Der har længe været stille fra Motorola, meget stille og meget længe. Nu ser det ud, som der alligevel sker lidt hos amerikanske Motorola, der i Danmark er faldet meget langt ned på salgslisterne over solgte mobiltelefoner. Vi skal i denne test kigge nærmere på Motorolas bud på en super musik telefon, og i en senere test har vi også deres bud på en super kamera-telefon kaldet ZN5, der i øvrigt er designet i Danmark – spændende, men det vender vi tilbage til i en anden test. I denne omgang er det først og fremmest Nokias Walkman mobiler og Nokia Xpressmusic, der skal tage sig i agt – eller skal de? Det er det, vi vil forsøge at finde frem til i denne test.
Motorola har før bevist, at de er gode til at lave en spændene emballering, og det er også tilfældet med denne E8. Kassen er en blank sort kasse, der deles på midten ved at man trækker i hver sin ende. Når man gør dette, kommer den blodrøde emballage til syne inden i med E8 smukt placeret i midten. I siderne finder vi så tilbehør, manualer osv. I kassen finder vi ud over telefonen, batteri og lader, et data kabel af micro usb typen, og et headset af rimelig kvalitet, nem fjernbetjening og 3,5 mm jack stik. Det er, hvad man har brug for, men absolut heller ikke mere.
![]() |
![]() |
E8 ved siden af tændstikæsken | E8 ved siden af Nokia 6300 |
Nå, frem af kassen med E8 og her er det en noget anderledes telefon, end det vi er vant til at se. Ofte kan jeg på ganske få sekunder eller øjeblikke bestemme mig for, om det er et design, der tiltaler mig eller ej. Det kan jeg ikke med denne E8. Sagen er den, at der er design kvaliteter, som jeg bestemt synes rigtig godt om, og andre jeg virkelig bryder mig meget lidt om.
Telefonen er som udgangspunkt ikke en lille telefon. E8 måler 115 x 53 x 10.6 mm og vejer 107 gram. Tykkelsen på kun godt 10 mm hjælper en del, men resten er således større end de fleste andre telefoner.
Samle- og bygge kvaliteten er der ikke noget at udsætte på nogen steder. E8 virker robust og velbygget. Materialevalget på forsiden med en gennemsigtig plast overflade er jeg ikke så begejstret for, da man med det rigtige lys indfald kan se alle de strømførende baner, der bruges til tastaturet. Omvendt på bagsiden er der den lækre gummiagtige overflade, jeg bestemt er rigtig glad for.
![]() |
![]() |
Med det rette lys kan man se strømførende baner | Venstre side af E8 |
Men lad os dog lige tage en tur omkring E8 og få placeret de forskellige ting. Forsiden er ret atypisk for det, vi i øjeblikket ser på andre telefoner. Øverst oppe over den relative lille skærm har vi telefonens samtale højtaler. Under den har vi en lille indikator for bluetooth, der dog ikke kan ses, så længe bluetooth ikke er i brug. Så kommer skærmen på 2”, der er drejet om på den brede led. Dermed fylder skærmen under 1/3 del af telefonens samlede længde.
Med en lille skærm er der god plads til joypad og dertil hørende knapper. Noget ret enestående for denne telefon er den trykfølsomme halv-cirkel, der ligger omkring joypadden og den noget specielle baggrundsfarve, der er brugt. Mere om det senere.
På venstre side, der som de andre sider også er i blank sort farve, ser vi tydeligt den skrå bund og top. Begge dele synes jeg designmæssigt virker rigtig godt. Vi finder også en rigtig god og stor volumen knap i krom, der er super let at finde under samtaler. Under den er telefonens kamera-knap placeret, og selv om det er en noget usædvanlig placering for en kamera-knap, er den ikke desto mindre ganske fornuftig at trykke på.
På venstre side har vi øverst et lille micro usb stik gemt bag en låge, og her sidder der også gemt en lille diode, der lyser, når man fx lader. Under det har vi en skyde-knap, der fungerer som lås/lås op knap hvis den skydes op, og tænd/sluk knap hvis den skydes ned.
