Det er velkendt, at producenter, herunder også Nokia, laver udgaver af populære modeller, der blot er ændret en smule. I det lys var det lige så sikkert som ammen i kirken, at Nokia lavede en ny model, der ligger meget tæt op ad den super populære 5800 Xpress music telefon. ( i øvrigt var det netop vores test på mobiltest.dk af denne model, der blev læst flest gange i 2009). At 5230 måtte komme, er der også en anden grund til. Smartphone med touch skærm har, fra at være et high-end produkt til 4000-5000 kr. for blot få år siden, bevæget sig ned i pris klasserne. Med 5230 får Nokia nu også en touch telefon i entry-level klassen, altså de billige telefoner hvor de fleste kan være med. Dette er så at sige den sidste bastion, Touch telefoner mangler at erobre, og med en storebror som 5800 Xpress music er Nokia rigtig godt dækket ind.
Som det vil fremgå af denne test, er 5230 meget tæt på den oprindelige 5800 Xpress music, hvorfor du som læser må bære over med, at der er passager i denne test, der minder om, hvad vi skrev for et år siden om 5800 Xpress music modellen.
![]() |
![]() |
5230 og tændstikæsken | Nokia 6500 Classic og 5230 |
![]() |
Nokia 5800 Xpress Music ved siden af 5230 |
![]() |
5230 ligger ganske fint i hånden |
Plastik følelsen, som vi sad med, da vi testede 5800 Xpress music, er der heller ikke ændret ved. Nokia 5230 er lavet udelukkende af plast, og det føles også sådan, når man står med den. I dag, mere end et år efter 5800 Xpress music kom, (den kostede dengang omkring 3500 kr.) kan vi meget bedre leve med denne udprægede plastik følelse, idet 5230 kun koster 1/3 del af, hvad 5800 kostede fra start. (den er naturligvis faldet i pris siden hen og mere om det senere).
Men lad os da tage en omgang omkring telefonen og se, hvor det forskellige er placeret. Vi starter på forsiden, hvor den store skærm jo er ret dominerende. Over den er der en lille sprække til lyden under samtaler og til højre herfor en lille lysmåler. Lige over skærmen har vi en lille trykfølsom knap. Dette er en genvejs knap, der ved et let tryk åbner en grå bjælke, der indeholder genveje til musik, billeder, online deling, film og web browser. Den lille genvejs menu kan åbnes overalt og er faktisk ganske praktisk.
![]() |
Tykkelsen på 15 mm er lidt for meget |
Under skærmen er der 3 fysiske knapper. En grøn, en hvid og en rød. Meget simpelt, og med en trykfølsom skærm er der ikke brug for meget mere. Omkring hele forsiden er der en kant, der hæver sig ca. 1 mm op, hvilket i nogen omfang er med til at beskytte skærmen. Vi vil dog som altid med disse trykfølsomme skærme, der ikke er af glas, stærkt anbefale, at man køber en ekstra screen beskyttelse i form at en tynd plast folie, der klistres på skærmen. Trykfølsomme skærme er rigtig dyre at få skiftet, hvis de bliver ødelagt!!!
På venstre side af 5230 finder vi øverst en klap, bag hvilken simkortet skal sidde og under den en anden klap, finder vi plads til et microSD kort. Lågerne er flot integreret i telefonen men ikke de nemmeste at åbne, så det er godt, at de ikke skjuler fx. et lade-stik, der skal benyttes ofte. I toppen helt tæt på bagsiden finder vi telefonens eneste udvendige højtaler. Lægger du ikke mærke til den ved først øjekast, er du tilgivet, for den er virkelig ikke særlig stor. Lyden der kommer ud af den er godkendt, men vi savner nu den ekstra højtaler, der var på 5800 Xpress music, der kunne spille i stereo.
![]() |
![]() |
Højre side af 5230 |
Toppen med 3,5 mm jackstik |
På højre side har vi øverst en volumen knap, der er fin i størrelsen, men vi kunne godt have ønsket, at den var lidt lettere at mærke, når man skal skrue op eller ned for lyden under en samtale. Under den ser vi en skyde-låse/låse op knap, der bruges hver gang, man skal bruge telefonen. Under den finder vi en lidt uanselig kamera knap, der dog er hævet, så man let kan lave et 2 trins tryk, når man skyder fotos.
