Nokia har en serie telefoner rettet mod erhvervslivet kaldet E serien. Denne serie, som vi første gang stiftede bekendtskab med i 2005, har levet et forholdsvis stille liv ved siden af de meget omtalte og populære N serie modeller. Retfærdigvis skal det nævnes, at E serien (måske af mangel på spændende N serie modeller) på det seneste har profileret sig stærkere og stærkere. Vi har tidligere testet modeller som E71 og E66, som er blevet ret populære også blandt ganske almindelige brugere, på grund af det lækre design og de mange kvaliteter. Den ny generation E modeller ser ikke ud til at sænke ambitions niveauet, hvilket betyder, at de også vil blive ret populære. I denne test er det ”basis” udgaven E52, der ligner en ganske almindelig telefon, som vi har kendt den altid. Altså ingen smarte slå-ud-tastaturer eller fulde QWERTY tastaturer, nej her er en helt almindelig klassisk telefon. Men lad os nu kigge nærmere efter og se, om den så er så almindelig endda.
Æsken, som E52 ankommer i, er helt klassisk Nokia, ikke så meget pjat der. Når man åbner den, ligger telefonen præsenteret i den ene side, holdt på plads af et foldet stykke pap. I den anden side er der en kasse i pap, der indeholder laderne, og under det hele finder vi så resten af indholdet. Der er dermed ikke tale om nogen videre udpaknings oplevelse, som andre producenter ind i mellem vælger at give deres produkter med. I kassen er der udover laderne et stort batteri, et stereo headsæt, et data kabel, et hukommelse kort på 1 GB (lidt fedtet af Nokia det ikke er større) og en lade adaptor, således at ældre ladere med rundt stik også kan benyttes til at lade telefonen op med. Alt i alt er det så men ikke noget, der ikke var at forvente, men omvendt så er der det, man har mest brug for.
![]() |
![]() |
E52 ved siden af tændstikæsken | Nokia E66 ved siden af E52 |
![]() |
![]() |
Med 9,9 mm er E52 fin, tynd telefon | E66 oven på E52 |
At vægten kan holdes så lav, skyldes dels måden telefonen er designet på, men også materiale valget. Stål, som vi fx så det i Nokia 6700, er enormt flot men vejer også meget. På Nokia E52 er det kun bagsiden, der er i metal, og det er aluminium, der oven i købet er ret tyndt. Resten af telefonen er i plast. Heldigvis er plasten i en fin kvalitet, og der er, selv om man kunne frygte det med en tykkelse p aring; under 10 mm, ingen knirke eller knage lyde at spore nogen steder fra, når jeg vrider og trykker let på den rundt omkring.
![]() |
![]() |
Højtaler med lysføler og kamera | Højre side med volumenknap og kameraknap |
Men lad os tage en tur omkring E52 og se hvor hvad er placeret henne. Vi starter på fronten, hvor vi over den store skærm finder telefonens samtale højtaler. Denne er indrammet med et lille krom bånd. Lyd kvaliteten er fin, og man kan nemt høre, hvad der bliver sagt selv i omgivelser med meget baggrunds støj. Til højre for har vi et lille VGA kamera, der kan benyttes til video samtaler, og til venstre for helt tæt på kanten finder vi en lille lys sensor, der styrer baggrunds belysning. Under skærmen har vi et område med et joypad og funktions knapper holdt i et ”børstet stål” look, selv om der er tale om plastik. Slutteligt har vi et ret stort numerisk tastatur, der fylder resten af forsiden, der naturligvis også er holdt i gråt.
Overgangen til siderne forgår via et krom farvet bånd, der løber omkring hele telefonen. På venstre side finder vi som det eneste telefonens multistik. Der er tale om et micro usb stik, som både tjener til at lade igennem, men det er også her, man forbinder telefonen med det data kabel, der er med i salgs pakken.
