Basic, low-end, entry eller billig model - kært barn har mange navne. Nokia er og har længe været den ukronede mester i denne disciplin, der udgør en betragtelig del af deres enorme telefon produktion. Herhjemme er der kommet en ny trend, hvor disse helt billige telefoner sælges med et abonnement i halen for kun 1 kr., men også flere varehuse er begyndt at have et sortiment af telefoner i prisklassen 300-700 kr. som så kan købes uden abonnement.
Nokia 1680 er den anden billige telefon, jeg tester inden for kort tid, og jeg kan et eller andet sted ikke undlade at blive lidt imponeret over, hvor meget telefon man kan få for så få penge, men om det er helt så godt som med den nyligt testede Nokia 2680, må vi se til sidst.
![]() |
![]() |
1680 ved siden af tændstikæsken | 1680 ved siden af Nokia 6300 |
Emballagen er, som det altid er tilfældet ved denne type telefoner, barberet helt ned til, at den skal beskytte telefonen under transport og ikke andet. Æsken, der er på størrelse med en pakke margarine, indeholder da også kun det absolut nødvendige, for at telefonen kan virke. Det vil sige, at der er en telefon, batteri og en lader - punktum. Og lader er vel at mærke den store oldgamle type – men ok den lader telefonen op, og det er jo det vigtigste.
Nok snak - lad os få 1680 frem i lyset. Designet er for denne telefon meget klassisk, forstået på den måde at sådan har telefoner set ud i mange år. Lidt fornyelse er der dog, idet den fås i 4 farver, hvilke er slate gray, wine red, deep plum og så den sorte udgave, som vi har fået til test.
![]() |
![]() |
Tykkelsen er langt fra som de bedste i klassen | Ladestik og lyd ud på højre side |
Telefonen er hvad jeg vil betegne som en almindelig størrelse telefon. Den måler 108 x 46 x 15 mm og vejer 74 gram. Her er det værd at bemærke, at telefonen er ret let i forhold til størrelsen, hvilket naturligt nok bringer mig hen til kvaliteten, som ved 1680 Classic virker meget plastikagtig. Knirke og knage lyder er der dog ingen af, men specielt bagpå virker telefonen meget ”hul”, hvis man tapper let med en finger på den.
Bortset fra det er Nokia 1680 Classic lavet med gode afrundede hjørner, der er med til at gøre den mere behagelig både i hånden og i en lomme.
![]() |
Bagsiden |
Men lad os tage en hurtig omgang omkring telefonen. På forsiden har vi over skærmen telefonens samtale højtaler. Under den har vi skærmen og dernæst et stort joypad med 4 funktions knapper og de numeriske knapper nederst.
På siderne eller i top og bund er der ikke meget at komme efter. Blot skal det nævnes at ladestik og stik til headset findes øverst på højre side.
Omme på bagsiden har vi øverst et kamera med et lille spejl samt et lille øje til en strop. I bunden af telefonen finder vi telefonens udvendige højtaler.
![]() |
![]() |
Hovedmenuen i listeform | Indstillingsmenuen - skærmen er bestemt ikke flot |
Omme på forsiden skal vi kigge lidt på skærmen og joypad med tilhørende taster.
Lad det være sagt med det samme, skærmen er langt fra samme størrelse eller kvalitet, som vi finder på de nye og dyre modeller. Der er tale om en TFT skærm på 1,6” (35 x 28 mm) og med 65.000 farver. Skærmen har ej heller den samme opløsning som de nye telefoner, og her må vi altså nøjes med 128 x 160 pixel. Lyset er rimeligt, men i stærk sol er det svært at læse. Dette bringer mig frem til, at skærmen minder om det, man brugte på de første telefoner med farveskærm for 6-7 år siden og er altså hverken flot eller lækker at se på. Men, for der er et vigtigt ”men”, Nokia 1680 Classic’s skærm udfylder den opgave, den skal, med at vise info og hverken mere eller mindre.
Helt anderledes oplevelse får man af joypaden. Den er enorm stor og ganske behagelig at trykke på, og den måtte Nokia for min skyld gerne sætte på flere af deres telefoner. Joypaden måler 14 x 14 mm og er af ”ring” typen, hvor denne krom farvede ring på et par mm i bredden er hævet lidt op, så det er super nemt at trykke på. I midten sidder der en stor bekræft knap, man næsten ikke kan undgå at ramme korrekt.
