Apple lancerede i foråret en af dette års største nyheder, nemlig iPad’en, der nu har startet en verdensomspændende hype for tablet eller tavle computere, som de kaldes på dansk. Der er stort set ikke den producent, der ikke har meldt sig på banen med en tablet computer og det med forskellige styresystemer.
Men faktisk er tablet computer, der med al sin enkelthed går ud på, at skærmen er trykfølsom, bestemt ingen ny opfindelse. Faktisk havde Compaq et lignende produkt tilbage i 2003, der hed TC1000. Apple opfinder naturligvis nogle ting og har naturligvis en række patenter, men firmaets virkelige styrke er at tage et kendt produkt, gøre det mere lækkert designet, lettere at bruge og så skabe en hype omkring det. Det har Apple med succes gjort først med Mp3 afspilleren, der blev til iPod, Mobiltelefonen med touch der blev til iPhone, og nu tablet computer der blev til iPad.
Det store spørgsmål nu her, hvor vi snart ser den officielt i de danske butikker, er, hvor god er iPad’en så egentlig. Hvad er den god til, hvad er den mindre god til, og ikke mindst for hvem er denne computer oplagt? Alt dette og mere til vil vi forsøge at afdække i denne test – god læse lyst.
![]() |
Nokia 6500 ved siden af iPad |
![]() |
Apple iPad |
Designet er lige så sublimt som byggekvaliteten og de materialer, der er anvendt til at lave iPad’en af. Den buede bagside og de glatte flader med meget få stik og knapper er industriel design på højt niveau. En iPad er super flot, længere er den faktisk ikke.
Størrelsen på iPad er en af de ting, vi vil bruge lidt tid på, for her har vi lidt af et dilemma. iPad’en måler 24,28 x 18,97 x 1,34 cm og alt efter model vejer den fra 680 gram til 730 gram. Den 3G model, vi har til test med 32 GB hukommelse, vejer 713 gram. I forhold til en bærbar computer er iPad meget lille og let, fx vejer en macbook 13” 2,0 kg og selv den lille super tynde macbook Air vejer 1,36 kg. Så i forhold til disse er iPad super lille og fiks, ingen tvivl om det. Men i forhold til mobiltelefoner og andre tablet computere, der er på vej, er sagen en noget andet. En iPhone vejer ca. 135 gram, og en mobil med 4,3” skærm som fx Desire HD vejer 164 gram. Det er naturligvis begge telefoner, men så lad os kigge på Samsungs tablet, der hedder Galaxy Tab, den vejer 380 gram, eller knap det halve. (Fysisk er den dog også en del mindre).
![]() |
![]() |
Skærmlåseknap og volumenknap | Venstre side med sim-kort |
![]() |
![]() |
Bunden med stik og højtaler |
Bagsiden i alu |
På højre side øverst har vi en skærm låse knap, der ved at skyde den til siden kan låse skærmen, så den ikke auto roterer, alt efter hvordan man lige holder den – denne knap blev vi særdeles glade for i den periode, vi testede iPad’en. Under den er der en fin stor volumen knap, der er hævet lidt op, så man let kan mærke den.
I bunden finder vi Apples kendte 32 pins stik, som også findes på iPod og iPhone, samt en højtaler der er placeret helt til højre. Lyden af denne er rimelig men dog ikke mere end fx det, man finder på almindelige bærbare computere.
På bagsiden, der er helt i alu, er der ikke andet at se end æble logoet samt i toppen den plastik del, der dækker over 3G antennen. Ipad’en kan ligesom iPhone og Ipod ikke skilles ad, så man evt. selv kunne skifte batteri.
![]() |
iPad-forsiden ud af æsken |
Tilbage til forsiden hvor vi skal kigge på den skærm, iPad er udrustet med. Der er tale om en LED – backlit skærm, hvilket betyder, modsat almindelige TFT skærme, at den bliver belyst bagfra. Dette er med til at give ganske flotte farver, og specielt bemærker man, at den sorte farve også er helt sort. Størrelsen er 9,7” (19,7 x 14,7 cm) og det er med en opløsning, der hedder 1024 x 768 (132 ppi). Opløsning er vi ingenlunde imponeret over. Det er næsten det samme som på den skærm, vi finder på iPhone 4, der har en opløsning på 960 x 640, og det er på kun 3,5” skærm. Man kan således tydeligt se de enkelte pixel på iPad’ens skærm, og opløsningen minder mere om det, vi finder på bærbare computere end på mobiltelefoner.
