Samsung har tidligere vist, at de formår at lave endda særdeles gode kamera mobiler, og denne Pixon12 er ingen undtagelse. Faktisk er det en efterfølger af Pixon, der ikke kom til Danmark, men som vi alligevel fik lejlighed til at lave en test af. Denne gang er der dog intet problem med at få fat i Pixon12, og med forbedret kamera del, bedre interface og mange andre fine detaljer er der lagt op til et brag af en kamera telefon ndash; der nu er den anden telefon, vi tester, i den meget eksklusive 12 Mpixel kamera klub.
Før vi går rigtigt i gang med testen, skal vi dog lige have et lille kik på emballagen og det medfølgende tilbehør. Pixon12 kommer i en kvadratisk kasse, der er lavet i tykt karton. Når den åbnes ligger Pixon12 flot præsenteret i en mørk pap æske. Løftes den op finder vi telefonens tilbehør. Der er, ud over lader og batteri, en fin lille taske, et 2 GB microSD kort med SD adapter, et data kabel og et ganske glimrende headsæt af in-ear typen. Alt i alt en ganske god mængde tilbehør.
![]() |
![]() |
Pixon12 ved siden af måletændstikæsken | Pixon12 ved siden af Nokia 6500 Classic |
![]() |
![]() |
Tykkelsen på knap 14 mm er OK | Højre side med kameraknap og volumenknap |
Bygge kvaliteten er der ikke noget at sætte en finger på. Telefonen virker meget stabil, når vi vrider og trykker på den, og der er ej heller nogen knirke eller knage lyde.
Men lad os tage en tur omkring telefonen og se, hvor Samsung har placeret de forskellige ting. På forsiden over skærmen er telefonens samtale højtaler gemt bag et fint lille net. Lyden er fin høj, og der er ingen problemer med at høre, hvad der bliver sagt selv med meget baggrund støj. Til venstre for er der et lille kamera til selv portrætter eller video telefoni.
![]() |
Toppen af Pixon12 med microUSB-port |
![]() |
Bagsiden med det store kameraområde |
Netop bagsiden er den, vi skal kigge på nu. Samsung lægger ikke skjul på, at der er tale om en super kamera-telefon. Et kulørt klistermærke fortæller om alle fortræffelighederne. Dette kan heldigvis fjernes. Kameraet fylder en stor del af bagsiden, og hele området omkring kameraet er hævet 3-4 mm op. Kameraet har en elektrisk linse beskytter, der slås til og fra, når man tænder kameraet. Meget smart skulle man mene, men den beskyttelses klap sidder bag et stykke yderglas, således at det kun er lys ind på foto censoren, det beskytter mod og ikke skidt og ridser på yder glasset. Omkring kamera delen er der dels et hjælpe lys, der aktiveres, når auto fokusen skal stille skarpt, og hvis man skyder videoer. Der er også en rigtig Xenon flash som bruges til at give et godt lys i mørke. Slutteligt er der en lille lysmåler.
Vi vender tilbage til forsiden, hvor vi skal kigge på skærm og virtuelle knapper.
![]() |
![]() |
Volumenjustering | Kanonflot skærm i en fornuftig størrelse telefon |
Samsung Pixon12 er udstyret med en 3,1” (68 x 41 mm) AMOLED skærm, og den er altså bare flot. OLED er og bliver vores foretrukne skærm type, for farverne har bare en meget bedre kontrast (farve) gengivelse end nogen andre skærme. Læg dertil at OLED teknologien bruger ca. 1/5 del mindre strøm end tilsvarende TFT skærme, og man har en rigtig god skærm. Denne skærm har touch systemet resistive, og selv om det er en af de rigtig gode af slagsen, skal man altså lige trykke en anelse hårdere, end hvis det var af skærm capacitive typen. En af de ting, der også betyder en del, når man kigger på en skærm, er den opløsning der er brugt. På Pixon12 er vi helt oppe på 480 x 800 pixel (WVGA), hvilket giver et højt antal pixel pr m2, som igen betyder et rigtigt skarpt skærmbillede. Nok er 3,1” ikke den største skærm, men denne skærm kan ikke andet end høste roser for at være så flot at se på.
