Motorola – kan du huske navnet? Eller de super lækre tynde klaptelefoner i Razer serien? Det kan vi, og vi må indrømme, at vi savner at høre noget nyt og spændende fra denne USA´s største telefon producent. De sidste 5 år har faktisk været en trøstesløs nedgang af dette tidligere, også i Danmark, så populære mærke. Dybest set er Motorola naturligvis selv skyld i denne rutsjetur ned, da de hverken har formået at lave produkter, der kunne konkurrere med de andre producenters telefoner, eller ofte har de være ret dyre og ikke af den bedste kvalitet. Det har derfor længe været på høje tid med en kursændring, og noget kunne tyde på, at netop Googels innovative android platform er det, som Motorola har brug for, for at komme tilbage – det tror Motorola i hvert tilfælde selv på, deraf navnet Milestone.
Hvorfor man fra Motorola’s side så vælger ikke at præsentere et produkt som Milestone andre steder end på hjemmemarkedet, kan i den grad undre, når de nu lægger op til, at det skal være første del af deres comeback. Heldigvis er der et firma, der formår at skaffe telefoner uden om Motorola Danmark, og det er dem (Tele-online.dk), vi kan takke for vores test eksemplar.
![]() |
![]() |
Milestone ved siden af tændstikæsken | Nokia 6500 Classic ved siden af Milestone |
![]() |
Omnia HD er større - med samme størrelse skæm |
![]() |
Den ikke særligt kønne "underlæbe" |
Byggekvaliteten er et kapitel for sig selv. Det er lang tid siden vi har haft en så velbygget telefon, der alligevel har en del småting, der trækker den modsatte vej. Vi er super begejstret for den slide mekanisme, der skyder overdelen væk fra under- delen. Den er stram og glider ingenlunde til siden af sig selv, som visse andre telefoner med slide QWERTY tastatur, vi har testet før, gør. Metal opbygningen er med til at give en rigtig lækker kvalitets følelse. Det samme gør den gummiagtige belægning på bagsiden og lidt op af siden, det er rigtig rart at holde på, og det bliver ikke fyldt med fedt fingre. Vi er dog langt fra imponeret over det metal batteri cover, der ikke lukker ned til resten af telefonen i den ene side, samt en kamera udløser knap der sidder ret løst og i øvrigt virker ret billig. Det er altså et noget blandet indtryk, Milestone efterlader på dette område.
![]() |
Bagklappen der gaber i den ene side |
Men lad os da tage en omgang omkring Milestone. Vi starter på forsiden. Over den store skærm har vi naturligt nok telefonens samtale højtaler. Der er en bred rille, der er skåret væk i den glasflade, der dækker hele fronten. Lyden her er der ikke noget at udsætte på. Til venstre for har vi en nærheds sensor, der slår touch skærmen fra, når den kommer op til øret. Til højre for har vi en lys måler og en lille status diode, der blinker grønt med jævne mellemrum ved fx en ny besked. For dem alle gælder det, at de er gemt under glasoverfladen, og man lægger ikke mærke til dem, med mindre lyset falder lige i den rigtige vinkel.
Under skærmen har vi 4 touch knapper. Der er en returknap, en menu knap, en home og en søg knap. Der er altså ikke som på mange af de tidligere Android telefoner en trackball eller en joypad, man kan navigere med.
Det er dog lidt en sandhed med modifikationer, for Milestone har faktisk en stor joypad. Den kommer dog først til syne, når vi slider overdelen op. Her kommer så det fulde QWERTY tastatur frem holdt i sort som resten af telefonen og med det store joypad til højre. Helt til højre, udenfor det areal der dækkes af overdelen når den lukker sammen, sidder telefonens mikrofon. Vi vender tilbage til tastaturet lidt senere.
