Endnu engang har jeg fået kløerne i en Nokia low-end mobiltelefon. Denne gang er det en klaptelefon det drejer sig om – eller foldetelefon, hvis vi skal blive i Nokias terminologi, idet telefonen hedder 2720 Fold.
![]() |
![]() |
Klaptelefoner kan både have fordele og ulemper. Af mulige fordele kan for eksempel nævnes plads til stor skærm og stort tastatur. Ulemperne kan være blandt andet løs hardware – da der er flere bevægelige dele på en klaptelefon – og besværlighed i hverdagen mht. at se efter klokken, nye sms’er eller opkald, hvis ikke telefonen har en udvendig skærm. Om Nokia 2720 Fold – senere blot kaldet 2720 – besidder disse fordele og ulemper, vil jeg finde ud af i løbet af denne anmeldelse.
2720 kommer i en lille bitte æske, som resten af Nokias low-end telefoner. Æsken er blå og grøn, og har billeder af telefonen på sig. I den lille æske finder man, udover telefonen med batteri, oplader og manual, også et stereo headset. En forventelig portion medfølgende tilbehør til en telefon i denne (pris-)klasse. 2720 fås i to farveversioner – sort og blommerød. Min testtelefon er sort.
Vi nupper som det første en rundfart på telefonen, for at se hvor de forskellige ting er placeret. Vi ser først på telefonen i sammenklappet stand. Det der først falder mig ind, når jeg tager telefonen i hånden, er den blanke pianosorte overflade som for- og bagsiden har. En sådan overflade sørger for at småridser og fedtfingre ses særdeles tydeligt – det er ærgerligt. På forsiden af telefonen er den håndfrie højtaler og en ”usynlig” to-farvet skærm – skærmen er nemlig gemt bag den blanke overflade, og kan kun ses når der er lys i den. Bagpå findes et 1,3 megapixel kamera. I toppen er hængslet til klapmekanismen, i bunden er der ingenting.
Siderne af telefonen har en flot matsort farve – gid hele telefonen havde haft den. På den venstre side finder man et 2,5 millimeter headsetstik, gemt bag en låge. Endvidere er øjet til fastgørelse af en håndleds- eller halsrem også placeret på venstre side. På modsatte side finder man stikket til opladning, gemt bag en låge. Derudover er der en volumereguleringsknap – yes! Telefonen måler i sammenfoldet tilstand 9,3 x 4,6 x 1,8 centimeter. Vægten er 90 gram.
![]() |
![]() |
Når telefonen åbnes bliver det en lang og slank telefon. Farverne på indersiden er sort og noget gråt metallignende plastik. I åben tilstand har man udsigt til et stort – man fristes til at sige enormt – tastatur og en lille skærm… Skærmen vender vi tilbage til.
Tastaturet er helt igennem fænomenalt. Knapperne er kæmpe store og har et superb trykpunkt – desuden kvitterer de tryk med en fin, lav ’klik’-lyd. Cifferknapperne er næsten dobbelt så store som de der findes på Nokia 2730 Classic, og der er altså derfor oceaner af plads til tommelfingeren når der skal skrives sms’er. Tastaturet er ideelt til svagtseende ældre eller andre som ønsker store tydelige taster.
Eneste lille anke ved tastaturet er at valgknapperne og rød-/grøntelefonrør ligger i niveau med hinanden og er meget svære at genkende fra hinanden med fingeren.
I introen nævner jeg at klaptelefoner i værste fald kan have lidt løst hardware på grund af bevægelige dele. Og 2720 er ramt af problemet – i sammenfoldet tilstand kan overdelen rokkes et par millimeter fra side til side, i forhold til underdelen. Jeg har oplevet klaptelefoner som ikke havde det problem – så det er simpelthen ikke godt nok håndværk fra Nokias side.
Et andet klaptelefonproblem, som 2720 også lider en smule af, er at overdelen er for tung. Det er generende når man står med den åbne telefon i hånden – idet man føler at den er ved at tippe ud af hånden på en.
![]() |
![]() |
En anden bevægeligdel er battericoveret, som også nogle gange kan være løst. Det er det dog heldigvis ikke på Nokia 2720 – dog tror jeg sagtens at det ville kunne blive det hv5s 0an behand3er det f6r hårdt, da den fastgørelsesmekanisme som er brugt ikke virker ret solid.
