Det er ikke første gang Nokia laver et sådan nummer, som N97 mini i grunden er !!! Tilbage i 2004 lavede Nokia en model kaldet 9500. Det var en fysisk stor mobil, der vejede 230 gram og naturligvis var spækket med alt, hvad Nokia havde at byde på. Salget gik bare ikke rigtig godt, og Nokia fik den lyse idé, at de kunne lave en mindre neddroslet udgave, der også fyldte fysisk mindre i lommen. Telefonen kom til at hedde 9300, og den blev endda en rigtig populær telefon, der oven i købet fik et facelift senere, så den kom til at hedde 9300i, mens 9500 stille og roligt gled ud af markedet. Vi har tidligere testet N97, og vi var ingen lunde imponeret, siden hen er den dog blevet forbedret med en software opdatering, men stadigvæk er N97 ikke blevet det, mange troede, den skulle blive til. Historien gentager sig måske, det vil tiden vise, nu da N97 mini er dukket op. Andre anmeldere er svært positive over denne nye lille telefon, og vores gode kollega på mobilbladet.dk skrev fx. ” Nu er N97 ”mini” præcis, som vi havde håbet, N97 skulle have været”, så vi er oven ud spændte på at få denne mindre N97 hevet igennem test maskinen og se, hvad resultat der kommer ud.
![]() |
![]() |
N97 mini ved siden af tændstikæsken | Nokia 6500 Classic ved siden af N97 mini |
![]() |
Businessmobilen Nokia E66 ved siden af N97 mini |
![]() |
14,2 mm er OK, når der er fysisk tastatur |
Designet er som nævnt meget tæt på det, vi så i N97, og det kunne vi faktisk meget godt lide, men hvad der er endnu bedre, er materiale valget. N97 mini har metal ramme på overdelen som N97 men har også fået metal på dele af underdelen inklusiv det cover hvor bag batteriet findes, der nu også er i metal – godt valg. Det gør måske nok N97 mini lidt tungere, men det efterlader også minien som en meget mere velbygget telefon, end N97 var, hvilket vi kun kan være glade for, idet vi var lidt efter bygge kvaliteten på N97. Her er således ingen knirke eller knage lyde, når vi vrider let i telefonen fra forskellige retninger, og overdelen åbner og lukker med et smæld –lækkert.
![]() |
![]() |
Højre side med volumenknap og fotoknap | Toppen af telefonen med 3,5 mm jackstik |
Specielt er vi glade for at N97 mini (og også den store N97) ikke åbner en smule op, blot man løfter den op fra et bord ved at tage fat om siderne. Det gjorde E75, og flere HTC telefoner har også haft den tendens, men med det vinklede skærm åbne system ser det ud til, at Nokia har løst det problem.
Men lad os tage en tur om N97 mini og se, hvor de forskellige ting er placeret. Vi starter på forsiden. Over skærmen er der naturligvis en højtaler til samtaler, der er gemt under en smal sprække i den overflade, der dækker hele forsiden. Til højre herfor har vi et sekundært video kamera og lige under en lille lys måler. Til venstre for højtaleren finder vi den nærheds sensor, telefonen også er udstyret med, til at slå skærmen fra når telefonen løftes op til et øre. Under skærmen har vi 3 knapper. Et rødt og et grønt telefon rør, samt en menu genvejs knap til venstre for.
![]() |
![]() |
N97 minis tastatur med en tændstikæske | Åbningsmekanisme, der vinkler skærmen |
Skydes overdelen til højre, og det gøres i øvrigt ved et skråt tryk nedad på venstre side af overdelen, springer skærmen op i en vinkel på ca. 25 grader. Her kommer så det store fysiske QWERTY tastatur frem, som N97 mini er udstyret med. Største forskel, som man lige bemærker, er, at N97 mini ikke har en joypad herinde, som den N97 har. Vi lukker til tastaturet for nu, men vender tilbage lidt senere i denne test.
På venstre side af Nokia N97 mini er der ganske spækket med ting. Øverst på hjørnet til toppen af telefonen finder vi den ene af de to ganske kraftige stereo højtalere, som N97 mini er udstyret med. Under den telefonens micro USB stik til at lade og sætte data kabel til, og med en lille lys diode ved siden af. Dernæst ca. midt på venstre side skæm låse knappen af slide typen, som vi også er ganske tilfredse med og slutteligt den anden af de to udvendig højtalere.
