I øjeblikket kører hjulene ekstra stærkt hos HTC. Udover at de er med som sponsorer til et af de store cykelhold i tour de france, så har de gennem de sidste par måneder spyttet den ene spændende telefon ud efter den anden, ja faktisk virker det mest af alt, som om den så omtalte Finans krise er rullet helt uden om HTC. Det kan vi naturligvis kun glæde os over her på mobiltest, da nye telefoner er lig med nye tests og nye muligheder for forbrugerne. Denne Diamond 2, vi har til test i dag, er efter- følgeren til den Touch Diamond, der kom sidste år, og som for alvor fik sat HTC fast i hovedet på mange, der ikke kendte HTC i forvejen. Diamond var den mest sælgende HTC model nogen sinde, og set i det lys er arven for Diamond 2 ganske tung at løfte. Om det lykkes og meget meget mere finder vi naturligvis ud af i denne omfattende test og gennemgang af Touch Diamond 2.
Har man haft fingrene iTouch Diamond, bliver man i første omgang noget skuffet over kassen, som efterfølgeren Diamond 2 kommer i. Her er den lækre plastkasse i blanksort og ½ pyramide form skiftet ud med en almindelig papæske med en grå papbakke indeni. Det er helt sikkert, at på Diamond 2 er der ikke brugt mange øre på at give den samme lækre udpaknings oplevelse, som man fik med forgængeren, det er faktisk så simpelt, som det kan være. I æsken finder vi ud over telefon og batteri, HTC’s fint designede lader (samme som i den første Diamond). Derudover er der et datakabel, der også skal benyttes som lade kabel, hvilket et eller andet sted ikke er særligt praktisk, men ok et ekstra mini usb kabel er til at få mange steder og koster ikke mange kr. Så er der en ekstra stylus, en skærm beskytter og et headset med miniUSB stik i enden, som ikke kan deles.
Tilbehøret er nogenlunde, som man kan forvente af en ny high-end telefon, og jeg savner kun, at man ikke skal bruge samme kabel til at lade med og synke med samt bedre headset, der kan deles, så man kan sætte 3,5 mm jackstik til. Der er ikke noget hukommelses kort med, og det kan godt ærgre og undre en smule, især fordi Diamond 2 så lige fra æsken ikke har meget hukommelse at gøre med.
d![]() |
![]() |
Diamond 2 ved siden af tændstikæsken | Diamond 2 ved siden af Nokia 6500 Classic |
![]() |
Tykkelsen på 13,7 mm kunne være bedre |
d![]() |
![]() |
Stylussen er indbygget | Bagsiden med den blanke overflade |
I bunden af Diamond 2 finder vi helt til højre telefonens stylus, der desværre ikke mere er af magnet typen, men dog tænder for telefonen, når man trækker den ud. I midten har vi dels telefonens mikrofon samt et miniUSB stik, der både bruges til at lade Diamond 2 op med men også til at forbinde data kabel og trække lyd ud til headset. Det sidste er jeg ikke ret glad for. Jeg mener lyd ud til høretelefoner skal gå via et 3,5 mm jack stik og skal være placeret i telefonens top.
I toppen af Diamond 2 finder vi kun en tænd/sluk knap, der som sædvanlig også fungerer som en slumre-knap til at vække Diamond 2 op fra standby.
Bagsiden er noget kedelig. Der er kun en lille metal trekant, hvor kameralinsen kigger ud gennem, resten er mørkt blankt plast. Der er således hverken hjælpe-lys eller beskyttelses klap til linsen at finde her omme. Under den finder vi ud over batteri-dækslet naturligvis et batteri og også en slot til hukommelse kort men sjovt nok ingen ”reset” knap, som ellers er almindeligt på Windows telefoner.
![]() |
Toppen med on/off-knap, som også er dvale-knap |
Med det vender vi tilbage til forsiden, hvor vi skal have et nærmere kig på skærmen, de virtuelle knapper såvel som de 4 fysiske, der er af slagsen. Som en af de mest positive ting ved den nye Diamond 2 er det, at skærmen er vokset med ca. 25%. Det kan tydeligt mærkes, når man navigerer rundt, og personligt havde jeg ofte problemer med den gamle 2,8” skærm, hvor det kneb lidt med at ramme rigtigt, når de virtuelle knapper var for små. De problemer har jeg ikke med Diamond 2. Skærmen er vokset til 3,2” (70 x 42 mm). Opløsningen er også steget fra 640 x 480 til nu at have 800 x 480 pixel (WVGA), hvilket i praksis betyder, at skærmen ikke er blevet mindre skarp at se på, selv om den er blevet noget større. Skærmen er en TFT skærm og med 65.000 farver. Det er som sådan ikke ringe, men jeg må indrømme at det er langt fra den kontrast, man opnår med andre både LED men også OLED skærme.