![]() |
![]() |
Lade- og og datastik | Toppen med 3,5 mm jackstik og tænd/sluk-knap |
På højre sid
e har vi fra oven og nedefter først en volumen knap til at skrue op på, herefter en knap til at aktivere stemme kommando funktionen, og så en knap til at skrue ned for lyden. At de er placeret som 3 enkelt knapper, der er hævet op fra telefonen, gør det dejligt let at betjene lyden under fx samtaler. Slutteligt har vi en kamera-knap. Alle knapper er holdt i krom farve, på den grå farve som siderne har.
I toppen har vi en stor tænd/sluk knap samt et 3,5 mm jack stik. I bunden er der et hul til en strop samt en mikrofon. Denne mikrofon indeholder et aktiv system til at reducere støj i baggrunden, således at dem, man taler med, får en væsentlig bedre lyd oplevelse.
![]() |
Bagsiden med det riflede cover i metal |
![]() |
![]() |
Aktiv standbymenu | Programmenu |
Vi vender tilbage til forsiden, hvor vi skal kigge lidt nærmere på skærmen og joypad med tilhørende knapper. Vi starter med skærmen, og her finder vi en gammel kending. Der er tale om den samme type skærm, som var på E66, E75, N79 og flere andre. Skærmen er en TFT skærm på 2,4” (49 x 36 mm) med 16 millioner farver og QVGA opløsning (320x 240) Alt i alt en testet og gennemprøvet skærm der bestemt fungerer ganske godt. Man kan naturligvis diskutere, om en større skærm ikke kunne have været brugt, og specielt en skærm med OLED teknologi ville have været rart, men omvendt, sådan kunne vi blive ved. Skærmen på E52 udfylder sin opgave tilfredsstillende, og jeg er ikke i tvivl om, at den ikke vil blive set som et meget stort svagheds punkt af de kommende ejere af Nokia e52.
Joypaden er en anden positiv oplevelse. Der er tale om et klassisk design af joypad med en firkantet ring med bekræft knap i midten. Der er dog et par detaljer, der er med til at gøre det en smule mere lækkert. Selve denne ring, man navigerer med, er lavet i metal, der er ”riflet”, således at man har et ganske godt ”greb” i det, og fingeren er ikke i tvivl, når man trykker på den. En anden ting, som jeg er blevet ganske tilfreds med, er det status lys, der ligger omkring bekræft knappen. Den giver et blødt lys fra sig hvert 20 sekund, når telefonen ligger i standby, mens ved sms eller ubesvaret opkald giver et kort blink hvert 3-4 sekund.
![]() |
Super tastatur og joypad |
Omkring joypaden har vi i alt 8 funktions knapper. De 4, man normalt forventer på en telefon (de to telefon rør og de to almindelige funktions knapper), er helt flade, så de er i plan med resten af telefonen. De specielle ekstra funktions knapper eller genvejs knapper er hævet op på en vippe knap. I venstre side har vi en ”home” knap og en kalender knap, mens vi i højre side har en mail knap og en retur knap. Det, at de er hævet op, giver en meget lettere daglig betjening og noget, man hurtigt bliver glad for at bruge.
![]() |
Tastaturet set fra siden |
”Glad for at bruge” er også nøgleordet for det store numeriske tastatur, som E52 er født med. Disse taster er lige efter mit hoved. De er store og rigtigt nemme at ramme. De har en tydelig markering i hvid skrift, og så er de, som også de andre knapper, lækre at trykke på. Jeg var egentligt rigtig glad for det tastatur, der sad på E66, men dette her er altså bare meget større og meget bedre. De største af knapperne er oppe på 15 x 7 mm, og det er i dag, hvor skærme fylder mere og mere, ikke en luksus, man ret tit støder på.
Skærmen og joypad og knapper er altså rigtig fornuftige, og lavet, så det er ganske behageligt at bruge i lang tid hver dag.
