Meget kan man sige om Nokia, men med fremme i skoene har de altså ikke været med touch telefoner. Til gengæld er de et af de firmaer, der har haft længst erfaring med at lave ”telefon computer”, som i starten gik under navnet Communicator. I denne spændende N900 har Nokia trukket på alt deres know how med ”telefon computer” og deres små tablet computere uden telefondel og tilsat et helt nyt styre system (for en telefon) og oven på det sat en trykfølsom skærm som prikken over i’et, således at muligheden for en særdeles potent telefon/minicomputer er næsten uundgåelig. Velkommen til denne test af Nokia´s nye super hypede N900.
Inden vi tager rigtig hul på løjerne, starter vi lige op med æsken, som denne telefon kommer i. Der er tale om en sort papæske, der, som vi har set det tidligere, indeholder en plastbakke, hvor N900 ligger smukt præsenteret. Under denne bakke finder vi resten af det medfølgende tilbehør sorteret op i en ny plastbakke. Der er udover lader og batteri et datakabel, et headset af in-ear typen med 3,5 mm jack stik, en lade adaptor, et tv out kabel og en lille pudseklud. Der er altså en fornuftig mængde tilbehør med fra start (der er intet hukommelse kort, men det vender vi tilbage til).
![]() |
![]() |
N900 ved siden af tændstikæsken td> | N900 ved siden af Nokia 6500 Classic |
![]() |
![]() |
HD2 får N900 til at se lille ud - men ikke fra siden | 6500 Classic oven på E52 og N900 |
Men størrelsen er og bliver en ”deal breaker” for mange personer, for N900 fylder og vejer nærmest som 2 telefoner.
Designet på N900 er ret neutralt og klassisk. Nokia har ikke gjort sig umage med at lave en telefon, der som sådan får mange blikke, hvis den placeres på bordet på en café. Det skulle da lige være, hvis der er telefon kyndige personer, der opdager den eller andre undres over størrelsen. N900 er en ”sort” telefon med blankt sort på fronten og på siderne og bagsiden matsort.
Bygge kvaliteten er der intet at sætte en finger på. Naturligvis gør vægten i sig selv også en vis del for et godt kvalitets indtryk, men N900 er ogs
ng; ganske solidt bygget med en slide funktion, der er klippefast, og der er ingen flex eller knirken og knagen, hvis man vrider i den fra forskellige retninger.
Men lad os tage en omgang omkring N900 og se, hvor det forskellige er placeret. N900 er den første telefon, jeg har testet ud af de mere end 200 mobil tests, jeg har lavet, hvor jeg har været i tvivl om, hvad der er op og ned på en telefon. Sagen er den, at N900 som nævnt er en tablet eller telefon computer, og derfor bruges den kun lodret, når man skal bruge telefon delen. Resten foregår i vandret position. Derfor må vi konkludere, at det er i vandret position, N900 skal beskrives, selv om det betyder, at tingene sidder lidt underligt i forhold til almindelige telefoner. Men vi gør forsøget og håber, det ikke bliver alt for forvirrende.
![]() |
![]() |
Tykkelsen på 18 mm er tæt på smertegrænsen | Toppen eller højre side om man vil |
N900 ligger nu foran os i vandret position. Den store trykfølsomme skærm fylder ganske meget af telefonens front. Over skærmen har vi et lille Nokia logo og et model nummer i højre side. På siden af skærmen (det der er toppen i lodret position) har vi øverst et lille VGA kamera, derefter 2 små sensorer (nærheds sensor og lys sensor), og så kommer der et ovalt lille hul, hvor bag telefonens samtale højtaler gemmer sig. Nederst har vi en status LED, der blinker med forskellige farver alt efter begivenhed. (fx gult når den lader, grønt når den er færdig, hvid i dvale og blå ved beskeder) På den anden side af skærmen er der ingenting.
Skydes fronten op kommer det fulde QWERTY tastatur frem. Arealet, der kommer frem, er ikke imponerende stort, og alle knapper er sorte som resten af telefonen, men det vender vi meget mere tilbage til senere.
På venstre side finder vi øverst den ene af de to ganske kraftige stereo højtalere, som N900 er udstyret med. Under den telefonens multistik der er af typen microUSB. Nederst er der et lille hul til en strop eller keyhanger.
