Vi har sagt det mange gange før, men gentager det gerne – HTC er én af mobilbranchens mest innovative firmaer og én af dem, der har formået at holde dampen oppe her i en global krisetid. For kun få år siden var HTC et ganske ukendt mærke, der producerede telefoner til nørderne. Den gang blev telefonerne solgt under brands som Orange SPV eller Qtek. Det er i Danmark slut. Orange findes ikke mere, og Qtek er ændret t il HTC. HD2 er HTC`s seneste top multimedia telefon, hvor der ikke er sparet på hardwaren på nogen områder, og den er uden tvivl med til at sætte nye højder for, hvad der er muligt i en mobiltelefon. ”Iphone killer” er et begreb, der er lige så tyndslidt som Sidney Lee’s selvbruner, og vi vil ikke i denne test bruge dette begreb, selv om der naturligvis vil blive refereret et par gange til netop iPhonen. Men nok snak for nu - lad os komme i gang med HTC`s super telefon kaldet HD2.
![]() |
![]() |
HD2 og tændstikæsken | HD2 ved siden af Nokia 6500 Classic |
![]() |
HD2 fylder godt i hånden |
![]() |
![]() |
Tykkelsen på kun 11 mm er flot |
Bagsiden buer, således at HD2 virker tyndere |
Størrelsen på en telefon med så stor skærm er naturligvis ikke lille. Vi kommer næppe uden om, at netop den fysiske størrelse på HD2 er og bliver dens akilleshæl, men man får ikke en kæmpe skærm i en micro lille telefon, sådan er det bare. HD2 måler 120.5 x 67 x 11 mm og vejer 157 gram. Dette er en smule større end forgængeren, der måler 115 x 62.8 x 12 mm - ca. 5 mm mindre i højden og bredden og ca. 10 gram lettere. I forhold til Omnia HD, en anden super telefon, er forskellen mindre. Omnia måler 123 x 59 x 12.9 mm og vejer 148 gram, så det er kun bredden og vægten der er lidt større på HD2.
![]() |
Sony Ericsson Satio ved siden af HD2 |
Kvalitets-følelsen er rigtig god i HD2. Skærmen er lavet i glas, der er med til at gøre telefonen tungere, mens siderne og en del af bagsiden er lavet i den her lækre gummiagtige overfade, der er rigtig behagelig at røre ved og ikke efterlader fedt fingre, som glatte overflader har en tendens til. Selv om HD2 kun er 12 mm tyk på det tykkeste sted, er der heller ingen knirke eller knage lyde at finde, selv om der bliver vredet i telefonen fra forskellige vinkler. Med andre ord - HD2 er rigtig lækker både at se på og røre ved.
Men lad os tage en tur omkring telefonen og se hvor HTC har placeret de forskellige ting henne. Vi starter med forsiden. Her dominerer som tidligere nævnt den store skærm det meste af fronten. Over skærmen er der en smal udskæring, hvor telefonens samtale højtaler befinder sig bag. Til venstre for er der en lille status diode. Længere til venstre under glas overfladen er der en nærheds føler til at slå skærmen fra, når man tager telefon op til øret og en lille lys sensor der styrer baggrunds belysning. Der er ingen kamera på forsiden, og det er således ikke muligt at føre video samtaler.
Under skærmen er der en række med 5 fysiske funktions knapper.
På venstre side har vi en stor god volumen knap, der er fin både at trykke på men også at finde under samtaler. På højre side er der ikke noget, og vi savner her en kamera udløser knap, men det foregår altså på skærmen.
![]() |
![]() |
Bunden med microSD-stik og jackstik | En designbøf af de store - kameraet stikker ud! |
I bunden er der dels telefonens mikrofon samt et Micro usb stik, der er glædeligt at se, da de større Mini usb stik fylder noget mere. Slutteligt er det her vi finder telefonens 3.5 mm jackstik. Hvorfor det skal sidde i bunden, forstår vi ikke, da det for at sige det lige ud er et ret upraktisk sted at placere et sådan stik. Men vi glædes naturligvis over, at der er et 3,5 mm jackstik i stedet for at trække lyd ud igennem Micro usb stikket.
