg ikke systemet er meget værd, for når man kører, skifter dels de rigtige frekvenser styrke men også placeringer på FM båndet, og dermed er det svært at få systemet til at fungere bare nogenlunde.
 |
 |
Mediemenuen - her med spil valgt
|
Musikafspillere i normalt format |
Derfor er denne FM sender nok en nyhed, men bestemt ingen åbenbaring.
Underholdning er der masser af i en telefon som N85. Nokia meldte flot ud i pressemeddelelsen, at der fulgte 10 spil med til N85. Det viste sig dog hurtigt, at der var tale om 10 demoer af N-gage spil, og kun et spil kunne vælges kvit og frit. Selv om det måske er lidt tamt med blot demoer, er det at spille på N85 dog ganske godt, da de 4 multimedia knapper, der kommer frem hvis overdelen slides ned, også fungerer som spille knapper. I den mere seriøse del af det, man kan fortage sig med N85, er der både en rigtig fin web browser, mulighed for at streame videoer, og naturligvis er der også, så man kan læse pdf, word og excel filer (dog savner jeg at kunne rette i dem).
 |
 |
De velkendte ikoner i hovedmenuen |
Indstillingsmenuen
|
Styresystemet i Nokia N85 er det samme, som vi finder i flere andre Nokia telefoner. Der er tale om det, der helt korrekt hedder: Symbian OS 9.3, S60. 3.2. Eller i daglig tale bare Symbian S60. Med andre ord, der er tale om en smartphone. Smartphones har tidligere for år tilbage haft problemer med hastigheden, når man navigerer rundt, og det har Nokia naturligvis arbejdet intenst med at forbedre. Jeg troede faktisk, at vi nu endelig kunne sige, at smartphones hastigheden ikke er et issue mere, indtil jeg fik N85 i hånden. CPU’en er som mange andre N serie telefoner ganske hurtig, helt konkret er der brugt en Arm 11 cpu med 369 Mhz og den indeholder 128 MB RAM-hukommelse. Men det ændrer ikke ved, at når man går ind i galleri, eller billeder om man vil, er N85 bestemt ikke særlig hurtig. Jeg gætter på, at det er på grund af den nye del der implanteret med fremvisning af fotos, der trækker hastigheden ned, men jeg kan ikke sige det med sikkerhed. Sikkert er det dog, at det virker langsommere end det system, som N95 brugte. De andre steder i telefonen oplever jeg ikke nogen problemer med hastigheden.
 |
 |
Værktøjer
|
Kontormenuen
|
Batteriet skal jeg lige nævne er 1200 mAh. Det er ca. 250 mAh mere end det, der sad i den gamle N95, og i og med man har arbejdet med strømstyring, og ikke mindst den flotte OLED skærm, der bruger meget mindre strøm, så er levetiden per opladning blevet noget bedre end på N95. Regn med 2-3 dage ved let brug, og skal du surfe på nettet, høre musik osv. meget, så er det nok nærmere 1-2 dage, man kan påregne mellem hver opladning.
Et hurtigt opslag på Pricerunner viser, at Nokia N85 pt. koster 3.318 kr.
I alt 86%
Gode ting:
Væsentlig mindre end den gamle N95.
Tidssvarende design med afrundede hjørner.
Fantastisk god kontrast i skærmen.
Alt i kommunikation (HSDPA og W-lan).
8G microSD med fra start samt tv-kabel.
Fint stort batteri.
Mindre gode ting:
Billige plastik løsninger specielt på bagsiden.
Skærmen er ikke god i direkte sollys.
Joypad er langt fra god, og numeriske knapper er for små og glatte.
Konklusion:
Denne Nokia N85 er på mange måder en ganske fornuftig afløser for den aldrende N95. Det er rigtig lækkert, at den er skrumpet med ca. 25% og de afrundede hjørner gør, at det bestemt ikke føles som en stor telefon. Skærmen er i en klasse for sig, og jeg kan næsten ikke vente, til den første OLED skærm i VGA opløsning dukker op. Kameraet er fornuftigt om end ikke epokegørende på nogen måde. Alt i alt en ganske fin opdatering. Netop opdateringen er så her, hvor N85 måske har sit største problem. Telefonen, der bestemt har sine stærke sider, har også svagheder, og med en pris på omkring 3200 kr. og op efter er der et stykke ned til de ca. 2400,- kr., som den første N95 sælges til. (retfærdigvis skal det siges, at N85 kommer med et 8 GB kort, der har en værdi af et par hundrede kr.)
Valget er naturligvis dit, men jeg må konstatere, at konkurrencen i øjeblikket mellem Nokias egne telefoner er ret hård, og de nye i klassen N85 og N96 skal bestemt ikke forvente at få lige så høje salgstal, som N95 og N95 8GB fik, sådan lige med det første.
Men gør dig selv den tjeneste, næste gang du runder din lokale mobilshop, at tjekke den skærm, N85 har – flottere kontrast fås ganske simpelt ikke pt.
Sådan vurderer jeg:
90-100 %: En sublim telefon, hvor der er meget få eller ingen kompromiser - kan absolut anbefales.
80-89 %: En god teleofn med mange gode funktioner - kan anbefales.
70-79 %: En rimelig telefon, der dog har mangler - kan anbefales hvis man kan accpetere manglerne.
60-69 %: En telefon, der er præget af en del kompromiser - kan anbefales men med kraftige forbehold.
50-59 %: Telefon med få fornuftige funktioner og alt for mange store kompromiser - kan ikke anbefales.
1-49 %: Alt for ringe telefon, der aldrig burde være sendt på markedet - kan absolut ikke anbefales.
Alle %-angivelser er givet ud fra en samlet vurdering på det tidspunkt, hvor testen er skrevet. Læser man en ældre test, må man regne med, at vurderingen sandsynligvis vil være lavere. Datoen for testen findes øverst til højre.
Hvor enig er du i skribentens anmeldelse?
- Currently 4.37/5
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
41 stemmer
[se fordeling]

Som en ny service kan vi tilbyde vores læsere, der har en Twitter konto, at få et ”tweet” når vi lægger en ny test op. Blot tilføj os til din konto. Vi hedder @mobiltestdk.