Mobilportalens Møffe
  • Forside
  • Nyheder
    • Mobiltelefoner
      • Emporia
        • Essence Plus
        • Life
        • Life+
        • Talk Premium
    • Tilbehør
      • Tablets
        • Medieafspillere
            Google
            • Hjem
            • Mobiltest.dk
            • Forside

            Mobilsider

             

            Emporia Talk Premium test


            Skrevet af Christian B. Wiggers d. 29-08-2009
            Læs mere fra samme skribent...

            Første gang jeg stiftede bekendtskab med Emporia var med deres ”Life” udgave tilbage i slutningen af 2007. Siden da blev det til en ”Life +” udgave, hvor forskellige småting blev rettet, men i det store hele var der tale om den samme telefon. I forrige uge dumpede så deres nye ”Talk” og luksus udgaven ”Talk Premium” ind ad døren til test. Og jeg skal love for, at der ikke bare er tale om et opkog fra Life modellerne. De 2 modeller er stort set ens bortset fra et par små detaljer, så testen bliver en samlet test, men naturligvis bliver der skelnet, når der er tale om den ene model frem for den anden.

            Dermed velkommen til første danske test af disse specielle mobiltelefoner, der henvender sig til en senior målgruppe, der søger let betjening og tilgang frem for en masse komplicerede funktioner, som de slet ikke har brug for.

            Emporia-Talk-Premium-1.jpg  Emporia-Talk-Premium-3.jpg
            Emporia Talk her med en tændstikæske.
            Her Nokia 6500 Classic ved Premuim.

            Det ligger faktisk så langt tilbage, at jeg har svært ved præcis at huske hvilken type emballage Emporia Life kom i, da jeg testede den, men med denne Talk model er der i hvert tilfælde ikke noget at udsætte på emballagen. Den kommer i en hvid meget kraftig papkasse med magnet låg, og ved Premium modellen er der en rød filt æske inden i til at præsentere telefonen flot, mens den er sort i den almindelige. I kassen finder vi ud over lader og batteri ingenting i den almindelige Talk udgave, mens der i Premium udgaven er et fint stof etui med, som man kan opbevare den i og en lille plastik dims der påstås man kan pudse skærmen med (det giver jeg nu ikke meget for) og bruges til at åbne den lille slids med numre i bunden. Det vil sige her er ikke hukommelse kort, datakabel, fancy stereo headset osv. – men det er helt ok, for alle disse ting har brugerne af en sådan telefon nemlig slet ikke brug for. Så denne gang er det faktisk i orden, at der ikke rigtigt er noget tilbehør med.

            Min første tanke, da jeg fik pakket de 2 telefoner ud, var, ud over så ens de er, at det var dog super dejligt, at de ikke er så tykke mere. Den gamle Life udgave var altså en uhyggelig stor sag på 29 mm i tykkelsen og en vægt på imponerende 152 gram. De nye Talk modeller er nede på 121 x 57 x 15 mm og 110 gram, hvilket ikke er meget anderledes end fx en moderne PDA telefon.

            Emporia-Talk-Premium-2.jpg Emporia-Talk-Premium-6.jpg
            Her ses Talk (til venstre) og Talk Premuim Tykkelsen erhalveret i forhold til forgængeren.

            Tykkelsen er altså stort set halveret, og det kan man naturligvis ikke gøre, uden noget skal udelades. Den gamle Life model havde dels en stor nød knap men også muligheden for at sætte almindelige AA batterier i til drift. Jeg savner faktisk ingen af delene. Dels er AA batterier rigtig dyre i drift, og med lader og genopladelige batterier er der næppe mange, der kunne finde på at benytte den mulighed. Nød knappen, som kunne programmeres til at ringe op ved kun et tryk, kunne naturligvis være nyttig. Men efter jeg selv har haft en gammel svagelig farmor, der havde brug for hjælp, ved jeg af erfaring, at hvis man som pårørende skal have ro i sindet for at familiens ældre ikke ligger og er faldet omkuld ude på badeværelset, så skal det være sådan, at en ”nød knap” altid er med. Det er en telefon nødvendigvis ikke. Derfor har man naturligvis andre systemer inden for pleje sektoren, b. la. en nød knap der sidder som et armbåndsur og en modtager, der er sluttet til fastnet telefonen.

            Jeg siger dermed ikke, at den nød kanp, der sad på bagsiden af de tidligere telefoner, var tåbelig eller unødvendig, men har man telefonen ved hånden, tvivler jeg på, meget er vundet ved kun at skulle trykke på en knap på bagsiden frem for 2 på forsiden.