Med dette afslutter vi den ydre gennem gang, og for at være helt ærlig er det faktisk alt det, Nokia E52 gemmer i sig, der er med til at gøre E52 til en rigtig interessant mobiltelefon. Vi starter med net delen. På Nokia E52, der er lavet som en business telefon, er der naturligvis fuldt hus med alle de muligheder, man kan komme i tanke om. Der er 4 GSM netværk med understøttelse af EDGE som data bærer ud over den almindelige og langsomme GPRS. Så er der 3G med understøttelse af HSDPA og HSUPA med henholdsvis 10,2 og 2,0 mbit i sekundet. Der er med andre ord rigtig fart over feltet. Sluttelig er der W-lan eller Wi-Fi, som nogen ynder at kalde det med UPnP teknologi. Dermed er man så rigeligt rustet til ikke bare at kunne bruge sin telefon til at ringe men også hente data hurtigt ned på telefonen eller til en bærbar via telefonen, ligegyldigt hvor man måtte befinde sig i verden.
![]() |
![]() |
Indstillingsmenuen | Forbindelsesmenuen |
Til at flytte filer eller forbinde E52 med en computer er der den almindelige usb 2.0, som man kan benytte via det medleverede kabel, men naturligvis er der også mulighed for at overføre data trådløst via bluetooth, og her har E52 udgaven 2,0 der også understøtte stereo profilen A2DP.
Er der en ting, man kan sætte en finger på ved E52, er det dens kamera del. Et eller andet sted er det for mig lidt ok, for netop med en business telefon er kamera delen ikke det, der bruges mest. Nokia E52 har et 3,2 Mpixel fast fokus kamera, med hjælpe lys til mørke omgivelser. 3,2 Mpixel er ikke alverden (selv om den nyeste iPhone er blevet opdateret netop til 3,2 Mpixel fra 2,0) nu om dage, men autofokus savner jeg nu en smule.
![]() |
![]() |
Kameramenuen | Kameraindstillingsmenuen |
Jeg har taget en række fotos, som kan ses i bunden af denne test, og i solskinsvejr er de faktisk ok, men i og med autofokus ikke findes er det svært at få fx macro fotos rigtig skarpe. Et plus ved den manglende autofokus er, at kameraet er kort tid om at snuppe et foto, fra man har trykket til billedet faktisk bliver taget og E52 er også relativ hurtig om at være klar til et nyt foto. Naturligvis spiller den hurtige CPU, som E52 er udstyret med, også en hvis rolle i denne sammenhæng.
Netop denne CPU, som E52 har fået, er noget specielt og nyt for Nokia. Tidligere modeller har alle haft CPU’er (den chip der styrer så at sige alle funktioner i telefonen), der ikke var så hurtige, som dem man så hos konkurrenterne. Nokia har delvist levet højt på, at Symbian styresystemet var optimeret så godt, at man kunne klare sig med mindre kræfter. Men naturligvis går udviklingen også på dette område fremad, og vi ser kraftigere og kraftigere CPU’er i telefoner. E52 har fået en ARM 11 600 MHz processor, hvor den samme CPU har været brugt i fx E75 men kun med 396 MHz, og i N97 var frekvensen steget til 434 MHz på samme CPU. Dette er naturligvis lidt tal nørderi, det, som der egentligt betyder noget, er, at E52 er blevet super hurtig til at åbne nye programmer, ja faktisk er der ikke rigtig nogen ventetid mere, hvilket i dagligdagen bestemt er rart. Nokia E52 er den mobil (på det danske marked i almindelig mobiltelefon form (candybar)), der har den hurtigste CPU.
Styresystemet i E52 er Nokias velkendte Symbian smartphone system (S60 UI med FP2), og her i sidste nye udgave. Det vil sige helt nyt er det ikke, men det er stadigvæk et superlækkert styresystem at navigere rundt i, og med den forøgede CPU hastighed er oplevelsen ikke blevet dårligere. Tidens trend er og bliver telefoner med trykfølsom skærm, og her har Nokia lavet en udgave af Symbian til det brug, der måske kan diskuteres, hvor brugervenligt det er, men til telefoner med almindelig joypad og knapper kan jeg ikke se et smartphone system, der på nogen måde er på niveau med Symbian.