I toppen er der ingenting, så vi går videre til bagsiden. Her er der øverst telefonens kamera, der er hævet op fra resten af telefonen. Det er omgivet af en metal kant, men der er ikke skyde-klap eller andre former for beskyttelse af linsen. Til venstre for er telefonens ydre højtaler og til højre for en dobbelt led flash. Det, at kameraet er hævet på den måde, bryder vi os faktisk ikke om. Man mærker uvægerligt den forhøjning, når man står med HD2 i hånden, og samtidig er det faktisk den, som telefonen hviler på, når den ligger fx på et bord. Det er altså ikke særligt fikst lavet.
![]() |
![]() |
Bagsiden med metalcover | Under coveret en microSD-slot og en reset-knap |
Under det har vi en batteriklap, der også er noget anderledes, end det vi har set før fra HTC. Klappen går på tværs og op ad siderne, så den så at sige sidder i spænd. Under klappen finder vi dels en reset knap og en slot til hukommelse kortet. Vi lukker igen og vender tilbage til forsiden.
Skærmen er, som det vel nok er fremgået tidligere, ganske simpel enorm. Skærmen er en TFT skærm på 4,3” (93 x 51 mm). Det kan måske være lidt svært at forholde sig til, så her er skærm arealet på HD2 sat op over for andre telefoner med ”stor” skærm.
HD2 = 47,43 cm2
Touch HD 42,0 cm2
Omnia HD 38,5 cm2
iPhone = 37,5 cm2
Satio = 32,7 cm2
Hero = 30.15 cm2
![]() |
Sony Ericsson Satio ved siden af HD2 |
Heraf fremgår det, at HD2 har mere end 50% større skærm areal end fx Hero, der er en anden populær HTC telefon. Men en stor skærm gør det så langt fra alene. HD2 er den første HTC telefon med Windows styresystem, der har capacitive touch skærm, hvilket betyder, at man kun bruger en let berøring af skærmen, for at der kommer et input. Det er et meget mere brugervenligt system end det ældre resistive system, som vi har kendt i mange år. Derudover har HD2 en meget høj skærm opløsning på 800 x 480 pixel. Så selv om skærmen er større end iPhonen, er pixel tætheden stadigvæk større på HD2 (med 8.100 pixel pr cm2 mod 4100 pixel pr cm2 på iPhonen). Farverne er dog ikke imponerende på papiret med kun 65.000 af slagsen, men i virkelighedens verden virker farven dog på ingen måde bleg, når man ser på den. Naturligvis kan TFT teknologien, som denne skærm har, ikke konkurrere med OLED teknologien, som ville have sat en flot streg under denne super skærm, men det blev det altså ikke til i denne omgang.
![]() |
![]() |
Almindeligt telefontastatur | Fuldt QWERTY-tastatur i lodret position |
En stor fordel ved en så stor skærm er naturligvis brugervenligheden, når man fx skal bruge de virtuelle tastaturer. Der er 3 muligheder for tekst input med HD2. Der er et almindeligt telefon tastatur med T9. Her måler hver knap 13 x 7 mm. Vælger man det ½ QWERTY tastatur, skrumper hver knap til 8 x 7 mm, og med fuldt QWERTY er vi nede på 5 x 7 mm i lodret position, mens vi i vandret position har en størrelse på 8 x 6 mm. Dermed er de virtuelle knapper ikke så store, som dem vi fx så på Omnia HD, men er på størrelse med det, iPhonen kan tilbyde.
![]() |
QWERTY-tastatur i vandret position |
Udover at der er mulighed for at få et lille ryst med vibratoren, når man trykker på en knap, er der, som vi kender det fra tidligere HTC modeller, både stave hjælp og ord forslag samt T9, som alt andet lige hjælper en del med skrive hastigheden og begrænser fejl en del.
Under skærmen har vi de tidligere omtalte fysiske funktions taster. Her må vi nok indrømme, at kvaliteten kunne have været lidt bedre. Det er en lang ”bjælke”, som knapperne sidder på, og den sidder mere løst i hullet i glaspladen, end vi bryder os om.
Funktionerne er der dog intet at udsætte på. Fra venstre mod højre har vi besvar/start opkald, ”home” knappen, Windows knappen til Windows menuen, retur knappen og endelig afslut opkald/tænd/sluk/dvale knappen.
![]() |
De 5 fysiske knapper |
Med dette afslutter vi den ydre gennemgang og springer videre til alle de funktioner, HD2 har at byde på.
