Mange forbinder HTC med Windows styre system, og med god grund, for sådan har det faktisk altid været. Men da Googel begyndte at arbejde med deres mobiltelefon styresystem Andriod, var HTC ikke længe om at se, at her var muligheder. HTC har således sendt både den første (G1, der ikke kom til DK) men også denne Magic på markedet, før nogen andre producenter er nået at komme med. Men det kommer til at ændre sig, det tør jeg godt love. Denne test er således den første test af dette nye styre system, som vi med sikkerhed kommer til at se meget mere til, og derfor bliver det også en lidt speciel test. Naturligvis tester vi Magic som alle andre telefoner, men i og med det er et nyt styre system, giver vi det en ekstra omtale for ligesom at komme til bunds i dette system – men indrømmet, det er til dato den længste test vi har lavet på mobiltest.dk ïŠ Netop pga. dette nye system har vi også oprettet et sub-forum kun til debat om netop Android OS på mobilforum.dk, hvor der allerede er en livlig debat om dette nye smarte system og de telefoner, der kommer med det.
![]() |
![]() |
Magic ved siden af tændstikæsken | Magic ved siden af Nokia 6500 |
![]() |
Bunden af Magic med det lille knæk |
![]() |
![]() |
Højtaler med lysmåler og LED-indikator | Bunden af Magic med mini-USBstik |
Når vi snakker bygge kvalitet, plejer vi også at komme ind på, hvordan den føles når man trykker og vrider let i den fra forskellige vinkler. Her giver HTC Magic et fint indtryk. Den virker solidt bygget og uden knirke knage lyde, så det er herfra godkendt.
Størrelsen på Magic er det jeg vil kalde en typisk mellem størrelse PDA telefon. Magic måler 117.7 x 55 x 13.7 mm og på min brevvægt vejer den 116 gram, hvilket må siges i den grad at være i orden.
Men lad os tage en lille tur omkring Magic og se hvor hvad er placeret. Vi starter på forsiden. Her er Magic naturligvis domineret af den store skærm, der fylder hoved parten af telefonens front. Over skærmen har vi telefonens højtaler til samtaler. Det er en smal sprække med metal gitter. I denne sprække er der i højre side bygget en lille status LED ind, der indikerer forskellige begivenheder. I venstre side sidder der en lille lys måler. At HTC vælger at lave det på den måde, hvor det nærmest er usynligt, når det ikke er i brug, kan jeg vældig godt lide. Jeg mangler dog et lille VGA kamera til selvportrætter og videotelefoni.
![]() |
![]() |
Trackball'en set lidt fra siden | Tykkelsen på 13,7 mm er ikke supertynd |
Under skærmen har vi i alt 6 små funktions knapper og en track ball, som man kan navigere med (ganske som fx Blackberry benytter). Knapperne er holdt i hvidt som telefonen og ikke de største, kan man vidst godt sige.
På venstre side har vi en fin stor volumen knap, der er let at betjene også under et opkald, så den er godkendt. I toppen og på højre side er Magic renset for knapper, og det er således kun i bunden, man finder et mini usb stik til at lade med, sætte data kabel og hive lyd ud af telefonen. Et plus er det, at HTC fortsat lader deres telefon kunne oplade via usb kabel og en computer – det er en rar mulighed også at have.
![]() |
![]() |
Fin stor volumenknap | Bagsiden af Magic |
Bag på Magic finder vi et stort hvidt dæksel, der dækker hele bagsiden. Det er dejligt nemt at åbne ved blot at skubbe det nedefter. Midt på den øverste halvdel er Magic´s kamera placeret. Dette sidder i et område, der ligner børstet metal, men det er det ikke. Over dette har vi telefonens udvendige højtaler, der leverer en mellem kvalitet lyd for en mobiltelefon. Helt i bunden har vi et lille hul til en strop.
HTC Magic er altså en telefon, hvor alt er holdt på et meget højt etisk niveau, med flotte linjer og ikke mange knapper og stik til at forvirre dette design.
![]() |
Kameraet med den lille højtaler |
Vi mangler dog lige en nærmere gennemgang af skærm og track ball med tilhørende funktions knapper.