![]() |
Vandret visning |
Apple har valgt en stor skærm størrelse i forhold til hvad der ellers er på vej. Mange kommende tablets kommer i en skærm størrelse på omkring 7” og i bredformat modsat iPads mere kvadratiske form (4:3) Hvad forbrugerne på sigt helst vil have, må tiden vise men Apples øverste chef Steve Jobs udtalte for nylig på spørgsmålet om der kommer en 7” iPad i fremtiden.
”It is meaningless unless your tablet also includes sandpaper, so that the user can sand down their fingers to around one quarter of their present size”
Vi under os over denne udmelding set i lyset af den mængde iPhones med en 3,5” skærm der er solgt – hvor små finger skal brugeren mon så have for at kunne bruge denne skærm størrelse ?
Vi kan godt se fordelen i en større skærm, men vi kan bestem også se ulemper, i form af en meget større fysisk enhed.
![]() |
iPhone 4 ved siden af iPad |
En ting, der er rigtig lækkert ved skærmen, er det super præcise capacitive touch, som vi også kender fra iPhonen. Det fungerer bare problemfrit og er rigtig lækkert at benytte. Apple skiver flot i beskrivelsen af iPad på deres web side om skærmen: ”Fingeraftryksafvisende belægning”.- Det kan man skyde en hvid pil efter. Et af de problemer, vi oplevede i den periode, vi testede iPad’en, var, at skærmen utrolig hurtigt bliver fedtet til med fingeraftryk. Faktisk bør man altid have en fnugfri klud sammen med iPad’en, så man ofte kan tørre de værste fedtfingre af. Hvor meget, man går op i den slags, er naturligvis ret individuelt, men vi synes, at når man sidder og surfer med den og har en hvid baggrund, er det et irritations moment, at man kan se alle disse fedtfingre over alt.
![]() |
QWERTY-tastatur i vandret |
iPad har indbygget 2 sensorer til styringen af skærmen. Der er et accelerometer, der registrerer, hvordan iPad’en vender og lynhurtigt drejer skærmen derefter. Skærmen kan drejes i vandret til begge sider, og det samme gælder med lodret. Der ud over er der en indbygget lys sensor, der kan sættes til, så skærmens baggrunds belysning tilpasses efter den mængde lys, der er i omgivelserne.
I og med iPad ikke, som en almindelig computer, har et tastatur, er der et indbygget virtuelt tastatur. Dette kommer frem, når der er brug for det, og den ”pop up” funktion fungerer ganske fint. Men selve tastaturet er vi ingenlunde imponeret af. Dels virker det langsomt, og ofte har vi oplevet, at vi kunne tappe hurtigere, end det har kunnet følge med til. Desuden er skærmen så stor, at modsat på en mobil, hvor man typisk skriver med tommeltotterne, er det ikke muligt pga. bredden på iPad. Man er hensat til at taste med en eller to pegefingre.
De virtuelle knapper er bestemt store, ingen problemer i det (ca. 15 x 15 mm), men det er altså bare kejtet at skrive på. Nuvel - til at taste en webadresse ind eller skrive en kort besked fungerer det fint, men selv indlæg på mobilforum blev hurtigt en kamp at komme igennem med iPad. I den udgave, vi har lånt, der er fra Tyskland, er der ikke danske bogstaver, men heller ikke de tyske på dedikerede knapper. Om de kommer i en dk udgave, ved vi ikke rigtigt, men ellers kan man få Æ og Å frem ved at holde ”A” knappen nede og så vælge og lige så med Ø, der ligger på ”O” knappen. Det er ikke muligt at vælge andre skrive systemer end det QWERTY tastatur, der er, og som naturligvis virker lige godt, om det er vandret eller lodret, man holder iPad’en.