![]() |
Multimediadelen |
Ingen moderne telefon (business eller ej) uden mulighed for musik under vejs. I tidligere E modeller er det en del, Nokia ikke har gjort alverden ud af, men set i lyset af den store popularitet, som E modellerne har haft hos også almindelige forbrugere, er det vel en af grundene til, at der i denne E 52 er blevet strammet lidt op.
E52 er ikke en musik telefon, men det er nok en af de telefoner, der blot har musik delen med, som gør det rigtig fint. Afspiller softwaren er den, vi har set før, men det gør den nu ikke ringere. Der er alle de funktioner, man normalt vil forvente sig af en musik afspiller, herunder også en 7 bånds equalizer.
![]() |
![]() |
Den klassiske musikafspiller | 7-bånds equalizer |
En af de store forbedringer ved musik delen i forhold til tidligere E modeller er, at Nokia E52 som den første har fået et 3,5 mm jack stik til at trække lyden ud til høre- telefoner. Det er rigtig godt i og med, at producenterne ofte smider høretelefoner eller headset, om man vil, i salgspakkerne, der bestemt ikke er af den bedste kvalitet. Det, der ligger i E52’s salgspakke, er ingen undtagelse, så 3,5 mm og egne høretelefoner er bestemt et kæmpe løft for musik oplevelsen.
En god FM radio med RDS er også med om bord, som man kan glæde sig over, hvis man ikke selv vil medbringe sin egen mp3 musik eller blot vil have lidt afveksling.
GPS er der naturligvis også med ombord på E52, selv om jeg måske lidt hårdt vil påstå, at det ikke er så meget bevendt. Største problem er naturligvis i denne sammenhæng skærmens størrelse på 2,4”, hvilket er meget småt i forhold til almindelige GPS løsninger. Dernæst er skærmen heller ikke trykfølsom, således man let kan trykke på store knapper på skærmen, som vi også kender det fra almindelige GPS enheder. Slutteligt er der godt nok kort med, som også kan hentes løbende ned, hvis man har brug for det eller lægges på telefonens hukommelse kort, men stemme styringen er kun med i en prøve udgave på 10 dage. Dermed er E52 på ingen måde i nærheden af at være brugbar som GPS fx i en bil, men er man på gåben i en by, og man farer vild, kan den naturligvis være praktisk at have med, men så er det lige hvor ofte man kommer ud for det.
![]() |
![]() |
Kortdelen | GPS triptæller |
En af de ting, som E52 virkelig må glæde kommende E52 ejere, er, at Nokia i den grad har lagt sig i selen og fyldt en kæmpe software pakke på telefonen. Her er virkelig meget, og mere kan selvfølgelig købes på Nokias OVI store. For business brugeren er det først og fremmest interessant, at der er et særdeles godt kalender system (et af de bedste jeg har set). Der er naturligvis også QuickOficce pakken, og her er det den store pakke vel at mærke, så man ikke kun kan læse men også oprette og redigere i sine Words og Excel dokumenter. Som noget nyt er der faktisk også support for office 2007, således at bruger man den sidste nye office pakke på sin computer, kan telefonen stadigvæk håndtere disse dokumenter.
![]() |
![]() |
Kontormenuen | Diverse sociale netværk |
En anden ting, som også er ret unikt, eller ikke mange andre telefoner har, er den sikkerhed, som E52 har fået. Bruger man sin telefon i forretnings øjemed, kan det være lidt af en katastrofe, hvis man mister den, og der ligger fortrolige dokumenter på telefonen. Nokia E52 har fået ” Remote lock/wipe over-the-air”, hvilket betyder, at den IT ansvarlige på arbejdspladsen kan låse eller helt slette alt indhold på telefonen, blot ved et par tryk på sin computer. Dette er super smart og giver både brugeren og arbejdspladsen en sikkerhed omkring de dokumenter, der måtte blive transporteret rundt på telefonen.