![]() |
![]() |
Toppen med 3,5 mm jackstik | Tykkelsen på 10,6 mm er ganske fin |
I bunden har vi kun et lille hul til mikrofonen, medens vi i toppen har et 3,5 mm jackstik, der er hævet fra den skrånende flade, og har en lille beskyttelses klap. En både flot og praktisk løsning.
På bagsiden har vi en meget stor bag-klap i den lækre sorte gummi kvalitet. Øverst er der et lille hul til kameraet, og i midten en lille sprække til at åbne bag-dækslet. Helt nede i bunden finder vi en rød 27 mm lang sprække, bag hvilken den kraftige udvendige højtaler sidder. Som en ekstra finesse er der i hver ende af denne sprække en lille gummi dut, der lige hæver telefonen en mm op, så lyden stadigvæk kan komme ud, også når telefonen ligge på fx et bord.
![]() |
![]() |
Bagsiden af E8 med den røde "lydsprække" | Profil for lyde på telefonen |
Med dette hopper vi tilbage til forsiden, hvor vi skal fordybe os lidt mere i skærm og tastatur. Vi starter med skærmen. Jeg kan ikke erindre, at jeg tidligere har set en telefon i den prisklasse og i den størrelse med en så lille skærm. En TFT skærm på 2” (41 x 31 mm) er i dag hvad jeg vil forvente at finde på billige eller meget små telefoner. Skærmen fejler i princippet ikke noget, bortset fra at alting er temmelig småt på en 2” skærm frem for de store 2,6 og 2,8” skærme, vi ellers ser, ja man kan faktisk sige, at med en QVGA opløsning på kun 2” ser alting skarpt ud. Lyset er rimeligt, men med mørke temaer ser tingene noget mere dunkle ud. Jeg vil på ingen måde lægge skjul på, at med en telefon i den pris klasse forventer jeg altså noget mere af skærmen.
![]() |
![]() |
Videoafspilning | Bemærk den gyselige baggrundsfarve i knapperne |
Tastaturet og joypadden er en historie for sig selv. Første gang jeg fik liv i den, tænkte jeg, hold da op, det kan de da ikke mene!!! Og dernæst, hvor kan jeg ændre den gyselige blågrønne baggrunds farve, der mest af alt ligner den farve, som man bruger til ting, der skal være selvlysende om natten. Man kan desværre ikke ændre farven.
Joypadden er det mest normale ved hele dette system, og selv ikke det er helt normalt. Størrelsen på joypadden er ok, og man kan nemt mærke via nogle små prikker, om man er det ene eller det andet sted. Nej, problemet er feedbacket, der i øvrigt er det samme på hele tastaturet. Jeg har aldrig oplevet et tastatur-feed back, der bare minder en smule om dette. Det er svært at fortælle hvordan det føles, men lidt a la hvis man trykker en snebold sammen. Knapperne er ikke touch knapper, så man blot kan røre ved dem. Det er den buede scroll knap eller halv cirkel heller ikke. Det er ganske underligt at bruge, og jeg fik på intet tidspunkt fornemmelsen af, at det var behageligt at trykke på. Læg dertil at systemet heller ikke er super præcist, og der kommer en del fejl tryk, samt at det er sort blankt, hvilket hurtigt nusser til med fedtfingre. Dette bringer mig frem til, at dette system bryder jeg mig ikke om.
En detalje er dog, at går man ind i musik menuen, kommer der 3 ellers usynlige knapper frem, således man ud over at kunne spole frem og tilbage med den trykfølsomme halvcirkel, også har dedikeret knapper til ”gentag”, ”Bland sange” og naturligvis start og stop. Systemet med halvcirklen kan jeg i princippet godt se det smarte i, lidt som på iPods, men jeg synes, det er lidt synd, at det kun er godt og vel en halv cirkel i stedet for, det gik hele vejen rundt.