![]() |
Tastur i lodret |
Ergonomien i iPad er et af vores store problemer med denne tablet. Vi har været inde på størrelsen og ikke mindst vægten. Sidder man med iPad og surfer på nettet, er der for os to muligheder. Vi kan holde den lodret med den ene hånd og navigere med den anden. Her må skærmen pga. af den ringe opløsning ikke komme meget længere væk end ca. 40 cm, før vi føler, vi skal anstrenge øjnene for at læse, hvad der står. Lægger vi den ned på skødet, og afstanden således kommer op på ca. 60-70 cm, er vi tvunget til at dreje iPad’en om i vandret, for derved bliver teksten noget større.
I forhold til fx en bærbar eller en netbook er det også mere anstrengende at navigere rundt på iPad med en finger. Man skal så at sige rundt på hele skærmen, og man skal derved flytte ikke kun en finger men hele armen. På en bærbar, hvor håndledene kan hvile på den nederste del af computeren, har man et pegefelt, hvor man navigerer kun ved at flytte en finger. Bruger man kun iPad i kortere perioder ad gangen, er dette naturligvis intet problem, men sidder man en ½ eller hel time, er brugen af iPad altså ergonomisk ringere end brugen af en lille bærbar computer. Vi savner simpelthen den funktion med, at skærmen kan stå vinklet i en bestemt position på et bord, i en seng eller hvor det nu er, man vil bruge den, som den kan på netbooks og bærbare computere.
![]() |
Knap på forsiden (bemærk fedtfingre) |
Der, hvor iPad og Tablet computere har deres virkelige force, er, fx hvis man står op og lige skal indtaste nogle data, eller er på steder, hvor der bare ikke er plads til at slå en bærbar computer op.
Inde i iPad har vi en række forskelligt hardware, som vi vil kigge på nu. Vi starter med evnen til at skabe forbindelse til omverden. Alle iPad modellerne har Wi-Fi netværk. Wi-fi nettet understøtter hele 4 formater (a/b/g/n), hvor specielt N er rart at have med, da det giver bedre rækkevidde og hurtigere data overførsel. Ud over det har Wi-Fi delen (som de fleste andre Mac computere) understøttelse ikke kun af 2,4 GHz trådløst net men også den nye 5 GHz frekvens, der giver endnu bedre sende/modtage forhold. Der ud over er der i denne model, vi har testet, indbygget et 3G modem. Dette er af HSDPA typen, der kan understøtte data hastigheder på op til 7,2 Mbit. (i praksis næppe højere en 4-5 Mbit). Det er kun muligt at hive data ned og således ikke bruge ipad som mobiltelefon. (man kan dog godt skype med den).
Der er også i alle modeller indbygget bluetooth 2,1 med understøttelse af stereo profil. Man kan dog, som med iPhone, ikke sende eller modtage filer over bluetooth.
![]() |
Indstillingsmenu |
Hjertet i iPad er en CPU, som Apple selv har designet, men som produceres af Samsung. Den kaldes A4 og findes ud over i iPad også i den nye iPhone 4. CPUen er en lavstrøms CPU på 1 GHz, og det er for mobiltelefoner en kraftig CPU, men for computere er det bestemt ikke. Det kan undre lidt, at Apple har valgt kun at lægge 256 MB RAM i iPad, når iPhone 4 har fået 512 MB. I øjeblikket understøtter iPad ikke multitask eller rettere sagt Apples udgave af multitask som findes i iOS 4. Men det er planen, at det skal ske ved en opdatering i november, og her kan de begrænsede antal RAM sandsynligvis mærkes mere end tilfældet er, som iPad er i øjeblikket.
Den interne hukommelse, der er det, man kalder flash hukommelse, findes i 3 udgaver. En 16 GB, en 32 GB som ligger i den vi har til test og endelig den helt store med 64 GB hukommelse. Det er som på iPhone/iPod ikke muligt at sætte ekstra hukommelse i, i form af hukommelse kort i iPad.
Men hvad kan iPad så bruges til? Faktisk mere end man ved første øjekast måtte tro. iPad er og bliver aldrig en rigtig computer. Det er lidt populært sagt en iPod touch med en lidt større skærm og i vores tilfælde også med 3G data.
Det vil sige, at man kan bruge den til at surfe på nettet, besvare email, skrive og gemme noter, og hvis man tilkøber nogle af Apples egne Apps, kan man få regne ark og skrive programmer. Der er en veludbygget kalender del og ikke at forglemme en god multimedia del, hvor man kan høre musik, se video og spille spil. Altså ganske mange muligheder.