Skærmen på denne Magic er en af de bedre, jeg har set og ikke mindst at trykke rundt på. Der er tale om en 3,2” (67 x 45 mm) trykfølsom TFT skærm. Skærmen er det, vi kalder en ”capacitive” skærm, hvilket betyder, at den er lavet af glas, og berøringer selv af den blødeste slags fra en finger medfører et input. (ganske som vi kender det fra fx iPhonen). Skærmen er altså super fintfølende og præcis, og det er der nok ganske mange, der vil sætte pris på. Opløsningen er på 320 x 480 og således noget højere end fx de telefoner, der bruger QVGA opløsning, men den er stadigvæk ikke oppe på niveau med VGA skærme. Skærmen har kun 65.000 farver, men ærligt talt kan jeg ikke se den store forskel på telefoner med 65.000 farver og dem, der har 262.000 af slagsen. Der er dog ingen tvivl om, at en skærm med OLED teknologi vil se flottere ud end denne TFT skærm. Der er desuden indbygget accelerometer, således at skærmen selv kan rotere med, hvis man drejer Magic om på den vandrette led (virker dog kun i udvalgte menuer).
![]() |
Home screen |
Skærmen er altså på ingen måde ringe, tvært imod, men det er og bliver dens evne til at detektere de mindste berøringer, der gør den super lækker.
Under skærmen er der det her track ball system. Jeg har bemærket mig, at specielt flere udenlandske anmeldere synes det er tåbeligt med et sådan system, når nu telefonen styres fint ved hjælp af tryk på skærmen. Dette er jeg bestemt ikke enig i. Jeg synes det er en rigtig fin løsning og giver en ekstra mulighed for at vælge, hvordan man vil navigere rundt. Track ballen, der blot er en lille kugle, man kan dreje på og bekræfte valg, er i øvrigt blevet ret populær på telefoner fra fx. Blackberry, og når man først har vænnet sig til dette system, er det bestemt på højde med et almindeligt joypad.
![]() |
De 6 funktionsknapper og trackball'en |
Er jeg glad for den lille kugle, kniber det dog en smule mere med begejstringen for de 6 funktions knapper, eller rettere sagt de 4 af dem. Sagen er den, at alle 6 er temmelig små (ca. 5 x 5 mm). De 2 af dem, som er det grønne og røde telefonrør, er dog hævet op, hvilket hjælper en del, når man skal finde og trykke på dem. De 4 knapper, der ligger tættest på skærmen, er dog ikke hævet rigtigt fri af det omgivende plast, og derfor er de hverken særlig nemme at mærke sig frem til eller store at ramme. Det mest positive, man kan sige, er, at de er ganske flotte og glider fint ind i designet med resten af Magic, men med knapper går jeg nu mest efter funktionalitet.
De 4 øverste knapper er fra venstre mod højre: en home knap, der bringer dig frem til start skærmen, en menu knap, der også bruges til at låse telefonen op fra standby. Så har vi en retur knap, der også er ganske nyttig og sluttelig en søge knap, der starter googel search menu op.
![]() |
Tastatur til opkald |
HTC Magic er jo en telefon uden almindeligt tastatur, og det tager vi hul på nu.
Telefonen har 3 mulige måder at trykke tekst eller tal ind på. Der er et almindeligt numerisk tastatur, der kan bruges til opkald eller til at skrive tekster med via T9 som på andre telefoner. Der er dog en lille hage ved det, som på mig virker noget uforståelig. Vælger man at skrive med dette tastatur, er der ikke understøttelse af dansk sprog og dermed heller ikke ÆØÅ.
Det er der derimod med de to andre muligheder. Dels det fulde QWERTY tastatur og et ”halvt” QWERTY tastatur, hvor der ligger 2 bogstaver pr knap. I praksis betyder det for os danskere, at det er et af disse tastaturer, man skal skrive beskeder på, for manglen af ÆØÅ på det numeriske tastatur bliver hurtigt ganske træls i brug.
![]() |
![]() |
Valg af tastatur | QWERTY-tastatur i lodret mode |
QWERTY tastaturet kan bruges både i lodret og vandret position. I lodret er knapperne ikke særligt store, kun 5 x 7 mm. Men drejer man Magic rundt, bliver det straks noget bedre, da tasterne så bliver kvadratiske med 6 x 6 mm. Vigtigst er det dog, at afstanden mellem de enkelte knapper bliver væsentligt større, når man er i vandret position.
Det halve QWERTY eller ”Compact QWERTY”, som det også kaldes, har de største knapper på 7x7 mm, men her er man så afhængig af T9 ordbogen eller XT9, som den rettelig hedder, da den også kan gætte ord, før man har skrevet dem helt. Dette tastatur kan ikke bruges i vandret position, og forsøger man, kommer det almindelige QWERTY tastatur frem.