![]() |
Bagsiden, der delvist er i metal |
På højre side har vi en volumen knap øverst og derunder en kamera knap. I toppen er der en tænd/sluk knap og et 3,5 mm jack stik. I bunden er der kun to øjer til en lille strop. Telefonens mikrofon, som ellers ofte findes her, sidder placeret inde ved tastaturet.
Bagsiden er ganske nydelig med det nye metal cover. Kameraet er placeret samme sted som på N97 og har også 2 lys dioder, men beskyttelsesklappen over kameraet må man undvære i mini udgaven. Under dækslet findes telefonens hukommelse kort slids, hvori der kan sættes op til 32 GB kort.
![]() |
Skærmen på 3,2" er stor nok til det meste |
Vi vender tilbage til forsiden, hvor vi skal kigge lidt nærmere på skærm og tastatur, både det fysiske og det virtuelle, som N97 mini er udstyret med. Skærmen er en TFT med resistive touch på 3,2” (70 x 41 mm). Skærmen har samme opløsning på 640 x 360 pixel og farve gengivelsen er også meget lig det, vi så i N97. Touch oplevelsen er dog blevet meget bedre i mini udgaven, hvor man bl.a. kan scrolle op og ned med en hurtig lodret bevægelse. Det havde N97 ikke fra start, men det skulle være blevet lavet i en senere opdatering. Dermed er skærmen tæt på, hvad N97 havde at tilbyde, dog er den lidt mindre end den skærm, N97 har. N97´s skærm måler 76 x 44 mm. Forskellen lyder ikke af meget, men reelt er der tale om 4,8 cm2, som skærmen er mindre, hvilket svarer til ca. 15%. Problemet er heldigvis til at overse, idet mindre trykfølsomme skærme ofte lider under for små virtuelle tastaturer, hvilket ikke er et problem, da N97 mini har et fysisk tastatur.
![]() |
![]() |
Knapper til indtastning af telefonnumre | Almindeligt nummerisk tastatur med T9 |
På N97 mini har man et almindeligt virtuelt telefon tastatur med T9, som vi kender det fra almindelige telefoner. Hver knap måler 12 x 7 mm, og med ca. 1 mm mellemrum mellem hver knap er det ret let at ramme de rigtige taster. Håndskrift er den anden mulighed, man kan benytte, hvis man vil skrive på skærmen. Uden en stylus er dette dog en opgave, som vi antager de fleste vil fra holde sig fra, og det tager, selv med en stylus, en del tid at mestre denne input-måde ordentligt.
Oplagt er det naturligvis at benytte det store fysiske tastatur, man kan bruge i vandret position. Det fysiske tastatur er på trods af telefonens mindre størrelse faktisk rigtig godt. Klogt nok har Nokia som nævnt valgt at droppe den joypad, N97 havde og i stedet for brugt hele arealet på taster. Dem er der i alt 38 af, og de måler knapt 7 x 5 mm hver især. Knapperne er lidt flade i det, og vi havde gerne set, de buede lidt, men hvad der er rigtig godt, er, at der er fin afstand mellem dem, således at man ikke let kommer til at trykke på flere knapper samtidigt. 38 knapper giver desværre ikke dedikeret æøå knapper, men de ligger som andet valg med orange skrift, og det gør det til at leve med. Vi vil ikke tøve med at kalde dette tastatur, som N97 mini har, for ganske vellykket, og uden lige at have N97 ved siden af som reference mener vi faktisk, at man ikke er dårligt stillet på dette område.
![]() |
![]() |
Håndskriftsmulighed | Knapperne er rimelige i størrelsen |
Samlet set er skærmen godkendt, selv om den naturligvis kunne have været større, mens tastaturet er ganske godt og vil kunne bruges af langt de fleste selv med ”voksne fingre”.
Det var så den ydre gennemgang, og vi fortsætter med alle de funktioner og muligheder, som N97 mini har at byde på. I og med N97 mini groft sagt blot er en skrumpet N97, er der i de følgende afsnit en del passager, der minder om det, vi skrev om N97. Det første af disse afsnit, hvor der ikke er meget nyt at berette, er på net delen. N97 mini har 4 GSM bånd at trække på, og understøttelse af EDGE, samt 3 stk. 3G bånd med understøttelse af HSDPA. Det er imidlertid stadigvæk kun 3,6 mbit, som N97 også havde og ikke den helt hurtige 7,2 Mbit protokol, hvilket kan undre, eftersom den mulige højeste data hastighed bevæger sig konstant opad (Teleselskabet 3 er i gang med at opgradere til 16 mbit hastighed). Der er naturligvis også Wi-Fi med understøttelse af b/g netværk og med UPnP teknologi.