![]() |
Bagsiden er noget plasticagtig |
I bunden er der ikke meget andet end et lille hul til mikrofonen, mens vi i toppen finder ganske mange ting. Her er først fra venstre mod højre en klap, bag hvilken der sidder et micro usb stik, dernæst et 3,5 mm jack stik til høre-telefoner og video out (rigtig god placering for dette), et lade stik af den runde type og til sidst en tænd sluk knap. Ganske fornuftigt.
Omme på bagsiden er vi lidt mindre positive. Dette skyldes primært kvaliteten af dette dæksel, der virker tyndt og er med til at bidrage med små knirke lyde. Kameraet er også relativt ubeskyttet, kun en tynd metal ring, der lige hæver sig en smule op og kun yder lidt beskyttelse. Ud over at kameraet er blevet ringere, er der heller ingen lys diode.
![]() |
![]() |
Billedet viser meget godt skærmens farver | Her endnu et foto |
Med dette vender vi tilbage til forsiden af telefonen, hvor vi skal kigge nærmere på skærmen, og mens vi er ved dette, så ser vi også på input metoderne.
På 5230 er der tale o
m en 3,2” (70 x 40 mm) TFT trykfølsom skærm med en høj opløsning på 360 x 640 pixel. Sæt dertil 16 millioner farver og god kontrast / lys styrke, og man har altså her en ganske ok skærm. Opløsning og størrelse af skærmen er positivt set i lyset af den billige pris, og det er rart at Nokia har valgt ikke at pille ved den del i forhold til 5800 Xpress music.
![]() |
Lodret, nummerisk tastatur |
I og med det jo som flere gange er nævnt, at det er en touch screen eller trykfølsom skærm, skal vi i dette afsnit også lige have med, hvordan dette virker. De gode ting er, at ikoner og steder, man skal trykke, også er fint store, og at skrive en sms på skærmen er en hel fornøjelse. Man behøver (heldigvis) ikke at bruge stylus nogen steder. Et lille ryst med vibratoren giver en følelse af feedback, når man trykker, hvilket også virker ganske fint. Det dårlige er, at der er tale om en skærm med resistive touch, hvilket betyder at man skal trykke noget hårdere for at få et input, end hvis der var tale om capacitive touch skærm. Der ud over er vi stadig ikke begejstrede for, at der ind i mellem skal trykkes 2 gange for at åbne et program eller funktion, mens der andre gange kun skal trykkes 1 gang. Det lette scroll (hvor man blot kører en finger op og ned på skærmen) er dog rart er kommet med) frem for den scrool bar i højre side.
![]() |
Vandret QWERTY-tastatur |
Der er på 5230 to typer virtuelle tastaturer. I lodret position er der et almindeligt tastatur med 12 knapper og T9 ordbog. Drejer man skærmen over i vandret, skifter det over til et fuldt QWERTY tastatur og det med ÆØÅ. I og med Nokia har lavet det på denne måde, er de enkelte knapper også rimelige i størrelsen. På T9 tastaturet er de 8x12 mm, og drejer man telefonen om i vandret er de 7x7 mm. Vi plejer gerne at sige, at under 3,2” skærm skal man ikke have fuldt QWERTY tastatur, og det holder også i denne 5230. Det går lige an, og det er godt, at skærmen ikke er mindre.
Der er som tidligere nævnt også 3 fysiske knapper under skærmen. Der er et grønt rør til at modtage et opkalde eller til at komme til opkalds lister, og et rødt til at afslutte en samtale eller komme tilbage til forsiden. I midten er der en hvid knap der bruges til at komme ind i hoved menuen. Det virker ganske fint, om end det, når det nu er på en telefon med trykfølsom skærm, kunne være rart med et mindre hårdt feedback.
![]() |
De 3 fysiske knapper |
Med dette afslutter vi den udvendige gennemgang og hopper rask videre til alle de ting, Nokia har formået at stoppe i denne telefon.