![]() |
![]() |
Tasterne er ganske store på E8 | De dedikerede musikknapper |
Konklusionen på denne del er, at måske kan man mene det ser smart ud, men det er altså ikke lige mig med en ret lille skærm og et upræcist tastatur med mærkeligt feedback.
Med dette går vi videre til telefonens funktioner. Motorola E8 er på net delen noget bagud i forhold til det, vi forventer en telefon i denne prisklasse skal kunne. Telefonen har 4 GSM bånd at trække + EDGE som data bærer – det er alt !! ingen 3G, hverken hurtig eller langsom udgave, og ingen W-lan. Jeg ved naturligvis godt, at i USA, hvor Motorola kommer fra, er 3G nettet ikke nær så udbygget, men det ændrer altså ikke ved, at selv telefoner der koster det halve, er bedre udrustet på net delen end E8. Det holder altså ikke.
Når der skal overføres filer frem og tilbage til E8 og en computer, kan det ske via det medleverede micro usb datakabel eller via trådløs standart bluetoothe. Dette er som på stort set alle andre telefoner, så det er, som det skal være. Også A2DP understøtter E8, så man kan sende stereo lyd trådløst op til et headset, såfremt man har et sådan bluetooth headset.
![]() |
![]() |
Selve musikafspilleren | Indstillinger under afspilning |
Musik delen er det, der skal lokke E8 over disken i butikken, og det er bestemt uden sammenligning også E8’s bedste kort. Musik delen er faktisk ganske udmærket. Man har både et fornuftigt headset med 3,5 mm jack stik, så man evt. kan bruge sine egne høretelefoner, men også alle disse dedikeret musik knapper gør E8 til en rigtig musik telefon. Softwaren er også ganske omfattende med mange muligheder for at lave spille lister og indstille musikken efter lige ens personlige smag og en søge-funktion efter musik på nettet.
Men ingen roser uden torne, og musik delen har desværre også et par stykker på denne E8. For det første kan det virke en smule komisk, at telefonen kommer med 2GB indbygget hukommelse. Andre producenter har for længst benyttet 8GB og de nyeste er oppe på 16 GB. Positivt er det naturligvis, at der er en microSD kort holder, så man kan købe ekstra hukommelse, og set i lyset af at et MicroSD kort på 8 GB koster godt 200,- kr. kan de 2 GB indbygget hukommelse virke noget usselt.
En anden ting, som mere eller mindre er blevet standart på andre musik telefoner, er FM radio og gerne med RDS funktion. Motorola E8 har stereo radioen, men må undvære RDS.
Vigtigst af alt er dog kvaliteten af musikken, og her er E8 altså ganske god, og som musik afspiller ville jeg personligt ikke have problemer med at bruge den, hvis bare jeg fik sat et ekstra hukommelse kort i den.
![]() |
![]() |
Musikmenuen | Equalizer med mange indstillinger |
Kamera delen er desværre også lidt af en fuser. 2 Mpixel uden auto fokus og hjælpe lys kunne gå for 2-3 år siden i dyre telefoner, i dag går det ikke, og det er egentligt ligegyldigt om det er en E8 eller en iPhone. Billederne, man kan tage med E8, er hverken imponerende eller på nogen måde opløftende, eneste plus er, at kameraet kan optage video, selv om det kun er i GIF kvalitet. Hverken Motorola eller E8 gør meget ud af dette kamera, hvilket et eller andet sted er forståeligt nok.
På underholdnings-delen finder vi naturligvis også forskellige andre ting. Der er et par pre-installerede spil, et rigtig godt backup program, så man kan gemme fx alt på telefonen ned på et hukommelse kort, der er en media player, der dog pga. den lille 2” skærm ikke rigtig kommer til sin ret, hvilket også gør sig gældende for web browseren, der ud over en lille skærm skal slås med meget langsom data tilførsel.