Vi starter med net delen, hvor det næppe kan komme bag på telefon interesserede læsere, at HD2 har fuldt hus med hensyn til muligheder for at kommunikere med omverdenen.
Der er 4 GSM netværk at trække på og understøttelse af EDGE data teknologi. Så er der 2 styk 3G net, hvor HSDPA er databærer med 7,2 mbit og HSUPA med 2 mbit. Derudover er der naturligvis Wi-Fi til trådløst net værk. En ekstra funktion, som vi ikke har set før, har HTC fået sat på HD2. Der er indbygget en Wi-Fi router. Det betyder i praksis, at man kan hive mobilbredbånds data ned og sende dem over Wi-Fi til andre enheder. Det kan måske lyde som en lidt ligegyldig funktion, og der er da med sikkerhed også folk, der aldrig får det brugt, men jeg kan nu godt se det smarte i ikke at skulle forbinde sin mobil med data abo via kabel til sin bærbare, når man skal surfe. Tidligere har netop kabel været den eneste løsning, da Bluetooth ofte var urimelig langsom og naturligvis også med en noget mere begrænset rækkevidde end WI-FI. Med andre ord, så selv om det ikke er den dybe tallerken, HTC her har opfundet, er det bestemt værd at tage med, og mon ikke også konkurrenterne vil gøre det i fremtiden.
![]() |
![]() |
TouchFLO indstillingsmenu | Forbindelsesmenuen |
Nu vi er ved Bluetooth, må vi hellere få med, at det er der naturligvis også, og det er i udgave 2.1 og med understøtning af A2DP – stereo profil. Elles er der den kabel baserede måde at føre data frem og tilbage på, hvor HD2 som nævnt har et micro USB stik i bunden. Kobles det sammen med telefonen er der for alvor hul igennem, og store mængder data kan flyttes meget hurtigt.
HTC HD2 er på mange måder en lille revolution indenfor Windows mobiltelefoner, og derfor starter vi med, hvorfor denne telefon er så anderledes, end det vi har set tidligere.
![]() |
Bluetooth indstillingsmenuen |
Først og fremmest har HD2 masser af ”hestekræfter” under hjælmen så at sige. Der sidder den kraftigste mobil CPU der pt. laves i HD2. Der er tale om en Qualcomm Snapdragon QSD8250 1 GHz (1024 MHz) processor, hvilket er hen ved dobbelt så meget, som vi tidligere har set. Fx. kører telefoner som Touch2, PRO2, Diamond2 og den gamle Touch HD alle på en CPU med 528 MHz. En anden ting, der er mindst lige så vigtig, er RAM kapaciteten. RAM er det der bruges, når flere programmer kan køre samtidigt, altså multitaske. På de hidtil bedste Windows telefoner fra HTC har vi set op til 288 MB RAM. (sidste år var vi nede på 192 MB i Touch Diamond) HD2 har ikke mindre end 448 MB RAM - altså 160 MB mere end alle de foregående, hvilket effektivt sætter en stopper for den kedelige tendens, vi tidligere har set, at efterhånden som mange programmer bliver åbnet, bliver Windows telefonen langsommere og langsommere. Vi har på HD2 haft både 10 og 15 programmer åbne samtidig, og der var ikke det mindste at mærke på hastigheden – Det er altså klasse!!!
![]() |
![]() |
Indstillingsmenuen | Windows Mobile 6.5 |
Hvis du har læst vores test af Touch2, der var den første telefon, vi testede med Windows 6.5, vil du vide, at det system fik nogle verbale tæsk. Det er der ingen grund til at gentage, blot konstatere, at det ikke er pga. Windows 6.5, at HD2 er en rigtig fin telefon at betjene.
HTC har deres eget TouchFLO, der nu er opgraderet med ”Sense”, og således er dette HTC software, der ligger på HD2, så frisk fra HTC som muligt. Systemet er let genkendeligt fra tidligere udgaver, men nyt er det, hvor dybt man skal grave for at finde spor af Windows ringe brugerflade. I den tid vi har testet den, hvor vi har været dybt inde i afkrogene, har vi gang på gang glædet os over at finde en HTC designet menu og ikke Windows menuer. Men Windows menuer findes, og ind imellem er det rigtig tydeligt, hvorfor vi ikke er særligt imponerede over Windows.