![]() |
![]() |
Hovedmenuen | Kontrolpanel |
E-mail-delen er bestemt også i orden med den sidste nye email client, som vi først så på E75, der håndterer alt, hvad man kan komme i tanke om af konti typer, push service osv.
(IBM Lotus Notes Traveller, Microsoft Exchange, Gmail, Yahoo! Mail og mange flere).
![]() |
![]() |
Kalenderdelen | Dagsplan |
Web browseren er i sagens natur noget hæmmet af skærmens fysiske størrelse, antal pixel samt det, at den ikke er trykfølsom. Telefoner, der har store trykfølsomme skærme, vil alt andet lige være bedre at surfe på nettet med - punktum. Men skal vi forholde os til det, som E52 så tilbyder, så gør den det faktisk ok, sammenlignet med andre telefoner med tilsvarende skærm. Der er indbygget flash understøttelse, der gør, at man vil kunne streame en del video indhold direkte fra nettet. Ellers er browseren meget som vi kender det fra tidligere Nokia telefoner med Symbian styresystem.
![]() |
![]() |
Webbrowseren | Genvejsfunktion til webbrowseren |
Batteriet på denne Nokia E52 er en historie for sig selv, og derfor får det noget mere omtale, end vi normalt plejer at bruge på den del. For de fleste brugere, herunder undertegnede, er batteriet og ikke mindst den kapacitet, dette har, af ganske stor betydning. Ud over at der ikke er noget mere irriterende end at måtte afslutte en samtale, fordi telefonen er ved at løbe tør for strøm, er batteriets livs cyklus også afhængig af dens størrelse. Mindre batterier, der sidder i telefoner, der bruger meget strøm (store skærme, GPS, W-lan, 3G data osv.), skal ofte lades hvert døgn eller som minimum hver andet døgn, og de slides bare hurtigere end batterier, der kun lades fx 1 gang pr uge. Et batteri er en sliddel. Det betyder at det kan klare et vist antal opladninger, hvorefter kapaciteten bliver stille og roligt mindre og mindre. Det er ikke unormalt, at batterier, der lades op hvert døgn i et år, har en kraftigt reduceret kapacitet i forhold til, da det var nyt.
Dette problem kan naturligvis let løses ved blot at købe et nyt batteri, men problemet med at man skal huske at oplade sin telefon ofte, og såfremt man ikke husker det eller fører nogle længere samtaler så den løber tør, er der ingen god løsning på andet end at få større batterier.
![]() |
Batteriet fylder meget i forhold til telefonen |
Jeg har ofte ”være ude med riven” efter forskellige producenter, når de fortsætter med at smide urimelige små batterier i telefoner, der netop har mulighed for at bruge disse funktioner, der kræver meget strøm. Samtale tiderne, producenterne oplyser, plejer at være nogenlunde til at stole på, mens standby tiderne intet har med virkeligheden at gøre. Man kan roligt spørge sig selv, hvorfor producenterne bliver ved med oplyse disse lange standby tider, og hvorfor der ikke bliver fastsat en standart, som man fx har med bilers benzin forbrug, så man har noget mere konkret at forholde sig til.
Nokia er en af de mindre slemme producenter til at spise forbrugerne af med batterier med ringe kapacitet. De har længe haft 1200 mAh batterier til deres almindelige telefoner, og PDA telefoner har haft 1500 mAh batterier. E52 er den første almindelige telefon med et 1500 mAh batteri, og det kan sammen med telefonens strømbesparende funktioner give en særdeles lang levetid mellem opladninger.