d![]() |
![]() |
Fin skærm med høj opløsning | Hovedmenuen som den er set på tidligere modeller |
En ting, som for mig gør Diamond 2´s skærm en smule speciel, er at man føler, den er sænket dybt ned i forhold til det ”glas” man rører ved. Kigger man i siden, er der også mindst 1 mm hvis ikke mere, mellem skærm billedet og det, man trykker på. Det har ikke betydet noget for, hvordan skærmen er at trykke på, den er nemlig både præcis og ganske let at få et input på, men jeg synes, den store afstand ser lidt underlig ud, når jeg kigger på skærmen fra en skrå vinkel.
![]() |
Forskellige skrivemetoder |
Diamond 2 har naturligvis et virtuelt tastatur til at trykke på, eller faktisk flere forskellige. Der er naturligvis det almindelige numeriske tastatur, som vi kender fra almindelige telefoner, hvor der bruges T9 ordbog til at skrive med. Her er de virtuelle knapper oppe på 10 x 6 mm, hvilket gør det let at ramme dem med en finger. Et lille ryst med vibratoren fungerer som et slags kunstigt feedback og kan slås fra, hvis man ønsker det, men jeg synes nu meget godt om denne funktion.
d![]() |
![]() |
I lodret position er QWERTY-tastaturet for småt | Det almindelige telefontastatur er noget bedre |
Dernæst har vi det fulder QWERTY tastatur. Det kan bruges både i lodret og vandret position, men i lodret er knapperne så små, at de mere eller mindre kun kan betjenes med stylus. Lidt bedre bliver det, når man drejer Diamond 2 over i vandret, men stadigvæk er knapperne ikke ret store (5x5mm). Dette er naturligvis delvist et udtryk for skærmens størrelse men også den måde, knapperne er designet på. Holder man Diamond 2 op ved siden af Nokia 5800 Xpress music ses forskellen tydeligt. Her er knapperne væsentligt større, selv om skærmen er af samme størrelse. En ekstra ulempe i denne sammenhæng ved Diamond 2 er, at taste trykket bliver registreret, når man trykker, hvilket betyder, at man ikke som med Nokiaen kan trykke og flytte fingeren rundt, indtil man har ramt det rette bogstav og så slippe. Det er væsentligt lettere at skrive beskeder med en Nokia 5800 Xpress music i vandret position end Diamond 2 – desværre.
d![]() |
![]() |
Vandret QWERTY-tastatur - tasterne er stadig små | Vandret QWERTY på Nokia 5800 |
Som super skrive telefon skuffer Diamond 2 desværre.
Men Diamond 2 har også nogle få fysiske knapper plus en zoom bar. De 4 knapper er jeg faktisk ganske godt tilfreds med, de er tilpas store og gode at trykke på samtidig med, at de er designet, så det passer flot ind med resten af Diamond 2 designet. De 4 knapper er fra venstre mod højre: besvar/start opkald, program menu, retur, afslut opkald/home. Altså ganske nyttige funktioner. Ekstra godt havde det været, hvis der tydeligt var markeret med rødt og grønt på de to telefonrør, men sådan blev det ikke.
Det var så den udvendige gennemgang af Touch Diamond 2. Vi fortsætter med alle de funktioner og muligheder, der gennem sig i telefonens indre.
![]() |
Nederste del af Diamond 2 med gode knapper |
Som forgængeren er Diamond 2 fyldt op med alt, hvad man kan ønske sig af mulige forbindelser. Dvs. der er 4 GSM bånd, der understøttes af EDGE som databære. Der er 2 stk 3G net med understøttelse af den hurtige HSDPA og vel at mærke med 7,2 mbit hastighed. Der er også understøttelse af HSUPA og det med 2 mbit. Sluttelig er der naturligvis Wi-Fi, der giver god mulighed for hurtig data via trådløs net til en helt anden pris, end hvad man kan få det til over det mobile net.