![]() |
![]() |
Fin kalender i TouchFLO | Muligheden for at følge forskellige aktiekurser |
Heldigvis kommer almindelige brugere kun yderst sjældent i kontakt med de helt gamle og grimme Windows menuer, mens den nydesignede ”bikube” layout er der ganske let adgang til.
Resultatet er, at vi med HTC HD2 har den til dato hurtigste Windows telefon, med den største skærm og det endda med Capacitive teknologi og med et rigtig brugbart styresystem der langt hen ad vejen kan måle sig med iPhone i innovation og måske endda overgå denne med hastigheden – Super flot HTC! (havde vi haft en HD2 for 2 år siden, tillader vi os at tvivle på, at iPhonen fik den succes den har fået)
![]() |
![]() |
Kameradelen | Kameraindstillingsmenuen |
Kamera delen plejer at være øretævernes holdeplads, når man hedder HTC. Denne gang slipper både vi anmeldere og brugerne for at skulle trækkes med en elendig kamera del. Nok gror træerne ikke ind i himlen, og HD2 kan ingenlunde være med i den eksklusive top i kamera klubben, hvor Satio, Omnia HD og flere andre huserer, men HD2 er uden tvivl den bedste kamera telefon fra HTC, det ligger helt fast. Der er tale om et 5 Mpixel kamera med autofokus og dual LED hjælpe-lys. Netop dette hjælpe lys vil vi godt starte med. Sagen er den, at der er enorm stor forskel på, hvor meget lys der kommer ud af en sådan lille LED pære. Dem der sidder på HD2 er nogle af de kraftigste, vi kan huske at have set, og med 2 af dem er der faktisk ganske god belysning. Det er næsten (men kun næsten) som at have en Xenon Flash med ombord.
Næste positive ting er hastigheden, som kameraet arbejder med. Det kunne man måske også forvente med den overlegne muskelkraft, HD2 har, men når man tidligere har prøvet forskellige andre kamera løsninger fra HTC, er dette ret imponerende. Kameraet er klar stort set med det samme, og fra der er fokuseret til billedet er taget, går der ikke et sekund, ja måske kun et ½ sekund.
![]() |
Avancerede kamerainstillinger |
Noget nyt er måden kameraet fokuserer, eller nyt for HTC. IPhone har samme system i deres 3Gs, hvor autofokusen fokuserer konstant således, at når man peger mod motivet, bliver der stillet skarpt automatisk, og når man trykker på den virtuelle udløser knap tages fotoet. Den tidligere løsning, som HTC har brugt, med at man trykker på udløser knappen og så fokuseres der og billedet tages, kan stadig vælges, men med den nye er der næppe nogen, der vil bruge den.
Men en fysisk kamera udløser knap ville stadigvæk være at fortrække, frem for den virtuelle knap. Software delen ligner sig selv med fire genvejs knapper i bunden - zoom i venstre side. Går man ind i avancerede indstillinger, har man ikke mindre end 5 sider med forskellige indstillinger, man bladrer igennem.
Resultatet af fotos med HD2 er, hvad vi vil kalde godkendt for en 5 Mpixel telefon. Billederne bliver let lidt gullige i det, men de står skarpe og hastigheden tæller bestemt også opad.
![]() |
![]() |
Billedmenuen i vandret | TouchFLO billedmenuen er blevet superhurtig |
Videodelen er på trods af VGA opløsning med 30 fps ikke noget at prale med. Resultatet er langt fra imponerende, og sjovt nok kan de 2 LED lamper ikke lyse fuldt op, når man videofilmer, som når man tager et foto. Vi ville gerne, set i lyset af den kraft der er i HD2, at HTC havde arbejdet lidt mere med video delen, og faktisk burde det med de kræfter ikke være et problem at matche Omnia HD på video optager delen. Det gør HD2 så langt fra.
|
Footprints gemmer oplysninger om hvor fotos er taget |
Nu vi er ved video, kan vi lige så godt snuppe evnen til at kunne afspille video med det samme. Her skuffer HD2 gevaldigt. HD2 bruger den oldgamle og efterhånden ret outdatet Windows media player, der understøtter ret få formater, og deres egen media player er ikke bedre. HVOR ER DIVX/XVID? En model som denne der nærmest skriger på, at man ser video på den store skærm med høj opløsning, burde understøtte disse computer film formater, men det gør de ikke. Heldigvis kan man hente coreplayer, og selv om det både koster ca. 150 kr. og ser grimt ud som bare pokker i menuerne, så er afspilningen super og her understøttes stort set alle formater. HD2 er med 4,3” skærm og 800x480 pixel i en klasse for sig selv hvad angår video afspilning – men det kræver 3 parts software.