![]() |
![]() |
Tykkelsen på 13,7 mm er fint for denne type mobil | Højre side med fotoknap og volumenknap |
Vi lukker igen. På venstre side har vi et microUSB lade stik med en lille hvid diode, der lyser, når telefonen lader. Stikket fungerer også som data stik, når man forbinder Milestone med en computer. På højre side er der øverst en volumen knap, der er noget smal i det, og de små forhøjninger, der er i hver ende, er ikke store nok til, at man tydeligt kan mæ
;rke sig frem til denne knap. Længere nede tæt ved bunden finder vi Milestones kamera udløser knap. Som udgangspunkt er vi glade for en fysisk kamera knap, men denne er ikke særlig let at føle sig frem til, og værre endnu - kvaliteten virker som tidligere omtalt rigtig billig.
I bunden er der ingenting, mens vi i toppen af Milestone finder et 3,5 mm jack stik og en lille tænd/sluk knap, der også fungerer som skærm låse knap. Det sidste bryder vi os på ingen måde om. Placeringen af en skærm låse knap skal gerne være på enten højre eller venstre side, således man let, mens man holder telefonen i en hånd, kan låse den op. Det kan man ikke med den placering, låse knappen har fået på Milestone. Dertil er den også alt for lille og ikke let nok at ramme, så alt i alt er den del altså ikke god nok.
![]() |
![]() |
Toppen med den meget lille skærm-låse-knap | Bagsiden med gummibelægning |
På bagsiden er Milestone ikke at forveksle med nogen som helst andre telefoner vi har set tidligere. Den lækre gummi overflade har vi rost, men også den store kobberfarvede højtaler, der går som et bredt bånd på tværs, ser flot ud. Åbningen af batteri dækslet er blandt de letteste, vi har prøvet, og det er jo så absolut et plus, men det er det altså ikke, at det ikke lukker tæt til telefonen. Vi har undersøgt, om det var fordi dette cover var skævt eller blot ikke trykket rigtig fast, men lige meget hvad vi gør, vil det ikke lukke pænt tæt. På den øverste del af telefonen har vi kameraet, der har 2 lysdioder som hjælpe lys. Der er dog ingen form for beskyttelse af dette kamera, og placeringen oppe i det ene hjørne betyder også, at brugeren skal være forsigtig med ikke at få egne fingre med på billede.
![]() |
Den virtuelle skærmlås |
Med dette vender vi blikket tilbage mod fronten, hvor vi skal kigge nærmere på skærm, virtuelt såvel som fysisk tastatur, og naturligvis får joypadden også et par ord med på vejen. Motorola Milestone er i skrivende stund den Android telefon, der har den største skærm i Danmark (Når Sony Ericsson X10 kommer, bliver den hensat til 2. pladsen) Skærmen måler 3,7” (81x46 mm) og er dermed betragtelig større end alle de andre, der kun har været på 3,2”. Skærmen er af TFT typen og med capacitive touch skærm som de fleste andre Android telefoner. Opløsningen er ligeledes den højeste, vi har set på en sådan telefon med Android styre system, og den er helt oppe på 854x480 pixel. Det betyder, at skærm billedet er usandsynligt skarpt og står rigtig flot. Betjeningen og touchet på denne telefon er ganske fint, og man har en følelse af, at den også er ganske præcis. Eneste ønske/anke, vi kan komme på, er, at man vælger at bruge en TFT skæm i stedet for en AMOLED skærm, der giver væsentlig flottere kontrast. Alt i alt er vi dog ganske godt tilfreds med denne skærm. Dårligere bliver det ikke af, at der er understøttelse af kinetic scrolling og pinch zooming (to fingre der åbner eller lukker for at zoome).
![]() |
![]() |
QWERTY-tastaturet i lodret | Noget bedre tastatur i vandret |
Som tidligere nævnt har Milestone et virtuelt tastatur foruden det fysiske. Her falder telefonen dog lidt igennem. Der mangler slet og ret et 12 tasters tastatur med T9, som vi kender det fra almindelige telefoner. I vandret så vel som i lodret er der kun et QWERTY tastatur at vælge imellem. I vandret går det endda, men i lodret er det altså urimelige små knapper, man skal ramme. 7x4 millimeter er ikke meget for en tommelfinger at ramme, når knapperne ligger mindre end 1 millimeter fra hinanden. Vi har installeret et dansk tastatur med æøå, og det gør naturligvis ikke sagen bedre, men omvendt vil andre danskere vel gøre det samme. I vandret position går det noget bedre, hvor knapperne er oppe i 8x8 millimeter. En god ting er det dog, at man ikke vælger bogstav ved at trykke på skærmen men ved at slippe. Det betyder, at det bogstav man trykker på vises, og er det ikke det rigtige, er det bare at flytte fingeren, til man får det korrekte bogstav og så slippe. Det gør det absolut mere fejlfrit at skrive frem for den omvendte metode.