![]() |
Virtuelt tastatur |
Det virtuelle tastatur har 2 mulige måder på input. Et almindeligt numerisk (T9) baseret skrive-system, og drejer man telefonen i vandret, er der fuldt QWERTY tastatur. Det almindelige tastatur har knapper på 13 x 8 mm, mens QWERTY tastaturet er nede på 7 x 7 mm. Det fulde tastatur har div. skrive hjælp, og der er således også ord gæt, så skriver man ”ol”, foreslår den selv ”øl” i stedet for – dejligt. Knapperne er dog i QWERTY mode lige det mindste for vores smag, men i og med det er en resistive skærm, der er i brug, kan en negl eller pen også bruges, og så er det straks noget lettere. Det almindelige tastatur er dog noget bedre, og her havde selv store fingre også en chance for at komme af sted med en god skrive hastighed. Skrift genkendning er også en mulighed, men en seriøs input metode kan vi altså ikke få det til at blive.
![]() |
![]() |
De 3 gode fysiske knapper der ganske gode | Indstillingsmenuen |
At Pixon12 er en high-end mobil, kan vist ikke betvivles, og om ikke andet skinner det i hvert tilfælde klart igennem, når man kigger på de muligheder, den har for at kommunikere med omverdenen. Der er naturligvis de efterhånden obligatoriske 4 GSM netværk med EDGE som data bærer. Dertil er der 2 styk 3G net, der har HSDPA (7,2 Mbit) og HSUPA (2,0 Mbit) som data bærer. Der udover er der kommet en Wi-Fi del i, som vi i den grad savnede i den foregående model. Med andre ord der er alt, hvad vi nu om dage kan forlange, at en telefon skal have.
Der er naturligvis også den sædvanlige måde at sende filer frem og tilbage mellem computer om mobil, herunder usb indgang og bluetooth der er i udgave 2,1 og med understøttelse af A2DP.
Kamera delen er om noget grunden til, at Pixon12 hæver sig op over den efterhånden store mængde af mobiltelefoner med trykfølsom skærm. At Pixon12 er en god kamera telefon, kan vi på ingen måde betvivle, og i stedet vil vi prøve at beskrive, hvorfor netop Pixon12 er den mobil, vi pt. har kunnet få de bedste fotos fra.
![]() |
![]() |
Kameramenuen med 8 genvejsknapper | Indstillingsmenuen med 5 sider |
At lave en kamera telefon, er faktisk ganske let. Derfor har der også været indbygget kamera i mobiltelefoner de sidste 6-7 år. Det der derimod ikke er let, er at få en kamera telefon til at tage både skarpe fotos og med en lukkehastighed, som gør, at motiver i bevægelse ikke bliver sløret. Endelig skal en mobil også kunne tage fotos i andet end direkte solskin med solen i ryggen. Det vil sige, at billeder fra moster Åses 75 års fødselsdag eller sjove fotos en sen aften ved havebordet skal telefonen altså kunne levere – og det kan Pixon12.
Vi har skudt et godt stykke over 100 fotos under forskellige forhold, og selv om der var nogle få, der ikke var helt skarpe, så er vi ovenud tilfredse med resultatet. (Uskarpe fotos og motiver, der fx blinker med øjne, når flashen går, hører jo med, hvad enten man fotograferer med pocket kamera, mobil kamera eller dyrt spejlrefleks grej)
Billederne, som vi har valgt at lægge op, kan ses for neden, og ved at klikke flere gange på et foto, kan det forstørres op, så man virkelig kan se den flotte kvalitet.