Musik afspillerne er der ikke noget nyt under himlen med. HTC’s egen musikafspiller er en god basis musikafspiller, der kan det vigtigste, men mere avancerede muligheder er undladt. Man har coverflow til at vælge musikken med og gode store knapper til at styre den med. Mest af alt savner vi en equalizer, for den ”lyd-booster” der findes, er lidt en gimic efter vores smag. Man har også mulighed for at bruge Windows media player til musik, men her er ikke rigtig vundet ret meget i forhold til den afspiller, HTC har designet, og så kan man lige så godt holde sig til den, der ser flot ud og er nem at betjene.
![]() |
![]() |
Musikafspilleren som vi kender den | Indstillingsmenuen for musikafspilleren |
Med i kassen som HD2 kommer i, er som vi tidligere har været inden på et headsæt. Kvaliteten af dette er til husbehov, men man vil bestemt kunne få meget bedre lyd oplevelser med et sæt gode høretelefoner. En klar fordel ved dette headsæt, frem for de tidligere vi har testet fra HTC, er, at der sidder faktisk en ganske god fjernbetjening på midten af ledningen til headsættet. Her kan man stoppe/starte musikken og hoppe frem og tilbage i den pågældende spille liste - ganske praktisk. Skulle det være optimalt, skulle dette headsæt være delbart ved denne fjernbetjening, der også har en indbygget mikrofon, således at man kunne sætte sine egne gode høretelefoner til fjernbetjeningen og derved bevare headsæt funktionen, men fik en rigtig god lyd.
Lyd uden headsæt/høretelefoner kommer ud gennem en enkel men kraftig højtaler på bagsiden. Den spiller faktisk både rigtig højt men også ganske klart. Det havde dog i forbindelse med både musik og film været at fortrække med 2 højtalere, så man kunne opnå stereo lyd.
![]() |
![]() |
Fin betjening, men lyden kunne være bedre | Radiodelen |
HD2 har også en ganske fremragende FM radio med RDS. Der er mulighed for op til 20 faste kanaler, og RDS gør, at man får info om, hvilke stationer man har fanget. Naturligvis som på alle andre mobiltelefoner fungerer dette kun med headsættet sat til telefonen, da denne fungerer som antenne.
![]() |
![]() |
Google Maps | Her med satelitkort |
GPS er i en telefon som HD2 lige så sikkert som ammen i kirken. Men der er i dag meget stor forskel på, hvor brugbar et mobilprodukt er som GPS enhed. HTC´s løsning er, at der er Googel Maps med, som er en gratis tjeneste, der kan bruges til at se hvor man er og lave super enkel navigation fx på gåben. Derud over har HTC lagt en prøve udgave af programmet CoPilot (fra TomTom) på telefonen. Dette er så at sige bare en smagsprøve på det rigtige stykke software, og ikke noget man kan bruge til noget, ud over de 14 dage prøve perioden varer. Når det er sagt, er der, alt efter hvilken løsning man vælger, tale om en rigtig proff løsning, der fuldt ud kan måle sig med det, vi ser i Stand alone GPS udgaver.
![]() |
![]() |
WisePilot menu |
Hardwaren til GPS brug er også helt i top med den enorme skærm og det lækre finger touch. Læg dertil en forholdsvis hurtig og præcis GPS chip og HTC´s nye integrerede holder system, og man har faktisk et rigtig godt navigations produkt. En af tingene, der gør os glade ved CoPilot, er, at man ikke er tvungen til at hente data ned undervejs, men kan lagre det på telefonen eller købe en komplet pakke (EU kort der er lagret på et medfølgende microSD kort, holder med nyt batteri cover og 12 volt lader) men så er vi også oppe på godt 1300 kr., og det er således ikke mange hundrede krone sedler der skal lægges mere for at få en stand alone udgave med samme størrelse skærm.
![]() |
HD2 med den lækre holder |
Hvad, man foretrækker, er naturligvis individuelt, men køber man den store pakke til, er vi ikke et øjeblik i tvivl om, at man har en af de bedste navigations løsninger til mobiltelefoner, penge kan købe. Der er også inkluderet et digitalt kompas, man kan bruge, hvis det blot er verdenshjørnernes placering, man har brug for at vide.