Hvis vi starter med netværksdelen, så er det et af de steder, Nokia har valgt at skære lidt i 5230 for at gøre den billigere. Telefonen er QUAD-band (4 GSM bånd) med EDGE som databærer og med 2 styk 3G med HSDPA (3G + 3,6 Mbit). Men hvor 5800 Xpress Music havde Wi-Fi mulighed, er dette ikke med i 5230. Det synes vi er ærgerligt, idet mange, både i skole, på arbejde og hjemme, har adgang til gratis internet via Wi-Fi. Men omvendt, hvis 5230 skal være billigere end 5800 Xpress Music, så skal der også skæres nogle steder.
Skal man overføre filer til og fra sin telefon (og det skal man med en sådan type telefon), har 5230 som tidligere omtalt microUSB (2.0), samt Bluetooth. Bluetooth delen er den sidste nye standard 2.0 og understøtter altså stereoprofil til headset, hvilket efterhånden er mere en regel end en undtagelse, men særligt på en musik telefon eller en multimedia telefon er det rart at have.
![]() |
![]() |
Multimediamenuen | Musikbiblioteket |
Da Nokia skulle sælge 5800 var et af argumenterne Xpress Music, som de kalder deres mobiltelefoner, hvor vægten er lagt på musik. I 5230 kan vi glæde os over, at det eneste, der er ændret, er, at der ikke medfølger et 8 GB microSD kort. (et sådan 8 GB kort koster omkring 150,- kr., alt efter hvor man køber det). Resten er identisk, og i og med vi var glade for 5800 Xpress Music´s at måde spille musik, ja så kan vi også godt lide 5230´s musikdel.
Softwaren, som har med musik afspilleren at gøre, er i denne telefon ret omfattende med mange funktioner. Går man ind i musik delen, mødes man først af mulighederne for at vælge mp3 afspiller, radio (naturligvis en fin stereo radio med understøttelse af RDS) musikbutik og podcast. De to sidste vender vi lige tilbage til senere.
![]() |
![]() |
Musikafspilleren | Albumoversigt |
Starter man musik afspiller delen op, kommer man ind og kan vælge 7 forskellige muligheder, fx kunster eller albums. Når man så får startet for musikken, er det med cover billede og store knapper til at styre pause og spoling frem og tilbage. Der er mulighed for at dreje telefonen om i vandret og så arrangeres knapperne anderledes, men et cover flow, som iPhonen har eller det, som HTC bruger i deres touchFLO, findes ikke. Men det betyder jo som sådan ikke noget for musik oplevelsen, og netop musik delen er her, hvor vi mener, 5230 for alvor viser sit værd.
Kvaliteten med et par gode høretelefoner er rigtig, rigtig fin. Men det, vi er rigtigt glade for, er, at 5230 ikke blot som mange andre har mulighed for at vælge en musik type, hvilket så skal gøre det ud for en equalizer, nej, 5230 har også disse indstillinger af fx jazz, pop osv., men så kan man gå videre ind i en 8 bånds equalizer og justere pop, som man selv synes, pop skal lyde og efter hvilke høre- telefoner, man bruger – dette er ganske enkelt genialt, og for folk der går op i musik faktisk et must.
![]() |
![]() |
Lydtilpasning | 8 bånds equalizer |
Nokia har nok kigget lidt på Appels iTune store, der er en af verdens største online- butikker for musik, hvis ikke den største, og som så mange andre vil Nokia gerne have en bid af den kage. Derfor er der på 5230 og sikkert alle fremtidige musik telefoner eller andre mobiltelefoner en adgang til Nokias nye musik butik. Der er mange om buddet til at tilbyde online musik, så hvor aktuelt det er for den enkelte bruger, ved vi ikke, men vi synes det er fint, at denne mulighed også findes, så folk har større valgfrihed til at vælge, hvor de henter deres musik.
Podcast har i denne telefon fået den helt store overhaling, og det er blevet rigtig godt (måske også rigtigt tiltrængt - men lad nu det ligge).