![]() |
![]() |
Webbrowseren |
Indtastning af URL-adresse |
Hvis vi starter med at se på webbrowseren, som nok vil spille en stor rolle for de fleste, er det den kendte Safari browser, der også findes på iPhone, som er benyttet. Denne browser har nogle stærke sider og nogle mindre stærke sider, som vi nu vil kigge på.
Safari er en ”hurtig” browser, der ganske som på iPhone læser websiden ret hurtigt ind og tilpasser denne efter den opløsning, der er til rådighed. Det er nemt at navigere rundt med en finger, og der er understøttelse af multitouch, så man ganske som på iPhonen kan zoome ind og ud med to fingre. (dette findes også en række andre steder)
Når man trykker på et felt, hvor der kan skrives, ved iPad’en det selv, og det virtuelle tastatur kommer frem i bunden. En lækker lille detalje er, at hvis man trykker i toppen af safari vinduet, kommer man tilbage til toppen af den webside, man er på, og med de efterhånden ret lange nyheds websider er det en særdeles smart funktion.
![]() |
![]() |
DR.dk set på iPad |
DR.dk som den skal se ud |
Men som nævnt er der også en række ting, vi ikke er helt tilfredse med. Apple har erklæret ”krig” mod flash teknologien, som Adobe har udviklet. Det betyder, at på alle enheder med iOS styresystem (iPhone, Ipod touch og iPad) kan der ikke vises flash. Dette er for at sige det lige ud rimelig træls!!! Før man begynder at bruge en iPad eller iPhone, tænker man måske ikke så meget over, hvor meget indhold på nettet der rent faktisk er flashbaseret. Når man så prøver iPad, finder man for alvor ud af, hvor brugt Flash er. Med iPad kan man stort set ikke se nogen video klip på web aviser, på TV2 eller på DRs websider. Faktisk kan man heller ikke se hvilke programmer, der er hvad på DRs program oversigt, da de også er i flash. Man kan ikke spille ret mange af alle de online spil der findes fx på facebook og andre steder. Man vil generelt opleve mange tomme felter rundt omkring på nettet på grund af denne manglende flash understøttelse.
![]() |
![]() |
Privatbetaling.dk set på iPad |
Privatbetaling.dk som den skal se ud |
Næste problem er, at man ikke kan have flere vinduer åbne samtidig. Det er nok noget af det, der bliver rettet, når den nye software opdatering kommer, men som den er nu, er det ret irriterende, at man ikke kan have flere åbne browser vinduer samtidig, man skal skifte i mellem, uden at siden skal genindlæses. IPad understøtter ikke multi browsing, og derfor skal websider, som man ikke har besøgt inden for time out for siden, genindlæses. (ca. 100-120 sekunder)
Hastigheden, hvor længe en side er om at læse ind, er heller ikke imponerende. Sidder man med en bærbar computer og en iPad på samme trådløse net, vil iPad’en altid være længst tid om at indlæse hele siden. Et eksempel: Over Wi-Fi med 100 mbit forbindelse er iPad’en 18-20 sekunder om at indlæse hele eb.dk. Til sammenligning er den iMac, som denne test er skrevet på, 6-7 sekunder om at indlæse hele eb.dk – en forskel man bestemt mærker. Vi prøvede også en Acer netbook til ca 2500,- kr. Den gjorde det på 9-10 sekunder (med flash indhold). Har man en smartphone, fx en iPhone 4 eller en af de mange Android mobiler, vil man opleve samme forsinkelse med at hente en side ind på dem som på iPad’en, og det skyldes simpelthen manglede kræfter i CPUen.
![]() |
![]() |
Mobilforum i bredformat |
Mobilforum i lodret |
Da Steve Jobs præsenterede iPad, lovede han ikke bare en god Internet oplevelse men faktisk bedste Internet oplevelse, man overhoved har oplevet nogensinde!!!! Dette er vi absolut ikke enige i, faktisk nærmere lodret uenige i. Man får kun adgang til en del af nettet, og selv om det naturligvis er ret individuelt, hvilke sider man besøger, og derfor hvor meget man vil savne flash indhold, så er iPad’en umådelig langsom på nettet i forhold til fx en Macbook eller andre bærbare computere, og selv en billig netbook er dobbelt så hurtig !!!