![]() |
Netværksindstillinger |
Skal N97 mini forbindes med en computer, og det kommer man næppe uden om, at den skal, så foregår det via det medleverede micro USB datakabel, og her er det naturligvis en USB 2.0 forbindelse, eller man kan vælge Bluetooth, der også kan bruges til at dele fotos, filer osv. med andre telefoner direkte. Bluetooth delen er 2.0 med understøttelse af stereo headset profilen (A2DP)
![]() |
Kameramenuen |
Kamera delen på N97 mini er som på storebror en blandet oplevelse. Fotos og oplevelsen af at benytte et kamera vil alt andet lige bunde i de referencer, man forholder sig til. Kommer man fra Nokia 5800 eller andre telefoner med 3,2 Mpixel kamera, ja så er N97 mini naturligvis en positiv oplevelse. Men hårdt og brutalt sagt er kamera delen, der sidder i N97 mini identisk med det, vi så i N95, og som vi her på mobiltest.dk testede tilbage i foråret 2007!!! Det er altså for ringe, at Nokia ikke kan gøre det en smule bedre. Det virker som om kamera udviklings afdelingen blev sendt på sommerferie i 2007 for et veludført arbejde med N95 og ikke er kommet tilbage siden da.
![]() |
![]() |
Kameraindstillingsmenuen | Videoindstillingsmenuen |
Nokia N97 mini tager, hvad vi vil kalde fornuftige fotos, men det skinner tydeligt igennem, at det er en gammel kamera enhed, krydret med en touch skærm, og nye ting som Xenon flash, anti-ryste funktion, ansigt, smil og blink genkending kan man kigge langt efter i N97 mini. Det eneste, vi kan komme i tanke om, er Geo-tagging, som den gamle N95 ikke havde fra start, men det kom i en opdatering.
Kameradelen leverer nogle hæderlige billeder, det skal den have, men det er og bliver lidt af en skuffelse, at N97 halter så meget bagefter resten af feltet. (vi har testet flere telefoner med 12 Mpixel !!!)
![]() |
Musikafspilleren ligner den i Nokia 5800 |
Musikdelen på N97 mini er ret lig med den, vi finder i Nokia 5800 express music, men det er bestemt ingen skade til, for den er absolut en af de bedste løsninger i Nokias portefølge. At Nokia har lagt vægt på musik delen på N97 mini, ser vi ved, at den som tidligere nævnt har et 3,5 mm jack stik i toppen. Men også den fine fjernbetjening, der er på ledningen op til høretelefonerne, vidner om, at dette er en musik telefon. Det endelige ”bevis” finder vi dog i softwaren, som i denne telefon er ret omfattende med mange funktioner, der har med musik afspilleren at gøre. Går man ind i musik delen mødes man først af mulighederne for at vælge mp3 afspiller, radio (naturligvis en fin stereo radio med understøttelse af RDS), musikbutik og podcast. N97 mini har fået barberet noget af den interne hukommelse i forhold til den store N97, der havde 32 GB intern hukommelse, mens vi i N97 mini må nøjes med 8 GB. Muligheden for ekstra hukommelse i form af microSD kort er heldigvis bevaret, og i og med et 16 GB kort kan købes for 300-400 kr., burde de fleste alligevel have rigeligt plads til musik samling, film osv.
![]() |
![]() |
Forskellige musikindstillinger | - der ydermere kan finjusteres |
Starter man musik afspiller delen op, kommer man ind og kan vælge 7 forskellige muligheder, fx kunstner eller albums. Når man så får startet for musikken, er det med cover billede og store knapper til at styre pause og spoling frem og tilbage. Der er mulighed for at dreje telefonen om i vandret og så arrangeres knapperne anderledes, men et cover flow, som iPhonen har, eller det som HTC bruger i deres touchFLO, findes ikke. Men det betyder jo som sådan ikke noget for musik oplevelsen, det er kun lækkert at se på.
![]() |
Ganske lækkert headset af "in ear"-typen |
Kvaliteten med et par gode høretelefoner er rigtig, rigtig fin. Det er endvidere ganske fint, at man har mulighed for at vælge forskellige musik typer som fx pop, rock osv. i indstillings menu og justere dem yderligere, hvis man måtte ønske det.
