For en håndfuld år siden virkede tanken om en mobil med 5 megapixelkamera, indbygget GPS, WiFi, MP3-afspiller, 3G – med videotelefoni, FM radio, FM-signalsender, 3,5 millimeter Jackstik og avanceret, men dog brugervenligt, styresystem nærmest James Bond agtigt. Ikke desto mindre er det i dag muligt at få sådan et stykke ”alt-i-én” elektronikværktøj – og det er endda i en funky ”indpakning” og til en absolut medgørlig pris – og du behøver ikke køre Aston Martin eller drikke Martini for at bruge den…
![]() |
![]() |
Specielt sidste nævnte er noget af det der gør N79 speciel. N79 har nemlig Xpress-on covers – en ting fra de gode gamle Nokia 3310-dage. N79 fås i to versioner – en med hvid front og en med lysegrå front, og til hver af disse medfølger tre forskellige bag covers. Den jeg har haft til test er den med hvid front – til denne medfølger et skrigende lysegrønt, et grå-blåt og et lilla-brun-rødt (meget særpræget farve) cover. Af disse er jeg personligt mest til det lysegrønne – det er super funky’et. I den lysegrå version medfølger et hvidt, rødt og det lilla-brun-røde cover.
Alt i alt er det en ganske fin ”start-pakke”.
iPod efterligner
I med SIM-kort og batteri, og på med det funky grønne cover, og i gang med at kigge nærmere på telefonen. Telefonen fylder 11 x 4,9 x 1,5 centimeter og vejer 97 gram. Det er efter min mening en ganske OK størrelse for en telefon med de i indledningen nævnte funktioner.
![]() |
![]() |
Lad os se på hvor de forskellige ting er placeret på telefonen. I bunden har vi en mikrofon og en krog til en halssnor. På venstresiden er stikket til opladning, og datakabelstik og hukommelseskortslids gemt bag en klap. Til tops finder på en tænd/sluk knap, et 3,5 millimeter Jackstik (Jubii!) og en tastaturlås til/fra knap. Sidst nævnte har jeg ikke tidligere set på en Nokia mobil – men det er en smart funktion. Det fungerer ved at man skyder en knap til højre, og for hver gang man skyder den slår den tastaturlåsen til/fra. På højresiden finder vi to håndfrie højtalere, kameraudløserknap og volume op/ned. Den, i mit tilfælde, skrig grønne bagside indeholder det 5 megapixel kamera med Carl Zeiss optik. Kameralinsen er dækket af et linsedæksel med skydemekanisme. Over kameraet sidder en fotolampe.
Fronten er præget af en 2,4” skærm med en opløsning på 240 x 320 pixel. Skærmen ses fint i sollys og er farverig. Over skærmen er der højtaler til brug under samtaler, kamera til brug ved videotelefoni og en lyssensor til at styre lyset i knapperne.
Under skærmen finder vi det nærmest helt plane tastatur, hvor kun enkelte knapper er hævet over resten af overfladen. De som er hævet er højre- og venstrevalgknap, bekræftknappen i midten af den 5-vejs navigationsknap, rød/grøn telefonrør og hurtig-menuknappen. Sidste nævnte giver adgang til spil, musik, billeder, videoer osv. De tilbageværende knapper er de ti cifferknapper, *, #, slet-/”C”-knap, menuknap og navigationsknappen(op/ned/til siderne).
I overskriften til dette afsnit, har jeg omtalt iPod. Det er dels pga. N79s hvide front og det flotte head-set med hvide ledninger og hvide, blanke knapper – men også pga. en funktion som kaldes Navi-hjul. Når denne funktion er slået til fungerer de fire navigationsknappers fælles overflade som et Click-wheel på en iPod – det vil sige at for at komme rundt i menuerne skal man blot føre sin finger rundt på navigationsknappen i cirkelbevægelser. Det er en cool feature, men i hverdagen er det efter min mening for besværligt – det er langt hurtigere at komme rundt i menuen på gammeldags manér ved hjælp af tryk på navigationsknappen.
![]() |
![]() |
Alle knapperne på telefonen har et godt trykpunkt – man kan tydeligt mærke hvornår man har trykket. Et problem er dog at man nogle gange ikke får trykket på den rigtige knap pga. den helt plane overflade, der specielt ’hersker’ ved cifferknapperne. Specielt det, at man nogle gange rammer ”ned”, når man ville trykke på ”2”, eller omvendt, er irriterende.
