Sony Ericssons ubestridte største succes er deres serie af walkman telefoner, det kan der vidst ikke herske meget tvivl om. En af grundene til den store succes er naturligvis den, at Sony Ericsson har været super gode til at komme med nye spændende modeller i alle prisklasser i netop denne serie, d.v.s. der er altid en ny og spændende walkman model, der passer også ind i dit budget. W715 er en af de nyeste af slagsen og samtidig en af de mest spændende walkman telefoner fra Sony Ericsson i øjeblikket, så ingen tvivl om at det skal blive en fornøjelse at få trukket denne telefon gennem vores test laboratorium.
W715 emballagen gør ikke et stort nummer ud af sig selv hverken fysisk eller med det, vi kalder udpaknings oplevelsen. Til gengæld er der ganske meget tilbehør, hvilket jo altid er ganske velkommen. I æsken findes der ud over telefon med batteri, en standart lader, et data kabel, en usb adapter der kan indeholde et M2 hukommelse kort og naturligvis et M2 hukommelse kort, der i dette tilfælde er på hele 8 GB (rigtigt dejligt). Slutteligt er der også et rigtigt lækkert headset af ”in ear” typen, der er delbart på midten med et 3,5 mm jack stik, så man evt. kan bruge sit eget foretrukne sæt hørebøffer. Alt i alt er jeg ganske fint tilfreds med det tilbehør, der følger med til W715.
![]() |
![]() |
W715 til højre og W595 til venstre | W715 ved siden af tændstikæsken |
![]() |
Toppen med højtaler til samtaler |
![]() |
![]() |
Tykkelsen på 14,4 mm er bare i orden | Højre side af W715 med de små knapper |
Vi lukker telefonen sammen for nu og går om på venstre side, hvor man tydeligt kan se overgangen mellem forsidens sortmalede metal og bagsidens gummiagtige overflade. Overgangen er desuden fremhævet med et nydeligt smalt krombånd, der går omkring hele telefonen. På venstre side er der ikke meget andet at komme efter end Sony Ericssons sædvanlige multi stik, der er placeret i toppen af venstre side.
På højre side har vi øverst en volumen vippe knap. Denne er desværre hverken særlig stor eller hævet ret meget op fra resten af siden, så at føle sig frem til denne knap under en samtale for at justere lyde er rimeligt svært. Længere nede har vi telefonens kamera udløser knap, denne er heller ikke just stor eller nem at finde, uden man kigger efter. Hvorfor disse knapper skal laves så små og relativt besværlige at trykke på, er mig lidt en gåde, men sådan er det ikke desto mindre.
![]() |
![]() |
Suplerlille Walkman-genvejstast | Bunden med den gode udløserknap |
I bunden finder vi ud over telefonens mikrofon også en lille skyde knap, der låser bagsiden eller låser den op, så man kan komme ind til batteri, simkort og hukommelse kort. En fin og let løsning på det evige problem med et cover der dels sidder godt fast og ikke knirker, men samtidigt også er let at åbne.
I toppen af telefonen finder vi den absolut mindste genvejs knap til musik delen, jeg nogen side har set på en walkman telefon. Var volumen knappen og kamera knapperne små, er denne mikroskopisk, og endnu værre er det, at den er sænket ned, så det er svært at trykke på den. Sølle 2 x 3 mm er, hvad den fylder, den lille knap. Havde den dog blot været hævet 1 mm eller lidt mere op, ville det med sikkerhed have givet en helt anderledes positiv bruger oplevelse.
![]() |
![]() |
Her ses hukommelseskort og den lille højtaler | Bagsiden af W715 |
Omme på bagsiden er der ikke så meget at gå i detaljer med. Den lækre overflade har vi talt om og også den fine måde at åbne og lukke for bag klappen. Tilbage er et 3,2 Mpixel kamera med en enkel lys diode som hjælpe lys. I bunden har vi et ovalt gitter i den samme bordeaux farve, som går igen flere andre steder på telefonen. Bag dette gitter gemmer sig en enkel højtaler, der skal levere lyd, når man ikke lige taler i telefon, men måske når man spiller, ser video eller hvad man ellers kan finde på. Højtalerens ydelse er dog ikke særlig spektakulær, og set i lyset af at dette netop er en musik telefon, synes jeg det er lidt synd, at højtaleren ikke er af en bedre kvalitet. Det burde kunne gøres meget bedre !!