![]() |
Scenvalg |
Pixon12 har stort set alt, hvad vi kan komme i tanke om, man kan stoppe i et kamera. Opløsningen er helt i top på 12 Mpixel. Faktisk er dette af mindre betydning, hvis ikke resten lever op til de mange pixel, fx kan et dyrt dslr kamera på 10 mpixel med et godt objektiv stadigvæk tage bedre billeder, men med 12 Mpixel kan man nemt beskære et foto og stadigvæk have et brugbart resultat. Så har Pixon12 som tidligere nævnt både foto lys (til autofokusen) og en rigtig xenon flash, der kan levere et brugbart resultat på op til 3 meter.
Dertil er der en række avancerede funktioner, som omfatter: Smart autofokus, der stiller skarpt og fortsætter med dette på et objekt i bevægelse. Ansigt, smil og blinke detektor, billede stabilisator for skud med ringe lys, 28 mm linse (ca. 20% mere billede end på standart 35 mm) og naturligvis geo-tagging. Det, der dog betyder mest for os, er den forbedrede lukke tid. Pixon12 er hurtig som intet andet mobil kamera, vi har testet før, og er faktisk sammenlignelig med det, man finder i et pocket kamera.
Men Pixon12 har på trods af alle de positive ting også et par små irritations momenter, som vi ikke skal glemme midt i al vor begejstring. Linse beskytteren, der ikke beskytter for snavs og ridser på det yderste glas, har vi omtalt. Dernæst er vi mildest talt ikke begejstrede for det system med den røde fotoknap. Når man har taget et foto, og dette kommer frem på skærmen, kan man ikke nøjes med at trykke på udløser knappen igen for at komme tilbage, så et nyt kan skydes. Nej, man skal flytte fingeren fra udløser knappen hen til den røde knap, og så retur igen – ikke særlig smart.
![]() |
Optagelsestilstand |
Pixon12 er super hurtig til at snuppe et billede, men til at gemme det og gøre klart til et nyt, går der let 3-4 sekunder. Billederne skal naturligvis komprimeres, og med 12 mpixel tager det noget tid, men det burde kunne gøres noget hurtigere. Er der noget, man gerne vil tage et par fotos af, fx hvis junior laver noget sjovt, så er de her 3-4 sekunder altså lang tid at vente på at blive klar til endnu et skud. Slutteligt er det også et irritations moment, at telefonens skærm lås er placeret næsten lige modsat af kamera udløser knappen. Når man bruger pegefingeren til at tage fotoet, og man holder igen med tommelfingeren, rammer den alt for let skærm låse knappen, og man skal til at låse telefonen op, før man kan fortsætte – det kunne godt have været lidt mere gennemtænkt.
Når det er sagt, så er Pixon12 en rigtig god kamera telefonen - den bedste til dato efter vores overbevisning. Kigger man kun på kameradelen, er den faktisk Sony Ericssons Satio overlegen, og netop Satio er faktisk den eneste, der kommer i nærheden af Pixon12.
Er vi så fremme ved den perfekte kamera telefon. Nej ikke helt, vi har endnu til gode at få en optisk zoom på minimum 3 gange, men også her er Samsung fremme i skoene, og en model, der hedder W880 med 12 Mpixel, er annonceret, men om den kommer til Danmark, er endnu ikke fastlagt.
![]() |
![]() |
Valg af optagelsestilstand | Indstillingsmenuen i videokameraet |
Med sådan en foto del kunne forventningerne til video delen være tilsvarende høje, og navnlig når Pixon12 har tv out, der betyder, at den er lige til at sætte til et tv. Men her skuffer den altså en smule, eller rettere sagt, håbet var større med de specifikationer, Pixon12 kommer med. Højeste opløsning hedder nemlig 720x480 med 30 fps. Og QVGA i 120 fps. Men her er altså endda meget langt op til fx Omnia HD eller andre telefoner i den klasse. Om det skyldes en software fejl eller ej, skal vi ikke kunne sige, men som andre også har bemærket, så virker farverne for blege, og det er ligesom om det ikke er rigtig skarpt.
Video delen er altså ikke andet end, hvad vi vil betragte som middelmådig i VGA/WVGA klassen, og det kan jo ærgre lidt, når nu foto delen fuldstændigt to fusen på os med billed kvaliteter, vi ikke tidligere har set fra en mobiltelefon.