De danske bogstaver æøå kommer frem på det almindelige QWERTY tastatur som på en iPhone, ved at man holder fingeren på ”a” eller ”o” knappen og så kommer en lille popup boks frem, hvor man så kan vælge det ønskede bogstav ved at køre fingeren til venstre eller højre. Systemet virker, men selv om iPhone fans nok vil banke mig i hovedet, da det er det samme på den, så er det altså mindre smart end at have dem som enkelte knapper.
![]() |
![]() |
Fuldt QWERTY-tastatur på den brede led | "Halvt" QWERTY-tastatur |
Tastaturet er til at bruge, men jeg må sande, at det dels kræver nogen tilvænning, samt at knapperne ikke er så store, som jeg gerne ville have, de skulle være. Det vil derfor være ganske tilrådeligt at prøve disse tastaturer inden man køber en Magic. Dejligt er det dog, at vibratoren laver et lille ryst, hver gang man trykker på et bogstav eller tegn, så man således ikke er i tvivl, om at man har trykket eller ej.
ANDROID STYRESYSTEM. (OS)
På denne HTC Magic spiller styresystemet for folks oplevelse en ekstra stor rolle, idet det er et helt nyt styresystem for os danskere. Derfor går vi i denne test ekstra meget i dybden med systemet, og dette kan altså læses separat, da det også gælder for kommende Android modeller, og naturligvis vil der blive refereret til denne tekst i kommende tests af telefoner med Android styre system. Vil du nøjes med konklusionen, kan du læse den sidst i denne gennemgang.
![]() |
Android er designet af Googel ud fra deres samme tanke som med Gmail, Googel maps, Googel earth osv. Googel har længe bygget innovative programmer til både computer og mobiltelefoner, og altid har det været med udgangspunkt i, at det skal være frit tilgængeligt og uden nogen former for betaling. Det var også med de tanker, Android blev skabt for mere end et år siden af Googel udvikler, og er siden hen løbende blevet opdateret således, at den udgave, der er aktuel nu, hedder 1.5.
Android OS er åben, helt åben for alle at bruge og udvikle programmer til. På sigt kan det blive netop det, der kan gøre Android OS rigtig stort. I modsætning til fx OSX som iPhone benytter, betyder en åben platform, at flere producenter vil komme med deres bud på hardware (mobiltelefoner), som kan køre Android OS, og ikke kun et firma der udvikler telefonen. I praksis vil det medføre, at der med tiden kommer et bredt felt af mulige løsninger, der alle har netop Android OS som fællesnævner. For forbrugerne bliver det altså let at gå fra en HTC Android telefon til en Samsung Android, for så måske at hoppe på en Sony Ericsson Android telefon til slut. Fælles nævner Android OS garanterer, at man føler sig hjemme fra start, og at man skal bruge et minimum af tid på at sætte sig ind i et nyt system.
![]() |
![]() |
De fleste programmer er ganske gratis | Market Place er ganske imponerende |
Næste store fordel ved et sådan åbent system er muligheden for at udvikle programmer og tilbyde dem til andre. Kilde koden er åben for alle, og det er så at sige bare at gå i gang (hvis man kender til det med at programmere). Apple har længe været og er stadigvæk i spidsen med deres ”App store”, der forsyner iPhone brugere med spil og programmer. Det store problem her er dog, at Apple vil have en finger med i spillet, med hvad der skal tilbydes og ikke tilbydes, og denne ”smags dommer” funktion er der mange, der ikke er særligt tilfredse med. Android markedet er en tilsvarende butik, hvor der allerede nu ligger i tusindvis af programmer, man kan hente ned og installere på sin Android telefon. Naturligvis er disse af meget svingende kvalitet, men eftersom 90% eller endnu mere er helt og aldeles gratis, er det blot at hente det ned og prøve, om det er noget der dur.