Foto 23
![]() |
Toppen med højtaler til samtaler |
Men vi mangler lidt på forsiden, hvor vi skal kigge lidt nærmere på skærmen og på joypad med tilhørende knapper. Vi starter med skærmen, for her har Sony Ericsson flottet sig med samme skærm, som vi første gang så på C905. En 2,4” (50 x 37 mm) TFT skærm med 262.000 farver og QVGA pixel som er blevet fast standart for morderne mobil telefon skærme, hvis da ikke endnu højere. Skærmen er ganske flot at se på med flotte klare farver, og de ekstra mm skærm størrelse betyder ganske meget i forhold til en 2” eller 2,2” skærm. Skærmen er så afgjort et plus for denne mobil, det kan der ikke være tvivl om.
Joypadden og funktions knapperne er hvad man vist roligt kan kalde klassisk Sony Ericsson design. Der er så at sige tre runde områder, to grupper med 3 knapper placeret på hver sin side af det runde joypad. Joydadden er holdt i en størrelse, som er til at trykke på, hvilket specielt folk med voksne fingre, som undertegnede, bestemt vil sætte pris på. Joypadden er nem at navigere med pga. den røde ydre ring, der er hævet op, så fingeren let finder den. I midten er ”bekræft” knappen også hævet op, hvilket også er med til at gøre det let at bruge dette joypad.
![]() |
![]() |
Tastatur og joypad set fra siden | Nummerisk tastatur i rimelig størrelse |
Man har som omtalt 3 funktions knapper placeret på hver side af joypadden, således at der er 6 i alt. Disse er udformet som en cirkel, hvilket er mere et design gimmick, end at det har noget praktisk formål. Heldigvis er størrelsen på denne telefon så stor, at det på ingen måde er et problem at ramme den rigtige knap, og at den midterste (i venstre side grønt rør og i højere side rødt rør) er hævet lidt op, gør blot den positive oplevelse større.
Er jeg glad for joypad og disse funktions knapper, er glæden lidt mindre, når det gælder det numeriske tastatur. Der er efterhånden mange der laver disse ”ud-i-et” tastatur, hvor knapperne har en fælles overflade. Fordelen er naturligvis, at der ikke så let kommer skidt og støv ned imellem knapperne, men omvendt har man altså væsentligt dårligere føling med, hvilken knap man lige har fingeren på. Det hjælper naturligvis lidt på det, at tastaturet er så stort, som det er, og mindsker fejltryk betragteligt, men stadigvæk vil jeg hellere have et ”rigtigt” tastatur med knapper, der er delt op. Feedbacket, når man trykker en knap ned, skal dog have ros for at være behageligt og ikke for fast.
Med det afslutter vi den udvendige gennemgang af W715 og bevæger os over i den tekniske gennemgang af det, telefonen kan og indholdet af funktioner.
Vi starter med net delen. Her har Sony Ericsson valgt at give W715 den store pakkeløsning, hvilket betyder, at der er alle muligheder for at kommunikere med omverdenen. Der er 4 GSM net, der desuden har EDGE som data bærer, hvis ens udbyder understøtter denne service. Hvis ikke er der 3G, og her er det faktisk med den allerhurtigste HSDPA teknologi, der betyder net hastigheder på op til 7.2 Mbit. Dertil er der også Wi-Fi eller W-lan, om man vil, for adgang til trådløse netværk. DLNA (Digital Living Network Alliance) er også med ombord, en standart som vi med sikkerhed kommer til at se mere til i fremtiden, da det giver brugeren mulighed for at dele indhold på alle typer produkter med DLAN med hinanden. Super praktisk hvis man fx vil streame indhold fra sin computer over til sin mobil, eller vise fotos og video på tv’et streamet direkte fra mobilen.