![]() |
![]() |
I HTC smartphones (de laver ikke andet) er der altid masser af programmer, hvilket naturligvis også er tilfældet i en topmodel som HD2. Fra HTC er der programmer som ”footprints”, et system der lagrer info om steder sammen med fotos. Der er det efter hånden temmeligt veludviklede vejrudsigt program, der ud over at være et super grafisk flot program også indeholder mange muligheder. Fx er det rigtig smart, at telefonen ved hjælp af GPS delen selv finder ud af hvor man er og henter aktuelle vejrudsigter for det område ned. Desuden er det blevet lavet, så det ligger i en minimeret udgave i det store analoge ur på home skærmen.
![]() |
![]() |
Den store homescreen | HTCs flotte vejrudsigtsprogram |
Så har vi en Youtube klient, der er uændret i forhold til tidligere, men det betyder mindre, da den stadigvæk performer ganske glimrende.
![]() |
![]() |
Den vanlige youtube-klient | Youtube-afspiller |
Webbrowserne, som HTC har lagt oven i Internet eksplorer, (som vi ikke gider bruge meget tid på her) er også rigtig god, faktisk noget af det bedste, man kan få. Der er tale om Opera, som dels benytter multi touch som på en iPhone men også er super hurtig til at loade sider. Flere steder fra raporteres det at HD2 med Opera er hurtigere end iPhonen, når det gælder åbne websider.
![]() |
![]() |
HTC webmenu | Mulighed for aktive websider og bogmærker |
Det har vi desværre ikke i skrivende stund nogen mulighed for at teste, men set i lyset af den hurtige CPU og meget RAM skal det nok passe. Det er dog uden for enhver tvivl, at oplevelsen af Internettet er bedre på HD2, da skærmen dels er større, og dels har den en meget højere skærm opløsning, hvilket betyder, at man lettere får et overblik over fulde websider.
![]() |
![]() |
Webside i lodret position | Den store skærm er super til websider |
En ting er der dog, som vi savner. Opera mangler flash understøttelse, således at man kan se flash video på websider. Her kommer IE dog lidt til sin ret, for selv om den er langsom og ikke understøtter multi touch, så kan den vise flash indhold.
![]() |
Websidegenvejsmenu |
Via Windows 6.5 er der også en række fornuftige programmer med. Først og fremmest er der Office mobil- pakken, der er med fuld redigerings mulighed og som den rigtige Office pakke til PCer indeholder Excel, Word og powerPoint. Der er også adgang til Microsoft markedplace, der skal ses som en konkurrent til Apples Appstore. Idéen er god og vil med sikkerhed også blive populær blandt Windows mobil brugere, men det er unægteligt noget sent, dette er kommet i gang. Udvalget vokser støt, men er ingen lunde hverken som App store, eller Googels marked place i omfang.
![]() |
Windows Market Place |
Der findes også alle de her populære sociale tjenester som Facebook, Twitter, msn osv., så man nemt kan bevare kontakten til venner og familie også uden at sidde ved sin computer.
Nok flader HD2 under kategorien Multimedie telefoner, men der er stadigvæk en endda rigtig lækker kalender del og naturligvis både Outlook og Aktive synk, således at man faktisk kan bruge den som business telefon langt hen ad vejen. Glemte vi mail- delen? Ja det er bestemt ikke meningen, men i og med HTC længe har lavet super mail system med understøttelse af stort set alle typer konti, er det let at tage dette for givet, når vi snakker HTC.
![]() |
![]() |
9 mulige programgenveje | Fotokontakter |
Batteriet skal vi naturligvis også her til slut have kigget på. Vi har ind imellem hørt fra vores læsere, at når vi har skrevet, at en given telefon kunne holde strøm 1 dag før den skal lades op, mener de, at deres ikke er gået tør på 1ste dag. For det første skal man påregne, at ikke to mennesker har et 100% ens strømforbrug. For det andet, hvis vi antager, man tager telefonen fra laderen mandag morgen og bruger den gennem en hel dag for til aften at konstatere, at der er under 50% tilbage, ja så vil det være naturligt at lade den op til næste dag, for ellers er man jo ikke sikker på, den holder hele tirsdagen. Strømforbrug skal man tage med et gran salt og specielt med en telefon som HTC HD2. På papiret er den ikke oppe blandt de andre PDA telefoner, der næsten alle har omkring 1500 mAh batterier. HD2 har kun 1230 mAh. Men HD2 er god til at holde igen på, hvad der bruger strøm, da både stor skærm, hurtig CPU og Wi-Fi er en strøm kostbar cocktail. HD2 lukker ned automatisk for Wi-Fi, og den starter så kun op når man aktiverer skærmen. Den hurtige Snapdragon CPU kan med garanti også selv administrere, hvor meget strøm den bruger.