Afspilning af video klip er bestemt ikke uvæsentligt i denne 5230. Skærmen er som udgangspunkt jo ganske udmærket, og lyden er klar og ganske høj. Afspiller-softwaren er også ganske fin. Når video afspilning er i gang, forsvinder de virtuelle knapper, men ved en let berøring kommer de frem, så man kan stoppe/starte eller spole frem og tilbage. På dette test eksemplar, jeg har lånt, lå der en række videoer fra start, og det ser altså ganske flot ud. Nokia og Divx (XivD) er ikke noget, der går hånd i hånd, hvorfor man altså ikke har muligheder for at afspille Divx film.
![]() |
FM-radio med RDS |
Video afspilleren håndterer følgende formater: MPEG4/WMV/3gp.
Skal det man ser på skærmen vises til en større forsamling, kan man blot sætte det medleverede video kabel til sit tv og få div. videoer eller fotos vist.
![]() |
![]() |
Kameramenuen | Kameraindstillinger |
Kamera delen er et andet sted, Nokia har måttet skære for at bringe prisen ned. Vi var sådan nogenlunde tilfredse med det 3,2 Mpixel kamera med autofokus og lys dioder, 5800 Xpress Music havde. Når Nokia så fjerner autofokus, hjælpe lys og reducer opløsning til 2 Mpixel, er det noget svært at være tilfreds med denne kamera del. I 2005 var det fint med 2 Mpixel, men i 2010 er det alt for lidt.
![]() |
Musikoversigt |
De mest positive ting, vi kan finde ved kamera delen, er, at i og med der ikke er autofokus og opløsning ikke er højere, er 5230 faktisk pænt hurtig til at tage et foto og også at blive klar til næste skud. Desuden er kamera menuen samme lette udgave som på 5800 Xpress Music, og skærmen, man ser på, er jo også identisk, men til rigtig gode og skarpe fotos, vil vi ikke forslå 5230.
Wi-Fi er også noget, vi savner, men omvendt må vi respektere, at skal 5230 være billigere, ja så må vi altså undvære nogle ting.
![]() |
![]() |
Kameraindstillingsmenuen | Billedemenuen |
Video optager delen er dog uændret i forhold til 5800 Xpress Music, og med VGA opløsning og 30 billeder pr sekund er det faktisk ganske udmærket. Det er få telefoner, der gør det meget bedre.
Nokia 5230 har også GPS, ligesom en del andre Nokia telefoner efterhånden har det. GPS-delen er med det, man kalder A-GPS, der betyder, at telefonen hjælper via masteinformationer til at bestemme positionen, således at man meget hurtigere får et fix på ens position. Systemet er som sådan udmærket, men det bliver aldrig som at bruge en almindelig GPS. Skærmen er ikke helt så stor som almindelige GPS enheder, og hvis man ikke ved på forhånd, hvor man skal bruge kortet og har via Nokia ”Maploader” hentet kortet ned, skal telefonen hente kortene undervejs, hvilket dels kan være dyrere men også med huller i mobil data nettet medføre, at kortene ikke kommer hurtigt nok ned. Super godt er det dog med trykfølsom skærm, der gør det meget nemmere at bruge systemet i bilen. Det gode ved det system, Nokia har, er, at bruger man det kun en gang imellem, får man kortmaterialet gratis (hvis man hiver det ned på computeren og overfører det, ellers koster det data trafikken). At 5230 har GPS, er for så billig en telefon bemærkelsesværdigt, men kunne vi vælge, ville vi hellere have Wi-Fi end GPS.
![]() |
Spillet "Roller Rev 99" |
Efter at Nokia har lanceret deres OVI store, er det blevet en smal sag at få indhold på sin Nokia telefon, hvis man vil betale for det. Derfor er det fint, at der ligger lidt spil fra start, som man altså ikke skal betale for. Der er et ganske sjovt spil, kaldet ”Roller Rev 99” der går ud på man skal styre en rutche bane. Der ud over er der et DJ spil/program, som sikket også vil ”fange” en del unge mennesker.
Nokia 5230 kan naturligvis også bruges til mere seriøse ting, og der er således en fin kalender/organizer del samt en browser, der via den flotte skærm ikke er dum at surfe på nettet med. Browseren er dog ikke på højde med fx det, vi finder andre steder. En ting, vi savner, er evnen til at se og redigere words, excel og pdf dokumenter, men som så meget andet er det noget, der kan tilkøbes.
