dste år lancerede LG sin første telefon af typen trykfølsom ”PDA” telefon, men med et slide tastatur. Selv om succesen var til at overse, har Samsung taget idéen op og lanceret S8300. Idéen er bestemt god og med sikkerhed noget, vi vil se meget mere af i fremtiden, med en trykfølsom skærm man navigerer rundt med og et rigtigt tastatur til at skrive sms og mails med. Spørgsmålet er blot, hvad vi så skal finde på at kalde en sådan klon mellem en PDA telefon og en slide telefon. Det spekulerede jeg over, indtil LG GD900 Crystal havner på mit bord til test, for det er nemlig endnu en af slagsen. Indtil da vil vi kigge nærmere på Samsungs bud på en sådan telefon, og med navnet ”UltraTOUCH” må vi antage, at Samsung har nogle godter i posen til os.
Æsken, S8300 kommer i, er en lille men ganske nydelige emballage. S8300 ligger flot præsenteret, når man åbner æsken og derunder møder en almindelig papbakke, hvor tilbehøret ligger sorteret op. Der medfølger ud over lader og batteri, et data kabel og et rigtig fornuftigt delbart headset (med 3,5 mm jackstik) af typen in-ear. Hvad der derimod kan virke ret uforståeligt, er det medfølgende 1 GB microSD kort, når man ser på, hvad fx et 8 GB kort, der giver en anstændig kapacitet, koster. Dermed er der til S8300, hvad man måske kan forvente men på ingen måde mere end det.
![]() |
|
Her ses S8300 ved siden af vores tændstikæske. |
S8300 ved siden af en Nokia 6500 |
Samsung S8300 er en rigtig lækker telefon at få i hånden. Jeg testede for nylig Samsung Pixon, der er noget større og noget mere plastikagtig end S8300, og jeg vil slet ikke lægge skjul på, at S8300 tiltaler mig meget mere i design og bygge kvalitet. Disse PDA telefoner med en stor skærm i midten og et par knapper under skærmen er svære at gøre spændende og anderledes i forhold til andre telefoner af samme type. Det synes jeg virkelig Samsung har formået med S8300. Dels er det en slide telefon og dermed lidt speciel, men det ses naturligvis ikke når den er lukket sammen, men også valget af metal på fronten og den del af bagsiden der er rød, der også er i metal, giver en god oplevelse. Den lille røde linje, der indrammer dette mørke metal på forsiden, er naturligvis også med til at give S8300 et helt unikt udtryk, jeg vældig godt kan lide. Kvalitets indtrykket på S8300 er fornuftigt, men dog trækker den megen plast på bagsiden en smule ned. Der er dog ingen knirke eller knage lyde at bliver irriteret over, når man vrider let i telefonen, og slide mekanismen kører rigtig fint.
Størrelsen på S8300 er i sagens natur med den store trykfølsomme skærm ikke den mindste. S8300 måler 110 x 51.5 x 12.7 mm og vejer 105 gram, hvilket er ca. samme størrelse som fx min Nokia E66. Faktisk er det lidt flot, at en telefon af denne type kan holdes inden for de mål, og derfor vil jeg ikke tøve med at sige, at det er både til at leve med og også ganske flot inden for den type telefon, som S8300 nu engang er.
|
Tykkelsen på 12,7 mm er bestem i orden |
Men lad os snuppe en rundtur omkring S8300 og se hvor hvad er placeret. På fronten er det naturligvis den store trykfølsomme skærm, der dominerer. Den er som nævnt omgivet af børstet sort metal. I toppen over skærmen er der naturligvis telefonens højtaler til samtaler, men det er ret usædvanligt efterhånden, at det faktisk er telefonens eneste højtaler, og den skal således også gøre det ud for den udvendige højtaler, hvilket desværre betyder, at kvaliteten og lyd niveauet på S8300 ikke er over middel.
Til venstre for højtaleren er der dels et videokamera til video telefoni eller selv portrætter, en lysføler til at styre lyset i tastaturet samt til sidst en ” proximity sensor”. Denne sensor måler afstanden til omgivelsernes og bruges til at slå den trykfølsomme skærm fra, når telefonen tages op til øret – ganske smart.