I den tid jeg har prøvet Magic, har jeg vel hentet 10-15 programmer ned og slettet 1/3 mere eller mindre med det samme, da jeg ikke syntes, det var noget, jeg gad beholde. Min søn (13 år) har hentet flere spil ned, der til hans store glæde var både sjove og flotte at spille (bl.a. Doom)
![]() |
![]() |
At ændre på home screen er ganske nemt | Widgets er også ganske nyttige |
Blandt nogle af de mere populære programmer, man kan hente, er en Facebook applikation, men også Googel sky map, der via Magic´s indbyggede GPS viser stjerne tegn på nattehimmelen, som er ganske sjovt og ret blæret. Det er det lille program, der hedder ”metal Detector” også, der laver telefonen om til en simpel (meget simpel) men dog funktions duelig metal detektor. Andre populære programmer i marked place er vejr prognose programmer, stregkode scanner, nyheds widget osv. Kort og godt, det er enormt og imponerende, at der er så meget, efter som det kun er ca. 8-9 måneder siden den første telefon med Android OS kom.
![]() |
Google Sky Maps |
Så vidt så godt, men hvordan virker det så i praksis? Rigtig godt, og det er uden at overdrive. På Android OS er der 3 grund-skærme, man kan bruge. Der er den midterste, hvor det runde analoge ur ligger fra start. Der ligger så en grund-skærm til højre for og en til venstre, som man skifter mellem ved at køre fingeren fra venstre mod højre eller omvendt. Man kan ikke køre i ring, så er man ude i den grund-skærm, der ligger til venstre, skal man altså forbi den midterste for at komme til den højre. Lidt underligt, men det kan man altså ikke. En sjov funktion er det dog, at lægger man et wallpaper op, vil dette tilpasse sig, så det fylder alle tre skærme, og når man skifter grundskærm, vil det der ligger af programmer og widget bevæge sig hurtigere, end det billede som man har valgt som wallpaper. Det giver med andre ord en 3D fornemmelse, som er rigtig fed, og som jeg ikke har set andre steder.
![]() |
![]() |
Home screen | Overgang fra midterste home screen til den venstre |
De tre grundskærme er fuldt justerbare, så brugerne selv kan bestemme, hvilke programmer, genveje eller widgets, der skal ligge på hvilke skærme, og hvordan de skal placeres. Det kan vi brugere rigtig godt lide, og det er super godt tænkt af Googel. Ud over at det er muligt, er det også super let at tilføje disse ting, eller for den sags skyld at fjerne dem, hvilket bestemt gør det sjovt at tilpasse telefonen efter netop ens egen smag.
![]() |
Home screen til højre med widgets |
På alle tre grund-skærme er der i bunden af skærmen et ”faneblad”, som man kan trække op. Her finder man alle sine programmer. Når man åbner dette op, virker det meget forvirrende, og det med god grund. Alle programmer ligger sorteret op efter navn. Man kan ikke ændre eller selv bestemme rækkefølgen, hvilket betyder, at hver gang man tilføjer nye programmer, så ændres rækkefølgen, som de ligger i. Android OS arbejder ikke med undermenuer, som vi kender det fra de fleste normale telefoner, og det synes jeg et eller andet sted kunne være rart, at brugeren selv havde mulighed for at sortere dette op. Fx ligger der et ikon for video kamera og et for fotografi kamera, hvilket er lidt tåbeligt, men med de gode muligheder der er for selv at designe de 3 grundskærme, lærer man hurtigt at bygge dem op med, hvad man har brug for, så man ikke behøves at gå ind i menu listen særligt ofte.
![]() |
![]() |
Øverste del af hovedmenuen | Nederste del af hovedmenuen |
Der vises 4 x 4 ikoner i denne menu, og man scroller let op og ned ved blot at bevæge en finger op eller ned på skærmen. Men menuen bliver altså ret hurtig meget omfattende, jeg havde efter et par dage mere end 10 rækker med 4 ikoner, og det er her man let kommer til at miste overblikket.
I toppen af skærmen er der en menu bar, der i venstre side giver info om tid, batteri status, net osv. Trykker man på denne bjælke, kan den trækkes ned som et rulle gardin, og man kan let få et overblik over alle de begivenheder, der er sket, fx missede opkald, nye mails/sms beskeder og installerede programmer. Når man er færdig med at orientere sig her, er det bare at rulle dette ”gardin” op igen, så den almindelige menu kommer frem.