![]() |
Forbindelsesmenuen |
Naturligvis skal en telefon som Diamond 2 også kunne modtage og sende data til andre enheder. Dertil bruges det medleverede synk kabel, så man let og hurtigt kan overføre sine ting fra sin computer til telefonen. (Systemet aktivsynk er her en rigtig dejlig funktion at bruge, hvis man har en PC). Men Bluetooth kan man jo heller ikke undvære, og HTC har da også den nyeste standart kaldet 2.0 og naturligvis med understøttelse af den trådløse stereo profil A2DP.
![]() |
5 Mpixel kamera |
Kamera delen er en anden del, der er blevet opgraderet i Diamond 2 i forhold til forgængeren. Nu er der kommet et 5 Mpixel kamera med ombord, og det indebærer bl.a. punkt-autofokus. Med ”punkt” autofokus eller, som HTC kalder det, ”berørings fokus” opnår man, at man kan komponere billedet, som man vil med fokus punkt andet sted end lige i midten. Det fungerer faktisk ganske fornuftigt, og selv om jeg savner en 2 trins kamera knap, må jeg konstatere at, det her må være den næstbedste løsning.
d![]() |
![]() |
Kameraet - bemærk fokuspunktet er flyttet | Indstillingsmenuen med trykfølsomme knapper |
Diamond 2 tager nogle rimelige fotos, men er ingenlunde med helt fremme sammen med andre 5 Mpixel kameratelefoner. Der er ingen hjælpe-lys, og det tager 3 sekunder eller mere at skyde et billede. Er man udendørs og tager billeder af motiver i ro, er det dog fint nok, og man har under alle omstændigheder en ganske stor skærm, man bruger som søger. Kameradelen på Diamond 2 har altså taget et skridt fremad i forhold til forgængeren, men mod Nokia, Sony Ericsson og Samsungs kamera telefoner har den ikke en chance.
Musik delen er en del af TouchFLO, der ikke er ændret ved i forhold til fx Diamond og PRO modellerne. Dvs. fortsat er det grundliggende en Windows media player, der bare har fået et andet design. Der er tale om den samme ”eye candy” med covers flow, så man så at sige bladrer gennem sine albums ved at køre fingeren hen over skærmen. Det er selvfølgelig meget blæret, men super hurtigt eller praktisk er det nu ikke.
![]() |
Musikafspilleren |
Selve musik-afspilningen har jeg ikke noget at sætte en finger på, hvis man kun lejlighedsvis bruger musikdelen, andet end at lyden ud af headsettet, der følger med, bestemt ikke er verdens bedste, og desværre skal man have en adapter for at kunne sætte egne hørebøffer til. HTC Touch HD har godt 450 MB intern hukommelse (heraf ca. 300 ledigt), men er udstyret med en microSD kort holder under bag-dækslet. Der følger ikke kort med, hvilket muligvis kan have med den specielle test model at gøre, som vi har fået ind af døren, men ellers koster et 8 GB kort under 200 kr., hvis man gider lede lidt. Er man typen, der bare ikke kan få nok hukommelse, er der mulighed for at sætte 16 GB kort i Dimond 2, og de kort ligger på ca. 400 kr., men så er der også masser af plads til både video, musik og fotos. Men i betragtning af at forgængeren kom med 4 GB indbygget hukommelse, havde det faktisk klædt HTC at smide minimum et 4 GB MicroSD kort med i salgs pakken, men sådan skulle det altså ikke være.
Diamond 2 har som forgængeren også en ganske udmærket FM stereo radio med understøttelse af RDS, så man kan få info om, hvilke kanaler man hører.
d![]() |
![]() |
Youtube-klienten | Videoafspilning |
I media delen finder vi den sædvanlige video afspiller i Windows mobil 6.1, og den er faktisk ikke ret brugbar, eller rettere sagt, der er mange filformater, den ikke kan afspille. Men i og med der findes et stort udvalg af købe-software, så er der naturligvis også mulighed for at tilkøbe noget software, der kan lige netop det. Der findes et program, der hedder ”coreplayer”, (www.coreplayer.com) der afspiller stort set alle de filer, du kan finde på at smide efter den (H.264 (AVC), AVCHD, MKV, MPEG-1, MPEG-4 part 2 (ASP), DivX, XviD, WMV* med flere), og med det installeret bliver Diamond 2 faktisk til en ok video afspiller maskine.
