Mobilportalens Møffe
  • Forside
  • Nyheder
    • Mobiltelefoner
      • Sonim
        • XP1
        • XP2.10
        • XP3 Enduro
    • Tilbehør
      • Tablets
        • Medieafspillere
            Google
            • Hjem
            • Mobiltest.dk
            • Forside

            Mobilsider

             

            Sonim XP3 test


            Skrevet af Christian B. Wiggers d. 28-01-2009
            Læs mere fra samme skribent...

            Så landede der en kampvogn af en telefon på mit bord. Vi har tidligere testet den foregående model XP1, som du kan læse eller genlæse her. Firmaet Sonim er ikke kendt herhjemme af andre end dem, der interesserer sig for netop ekstra robuste mobiltelefoner - og godt det samme. Det Amerikanske firma har specialiseret sig i netop at gøre mobiltelefoner ekstra stærke og ikke meget andet. Det kan de naturligvis også til fulde, og denne XP3 har et panser omkring sig, der nærmest er en kampvogn værdig. Nok snak - lad os så komme i gang med testen.

            Sonim XP3 kommer i en noget usædvanlig emballering. Der er tale om en særdeles kraftig plast kasse med gennemsigtigt låg og gummi pakninger, hvor den lukkes sammen. Kassen er dog ikke en rigtig vandtæt boks, da der er 2 små huller på låget. Men imponerende virker det da, og man er ikke et øjeblik i tvivl om, at en telefon, der kommer i en sådan kasse, er noget ganske særligt. I kassen finder vi ud over telefonen, batteri og lader, datakabel og headset, og så er der en bælte holder med, som telefonen kan placeres i. Dette er med andre ord, hvad man forventer, der bør være med.

            XP3 ved siden af tændstikæsken XP3 ved siden af Nokia 6300
            XP3 ved siden af tændstikæsken XP3 ved siden af Nokia 6300

            Frem til selve telefonen. XP3 er, som det tidligere er beskrevet, rigtig, rigtig stærk, og uden sammenligning den stærkeste telefon, jeg nogen sinde har haft til test. Den er så solidt bygget op, at jeg faktisk har fået lov til at sætte den igennem nogle ekstreme tests, hvilket vi kommer tilbage til senere. For bedre at illustrere hvordan den er bygget op kan man kigge på bagdækslet. Dette er skruet fast med 2 skruer, og en bred silikone pakning mellem låget og telefonen holder effektivt vand og snavs ude. Men dette bagdæksel er altså imponerende. Inderst er det af metal – rustfrit stål naturligvis. Dernæst er der et tykt gult lag meget stærkt plast, for til sidst at slutte af med et sort lag gummi. Tykkelsen på dette dæksel er 5 mm, og vægten på dækslet alene er 25 gram!!!!!

            5 mm tykt dæksel - Samsung X820 er 6 mm tyk i alt Her ses batteridækslets bagside
            5 mm tykt dæksel - Samsung X820 er 6 mm tyk i alt Her ses batteridækslets bagside

            Det er altså vildt, og sådan er telefonen bygget op hele vejen igennem, hvilket betyder, at denne telefon er klassificeret i det man kalder IP-57 klassen, og er dermed vandtæt til 1 meters dybde og slagfast for tab at telefonen er sat til 2 meter på en hård overflade (men bare rolig den kan tåle endda meget mere).

            Designet bærer naturligvis præg af, at det er en så ekstrem telefon, som der her er tale om. Telefonen er holdt i gul og sort, og hvor den er gul, er det dette super stærke plast materiale, man kan se, og de sorte områder er der, hvor man har vurderet telefonen er ekstra udsat, så her er lige kommet et par mm sort gummi ekstra på. Dette er naturligvis ikke gratis på vægten, og denne telefon er da hverken lille eller let. Den måler 118.8 x 56.3 x 24.6 mm og vejer 163 gram på min brevvægt ( andre steder på nettet opgives vægt uden batteri !!!) Med andre ord - det er en ordentlig moppedreng, men skal der være 0,5 cm panser uden på en telefon, så vejer og fylder det altså noget.

            25 mm tyk er altså rigtig tykt for en mobiltelefon Den pansrede bagside med med den store højtaler
            25 mm tyk er altså rigtig tykt for en mobiltelefon Den pansrede bagside med med den store højtaler

             

            Men lad os lige tage en runde omkring XP3 og se, hvor de forskellige ting er placeret. Vi starter på forsiden, hvor vi øverst har skærmen, der er dybt sænket ned og beskyttet af et særdeles kraftigt stykke gennemsigt plast. Over den i den tykke gummi kappe sidder telefonens højtaler til samtaler. På fronten er der i alt 6 kraftige sorte gummi kapper, der sidder på siden men stikker også op på fronten, således at hverken tastaturet eller skærmen kommer i kontakt med underlaget, hvis den tabes på gulvet.