Når gode tider hører op
Nokia N79 har en software som hedder Symbian S60 3rd 9,3. Symbian S60 er efterhånden en gammel svinger, men den er løbende blevet opdateret så den kan følge med tiden. I starten var Symbian S60 utrolig langsom – og det fik det mange hug for! Det blev der dog lavet om på efter nogle år, således at Symbian S60 nu var blandt de hurtigste mobiltelefoner. Dette kunne jeg selv konkludere efter en helt igennem uvidenskabelig test, hvor jeg med en Nokia S40 og en Symbian S60 telefon, side-by-side, tydeligt kunne se at S60’eren var hurtigst. Problemet er imidlertid at de gamle tilstande med langsomme Symbian S60 telefoner, er på vej tilbage – eller sådan føles det i hvert fald. Det er fordi at der i den seneste version af Symbian S60 (som N79 har) er tilføjet en masse lir – som f.eks. det at menuerne ikke bare kommer frem når man trykker, men at de fader frem. Det ser måske meget liret ud, men det tager unødvendig tid efter min mening. Når jeg laver en side-by-side sammenligning med min egen Nokia E71 og denne Nokia N79, er N79 generelt langsommere.
En ting som til gengæld er positiv, og som, ifølge Nokia selv, ikke vil høre op, er brugen af 3,5 millimeter Jackstik. Sådan et har Nokia N79, og samtlige kommende N-serie mobiler vil have sådan et, har Nokia lovet. Et 3,5 millimeter Jackstik gør at du kan tilslutte telefonen til mange forskellige ting, bl.a. mange nyere bilradioer, computerhøjtalere, dine egne gode høre telefoner osv.
Head-set’et som Nokia leverer med i æsken til N79, har en OK lyd. Fjernbetjeningen, som sidder på ledningen til head-set’et, kan springe musiknummer frem/tilbage, play/pause, volume op/ned og rød/grøn telefonrør.
![]() |
![]() |
Licenserne til Nokia Maps har varighed på 1 uge og op til 3 år – der medfølger en 3 måneders licens i æsken til N79.
Kamera, Internet og det tilbagestående
Kameraet i N79 er på 5.000.000 pixel og optikken i det kommer fra Carl Zeiss. Billederne er acceptable – men bestemt heller ikke mere. Der kan også optages video med kameraet. Billeder taget med N79 kan ses på www.mobilfotos.dk.
N79 har Nokias egne velfungerende Internetbrowser i sig. Forbindelsen til Internettet sker via GPRS, EDGE, 3G eller WiFi, hvoraf de sidste to er at foretrække rent hastighedsmæssigt. På forbindelsessiden har N79 også Stereo Bluetooth (A2DP) og mini-USB stik til datakablet.
Styresystemet i Nokia N79 er som beskrevet Symbian S60. Det er brugervenligt – tekst og ikoner er lette at forstå. N79 indeholder alle de basale ting såsom kalender, regnemaskine osv., dog med undtagelse af et stop- og nedtællingsur.
![]() |
![]() |
Hvis man har lyst til at spille spil på sin N79 er der også rig mulighed for det – der er nemlig installeret N-gage på telefonen, som giver adgang til en masse forskellige spil.
Batteriet i Nokia N79 har 1200 mAh – det er en pænt uden at være prangende.
Nokia N79 koster i skrivende stund cirka 2.700,- og op efter – det er efter min mening en rigtig, rigtig fin pris. Du får i hvert fald meget telefon for pengene…!
Et hurtigt opslag på Pricerunner viser, at Nokia N79 pt. koster 2.626 kr.
Karakter: 85%
Plusser:
+ Mange funktioner samlet i ét produkt – Wifi, (A-)GPS, 3G, radio, FM-sender, kamera osv.
+ 3,5 millimeter Jackstik
+ En solid omgang tilbehør medfølger
+ Funky design, med udskiftelig bagsidefarve
+ Gode indbyggede håndfrie højtalere
Minusser:
- Nogle knapper kan være svære at skelne fra andre
- Plastikkvaliteten nogle steder
- Softwaren/menuen er langsommere end normalt, pga. ”øje lir” tilføjelser i menuen
Konklusion
Nokia N79 er en telefon med mange kvaliteter – dens ungdommelige design, med mulighed for at skifte farve på bagsiden, og dens mange funktioner er en rigtig god cocktail. Desværre er der nogle rimelig alvorlige svipsere. Specielt knappernes ugenkendelighed og menuen som er blevet gjort ”langsom” til fordel for nogle fancy’e animationer generer mig. Den tredje ting på minuslisten, den svingende plastikkvalitet, er til at leve med.
Som en ny service kan vi tilbyde vores læsere, der har en Twitter konto, at få et ”tweet” når vi lægger en ny test op. Blot tilføj os til din konto. Vi hedder @mobiltestdk.
![]() Nokia 5800 XpressMusic (tube) test |
![]() Motorola ZN5 test |
![]() Nokia N96 test |