![]() |
![]() |
Musikoversigt |
Valg af musiknumre |
Musik delen kommer vi ikke uden om, at her er Apple i den grad på hjemmebane. Det kører, som det skal, og man har alle de funktioner, vi kender fra iPhone/iPod bortset fra coverflow som ikke findes på iPad. Det er logisk bygget op, det er let at gå til, og iPad gengiver Mp3 musikken i en fin kvalitet. Man skal dog enten sætte et par gode høretelefoner eller et sæt højtalere til, for at få den fulde oplevelse, da den interne højtaler er noget begrænset af den lille størrelse.
![]() |
![]() |
Kæmpe cover visning |
Detaljeret musiknummervisning |
GPS har iPad ikke, eller i hvert tilfælde ikke helt. Sagen er den, at den model, der har 3G, har det, man kalder A-GPS, mens den model, der kun har Wi-Fi, ikke har A-GPS. A-GPS er ikke rigtig GPS forstået på den måde, at der ikke sidder en GPS chip, der får forbindelse med satellitter, som kan give den nøjagtige position. A-GPS position placeres ud fra telemasters forbindelse med 3G modemet. Er man i et område, hvor der er tæt med master, kan positionen blive nøjagtig indenfor en 20-30 meter, mens, hvis der er få master, kan nøjagtigheden være indenfor 250 meter eller endnu mere.
Dette kan man godt bruge til at få et ca. fix på ens position, og iPad indeholder også maps fra Google, men til at navigere med kan iPad altså ikke bruges.
![]() |
![]() |
Google Maps med satelitkort |
Superflot vejrapp |
GPS eller manglede GPS er et punkt, som flere af de andre producenter, der sender tablet på markedet, har valgt at satse på. Det samme gælder kamera. iPad har intet kamera, hverken på forsiden eller på bagsiden. Set i lyset af Apples nye Facetime, som blev introduceret i iPhone 4, kan det godt undre, at en enhed som iPad ikke har kamera. Der er tale om (på rygte plan), at Apple vil lave et ”clip on” Kamera, som man kan købe ekstra og sætte til det 32 pins stik der findes i bunden af iPad. I forhold til et indbygget kamera, er dette en rigtig, rigtig dårlig idé, hvilket vi så tilbage, før Ericsson blev til Sony Ericsson med deres T68. Det største problem med et clip on kamera er, at man skal huske at slæbe det med, ellers er det jo intet værd, og det har man med at glemme. Desuden er det så også noget, der skal tilkøbes. Så for os er denne løsning dyr og upraktisk. En anden ting, som iPad’en heller ikke kan, er, at den ikke kan bruges som telefon. Naturligvis er det ikke muligt at lade en tablet computer afløse en mobil, men muligheden for at føre samtaler og ikke mindst sende SMS og MMS beskeder findes ikke. Det er alt sammen noget, Samsung har valgt, at Galaxy Tab skal kunne.
![]() |
![]() |
Video i lodret afspilning |
Video i lodret afspilning |
En ting iPad til gengæld er rigtig udmærket til er til film. Man kan gribe dette an på mange måder. En mulighed er at konvertere (via iTunes) de DVD film eller divx film, man måtte have liggende, og flytte dem over på iPad’en. iPad understøtter desværre ikke divx/Xvid film ud af æsken (man kan dog godt flytte dem over via iTunes). Her er løsningen en App, der understøtter disse formater, og et godt bud ville være VCLplayer, der ”spiser” stort set alle formater. Endelig er der den mulighed, at man får ”tiltusket” sig en amerikansk iTunes konto, (vi vil ikke her komme ind på, hvordan man kan gøre det, men det kan lade sig gøre) hvorefter der er adgang til at købe eller leje en enorm mængde film og tv serier. Med en amerikansk iTunes konto har man de samme muligheder som en amerikaner, og så må vi indrømme, at iPad’en bliver noget sjover at bruge.
![]() |
![]() |
Youtube-videoklient |
Afspilning af video i lodret |
Der er naturligvis også den indbyggede Youtube klient, der gør iPad i stand til at afspille youtube video. Det fungerer ganske upåklageligt, og specielt hvis man vælger videoer, der ligger i HD, ser det ganske godt ud på iPad’en.