![]() |
![]() |
Toppen af S8300 bemærk de 2 sensorer |
Højre side med microUSB multistik |
Under skærmen har vi 3 knapper. De to velkendte telefonrør til at starte og afslutte samtaler og i midten en knap, der ligner en super lille joypad. Det er det dog ikke, og heldigvis for det, for ellers var det vidst ny rekord i små joypads, men det er slet og ret en retur knap, og som sådan en knap man ofte vil benytte. Skydes overdelen op kommer det numeriske tastatur frem. S8300 fås i en rød (Platinum Red) og en blå (Platinum Blue) udgave, og her er det den røde, vi har til test, hvilket med al tydelighed fremgår af farven på tastaturet.
Vi lukker S8300 sammen igen bevæger os om på venstre side. Her finder vi lidt under midten en stor kromfarvet volumen knap. Knappen er desuden hævet fint op i forhold til resten af telefonen, og det er derfor en fornøjelse at betjene den også uden et opkald. Lige under denne volumen knap er der et hul til en strop. Jeg tror generelt ikke, at disse ”øjer” til at placere en strop i bliver meget anvendt i Danmark, men hvis en sådan endelig skal bruges, skal den være placeret i bunden af telefonen og ikke som her på siden.
![]() |
![]() |
Bemærk det lille hak til at åbne batteri klappen |
Den øverste del af S8300 bagside med kamera |
På højre side har vi øverst en klap, hvor bag der befinder sig telefonens lade, data og lyd/billede ud. Modsat de fleste andre Samsung telefoner er her brugt et standart microusb stik, som også andre producenter så småt er begyndt at bruge. Under dette stik finder vi en lås/låse op knap til skærmen samt til sidst en udmærket kamera udløser knap, der er hævet lidt op og markeret med rødt.
I bunden, der er i en dyb rød farve, findes kun telefonens mikrofon, mens der i toppen intet er af interesse i denne sammenhæng.
På bagsiden er der umiddelbart heller ikke meget at komme efter, indtil telefonen skydes fra hinanden. Så kommer kamera delen nemlig til syne med hjælpe lys og et lille spejl. Dette område, der kommer frem, er som tidligere nævnt i metal og på denne model i farven rød. Ydermere er der ”pyntet op” med små mønstre i overfladen. På bagsiden finder vi også batteri klappen, og den er jeg altså ikke imponeret over. Den skal skydes op for at åbne, og det kan være ret svært, for det lille hak, der er, kan på ingen måde bruges til at gribe fat i.
![]() |
![]() |
Hoved menuen. Detaljeret og kanon flot |
Flotte farver, her verdens tids funktionen |
Vi vender tilbage til forsiden, hvor vi skal kigge på skærmen og på de knapper, der er til at trykke på. Skærmen er et af de helt store salgs argumenter for S8300. Lad det bare være sagt med det samme, at den skærm, S8300 har, er en af de flotteste, hvis ikke den flotteste, jeg til dato har testet. Der er tale om en skærm med den nye og indtil videre ret eksklusive AMOLED teknologi, der virkelig giver en kontrast, som ingen andre typer skærme kan hamle op med. Størrelsen på skærmen er 2,8” (62 x 37 mm) med en opløsning på 240 x 400 pixel. Skærmen er trykfølsom, og det er af den Capacitive af slagsen, der giver let respons, men uden mulighed for at bruge stylus. Netop på grund af at der er tale om en trykfølsom skærm, kunne jeg godt have brugt, at den lige var en smule større, fx 3,2” som Samsung Pixon, da jeg synes, at de virtuelle knapper i nogle menuer er lige det mindste. Men skærmen er og bliver super flot, og man føler næsten, man ser samtlige 16 millioner farver på en og samme gang.
Skærmen er derfor (indtil Omnia HD lander) en rigtig super skærm, der næsten skal ses live før man tror det.
![]() |
![]() |
Tastaturet med de store knapper |
Set fra siden med de 3 fysiske funktions knapper. |
Knapperne på forsiden har vi omtalt lidt. De er gode at trykke på, og de har de funktioner, man har brug for. Skal man trykke telefon numre ind eller skrive beskeder, kan det forgå via enten det virtuelle tastatur eller det fysiske slide tastatur, der også findes. Vi starter med det sidste. Dette system er virkeligt noget, der tiltaler de personer, der er trætte af PDA modeller med virtuelle knapper, som kan være mere eller mindre vanskelige at trykke på, og som minimum er med til at gøre skærmen mere fedtet at se på. Det fysiske tastatur løser disse problemer, da man her kan skrive sms beskeder, emails eller trykke telefon nummer ind helt uden at røre ved skærmen. Tastaturet er ganske stort og med hver enkel knap placeret med fin plads til næste knap. Feedbacket er også i orden, men det er et tastatur med en samlet overflade, og så kan det altså være svært at mærke forskel på, hvornår den ene slutter, og den næste begynder. Tastaturet er dog bestemt godkendt, dog skal man være opmærksom på, at når det er slået ud, er telefonen ret lang og desuden tung i toppen, så man skal holde højere oppe end normalt for at støtte den ordentligt, når man skriver.