            Under skærmen har vi joypaden med funktions knapper samt numerisk tastatur med fin blå baggrunds belysning.

            På venstre side har vi i det øverste sorte område øverst to volumen knapper, der sidder med rimeligt mellemrum, og derunder en funktions knap. Disse knapper er nok rimelig store, men der skal godt nok trykkes relativt hårdt, før de virker. Dette har naturligvis med beskyttelsen af telefonen at gøre, men det er stadigvæk for hårdt efter min mening.

            Toppen af XP3 med den lille diode Den tykke bundklap, hvorpå der også er en pakning
            Toppen af XP3 med den lille diode Den tykke bundklap, hvorpå der også er en pakning

            På højre side har vi kun en enkelt knap, og det er til at aktivere den indbyggede lommelygte, som telefonen også har. Denne knap er lige så hård at trykke på som dem på venstre side.

            I bunden har vi en tyk gummi klap, der beskytter lade-stikket og lyd ud til høretelefoner. At der er arbejde med at gøre det så vandtæt som muligt, mærkes tydeligt, dels af tykkelsen men også hvor stramt dette passer ned i det andet gummi.

            I toppen har vi en lille lygte og på kanten til bagsiden en mulighed for at sætte en strop i telefonen.

            På bagsiden er man igen ikke i tvivl om, at dette er en telefon, der skal kunne tåle en del. Den er pakket ind i sort tyk gummi uden på den gule hårde plast fra top til tå. XP3 har en meget kraftig højtaler og den er sænket dybt ind i det sorte gummi øverst. Batteri dækslet er som tidligere beskrevet ganske imponerede. Det er monteret med 2 skruer i hver side, og er ikke muligt at afmontere uden en skruetrækker!!!

            Skærmen er bleg og kedelig med dårlig opløsning Skærmen er med 1,8
            Skærmen er bleg og kedelig med dårlig opløsning XP3 ved siden af Nokia 6300

            Vi hopper om til forsiden igen, og her skal vi kigge lidt nærmere på skærm og joypad med tilhørende knapper. Vi starter med skærmen. Her er desværre ikke rigtig sket den store forandring fra XP1 og til XP3. Skærmen er stadigvæk en 1,8” (35 x 28 mm) TFT skærm med 65.000 farver. Opløsning er på beskedne 128 x 160 pixel – hvilket var super for 8-9 år siden, men i dag skal man lede længe efter en ringere skærm. Den er bleg at se på, og med en så ringe opløsning kan man tydeligt se de enkelte pixel med det blotte øje. Men denne skærm skal ikke rigtig bruges til meget andet end at aflæse bogstaver og tal, og derfor kan man måske bedre retfærdiggøre dette. Jeg kunne nu godt have brugt en skærm, der var mere up to date, om ikke andet så i opløsning og farverne.

            Joypaden og knapperne er en helt andet positiv oplevelse. De er både rimelige i størrelsen med tilpas lang afstand imellem, og på ingen måde hårde eller dumme at trykke på, som man måske kunne frygte. Man navigerer let rundt med det joypad, der ret beset er 4 enkle retnings knapper og en rund bekræft knap i midten, og med tydeligt rødt og grønt telefonrør er man heller ikke et øjeblik i tvivl om, hvordan man starter et opkald eller afslutter dette.

            Dette er med andre ord ganske godt at bruge og derfor godkendt.

            Store og gode knapper at trykke på Ganske fint baggrundslys
            Store og gode knapper at trykke på Ganske fint baggrundslys

            Nu skal vi under ”panseret” på denne ekstreme telefon og se, hvad der gemmer sig her. XP3 er som forgængeren XP1 noget af en basis telefon med hensyn til funktioner. Her er de mest elementære og ikke meget mere. Begge telefoner er bygget på Philips Nexperia 6120 platform, der ikke er af helt ny dato.

            Vi starter med net delen. Her er 3 GSM (900/1800/1900), hvilket betyder, at den kan bruges de fleste steder på rejser. Mobildata er holdt på GPRS niveau, så højeste hastighed er 56 kbit, hvilket med vores normale 3G telefoner ikke er noget, der imponerer. Det er faktisk, hvad XP3 har at byde på.

            Overførelse af data mellem computer og XP3 kan foregå enten via det medleverede datakabel eller over bluetooth. Bluetooth kan naturligvis også benyttes sammen med et bluetooth headset.