Spil er en anden vigtig faktor på iPad. De fleste spil, man kan hente ned til iPhone, (og der er jo rigtig mange) kan også hentes ned til iPad. Der ud over er der nogle, der er lavet specielt til iPad, og de er bestemt både flotte og rigtig underholdende at spille. På den iPad, vi har til test, var der spillet Avatar, som er super flot og spændende og en demo af et spil, der hedder Epic Citadel, hvor grafik musklerne i den A4 CPU bliver udnyttet fuldt ud – det er fantastisk flot. Men også spil som Angry birds HD og Fruit Ninja HD er populære spil til iPad’en.
![]() |
![]() |
Spillet "Avatar" |
Spillet "Epic Citadel" |
Som spille device har iPad’en den helt klare force, at skærmen er af en ordentlig størrelse, og man sidder ikke og ”fedter” med det som på iPhone og iPod, der begge har 3,5” skærme. Den store mængde spil, man kan købe i iTunes, er bestemt også et stort plus.
Foto fremvisningen delen er faktisk den funktion, der imponerer mest. Dette kan måske synes lidt underligt, for den kan ikke rigtig noget, som fx en iPhone eller andre mobiler med touch skærm ikke kan. Men det er nu en helt speciel oplevelse dels at kunne sidde og bladre gennem fotoene med en finger eller vælge et slide show med baggrunds musik. Og så er det væsentligt nemmere at se billeder sammen med andre med en så stor skærm, end det er med de små skærme, vi kender fra mobiltelefoner. Anskaffer du dig en iPad, må du bestemt ikke snyde dig selv for den oplevelse, det er at se billeder på den.
![]() |
![]() |
Fotoalbumoversigt |
Skift mellem billeder |
I den mere seriøse del, er der et rigtig godt kalender system og mail system, ganske som vi kender det fra iPhone. Her er alle de muligheder, man kan forestille sig til både en avanceret kalender og et mail program, der understøtter de fleste systemer og kan håndtere flere mail klienter samtidig.
Er tanken med en iPad, at man skal bruge den til sit job, kommer man ikke uden om at skulle lidt på indkøb. Fra start findes der det program, der hedder Notes, og det er faktisk ikke meget andet end en notes blok, som man kan bruge til at lave hurtige notater på. Vil man gerne skrive og læse dokumenter, der passer til Office pakken, er det QuickOffice, man skal have fat i (59,- kr.). Det er en mobil udgave af Words og Excel. Apples egne programmer hedder henholdsvis ”Pages” og ”Numbers”, og de er efter vores vurderinger bedre programmer men er dog noget hæmmet af, at de ikke er lige så kompatible som dem i QuickOffice. Hvert af disse programmer koster også 59,- kr.
![]() |
![]() |
Pages |
Lommeregner |
En anden rigtig udmærket ting at hente ned, og den er endda gratis, er iBooks, der forvandler iPad’en til en ebog læser. Netop bøger som ebøger er jo lidt et buzz ord i øjeblikket, og selv om iPad’en aldrig bliver helt så god til at læse bøger på som den rigtige ebog læser, der ikke er lavet til andet, kan den bestemt sagtens bruges. Der er i iTunes indrettet en særlig afdeling for netop ebøger, hvor man kan hente en del gratis bøger og noveller (fortrinsvis af ældre dato) samt selvfølgelig købe nyere bøger. Dog er de alle på engelsk, men mon ikke der dukker danske bøger op, når først iPad udkommer officielt i Danmark. Der er også gode chancer for, at aviser og magasiner tager iPad’en til sig og begynder at udvikle og udgive indhold, der specifikt er beregnet til netop iPad’en. Det har vi dog til gode at se, om det kommer.
![]() |
![]() |
Skærmlåseknap og volumenknap |
Peter Plys-bog |
Vi skal også her til sidst lige have kigget på batteriet, der så at sige driver hele værket. På det punkt har Apple lagt sig i selen og sat et meget stort batteri i iPad’en. Det er på 25 watt eller ca. 6700 mAh, og d
et giver altså enorm lang drifttid. Sidder man og surfer på Wi-fi, får man let 8-9 timers drift og en smule mindre, hvis det er på 3G nettet. Ser man video, er der til 5-6 timers drift. Musik kan man få i endnu længere tid, hvis man slukker skærmen, og så er det muligt at spille musik i op til et døgn. At der er et stort batteri, finder man også ud af, når man skal oplade den. Skal iPad`en oplades helt fra næsten tomt, tager det ca. 4 timer. Heldigvis er der allerede efter ca. 2 timer fyldt ca. 80% op. Det er endda med en oplader, der er dobbelt så kraftig som den, der følger med til iPhone/iPod, hvor lade tiden kommer op på 8 timer, ligesom hvis man lader via et usb stik i en computer. Men alt i alt er det absolut en meget stor fordel, at Apple har givet iPad’en et så stort batteri, og det er derved en af dens forcer, at den kan holde sig kørende længere end de fleste andre mobiler og computere.