For at komme frem til sagens kerne - med det brug vi har udsat HD2 for gennem den uges tid, vi har testet den, er den blevet ladet hver nat. Nogle dage har den været nede på 20-30% sidst på aftenen, andre gange op mod 50%. Er man vandt til iPhone, Omnia HD, Nokia N97, vil man næppe mærke den store forskel på trods af det ca. 20% mindre batteri. Men HD2 kommer aldrig i nærheden af den ukronede mester på dette område, E52, det ligger helt fast.
Et hurtigt opslag på Pricerunner viser, at HTC HD2 pt. kan købes for 4.466 kr.
I alt 90 %
Gode ting:
Enorm stor skærm, langt større end alle andre og med høj opløsning.
Virker velbygget med glas skærm og metal bag-cover.
Snapdragon CPU 1024 MHz og 448 MB RAM.
HSDPA 7,2 mbit, Wi-Fi, og Wi-Fi router funktion.
Godkendt kamera på 5 Mpixel med og kraftig LED.
Multi touch.
TouchFLO og Sense er tæt på at være perfekt.
En af de mest kapable mobiler til rigtig GPS (med det rigtige software).
Mindre gode ting:
Meget uheldig udformning af kameraet på bagsiden.
Windows 6.5 er ikke finger venlige helt inde i under-menuerne.
Telefonen er fysisk stor, specielt bredden kan være et problem.
Video optager og afspiller delen imponer ikke.
Batteriet burde have været oppe på 1500 mAh.
Mangler Stereo højtaler.
Konklusion:
Størrelse er en subjektiv ting, det ved vi alle. Omnia HD virkede skræmmende stor, da vi fik den til test, og alligevel vandt den vores hjerter, og siden da har vi vænnet os til den og ser det derfor ikke som et problem at have HD2 med. Dermed ikke sagt at den ikke kan virke voldsom for brugere af almindelige telefoner at få HD2 i hånden. Størrelsen er en akilleshæl for HD2, men vil man have den store 4,3” skærm, nægter vi at tro at en telefon kan gøres meget mindre.
Netop skærmen er uden sammenligning den største Wauuu effekt på denne telefon. Lægger man en iPhone eller, som vi har gjort, en Satio ved siden af, ser deres skærme nærmest latterlig små ud. Vi elsker kort sagt den skærm, den capacitive teknologi og multi touch. Er det ikke argument nok, trækker HD2 bare næste Es frem, den super hurtige Snapdragon CPU med 1024 MHz (dobbelt så hurtigt som tidligere HTC modeller) og så meget RAM, at det tidligere sete lagt i menuerne er et levn fra fortiden.
Er man endnu ikke overbevist om, at HD2 skal på ønske listen, så er det bare at få fundet et eksemplar og prøve det nye Sense software - det er en fornøjelse at bruge.
Naturligvis er der ting der kan ændres og gøres bedre i en HD3. Kamera udførelsen på bagsiden er et oplagt sted at starte, derefter kunne man finde plads til jack stikket i toppen og slutte af med en ekstra udvendig højtaler – så var vi nået langt – eller måske tæt på den perfekte telefon.
HTC HD2 er så afgjort den til dato bedste telefon, vi har testet med styresystemet Windows, og helt oppe blandt de absolut bedste mobiltelefoner, man pt. kan købe for penge.
Arven fra Touch HD er fulgt flot op, HD2 må bestemt få konkurrenterne i tænke boks.
Som en ny service kan vi tilbyde vores læsere, der har en Twitter konto, at få et ”tweet” når vi lægger en ny test op. Blot tilføj os til din konto. Vi hedder @mobiltestdk.
![]() Htc Touch Diamond 2 test |
![]() HTC Touch HD test |
![]() HTC Touch Pro 2 test |