            Der er en lille lysdiode med i XP3 Med 168 g er XP3 ingen letvægter
            Der er en lille lysdiode med i XP3 Med 168 g er XP3 ingen letvægter

            Underholdning er der ikke meget af på XP3. Der er et par spil, og flere kan naturligvis hentes ned, men der er intet kamera, ingen musik - hverken radio eller mp3.

            Hvad den derimod har fået, er en lille lygte i toppen, alarm system, verdens tid, kalender, lommeregner, stopur og nedtæller. Der er også en webbrowser ombord (opera), men med den data tilgang og hastighed, som XP3 kan tilbyde, og den skærm, er der næppe mange, der finder det særligt spændende at bruge.

            Menu systemet er ret simpelt med en 9 ikoners hoved menu, og derefter liste menuer, ganske som vi kender det fra andre telefoner. Det er ikke svært at finde rundt men knap så logisk som fx Nokia eller Sony Ericssons menusystemer. Det er ligeledes ret hurtigt, men hold fast - det er farveløst og kedeligt.

            Her ses de 9 ikoner i hovedmenuen Undermenuen i listeform
            Her ses de 9 ikoner i hovedmenuen Undermenuen i listeform


            Mishandlings test:
            Her på mobiltest.dk gør vi os altid umage med at gøre vores test så grundige som mulige, og da vi fik at vide, at vi bare skulle se, hvad denne telefon kunne tåle, satte vi os for at lave en række ”specielle” prøver, som denne XP3 blev udsat for.

            Prøve 1. Kulde testen. - Sonim oplyser, at Xp3 kan klare minus 20 grader og stadigvæk fungere!!! Fint - min fryser kan fryse til minus 26 grader. Hvad sker der hvis vi putter XP3 i en pose med vand natten over og fryser den til en 26 grader kold is terning ?

            Prøve 2.Tabe testen. - 2 meter oplyser Sonim selv, men hvad hvis man er håndværker og taber den fra et bygge stillads? Vi fandt en bro, Svendborg Sund broen der her ved denne vej vi står på er ca. 20 meter høj, lad os smide den ud derfra og se, hvad der sker?

            Prøve 3. Over kørsel testen. - Mange almindelige telefoner er gennem tiden blevet dræbt ved, at telefonen er blevet tabt ud af lommen fx på en parkerings plads og efterfølgende blevet kørt over. Vi bruger en VW Passat, som er en familie bil med en egenvægt på  1375 kg + fører. Kan Sonim klare at blive kørt over af en bil?

            Prøve 4. Sonim oplyser selv at XP3 kan klare 1 meter vand. Det er meget godt, men vi tror den kan klare mere, så vi tager på fiske tur. Telefonen sænkes ned på 6 meter vand og er der 1 minut, hvorefter vi ser, om den stadigvæk virker – se videoen neden for og lad i øvrigt være med at gøre det samme med din egen telefon.


            Hvordan gik det så med denne hårdhændede behandling. XP3 klarede det imponerende flot. Fryse testen gik uden problemer, og faktisk var det, der blev filmet, andet forsøg, for i første forsøg lå telefonen under mere is, og det var meget hårdt frossen, så man kunne faktisk ikke rigtig se, at der var tale om XP3 i is. Men den virkede.

            Sonim-XP3-17.jpg
            Et vandbad på ingen måde et problem for XP3

            Testen med at køre over telefonen med en personbil klarede den også ganske fint. Der kom et lille hak i bagsiden, fordi der lå en skarp sten, og tænd/sluk knappen var meget stram. Men den virkede fint ellers. Efter at have trykket lidt på tænd/sluk knappen igen kom den til at virke som før. Bilen, der blev brugt, vejer de her ca 1400 kg, men det var venstre forhjul der blev brugt, og med en velvoksen fører er vægten på det hjul nok oppe på 450-500 kg, som der trykkes ned på telefonen med.

            Drop testen eller tabe testen gav lidt knubs. Det beskyttelses glas, der sidder yderst, fik, som det kan ses nedenfor, nogle små revner i overfladen. Der sidder en i venstre side og øverst i højere side. Begge sidder dog ude i det sorte område og er uden betydning for aflæsning af skærmen. Desuden var telefonen så beskidt, at vi ikke opdagede disse revner, inden vi sænkede den ned i søen. Havde det gjort telefonen utæt, ville den med 1 minut på 6 meters dybde med sikkerhed ikke have virket, da den kom op igen.