Touch Diamond 2 har også som forgængeren en indbygget GPS modtager, der understøttes af A-GPS til hurtigt at finde ens position. Så vidt så godt, men rigtig begejstret kan jeg ikke rigtige blive, i og med der ikke er andet kort materiale end googels maps. Googels maps er som sådan meget sjovt at lege med, men et navigations materiale, som det man kender fra TomTom, Garmin, eller hvad de nu hedder, er det altså ikke. Så skal jeg bruge en Touch Diamond til at køre efter i min bil, skal jeg ud over selve telefonen anskaffe en bil lader, en holder og et kort materiale fx TomTom 6 Skandinavien, hvilket løber sammenlagt op i 1400-1500 kr. For de penge ville jeg nu hellere købe en almindelig navigations løsning, hvor man netop for det beløb begynder at kunne få udmærkede maskiner.
d![]() |
![]() |
GPS med Google Maps | Tilhørende muligheder med GPS |
Ser man bort fra det økonomiske og anskaffer sig de dele, er Touch Diamond egentlig god nok til at bruge som navigation i bilen. Skærmen på 3,2” er stort set som de ”rigtige” navigations løsninger, og der er jo også en trykfølsom skærm, så den er derfor ikke tosset at bruge i praksis. Men uden et ekstra kort materiale, er det for mig at se begrænset, hvad jeg kan bruge det til.
Hvad Diamond 2 er rigtig god til er bl.a. mail, sms og deslige. HTC har lavet et smart nyt system, hvor man hurtigt kan få et overblik over al kommunikation, man har med en person fra ens kontakt bog, - en rigtig fin detalje. Mail delen er og bliver rigtig god. Der er ikke rigtigt noget at sætte en finger på her. Diamond 2 kan håndtere stort set alle typer mail kontoer, og man kan have flere forskellige aktive samtidig. Den understøtter naturligvis, at man vedhæfter filer som dokumenter, billeder osv.
d![]() |
![]() |
Billedbrowser | Vejrudsigt - det har alle HTCs telefoner |
Den nye Diamond 2 har sammen med Touch PRO 2 den nyeste generation af HTC´s eget TouchFLO 3D. For de læsere der ikke kender til historien med HTC, kan det fortælles, at TouchFLO er et system, som HTC lancerede tilbage i 2007 på den første telefon med navnet Touch. Systemet er lavet som en overbygning på Windows mobile styresystem således, at telefonen bliver lettere at betjene med en finger. (Windows mobile er praktisk talt umuligt at betjene uden brug af stylus) Det første forsøg var en ret blandet oplevelse, og man befandt sig ret hurtigt inde i det gamle Windows system, og så var idéen jo lidt væk. I anden udgave, som kom på Touch Diamond, var TouchFLO blevet endnu bedre udviklet, og man kunne i langt højere grad benytte og indstille telefonens funktioner uden at havne inde i Windows menuen. I tredje udgave, som vi har med at gøre i Diamond 2, er TouchFLO så at sige blevet voksen og faktisk et rigtigt udmærket system.
Nu er det faktisk kun, hvis man virkelig gør en indsats, at man kan komme ind i det underliggende Windows mobile 6.1. Der er ryddet rigtig godt og grundigt op i TouchFLO, således at menuerne er blevet lækre, og for første gang følger skærmen med over i vandret position, som den var i lodret position. Program menuerne er også flyttet med, og man kan naturligvis selv bestemme, hvilke programmer man vil have adgang til, og hvordan de skal placeres. Man kan lidt groft godt sige, at Windows Mobile 6.1 er styresystemet, der blev væk i Diamond 2, og til gengæld fik vi det TouchFLO, som det skulle have været fra start. Det skal nævnes, at det aldrende Windows 6.1 snart bliver afløst af Windows mobil 6.5, og med Diamond 2 er der gratis opdatering, når det kommer. Hvor godt Windows mobil 6.5 så er, må vi vente med at finde ud af til den tid.
d![]() |
![]() |
Indstillingsmenuen | Fin kalenderdel |
Med til historien hører naturligvis også, at Diamond 2 har fået mange flere kræfter at arbejde med i forhold til den første Diamond, således at vi nu har 288 MB RAM og en fin hurtig 528 MHz CPU til at køre programmer flydende, og man er fri for, at telefonen hurtigt bliver langsom, hvilket var et stort problem med den første Diamond, der kun havde 198 mb ram.