Styresystemet, som Motorola bruger, er et, de selv har udviklet. Det fungerer i stor grad, som det vi ser fra andre producenter, om end der ikke er tale om en smartphone. Man kan vælge 3 former for menu layout, et med ikoner opdelt i gitter, et hvor de er i liste form, og det sidste er et, hvor de ligger som perler på en snor,hvor man så kan køre fra side til side i dem. Der er ikke noget rigtigt revolutionerende i dette, bortset fra det berørings følsomme halv hjul der sider omkring joypaden, men det er altså ikke super præcist.
Menu systemet er desværre heller ikke helt så hurtigt at bevæge sig rundt i, og personligt har jeg det sådan, at når jeg trykker på en knap, så skal telefonen gerne reagere med det samme og ikke først efter 1 sek.
![]() |
![]() |
Hovedmenuen i rotation mode | Hovedmenuen i gittervisning |
Batteriet i E8 skal vi også lige have med. Der er tale om et Li-Ion batteri på 970 mAh. Læsere af mine tidligere tests vil vide, at jeg helst ser batteri kapacitet på 1000 mAh eller højere, men med en lille skærm og en noget blodfattig net del, der kun kører på det gamle GSM net, er strømforbruget på denne E8 alt andet lige meget mindre end på så mange andre nye telefoner, så derfor vil jeg godt godkende den. Regn med ca. 2 dage mellem opladninger hvis du bruger din telefon en del, og er du en ”sparegris”, kan du sikkert få både 3 og 4 dage ud af den.
I alt: 60%
Gode ting:
Vældig lækkert bygget i gode materialer.
Flere ting ved designet er jeg ret begejstret for.
Musikdelen er ganske udmærket.
Batteriet passer fint til telefonens forbrug.
Udmærkede høretelefoner med 3,5 mm jack stik.
Mindre gode ting:
Kun GSM net – ingen 3G eller W-lan
Tasterne og joypad er ikke behagelige at trykke på.
Den grimme fluoricerende farve taster pynter ikke.
Tæt på håbløst navi hjul.
Ringe kamera, uden lys eller auto fokus.
Lille skærm.
Konklusion:
Så skal vi til den alvorlige del. Hvordan jeg som telefon-tester bedømmer en telefon, er bestemt ikke ensbetydende med, at andre deler min mening. På E8 æsken stod der flot, at den var vinder af 2 priser fra det meget store Internet site i USA, der hedder Cnet.com, der tester alt mellem himmel og jord. E8 har vundet både ”Beds of people´s voice” og ”Beds of Cell phones & Smartphones” i 2008. Jeg kan kun sige, at jeg med sikkerhed ikke har været med til at bedømme E8 i den sammenhæng, for jeg må indrømme, at mine tanker om E8 ligger på et noget andet niveau. Havde telefonen været præsenteret for 3 år siden, eller havde kostet det halve af de ca. 3000 kr., den koster, så kunne jeg måske bedre se bort fra de mange mindre heldige ting, jeg har påpeget i denne test. Faktisk er jeg nede på, at det kun er bygge kvaliteten og materiale valget samt musik delen, jeg kan blive begejstret for, resten er enten forventeligt eller for ringe. Personligt kunne jeg aldrig drømme om at anskaffe mig en telefon uden hurtig data-adgang, men vores behov er naturligvis forskelligt, og er du til musik, eller vil du have en telefon, andre ikke har, er E8 da en mulighed.
E8 bliver efter min bedste overbevisning ikke den telefon, der skal bringe Motorola op på salgslisternes top 5.
Telefonen er venligt udlånt af mobiludsalg.dk.
Som en ny service kan vi tilbyde vores læsere, der har en Twitter konto, at få et ”tweet” når vi lægger en ny test op. Blot tilføj os til din konto. Vi hedder @mobiltestdk.
![]() Nokia 5800 XpressMusic (tube) test |
![]() Nokia 5320 XpressMusic test |
![]() Sony Ericsson W902 test |