![]() |
Telefontastaturet |
Men på en telefon som Milestone er det virtuelle tastatur kun et suplement til det rigtige tastatur. Med rigtigt tastatur menes naturligvis det fysiske, der kommer frem, når over delen skydes op eller til siden, alt efter hvordan man holder telefonen. Der er i alt 40 knapper på dette tastatur, selv om der faktisk er plads til 42 (2 knapper er blind-knapper). Hver knap måler 8x8 millimeter, og det kunne faktisk godt have været en fornuftig størrelse, men det er det bare ikke i dette tilfælde. Sagen er den, at overfladen på disse knapper er helt plan, altså ikke noget med de buer op på midten, som flere andre tastaturer gør. Dernæst er de ud i et. Der er intet mellemrum mellem knapperne, og det betyder, at man let kommer til at trykke på 2 knapper samtidigt.
![]() |
![]() |
Det fysiske tastatur | Tastaturet set fra siden |
Det kunne Motorola sagtens have gjort meget bedre. I stedet for har de i al deres visdom valgt at lægge et kæmpe joypad helt ude til højre. Dette joypad fylder 16 x 19 millimeter og optager således en meget stor del af det samlede areal på underdelen. Havde det ikke været der, kunne der have ligget mindst 8 knapper mere, eller man kunne have lavet lidt mellemrum mellem de enkelte knapper, men nej, der skulle sidde et joypad. I og for sig kunne det også have været ok, hvis telefonen ikke havde haft en touch skærm. Men det er jo lige det, Milestone har, og hvad er det lige en touch skærm er beregnet til – det er at trykke på den – altså joypaden er total unødvendig, og det er ærgerligt, at den plads, den optager, ikke er blevet brugt noget bedre. – ØV.
Vi lukker igen og afslutter dermed vores udvendige gennemgang og går videre med alt det, Milestone indeholder af teknik og funktioner.
![]() |
Forbindelsesstyring |
Vi starter med net delen. Her finder vi 4 GSM net, med understøttelse af EDGE teknologi. Der er naturligvis også 2 styk 3G netvæk, med HSDPA understøttelse således at hurtigste teoretiske data strøm er 10,2 mbit i HSDPA og 5,76 Mbit i HSUPA. Derud over er der trådløst netværk (Wi-Fi), så man kan surfe fra hotspots eller hjemme-netværk.
Skal man overføre filer til og fra sin telefon (og det skal man med en sådan type telefon), har Milestone som tidligere omtalt et microUSB stik, der understøtter USB (2.0) samt Bluetooth. Bluetooth delen er den standard, der hedder 2.1 og understøtter altså stereoprofil til headset, således at man uden problemer kan benytte de nye bluetooth stereo headset. Milestone er den første af de telefoner med Android system, vi har testet, der rent faktisk kan sende og modtage filer via Bluetooth.
![]() |
Kameramenu |
Kamera delen, som Milestone er udstyret med, er på papiret ikke så ringe endda. Der er et 5 Mpixel kamera med 2 lys dioder som hjælpe lys. Kameraet er udstyret med autofokus og Geo-tagging. Alt sammen ganske fint men i praksis er det altså ikke særligt imponerende.
Først er der kamera menuen, der fungerer ved, at man trækker fra venstre mod højre og får en menu frem. Her er der faktisk et rimeligt udvalg af forskellige indstillings funktioner, som man kan vælge, så som sene valg, hvid balance, farve effekter osv. Det kan fint gå, men hvad der er pænt irriterende er, at man meget let kommer til at trykke på de fire trykfølsomme menu knapper, der sidder i højre side, så man forlader kamera menuen og skal til at finde den frem igen - ikke videre smart.