![]() |
![]() |
Venstre side | Højre side |
På højre side har vi den anden af de to højtalere, en ”skærm låse op” knap af skyde typen og telefonens lyd (og billede) udgang i form af et 3,5 mm jack stik. Det er også her, vi finder telefonens mikrofon, da denne side er nedad, hvis telefonen holdes i lodret position. Slutteligt sidder der på hjørnet den indbyggede stylus, der faktisk er ganske stor og god at holde på, hvis man måtte have lyst til at bruge den.
I toppen af N900 finder vi fra venstre mod højre en stor og god vippe knap, der bruges til volumen og zoom ind og ud. Dernæst en lille tænd/sluk knap og så kamera udløser knap. Sluttelig og højst besynderligt finder vi en IR port. Af en eller anden grund holder Nokia som de eneste fast i, at udvalgte modeller skal have IR port. (vi så det også på modeller som E71, E66, N95 osv.) Måske skulle en venlig sjæl give Nokia et lille praj om, at IR teknologien er en forældet teknologi, ja det er år siden, vi har hørt om folk, der har brugt det til noget som helst. Det må vist være på høje tid, at IR får lov at hvile i fred, da det er håbløst gammel teknologi, der ikke rigtig understøttes af andre.
I bunden er der ikke noget andet bortset fra det hjørne, hvor stylusen er placeret.
![]() |
Bagsiden med kamera og støttefod |
![]() |
Skærmen gengiver farmer ganske flot |
Med det vender vi tilbage til forsiden af telefonen, hvor vi skal kigge lidt nærmere på skærmen og tastaturet. Vi starter med skærmen. Nokia N900 har en forholdsvis stor skærm på 3,5” (77 x 45 mm). Skærmen er for Nokia helt speciel og findes kun i denne N900. Der er tale om en TFT skærm med resistive touch, der dog er særdeles følsom, og man har endda en følelse af, at man trykker på en knap, når man laver et input. Opløsningen er rigtig flot med 800 x 480 pixel (WVGA), og alting står super skarpt og ganske flot med 16 Millioner farver.
![]() |
![]() |
Øverst N900 nederst HD2 - forskel 0,8" | Telefondelen - et af de eneste steder i lodret |
Men vi er dog ikke helt tilfredse med denne løsning. Det undrer os meget, at netop N900 har en sådan skæm, når nu N900 er blevet hypet ganske voldsomt som Nokia´s comeback telefon (er vi heller ikke enige i – vi mener ikke, de har været væk i første omgang), eller som det der virkelig skal sætte Nokia tilbage på toppen af Smartphone landkortet. En resistive teknologi kan virke som et tåbeligt valg, når alle menuerne er lavet særdeles finger venligt, og stylusen er en ligegyldig plast pind, der ingen nytte har, når skrift genkending ikke er en mulighed. Hvorfor er Nokia så ufattelig sløve til at få smidt Capasitive skærme i deres telefoner – det undrer, og specielt i en model som N900 havde det været super oplagt. Dernæst kunne vi godt have drømt om, at Nokia havde sat en ekstra streg under deres formåen og havde valgt den nye OLED skærm teknologi. Dels er de flotte som bare pokker, men OLED bruger også noget mindre strøm, hvilket måske ikke havde været af vejen med det batteri, der sidder i N900.
Med andre ord, selv om N900 ikke har hverken en grim eller dårlig skærm, havde det været oplagt, at Nokia lige netop med den model var hoppet med på de nye typer skærme.
![]() |
![]() |
Tastaturet skuffer lidt | Tastaturet set fra siden |
Meget bedre er det desværre ikke med det tastatur, der kommer frem, når vi skyder skærmen op. For os er vigtigheden af et godt QWERTY tastatur ganske stor på en model som N900. Dels er der som nævnt ikke mulighed for skrift genkending med stylusen. Der er et virtuelt QWERTY tastatur, der dog fra start er slået fra. Derfor må vi igen undres lidt over Nokias valg. Det fysiske tastatur er for at sige det lige ud alt for lille og dårligt at skrive på.
Overdelen skydes kun lidt over 1/3 del op og det betyder, at skrive arealet er på kun 18 x 93 mm. Der er 3 rækker med op til 13 knapper i hver. De enkelte knapper måler 7 x 6 mm, og selv om de buer opad for at lette indtastningen, er de placeret helt tæt ved siden af hinanden, så man ofte kommer til at trykke på flere knapper på en gang. Ikke synderligt smart.