            Men lad det nu ligge. I denne test nøjes jeg med i første omgang at glæde mig over, at  telefonen er blevet meget mere handy at have med i en lomme eller en taske, og  faktisk er der på trods af de mindre ydre mål blevet plads til et bedre batteri – mere herom senere.
                   
            Emporia-Talk-Premium-12.jpg
            En nydelig telefon men ikke den mindste.

            Designet  på Talk modellerne er naturligvis lavet efter at det skal være så simpelt som muligt. Talk modellen er helt i grå med undtagelse af de 4 knapper lige under skærmen, mens Premium modellen er med fronten i metal og alle knapper holdt i sort. For mig er der ingen tvivl om, at Premium virker en smule mere eksklusiv, men på begge modeller savner jeg stadigvæk, at den sølvgrå glatte plast overflade på bagsiden skiftes ud med den gummiagtige overflade, andre mobiltelefoner ind imellem er udstyret med – det giver nemlig et rigtig godt greb i telefonen, hvilket måske ikke ville være dumt i hånden på en ældre og måske lidt svag person.

            Bygge kvaliteten er stadigvæk ret plastikagtig selv med Premium modellen, men det virker som om Emporia har oppet sig lidt og brugt plast af bedre kvaliteter, i hvert tilfælde i forhold til den første Emporia Life model. Jeg kan dog sagtens frembringe små knirke og knage lyde, der fortrinsvis kommer fra batteri dækslet.

            Men lad os da tage en omgang omkring disse telefoner. Som de ligger ved siden af hinanden, ser de, pga. farven og det her krom bånd på Premium modellen, ret forskellige ud. Fælles er det, at over skærmen er der en højtaler. I og med denne telefon netop er bygget til folk, der måske hører knapt så godt, er der i den grad skruet op for volumen, eller rettere sagt det kan der blive, for man kan naturligvis selv bestemme, hvor højt telefonen skal ringe, eller hvordan lydstyrken er under samtaler. Et ekstra plus er det, at brugere af høreapparater uden problemer kan bruge denne telefon sammen høreapparatet.

            Under skærmen har vi et område, der fylder 2/3 dele af telefonens front. Her er (lidt forskelligt for de 2 modeller) 2 pile taster og et stort rødt og grønt telefon rør. Under dem de almindelige numeriske knapper.

            Emporia-Talk-Premium-10.jpg Emporia-Talk-Premium-11.jpg
            Venstre side, her på Premium modellen. Højer side på Talk modellen.

            Emporia har lagt vægt på at holde så få knapper på forsiden som muligt. Det betyder at på siderne er der nogle flere knapper end på normale telefoner. På venstre side finder vi således telefonernes tænd/sluk knap, en fin stor volumen knap, der stikker langt ud, så den er nem at finde. Under det en skyde-knap der funger som låse knap, og meget pædagogisk rigtigt er der markeret med rødt og grønt alt efter om telefonen er låst eller ej. Slutteligt, og her er faktisk en god forbedring i forhold til tidligere modeller, et rundt lade-stik. Førhen blev der brugt et firkantet stik, som jeg også i min test dengang fandt uhensigtsmæssigt, da det lille firkantede stik skulle drejes korrekt for at kunne sættes ind. Nu har Emporia tilsyneladende set lyset og sat et rundt 3,5 mm jack stik på, som således ikke kan vendes forkert. Dejligt!

            Emporia-Talk-Premium-9.jpg Emporia-Talk-Premium-17.jpg
            Her ses de to telefoner fra oven. Fint lys på den lille diode lygte.

            På højre side finder vi øverst en knap til at aktivere den relativt kraftige diode pære, der er anbragt i toppen af mobilen. Under den en skyde-knap, der har 2 funktioner. Skydes den op kommer man ind i sms menuen, skydes den ned kommer man ind i den almindelige menu, hvor ting kan indstilles. Sidste knap på denne side er endnu en skyde-knap til alarm/vækkeur funktionen, som Life modellerne også kan bruges til.

            I bunden, der er fint afrundet, er der lidt forskel på de to modeller. På Talk Premium er der en lille ekstra telefonbog, en fysisk telefon bog om man vil. Man kan trække en lille plade ud og skrive hvem der ligger på de første 5 numre på hurtigkalds- knapperne. Egentligt synes jeg, det er en ganske smart idé, og det kan undre, at den almindelige Talk model må undvære denne funktion.