![]() |
![]() |
Aktiv standby med genveje | Hovedmenuen |
Styresystemet i 5230 er det, som Nokia kalder Symbian OS v9.4, Series 60 ver. 5. Der er tale om en videreudvikling af Nokias almindelige Symbian styresystem, og derfor er mange af ikonerne og måden, det virker på, som man vil kende det, hvis man har haft en nyere symbian telefon. Grafisk er der lavet en overhaling, og det er blevet ganske flot. Desuden er menuerne naturligvis tilpasset den trykfølsomme skærm, og gennemgående er Nokia sluppet ganske fornuftigt fra den opgave, det har været at konvertere et joypad og baseret styresystemet til et trykfølsomt system. Største force ved dette system er efter vores mening fortsat den logiske tilgang rundt i menuerne (minus det med dobbelt klik, men det har vi jo været inde over), samt et system der kører super hurtigt.
![]() |
Programmenuen |
At styresystemet kører så let og flydende, kan man få vished for, hvis man kigger på det, der driver telefonen. Nokia holder fast i den aldrende CPU kaldet ARM 11 med 369 MHz. Det er ikke meget, når vi ser andre telefoner bruge CPU’er på både 500 og 600 MHz, ja, de nyeste kører med op til 1024 MHz, men for Nokia virker det, først og fremmest pga. et suverænt godt optimeret software.
Batteriet skal naturligvis også have et par ord med på vejen. Her er brugt et Li-Ion 1320 mAh, hvilket må siges at være godkendt. Det er ikke usædvanligt, at der bliver sparet lidt på batteriet på de lidt billigere modeller, men det er ikke tilfældet på 5230. Med et almindeligt forbrug er der til 2-3 døgn, men bruger du meget (og det kan jeg nok ikke fortænke dig i) så regn med max 1-2 døgn (video, surf og GPS bruger bare meget strøm).
Et hurtigt opslag på pricerunner viser, at Nokia 5230 pt. koster 1.183 kr.
I alt 72%
Gode ting:
Fin skærm med en relativ høj opløsning.
GPS forventer vi normalt ikke at finde i en telefon i denne pris klasse.
Smartphone styresystem (mulighed for avanceret 3 parts programmer og spil).
Rigtig fin musik afspiller.
FM radio med RDS
Særdeles skarp pris.
Mindre gode ting:
Ingen Wi-Fi.
Kamera er ingen lunde op to date.
Vi savner stereo højtaler.
Telefonen virker fortsat meget plastik agtig.
Konklusion:
Når vi snakker om en mobiltelefon som denne, hvor prisen er en afgørende faktor, må vi naturligvis også nævne, hvor meget den så egentlig koster. Nokia 5230 kan købes for ca. 1200 kr. uden abo. Den nærmeste konkurrent er faktisk Nokia 5800 Express Music, der naturligvis koster ca. 600 kr. mere, men her får man også en del mere med for de penge. 5800 Xpress Music har Wi-FI, bedre kamera, kamera på forsiden, stereo højtaler, bedre head-sæt, 8 GB hukommelse kort og en rigtig almindelig stylus.
Dermed er problemstillingen som så ofte set før, at prisfald i den oprindelig dyre telefon betyder, at samlet set er det svært at konkurrere for de nye modeller. Ingen tvivl om, at for ca. 1200,- får man utroligt meget telefon for pengene, men med den aldrende 5800 Xpress Music får man bare meget mere. Pris differencen er simpelthen for lille. Derfor kan vi ikke give mere end 72% selv om 5230 både er en udmærket telefon, og man får meget telefon for pengene.
Køb den hvis dit budget er på max 1200-1300 kr. og det skal være en touch telefon.
Køb 5800 Xpress Music hvis du kan finde de ekstra 600 kr.
Telefonen er venligst udlån af dlgteleshop.dk
Som en ny service kan vi tilbyde vores læsere, der har en Twitter konto, at få et ”tweet” når vi lægger en ny test op. Blot tilføj os til din konto. Vi hedder @mobiltestdk.
![]() Nokia 5800 XpressMusic (tube) test |
![]() HTC Tattoo test |
![]() HTC Touch2 test |