![]() |
Bemærk 1500 mAh batteri - rigtig godt |
Hvor lang tid, der vil gå for den enkelte forbruger, er naturligvis svært at sige noget nøjagtigt om, men en god tommelfinger regel (forudsat det er en nyere model) er, at se på hvad størrelse batteri, der ligger i din nuværende telefon og gange det op i forhold til det batteri, der ligger i den, du tænker på at anskaffe. Et eksempel: Jeg har brugt en Nokia 6500 Classic som firmatelefon. Batteriet har en kapacitet på 860 mAh. E52 har på 1500 mAh. Dividerer man det op mod hinanden, får man en faktor 1,75. Hvis jeg kunne nøjes med at lade hver 3 dag før, så ville jeg kunne nøjes med at lade hver 5 dag nu !!! Læg dertil at kapaciteten på min 6500 Classic måske er fladet med 30% eller mere, ville forskellen være desto større. Naturligvis er det kun en tommelfinger regel, og man skal naturligvis tage højde for, hvordan man bruger sin telefon og også hvilken type, man sammenligner med, men det ændrer ikke ved, at Nokia E52 uden sammenligning er den telefon, jeg har testet, der har længst tale tid og reel standby tid.
Jeg har brugt den nu i 4 uger, og der er gået mere end 1 uge mellem, jeg har ladet den, med mit forbrug, på det telefon nummer. Jeg har også lavet et lille og helt aldeles uvidenskabeligt forsøg, hvor jeg lod E52 ligge og spille mp3 musik gennem headsettet for fuld styrke og naturligvis med den almindelige telefon del slået til. Den kunne spille i ikke mindre end 34 timer i træk – det er altså imponerende.
![]() |
Nokia E52 er en rigtig super telefon |
For Nokia er dette batteri i en så lille telefon, et kæmpeskridt frem ad mod, hvad vi forbrugere ønsker og vel et eller andet sted med rette må kunne forvente, at vores dyre mobiltelefoner skal kunne levere. Vi kan kun håbe, at Nokia fortsætter med at lave telefoner med så stor kapacitet, nu har vi ligesom set, at det kan lade sig gøre, og ikke mindst at de andre producenter begynder at vågne op på dette punkt.
Et hurtigt opslag på Pricerunner viser, at Nokia E52 pt. koster 1.799 kr.
I alt 92%
Gode ting:
Lækkert tyndt design med metal cover.
Alt i forbindelser, 3G, HSDPA, W-lan med UPnP og DLNA.
Til dato den hurtigste CPU i en Nokia telefon.
Fint joypad og numeriske knapper.
Symbian styresystem med kæmpe software pakke.
Ok musik afspiller, men nu med 3,5 mm Jackstik.
Sikkerhed med lock/wipe over-the-air.
Imponerende stort batteri.
Mindre gode ting:
Kameraet savner funktioner og autofokus.
Designet er ret klassisk (kedeligt - anonymt).
Skærmen kunne være større og gerne af OLED typen.
Konklusion:
Vil man gerne have en funktions spækket telefon med god batteri tid, og det ikke skal være en telefon med trykfølsom skærm, er det svært rigtigt at få øje på nogen andre mobiltelefoner, der kan hamle om med E52. Den er en så gennemført telefon på så mange måder, at den ligger helt oppe blandt de allerbedste telefoner, vi har testet her på mobiltest.dk. Faktisk har vi noget af det bedste til gode endnu, og det er prisen. Nokia E52 sælges for omkring 2000 kr. !!! Det er ikke bare en god pris, det er slet og ret et røver køb !!! Der er ingen tvivl om, at Nokia nok skal sælge mange af dem, hvis blot forbrugerne bliver opmærksomme på denne fremragende telefon, for det er desværre ikke den, man lægger mest mærke til, når man besøger sin lokale telefon butik.
Derfor, hvis ikke lige du ser den, når du er ude og handle telefon, så spørg efter den, og prøv så at tage den i hånden – så er du overbevist.
Som en ny service kan vi tilbyde vores læsere, der har en Twitter konto, at få et ”tweet” når vi lægger en ny test op. Blot tilføj os til din konto. Vi hedder @mobiltestdk.
![]() Nokia E75 test |
![]() Nokia E66 og E71 test |
![]() Nokia E51 test |