![]() |
![]() |
Musikbiblioteket | Covervisning i bredformat |
Men Pixon12 har naturligvis også en musik afspiller med og endda en ganske god en af slagsen. Der er tale om den nye type afspiller, der ligger som standart i nyeste udgave af Samsungs TouthWiz 2.0, og det er både let at betjene og kan det, man må forvente samtidig med, at det ser super flot ud. Vi er specielt begejstrede for det store cover billede, der, hvis man vil, kan ændres til en anden visuering, hvis man måtte ønske det. Drejes telefonen over i vandret position, drejer skærmen med, og man kan bladre i sine albums som iPhones coverflow. Der udover er der naturligvis div. sorterings muligheder for musikken, og en equalizer med 11 forskellige musik genrer er der også (altså pop, rock, mega bass osv.)
![]() |
![]() |
Selve musikafspilleren | Indstillingsmenuen |
Skal vi pege fingre af noget, er det, at den udvendige højtaler ikke leverer et imponerede lyd indtryk, og i og med der kun er den ene, er der intet stereo- perspektiv. Desuden savner vi også 3,5 mm jack stik, men det udmærkede delbare headset hjælper unægteligt på dette.
Uden for musik afspilleren ligger der også en musik søge tjeneste, så man via nettet kan finde musik, man har optaget, og der er også en udmærket FM stereo radio med RDS.
![]() |
Equalizermenuen |
Uvidst af hvilken årsag er alle andre producenter ualmindeligt sløve til at få DivX/Xvid codex ind i deres afspiller. Måske hænger det sammen med, at netop disse formater er de foretrukne for computer film, man ulovligt kan hente på nettet. Men omvendt er det også et af de bedste formater, og man kan hente meget andet end ulovligt materiale i disse formater, så om det er en tilskyndet ”hellighed”, at de andre viger tilbage, ved vi ikke, men en video afspiller, der kan afspille Divx filer, er altså klasser bedre end dem, der er begrænset til få specielle formater. Pixon12 æder faktisk de fleste formater, man kan finde på at kaste efter den, og det endda op i størrelser over 640x480 pixel. Den flotte skærm trækker naturligvis heller ikke ned, når vi taler om video afspiller delen.
![]() |
![]() |
Google Maps | Google Maps indstillingsmenu |
GPS har også fundet vej til denne Samsung model, hvilket næppe vil undre set i lyset af, hvor mange nye telefoner der efterhånden findes med GPS. I Pixon12 får man ud over det sædvanlige Googel maps også mulighed for rigtig navigations software – men det er betalings software, som skal tilkøbes - ØV (Det er Samsungs eget Route 66 navigeringssystem med stemmenavigation.)
Nå, vi overlever nok, men alt det her med demo programmer, spil og software, der skal tilkøbes, kan altså hurtigt fordyre en telefon en del.
![]() |
![]() |
Forsiden med diverse widgets | Meddelelsesmenuen |
Styresystemet i Pixon12 er Samsungs eget TouchWiz, der nu er kommet i en 2.0 udgave. Det er ikke en smartphone, forstået på den måde, at man kan ikke hente mere avancerede programmer end de Java baserede ned til den, men har man ikke ønske om at gøre det, (og ærligt talt så er de Java baserede spil og prorammer efterhånden endda ganske flot lavet) så er en telefon som Pixon12 ganske fin og har alle de andre avancerede funktioner, som man ellers fortrinsvis finder i smartphones. Systemet er bygget op over 3 standby skærme, som man selv kan designe, hvordan de skal se ud via den widget menu, der findes i venstre side. Her kan man trække og placere i alt 24 forskellige programmer og widgets ud og placere dem på de 3 skærme.