Det virtuelle tastatur er også en mulighed. Vil man fx taste et nummer ind uden at slå telefonen ud, synes jeg faktisk, det virker fint. Der er også et skrive tastatur, men det er faktisk bare en virtuel udgave af det fysiske, man kan slå ud, så her er ikke så meget vundet. Der findes intet halvt eller fuldt QWERTY tastatur, hvilke vel kan henføres til den ”lille” 2,8” skærm, men det synes jeg et eller andet sted er ok.
|
![]() |
Indtastning af telefon nr. via virtuelle knapper |
Virtuelt skrive tastatur |
Er Samsung S8300 lidt et kompromis mellem 2 verdener med tastaturet, ja, så er den det ikke mindre på netværks delen. Sagen er den, at nok har S8300 4 stk. GSM bånd, der er understøttet af EDGE og også den hurtige 3G standart HSDPA, men Wi-Fi eller w-lan er ikke at finde i S8300. For år tilbage havde jeg det sådan, at var der ikke 3G i en high-end telefon, ja, så var det en mangel, jeg savnede. I dag hvor flere og flere benytter deres telefoner som små computere til at surfe på nettet og maile osv., har jeg det på samme måde med Wi-Fi – Det skal bare være der. Dels er mobildata stadigvæk noget dyrere end at bruge et trådløst net, men mange steder er mobildata hastigheden bare heller ikke særlig høj endnu, og da slet ikke hvis man sidder inden døre. Derfor SKAL der bare være Wi-Fi i moderne high-end modeller - punktum. Det har S8300 desværre ikke.
Intern kommutation mellem computer eller andre telefoner er der intet at sætte fingeren på (men sådan er det faktisk efterhånden altid). Man har usb 2.0 med en micro usb udgang samt et data kabel, der passer dertil. Desuden er der naturligvis Bluetooth, der er den helt nye 2.1 protokol, der naturligvis er bagud kompatibel samt understøtter stereo headset profil (A2DP)
Kamera delen på S8300 er en anden god grund til at overveje lige denne model. Jeg havde for nylig Samsung Pixon til test, og her var jeg også ganske positiv over kamera delen. Denne S8300 er ikke ringere, kun lidt anderledes. Test billeder kan ses helt i bunden af denne test, og klikkes der på dem, kommer de op i fuld størrelse, og det fortjener de.
![]() |
![]() |
Kameramenuen |
Sene valg der gør det muligt at skyde bedre fotos |
Men nok skyder S8300 gode billeder, den er også ganske fin at betjene. Det samme system, som Pixon havde med hjælpe tekster i menuen, er med til, at også personer med et minimum kamera viden kan indstille telefonen, så man får endnu mere ud af den. Skærmen er fint stor til kamera brug, og de virtuelle knapper på hver side fungerer fint. Hastigheden er, hvad jeg vil kalde meget normal for en kameratelefon, hvilket betyder, at det er en halvlangsom affære at fokusere og tage fotoet – men sådan er det som regel. S8300 understøtter desuden Geo-tagging (husk - det kan du bruge på fx mobilfotos.dk) ansigt og smil genkending samt billed stabilisator (specielt brugbar i mørke omgivelser).
Alt sammen ganske glimrende, og det eneste, jeg faktisk kan savne, er en rigtig xenon flash, som det desværre ligger lidt tungt med fra Samsungs side (måske har de slet ikke opdaget, at der findes noget sådan?)
Der er dog et par småting ved kamera delen, der trækker modsat af det ellers positive indtryk. Dels kan kameraet kun fungere, når telefonen er slået ud. Det er naturligvis fint, linsen bliver beskyttet, men telefonen er altså noget mere uhandy at stå med i vandret position, når den er slået ud. Dernæst sidder kamera delen placeret meget tæt på hjørnet af telefonen, og det er lige det hjørne, man holder på, når man fotograferer, hvilket betyder, at er man ikke opmærksom, kommer det yderste af ens pegefinger med på fotoet – ikke særligt smart.