Næste problem er, at auto-fokusen fokuserer på hele billed arealet og ikke, som vi kender det, et lille område i midten. Det har den effekt, at billederne ikke bliver rigtig skarpe. Vi tog en række fotos, som kan ses nederst i denne test, og tryk gerne flere gange på dem, så bliver de forstørret op.
![]() |
Kameramenu med indstillingsmen |
Billederne er ikke en 5 Mpixel telefon med autofokus værdig. De er ikke rigtig skarpe, og faktisk ser det ud som om, der sidder en beskyttelses film foran kamera delen, hvilket vi naturligvis har sørget for, ikke er tilfældet.
Næste problem er hastigheden, som Milestone tager fotos med. Den er simpelthen både lang tid om at tage billede, hvilket er det værste, og ligeledes lang tid om at blive klar igen.
Lys dioderne, der er 2 af, lyser heller ikke, som man skulle tro, dobbelt så meget som en enkelt almindelig diode. Faktisk lyser de ikke mere, og det betyder, at objekter i mørke omgivelser på mere end 2 meter ingen gavn har af disse lys dioder overhovedet.
![]() |
Kameramenu med indstillingsmenu |
Vores konklusion er, at kamera delen på Milestone altså ikke er på højde med, hvad vi må kunne forvente, at et 5 Mpixel kamera skal være. Ja faktisk mener vi, at den er ringere, end det HTC præsterer i deres 5 Mpixel telefoner, og de har ellers ry for ikke at være særlig gode på kamera delen.
Video delen lider lidt under samme problemer. En opløsning, der hedder 720 x 480 med 30 fps, er det højeste, vi har set i en Android telefon. Menuen er dog som med kamera delen temmelig sparsom, og de her trykfølsomme knapper sidder stadigvæk pænt meget i vejen, også når man video filmer. Kvaliteten er dog bedre end det, fotodelen kan klare, og som sådan er det den bedste del ved Milestone kamera.
Musik delen er en helt uændret Android platform, dvs det er det samme, som man får i andre telefoner med Android, såfremt producenten ikke har valgt at lægge sit eget system hen over den, Android tilbyder.
![]() |
Den velkendte media-del |
Milestone lægger godt ud med at placere et 3,5 mm jackstik i toppen af telefonen. Med dette er der mulighed for selv at vælge hvilke høretelefoner, man vil bruge, og det giver fra start en meget større frihed – sådan skal det være på en multimedia-telefon. Milestone kommer med et 8 GB microSD kort, som giver god plads fra start. Der er naturligvis mulighed for større MicroSD kort, og Motorola bedyrer, at det nye 32 GB kort skulle være understøttet af Milestone.
Musik afspiller interfacet fra Android OS er både flot og nemt at betjene med store cover-billeder og store betjenings knapper, så her er basis altså fin nok. Vi vil dog straks indskyde, at vi savner equalizer funktion til at tilpasse musikken alt efter type og smag og behag. En smart detalje er, at der under cover billedet er små ikoner med info om kunstnernavn, album og musik nummer. Holder man fingeren der, kommer en pop up boks frem, hvor man kan søge enten via Googel i browseren eller på Youtube på en af de 3 ting – det er smart. At bladre gennem numre eller albums er på ingen måde så grafik-flot som coverflo fra iPhone. På Milestone har man blot en lang liste med tekst, man kan scrolle op og ned i.
![]() |
Musikafspillermenuen |
Selve musikken, som Milestone så leverer, er noget hæmmet af kvaliteten, som den højtaler på bagsiden spiller med, der dog spiller ganske højt. De medleverede hovedtelefoner kan bruges, men det vil bestemt ikke skade med et sæt egne høretelefoner, hvis man gerne vil have god lyd.
Som på alle andre Android telefoner har Milestone ingen FM radio, og det er lidt synd, for der er mange, der værdsætter og bruger den funktion.