            Telefonen bærer naturligvis præg af, at den har været udsat for disse ekstreme tests, og det er bestemt ikke noget, jeg vil anbefale andre at forsøge selv, men det viser meget godt, at Sonim XP3 er en ekstrem holdbar telefon og ret sikkert verdens stærkeste.

            Her ses skærmen efter vores test - der er lidt små revner
            Skærmen efter vores test - der er lidt små revner

            Batteriet skal naturligvis også have et ord med på vejen. Her er godt nyt i forhold til forgængeren, for Sonim har præsteret at få et 1180 mAh i telefonen, mens den gamle XP1 kun havde 1000 mAh. Set i lyset af at telefonen har en lille skærm og kun bruger GSM nettet, vil dette række til 3-4 dage med et normalt forbrug.

            Et hurtigt opslag på Pricerunner viser, at Sonim XP3 pt. koster 2.109 kr.

            I alt 68 %

            Gode ting:
            Denne telefon er uden sammenligning den mest holdbare telefon – en klasse for sig.
            Tasterne er ganske gode og man kan let skrive smser og naviger rundt.
            Bluetooth til headset.
            Indbygget lygte.
            Fin størrelse batteri.

            Mindre gode ting:
            Stor, tung og klodset.
            Ringe skærm.
            Kun de absolut basale ting, intet kamera osv.
            Batteri dæksel kan kun åbnes med værktøj.
            Knapperne på siderne er for hårde at trykke på.

            Konklusion:
            Sonim har virkelig med denne XP3 flyttet grænser for, hvor stærk en telefon kan bygges – stor respekt. Men set i lyset af der er gået godt et år, siden Sonim lancerede XP1, der også er en ganske solid telefon, er det lidt skuffende, at man ikke har kunnet finde på meget andet at forbedre end en lille lysdiode, og endnu mere panser omkring telefonen - det trækker altså en del ned. Omvendt kan man med rette sige, at Sonim med XP3 lægger sig i en klasse, hvor der ikke er andre konkurrenter. Kan man ikke få telefoner som Sony Ericsson C702i, Samsung B2700 eller andre fritids telefoner til at holde, ja så er der altså kun panser kongen XP3 tilbage.

            Et godt råd er dog, at hvis XP3 skal være din næste telefon, så bestil du bare et ekstra batteri eller 2 med det samme, for XP3 kommer til at holde i mange år ud i fremtiden, mens batterier normalt kun holder et par år.

            Telefonen er venligst udlånt af dlgteleshop.dk.

             
             
             

            Sådan vurderer jeg:
             
            90-100 %: En sublim telefon, hvor der er meget få eller ingen kompromiser - kan absolut anbefales.
            80-89 %: En god teleofn med mange gode funktioner - kan anbefales.
            70-79 %: En rimelig telefon, der dog har mangler - kan anbefales hvis man kan accpetere manglerne.
            60-69 %: En telefon, der er præget af en del kompromiser - kan anbefales men med kraftige forbehold.
            50-59 %: Telefon med få fornuftige funktioner og alt for mange store kompromiser - kan ikke anbefales.
            1-49 %:  Alt for ringe telefon, der aldrig burde være sendt på markedet - kan absolut ikke anbefales.
             
            Alle %-angivelser er givet ud fra en samlet vurdering på det tidspunkt, hvor testen er skrevet. Læser man en ældre test, må man regne med, at vurderingen sandsynligvis vil være lavere. Datoen for testen findes øverst til højre.

             




            Hvor enig er du i skribentens anmeldelse?
            • Currently 4.14/5
            • 1
            • 2
            • 3
            • 4
            • 5
            51 stemmer
            [se fordeling]


            Har du lyst til at skrive din egen test?
            Sådan vurderer vi


            Følg os på twitter @mobiltestdk

            Som en ny service kan vi tilbyde vores læsere, der har en Twitter konto, at få et ”tweet” når vi lægger en ny test op. Blot tilføj os til din konto. Vi hedder @mobiltestdk.

             


             

            Anmeldelser vi mener også kunne have din interesse


            Samsung B2700 test billede
            Samsung B2700 test
            Sony Ericsson C702i test billede
            Sony Ericsson C702i test
            Sonim XP1 test billede
            Sonim XP1 test

             


             

            Skriv en kommentar
            Husk at bruge samme brugernavn og emailadresse som på mobil-forum. Ellers kan du ikke kommentere!

            Brugernavn

            E-mail (vil ikke blive vist)


            Det kan tage op til 24 timer efter din oprettelse på mobil-forum før du kan skrive kommentar her!

             

            Copyright © 2006-2023, Mobiltest.dk