![]() |
![]() |
Walkman 3.0-menu | De forskellige sorteringsmuligheder |
Med andre ord, W715 har alt, hvad man kan tænke sig af mulige måder at kommunikere på, og det gælder også, hvis det er fil eller synk med computer, hvor W715 har både usb 2.0 mulighed til hurtig data gennem det medfølgende kabel, eller det kan være trådløst via Bluetooth, der er i 2.0 udgaven med understøttelse af trådløs stereo profil (A2DP).
Musik skal der til, ja sådan er det efterhånden i stort set alle nyere mobiltelefoner, men nogen har mere fokus på musik delen end andre, hvilket naturligvis er tilfældet med denne walkman telefon, som vi her har til test. W715 er en fuldblods musik maskine, der kan alt, hvad man forventer, en top moderne musik mobil skal kunne. Hvad betyder det så? Jo, det betyder, at man kan sortere al sin musik op på mange forskellige måder, oprette spille lister osv. Men der er også muligheder for at indstille equalizer, hvilket jeg personligt værdsætter en del, men muligheder for at afspille lydbøger, podcast osv. skal da også nævnes.
![]() |
Equalizer |
Men for at være en rigtig god musik telefon, skal der nu om dage mere end blot et lækkert stykke software til at styre den med (i W715 er det det nyeste walkman 3.0 software, der er i brug). Nej en god musik telefon skal naturligvis også kunne afspille musik i en god kvalitet, og det kan W715. De medleverede høretelefoner, eller headset om man vil, er af en fornuftig kvalitet, og dermed er den musik kvalitet man oplever ud af kassen faktisk blandt noget af det bedste, jeg har lyttet til fra en mobiltelefon. Naturligvis kan man altid opgradere med et dyrt sæt høretelefoner, blot skal disse tilsluttes den inderste del af det medfølgende headset, idet det kan deles og dermed også fungere som adapter til 3,5 mm. Jeg vil dog til hver en tid foretrække, at musik telefoner har indbygget 3,5 mm jackstik, og at dette ikke skal forgå via en adapter. En anden ting, der er ganske vigtig med musik telefoner, er naturligvis, at der er plads til en god mængde musik. W715 kommer med et 8 GB M2 hukommelse kort, hvilket er rigtigt fint. 8 GB rækker til mellem 2000 sange i almindelig MP3 udgave, op til 8000 hvis man bruger de specielle formater. Mens vi er ved formater, skal det da også med, at W715 klarer stort set alle musik formater, man normalt kunne finde på at bruge.
![]() |
Underholdningsmenuen |
En fin FM radio med RDS er også med og giver muligheden for at høre radio til afveksling fra det medbragte mp3 musik. Det er efter min mening efterhånden et must i moderne musik telefoner.
Ud over den lille detalje med det manglende 3,5 mm jackstik i telefonen, er den eneste ting, jeg kan vende tommelfingeren nedad over i musik delen, faktisk den udvendige højtaler, som jeg har været inde på under den ydre gennemgang. Den er simpelthen for ringe og langt fra det niveau, som fx Nokia holder på deres N modeller.
I alt er det en rigtig god musik oplevelse, man får med W715 - ingen tvivl om det.