Skærme og software
2720 har både en indvendig og en udvendig skærm. Ingen af dem er prangende, men de løser hver især den opgave som de skal.
Den indvendige skærm har en størrelse på 1,8 tommer og en opløsning på 128 x 160 pixel med 65.000 farver. Det er acceptabelt og tilstrækkeligt i en telefon i denne (pris-)klasse. Den er dog ikke egnet til svagtseende, som det er tilfældet med tasterne. Den udvendige skærm er 1,36 tommer stor og har en opløsning på 120 x 160 pixel og er i sort/hvid. Denne skærm indeholder oplysninger om ulæste beskeder, ubesvarede opkald, batteriniveau, signalstyrke og klokkeslæt.
Softwaren i 2720 er Nokias eget Nokia Serie40. Det er et styresystem som de har brugt i rigtig mange år – det er dog blevet opdateret både funktions- og udseendemæssigt med tiden.
Jeg har i mine tidligere anmeldelser af Nokia telefoner med Nokia Serie40 styresystem, beklaget mig over hastigheden i telefonerne, og det bliver samme sang jeg synger i denne anmeldelse. Det kan simpelthen ikke være rigtigt at man vente tre til fire sekunder på at åbne et så simpelt program som ”Regnemaskine”! Samme mønster med ventetid gør jeg gældende når man f.eks. skal åbne listen med spil – som telefonen i øvrigt indeholder fire styks af – eller ekstra programmer.
Styresystemet er overskueligt og de fleste som har bare en lille forståelse for mobiltelefoner vil hurtigt lære systemet at kende.
Low-end mobiltelefoner er efterhånden rimelig godt udstyrede – selv de af dem som er helt nede i hierarkiet. Funktioner som Bluetooth og 3G er efterhånden ved at blive mere reglen end undtagelsen – 2720 har Bluetooth, men ikke 3G.
Et kamera på 1,3 megapixel har også fundet vej til 2720. Det er dog ikke til megen nytte, da opløsningen er så lav og fordi 2720 ikke har noget hukommelseskort at ligge billederne på, men kun den indbyggede telefonhukommelse på ni megabyte.
![]() |
![]() |
Apropos de ni megabyte hukommelse, så indeholder telefonen også en musikafspiller, men med ni megabyte er det næppe en afløser for ens MP3-afspiller man køber. Men når man nu ikke kan få sin egen musik med sig, så er der heldigvis en RDS radio. I det 2,5 millimeter lydstik kan man tilslutte det medfølgende headset og høre radio på den måde. Det fortryder man dog hurtigt, idet headsetet er helt ekstremt dårligt – endvidere kan lyden ikke skrues ret højt op.
Batteriet er på 860 mAh – det skulle sikre en udmærket standbytid, selvom Nokias batteri med 1020 mAh havde været at foretrække!
Et hurtigt opslag på Pricerunner viser, at Nokia 2720 Fold pt. koster 444 kr.
Karakter: 68 %
Pluslisten:
+ Formidabelt tastatur
+ Flot og OK tyndt design
+ Udmærket samlekvalitet
+ Bluetooth
+ RDS radio
Minuslisten:
- Lidt løs i hængslet til klapmekanismen og lidt for tung i overdelen
- Materialevalget mht. pianolak, en anden type overflade havde været et bedre valg i mine øjne
- Hastigheden i menuerne!
- Dårligt headset!!
Konklusion:
Nokia 2720 Fold koster i øjeblikket cirka 450,- dkr. Det er en helt igennem fair og acceptabelt pris for en low-end telefon med de pågældende funktioner. Der er plads til forbedringer enkelte steder, men over-all er 2720 Fold en rigtig fin basis mobiltelefon.
Tak til DLG Teleshop for udlån af telefonen.
Som en ny service kan vi tilbyde vores læsere, der har en Twitter konto, at få et ”tweet” når vi lægger en ny test op. Blot tilføj os til din konto. Vi hedder @mobiltestdk.
![]() Nokia 2730 Classic test |
![]() Sony Ericsson W205 test |
![]() Nokia 2630 test |