Video afspiller delen er igen samme historie som musikafspilleren, og lidt synd er det, at Motorola ikke har lavet deres egen video afspiller, gerne med divx understøttese, som i øjeblikket er det største buzzord, når man snakker video afspilning. Det formår Milestone ikke, da det er den standart afspiller, der ligger i Android, man er henvist til at bruge.
![]() |
![]() |
Motorolas eget navigationssystem | Hovedmenuen |
GPS delen bærer præg, af at denne telefon ikke er officielt til salg i Danmark. Sproget er altså ikke dansk, når der er talevejledninger, og det er knapperne naturligvis heller ikke. Når det er sagt, er det Moto GPS software, der ligger på Milestone, faktisk ganske udmærket. Alle kortene, inklusiv Danmark, ligger i telefonen, og det fungerer fint med at finde adresser, få kørselsvejledning og 3D visning. En stor fordel ved Milestone, hvis man finder på at bruge den som GPS enhed, er naturligvis den store trykfølsomme skærm med en god høj skærm opløsning. Vi ville ikke have noget i- mod at skulle køre en tur til en fremmed by med dette system, men det kræver dog, man får købt en holder til telefonen samt en auto lader.
![]() |
![]() |
Superflot kort | Fint 3D med valgfrit køretøj |
Samlet set er det uden sammenligning i øvrigt det bedste navigations system der findes på en Android telefon.
![]() |
![]() |
Ruteplanlægning | Indstillingsmenu med mange valg |
Milestone kommer med en ARM Cortex A8 600 MHz processor, der er fornuftig hurtig, og har 256 MB RAM. Den interne hukommelse eller lager plads om man vil, er kun på 133 MB, men så er der jo rigelig mulighed for at lagre data på et microSD kort. På papiret er Arm Cortex A 8 ikke meget hurtigere end den 528 MHz Qualcom CPU, mange andre Android telefoner bruger, men i praksis virker den altså noget kvikkere, hvilket må bero på, at der er tale om en anden CPU type.
![]() |
![]() |
Startmenuen, der kan ændres efter behov | Programmenuen |
Styresystemet i Milestone er Andorid 2.0 (Eclair) og altså det nyeste Andorid system, vi har set i Danmark. (de andre har været 1.5 og 1.6) De store forskelle er der dog ikke tale om, og systemet ligner grundlæggende sig selv. Motorola har valgt at bruge en Android, som det kommer, kun tilsat ganske små ændringer. En anden løsning er, som fx HTC gør med deres telefoner, at lægge deres ”Sense” overbygning på. Hvad man bedst kan lide, må være en smagssag. Hero er for mange nok et mere innovativt system fra start, men dem der bruger Android ”plain” som Motorola, giver brugerne mulighed for selv at hente software ned, som kan tilpasses betjeningen, som man selv ønsker det. (fx pandahome og flere andre)
![]() |
![]() |
Spiludbudet på Marketplace | Hovedmenuen i Marketplace |
Android marked place er det sted, man henter ting ned til sin telefon. Her er udbudet eksploderet, siden vi for ½ år tilbage kiggede på det første gang. Det siges at der er i omegnen af 10.000 applikationer. I Danmark er det kun dem, der er gratis, vi kan hente ned, men stadigvæk er der ganske mange tusinde at vælge i mellem. Dette er naturligvis også grunden til, at programpakken på Milestone, lige som de fleste andre Android telefoner, er ganske begrænset fra start – det er meningen, man selv skal ind og hente det ned, man har lyst til.
![]() |
![]() |
Webbrowser i lodret position | Webbrowser i vandret med menubjælke |
Webbrowseren er en af de ting, hvor vi tydeligt kan mærke en forbedring fra Android 1.5 til 2.0. I denne udgave er multi touch blevet muligt, således at man kan ”pinch zoom” (altså sprede eller samle 2 fingre på skærmen for at zoom ind og ud). Det giver klart en bedre web oplevelse end på de tidligere udgaver. En anden klar fordel ved Milestone er naturligvis, at man kan taste ulr-adresser ind via det fysiske QWERTY tastatur, således at man ikke skal fylde skærmen ud med virtuelt tastatur hver gang, man skal skrive en adresse eller noget tekst – et i vores øjne kæmpe plus.