![]() |
![]() |
De nummeriske knapper ved siden af en tændstik | Fint lys i knapperne |
Omkring joypaden er der 4 funktionsknapper, 2 skærm afhængige, og et rødt og grønt rør til samtaler. Ikke noget usædvanligt her, men det skal med, at overfladen på denne telefons knapper er gummiagtig og faktisk rigtig lækker at trykke på, og denne overflade er brugt både på funktionsknapperne men også de numeriske knapper.
Netop disse er lavet på en lidt speciel måde, hvor rækkerne ligger nærmest i lag nedefter. Dette giver en god effekt, så man tydeligt kan mærke forskel på knapperne i lodret retning. Knapperne er som sådan gode at trykke på, men de kunne måske godt have været lidt større. Der er dog ikke tale om et egentligt problem med størrelsen af knapperne.
![]() |
Bemærk den specielle form knapperne har |
De næste kapitler er her, hvor jeg plejer at gennemgå alle telefonens funktioner, software osv. En af de ting man må leve med i en telefon til 500 kr. er, at den ikke har netop alle disse avancerede funktioner. Dermed bliver dette en noget kortere gennemgang en vanligt, da det er lidt svært at lave en test ud af alt det, en telefon ikke kan. Så vi gør det lidt anderledes denne gang som med testen af Nokia 2680.
Net delen er holdt på et absolut minimum. Her er 2 GSM bånd, der rækker fint i Danmark og Europa, men ud over det skal man ikke regne med, at 1680 kan bruges. Data, hvis man kunne drømme om den slags, så er vi nede på GPRS hastighed (max 64 kb/sek), hvilket ikke er brugbart til meget andet end mail. Netop mail understøtter 1680 faktisk, også det er jo et lille plus.
![]() |
Nokia 1680 er ikke en superlille telefon |
Nokia 1680 understøtter MP3 afspilning og der er en afspiller med ombord, men inden man bliver alt for begejstret, så kan man kun overføre dem via netop net delen, og det er både meget langsomt men også ganske dyrt, og der er kun sammenlagt 32 mb hukommelse og ingen mulighed for ekstra hukommelse, så MP3 er mest brugbart til, hvis du har en melodi, du gerne vil bruge til ringetone.
Ellers finder i på 1680 Classic 4 spil – Galaxy Balls, Snake, Suduko og Miki’s world, og flere af Java typen kan hentes ned i telefonen. Jo, så er der for resten også et kamera, men her er vi også sat tilbage til, hvordan tingene var for 6-8 år i siden. Der er et 0,3 mpixel kamera ombord (VGA opløsning) og det er ikke rigtig brugbart til ret meget andet end sjov og spas på telefonen.
![]() |
![]() |
Der er fint mange spil med fra start | Kameraet er tæt på ubrugeligt |
FM radio er der desværre ikke blevet plads til, hvilket er lidt synd, når nu mp3 afspilleren nærmest ikke er brugbar.
Så er der naturligvis lommeregner, kalender, alarm osv. alt sammen noget, som der findes i Nokia Serie 40 menu system.
Serie 40, der ikke er af nyeste dato, er dog som altid en fryd at navigere rundt i. Det er hurtigt og logisk, og så kan man i princippet ikke forlange meget mere.
![]() |
Hovedmenuen i gitterform |
Batteriet på Nokia 1680 er for en sådan telefon til at leve med. Det er på 700 mAh og vil nok række længere end mange high-end telefoner, da 1680 Classic er en lille sparegris med hensyn til strømforbrug. Regn med 3-4 dages standby og ca. 4 timers taletid.
Et hurtigt opslag på Pricerunner viser, at Nokia 1680c pt. koster 399 kr.
I alt 60 %
Gode ting:
Fint joypad med gummi belægning på knapperne.
Klassisk design med 4 farve muligheder.
Meget telefon for pengene.
Mindre gode ting:
Hverken bluetooth eller FM radio.
MP3 funktion er ikke meget bevendt.
Kameraet på 0,3 Mpixel er ej heller meget bevendt.
Konklusion:
Nokia 1680 Classic er, som det tydeligt fremgår af denne test, en telefon, hvor Nokia har skåret ind til benet med, hvad en telefon skal indeholde. Jeg har skrevet, at man får meget for pengene med denne model, og det er i og for sig ikke forkert, men ser man på Nokia 2680, der koster det samme, og som er en langt bedre telefon, ja så får man rigtig meget mere for de samme penge. Dermed kan karakteren for denne 1680 Classic ikke komme højere op.
Som en ny service kan vi tilbyde vores læsere, der har en Twitter konto, at få et ”tweet” når vi lægger en ny test op. Blot tilføj os til din konto. Vi hedder @mobiltestdk.
![]() Nokia 2680 test |
![]() Nokia 7310 Supernova test |
![]() Nokia 1208 test |