![]() |
![]() |
Kamera indstillings menuen, men hjælpe tekst. |
Videoopløsningsmenuen |
Video delen er også ganske god. S8300 understøtter video i et format der hedder 720 x 480, hvilket altså er en smule mere end VGA (640 x 480). Naturligvis er dette med 30 billeder i sekundet, og en særlig slo-mo optagelses mulighed er der også, men så hedder kvaliteten QVGA. I og med S8300 benytter hjælpe lys via en diode, har video delen gavn af dette, da det her også kan levere lys over en længere periode, end en flash kan.
Der findes både en fin foto fremviser og en foto/video redigerings mulighed, så alt i alt er S8300 faktisk et ganske godt bud på en god kamera telefon.
Samsung S8300 har en ganske ok musik afspiller med. Jeg har set mere avancerede løsninger og muligheder i en musik afspiller, som fx i Sony Ericsson eller Nokia musik telefoner, men som udgangspunkt kan S8300 det, man forventer. Der er naturligvis mulighed for afspilnings lister, cover billeder samt en simpel equalizer hvor man kan vælge i alt 9 forskellige indstillinger lige fra normal, til pop, rock, dance osv. Vigtigst af alt er det dog, at knapperne er så store og lette at betjene, at det ikke er svært at betjene afspilleren. Der er som noget lidt mere specielt mulighed for Surround Sound System, men det virker kun gennem headsettet, og den ene højtaler, telefonen har, leverer som sådan ikke et overbevisende lyd indtryk.
![]() |
![]() |
Sorterings af musik |
Musikafspillerdelen |
Der medfølger bestemt et hæderligt headset med fjernbetjening på midten, hvor lyd styrken kan justeres. Headsettet fungerer også som adapter, så hvis man gerne vil bruge egne høretelefoner sættes disse blot til fjernbetjening.
Men for at alt dette bliver rigtig brugbart, er et hukommelse kort altså nødvendigt, for de indbyggede 80 mb intern hukommelse rækker altså ikke langt (og slet ikke efter at styresystemet optager mere end halvdelen). Der er et 1Gb kort med, der naturligvis er bedre end ingenting, men et eller andet sted er det altså en smule fedtet, at Samsung ikke lægger et større et med fra start – 1 GB rækker ikke langt med et 8 Mpixel kamera også. ( 4 GB microSD kort kan købes for ca. 60 kr. og 8 GB ca. 100 kr.)
Stereo FM radio er der også med ombord på S8300 og det endda med RDS, så her er ganske gode muligheder for underholdning på turen, også selv om man ikke har medbragt sin egen musik på et hukommelse kort. Kvaliteten af radioen er ganske ud- mærket, og den er også fin let at betjene.
![]() |
![]() |
..og her med redigerings muligheder |
Fotofremvisningsdelen |
Men S8300 indeholder, som efterhånden flere af Samsungs telefoner, meget mere underholdning end blot musik og kamera. Der er en fin video afspiller, der som nævnt kan klare de fleste formater (DviX/ XviD/ MPEG4/ H.263/ H.264/ WMV9), og der er også et ganske godt spil og små nyttige programmer med. Fra start ligger der underligt nok kun ét spil installeret på S8300, men flere kan naturligvis hentes på nettet direkte via telefonen. Spillet er et af de mere kuriøse af slagsen, der hedder ”terning”, hvor man har 2 terninger, som man ser på, mens man ryster telefonen. Så ryster den terninger med viberation og med lyd fra et raflebæger, ganske sjovt, men det kunne have været endnu sjovere, hvis man selv kunne vælge antallet af terninger, der skulle spilles med.
På S8300 finder vi Samsungs egen web-browser system, med understøttelse af RSS-læser, som egentligt virker ok. Web-browseren fungerer upåklageligt men er dog ikke helt så god som fx den web-browser, der ligger på iPhone, eller som den Opera har lavet. Den sidstnævnte kan man evt. hente ned og installere, hvis man vil have en anden end den originale browser.
|
![]() |
Kun et spil er med fra start |
Programmenuen |
GPS er der også i S8300. Samsung har fået en ny tilgangs vinkel til telefoner med GPS. Her er desværre ikke altid et rigtigt navi-software med fra start, kun googel maps, der i bedste fald kan lave en rute beskrivelse, som man så kan følge. I praksis er googel maps ikke rigtigt andet bevendt end til at orientere sig, hvis man er på gåben i en fremmed by. Det kan på ingen måde sammenlignes med det, man får, hvis man køber en almindelig stand alone GPS modtager fra fx TomTom eller Garmin. Vil man gerne have et rigtigt kort materiale på S8300 er det altså en tilkøbs mulighed, og her vil et oplagt valg være ”Rute 66”, som Samsung tidligere lagde på alle deres GPS telefoner.