![]() |
![]() |
Første menu | Den mellemste menu |
Samme system er brugt i menu systemet, hvor man igen har 3 skærme, man skifter i mellem ved at køre en finger enten til højre eller venstre. På de 3 skærme er der op til 12 ikoner, som man også selv kan flytte rundt på, som det passe en. I bunden af alle 3 menu skærme er der fast 4 virtuelle knapper, en for at få telefon tastaturet frem, en for telefon bogen og en til meddelelser samt en retur knap. I toppen af skærmen er der 3 streger, der tydeligt viser hvilke af de 3 skærme, man nu er på. Styrken ved dette system er, at det ud over at være ganske logisk og let at gå til også er lynende hurtigt at bladre igennem. Det trækker naturligvis heller ikke ned, at div. ikoner er ganske flot animeret og står knivskarpt på den flotte skærm.
![]() |
![]() |
tredje og sidste menu | Ændringer af menulayout |
Program pakken, der ligger på Pixon12, er, hvad vi vil kalde godkendt. Der er flere sjove ting som fx et tegn program, omregner mellem alt muligt, div. sociale netværks tjenester, video redigerings program, en faktisk rigtig god webbrowser, meget bedre og lettere at gå til end den, der var i den første Pixon samt en kalender del, de fleste normale brugere også vil være ganske tilfreds med.
![]() |
![]() |
Webbrowseren er ganske udmærket | Webbrowseren i bredformat |
Der er også en dokument viser, så man kan læse Words, Excel og pdf filer, men man kan ikke skrive eller rette i disse. Der er en bunke spil med, faktisk 7 i alt, men desværre er flere af dem demoer, således at fornøjelsen hurtigt er overstået med første bane, og vil man spille mere, ja så må man betale.
![]() |
![]() |
Kalenderlayout | Telefondelen |
Batteriet er en af de få ting vi ikke kan klappe i vores små hænder over. 1000 mAh er det blevet til, og det er altså ikke alverden, hvis man begynder at bruge Wi-Fi eller afspille Divx film. Det hjælper naturligvis lidt, at det er en OLED skærm, der bruger noget mindre strøm, men der er stadigvæk langt op til 1500 mAh, som flere andre telefoner i denne størrelse kommer med. Vi fik godt to dage ud af den, når vi brugte den meget, og bruger man en telefon mere normalt, er der vel 1-2 dage ekstra, men så skal de her meget strømkrævende funktioner også benyttes meget lidt.
Et hurtigt opslag på Pricerunner viser, at Samsung M8910 Pixon12 pt. koster 3.265 kr.
I alt 90%
Gode ting:
2009s og til dato den bedste kamera telefon, vi har testet.
Super flot OLED skærm med høj opløsning.
Fin lille fysisk størrelse.
Alt i forbindelser, Wi-Fi og HSDPA (7,2 Mbit).
Divx/Xvid video afspiller.
Musik delen er også ganske fornuftig.
TouchWiz 2.0 er et fint styre system.
Mindre gode ting:
Vi havde foretrukket en capacitiv skærm i stedet for resistive.
Video optage delen er ikke så god, som vi havde håbet.
Batteriet burde minimum have været på 1200-1300 mAh.
Linse beskytteren beskytter ikke yderglasset.
Ingen stereo højtaler.
Konklusion:
Denne Pixon12 er røget direkte ind på vores liste over de bedste telefoner, vi har testet i år, og selv om vi er endda meget imponerede over kameraet, så er det det samlede indtryk, der løfter pixon12 op på den høje karakter. Den kan alt, hvad man forventer en super telefon skal kunne, og selv om den ikke er en ”rigtig” smartphone, så er vi overbevist om, at langt de fleste vil lade sig fascinere over denne telefon, ligesom vi er blevet det.
Smartphone eller ej, så er Pixon12 rigelig smart til, at vi gerne havde beholdt vores test eksemplar, men det går naturligvis ikke.
Som en ny service kan vi tilbyde vores læsere, der har en Twitter konto, at få et ”tweet” når vi lægger en ny test op. Blot tilføj os til din konto. Vi hedder @mobiltestdk.
![]() Samsung M8800 Pixon test |
![]() Sony Ericsson Satio test |
![]() Samsung I8910 Omnia HD test |