N900 har et mindre og dårligere tastatur end både N97, N97 mini og E75 og er dermed udstyret med det dårligste fysiske QWERTY tastatur af alle Nokias slide ud telefoner med fulde tastaturer. Helt tosset ser det ud, hvis man lægger N900 ved siden af HTC PRO2, der er i en klasse for sig selv med hensyn til stort og velfungerende QWERTY tastatur. (vi havde dog kun en N97 mini at lægge N900 ved siden af)
![]() |
Her ses N900 til venstre og N97 mini til højre |
Vi kan ikke undlade at tænke på, hvor godt tastaturet kunne have været, hvis Nokia havde ladet overdelen glide halvt op eller en smule mere, så der kunne have været 4 rækker med plads mellem hver knap.
Af de 38 knapper der er, er det dog fint, at Nokia har lavet dedikeret knapper med de specielle danske bogstaver, men hvor er der mange knapper, hvor man skal trykke på den ”blå pil”, for at aktivere andet valg, der ligger på stor set alle knapper.
Tastaturet skuffer, og på en model som N900 er det et rigtigt dumt sted at gå på kompromis.
![]() |
![]() |
Det virtuelle tastatur | Smileys-menu som mange har har savnet |
Nu er N900 en telefon, og det er det jo som nævnt tidligere, og så skal vi naturligvis også kigge på evnen til at kommunikere med omverdenen. Nokia har her heldigvis ikke sparet på krudtet, og der er således fyldt godt op med, hvad man kan forvente, en moderne telefon skal indeholde. Der er naturligvis det sædvanlige 4 GSM net, der er understøttet af EDGE som databærer. Hele 3 styk 3G netværk finder vi også og med understøttelse af HSDPA på 10 mbit og HSUPA på 2 Mbit. Dertil er der naturligvis Wi-Fi, der også understøtter DLNA teknologien. Alt i alt mangler N900 intet i denne afdeling.
Skal man forbinde N900 med en computer, kan det foregå via datakabel, og så er det naturligvis USB 2.0 hastighed, hvilket er rart, når det er større filer, man skal flytte. Bluetooth er naturligvis også en mulighed, og her er der brugt den seneste 2.1 udgave, der naturligvis også understøtter A2DP (trådløs stereo profil). Slutteligt har vi den tidligere nævnte IR port, som vi ikke rigtig ved, om vi skal grine eller græde over! (grine over dem, der stadigvæk bruger dette system eller græde over, at Nokia ikke har fattet, at systemet er forældet for længst).
![]() |
![]() |
Den første af de aktive skærme | Forskellige programmer og widgets |
N900 er naturligvis en multimedie telefon, derom kan vidst ingen tvivl herske, men faktisk er dens helt store styrke multi tasking og bruger tilpasning. Derfor tager vi nu hul på styresystemet, som er grundlaget for, at N900 er så omtalt så mange steder, længe inden den kom på markedet.
Nokia har længe arbejdet med dette system, der hedder Maemo, i deres tablet computer. Systemet bygger på linux og er super fleksibelt til at lade producenter arbejde med det, så det passer til deres produkter. Denne flexibillitet smitter videre af på brugeren, og selv om vi efterhånden har set en del andre systemer, der kan tilpasses efter egne ønsker som fx Android, så er dette Maemo altså i topklasse. Det er den nyeste udgave, Maemo 5, der ligger i N900, og det er altså en fryd at få lov til at lege med.
![]() |
![]() |
Forskellige programmer og widgets | Forskellige programmer og widgets |
Systemet bygger på, at der grundlæggende er 5 ”hoved skærme”, som kører i ring ved at man kører sin finger fra venstre til højre eller omvendt. Alle 5 skærme er fuldt ud til at designe selv. Man kan lægge alt fra widget til personer, websider og programmer ud på skærmen og sortere og placere alt, som det lige passer en selv. Det er dermed muligt at flytte alle ting, man bruger, fra program menuerne ud på de her 5 skærme, således at man faktisk aldrig har brug for at åbne program menuen op igen.
Da vi modtog vores test eksemplar, gik der ikke mere end et par minutter, før vi var godt i gang med at prøve alle de forskellige ting. Maemo 5 er utroligt nemt at gå til, men indeholder alligevel så mange avancerede muligheder, at man let kunne tabe tråden, hvis ikke det var fordi N900 er super god til at multitaske. Det spiller ingen rolle, om man er i gang med en ting og så lige skal prøve noget nyt. Vil man tilbage trykker man bare i venstre hjørne, og frem kommer en oversigt over alle de ting, man har gang i – super.