HTC har i dette nye TouchFLO software fundet på noget nyt, jeg ikke har set før i andre telefoner. Det er det, de kalder push website. Systemet går ud på, at man kan forud programmere sin Diamond 2 til at opdatere websider. Fx hvis jeg ved, jeg tager med bussen hver dag kl. 16.10 og gerne vil sidde og læse nyheder undervejs, kan jeg sætte Diamond 2 til at hente de sider, jeg gerne vil se fx kl. 16. Når jeg så åbner web menuen, så ligger nyhedssiderne klar og åbnes med det samme. Man kan naturligvis selv bestemme hvor ofte, på hvilket tidspunkt og på hvilke dage, Diamond 2 henter dette ned – super smart.
d![]() |
![]() |
Webbrowser med push-understøttelse | Webside i lodret position |
Selve webbrowseren er Opera 9.5, og det spiller altså. Den kører websider super hurtigt ind, og det er nemt at navigere og få det store overblik med 800 pixel på skærmens lange led. Når man er i browseren, er denne zoom funktion under skærmen ganske nyttig. Man kan dog også bare tappe 2 gange på skærmen for at zoome ind og 2 gange igen for at komme tilbage til det store overblik.
d![]() |
![]() |
Her i det brede format, så man får overblik | Her er der zoomet ind |
Webbrowseren og de muligheder der er, er bestemt et stort plus for Diamond 2, men det er nu den større skærm i forhold til forgængeren, der betyder mest for web oplevelsen.
d![]() |
![]() |
Programgenveje | En del af programmerne på Diamond 2 |
I program pakken, som er med på Diamond 2, skal desuden nævnes Adobe PDF reader, Office pakken i mobil udgave (Words, Excel og PowerPoint), Jetcet presenter 5, Streaming medie, der giver adgang til at streame direkte fra nettet, og en Youtube klient er der også. Der er med andre ord ganske meget med fra start, og er der specielle programmer, man gerne vil have, er udbuddet af købe software til Windows platformen ganske stort.
Batteriet i denne Diamond 2 skal naturligvis også have et par ord med på vejen. I den foregående model, hvor man blev spist af med sølle 900 mAh, lod jeg vidst ret tydeligt skinne igennem, at det slet og ret er alt for lidt til en så avanceret telefon med så stor skærm. I Diamond 2 er det blevet lidt bedre, vi er kommet op på 1100 mAh, men omvendt er skærmen også vokset 0,4” Oplevelsen er dog, at Diamond 2 holder strøm en smule bedre end forgængeren, men stadigvæk ville det bestemt ikke være nogen skade til at få et større batteri. Regn med 2-3 dage ved moderat brug, og bruger du din telefon meget, tør jeg ikke love dig andet, end at den skal lades hver nat.
Et hurtigt opslag på Pricerunner viser, at HTC Touch Diamond 2 pt. koster 3.170 kr.
![]() |
Alt i alt ikke en dum telefon |
I alt 85%
Gode ting:
Større og mere trykfølsom skærm.
Bedre kamera, nu på 5 Mpixel.
Styresystemet TouchFLO 3D fungerer meget bedre nu.
4 GSM net, 2 HSDPA og Wi-Fi.
GPS med mulighed for rigtig navi software. (tilkøb)
Stereo FM radio med RDS.
Push Websider.
Mobil Office pakken.
Mindre gode ting:
Batteriet på 1100 mAh er stadigvæk ikke imponerende.
Lyd til headset gennem mini usb stik er bare irriterende.
Lidt kedeligt design specielt på bagsiden, der også er en fedtfinger magnet.
Musik og video afspiller delen er ikke på niveau med andre afspillere.
Konklusion:
HTC Touch Diamond 2 har fået en smule bedre karakter, end den første model fik. Dette på trods af, at en række ting der trak ned, er blevet forbedret i den nye model. Man har således fået bedre software, (touchFLO er blevet voksent) en større og bedre skærm, bedre kamera, mere ram og er i det hele taget blevet hurtigere at arbejde med. Men at karakteren ikke er meget højere skal naturligvis ses i det sammenhæng, at der, siden den første test af Diamond for et år siden, generelt er sket en stor udvikling. En 3,2” skærm er ikke imponerende stor mere, og det er 288 mb ram eller et 5 Mpixel kamera som sådan heller ikke. Men Touch Diamond 2 er bestemt en meget værdig afløser til den første Diamond, og en fin telefon, jeg ikke vil have problemer med at anbefale.
Telefonen er venligst udlånt af Mobiludsalg.dk
Som en ny service kan vi tilbyde vores læsere, der har en Twitter konto, at få et ”tweet” når vi lægger en ny test op. Blot tilføj os til din konto. Vi hedder @mobiltestdk.
![]() Nokia 5800 XpressMusic (tube) test |
![]() Samsung SGH-I900 Omnia test |
![]() HTC Touch Diamond test |