![]() |
![]() |
Kameramenuen | Kameraindstillingsmenuen |
Er musik delen top klasse på W715, kan man desværre ikke rigtigt sige det samme om kamera delen. Her har Sony Ericsson ikke ” taget fra de øverste hylder”, men nok nærmere dem, der befinder sig et stykker under midten, og det er oprigtigt lidt synd. Jeg ved godt at W715 sælges som en musik telefon, og vil man have kamera telefon fra Sony Ericsson er det C905 eller C902, man skal kigge på, men det skuffer nu lidt, at man hverken får autofokus eller xenon flash, og opløsning er nede på 3,2 Mpixel !!!! Nuvel, man kan da tage fornuftige fotos med W715, hvis det er under gode forhold, fx i solskins vejr, men jeg savner specielt autofokus, hvilket ikke burde være den helt store økonomiske ekstra byrde for forbrugeren. Autofokus er nok med til at gøre kameraet en smule langsommere, men kvaliteten stiger betragteligt, der om hersker der ingen tvivl. Et plus er det dog, at man via den indbyggede GPS enhed har mulighed for at geo-tagge, således at informationer om position gemmes, hvis man ønsker dette, når et billede tages.
Kvaliteten af fotos taget med W715 kan ses nederst på siden, og klikker du på billederne kan du se dem i større størrelse.
![]() |
![]() |
Youtube-klienten | Der er installeret 5 spil fra start |
Der er på W715 naturligvis også en righoldig media underholdnings del, som inkluderer video afspilning, herunder også en youtube klient, 5 spil med bowling og guitar rock tour som højdepunkter. Men også her er der mulighed for meget sjov med video, foto og music DJ. Der er små programmer, der lader bruger redigere og editere i fotos og video optagelser. Der findes på W715 også ting, som jeg tillader mig at kalde lidt gimmick, og derfor har jeg ikke taget dem med i musik omtalen. Det er dels ”SensME”, et program der kan sortere musik op efter tempo eller humør, og ”Shake Control”, der betyder, at man kan springe frem eller tilbage ved blot at ryste telefonen i den ene eller anden retning – begge dele er for mig måske meget sjovt at prøve et par gange, men så er det vidst også det.
![]() |
![]() |
OK internetbrowser | "Walk mate" skridttæller |
Er man til internet undervejs, er man faktisk også rimeligt hjulpet via den relativt store skærm og den udmærkede webbrowser. Oplevelsen er og bliver naturligvis ikke det samme som på en iPhone, Omnia eller andre telefoner med store trykfølsomme skærme, men hastigheden er der, og det er rimeligt nemt at navigere rundt, så det er altså bestemt brugbart.
Vi finder også et lille program, ”Walk Mate”, der kan tælle dine daglige skridt, så hvis du har lyst, kan holde øje med, hvor meget du egentligt går i løbet af dagen.
![]() |
![]() |
Wayfinder navigering | Wayfinder-menu |
Men naturligvis har Sony Ericsson andre kort at spille på, og her er blandt andet GPS en faktor, som vi skal vende os til er at finde i vores mobil-telefoner. Jeg har efterhånden set en del GPS telefoner, og langt de færreste er rigtig brugbare for mit vedkommende. Nok kan de, og det kan denne W715 også, godt finde den position, jeg befinder mig på og vise den på Googel maps, ja de kan også lave en simpel vej beskrivelse, som fx er udmærket i en by på gå-ben. Ikke mange har et rigtigt navigations materiale med fra start, så man kan køre efter det i en bil og få vist vejen med pile, stemme oplysninger osv. Sony Ericsson har valgt at bruge Wayfinder Navigator til at navigere med. Nok kan man sige, at det stadigvæk er på en lille skæm i forhold til de 3” eller endnu mere, som ”rigtige GPS løsninger bruger, og naturligvis er der heller ikke den komfort med store trykfølsomme knapper, men faktisk synes jeg, at dette enkle system er så godt, at det vil kunne bruges af de fleste, der ikke bruger GPS ofte. Jeg kunne godt køre en tur efter de oplysninger, W715 giver mig, og hvis det kun er et par gange om året, at jeg skulle bruge det, ja så ville jeg ikke have problemer med at nøjes med dette system, men skulle jeg til et møde eller andre tidsbestemte ting, ville jeg nødigt lade mig nøje med dette system, og sådan er det faktisk for langt hovedparten af GPS telefoner.