![]() |
![]() |
Alarmdelen | Genvejsmenuen |
Hastigheden er også imponerende. N900 er udstyret med en 600 MHZ ARM Cortex A8 CPU og har 256 MB ram. Dertil er der en kraftig PowerVR SGX grafik chip, der virkelig gør N900 i stand til at håndtere rigtig krævende grafik. Det er med N900 ikke noget problem at have 5-10 åbne programmer kørende i baggrunden og samtidig se en flot video film eller surfe på nettet.
![]() |
Multitasking - her 5 programmer åbne |
Vi er med andre ord temmelig begejstrede for dette styre system men må også erkende, at der stadigvæk er ting, som ikke fungerer tilfredsstillede endnu. Af de ting der irriterer os er, at kun telefon delen kan bruges i lodret position. Alt andet skal foregå i vandret position, hvilket ikke er særligt optimalt, hvis man fx kun lige har en ledig hånd. Jeg vil fx gerne se en Nokia udvikler gå med en taske i den ene hånd og sende en sms besked på N900 med den anden hånd!!!
![]() |
![]() |
Fint vejrudsigtsprogram | Maemo-butik her kan hentes spil og programmer |
Så er det heller ikke smart at sende et produkt på gaden, der ikke understøtter MMS, ja du læste rigtigt. Man skulle tro, at efter den omtale Apple fik med deres MMS løse iPhone, ville Nokia vide bedre, men nej. Bedre bliver det ikke af, at N900 har indbygget hardware til en FM radio med RDS. Nokia har bare ikke lige nået at få lavet et stykke software til at styre den, så vil man høre radio må man enten hente et 3 parts stykke software ned eller vente, til Nokia kommer med en opdatering – hvor smart er det lige. Af andre små ting, der irriterer os, er fx, at det ikke er muligt at ændre på lydstyrken, når man hører musik, og telefonen går i dvale. Volumen knappen holder simpelthen op med at virke, når der ikke er lys i skærmen, så skal volumen ændres, skal man tage N900 op af lommen, aktivere skærmen, og så kan man skrue ned – hvor sejt er det så lige?
![]() |
![]() |
Udvidet programmenu | Programmenu |
Vi ved naturligvis godt, at Nokia vil rette en del af disse fejl hen ad vejen, som de også rettede en del fejl på N97, men hvorfor ikke få ryddet nogle af disse åbenlyse fejl af vejen, inden man sender et produkt på gaden. Vi kan som anmeldere ikke teste og vurdere et produkt ud fra, hvor godt det måske kan blive på et senere tidspunkt, når der kommer en opdatering, vi må forholde os til produktet, som det er, og det her holder altså bare ikke.
![]() |
![]() |
Bounce - superflot spil | Bounce - superflot spil |
Mens vi er ved styresystemet, tager vi lige software pakken med. Her er en udmærket bunke software med fra start, og mere (bl.a. det lækre spil Bounce) kan hentes ned fra den widget, der hedder Maemo select. Her er der samlet ca. 20 stykker software, som man kan hente ned, og flere af dem er ganske gode. Men adgang til ovi store er der endnu ikke, og det skuffer lidt, men det er nok lige om hjørnet.
![]() |
Et skakspil findes der også |
Web browseren er noget af det bedste, vi har set på en telefon. Vi ved godt, at vi tidligere har givet den titel både til safari browseren på iPhonen og senest til HD2 med den store skærm, men et fysisk tastatur oveni og en rigtig god browser giver sammenlagt en den bedste oplevelse. Skærmen understøtter ikke multitouch, som både iPhonen og HD2, men Nokia har lavet en let måde at zoome på ved blot at køre en finger i en cirkel på skærmen. Med uret zoomer man ud, mod uret zoomer man ind. Derud over, hvis man gerne vil begrænse fedtfinger cirklerne på skærmen, fungerer volumen knappen også som en særdeles effektiv måde at zoome ind og ud på, eller man kan nøjes med at tappe en gang på skærmen. Med N900 er det næsten som at sidde med en bærbar computer og surfe, takket være den hurtige CPU, den meget ram, og naturligvis også browseren, der er bygget på den efterhånden velkendte Firefox browser fra Mozilla. Der er fuld understøtning af flash (adobe flash 9.4)
![]() |
![]() |
Fin bogmærkeoversigt | Supergod webbrowser i N900 |
Kalender delen er også ganske fornuftig, og vi kan ikke rigtig finde alvorlige fejl eller mangler. Det kan vi derimod i mobil Office pakken, der gør det muligt at se Words og Excel dokumenter. Her er kun tale om en prøve udgave, der skal betales for, efter at prøvetiden er udløbet. Det er lidt for nærigt af Nokia ikke at lægge en fuld udgave på en telefon som N900
![]() |
Fin kalender |
Vi vender tilbage til multimedia delen, hvor vi starter med musik delen. Nokia N900 kan naturligvis spille MP3 musik, og lyden er faktisk ganske fin både ud af telefonens egen højtaler men også via det medfølgende headset. Det er naturligvis også det vigtigste, men vi savner dog lidt flere muligheder for at kunne indstille og tilpasse musikken. Med 32 GB intern hukommelse er der mere end rigelig plads til masser af musik, hvilket er super godt, men som vi har været inde på, er det her med at volumen knappen ikke virker i dvale og en ikke eksisterende FM radio software så er mindre godt.