            I toppen finder vi den før omtalte lys diode, der giver lys, så man kan se på 1-2 meters afstand samt et stort øje til en strop i hvert hjørne.

            Emporia-Talk-Premium-8.jpg Emporia-Talk-Premium-7.jpg
            Smart ”telefon bog” der kan slås ud på Premuim. Premium til højre med ekstra lade mulighed.

            På bagsiden er der også en lille detalje. Bortset fra den store grå overflade som er omtalt tidligere, findes der på Premium modellen en lille række med 5 små firkanter. Disse er strøm-leder til den bordlader, man kan købe som ekstra tilbehør, og bare rolig, det er ikke sådan, man får stød af at røre ved dem, de er helt ufarlige.

            Under dette batteri dæksel finder vi også en anden god nyhed. Emporia Talk har fået et større og bedre batteri end tidligere (1200 mAh mod 1000 mAh), således at den nu kan holde op til en uge mellem opladninger, hvis der ikke tales i den – megen tale forkorter naturligvis denne standby tid.

            Vi vender tilbage til forsiden, hvor vi skal kigge på skærmen og de forskellige knapper.

            Emporia-Talk-Premium-14.jpg Emporia-Talk-Premium-15.jpg
            Standby skærm, med ur, batteri og signal. Store tydelig numre.

            Skærmen er på disse Talk telefoner på ingen måde særligt imponerende i forhold til almindelige mobiltelefoner, men i dette specifikke tilfælde betyder det faktisk mindre. Skærmen er kun 1,8” stor, er uden farver (FSNT skærm sort/orange) og opløsningen på 128 x 64 pixel er heller ikke særlig høj, ja faktisk ikke en gang på højde med sekundære skærme på klap telefoner. Når jeg alligevel ikke finder det forkert med en sådan løsning, er det naturligvis fordi, Emporia har lavet skærmen med det formål, at den skal være let at aflæse og ikke andet. Der skal således hverken vises fotos eller smarte menuer og temaer, nej her skal stå tekst og gerne med store let læselige typer, og det er lige, hvad der gør. Taster man et nummer ind, er hvert ciffer 1 cm højt, og den orange baggrunds belysning gør det tydeligt at aflæse under alle forhold. Jeg må derfor konkludere, at skærmen er ganske velvalgt og opfylder den specifikke opgave, den har på denne telefon ganske fint.

            Det meste af telefonens forside er som tidligere nævnt dækket af de her store knapper, som vi nu skal kigge lidt på. De to telefoner er her en smule forskellige. Begge har 4 funktions knapper under skærmen, der består af 2 pile taster samt et rødt og grønt telefon rør, til at besvare/starte opkald og til at afslutte dem. Forskellen ligger i, hvordan de her pile taster er placeret. Talk Premium har knapperne i midten, og det er den løsning, jeg personligt bedst kan lide.

            Emporia-Talk-Premium-4.jpg Emporia-Talk-Premium-5.jpg
            Talk’s tastatur. Talk Premium’s tastatur.

            De numeriske knapper er også lidt forskellige. Ud over at farven er sort på Premium modellen og grå på den almindelige Talk model, så er der også den forskel, at Premium modellen ikke har mellemrum mellem de enkelte knapper, som den almindelige Talk model har. Det betyder, at selv om knapperne så naturligvis er lidt større, så mangler man lidt det med at man tydeligt kan mærke forskel med fingeren, hvornår den ene knap slutter, og den næste begynder. På Premium modellen måler knapperne 16 x 12 mm mens på den almindelige Talk model er de 14 x 10 mm. Fælles er det dog, at alle knapperne er både rigtig store i forhold til almindelige mobiltelefoner, de har også begge en lækker gummiagtig overflade, så fingrene ikke glider, som de kan gøre på glat plastik, og slutteligt har de et ganske fint feedback, så man på ingen måde er i tvivl, om man har trykket på en knap eller ej.

            Tasterne er med andre ord bestemt godkendt og må anses for at være en stor fordel for de personer, disse specielle telefoner netop er beregnet til.

            I vores test af almindelige mobiltelefoner er det så her vi går i dybden med alle de tekniske ting, en moderne mobil indeholder, men i dette tilfælde er det en ret kort omgang, så jeg vil nøjes med at plukke nogle speciel-funktioner ud, som jeg mener er relevante.

            Emporia telefonerne er det, man kalder dual band GSM telefoner. På simpelt dansk betyder det, at der er 2 netværk, og det er dem, der er bedst dækning af herhjemme, så der skulle ikke være problemer med at få signal igennem til telefonerne. De kan desuden bruges i det meste af Europa, hvis det skulle komme på tale med en udenlands tur.