![]() |
![]() |
Top-rullegardinet rullet halvt ned | Genvejspanel med adgang til indstillinger |
Er man ude på en af grund-skærmene, kan man desuden trykke på den fysiske menu knap, som alle Android telefoner har. Her dukker så en lille hjælpe menu op fra bunden, hvor der blandt andet er en genvej til indstillinger. Går man herind, virker det mere som på almindelige telefoner. Der er en lang række menu punkter med forskellige under punkter, man kan stille på. Den øverste hedder ”Wireless controls” og her kan man styre wi-fi, bluetooth, mobil netværk, og en fly profil findes der også. Let og lige til at gå til. Der er i alt 11 af disse menu punkter, og alt kan tilpasses herinde fra.
![]() |
![]() |
Indstillingsmenuen | Wlan-indstillinger |
Konklusionen på Android OS er, at det grundlæggende er utroligt nemt at navigere rundt med, og at det har et væld af muligheder for brugeren til dels at tilpasse sin telefon efter egne ønske men også en næsten uudtømmelig mængde af ekstra programmer, spil og widgets, som er gratis at hente ned. Der har ofte været brugt ord som ”iPhone killer” om mange forskellige mobiltelefoner, men alle er kommet til kort på et meget vigtigt punkt, og det er software og bruger venlighed. Android OS er det styresystem, som jeg vurderer, er det eneste, der egentlig kan give Apple og OSX kamp til stregen – og hvem ved, måske endda på den længere bane vinde pga. det brede udvalg af telefoner, der vil komme og det frie software marked.
![]() |
![]() |
Ganske fint og nøjagtigt kompas | Google Maps |
HTC Magic har indbygget GPS som det efterhånden hør og bør sig nu og dage. Naturligvis er det installeret Googels eget maps system, som desværre ikke er ret brugbart til at naviger efter fx i en bil. Der skulle efter sigende dog komme et produkt fra enten TomTom, Navigon eller Garmin således at man får en rigtig navigerings løsning i Magic. (det bliver naturligvis til købs software) Magic har også et indbygget kompas.
HTC Magic har et 3,2 Mpixel kamera ombord, med auto fokus, men det er altså desværre ikke særligt vellykket, og det er der flere grunde til. HTC har aldrig rigtigt mestret at lave en god kamera telefon, og det kan egentligt undre med den ellers store kompetence, de har på så mange områder. I Magic kommer det til udtryk på flere måder. Magic har som det første ingen foto hjælpe lys eller flash, så billeder taget i mørke omgivelser er tæt på intet bevendt. Den har heller ingen dedikeret kamera knap, hvilket jeg anser for et endnu større problem. Man bruger track ballen til at tage fotoet, men denne knap er ikke en 2 trins knap, som det vi kender fra andre telefoner med en kamera knap. Nej, når du trykker, starter autofokusen, og når der er stillet skarpt, bliver billedet taget. Dette er ikke hensigtsmæssigt ud fra to betragtninger. Dels kan du ikke selv komponere billedet ved at trykke ned, så der stilles skarpt på det, du vil have, der skal være skarpt og så flytte kameraet, så omgivelserne passer for at trykke helt ned, så billedet bliver taget. Den mulighed er væk, men samtidig er kameraet også et af de absolut langsomste, jeg har prøvet at tage billeder med.
![]() |
![]() |
Kameramenuen | Kameraindstillingsmenuen |
Det skal dog siges, at tager man fotos på en god oplyst plads af noget stillestående, så laver Magic faktisk ok fotos for en 3,2 Mpixel kamera telefon, men omvendt, det gør de fleste, det er under mere vanskelige foto forhold problemerne opstår og at bukkende så at sige skilles fra fårene.
Der er en række indstillings muligheder, som man kan komme ind i via menu knappen. Det kræver et par tryk og lidt scrollen ned på skærmen, før man fx kan ændre på effekter eller tage wide-screen fotos. Lidt komisk er det dog, at her inde i indstillinger findes der menu punkter, som man ikke kan ændre på, fx ”Capture format” – Hvad skal det så være der for, når man er tvunget til at tage fotos i JPEG format?
![]() |
Videoopløsningen - bemærk det skæve format |
Video delen er desværre den samme lidt sørgelige historie. Der er som nævnt intet foto lys, og start på optagelse er stadigvæk på track ballen. Optagelses format er som det største 352x288 - et mærkeligt format, og kun en smule større end QVGA på 320x 240, som der også er.
Kamera delen er altså ikke den del, der vinder mange point hjem til Magic.