![]() |
![]() |
Albumcoveroversigt | Musikafspilleren er noget simpel |
En ganske udmærket Internet radio er der dog, som, hvis man har adgang til w-lan eller har fri mobil data, også er en mulighed.
Til gengæld er der en FM sender med ombord. Det betyder, at man kan sætte N900 til at sende lyd ud på FM båndet. Det kan så opfanges af en almindelig FM radio, fx en bilradio. Systemet virker som sådan godt nok, men problemet vil altid være, at den frekvens, som man sender lyd ud på, let bliver forstyrret af de rigtige FM programmer, og specielt hvis man kører i bil i byerne, er det noget af en opgave at undgå forstyrrelser.
![]() |
![]() |
Multimediamenuen | Netradio med 46 præinstallerede stationer |
Video afspilning er dog af en noget anden kaliber end musik afspillerne. Aldrig har vi set en bedre video afspiller på en Nokia telefon. Naturligvis har hardwaren med masser af kræfter og en højt opløselig skærm også med sagen at gøre, men det har softwaren nu også. Her er det især evnen til at afspille stort set alle formater inklusive de vigtige DivX og Xvid formater, der sætter streg under denne video afspiller. Vi har prøvet med forskellige film trailere i divx format, og det ser super godt ud, og der er ingen problemer at spore med at frame raten kan holdes, selv med andre ting kørende i baggrunden. Er du film/TV serie glad og vil fylde din N900 op med den slags, kommer du rigtig langt med de 32 GB intern hukommelse, men du kan få 16 GB mere plads for 300-400 kr ved at sætte et Micro SD kort i, og så er der jo unægtelig en del plads at fylde op. De gode højtalere og støtte benet gør bare oplevelsen lige endnu en tand bedre.
![]() |
Her et videoklip fra filmen "9" |
N900 har også fået et kamera med, hvilket der ikke var at finde i N800. Kameraet er ikke på højde med de bedste mobilkameraer, lad det være sagt med det samme, N900 skal ikke ses som en kamera telefon. Men når det er sagt, er der faktisk et ok 5 Mpixel kamera i N900. Der er naturligvis autofokus i, der faktisk er relativ hurtig, og på bagsiden har vi de tidligere nævnte dobbelt led lys, der giver rimeligt lys. Men i N900 er det ret begrænset, hvad man kan stille på, ja faktisk er det begrænset til hvidbalance, ISO, eksponering og opløsning. Der ud over er der 4 optage funktioner, macro, landskab, portræt og action – det er det hele og med andre ord meget basis indstillinger.
![]() |
![]() |
Kameradelen med knapper i højre side | Motivvalg |
Video delen er dog en noget anden snak, her har Nokia valgt at give N900 WVGA opløsning (848 x 480 pixel) og det med 25 fps. Det giver et rigtigt fint billede, også hvis man vælger at bruge det medleverede tv kabel. Der er som i foto delen ikke så mange indstillinger at pille ved, men hvis bare resultatet er godt, og det synes vi, og det må jo være det, der tæller mest.
![]() |
![]() |
Indstillingsmenuen i kameraet | GPS med OVI maps |
GPS er der naturligvis også med i denne N900, og modtageren er faktisk ret hurtig og fintfølende. (Det er ikke altid, vi kan modtage GPS signal inden døre – det kunne vi med N900). Kort systemet, der er med, hedder OVI maps og er Nokia´s eget system. Det system er sådan en blød mellemvej rent kvalitetsmæssigt, da man modsat googels maps kan planlægge en tur og naturligvis følge den også i 3D. Systemet mangler dog stemmestyring, hvilket betyder, at man er nødt til at orientere sig på skærmen hver gang, man skal dreje, og det er ingenlunde optimalt. Stemmestyring er pt. ikke noget kan tilkøbe, men det kan naturligvis blive ændret i fremtiden.