![]() |
![]() |
Indstillinger i Wayfinder | Google Maps i satelite view |
GPS telefonernes virkelige styrke er, hvis man er på gåben i en fremmed by og skal finde ud af, hvor man er, finde en rute eller et bestem sted. Her er Wayfinder eller Googelmaps udmærkede redskaber.
Selve menu-systemet i W715 er det velkendte system, som Sony Ericsson har kørt med i 90 % af alle deres telefoner. Det er godt og hurtigt, og man finder lynhurtigt rundt i det. Er man ikke til en smartphone, er dette og Nokia´s nyeste udgave af serie 40 efter min mening det bedste, man kan få.
![]() |
![]() |
Den velkendte Sony Ericsson-menu | Indstillingsmenuen |
Batteriet i W715 skal også have et ord med på vejen. Der er brugt et 1000 mAh LI-PO batteri og er, set i forhold til telefonens funktioner og skærm, nogenlunde. Jeg er altså ikke dybt imponeret og havde gerne set et større batteri, men omvendt er det dog en smule større end fx det 930 mAh som C905 har, og den har ca. samme funktioner og størrelse skærm.
Sony Ericsson lover op til 400 timer standby og 10 timers tale, men som sædvanlig er disse tal noget, der skal tages med et endda temmelig stort gran salt. Jeg vil sige ved normalt let brug skal telefonen lades hver andet, måske tredje døgn, mens hvis man bruger W-lan GPS eller streamer youtube klip, skal man nok påregne at lade hver nat.
Et hurtigt opslag på Pricerunner viser, at Sony Ericsson W715 pt. koster 2.093 kr
![]() |
![]() |
Programmenuen med mange gode programmer | Genvejsmenu |
I alt 90 %
Gode ting:
Velbygget telefon i lækre materialer.
Stor 2,4” skærm der er ganske flot.
Fysisk lille og fiks telefon i et nydeligt design.
Fremragende musik del.
GPS med wayfinder og Geo-tagging
Alt indenfor net, herunder W-lan og HSDPA.
8 GB hukommelse kort, og godt headset.
Stor og god program pakke med.
Mindre gode ting:
For små knapper på siderne.
Kameradelen kunne godt have været en smule bedre.
Udvendig højtaler er for ringe.
Konklusion:
Der kan vidst ikke være tvivl om, at jeg synes godt om denne W715. Kameradelen er faktisk det største issue, jeg kan finde ved W715, men det, der er med, er med til at holde størrelsen nede på W715, så den ikke bliver så fysisk stor og klodset som fx C905. Jeg har givet W715 en ganske høj karakter, hvilket naturligvis er essensen af alle de positive sider vejet op mod de negative ting. En ting, der ikke har været nævnt og som også er med til at gøre denne telefon ekstra tiltrækkende, er prisen. W715 kan købes for ca. 2200 og op efter uden abonnement. Det må altså siges at være et rigtig, rigtig godt køb, og det kan undre, at Sony Ericsson kan få en så funktions spækket og velbygget telefon ud på markedet til en så relativ billig pris – det imponerer altså. (C905, der stort set kan det samme plus med et bedre kamera, kostede til sammenligning 3700-3800 kr., da den kom frem – det er mange ekstra kr. for et bedre kamera !!!)
Skal du have ny musik telefon er W715 bestemt ikke en telefon, du må overse, og skal den ikke være med trykfølsomskærm (Nokia 5800), så er det et oplagt første valg. Er det ikke en musik telefon, du leder efter, så tjek alligevel W715 ud, for den er også med fremme på mange af de andre punkter.
W715 bliver for Sony Ericsson en salgs succes, ingen tvivl om det.
Som en ny service kan vi tilbyde vores læsere, der har en Twitter konto, at få et ”tweet” når vi lægger en ny test op. Blot tilføj os til din konto. Vi hedder @mobiltestdk.
![]() Sony Ericsson W595i test |
![]() Nokia 5800 XpressMusic (tube) test |
![]() Sony Ericsson C905i test |