N97 mini har også FM stereo radio med RDS, som fungerer upåklageligt og er let at gå til. I N97 var der en FM sender, der kunne bruges til at sende musik ud til fx en bilradio. Den er droppet i N97 mini, og vi må sige, vi savner den ikke.
Video afspilning på N97 mini er meget lig det vi så på N97 og for den sags skyld også 5800 express music. Skærmen på 3,2” kan fint gå til at kigge video, og de 2 stereo højtalere leverer som tidligere nævnt et ganske fornuftig lyd nivau. Men afspilleren understøtter ikke divx filer, og derfor er man begrænset til at benytte mindre avancerede codeks. Man kan overføre fx en dvd til sin N97 mini, men det kræver, at man kører den igennem en converter, så der kommer en fil ud i rette format. Det er vi selvsagt mindre begejstret for.
![]() |
Videoafspilleren mangler divx-codec |
OVI store er et af Nokias nye tiltag, som skal ses som en direkte pendant til Apples App-store. Målsætningerne fra Nokia er ganske høje, men der er efter vores bedste vurdering et stykke vej endnu, så er det sagt. Dels er udbudet på ingen måde i nærheden af App-store, og selv Googels Androide marked er mange gange større. En anden ting er, at når man navigerer rundt med fx N97 mini, virker det væsentligt mere kluntet og besværligt at få et overblik over. Slutteligt, og det er nok den største anke pt., er indholdet, man kan hente ned gratis, meget begrænset. Er der noget, forbrugerne elsker, er det gratis spil, programmer og videoer!!! Dem er der fortsat for langt i mellem.
![]() |
Der medfølger 3 spil - flere kan købes i OVI-store |
På N97 mini findes software til en række af de her sociale communities som Facebook, myspace osv, men også dokument læseren ”Quickoffice” er med, men skal man også kunne redigere eller skrive Word, Excel eller PowerPoints, ja så er det stadigvæk tillægs- software til 20 €. Der ligger på N97 mini også en ok browser, og faktisk er det, når man surfer på nettet, at jeg finder det her QWERTY tastatur endda rigtig godt. Det er noget lettere at trykke webside adresser ind med dette tastatur, frem for et virtuelt et af slagsen. Det gode ved denne browser er bl.a., at den understøtter flash video, således at man kan besøge sider med den slags indhold og se videoer direkte på telefonen. Det skal lige for en god ordens skyld nævnes, at der også er en Youtube klient, som også kan bruges, hvis man vil se video fra dem.
![]() |
![]() |
Webbrowseren - der kan bruges på begge leder | Værktøj i browseren |
Mail klienten er bestemt også en rigtig positiv oplevelse. Den kan alt, hvad de fleste med rimelighed måtte forlange. Der er naturligvis muligheder for flere mail konti, der kan vedhæftes alt fra billeder, dokumenter og lyd, og den understøtter de gængse mail-systemer som SMTP, IMAP4 og POP3.
Nokia N97 mini har som storebror N97 også GPS, ligesom en del andre Nokia telefoner efterhånden har det. GPS-delen er med det, man kalder A-GPS, der betyder, at telefonen hjælper via masteinformationer til at bestemme positionen, således at man meget hurtigere får et fix på ens position. Skærmen på N97 mini er kun på 3,2” og det trækker altså noget ned i forhold til, hvad almindelige GPS løsninger tilbyder.
![]() |
![]() |
GPS-kort fra Nokia | GPS-indstillingsmuligheder |
Nokia kører med et system, hvor man ikke skal hente kortet ned undervejs, hvis man ved på forhånd, hvor man skal bruge kortet og via Nokia ”Maploader” har hentet det ned, hvilket kan give nogle problemer fx ved dårlig mobildækning. Super godt er det dog med trykfølsom skærm, der gør det meget nemmere at bruge systemet i bilen. Det gode ved det system, Nokia har, er, at bruger man det kun en gang imellem, får man kortmaterialet gratis (hvis man hiver det ned på computeren og overfører det, ellers koster det data trafikken) og hvis man vil have stemmevejledning, betaler man kun for det for eksempel i den periode, man bruger det. Nokia giver med N97 mini 3 måneder gratis licens til fuld GPS oplevelse med hjælpe-tale under vejs. Desværre er de 3 måneder jo hurtigt overstået, og herefter er det mod betaling.