![]() |
![]() |
Musikhovedmenuen | Musikafspilleren med fine store knapper |
Musik skal der til, det ved vi alle, og det kan Magic naturligvis også levere. Men en rigtig musik telefon som fx Nokia 5800 eller Sony Ericssons walkman telefoner er Magic ingenlunde. Musik afspiller interfacet fra Android OS er ellers både flot og nemt at betjene med store cover-billeder og store betjenings knapper, så her er basis altså fint nok. Jeg vil dog straks indskyde, at jeg savner equilizer funktion til at tilpasse musikken alt efter type og smag og behag. En smart detalje er, at der under cover billedet er små ikoner med info om kunstnernavn, album og musik nummer. Holder man fingeren der, kommer en popup boks frem, hvor man kan søge enten via Googel i browseren eller på Youtube på en af de 3 ting – det er smart. At bladre gennem numre eller album er på ingen måde så grafik-flot som coverflo fra iPhone og ej heller HTC´s eget TouchFLO. På Magic har man blot en lang liste med tekst, man kan scrolle op og ned i.
Selve musikken, som Magic så leverer, er noget hæmmet af den relativt ringe højtaler på bagsiden, og de medleverede hovedtelefoner er bestemt heller ingen succes. Der er ingen mulighed for at benytte almindelige høretelefoner, hverken direkte i telefonen eller via et delbart headset. Og slutteligt er det altså mest praktisk at lyden tages ud i toppen af telefonen og ikke hverken i siden eller i bunden.
![]() |
![]() |
Muligheder for at søge på et nummer | Bladre i kunstnere hvor der kommer covere frem |
Dermed er det nok mere på det hardware mæssige, at Magic halter, end det er styresystemet Android OS, der er problemet, og der er faktisk andre Android telefoner på vej, der ikke har disse problemer.
Et ekstra minus er det, at der heller ikke er FM radio i Magic, hvilket jeg ved, en del vil savne, men om det helt er HTC der skal klandres, ved jeg faktisk ikke, for jeg har endnu ikke set en Android telefon med FM radio.
Man kan med rette godt kalde Magic for en multimedia maskine, for underholdning er der bestemt så rigeligt af. Vi har kort været inde på spil og programmer i gennemgangen af styre systemet, og her er altså så enorme muligheder, at jeg ikke vil komme videre ind på det andet end at fremhæve, at det meste er gratis, og at der er masser af det.
Der findes også flere former for video afspillere, men jeg har dog endnu ikke kunnet finde en, der kan håndtere Divx/Xivd filer, men mon ikke det også nok skal komme – det er jeg i hvert tilfælde ret sikker på.
![]() |
Indtastning af websider |
Webbrowseren på Magic er en rigtig, rigtig positiv oplevelse. IPhone har længe haft ry for at være noget af det bedste med hensyn til deres mobilbrowser. Den, der er med til Androide, er meget tæt på at være ligeså god, og personligt er jeg faktisk lidt i tvivl om, hvilken jeg foretrækker. Naturligvis er browseren lyn hurtig, det skal browser jo være nu om dage, men det der gør, at jeg er blevet rigtig glad for denne browser, er 2 ting. For det første har den et smart system, hvor man let navigerer hen på store sider og åbner lige det, man vil læse. I højre hjørne nederst er der en lille knap med pile i hver retning. Trykker man på den, bliver hele websiden vist, og naturligvis bliver det meget småt på en mobil skærm. Men så har man et lille vindue, man kan bevæge rundt med sin finger, hvor teksten er forstørret så meget op, at den er læsbar. Man flytter så denne lille kasse hen på det man vil læse og giver slip, og så bliver det område forstørret op – rigtig smart. Det er den bedste løsning, jeg har set til at navigere på almindelig store websider som fx mobiltest.dk
![]() |
![]() |
Mobiltests forside på Magic | Den smarte navigering på store websider |
En anden ting, der gør jeg godt kan lide Androids browser, er, at når man skal zoome ind og ud, er muligheden der for at bruge to små knapper, frem for som fx på iPhonen, hvor man skal bruge 2 fingre til at trække ud og ind. Det her system virker mere præcist, og man undgår at fedte hele skærmen til for at forstørre ud og ind. Man kan også prikke 2 gange hurtigt på skærmen, hvorefter man vender tilbage til standart zoom. At orientere sig på en hjemmeside foregår på samme måde som på iPhone og flere andre, man sætter en finger på skærmen, og flytter den i den retning man gerne vil.