![]() |
![]() |
Kalenderdelen |
Kontaktbogen |
Styresystemet skal naturligvis også have et ord med på vejen i denne S8300. Systemet er meget som på Pixon eller Touchwiz, men for mig er der ind imellem det problem, at de virtuelle knapper, man skal ramme, er lige det mindste til at jeg kan navigere rigtig hurtigt rundt i S8300. Hvad betyder det så? - Det vil sige, som udgangspunkt fungerer det, og det fungerer også ganske hurtigt, når man rammer knapperne korrekt. Problemet med de upræcise tryk ville ikke have været der, hvis blot skærmen havde været en smule større. Til gengæld er denne Widget menu blevet både mere indholds rig på programmer og funktioner, man kan lægge ud på forsiden, men bedst af alt er det, at det nu endelig er blevet muligt at hente endnu flere widget ned. Der er simpelthen kommet en widget, der hedder ”more Widget”, og her kan man hente forskellige andre ting, som telefonen ikke kommer med – dejligt.
|
S8300 en ikke lille telefon men ret speciel |
Til at drive hele værket er der et Li-Ion batteri på 880 mAh. Under normale omstændigheder ville jeg ikke tøve med at skrive, at det var uanstændigt lidt for en sådan telefon med stor skærm. Men lige i S8300´s tilfælde er der en formildende omstændighed. Den 2,8” skærm, der normalt ville tage grådigt for sig af strømmen, når den er i brug, er som tidligere nævnt en skærm af AMOLED typen, der ud over at se flot ud, som vi har været inde på, også er en rigtig spare gris med hensyn til strøm forbrug. Derfor er 880 mAh ikke så slemt, som det ser ud til på papiret. Naturligvis er et større batteri bedre, ligegyldigt hvilken telefon vi taler om, men jeg synes faktisk, Samsung godt kan slippe uden videre påtale på grund af den specielle type skærm. S8300 vil holde strøm som fx de populære N modeller fra Nokia med 1200 Mah batteri, altså op til 3 døgn med et lavt forbrug af data trafik og GPS navigering (for det koster stadigvæk meget strøm)
Et hurtigt opslag på Pricerunner viser, at Samsung S8300 pt. koster 2.789 kr.
I alt 79%
Gode ting:
Flot design og fornuftig byggekvalitet/valg af materialer.
Intet mindre end imponerende flot skærm med Capacitive trykfølsom skærm.
Kameraet er helt med fremme blandt de allerbedste.
Ikke mange telefoner af denne type med trykfølsom skærm + slide tastatur.
Hurtig hastighed rundt i menuerne.
Widget endelig med mulighed for at hente flere af slagsen.
Mindre gode ting:
S8300 er ikke den mindste telefon, man kan finde.
Ingen Wi-Fi – slem mangel.
GPS uden andet kort materiale end googel maps.
Til tider lidt små knapper i nogle menuer.
Kun 1 højtaler – der ikke er overbevisende.
Kun 1 GB microSD kort med fra start.
Konklusion:
Samsung GT S8300 UltraTOUCH er bestemt en telefon med flere gode sider. Den flotte skærm og det fremragende kamera er bestemt med til at trække telefonen op på denne karakter. Omvendt trækker Wi-Fi en del ned, og det er der også en række andre mindre ting, der gør. Spørgsmålet er dog, hvor meget det betyder, for de kunder der gerne vil have en PDA telefon, men samtidigt ikke vil undvære fysisk tastatur, for her er valgmulighederne ikke store.
Samsung S8300 er bestemt en telefon, jeg vil kunne leve med og bestemt også en telefon, der bør ses i virkeligheden, for den skræm er fantastisk.
Telefonen er venligst udlånt af Mobiludsalg.dk
Som en ny service kan vi tilbyde vores læsere, der har en Twitter konto, at få et ”tweet” når vi lægger en ny test op. Blot tilføj os til din konto. Vi hedder @mobiltestdk.
![]() LG KF700 test |
![]() Samsung F480 test |
![]() Nokia 5800 XpressMusic (tube) test |