            Emporia-Talk-Premium-13.jpg Emporia-Talk-Premium-16.jpg
            Den meget simple indstillings menu. Sms tekster kan de også håndtere.

            Telefoner kan bruges til at sende og modtage sms beskeder. Der ud over kan man opdatere telefonbogen via en sms.

            Ud over mulighed for særdeles høje ringetoner er det også muligt at få lyden under samtaler ganske høj, og man kan endda også benytte telefonen håndfri, altså lægge den på et bord under en samtale og have begge hænder fri.

            En smart lille detalje er, at når der kommer et opkald til telefonen, så vil det grønne telefonrør blinke for at gøre ekstra opmærksom på, at det er på den, man skal trykke for at besvare et opkald.

            Desuden er der mulighed for at bruge en indbygget lommeregner, og der er også en huske funktion for fødselsdage.

            Et hurtigt opslag på Pricerunner viser, at Emporia Talk pt. koster 998 kr.

            Emporia Talk            Emporia Talk Premuim
            I alt 75%                 I alt 80%

            Gode ting:
            Telefonerne er blevet væsentligt mindre og meget mere handy.
            Rigtig gode store knapper med gummi belægning.
            Imponerende høj lyd både under samtaler men også ringe toner.
            Praktisk lomme lygte funktion.
            Skærm der er særdeles letlæselig.
            Rundt ladestik, så alle kan sætte det korrekt i.
            Bedre batteri end tidligere.

            Mindre gode ting:
            Stadigvæk noget plastikagtig opbygning.
            En noget dyr telefon i forhold til almindelige telefoner.

            Konklusion:
            Emporia kan roligt være stolte af deres nye telefon model. Der er sket ganske mange og bestemt rigtig positive forbedringer i forhold til de ældre telefoner. Positivt er det også, at den vejledende salgspris er faldet med ca. 25% i forhold til de tidligere modeller (Talk koster 1498,- mens Premium modellen koster 1695,-) Stadigvæk er det dog en lidt pebret pris i betragtning af, at man kan købe billige almindelige telefoner for 300-400 kr. uden abo. – men så har de naturligvis ikke så store knapper og høj lyd. Af de to telefoner er min favorit, som det også ses af karakteren, Premium modellen. Jeg synes man får en række fordele, herunder et flottere design, mulighed for bordlader (tilkøb) og den lille telefonbog, der kan trækkes ud og det alt sammen kun for 200 kr. ekstra.

            Emporia Talk serien anser jeg for at være noget af det bedste, man kan købe i øjeblikket i denne klasse.

            Telefonen er venligst udlånt af telecall.dk

             

             


            Sådan vurderer jeg:

             

             
            90-100 %: En sublim telefon, hvor der er meget få eller ingen kompromiser - kan absolut anbefales.
            80-89 %: En god telefon med mange gode funktioner - kan anbefales.
            70-79 %: En rimelig telefon, der dog har mangler - kan anbefales hvis man kan accpetere manglerne.
            60-69 %: En telefon, der er præget af en del kompromiser - kan anbefales men med kraftige forbehold.
            50-59 %: Telefon med få fornuftige funktioner og alt for mange store kompromiser - kan ikke anbefales.
            1-49 %:  Alt for ringe telefon, der aldrig burde være sendt på markedet - kan absolut ikke anbefales.
             
            Alle %-angivelser er givet ud fra en samlet vurdering på det tidspunkt, hvor testen er skrevet. Læser man en ældre test, må man regne med, at vurderingen sandsynligvis vil være lavere. Datoen for testen findes øverst til højre.



            Hvor enig er du i skribentens anmeldelse?
            • Currently 4.50/5
            • 1
            • 2
            • 3
            • 4
            • 5
            8 stemmer
            [se fordeling]


            Har du lyst til at skrive din egen test?
            Sådan vurderer vi


            Følg os på twitter @mobiltestdk

            Som en ny service kan vi tilbyde vores læsere, der har en Twitter konto, at få et ”tweet” når vi lægger en ny test op. Blot tilføj os til din konto. Vi hedder @mobiltestdk.

             


             

            Skriv en kommentar
            Husk at bruge samme brugernavn og emailadresse som på mobil-forum. Ellers kan du ikke kommentere!

            Brugernavn

            E-mail (vil ikke blive vist)


            Det kan tage op til 24 timer efter din oprettelse på mobil-forum før du kan skrive kommentar her!

             

            Copyright © 2006-2023, Mobiltest.dk