I alt 70%
Ting vi godt kan lide:
Sublim bygge kvalitet i glas og alu.
Fornemt design. iPad er virkelig flot.
Kæmpe batteri og imponerende drift tider.
Stor 9,7” skærm med capacitive touch.
Enorme mængder programmer og spil via iTunes.
God til video, musik og foto.
God Wi-Fi del.
Ting vi er mindre glade for:
Enheden bliver hurtigt tung og akavet at sidde med.
Ingen GPS og kamera.
Webbrowseren mangler flash og er langsom.
Det virtuelle tastatur kan ikke matche et rigtigt tastatur.
Forbavsende lidt RAM (kun det halve af hvad iPhone 4 har).
Skærmen har lav opløsning og fedter utroligt hurtigt til.
Al data flytning skal gå gennem iTunes.
En del købe programmer burde være med fra start.
Konklusion:
Er iPad så et dårligt produkt? – Så afgjort nej. Ingen formår som Apple at lave lækre designede produkter i sublim kvalitet, som er let at gå til for stort set alle personer. Det har vi jo set i masser af tilfælde før. Problemet med iPad er, at den lægger sig i et område, hvor den hverken kan afløse en computer eller en mobil for den sags skyld. Det er altså et ekstra produkt, som vi som forbrugere skal tage til os. For nogen vil dette give mening, b.la for ejeren af den testede model, der bruges i et arbejde hvor han er ude og rejse og har brug for at stå op og skrive tekst mv. Men for den almindelige bruger, der først og fremmest vil bruge den til sofa underholdning, er den efter vores mening et mindre fornuftigt valg.
En model som den testede koster i tyskland 720 € eller godt 5400 kr. Når den kommer til salg herhjemme, bliver det til priser på omkring 6000,- kr. eller der over. Det synes vi er rigtig mange penge for en enhed, der basalt set kan det samme som en iPod Touch, der kan fås for 1800 kr. (dog uden 3g modem og den store skærm). Der er ikke den samme stil eller blære-effekt i at hive en netbook frem og surfe på den, men de fleste vil have meget mere ud af en sådan til 2500-3000 kr. frem for en iPad, hvor man kun får en ret begrænset og langsom Internet oplevelse.
Er man endelig til Apple produkter og det er vi jo nogle stykker der er, så kunne den nye Macbook Air 11” også være et rigtig godt alternativ. (støre skærm, kraftigere hardware, OSX styresystem, og fysisk tastatur, og det med kun ca. 300 gram mere vægt, og kun marginalt dyre end de største iPads.
Er du i tvivl om, om iPad er noget for dig, så prøv en iPad når den kommer til landet, eller find en der har fået en fra udlandet (dem er der faktisk ikke så få af endda) og tænk nøje igennem hvad du præcist vil bruge iPad’e
n til i forhold til, hvad du bruger nu, og hvor godt gør iPad’en så disse ting. Når det er sagt så forbered dig på en oplevelse, når din finger første gang glider hen over det blanke ydre og der kommer liv i iPad’en.
Rettelse: iPad med 3G HAR GPA modtager, og kan med kort bruges til at navigere med. Apple oplyser selv at de kun har A-GPS hvilket normalt dækker over positions bestemmelse efter telemaster, men hos Apple betyder det at der også er en rigtig GPS chip indbygget.
iPad’en er venligst udlånt af brugeren Dahm.
Apples egen reklame - den skal nok tages med et gran salt |
Som en ny service kan vi tilbyde vores læsere, der har en Twitter konto, at få et ”tweet” når vi lægger en ny test op. Blot tilføj os til din konto. Vi hedder @mobiltestdk.