![]() |
![]() |
Indstillingsmuligheder | Almindeligt 2d oversigtskort |
Men andre ord - bruger man kun sjældent GPS, vil man nok kunne nøjes med at bruge N900, men hvis man bruger det ofte, vil manglende stemmestyring og trafik meldinger hurtigt blive et irritations moment.
GPS delen kan naturligvis også bruges sammen med foto delen, så man kan gemme info om, hvor de enkelte fotos er taget henne. (GEO-tagging)
Her til sidst skal det medfølgende batteri også have et par ord med på vejen. Vi er lidt skuffede over, at Nokia i en fysisk stor telefon som N900 ikke har kunnet finde plads til et større batteri end blot 1320 mAh. Det er mindre end mange andre PDA telefoner, og N900 virker på ingen måde langsom til at bruge de mAh. I den tid vi har testet den, har det knebet med at kunne trække 2 dage ude af den, og første dagen måtte den lades op undervejs. N900 kan naturligvis holde standby længere, hvis man slår alle forbindelser fra og stort set ikke benytter den, men hvad er så pointen i at have en så avanceret telefon?
Et hurtigt opslag på Pricerunner viser, at Nokia N900 pt. koster 4.015 kr.
![]() |
N900 er ikke en lille fiks mobil |
I alt 80%
Gode ting:
Byggekvaliteten virker ganske fornuftig.
En af de bedste resistive skærme vi har set med 800 x 480 pixel.
Maemo styresystemet er godt, men der mangler stadigvæk lidt småting.
Super god web oplevelse, meget få andre telefoner kan måle sig med N900 her.
5 Mpixel kamera, med fin video optage kvalitet.
Video afspilleren er til dato den bedste, vi har set fra Nokia.
Kraftig CPU, godt med RAM og en god grafik chip.
Mindre gode ting:
N900 er en ”klumpet” telefon på 181 gram.
Det fysiske QWERTY tastatur er alt for lille.
Kun telefon delen kan fungere i lodret position.
For lille batteri.
Alt for mange ”hovsa løsninger” (manglende FM radio, ingen volumen justering i dvale osv.)
Konklusion:
Vi kan godt lide N900, og specielt Maemo 5 kan med tiden blive et ganske fornuftigt styresystem, men der er altså flere ting, de gode Nokia folk skal have kigget på. Og netop det bringer os frem til, at det kan være svært at se, hvilke planer Nokia har for fremtiden. Symbian S60 udgave 5 har Nokia brugt i alle deres andre touch telefoner, og det virker også, som om det kunne trænge til en opdatering, hvilket Nokia netop i skrivende stund har bekræftet og vist billeder af, at de er i fuld gang med. Dermed må man spørge sig selv om, hvad skal Nokia i det hele taget skal med Maemo? Det er vel bedre at have 1 smartphone system på hylden, som er med fremme blandt de bedste, frem for 2, der begge mangler en del ting, og som ydermere ikke kan bruge samme software (spil programmer ect.)
Vi tillader os at være en smule undrende. Når det er sagt, er N900 en dejlig maskine og godt redskab specielt til at gå på nettet, multi taske og afvikle flotte spil og film. Men er størrelsen og vægten på 181 gram et problem? Nej ikke for dem der vil de her ting, og de får næppe en meget bedre løsning andre steder, men at prisen så er en telefon på 181 gram med et for lille tastatur og batteri er så noget, de må leve med er der så ikke noget at gøre ved.
Vi synes konceptet er spændende, og vi synes det er godt, Nokia rækker ud med niche produkter, for det vil N900 forblive for efter vores bedste overbevisning.
N900 er bestemt et kig værd, når du besøger en mobil shop, og Maemo 5 er og bliver en oplevelse af de gode, der også er værd at tage med.
Som en ny service kan vi tilbyde vores læsere, der har en Twitter konto, at få et ”tweet” når vi lægger en ny test op. Blot tilføj os til din konto. Vi hedder @mobiltestdk.
![]() HTC Touch Pro 2 test |
![]() Nokia N97 test |
![]() Nokia E75 test |