Eneste rigtige ulempe ved browseren er, at den ikke understøtter flash video filer, fx som Youtube med flere. (der ligger dog en Youtube klient, man kan bruge i stedet for, men det hjælper ikke, hvis det er video fra andre sider, man ønsker at se).
![]() |
![]() |
Youtube klient | Afspilning af video |
En rigtig forretnings telefon kan man næppe påstå, Magic er, men der er dog nogle ganske fornuftige funktioner i den retning. Der er ”Quickoffice”, som gør det muligt for brugerne at åbne word, excel og powerpoint. Dertil ligger der også en pdf reader, så man er ganske godt dækket ind. E-mail delen er også super god – hvis man bruger en G-mail, ellers er den faktisk forbavsende ringe for en smartphone. At Googel naturligvis prioterer deres eget G-mail system højt er til at leve med, og i praksis har man faktisk en kopi af den G-mail, man kender fra nettet, på sin telefon. Men bruger man sig egen mail, af pop3 typen eller hvad det nu måtte være, er man ikke meget bedre stillet end med en almindelig 1000 kr. mobiltelefon. Desuden skal man oprette en G-mail for at få adgang til Android marked, hvilket jeg et eller andet sted heller ikke er helt vildt begejstret for.
![]() |
HTC Magic - en fiks telefon med et super styresystem |
Batteriet på HTC Magic er bestemt ganske hæderligt. Vel er det ikke så stort som på ”de store” PDA telefoner, men 1340 mAh er og bliver rimeligt for denne telefon.
Magic kan tvinges i knæ på en dag, hvis man bruger det trådløse net meget til at hente ”guf” ned fra markeds-pladsen. Men med almindeligt dagligt let brug (lidt samtale, mails og sms) kan det i snit holde 2 ja måske endda 3 døgn, hvilket må siges at være acceptabelt. HTC oplyser selv 17 døgns standby og 7,5 timers tale, men som vanligt skal specielt standby tiden tages med et særdeles stort gran salt.
Et hurtigt opslag på Pricerunner viser, at HTC Magic pt. koster 3.488 kr.
I alt 82%
Gode ting:
Designet er stilet og minimalistisk og hvid ser godt ud til Magic.
Skærmen er fornuftig stor og med en fin opløsning.
Capacitive skærm teknologi er altså lækkert at bruge.
Styresystemet trækker i den grad Magic op i denne test.
Alt i net, HSDPS, W-lan og 4 GSM net.
Track ball er behageligt alternativ til de trykfølsomme menuer.
Mindre gode ting:
Ikke imponerende kamera.
Kun 2 GB hukommelse og det endda på et microSD kort.
Intet metal, kun plast overflader, hvilket alt andet lige virker mindre esklusivt.
Intet 3,5 mm jack stik og ringe medfølgende høretelefoner.
Ingen FM radio.
Konklusion:
HTC Magic er en lækker telefon, det kan der ikke herske meget tvivl om. Men samtidig må vi også være realistiske og konstatere, at det er Android OS, der trækker Magic op på det niveau, den er havnet på. Uden dette fantastiske nye system, var Magic reduceret til en middelmådig PDA telefon med en god skærm!!! Hardwaren i Magic er ikke imponerende i vore dage, og det er faktisk det, der trækker så meget ned samlet, at Magic ikke kommer over de 90%, som er top karakter i de tests, vi har på mobiltest.dk. Ærgerligt er det også, at den ikke i Danmark sælges uden abonnement, for der er alligevel en del kunder, som Magic ville være oplagt for, som af den grund ikke kan eller vil købe den – lidt synd synes jeg, og argumentet med, at den skal sælges med et mobildata abonnement holder ikke, for det bliver den alligevel ikke!!!!
Ordet ”Iphone killer” er ofte brugt om div. PDA telefoner, men denne Magic, synes jeg personligt, er det tætteste på noget, der rigtigt kan konkurrere med iPhonen, som jeg endnu har testet, og når først der begynder at komme flere Androide telefoner med endnu bedre hardware end Magic, så begynder de ovre ved Apple at kunne mærke ånde i nakken !!!
- Android OS sparker i den grad rø.....!
Som en ny service kan vi tilbyde vores læsere, der har en Twitter konto, at få et ”tweet” når vi lægger en ny test op. Blot tilføj os til din konto. Vi hedder @mobiltestdk.
![]() Samsung SGH-I900 Omnia test |
![]() IPhone 3G v. HTC Touch Diamond |
![]() Nokia 5800 XpressMusic (tube) test |