Hvad der så trækker lidt ned er, at denne browser stadigvæk ikke understøtter flash video, så hvis man vil se fx youtube video klip, må man benytte den indbyggede youtube klient i stedet for at bruge browseren.
Foto 37 foto 40
![]() |
![]() |
Youtube-klient | Nokia 6500 Classic ved siden af Milestone |
Vi må dog erkende, at vi savner en dokument viser, evt. som man også kan redigere i. Man kan naturligvis købe den slags, hvis man ønsker, men i en telefon som Milestone der henvender sig til folk på farten med skrive-behov, havde det været rimeligt at en sådan havde været med. Kalender delen er anderledes god, og bruger man de tilbud, som googel har med kalender, er man faktisk rigtig godt kørende.
Batteriet i Milestone er på 1400 mAh, hvilket er sådan lidt i underkanten i forhold til så mange andre telefoner i samme klasse. Det er dog ikke så meget, at vi vil kalde det for et kritisabelt lille batteri, og det holder da også til et par dage med et jævnt forbrug. Naturligvis, hvis man streamer video eller bruger sin GPS meget, så kan Milestone sagtens tvinges i knæ på et døgn. Motorola oplyser selv 350 timers standby, og 6,5 timers tale tid. Specielt det første skal man nok tage med et endda temmelig stort gran salt.
![]() |
Milestone ikke en helt lille telefon |
I alt 85%
Gode ting:
Stor flot skærm med høj opløsning og capacitive touch.
For en telefon med fysisk QWERTY tastatur er den ganske tynd.
Materiale opbygning i metal, gummi og glas virker ganske eksklusiv.
Super lækker slide-funktion.
Android platform, jo mere man bruger den, desto bedre er den.
Alt i forbindelser, inklusiv bluetooth der kan sende/modtage filer.
Godkendt GPS del, dog med engelsk tale.
Ny CPU der er ganske kvik.
Mindre gode ting:
Samle kvaliteten er ikke lige god over det hele.
Inden FM radio.
Fotodelen er bestemt ikke særlig god for en 5 Mpixel kamera telefon.
Ingen Divx support i video afspilleren.
Ingen Flash understøttelse i webbrowseren.
Tåbelig joypad løsning ved QWERTY tastaturet.
Dårlig placering af skærm låse knappen.
Konklusion:
Vi synes, Motorola Milestone er et ganske frisk pust i klassen. Det er den eneste Android telefon, der kan købes i Danmark med fysisk QWERTY tastatur, og som sådan er den i det hele taget en af de mindste telefoner med dette tastatur. Der udover har Milstone en af de største og højst opløselige skærme, som vi har set på telefoner med Android styre system. Nok kommer der andre telefoner som X10 inden længe med endnu større skærm, men bare det at den er rykket fra 3,2” som alle de tidligere android telefoner har, til 3,7”, gør en meget stor forskel. Motorola har valgt blot at bruge Android, som det kommer. Det er naturligvis en beslutning man kan diskutere. Vi synes, set i lyset med de muligheder der er for at hente programmer ned, der kan lave nye brugerflader, som brugeren selv tilpasser, at det er en udmærket løsning.
Samlet set er Milestone altså et ganske positivt bekendtskab, og selv med en noget ringe kamera del og lidt andre småting, der trækker ned, er det bestemt en spændende telefon, vi vil anbefale folk at kigge nærmere på, og med en pris på ca. 4300 kr. virker den heller ikke uoverkommelig dyr i forhold til andre Android telefoner.
Telefonen er venligst udlånt af Tele-online.dk
Som en ny service kan vi tilbyde vores læsere, der har en Twitter konto, at få et ”tweet” når vi lægger en ny test op. Blot tilføj os til din konto. Vi hedder @mobiltestdk.