![]() |
Ganske udmærket kalender |
Til at drive N97 har Nokia en CPU med 434 MHz. Der er tale om den samme ARM 11 CPU som i N97, og det er faktisk rigeligt til daglig brug. RAM er uændret på 128 MB. RAM mængden kunne Nokia for vores skyld godt have opdateret lidt, for det giver grundliggende bedre mulighed for at køre flere programmer samtidigt og får telefonen til at virke hurtigere. Dette mærkes tydeligt, når skærmen drejes fra vandret til lodret eller modsat. N97 mini skal så at sige lige ”tænke” over tingende, før den skifter skærmbillede, og ærligt talt, det bliver lidt irriterende på sigt. Mere RAM havde hjulpet, men en hurtigere CPU er nu også ganske vigtig, og her må N97 mini ligesom storebror N97 se sig sat i skyggen af mange af de andre telefoner på markedet.
![]() |
![]() |
Hovedmenuen | Programmenuen |
Styresystemet på N97 mini er Nokias udgave af det velkendte Symbian S60. I denne femte udgave er systemet tilpasset, så det kan bruges på telefoner med trykfølsomme skærme, og det var også på Nokias første af slagsen, 5800 Xpress music, at vi første gang stiftede bekendtskab med det. Symbian S60 5 udgave har den store fordel, at rigtig mange personer kender og er fortrolige med måden, Symbian virker på og kender de forskellige ikoner. Men det er altså ikke et styre system, der er nær så flydende som fx OSX, som iPhonen bruger eller det nye Android OS, som vi har set på HTC Magic.
Vi er ikke super glade for den del af systemet med, at man først skal vælge fx et musik nummer, et program eller en funktion med et tryk, og så skal trykke en gang mere for at åbne det. Det virker unødigt besværligt. Godt er det dog, at Nokia har fået lavet det, så scrollning op og ned kan gøres med et let svirp med en finger og ikke som før, hvor man scroller op og ned via en bar i højre side, eller holder fingeren nede i bunden af skærmen. Der er stadigvæk ikke understøttelse af multi touch, så man kan benytte mere end en finger på skærmen ad gangen.
|
N97 mini er i en OK størrelse både til hånden og lommen |
Batteri delen på N97 mini er et af de få steder, hvor skoen trykker lidt i forhold til storebror N97. Denne havde et batteri på 1500 mAh, hvor N97 mini må nøjes med 1200 mAh. Det er ofte sådan, at det lige er de sidste mAh, der afgør, om man kommer gennem dagen eller ej, og med 20% mindre kapacitet end N97, så holder N97 mini altså kortere tid strøm end N97 selv med en lidt mindre skærm. Rigtige power-usere kan snildt dræne N97 mini i løbet af en dag, det kunne de for så vidt også med N97, men for den almindelige bruger vil 2 måske 3 døgn nok være maks, man skal forvente.
Et hurtigt opslag på Pricerunner viser, at Nokia N97 mini pt. koster 2.997 kr.
I alt 87%
Gode ting:
Forbedret kvalitet oplevelse i forhold til N97.
Minder fysisk større ca. 15% i forhold til N97.
Fint fysisk QWERTY tastatur.
Flere forbedringer i Symbian software.
Lækker skærm åbnings system.
Alt i forbindelser (Wi-Fi, 3G med HSDPA osv).
Mindre god ting:
Skærmen er nu nede på 3,2”
Batteriet er blevet 20% mindre.
Stadigvæk ingen Divx eller fuld Office pakke.
Savner OLED og Capasitiv skærm teknologi.
Konklusion:
Denne lille N97 virker på os, som om den lige har fået lov til at blive udviklet en smule mere end den store N97. Den klarer stort set de samme opgaver, som den store model, og ind imellem endda bedre, og den fylder væsentligt mindre. Det tiltaler os så meget, at N97 mini samlet set, selv med de få ting der er lidt dårligere end storbror, er en for os bedre oplevelse, og derfor er karakteren en smule højere.
Tiden vil vise om N97 mini så går hen og bliver en mere solgt telefon end storebror som vi skrev om med Nokia 9300 og 9500, men vi synes bestemt potientalet er der.
Besøger du et sted, der sælger mobiltelefoner, så anbefaler vi at se dem begge, før du bestemmer dig.
Som en ny service kan vi tilbyde vores læsere, der har en Twitter konto, at få et ”tweet” når vi lægger en ny test op. Blot tilføj os til din konto. Vi hedder @mobiltestdk.
![]() Nokia N900 test |
![]() HTC Touch Pro 2 test |
![]() Nokia N97 test |